22/5/2021
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ
- Ποια είναι τα πιο αντιοξειδωτικά βότανα ;
- Και, ανάμεσα τους, ποιο είναι το πιο ισχυρο αντιοξειδωτικο βοτανο ;
Αυτές οι ερωτήσεις αποτελούν δύο από τις πιο συνηθισμένες σχετικά με τα βότανα και την περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά.
Την απάντηση την δίνει μία μελέτη ορόσημο, η οποία δημοσιεύτηκε τo 2010 και εξέτασε τα αντιοξειδωτικά σε 3.139 τρόφιμα.
Μέχρι σήμερα, αυτή η μελέτη παραμένει η μεγαλύτερη του είδους της, παγκοσμίως, και χρειάστηκαν 8 χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα βότανα και τα μπαχαρικά αποτελούσαν βασικό σημείο αναφοράς.
Για την ακρίβεια, ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα τους ήταν ότι τα βότανα και τα μπαχαρικά ήταν εκείνη η ομάδα τροφίμων με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά (συνολικά τα 3.139 τρόφιμα χωρίστηκαν σε 24 διαφορετικές ομάδες).
Στον πρόσθετο φάκελο, υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για όλα τα 425 βότανα και μπαχαρικά που αναλύθηκαν (σελίδα 102).
Εάν χρησιμοποιείτε τα βότανα και τα μπαχαρικά όχι φρέσκα ή αποξηραμένα, αλλά σε μορφή σκευασμάτων, δείτε το άρθρο "συμπληρώματα διατροφής παρενέργειες".
Στην συνέχεια θα δείτε μία λίστα με τα καλύτερα αντιοξειδωτικά βότανα, όπως προέκυψαν από την συγκεκριμένη μελέτη.
Αρχικά φαίνονται με αλφαβητική σειρά, και στην συνέχεια - για πρακτικούς λόγους - παρουσιάζονται σύμφωνα με την κατάταξη τους σε αντιοξειδωτικά, από το υψηλότερο προς το χαμηλότερο.
Η μελέτη περιλαμβάνει μπαχαρικά και βότανα από 59 διαφορετικούς κατασκευαστές ή χώρες.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό στην κατηγορία βότανα και μπαχαρικά ήταν το γαρύφαλλο, το οποίο είχε την υψηλότερη μέση περιεκτικότητα.
Στην συνέχεια ακολουθούν σημαντικά βότανα και μπαχαρικά, όπως η μέντα, το μπαχάρι, η κανέλα, η ρίγανη, το θυμάρι, το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο, ο κρόκος (σαφράν) και το εστραγκον.
Επίσης, αξίζει να επισημανθεί ότι τα ανωτέρω μπαχαρικά και τα βότανα με την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση ήταν όλα αποξηραμένα και αλεσμένα, το οποίο είναι λογικό διότι τα φρέσκα περιέχουν και νερό με αποτέλεσμα όταν συγκρίνουμε ίδιες ποσότητες γραμμαρίων αυτά να υστερούν σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών.
Ωστόσο, σε καμμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε την χρήση των φρέσκων βοτάνων. Απεντίας, η συνδυαστική χρήση τους αποτελεί την βέλτιστη επιλογή.
ΒΟΤΑΝΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ με ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ
Περιεχόμενο σε αντιοξειδωτικά (mmol/100γρ). Οι τιμές δίδονται κατά μέσο όρο. Για να δείτε το μέγιστο και το ελάχιστο επίπεδο σε αντιοξειδωτικά (mmol/100γρ), καθώς και τον αριθμό δειγμάτων που λήφθησαν από κάθε βότανο και μπαχαρικό, ανατρέξτε στο σχετικό αρχείο, στην σελίδα 102.
1. άνηθος, αποξηραμένος σκόνη : 20.2
2. βασιλικός αποξηραμένος: 19.9
3. γαρύφαλλο: καρφάκι και σκόνη: 277.3
4. δάφνη φύλλα: 27.8
5. δενδρολίβανο αποξηραμένο σκόνη: 44.8
6. εστραγκόν αποξηραμένο, σκόνη: 43,8
7. θυμάρι αποξηραμένο σκόνη: 56.3
8. κανέλα ξυλάκι και ολόκληρος ο φλοιός: 26.5
(8). κανέλα σκόνη: 77.0
9. κρόκος (σαφράν) αποξηραμένο ολόκληρο το στίγμα: 17.5
(9). κρόκος (σαφράν) αποξηραμένος σκόνη: 44.5
10. μέντα φύλλα, αποξηραμένα: 116.4
11. μοσχοκάρυδο, αποξηραμένο σκόνη: 26.4
12. μπαχάρι (allspice) αποξηραμένο, σκόνη: 100.4
13. ρίγανη αποξηραμένη σκόνη: 63.2
14. τζίντζερ αποξηραμένο: 20,3
15. φασκόμηλο αποξηραμένο σκόνη : 44.3
ΒΟΤΑΝΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ από το υψηλότερο προς το χαμηλότερο
Περιεχόμενο σε αντιοξειδωτικά (mmol/100γρ).
1. γαρύφαλλο: καρφάκι και σκόνη: 277.3
2. μέντα φύλλα, αποξηραμένα: 116.4
3. μπαχάρι (allspice) αποξηραμένο, σκόνη: 100.4
4. κανέλα σκόνη: 77.0
5. ρίγανη αποξηραμένη σκόνη: 63.2
6. θυμάρι αποξηραμένο σκόνη: 56.3
7. δενδρολίβανο αποξηραμένο σκόνη: 44.8
8. κρόκος (σαφράν) αποξηραμένο σκόνη: 44.5
9. φασκόμηλο αποξηραμένο σκόνη : 44.3
10. εστραγκόν αποξηραμένο, σκόνη: 43,8
11. δάφνη φύλλα: 27.8
(4). κανέλα ξυλάκι και ολόκληρος ο φλοιός: 26.5
12. μοσχοκάρυδο, αποξηραμένο σκόνη: 26.4
13. τζίντζερ αποξηραμένο: 20,3
14. άνηθος, αποξηραμένος σκόνη : 20.2
15. βασιλικός αποξηραμένος: 19.9
(8). κρόκος (σαφράν) αποξηραμένο ολόκληρο το στίγμα: 17.5
Εάν θέλετε να δείτε τα αντιοξειδωτικά και για τα υπόλοιπα βότανα και μπαχαρικά, κατεβάστε το αρχείο που φαίνεται εδώ (αρχείο pdf, 615Κ).
Κλείνοντας, μία επισήμανση:
Σε καμμία περίπτωση μην περιοριστείτε μόνο σε αυτά τα 15 πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά βότανα, αλλά χρησιμοποιήστε τα κυκλικά μαζί με άλλα είδη διότι υπάρχουν και άλλα ευεργετικά βότανα, μπαχαρικά, και φαρμακευτικά φυτά, τα οποία μπορεί να μην βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις όσον αφορά την περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά, αλλά συνεισφέρουν σημαντικά σε άλλες λειτουργίες του οργανισμού όπως είναι για παράδειγμα τα εξής: μαστίχα Χίου, εκουιζέτο, τσουκνίδα κ.ά. Δείτε επίσης αρωματικά φυτά και βότανα που φυτρώνουν στην Ελλάδα).
- Και, ανάμεσα τους, ποιο είναι το πιο ισχυρο αντιοξειδωτικο βοτανο ;
Αυτές οι ερωτήσεις αποτελούν δύο από τις πιο συνηθισμένες σχετικά με τα βότανα και την περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά.
Την απάντηση την δίνει μία μελέτη ορόσημο, η οποία δημοσιεύτηκε τo 2010 και εξέτασε τα αντιοξειδωτικά σε 3.139 τρόφιμα.
Μέχρι σήμερα, αυτή η μελέτη παραμένει η μεγαλύτερη του είδους της, παγκοσμίως, και χρειάστηκαν 8 χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα βότανα και τα μπαχαρικά αποτελούσαν βασικό σημείο αναφοράς.
Για την ακρίβεια, ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα τους ήταν ότι τα βότανα και τα μπαχαρικά ήταν εκείνη η ομάδα τροφίμων με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά (συνολικά τα 3.139 τρόφιμα χωρίστηκαν σε 24 διαφορετικές ομάδες).
Στον πρόσθετο φάκελο, υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για όλα τα 425 βότανα και μπαχαρικά που αναλύθηκαν (σελίδα 102).
Εάν χρησιμοποιείτε τα βότανα και τα μπαχαρικά όχι φρέσκα ή αποξηραμένα, αλλά σε μορφή σκευασμάτων, δείτε το άρθρο "συμπληρώματα διατροφής παρενέργειες".
Στην συνέχεια θα δείτε μία λίστα με τα καλύτερα αντιοξειδωτικά βότανα, όπως προέκυψαν από την συγκεκριμένη μελέτη.
Αρχικά φαίνονται με αλφαβητική σειρά, και στην συνέχεια - για πρακτικούς λόγους - παρουσιάζονται σύμφωνα με την κατάταξη τους σε αντιοξειδωτικά, από το υψηλότερο προς το χαμηλότερο.
Η μελέτη περιλαμβάνει μπαχαρικά και βότανα από 59 διαφορετικούς κατασκευαστές ή χώρες.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό στην κατηγορία βότανα και μπαχαρικά ήταν το γαρύφαλλο, το οποίο είχε την υψηλότερη μέση περιεκτικότητα.
Στην συνέχεια ακολουθούν σημαντικά βότανα και μπαχαρικά, όπως η μέντα, το μπαχάρι, η κανέλα, η ρίγανη, το θυμάρι, το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο, ο κρόκος (σαφράν) και το εστραγκον.
Επίσης, αξίζει να επισημανθεί ότι τα ανωτέρω μπαχαρικά και τα βότανα με την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση ήταν όλα αποξηραμένα και αλεσμένα, το οποίο είναι λογικό διότι τα φρέσκα περιέχουν και νερό με αποτέλεσμα όταν συγκρίνουμε ίδιες ποσότητες γραμμαρίων αυτά να υστερούν σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών.
Ωστόσο, σε καμμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε την χρήση των φρέσκων βοτάνων. Απεντίας, η συνδυαστική χρήση τους αποτελεί την βέλτιστη επιλογή.
ΒΟΤΑΝΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ με ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ
Περιεχόμενο σε αντιοξειδωτικά (mmol/100γρ). Οι τιμές δίδονται κατά μέσο όρο. Για να δείτε το μέγιστο και το ελάχιστο επίπεδο σε αντιοξειδωτικά (mmol/100γρ), καθώς και τον αριθμό δειγμάτων που λήφθησαν από κάθε βότανο και μπαχαρικό, ανατρέξτε στο σχετικό αρχείο, στην σελίδα 102.
1. άνηθος, αποξηραμένος σκόνη : 20.2
2. βασιλικός αποξηραμένος: 19.9
3. γαρύφαλλο: καρφάκι και σκόνη: 277.3
4. δάφνη φύλλα: 27.8
5. δενδρολίβανο αποξηραμένο σκόνη: 44.8
6. εστραγκόν αποξηραμένο, σκόνη: 43,8
7. θυμάρι αποξηραμένο σκόνη: 56.3
8. κανέλα ξυλάκι και ολόκληρος ο φλοιός: 26.5
(8). κανέλα σκόνη: 77.0
9. κρόκος (σαφράν) αποξηραμένο ολόκληρο το στίγμα: 17.5
(9). κρόκος (σαφράν) αποξηραμένος σκόνη: 44.5
10. μέντα φύλλα, αποξηραμένα: 116.4
11. μοσχοκάρυδο, αποξηραμένο σκόνη: 26.4
12. μπαχάρι (allspice) αποξηραμένο, σκόνη: 100.4
13. ρίγανη αποξηραμένη σκόνη: 63.2
14. τζίντζερ αποξηραμένο: 20,3
15. φασκόμηλο αποξηραμένο σκόνη : 44.3
ΒΟΤΑΝΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ από το υψηλότερο προς το χαμηλότερο
Περιεχόμενο σε αντιοξειδωτικά (mmol/100γρ).
1. γαρύφαλλο: καρφάκι και σκόνη: 277.3
2. μέντα φύλλα, αποξηραμένα: 116.4
3. μπαχάρι (allspice) αποξηραμένο, σκόνη: 100.4
4. κανέλα σκόνη: 77.0
5. ρίγανη αποξηραμένη σκόνη: 63.2
6. θυμάρι αποξηραμένο σκόνη: 56.3
7. δενδρολίβανο αποξηραμένο σκόνη: 44.8
8. κρόκος (σαφράν) αποξηραμένο σκόνη: 44.5
9. φασκόμηλο αποξηραμένο σκόνη : 44.3
10. εστραγκόν αποξηραμένο, σκόνη: 43,8
11. δάφνη φύλλα: 27.8
(4). κανέλα ξυλάκι και ολόκληρος ο φλοιός: 26.5
12. μοσχοκάρυδο, αποξηραμένο σκόνη: 26.4
13. τζίντζερ αποξηραμένο: 20,3
14. άνηθος, αποξηραμένος σκόνη : 20.2
15. βασιλικός αποξηραμένος: 19.9
(8). κρόκος (σαφράν) αποξηραμένο ολόκληρο το στίγμα: 17.5
Εάν θέλετε να δείτε τα αντιοξειδωτικά και για τα υπόλοιπα βότανα και μπαχαρικά, κατεβάστε το αρχείο που φαίνεται εδώ (αρχείο pdf, 615Κ).
Κλείνοντας, μία επισήμανση:
Σε καμμία περίπτωση μην περιοριστείτε μόνο σε αυτά τα 15 πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά βότανα, αλλά χρησιμοποιήστε τα κυκλικά μαζί με άλλα είδη διότι υπάρχουν και άλλα ευεργετικά βότανα, μπαχαρικά, και φαρμακευτικά φυτά, τα οποία μπορεί να μην βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις όσον αφορά την περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά, αλλά συνεισφέρουν σημαντικά σε άλλες λειτουργίες του οργανισμού όπως είναι για παράδειγμα τα εξής: μαστίχα Χίου, εκουιζέτο, τσουκνίδα κ.ά. Δείτε επίσης αρωματικά φυτά και βότανα που φυτρώνουν στην Ελλάδα).