25/11/2021
ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ ΦΛΟΥΔΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
Α. ΠΕΡΙΛΗΨΗ
- Εισαγωγή
- Αναζήτηση
- Αποτελέσματα
- Συμπέρασμα
Β. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
- Μικροθρεπτικά συστατικά
- Είδη
- Χρήσεις
- Μελέτες σε ανθρώπους
- Tρόπος κατανάλωσης
Α. ΠΕΡΙΛΗΨΗ
- Εισαγωγή
- Αναζήτηση
- Αποτελέσματα
- Συμπέρασμα
Β. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
- Μικροθρεπτικά συστατικά
- Είδη
- Χρήσεις
- Μελέτες σε ανθρώπους
- Tρόπος κατανάλωσης
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή:
Ψάχνοντας πληροφορίες για τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, είδα μία αναφορά ότι η φλούδα από το ακτινίδιο έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με τον καρπό.
Μού φάνηκε ενδιαφέρον, αλλά η σκέψη να τρώω την χνουδωτή φλούδα του ακτινιδίου με απώθησε, και το προσπέρασα.
Ωστόσο, πριν λίγες ημέρες το ξανασκέφτηκα και αποφάσισα να κάνω μία δοκιμή, και παραδόξως η γεύση όχι μόνο δεν ήταν περίεργη, αλλά έχω την αίσθηση ότι το να τρώω το ακτινίδιο με την φλούδα το κάνει ακόμα πιο νόστιμο.
Αναζήτηση:
Για αυτόν τον λόγο, έκανα μία αναζήτηση στην βάση δεδομένων PubMed ώστε να βρω περισσότερες πληροφορίες για την φλούδα από το ακτινίδιο.
Χρησιμοποίησα τον όρο «ακτινίδιο φλούδα» (kiwi peel), και προέκυψαν 16 αποτελέσματα.
Αποτελέσματα:
Η ανάγνωση αυτών των αποτελεσμάτων έδειξε ότι η φλούδα έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σχέση με την σάρκα.
Δεν είδα ούτε μία δημοσίευση που να μην το επιβεβαιώνει.
Συμπέρασμα:
Η κατανάλωση της φλούδας από το ακτινίδιο μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ημερήσια πρόσληψη αντιοξειδωτικών καθώς και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών.
Επίσης, η φλούδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με άλλους τρόπους (zero waste), το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση (αν όχι εξάλειψη) των παγκόσμιων απορριμμάτων που δημιουργούνται από την φλούδα του ακτινιδίου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μικροθρεπτικά συστατικά:
Σύμφωνα με το cronometer, 100 γραμμάρια πράσινου ακτινιδίου αποτελούν :
α. πλούσια πηγή (>20%) για :
- την βιταμίνη C (103% του ΣΗΠ) / 179% του ΣΗΠ για το κίτρινο ακτινίδιο
- την βιταμίνη Κ (34% του ΣΗΠ) / 5% του ΣΗΠ για το κίτρινο ακτινίδιο
β. καλή πηγή (10-19,9%) για :
- τον χαλκό (14% του ΣΗΠ) / 17% του ΣΗΠ για το κίτρινο ακτινίδιο
Είδη:
Μία δημοσίευση αναφέρει ότι το ακτινίδιο είναι ένα "εδώδιμο μούρο" (1) (πρώτη φορά διαβάζω ότι το ακτινίδιο ανήκει στην ομάδα των μούρων).
Εκτός από το πράσινο ακτινίδιο, υπάρχει και το κίτρινο ακτινίδιο, το οποίο ενώ έχει έρθει εδώ και αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, προσωπικά δεν το έχω συναντήσει ακόμα.
Σύμφωνα με μία πρόσφατη δημοσίευση, υπάρχουν συνολικά 54 είδη ακτινίδιου (2).
Επίσης, υπάρχει και το "ακτινίδιο μούρο" (Actinidia arguta), το οποίο δεν έχει τρίχες και έχει τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με το γνωστό ακτινίδιο. Είναι ένα σχετικά καινούριο είδος ακτινίδιου, το οποίο ονομάζεται επίσης "μίνι ακτινίδιο" ή "baby ακτινίδιο" (2).
Χρήσεις:
Παγκοσμίως, μεγάλες ποσότητες τροφίμων σπαταλούνται κάθε χρόνο. Η μείωση της σπατάλης τροφίμων σε ευρωπαϊκό επίπεδο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ'όψιν και έχει υιοθετηθεί ένας στόχος μείωσης της ποσότητας των απορριμμάτων τροφίμων στο μισό έως το 2030 (3).
Η αύξηση των βιοαποβλήτων και τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αυτά προκαλούν καθιστούν επιτακτική την μετατροπής των βιοαποβλήτων σε ωφέλιμα προϊόντα (4).
Το ακτινίδιο είναι ένα παράδειγμα φρούτου με εξαιρετικές βιοενεργές ιδιότητες, το οποίο καταναλώνεται παγκοσμίως και δημιουργεί τόνους απορριμμάτων.
Γενικά, η φλούδα από το ακτινίδιο παρουσιάζει υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με την πούλπα του (5).
Η φλούδα από το ακτινίδιο περιέχει μεγάλη ποσότητα φαινολικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων πολυφαινολών, φλαβονοειδών κ.λπ., οι οποίες μπορούν να εξερευνηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν σε τρόφιμα και βιοϊατρικούς τομείς (6).
Το αλεύρι που παρασκευάζεται από την φλούδα του ακτινίδιου έχει υψηλότερα επίπεδα βιοενεργών ενώσεων και αντιοξειδωτική δράση σε σύγκριση με το αλεύρι που φτιάχνεται από την πούλπα, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό προϊόντων με φυτικές ίνες και βιοενεργές ενώσεις, καθώς και αντιοξειδωτική δράση (7).
Μία άλλη χρήση για την φλούδα από το ακτινίδιο είναι ως εναλλακτική πηγή πηκτίνης (8)
Μελέτες σε ανθρώπους:
- 2 ακτινίδια, μετά από 4 εβδομάδες αύξησαν σημαντικά την εβδομαδιαία συχνότητα κενώσεων και βελτίωσαν τη λειτουργία του εντέρου σε ενήλικες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και δυσκοιλιότητα (9)
- 2 ή 3 ακτινίδια ημερησίως για 28 ημέρες μείωσαν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων αίματος κατά 15% (10), ενώ άλλη μελέτη έδειξε ότι όσοι άνθρωποι κατανάλωναν τουλάχιστον 1 ακτινίδιο ανά εβδομάδα εμφάνισαν υψηλότερες τιμές HDL-χοληστερόλης και χαμηλότερες τιμές τριγλυκεριδίων σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από 1 ακτινίδιο την εβδομάδα (11).
- 2 ακτινίδια, μία ώρα πριν τον ύπνο για 4 εβδομάδες βελτίωσαν την έναρξη του ύπνου, την διάρκεια καθώς και την ποιότητα σε ενήλικες που είχαν αναφέρει διαταραχές ύπνου (12).
Τα ακτινίδια είναι αλλεργιογόνα και παρόλο που τα συμπτώματα στα πιο ευαίσθητα άτομα είναι ήπια, ορισμένες φορές έχουν αναφερθεί και σοβαρές αντιδράσεις (13).
Tρόπος κατανάλωσης
Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τα καταναλώσετε ως έχουν, δοκιμάστε να ξεπλύνετε-τρίψετε το ακτινίδιο με την φλούδα του κάτω από τρεχούμενο νερό, ώστε να φύγουν αρκετές από τις τρίχες.
Μετά, μπορείτε να το κόψετε σε φέτες έτσι ώστε η κάθε φέτα να έχει λίγη φλούδα και αρκετή σάρκα. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε ότι δεν θα νιώθετε καθόλου τις τρίχες.
Ίσως σας φαίνεται περίεργο να τρώτε το ακτινίδιο μαζί με την φλούδα του, αλλά όταν το επιχειρήσετε θα δείτε ότι δεν είναι τόσο περίεργο όσο νομίζατε, και ίσως μάλιστα να σας αρέσει και περισσότερο (τουλάχιστον κρίνοντας από την προσωπική μου εμπειρία).
Εναλλακτικά, μπορείτε να το βάζετε μέσα στο σμούδι ώστε να μην παρατηρήσετε καθόλου την υφή του, δεδομένου ότι θα μπερδευτεί μαζί με τα άλλα συστατικά.
Και, μιας και συζητάμε να μην πετάμε την φλούδα από το ακτινίδιο, πράξτε το ίδιο και για τα φύλλα από την φράουλα (με εξαίρεση τα καφέ και τα κίτρινα φύλλα).
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
1. J Agric Food Chem . 2009 May 27;57(10):4148-55. doi: 10.1021/jf900210z. Epub 2009 Apr 9. Identification and assessment of antioxidant capacity of phytochemicals from kiwi fruits Antonio Fiorentino, Brigida D'Abrosca, Severina Pacifico, Claudio Mastellone, Monica Scognamiglio, Pietro Monaco
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19358604/
2. Front Plant Sci . 2021 Jul 1;12:689038. doi: 10.3389/fpls.2021.689038. eCollection 2021. Phenolics Profile and Antioxidant Activity Analysis of Kiwi Berry ( Actinidia arguta) Flesh and Peel Extracts From Four Regions in China Jiyue Zhang, Ningxuan Gao, Chi Shu, Shunchang Cheng, Xiyun Sun, Changjiang Liu, Guang Xin, Bin Li, Jinlong Tian
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34276738/
3. Environ Sci Pollut Res Int . 2019 Feb;26(4):4056-4069. doi: 10.1007/s11356-018-3939-1. Epub 2018 Dec 15. Development of a model for food waste composting Cristina Ghinea, Laura Carmen Apostol, Ancuta Elena Prisacaru, Ana Leahu
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30554319/
4. Environ Res . 2021 Nov 9;112365. doi: 10.1016/j.envres.2021.112365. Online ahead of print. Tunable fluorescent carbon dots from biowaste as fluorescence ink and imaging human normal and cancer cells Raji Atchudan, Somasundaram Chandra Kishore, Prakash Gangadaran, Thomas Nesakumar Jebakumar Immanuel Edison, Suguna Perumal, Ramya Lakshmi Rajendran, Muthulakshmi Alagan, Sarah Al-Rashed, Byeong-Cheol Ahn, Yong Rok Lee
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34767820/
5. Food Res Int . 2020 Jan;127:108753. doi: 10.1016/j.foodres.2019.108753. Epub 2019 Oct 31. Chemical composition and bioactive properties of byproducts from two different kiwi varieties Murilo Dias, Cristina Caleja, Carla Pereira, Ricardo C Calhelha, Marina Kostic, Marina Sokovic, Débora Tavares, Ilton José Baraldi, Lillian Barros, Isabel C F R Ferreira
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31882116/
6. Spectrochim Acta A Mol Biomol Spectrosc . 2021 Jan 5;244:118857. doi: 10.1016/j.saa.2020.118857. Epub 2020 Aug 19. Conversional fluorescent kiwi peel phenolic extracts: Sensing of Hg 2+ and Cu 2+, imaging of HeLa cells and their antioxidant activity Xinyu Sun, Pei Jia, Tong Bu, Hui Zhang, Mengna Dong, Jiao Wang, Xin Wang, Taotao Zhe, Yingnan Liu, Li Wang
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32877850/
7. Food Chem . 2016 May 15;199:471-8. doi: 10.1016/j.foodchem.2015.12.022. Epub 2015 Dec 10. Characterization of physiochemical and microbiological properties, and bioactive compounds, of flour made from the skin and bagasse of kiwi fruit (Actinidia deliciosa) Marcela Bromberger Soquetta, Flávia Santi Stefanello, Katira da Mota Huerta, Sabrina Sauthier Monteiro, Claudia Severo da Rosa, Nelcindo Nascimento Terra
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26775997/
8. J Food Sci Technol . 2021 Feb;58(2):641-650. doi: 10.1007/s13197-020-04578-0. Epub 2020 Jun 23. Microwave and ultrasound assisted extraction of pectin from various fruits peel Pınar Karbuz, Nurcan Tugrul
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33568858/
9. Asia Pac J Clin Nutr. 2010;19(4):451-7. Kiwifruit improves bowel function in patients with irritable bowel syndrome with constipation. Chang CC1, Lin YT, Lu YT, Liu YS, Liu JF.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21147704
10. Platelets. 2004 Aug;15(5):287-92. Effects of kiwi fruit consumption on platelet aggregation and plasma lipids in healthy human volunteers. Duttaroy AK1, Jørgensen A.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15370099
11. Nutr J. 2015 Sep 15;14:97. doi: 10.1186/s12937-015-0086-0. Effects of kiwi consumption on plasma lipids, fibrinogen and insulin resistance in the context of a normal diet. Recio-Rodriguez JI1,2, Gomez-Marcos MA3, Patino-Alonso MC4, Puigdomenech E5, Notario-Pacheco B6, Mendizabal-Gallastegui N7, de la Fuente Ade L8, Otegui-Ilarduya L9, Maderuelo-Fernandez JA3, de Cabo Laso A3, Agudo-Conde C3, Garcia-Ortiz L3; EVIDENT Group.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26374292
12. Asia Pac J Clin Nutr. 2011;20(2):169-74. Effect of kiwifruit consumption on sleep quality in adults with sleep problems. Lin HH1, Tsai PS, Fang SC, Liu JF.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21669584
13. Can J Physiol Pharmacol. 2013 Jun;91(6):442-7. doi: 10.1139/cjpp-2012-0303. Epub 2013 May 15. Kiwifruit: our daily prescription for health. Stonehouse W1, Gammon CS, Beck KL, Conlon CA, von Hurst PR, Kruger R.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23746068
Εισαγωγή:
Ψάχνοντας πληροφορίες για τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, είδα μία αναφορά ότι η φλούδα από το ακτινίδιο έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με τον καρπό.
Μού φάνηκε ενδιαφέρον, αλλά η σκέψη να τρώω την χνουδωτή φλούδα του ακτινιδίου με απώθησε, και το προσπέρασα.
Ωστόσο, πριν λίγες ημέρες το ξανασκέφτηκα και αποφάσισα να κάνω μία δοκιμή, και παραδόξως η γεύση όχι μόνο δεν ήταν περίεργη, αλλά έχω την αίσθηση ότι το να τρώω το ακτινίδιο με την φλούδα το κάνει ακόμα πιο νόστιμο.
Αναζήτηση:
Για αυτόν τον λόγο, έκανα μία αναζήτηση στην βάση δεδομένων PubMed ώστε να βρω περισσότερες πληροφορίες για την φλούδα από το ακτινίδιο.
Χρησιμοποίησα τον όρο «ακτινίδιο φλούδα» (kiwi peel), και προέκυψαν 16 αποτελέσματα.
Αποτελέσματα:
Η ανάγνωση αυτών των αποτελεσμάτων έδειξε ότι η φλούδα έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σχέση με την σάρκα.
Δεν είδα ούτε μία δημοσίευση που να μην το επιβεβαιώνει.
Συμπέρασμα:
Η κατανάλωση της φλούδας από το ακτινίδιο μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ημερήσια πρόσληψη αντιοξειδωτικών καθώς και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών.
Επίσης, η φλούδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με άλλους τρόπους (zero waste), το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση (αν όχι εξάλειψη) των παγκόσμιων απορριμμάτων που δημιουργούνται από την φλούδα του ακτινιδίου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μικροθρεπτικά συστατικά:
Σύμφωνα με το cronometer, 100 γραμμάρια πράσινου ακτινιδίου αποτελούν :
α. πλούσια πηγή (>20%) για :
- την βιταμίνη C (103% του ΣΗΠ) / 179% του ΣΗΠ για το κίτρινο ακτινίδιο
- την βιταμίνη Κ (34% του ΣΗΠ) / 5% του ΣΗΠ για το κίτρινο ακτινίδιο
β. καλή πηγή (10-19,9%) για :
- τον χαλκό (14% του ΣΗΠ) / 17% του ΣΗΠ για το κίτρινο ακτινίδιο
Είδη:
Μία δημοσίευση αναφέρει ότι το ακτινίδιο είναι ένα "εδώδιμο μούρο" (1) (πρώτη φορά διαβάζω ότι το ακτινίδιο ανήκει στην ομάδα των μούρων).
Εκτός από το πράσινο ακτινίδιο, υπάρχει και το κίτρινο ακτινίδιο, το οποίο ενώ έχει έρθει εδώ και αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, προσωπικά δεν το έχω συναντήσει ακόμα.
Σύμφωνα με μία πρόσφατη δημοσίευση, υπάρχουν συνολικά 54 είδη ακτινίδιου (2).
Επίσης, υπάρχει και το "ακτινίδιο μούρο" (Actinidia arguta), το οποίο δεν έχει τρίχες και έχει τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με το γνωστό ακτινίδιο. Είναι ένα σχετικά καινούριο είδος ακτινίδιου, το οποίο ονομάζεται επίσης "μίνι ακτινίδιο" ή "baby ακτινίδιο" (2).
Χρήσεις:
Παγκοσμίως, μεγάλες ποσότητες τροφίμων σπαταλούνται κάθε χρόνο. Η μείωση της σπατάλης τροφίμων σε ευρωπαϊκό επίπεδο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ'όψιν και έχει υιοθετηθεί ένας στόχος μείωσης της ποσότητας των απορριμμάτων τροφίμων στο μισό έως το 2030 (3).
Η αύξηση των βιοαποβλήτων και τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αυτά προκαλούν καθιστούν επιτακτική την μετατροπής των βιοαποβλήτων σε ωφέλιμα προϊόντα (4).
Το ακτινίδιο είναι ένα παράδειγμα φρούτου με εξαιρετικές βιοενεργές ιδιότητες, το οποίο καταναλώνεται παγκοσμίως και δημιουργεί τόνους απορριμμάτων.
Γενικά, η φλούδα από το ακτινίδιο παρουσιάζει υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με την πούλπα του (5).
Η φλούδα από το ακτινίδιο περιέχει μεγάλη ποσότητα φαινολικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων πολυφαινολών, φλαβονοειδών κ.λπ., οι οποίες μπορούν να εξερευνηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν σε τρόφιμα και βιοϊατρικούς τομείς (6).
Το αλεύρι που παρασκευάζεται από την φλούδα του ακτινίδιου έχει υψηλότερα επίπεδα βιοενεργών ενώσεων και αντιοξειδωτική δράση σε σύγκριση με το αλεύρι που φτιάχνεται από την πούλπα, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό προϊόντων με φυτικές ίνες και βιοενεργές ενώσεις, καθώς και αντιοξειδωτική δράση (7).
Μία άλλη χρήση για την φλούδα από το ακτινίδιο είναι ως εναλλακτική πηγή πηκτίνης (8)
Μελέτες σε ανθρώπους:
- 2 ακτινίδια, μετά από 4 εβδομάδες αύξησαν σημαντικά την εβδομαδιαία συχνότητα κενώσεων και βελτίωσαν τη λειτουργία του εντέρου σε ενήλικες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και δυσκοιλιότητα (9)
- 2 ή 3 ακτινίδια ημερησίως για 28 ημέρες μείωσαν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων αίματος κατά 15% (10), ενώ άλλη μελέτη έδειξε ότι όσοι άνθρωποι κατανάλωναν τουλάχιστον 1 ακτινίδιο ανά εβδομάδα εμφάνισαν υψηλότερες τιμές HDL-χοληστερόλης και χαμηλότερες τιμές τριγλυκεριδίων σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από 1 ακτινίδιο την εβδομάδα (11).
- 2 ακτινίδια, μία ώρα πριν τον ύπνο για 4 εβδομάδες βελτίωσαν την έναρξη του ύπνου, την διάρκεια καθώς και την ποιότητα σε ενήλικες που είχαν αναφέρει διαταραχές ύπνου (12).
Τα ακτινίδια είναι αλλεργιογόνα και παρόλο που τα συμπτώματα στα πιο ευαίσθητα άτομα είναι ήπια, ορισμένες φορές έχουν αναφερθεί και σοβαρές αντιδράσεις (13).
Tρόπος κατανάλωσης
Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τα καταναλώσετε ως έχουν, δοκιμάστε να ξεπλύνετε-τρίψετε το ακτινίδιο με την φλούδα του κάτω από τρεχούμενο νερό, ώστε να φύγουν αρκετές από τις τρίχες.
Μετά, μπορείτε να το κόψετε σε φέτες έτσι ώστε η κάθε φέτα να έχει λίγη φλούδα και αρκετή σάρκα. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε ότι δεν θα νιώθετε καθόλου τις τρίχες.
Ίσως σας φαίνεται περίεργο να τρώτε το ακτινίδιο μαζί με την φλούδα του, αλλά όταν το επιχειρήσετε θα δείτε ότι δεν είναι τόσο περίεργο όσο νομίζατε, και ίσως μάλιστα να σας αρέσει και περισσότερο (τουλάχιστον κρίνοντας από την προσωπική μου εμπειρία).
Εναλλακτικά, μπορείτε να το βάζετε μέσα στο σμούδι ώστε να μην παρατηρήσετε καθόλου την υφή του, δεδομένου ότι θα μπερδευτεί μαζί με τα άλλα συστατικά.
Και, μιας και συζητάμε να μην πετάμε την φλούδα από το ακτινίδιο, πράξτε το ίδιο και για τα φύλλα από την φράουλα (με εξαίρεση τα καφέ και τα κίτρινα φύλλα).
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
1. J Agric Food Chem . 2009 May 27;57(10):4148-55. doi: 10.1021/jf900210z. Epub 2009 Apr 9. Identification and assessment of antioxidant capacity of phytochemicals from kiwi fruits Antonio Fiorentino, Brigida D'Abrosca, Severina Pacifico, Claudio Mastellone, Monica Scognamiglio, Pietro Monaco
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19358604/
2. Front Plant Sci . 2021 Jul 1;12:689038. doi: 10.3389/fpls.2021.689038. eCollection 2021. Phenolics Profile and Antioxidant Activity Analysis of Kiwi Berry ( Actinidia arguta) Flesh and Peel Extracts From Four Regions in China Jiyue Zhang, Ningxuan Gao, Chi Shu, Shunchang Cheng, Xiyun Sun, Changjiang Liu, Guang Xin, Bin Li, Jinlong Tian
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34276738/
3. Environ Sci Pollut Res Int . 2019 Feb;26(4):4056-4069. doi: 10.1007/s11356-018-3939-1. Epub 2018 Dec 15. Development of a model for food waste composting Cristina Ghinea, Laura Carmen Apostol, Ancuta Elena Prisacaru, Ana Leahu
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30554319/
4. Environ Res . 2021 Nov 9;112365. doi: 10.1016/j.envres.2021.112365. Online ahead of print. Tunable fluorescent carbon dots from biowaste as fluorescence ink and imaging human normal and cancer cells Raji Atchudan, Somasundaram Chandra Kishore, Prakash Gangadaran, Thomas Nesakumar Jebakumar Immanuel Edison, Suguna Perumal, Ramya Lakshmi Rajendran, Muthulakshmi Alagan, Sarah Al-Rashed, Byeong-Cheol Ahn, Yong Rok Lee
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34767820/
5. Food Res Int . 2020 Jan;127:108753. doi: 10.1016/j.foodres.2019.108753. Epub 2019 Oct 31. Chemical composition and bioactive properties of byproducts from two different kiwi varieties Murilo Dias, Cristina Caleja, Carla Pereira, Ricardo C Calhelha, Marina Kostic, Marina Sokovic, Débora Tavares, Ilton José Baraldi, Lillian Barros, Isabel C F R Ferreira
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31882116/
6. Spectrochim Acta A Mol Biomol Spectrosc . 2021 Jan 5;244:118857. doi: 10.1016/j.saa.2020.118857. Epub 2020 Aug 19. Conversional fluorescent kiwi peel phenolic extracts: Sensing of Hg 2+ and Cu 2+, imaging of HeLa cells and their antioxidant activity Xinyu Sun, Pei Jia, Tong Bu, Hui Zhang, Mengna Dong, Jiao Wang, Xin Wang, Taotao Zhe, Yingnan Liu, Li Wang
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32877850/
7. Food Chem . 2016 May 15;199:471-8. doi: 10.1016/j.foodchem.2015.12.022. Epub 2015 Dec 10. Characterization of physiochemical and microbiological properties, and bioactive compounds, of flour made from the skin and bagasse of kiwi fruit (Actinidia deliciosa) Marcela Bromberger Soquetta, Flávia Santi Stefanello, Katira da Mota Huerta, Sabrina Sauthier Monteiro, Claudia Severo da Rosa, Nelcindo Nascimento Terra
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26775997/
8. J Food Sci Technol . 2021 Feb;58(2):641-650. doi: 10.1007/s13197-020-04578-0. Epub 2020 Jun 23. Microwave and ultrasound assisted extraction of pectin from various fruits peel Pınar Karbuz, Nurcan Tugrul
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33568858/
9. Asia Pac J Clin Nutr. 2010;19(4):451-7. Kiwifruit improves bowel function in patients with irritable bowel syndrome with constipation. Chang CC1, Lin YT, Lu YT, Liu YS, Liu JF.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21147704
10. Platelets. 2004 Aug;15(5):287-92. Effects of kiwi fruit consumption on platelet aggregation and plasma lipids in healthy human volunteers. Duttaroy AK1, Jørgensen A.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15370099
11. Nutr J. 2015 Sep 15;14:97. doi: 10.1186/s12937-015-0086-0. Effects of kiwi consumption on plasma lipids, fibrinogen and insulin resistance in the context of a normal diet. Recio-Rodriguez JI1,2, Gomez-Marcos MA3, Patino-Alonso MC4, Puigdomenech E5, Notario-Pacheco B6, Mendizabal-Gallastegui N7, de la Fuente Ade L8, Otegui-Ilarduya L9, Maderuelo-Fernandez JA3, de Cabo Laso A3, Agudo-Conde C3, Garcia-Ortiz L3; EVIDENT Group.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26374292
12. Asia Pac J Clin Nutr. 2011;20(2):169-74. Effect of kiwifruit consumption on sleep quality in adults with sleep problems. Lin HH1, Tsai PS, Fang SC, Liu JF.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21669584
13. Can J Physiol Pharmacol. 2013 Jun;91(6):442-7. doi: 10.1139/cjpp-2012-0303. Epub 2013 May 15. Kiwifruit: our daily prescription for health. Stonehouse W1, Gammon CS, Beck KL, Conlon CA, von Hurst PR, Kruger R.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23746068