ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
- Αδυνάτισμα
- Ακτινίδιο φλούδα
- Δέρμα
- Διάρροια
- Ενδοφλέβια βιταμίνη C και πιθανώς ψευδή αποτελέσματα από ταινίες μέτρησης της γλυκόζης του αίματος
- Καρκίνος
- Κορωναϊός
- Ιδιότητες
- Ακτινίδιο φλούδα
- Δέρμα
- Διάρροια
- Ενδοφλέβια βιταμίνη C και πιθανώς ψευδή αποτελέσματα από ταινίες μέτρησης της γλυκόζης του αίματος
- Καρκίνος
- Κορωναϊός
- Ιδιότητες
Η βιταμίνη C, ή ασκορβικό οξύ, είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη.
Αυτό σημαίνει ότι διαλύεται στο νερό και κατανέμεται στους ιστούς του σώματος αλλά δεν αποθηκεύεται καλά, και επομένως πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά.
Ακόμα και πριν από την ανακάλυψη της το 1932, οι ειδικοί της διατροφής εκείνης της εποχής είχαν αναγνωρίσει ότι κάτι υπήρχε στα εσπεριδοειδή, το οποίο θα μπορούσε να αποτρέψει το σκορβούτο, μια ασθένεια που σκότωσε έως και δύο εκατομμύρια ναυτικούς μεταξύ 1500 και 1800.
Η βιταμίνη C :
- διαδραματίζει έναν ρόλο στον έλεγχο των λοιμώξεων και στην επούλωση πληγών, και
- αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να εξουδετερώσει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.
- είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου
Επίσης, η βιταμίνη C βοηθάει στη δημιουργία αρκετών ορμονών που χρησιμοποιούνται στον εγκέφαλο και στα νεύρα.
Η βιταμίνη C μπορεί να καταστραφεί από την θερμότητα και το φως.
Οι υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος ή οι παρατεταμένοι χρόνοι μαγειρέματος μπορούν να διασπάσουν την βιταμίνη C.
Λόγω του ότι είναι υδατοδιαλυτή, η βιταμίνη C μπορεί επίσης να διαχυθεί στα υγρά του μαγειρέματος και να χαθεί, εάν τα υγρά δεν καταναλωθούν.
Οι γρήγορες μέθοδοι θέρμανσης ή η χρήση όσο το δυνατόν λιγότερου νερού κατά το μαγείρεμα, μπορούν να διατηρήσουν την βιταμίνη C.
Τα τρόφιμα που βρίσκονται στο μέγιστο της ωριμότητας τους, τα οποία καταναλώνονται ωμά περιέχουν την μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C.
Προσαρμογή από :
Harvard T.H. Chan School of Public Health, The Nutrition Source, Vitamin C, Updated March 2020
Αυτό σημαίνει ότι διαλύεται στο νερό και κατανέμεται στους ιστούς του σώματος αλλά δεν αποθηκεύεται καλά, και επομένως πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά.
Ακόμα και πριν από την ανακάλυψη της το 1932, οι ειδικοί της διατροφής εκείνης της εποχής είχαν αναγνωρίσει ότι κάτι υπήρχε στα εσπεριδοειδή, το οποίο θα μπορούσε να αποτρέψει το σκορβούτο, μια ασθένεια που σκότωσε έως και δύο εκατομμύρια ναυτικούς μεταξύ 1500 και 1800.
Η βιταμίνη C :
- διαδραματίζει έναν ρόλο στον έλεγχο των λοιμώξεων και στην επούλωση πληγών, και
- αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να εξουδετερώσει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.
- είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου
Επίσης, η βιταμίνη C βοηθάει στη δημιουργία αρκετών ορμονών που χρησιμοποιούνται στον εγκέφαλο και στα νεύρα.
Η βιταμίνη C μπορεί να καταστραφεί από την θερμότητα και το φως.
Οι υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος ή οι παρατεταμένοι χρόνοι μαγειρέματος μπορούν να διασπάσουν την βιταμίνη C.
Λόγω του ότι είναι υδατοδιαλυτή, η βιταμίνη C μπορεί επίσης να διαχυθεί στα υγρά του μαγειρέματος και να χαθεί, εάν τα υγρά δεν καταναλωθούν.
Οι γρήγορες μέθοδοι θέρμανσης ή η χρήση όσο το δυνατόν λιγότερου νερού κατά το μαγείρεμα, μπορούν να διατηρήσουν την βιταμίνη C.
Τα τρόφιμα που βρίσκονται στο μέγιστο της ωριμότητας τους, τα οποία καταναλώνονται ωμά περιέχουν την μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C.
Προσαρμογή από :
Harvard T.H. Chan School of Public Health, The Nutrition Source, Vitamin C, Updated March 2020