28/9/2021
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΚΑΡΚΙΝΟΣ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
Α. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ
- ΓΑΣΤΡΙΚΟΣ
- ΓΛΟΙΩΜΑ
- ΜΑΣΤΟΥ
- ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ
- ΠΝΕΥΜΟΝΑ
- ΠΡΟΣΤΑΤΗ
- ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ
- ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Β. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Α. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ
- ΓΑΣΤΡΙΚΟΣ
- ΓΛΟΙΩΜΑ
- ΜΑΣΤΟΥ
- ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ
- ΠΝΕΥΜΟΝΑ
- ΠΡΟΣΤΑΤΗ
- ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ
- ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Β. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Οι μελέτες για την επίδραση που έχει η βιταμίνη C στον καρκίνο έχουν διαχωριστεί στην διατροφική πρόσληψη και στην πρόσληψη μέσω συμπληρωμάτων.
Α. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ
ΓΑΣΤΡΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ:
Η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη βιταμίνης C συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο γαστρικού καρκίνου (42%).
Για κάθε ημερήσια αύξηση 100 mg στην πρόσληψη βιταμίνης C, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 22% (1).
ΓΛΟΙΩΜΑ:
τα ευρήματα μίας μετα-ανάλυσης (15 μελέτες, 3.409 ασθενείς με γλοίωμα) έδειξαν ότι η διατροφική πρόσληψη βιταμίνης C συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης γλοιώματος κατά 14% (2).
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ:
τέσσερις μετα-αναλύσεις (3-6) έδειξαν ότι η αυξημένη διατροφική πρόσληψη βιταμίνης C μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης για καρκίνο του μαστού (έως και 31%) καθώς και την συνολική θνησιμότητα από γυναίκες που ήδη νοσούν με καρκίνο του μαστού.
Η μία μετα-ανάλυση ανέφερε ότι για κάθε ημερήσια αύξηση 100 mg διατροφικής πρόσληψης, η συνολική θνησιμότητα μειωνόταν κατά 27% (3).
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ:
Δύο μετα-αναλύσεις έδειξαν ότι η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη βιταμίνης C συσχετίστηκε σημαντικά με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος (32% και 30% αντίστοιχα) (7, 8).
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ:
Μία μετα-ανάλυση έδειξε ότι τα υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης C σχετίζονται σημαντικά με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα κατά 17%.
Βρέθηκε μια γραμμική σχέση: ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται κατά 7% για κάθε 100 mg ανά ημέρα αύξηση στην πρόσληψη της βιταμίνης C (9).
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ:
Μία μετα-ανάλυση έδειξε ότι συγκρίνοντας τις υψηλότερες έναντι τις χαμηλότερες κατηγορίες πρόσληψης βιταμίνης C, ο κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη ήταν μειωμένος κατά 11% (10).
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ:
Συγκρίνοντας τις υψηλότερες έναντι τις χαμηλότερες κατηγοριών πρόσληψης βιταμίνης C, μία μετα-ανάλυση έδειξε ότι η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνου του οισοφάγου κατά 42%.
Με κάθε αύξηση της ημερήσιας διατροφικής πρόσληψης της βιταμίνης C κατά 50 mg, ο κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου μειώνεται κατά 13% (11).
Μία άλλη μετα-ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος για οισοφάγο Μπάρετ (ένα καλά εδραιωμένος παράγοντας κινδύνου για αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου) μειώνεται σημαντικά από την διατροφικη πρόσληψη βιταμίνης C (12).
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ:
Μία μετα-ανάλυση έδειξε ότι η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο συνολικού καρκίνου (13).
Τα ανωτέρω αποτελέσματα υποστηρίζουν τις συστάσεις για την αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών (13), καθώς και όλων των άλλων διατροφικών πηγών βιταμίνης C (π.χ. βότανα)
Β. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Τα ευρήματα για την επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης C στον καρκίνο είναι ανάμεικτα.
Μπορείτε να δείτε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο (διάρκεια 6 λεπτά) από τον ιατρό Michael Greger στο βίντεο "Ο ρόλος της βιταμίνης C στην αντιμετώπιση του καρκίνου τελικού σταδίου".
Α. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ
ΓΑΣΤΡΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ:
Η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη βιταμίνης C συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο γαστρικού καρκίνου (42%).
Για κάθε ημερήσια αύξηση 100 mg στην πρόσληψη βιταμίνης C, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 22% (1).
ΓΛΟΙΩΜΑ:
τα ευρήματα μίας μετα-ανάλυσης (15 μελέτες, 3.409 ασθενείς με γλοίωμα) έδειξαν ότι η διατροφική πρόσληψη βιταμίνης C συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης γλοιώματος κατά 14% (2).
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ:
τέσσερις μετα-αναλύσεις (3-6) έδειξαν ότι η αυξημένη διατροφική πρόσληψη βιταμίνης C μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης για καρκίνο του μαστού (έως και 31%) καθώς και την συνολική θνησιμότητα από γυναίκες που ήδη νοσούν με καρκίνο του μαστού.
Η μία μετα-ανάλυση ανέφερε ότι για κάθε ημερήσια αύξηση 100 mg διατροφικής πρόσληψης, η συνολική θνησιμότητα μειωνόταν κατά 27% (3).
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ:
Δύο μετα-αναλύσεις έδειξαν ότι η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη βιταμίνης C συσχετίστηκε σημαντικά με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος (32% και 30% αντίστοιχα) (7, 8).
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ:
Μία μετα-ανάλυση έδειξε ότι τα υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης C σχετίζονται σημαντικά με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα κατά 17%.
Βρέθηκε μια γραμμική σχέση: ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται κατά 7% για κάθε 100 mg ανά ημέρα αύξηση στην πρόσληψη της βιταμίνης C (9).
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ:
Μία μετα-ανάλυση έδειξε ότι συγκρίνοντας τις υψηλότερες έναντι τις χαμηλότερες κατηγορίες πρόσληψης βιταμίνης C, ο κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη ήταν μειωμένος κατά 11% (10).
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ:
Συγκρίνοντας τις υψηλότερες έναντι τις χαμηλότερες κατηγοριών πρόσληψης βιταμίνης C, μία μετα-ανάλυση έδειξε ότι η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνου του οισοφάγου κατά 42%.
Με κάθε αύξηση της ημερήσιας διατροφικής πρόσληψης της βιταμίνης C κατά 50 mg, ο κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου μειώνεται κατά 13% (11).
Μία άλλη μετα-ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος για οισοφάγο Μπάρετ (ένα καλά εδραιωμένος παράγοντας κινδύνου για αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου) μειώνεται σημαντικά από την διατροφικη πρόσληψη βιταμίνης C (12).
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ:
Μία μετα-ανάλυση έδειξε ότι η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο συνολικού καρκίνου (13).
Τα ανωτέρω αποτελέσματα υποστηρίζουν τις συστάσεις για την αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών (13), καθώς και όλων των άλλων διατροφικών πηγών βιταμίνης C (π.χ. βότανα)
Β. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Τα ευρήματα για την επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης C στον καρκίνο είναι ανάμεικτα.
Μπορείτε να δείτε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο (διάρκεια 6 λεπτά) από τον ιατρό Michael Greger στο βίντεο "Ο ρόλος της βιταμίνης C στην αντιμετώπιση του καρκίνου τελικού σταδίου".
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:
1. Meta-Analysis Int J Cancer . 2014 Sep 15;135(6):1444-53. doi: 10.1002/ijc.28777. Epub 2014 Mar 4. Association between dietary antioxidant vitamins intake/blood level and risk of gastric cancer Peiwei Li, Honghe Zhang, Jiamin Chen, Yu Shi, Jianting Cai, Jun Yang, Yihua Wu
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24510802/
2. Meta-Analysis Neuroepidemiology . 2015;44(1):39-44. doi: 10.1159/000369814. Epub 2015 Feb 17. Association between vitamin C intake and glioma risk: evidence from a meta-analysis Siru Zhou, Xiaoya Wang, Ya Tan, Lingli Qiu, Huan Fang, Wei Li
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25720916/
3. Review Eur J Cancer . 2014 May;50(7):1223-31. doi: 10.1016/j.ejca.2014.02.013. Epub 2014 Mar 7. Vitamin C and survival among women with breast cancer: a meta-analysis Holly R Harris, Nicola Orsini, Alicja Wolk
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24613622/
4. Aging (Albany NY) . 2020 Sep 29;12(18):18415-18435. doi: 10.18632/aging.103769. Online ahead of print. Association of vitamin C intake with breast cancer risk and mortality: a meta-analysis of observational studies Dai Zhang, Peng Xu, Yiche Li, Bajin Wei, Si Yang, Yi Zheng, Lijuan Lyu, Yujiao Deng, Zhen Zhai, Na Li, Nan Wang, Jun Lyu, Zhijun Dai
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32991322/
5. Meta-Analysis J Natl Cancer Inst . 1990 Apr 4;82(7):561-9. doi: 10.1093/jnci/82.7.561. Dietary factors and risk of breast cancer: combined analysis of 12 case-control studies G R Howe, T Hirohata, T G Hislop, J M Iscovich, J M Yuan, K Katsouyanni, F Lubin, E Marubini, B Modan, T Rohan, et al.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2156081/
6. Meta-Analysis Eur J Cancer. 2000 Mar;36(5):636-46. doi: 10.1016/s0959-8049(00)00022-8. Meta-analysis of studies on breast cancer risk and diet: the role of fruit and vegetable consumption and the intake of associated micronutrients S Gandini, H Merzenich, C Robertson, P Boyle
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10738129/
7. Review Int J Food Sci Nutr . 2016 Nov;67(7):744-53. doi: 10.1080/09637486.2016.1197892. Epub 2016 Jun 30. Association between intake of antioxidants and pancreatic cancer risk: a meta-analysis Jiamin Chen, Wuxia Jiang, Liming Shao, Dandan Zhong, Yihua Wu, Jianting Cai
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27356952/
8. Meta-Analysis Sci Rep . 2015 Sep 11;5:13973. doi: 10.1038/srep13973. Association between vitamin C intake and the risk of pancreatic cancer: a meta-analysis of observational studies Hua Fan, Jiantao Kou, Dongdong Han, Ping Li, Dong Zhang, Qiao Wu, Qiang He
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26360104/
9. Meta-Analysis Sci Rep . 2014 Aug 22;4:6161. doi: 10.1038/srep06161. Association between vitamin C intake and lung cancer: a dose-response meta-analysis Jie Luo, Li Shen, Di Zheng
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25145261/
10. J Cancer . 2015 Jul 28;6(9):913-21. doi: 10.7150/jca.12162. eCollection 2015. Association between Dietary Vitamin C Intake and Risk of Prostate Cancer: A Meta-analysis Involving 103,658 Subjects Xiao-Yan Bai, Xinjian Qu, Xiao Jiang, Zhaowei Xu, Yangyang Yang, Qiming Su, Miao Wang, Huijian Wu
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26284143/
11. Meta-Analysis Int J Cancer . 2016 Apr 15;138(8):1843-50. doi: 10.1002/ijc.29838. Epub 2015 Oct 15. Association between dietary vitamin C intake and risk of esophageal cancer: A dose-response meta-analysis Yacong Bo, Yan Lu, Yan Zhao, Erjiang Zhao, Ling Yuan, Weiquan Lu, Lingling Cui, Quanjun Lu
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26355388/
12. Review Cancer Med . 2021 Aug;10(15):5297-5320. doi: 10.1002/cam4.4061. Epub 2021 Jun 15. Lifestyle interventions can reduce the risk of Barrett's esophagus: a systematic review and meta-analysis of 62 studies involving 250,157 participants Zhanwei Zhao, Zifang Yin, Chaojun Zhang
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34128354/
13. Meta-Analysis Am J Clin Nutr . 2018 Nov 1;108(5):1069-1091. doi: 10.1093/ajcn/nqy097. Dietary intake and blood concentrations of antioxidants and the risk of cardiovascular disease, total cancer, and all-cause mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies Dagfinn Aune, NaNa Keum, Edward Giovannucci, Lars T Fadnes, Paolo Boffetta, Darren C Greenwood, Serena Tonstad, Lars J Vatten, Elio Riboli, Teresa Norat
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30475962/
1. Meta-Analysis Int J Cancer . 2014 Sep 15;135(6):1444-53. doi: 10.1002/ijc.28777. Epub 2014 Mar 4. Association between dietary antioxidant vitamins intake/blood level and risk of gastric cancer Peiwei Li, Honghe Zhang, Jiamin Chen, Yu Shi, Jianting Cai, Jun Yang, Yihua Wu
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24510802/
2. Meta-Analysis Neuroepidemiology . 2015;44(1):39-44. doi: 10.1159/000369814. Epub 2015 Feb 17. Association between vitamin C intake and glioma risk: evidence from a meta-analysis Siru Zhou, Xiaoya Wang, Ya Tan, Lingli Qiu, Huan Fang, Wei Li
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25720916/
3. Review Eur J Cancer . 2014 May;50(7):1223-31. doi: 10.1016/j.ejca.2014.02.013. Epub 2014 Mar 7. Vitamin C and survival among women with breast cancer: a meta-analysis Holly R Harris, Nicola Orsini, Alicja Wolk
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24613622/
4. Aging (Albany NY) . 2020 Sep 29;12(18):18415-18435. doi: 10.18632/aging.103769. Online ahead of print. Association of vitamin C intake with breast cancer risk and mortality: a meta-analysis of observational studies Dai Zhang, Peng Xu, Yiche Li, Bajin Wei, Si Yang, Yi Zheng, Lijuan Lyu, Yujiao Deng, Zhen Zhai, Na Li, Nan Wang, Jun Lyu, Zhijun Dai
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32991322/
5. Meta-Analysis J Natl Cancer Inst . 1990 Apr 4;82(7):561-9. doi: 10.1093/jnci/82.7.561. Dietary factors and risk of breast cancer: combined analysis of 12 case-control studies G R Howe, T Hirohata, T G Hislop, J M Iscovich, J M Yuan, K Katsouyanni, F Lubin, E Marubini, B Modan, T Rohan, et al.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2156081/
6. Meta-Analysis Eur J Cancer. 2000 Mar;36(5):636-46. doi: 10.1016/s0959-8049(00)00022-8. Meta-analysis of studies on breast cancer risk and diet: the role of fruit and vegetable consumption and the intake of associated micronutrients S Gandini, H Merzenich, C Robertson, P Boyle
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10738129/
7. Review Int J Food Sci Nutr . 2016 Nov;67(7):744-53. doi: 10.1080/09637486.2016.1197892. Epub 2016 Jun 30. Association between intake of antioxidants and pancreatic cancer risk: a meta-analysis Jiamin Chen, Wuxia Jiang, Liming Shao, Dandan Zhong, Yihua Wu, Jianting Cai
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27356952/
8. Meta-Analysis Sci Rep . 2015 Sep 11;5:13973. doi: 10.1038/srep13973. Association between vitamin C intake and the risk of pancreatic cancer: a meta-analysis of observational studies Hua Fan, Jiantao Kou, Dongdong Han, Ping Li, Dong Zhang, Qiao Wu, Qiang He
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26360104/
9. Meta-Analysis Sci Rep . 2014 Aug 22;4:6161. doi: 10.1038/srep06161. Association between vitamin C intake and lung cancer: a dose-response meta-analysis Jie Luo, Li Shen, Di Zheng
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25145261/
10. J Cancer . 2015 Jul 28;6(9):913-21. doi: 10.7150/jca.12162. eCollection 2015. Association between Dietary Vitamin C Intake and Risk of Prostate Cancer: A Meta-analysis Involving 103,658 Subjects Xiao-Yan Bai, Xinjian Qu, Xiao Jiang, Zhaowei Xu, Yangyang Yang, Qiming Su, Miao Wang, Huijian Wu
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26284143/
11. Meta-Analysis Int J Cancer . 2016 Apr 15;138(8):1843-50. doi: 10.1002/ijc.29838. Epub 2015 Oct 15. Association between dietary vitamin C intake and risk of esophageal cancer: A dose-response meta-analysis Yacong Bo, Yan Lu, Yan Zhao, Erjiang Zhao, Ling Yuan, Weiquan Lu, Lingling Cui, Quanjun Lu
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26355388/
12. Review Cancer Med . 2021 Aug;10(15):5297-5320. doi: 10.1002/cam4.4061. Epub 2021 Jun 15. Lifestyle interventions can reduce the risk of Barrett's esophagus: a systematic review and meta-analysis of 62 studies involving 250,157 participants Zhanwei Zhao, Zifang Yin, Chaojun Zhang
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34128354/
13. Meta-Analysis Am J Clin Nutr . 2018 Nov 1;108(5):1069-1091. doi: 10.1093/ajcn/nqy097. Dietary intake and blood concentrations of antioxidants and the risk of cardiovascular disease, total cancer, and all-cause mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies Dagfinn Aune, NaNa Keum, Edward Giovannucci, Lars T Fadnes, Paolo Boffetta, Darren C Greenwood, Serena Tonstad, Lars J Vatten, Elio Riboli, Teresa Norat
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30475962/