29/6/2021
ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. Λίγα λόγια
2. Παραδοσιακές χρήσεις
3. Συστατικά
4. Μοσχοκάρυδο ιδιότητες
5. Κλινικές δοκιμές
6. Αιθέριο έλαιο μοσχοκάρυδο
7. Ασφάλεια, γαλουχία
1. Λίγα λόγια
2. Παραδοσιακές χρήσεις
3. Συστατικά
4. Μοσχοκάρυδο ιδιότητες
5. Κλινικές δοκιμές
6. Αιθέριο έλαιο μοσχοκάρυδο
7. Ασφάλεια, γαλουχία
1. Λίγα λόγια
Η αγγλική ονομασία για το μοσχοκάρυδο είναι "Nutmeg", ενώ η βοτανική ονομασία του είναι "Myristica fragrans Houtt." (1).
Η μοσχοκαρυδιά (Μυριστική η ευώδης) είναι ένα αειθαλές δέντρο που προέρχεται από τις Μολούκες, κοινώς γνωστές και ως "Νησιά των Μπαχαρικών" (2).
Το μοσχοκάρυδο ανήκει στην οικογένεια Μυριστικοειδή (Myristicaceae), βρίσκεται ευρέως στις υγρές τροπικές και παράκτιες περιοχές (3), και καλλιεργείται σε όλη την Μαλαισία, την Ινδία, την Ινδονησία και την νοτιοανατολική Ασία (2). Η μοσχοκαρυδιά μπορεί να φτάσει τα 20 μέτρα ύψος (4).
Ιστορικά, το μοσχοκάρυδο πιστεύεται ότι εισήχθη στην Ευρώπη από Άραβες εμπόρους κατά τον 12ο αιώνα, και οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν ως θυμίαμα. Στη δεκαετία του 1600 το μοσχοκάρυδο έγινε ένα ακριβό μπαχαρικό στον δυτικό κόσμο (3).
Τον 17ο αιώνα, ένας Άγγλος έμπορος μπαχαρικών, κατάφερε να καθιερώσει το εμπόριο με ένα από τα δέκα ηφαιστειακά νησιά στη θάλασσα Μπάντα (4).
Ο κιτρινωπός καρπός, παρόμοιος σε σχήμα με βερίκοκο ή λεμόνι, τρώγεται τοπικά και μόλις ωριμάσει χωρίζεται σε δύο μέρη, εκθέτοντας ένα πορφυρού χρώματος σπογγώδες περικάρπιο (Σχήμα C2), το οποίο περιβάλλει τον καφέ σπόρο του μοσχοκάρυδου (3) (πυρήνας μοσχοκάρυδου, Σχήμα C1).
Τόσο ο πυρήνας όσο και το περικάρπιο είναι πλούσια σε αιθέριο έλαιο, το οποίο προσδίδει ένα χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση (4).
Το 81,7% των εξαγωγών μοσχοκάρυδου παγκοσμίως προέρχεται κυρίως από 5 χώρες: Ινδία, Ινδονησία, Ολλανδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σρι Λάνκα (3).
Παγκοσμίως, η Ινδία θεωρείται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μοσχοκάρυδου, ενώ η Ινδονησία είναι ο κορυφαίος παραγωγός (~ 50% της παγκόσμιας παραγωγής). Στην Ευρώπη, η Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και εξαγωγέας μοσχοκάρυδου, όπου εισάγει το μοσχοκάρυδο κυρίως από την Ινδονησία και το επανεξάγει σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (3).
2. Παραδοσιακές χρήσεις
Οι περισσότερες τροπικές χώρες έχουν αναγνωρίσει το μοσχοκάρυδο στις λίστες των τροφών και των βοτάνων φαρμακευτικής αξίας λόγω των βιολογικών δράσεων του (3).
Το μοσχοκάρυδο έχει χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή ιατρική (3) ως :
- αντιμικροβιακό,
- αντιοξειδωτικό,
- ψυχοδιεγερτικό,
- αντιθρομβωτικό, ενώ
- ο σπόρος του χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πονόδοντου.
Οι παραδοσιακές χρήσεις αφορούν :
- την ανακούφιση των γαστρεντερικών διαταραχών, όπως μετεωρισμός, κολικοί, δυσπεψία, διάρροια (4), κράμπες στο στομάχι (5), δυσεντερία, εμετός, και κοιλιακή διάταση (3).
- τους ρευματισμούς (5), και την διαχείριση των ρευματικών πόνων (3, 4),
- την επούλωση τραυμάτων και λοιμώξεων του δέρματος (4), καθώς και
- την χρήση του ως ηρεμιστικού παράγοντα (4)
Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση (4) :
- των όγκων,
- των μολυσματικών ασθενειών, όπως τα παράσιτα και η πανούκλα,
- της παράλυσης.
Το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην ιατρική της Αγιουρβέδα ως στυπτικό, ηρεμιστικό, και για να διαλύει τα αέρια του στομάχου (2).
Στην Αγιουρβέδα αναφέρεται, επίσης, η χρήση υδατικού εκχυλίσματος μοσχοκάρυδου ως αγχολυτικού παράγοντα (4), ενώ οι σπόροι του είχαν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της κακής πέψης, της αϋπνίας και της ακράτειας ούρων (3).
Άλλες χρήσεις για το μοσχοκάρυδο συμπεριλαμβάνουν την αντιμετώπιση ψυχολογικών διαταραχών και ως φθηνό υποκατάστατο της μαριχουάνας, ιδίως από έφηβους, ναυτικούς και τρόφιμους σε φυλακές (4). Σε ορισμένες χώρες όπως η Ζανζιβάρη, το μοσχοκάρυδο έχει χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση για το κάπνισμα μαριχουάνας (3).
Επί του παρόντος, το μοσχοκάρυδο είναι γνωστό για την αντιμετώπιση διαφόρων διαταραχών της υγείας, όπως (3):
- η μη-ομαλή κινητικότητα του εντέρου,
- η ρευματοειδής αρθρίτιδα, και
- οι μυϊκοί σπασμοί.
3. Συστατικά
Οι πρωτεύοντες μεταβολίτες (υδατάνθρακες, λιπίδια/λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες) αποτελούν έως και 80% του βάρους του ξηρού πυρήνα μοσχοκάρυδου (4).
Οι σπόροι μοσχοκάρυδου περιέχουν μυριστικό οξύ, τρυμιριστίνη, γλυκερίδια λιπαρών οξέων (6).
Το υπόλοιπο 20% του βάρους περιλαμβάνει δευτερεύοντες µεταβολίτες διαφορετικής χημικής φύσης, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν αιθέρια έλαια, φαινολικές ενώσεις (π.χ. λιγνάνες/νεολιγνάνες κ.ά.), πολυφαινόλες και χρωστικές (4).
Οι λιγνάνες και οι νεολιγνάνες αποτελούν την πιο πλούσια κατηγορία δευτερογενών μεταβολιτών που υπάρχουν στο μοσχοκάρυδο (4).
Όσον αφορά το αιθέριο έλαιο, ορισμένα από τα κύρια συστατικά του είναι η μυριστικίνη (5), το σαμπινένιο, η σαφρόλη, το α-πινένιο, το β-φελλανδρένιο, το γ-τερπινένιο κ.ά. (3)
Επίσης, περιέχει ελεμικίνη και ευγενόλη, μία ένωση που συνήθως την συνδέουμε με το γαρύφαλλο και την κανέλα.
4. Μοσχοκάρυδο ιδιότητες
Αυξανόμενα δεδομένα υποστηρίζουν πολλές από τις παραδοσιακές χρήσεις του μοσχοκάρυδου (4), ενώ οι φαρμακολογικές ιδιότητες του οφείλονται κυρίως στην παρουσία του αιθέριου ελαίου (2).
Φαρμακολογικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει μερικές από τις δραστικότητες των εκχυλισμάτων μοσχοκάρυδου (4), συμπεριλαμβανομένων των :
- αντιδιαρροϊκών,
- αντιμικροβιακών,
- αντιοξειδωτικών, και
- επιδράσεων στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Η πιο μελετημένη φαρμακολογική δραστικότητα που αποδίδεται στο μοσχοκάρυδο είναι οι επιδράσεις του στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπου ήδη από τον 12ο αιώνα, το μοσχοκάρυδο έχει χρησιμοποιηθεί και είναι γνωστό για τη δραστικότητα του στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Η διαθέσιμη βιβλιογραφία έχει αναγνωρίσει ένα πλήθος από διαφορετικές επιδράσεις στο νευρικό σύστημα από το μοσχοκάρυδο και των κύριων συστατικών του, ενώ υπάρχουν ανεκδοτολογικές αναφορές σχετικά με τις ψυχοδραστικές και παραισθησιογόνες ιδιότητες του μοσχοκάρυδου (4).
Για τις λιγνάνες και τις νεολιγνάνες έχουν αναφερθεί διάφορες φαρμακολογικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των αντικαρκινικών και των αντικαταθλιπτικών.
Το μοσχοκάρυδο είναι επίσης γνωστό ότι ελέγχει τον εμετό και χαλαρώνει τους σπασμούς. Επίσης εμφανίζει εντομοκτόνες, μυκητοκτόνες και βακτηριοκτόνες δραστικότητες (3).
5. Κλινικές δοκιμές
Ενώ οι φυτοχημικές μελέτες έχουν υποστηρίξει ορισμένες από τις παραδοσιακές χρήσεις του μοσχοκάρυδου, πολύ λίγες κλινικές μελέτες έχουν διερευνήσει συστηματικά την κλινική αποτελεσματικότητα της χρήσης του (4).
Σε μια αναζήτηση της βιβλιογραφίας, βρέθηκε μόνο μία κλινική μελέτη, στην οποία να μην υπήρχαν συγχυτικοί παράγοντες.
Σε αυτήν την μελέτη αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του μοσχοκάρυδου στην βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής 60 γυναικών με μεικτή ακράτεια ούρων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μοσχοκάρυδο ήταν αποτελεσματικό και ασφαλές για την υποκειμενική βελτίωση των συμπτωμάτων της μεικτής ακράτειας ούρων και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής (7).
6. Αιθέριο έλαιο μοσχοκάρυδο
Το αιθέριο έλαιο μοσχοκάρυδο αναφέρεται στις ευρωπαϊκές φαρμακοποιίες, και προκύπτει από τους αποξηραμένους και θρυμματισμένους πυρήνες του (1).
Το αιθέριο έλαιο μοσχοκάρυδο αποτελείται κυρίως από μονοτερπένια (έως 90%) και φαινυλοπροπανοειδή (2).
Αρκετές πρόσφατες αναφορές αναφέρουν ότι περιέχει μεταξύ 27 έως 37 συστατικά σε διάφορες συγκεντρώσεις (4), με το σαμπινένιο και την μυριστικίνη να αποτελούν τα δύο από τα πιο άφθονα συστατικά που εμφανίζει το αιθέριο έλαιο. Περιέχει τρία φαινυλοπροπανοειδή σε μεταβλητές ποσότητες, που κυμαίνονται από χαμηλά έως υψηλά ποσοστά (2).
Με βάση προηγούμενες έρευνες και αναφορές, το αιθέριο έλαιο μοσχοκάρυδο έχει σημαντικές δυνατότητες για χρήση στις φαρμακευτικές βιομηχανίες (3).
Το αιθέριο έλαιο μοσχοκάρυδο έχει χρησιμοποιηθεί εξωτερικά λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του (3).
Μία από τις πιο συχνά αξιολογημένες δραστικότητες του αιθέριου ελαίου και των εκχυλισμάτων μοσχοκάρυδου είναι η επίδραση τους στο κεντρικό νευρικό σύστημα (4).
Το αιθέριο έλαιο μοσχοκάρυδο θα μπορούσε να ανακουφίσει το οίδημα των αρθρώσεων που προκαλείται από την ένεση CFA (Complete Freund's Adjuvant), το οποίο υπογραμμίζει την δυνατότητα του ελαίου μοσχοκάρυδου να ελέγχει τον χρόνιο πόνο (3).
Επίσης, το αιθέριο έλαιο μοσχοκάρυδο έχει δείξει αντιβακτηριακή δράση κατά θετικών και αρνητικών Gram βακτηρίων όπως Escherichia coli, Salmonella choleraesuis και Staphylococcus aureus (3).
7. Ασφάλεια, γαλουχία
Ως συστατικά τροφίμων, το μοσχοκάρυδο και τα έλαια του "γενικά αναγνωρίζονται ως ασφαλή" (generally recognized as safe - GRAS) από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (6).
Διάφορες τοξικολογικές αναφορές έχουν αποδώσει στη μυριστικίνη ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την κατανάλωση μοσχοκάρυδου, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν συμπτώματα στο :
- στο γαστρεντερικό σύστημα (έμετος και ειλεός),
- στο νευρικό σύστημα (υπνηλία, παραισθησία, μούδιασμα, αποσύνδεση από την πραγματικότητα), και
- στο καρδιαγγειακό σύστημα (υπόταση, ταχυκαρδία) (4).
Η οξεία τοξική δοσολογία μυριστικίνης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα όργανα.
Η δηλητηρίαση από μυριστικίνη μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως σπασμούς, παραλήρημα, θολή όραση, αίσθημα παλμών, ναυτία, αφυδάτωση, γενικός πόνος στο σώμα και άλλα.
Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 3-6 ώρες μετά την κατανάλωση της μυριστικίνης ή των τροφίμων που την περιέχουν, και παραμένουν έως και 72 ώρες.
Τα τελευταία χρόνια, έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις δηλητηρίασης από μοσχοκάρυδο, συμπεριλαμβανομένων αρκετών θανατηφόρων περιστατικών μυριστικίνης. Η αυξανόμενη χρήση της μυριστικίνης ως φθηνό παραισθησιογόνο, προκαλεί συχνά θανατηφόρες περιπτώσεις δηλητηρίασης από μυριστικίνη (5).
Υψηλή δοσολογία (π.χ. μια κουταλιά) μοσχοκάρυδου μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που περιλαμβάνει αντιχολινεργικά συμπτώματα, τα οποία ίσως μειώσουν τη γαλουχία.
Το μοσχοκάρυδο σε ποσότητες υψηλότερες από αυτές που βρίσκονται στα τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγεται κατά την διάρκεια του θηλασμού.
Δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την απέκκριση οποιωνδήποτε συστατικών του μοσχοκάρυδου στο μητρικό γάλα ή για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του μοσχοκάρυδου σε θηλάζουσες μητέρες ή βρέφη (6).
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
1. Review Molecules. 2017 Jan 1;22(1):70. doi: 10.3390/molecules22010070. Biological Activities of Essential Oils: From Plant Chemoecology to Traditional Healing Systems Javad Sharifi-Rad, Antoni Sureda, Gian Carlo Tenore, Maria Daglia, Mehdi Sharifi-Rad, Marco Valussi, Rosa Tundis, Marzieh Sharifi-Rad, Monica R Loizzo, Adedayo Oluwaseun Ademiluyi, Razieh Sharifi-Rad, Seyed Abdulmajid Ayatollahi, Marcello Iriti.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28045446/
2. Molecules. 2018 Oct 30;23(11):2817. doi: 10.3390/molecules23112817. A Design of Experiment Approach for Ionic Liquid-Based Extraction of Toxic Components-Minimized Essential Oil from Myristica fragrans Houtt. Fruits, Daniela Lanari, Maria Carla Marcotullio, Andrea Neri
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30380729/
3. Molecules. 2020 Jan 28;25(3):565. doi: 10.3390/molecules25030565. Utilization of Nutmeg ( Myristica fragrans Houtt.) Seed Hydrodistillation Time to Produce Essential Oil Fractions with Varied Compositions and Pharmacological Effects Mohamed A Ibrahim, Charles L Cantrell, Ekaterina A Jeliazkova, Tess Astatkie , Valtcho D Zheljazkov
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32012955/
4. Phytochem Rev. 2016 Dec;15(6):1035-1056. doi: 10.1007/s11101-016-9469-x. Epub 2016 May 10. Chemical diversity and pharmacological significance of the secondary metabolites of nutmeg ( Myristica fragrans Houtt.) Ehab A Abourashed, Abir T El-Alfy
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28082856/
5. Forensic Toxicol. 2013 Jan;31(1):119-123. doi: 10.1007/s11419-012-0151-8. Epub 2012 Aug 15. Simple and rapid determination of myristicin in human serum Andrzej L Dawidowicz, Michal P Dybowski
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23440626/
6. Review Nutmeg No authors listed In: Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006–. 2021 May 17. PMID: 30000898 Bookshelf ID: NBK501838
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000898/
7. Integr Med Res. 2018 Dec;7(4):307-315. doi: 10.1016/j.imr.2018.10.001. Epub 2018 Oct 26. Efficacy of mace (Arils of Myristica fragrans Houtt) plus PFMT on symptoms in mixed urinary incontinence: a randomized placebo-controlled trial A G F Najeeya, Arshiya Sultana
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30519527/
Η αγγλική ονομασία για το μοσχοκάρυδο είναι "Nutmeg", ενώ η βοτανική ονομασία του είναι "Myristica fragrans Houtt." (1).
Η μοσχοκαρυδιά (Μυριστική η ευώδης) είναι ένα αειθαλές δέντρο που προέρχεται από τις Μολούκες, κοινώς γνωστές και ως "Νησιά των Μπαχαρικών" (2).
Το μοσχοκάρυδο ανήκει στην οικογένεια Μυριστικοειδή (Myristicaceae), βρίσκεται ευρέως στις υγρές τροπικές και παράκτιες περιοχές (3), και καλλιεργείται σε όλη την Μαλαισία, την Ινδία, την Ινδονησία και την νοτιοανατολική Ασία (2). Η μοσχοκαρυδιά μπορεί να φτάσει τα 20 μέτρα ύψος (4).
Ιστορικά, το μοσχοκάρυδο πιστεύεται ότι εισήχθη στην Ευρώπη από Άραβες εμπόρους κατά τον 12ο αιώνα, και οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν ως θυμίαμα. Στη δεκαετία του 1600 το μοσχοκάρυδο έγινε ένα ακριβό μπαχαρικό στον δυτικό κόσμο (3).
Τον 17ο αιώνα, ένας Άγγλος έμπορος μπαχαρικών, κατάφερε να καθιερώσει το εμπόριο με ένα από τα δέκα ηφαιστειακά νησιά στη θάλασσα Μπάντα (4).
Ο κιτρινωπός καρπός, παρόμοιος σε σχήμα με βερίκοκο ή λεμόνι, τρώγεται τοπικά και μόλις ωριμάσει χωρίζεται σε δύο μέρη, εκθέτοντας ένα πορφυρού χρώματος σπογγώδες περικάρπιο (Σχήμα C2), το οποίο περιβάλλει τον καφέ σπόρο του μοσχοκάρυδου (3) (πυρήνας μοσχοκάρυδου, Σχήμα C1).
Τόσο ο πυρήνας όσο και το περικάρπιο είναι πλούσια σε αιθέριο έλαιο, το οποίο προσδίδει ένα χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση (4).
Το 81,7% των εξαγωγών μοσχοκάρυδου παγκοσμίως προέρχεται κυρίως από 5 χώρες: Ινδία, Ινδονησία, Ολλανδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σρι Λάνκα (3).
Παγκοσμίως, η Ινδία θεωρείται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μοσχοκάρυδου, ενώ η Ινδονησία είναι ο κορυφαίος παραγωγός (~ 50% της παγκόσμιας παραγωγής). Στην Ευρώπη, η Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και εξαγωγέας μοσχοκάρυδου, όπου εισάγει το μοσχοκάρυδο κυρίως από την Ινδονησία και το επανεξάγει σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (3).
2. Παραδοσιακές χρήσεις
Οι περισσότερες τροπικές χώρες έχουν αναγνωρίσει το μοσχοκάρυδο στις λίστες των τροφών και των βοτάνων φαρμακευτικής αξίας λόγω των βιολογικών δράσεων του (3).
Το μοσχοκάρυδο έχει χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή ιατρική (3) ως :
- αντιμικροβιακό,
- αντιοξειδωτικό,
- ψυχοδιεγερτικό,
- αντιθρομβωτικό, ενώ
- ο σπόρος του χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πονόδοντου.
Οι παραδοσιακές χρήσεις αφορούν :
- την ανακούφιση των γαστρεντερικών διαταραχών, όπως μετεωρισμός, κολικοί, δυσπεψία, διάρροια (4), κράμπες στο στομάχι (5), δυσεντερία, εμετός, και κοιλιακή διάταση (3).
- τους ρευματισμούς (5), και την διαχείριση των ρευματικών πόνων (3, 4),
- την επούλωση τραυμάτων και λοιμώξεων του δέρματος (4), καθώς και
- την χρήση του ως ηρεμιστικού παράγοντα (4)
Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση (4) :
- των όγκων,
- των μολυσματικών ασθενειών, όπως τα παράσιτα και η πανούκλα,
- της παράλυσης.
Το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην ιατρική της Αγιουρβέδα ως στυπτικό, ηρεμιστικό, και για να διαλύει τα αέρια του στομάχου (2).
Στην Αγιουρβέδα αναφέρεται, επίσης, η χρήση υδατικού εκχυλίσματος μοσχοκάρυδου ως αγχολυτικού παράγοντα (4), ενώ οι σπόροι του είχαν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της κακής πέψης, της αϋπνίας και της ακράτειας ούρων (3).
Άλλες χρήσεις για το μοσχοκάρυδο συμπεριλαμβάνουν την αντιμετώπιση ψυχολογικών διαταραχών και ως φθηνό υποκατάστατο της μαριχουάνας, ιδίως από έφηβους, ναυτικούς και τρόφιμους σε φυλακές (4). Σε ορισμένες χώρες όπως η Ζανζιβάρη, το μοσχοκάρυδο έχει χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση για το κάπνισμα μαριχουάνας (3).
Επί του παρόντος, το μοσχοκάρυδο είναι γνωστό για την αντιμετώπιση διαφόρων διαταραχών της υγείας, όπως (3):
- η μη-ομαλή κινητικότητα του εντέρου,
- η ρευματοειδής αρθρίτιδα, και
- οι μυϊκοί σπασμοί.
3. Συστατικά
Οι πρωτεύοντες μεταβολίτες (υδατάνθρακες, λιπίδια/λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες) αποτελούν έως και 80% του βάρους του ξηρού πυρήνα μοσχοκάρυδου (4).
Οι σπόροι μοσχοκάρυδου περιέχουν μυριστικό οξύ, τρυμιριστίνη, γλυκερίδια λιπαρών οξέων (6).
Το υπόλοιπο 20% του βάρους περιλαμβάνει δευτερεύοντες µεταβολίτες διαφορετικής χημικής φύσης, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν αιθέρια έλαια, φαινολικές ενώσεις (π.χ. λιγνάνες/νεολιγνάνες κ.ά.), πολυφαινόλες και χρωστικές (4).
Οι λιγνάνες και οι νεολιγνάνες αποτελούν την πιο πλούσια κατηγορία δευτερογενών μεταβολιτών που υπάρχουν στο μοσχοκάρυδο (4).
Όσον αφορά το αιθέριο έλαιο, ορισμένα από τα κύρια συστατικά του είναι η μυριστικίνη (5), το σαμπινένιο, η σαφρόλη, το α-πινένιο, το β-φελλανδρένιο, το γ-τερπινένιο κ.ά. (3)
Επίσης, περιέχει ελεμικίνη και ευγενόλη, μία ένωση που συνήθως την συνδέουμε με το γαρύφαλλο και την κανέλα.
4. Μοσχοκάρυδο ιδιότητες
Αυξανόμενα δεδομένα υποστηρίζουν πολλές από τις παραδοσιακές χρήσεις του μοσχοκάρυδου (4), ενώ οι φαρμακολογικές ιδιότητες του οφείλονται κυρίως στην παρουσία του αιθέριου ελαίου (2).
Φαρμακολογικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει μερικές από τις δραστικότητες των εκχυλισμάτων μοσχοκάρυδου (4), συμπεριλαμβανομένων των :
- αντιδιαρροϊκών,
- αντιμικροβιακών,
- αντιοξειδωτικών, και
- επιδράσεων στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Η πιο μελετημένη φαρμακολογική δραστικότητα που αποδίδεται στο μοσχοκάρυδο είναι οι επιδράσεις του στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπου ήδη από τον 12ο αιώνα, το μοσχοκάρυδο έχει χρησιμοποιηθεί και είναι γνωστό για τη δραστικότητα του στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Η διαθέσιμη βιβλιογραφία έχει αναγνωρίσει ένα πλήθος από διαφορετικές επιδράσεις στο νευρικό σύστημα από το μοσχοκάρυδο και των κύριων συστατικών του, ενώ υπάρχουν ανεκδοτολογικές αναφορές σχετικά με τις ψυχοδραστικές και παραισθησιογόνες ιδιότητες του μοσχοκάρυδου (4).
Για τις λιγνάνες και τις νεολιγνάνες έχουν αναφερθεί διάφορες φαρμακολογικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των αντικαρκινικών και των αντικαταθλιπτικών.
Το μοσχοκάρυδο είναι επίσης γνωστό ότι ελέγχει τον εμετό και χαλαρώνει τους σπασμούς. Επίσης εμφανίζει εντομοκτόνες, μυκητοκτόνες και βακτηριοκτόνες δραστικότητες (3).
5. Κλινικές δοκιμές
Ενώ οι φυτοχημικές μελέτες έχουν υποστηρίξει ορισμένες από τις παραδοσιακές χρήσεις του μοσχοκάρυδου, πολύ λίγες κλινικές μελέτες έχουν διερευνήσει συστηματικά την κλινική αποτελεσματικότητα της χρήσης του (4).
Σε μια αναζήτηση της βιβλιογραφίας, βρέθηκε μόνο μία κλινική μελέτη, στην οποία να μην υπήρχαν συγχυτικοί παράγοντες.
Σε αυτήν την μελέτη αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του μοσχοκάρυδου στην βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής 60 γυναικών με μεικτή ακράτεια ούρων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μοσχοκάρυδο ήταν αποτελεσματικό και ασφαλές για την υποκειμενική βελτίωση των συμπτωμάτων της μεικτής ακράτειας ούρων και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής (7).
6. Αιθέριο έλαιο μοσχοκάρυδο
Το αιθέριο έλαιο μοσχοκάρυδο αναφέρεται στις ευρωπαϊκές φαρμακοποιίες, και προκύπτει από τους αποξηραμένους και θρυμματισμένους πυρήνες του (1).
Το αιθέριο έλαιο μοσχοκάρυδο αποτελείται κυρίως από μονοτερπένια (έως 90%) και φαινυλοπροπανοειδή (2).
Αρκετές πρόσφατες αναφορές αναφέρουν ότι περιέχει μεταξύ 27 έως 37 συστατικά σε διάφορες συγκεντρώσεις (4), με το σαμπινένιο και την μυριστικίνη να αποτελούν τα δύο από τα πιο άφθονα συστατικά που εμφανίζει το αιθέριο έλαιο. Περιέχει τρία φαινυλοπροπανοειδή σε μεταβλητές ποσότητες, που κυμαίνονται από χαμηλά έως υψηλά ποσοστά (2).
Με βάση προηγούμενες έρευνες και αναφορές, το αιθέριο έλαιο μοσχοκάρυδο έχει σημαντικές δυνατότητες για χρήση στις φαρμακευτικές βιομηχανίες (3).
Το αιθέριο έλαιο μοσχοκάρυδο έχει χρησιμοποιηθεί εξωτερικά λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του (3).
Μία από τις πιο συχνά αξιολογημένες δραστικότητες του αιθέριου ελαίου και των εκχυλισμάτων μοσχοκάρυδου είναι η επίδραση τους στο κεντρικό νευρικό σύστημα (4).
Το αιθέριο έλαιο μοσχοκάρυδο θα μπορούσε να ανακουφίσει το οίδημα των αρθρώσεων που προκαλείται από την ένεση CFA (Complete Freund's Adjuvant), το οποίο υπογραμμίζει την δυνατότητα του ελαίου μοσχοκάρυδου να ελέγχει τον χρόνιο πόνο (3).
Επίσης, το αιθέριο έλαιο μοσχοκάρυδο έχει δείξει αντιβακτηριακή δράση κατά θετικών και αρνητικών Gram βακτηρίων όπως Escherichia coli, Salmonella choleraesuis και Staphylococcus aureus (3).
7. Ασφάλεια, γαλουχία
Ως συστατικά τροφίμων, το μοσχοκάρυδο και τα έλαια του "γενικά αναγνωρίζονται ως ασφαλή" (generally recognized as safe - GRAS) από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (6).
Διάφορες τοξικολογικές αναφορές έχουν αποδώσει στη μυριστικίνη ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την κατανάλωση μοσχοκάρυδου, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν συμπτώματα στο :
- στο γαστρεντερικό σύστημα (έμετος και ειλεός),
- στο νευρικό σύστημα (υπνηλία, παραισθησία, μούδιασμα, αποσύνδεση από την πραγματικότητα), και
- στο καρδιαγγειακό σύστημα (υπόταση, ταχυκαρδία) (4).
Η οξεία τοξική δοσολογία μυριστικίνης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα όργανα.
Η δηλητηρίαση από μυριστικίνη μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως σπασμούς, παραλήρημα, θολή όραση, αίσθημα παλμών, ναυτία, αφυδάτωση, γενικός πόνος στο σώμα και άλλα.
Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 3-6 ώρες μετά την κατανάλωση της μυριστικίνης ή των τροφίμων που την περιέχουν, και παραμένουν έως και 72 ώρες.
Τα τελευταία χρόνια, έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις δηλητηρίασης από μοσχοκάρυδο, συμπεριλαμβανομένων αρκετών θανατηφόρων περιστατικών μυριστικίνης. Η αυξανόμενη χρήση της μυριστικίνης ως φθηνό παραισθησιογόνο, προκαλεί συχνά θανατηφόρες περιπτώσεις δηλητηρίασης από μυριστικίνη (5).
Υψηλή δοσολογία (π.χ. μια κουταλιά) μοσχοκάρυδου μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που περιλαμβάνει αντιχολινεργικά συμπτώματα, τα οποία ίσως μειώσουν τη γαλουχία.
Το μοσχοκάρυδο σε ποσότητες υψηλότερες από αυτές που βρίσκονται στα τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγεται κατά την διάρκεια του θηλασμού.
Δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την απέκκριση οποιωνδήποτε συστατικών του μοσχοκάρυδου στο μητρικό γάλα ή για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του μοσχοκάρυδου σε θηλάζουσες μητέρες ή βρέφη (6).
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
1. Review Molecules. 2017 Jan 1;22(1):70. doi: 10.3390/molecules22010070. Biological Activities of Essential Oils: From Plant Chemoecology to Traditional Healing Systems Javad Sharifi-Rad, Antoni Sureda, Gian Carlo Tenore, Maria Daglia, Mehdi Sharifi-Rad, Marco Valussi, Rosa Tundis, Marzieh Sharifi-Rad, Monica R Loizzo, Adedayo Oluwaseun Ademiluyi, Razieh Sharifi-Rad, Seyed Abdulmajid Ayatollahi, Marcello Iriti.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28045446/
2. Molecules. 2018 Oct 30;23(11):2817. doi: 10.3390/molecules23112817. A Design of Experiment Approach for Ionic Liquid-Based Extraction of Toxic Components-Minimized Essential Oil from Myristica fragrans Houtt. Fruits, Daniela Lanari, Maria Carla Marcotullio, Andrea Neri
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30380729/
3. Molecules. 2020 Jan 28;25(3):565. doi: 10.3390/molecules25030565. Utilization of Nutmeg ( Myristica fragrans Houtt.) Seed Hydrodistillation Time to Produce Essential Oil Fractions with Varied Compositions and Pharmacological Effects Mohamed A Ibrahim, Charles L Cantrell, Ekaterina A Jeliazkova, Tess Astatkie , Valtcho D Zheljazkov
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32012955/
4. Phytochem Rev. 2016 Dec;15(6):1035-1056. doi: 10.1007/s11101-016-9469-x. Epub 2016 May 10. Chemical diversity and pharmacological significance of the secondary metabolites of nutmeg ( Myristica fragrans Houtt.) Ehab A Abourashed, Abir T El-Alfy
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28082856/
5. Forensic Toxicol. 2013 Jan;31(1):119-123. doi: 10.1007/s11419-012-0151-8. Epub 2012 Aug 15. Simple and rapid determination of myristicin in human serum Andrzej L Dawidowicz, Michal P Dybowski
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23440626/
6. Review Nutmeg No authors listed In: Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006–. 2021 May 17. PMID: 30000898 Bookshelf ID: NBK501838
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000898/
7. Integr Med Res. 2018 Dec;7(4):307-315. doi: 10.1016/j.imr.2018.10.001. Epub 2018 Oct 26. Efficacy of mace (Arils of Myristica fragrans Houtt) plus PFMT on symptoms in mixed urinary incontinence: a randomized placebo-controlled trial A G F Najeeya, Arshiya Sultana
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30519527/