22/6/2021
ΜΑΡΑΘΟΣ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. Λίγα λόγια
2. Παραδοσιακές χρήσεις
3. Συστατικά
4. Ασφάλεια, παρενέργειες
5. Ιδιότητες
6. Αιθέριο έλαιο μάραθου ιδιότητες
1. Λίγα λόγια
2. Παραδοσιακές χρήσεις
3. Συστατικά
4. Ασφάλεια, παρενέργειες
5. Ιδιότητες
6. Αιθέριο έλαιο μάραθου ιδιότητες
1. Λίγα λόγια
Ο μάραθος (Foeniculum vulgare) είναι γηγενές στην περιοχή της Μεσογείου και πλέον βρίσκεται σε πολλά μέρη του κόσμου (1).
Είναι ένα ετήσιο, διετές ή πολυετές - ανάλογα με την ποικιλία του - αρωματικό βότανο (2).
Ο μάραθος ανήκει στην οικογένεια Σκιαδανθή (Apiaceae), και χρησιμοποιείται ευρέως σε τρόφιμα και ποτά λόγω του ευχάριστου πικάντικου αρώματος του (3).
Πολλά μέρη του μάραθου είναι βρώσιμα (βολβοί, φύλλα, μίσχοι και καρποί).
Οι ώριμοι καρποί (κοινώς γνωστά ως σπόροι) και το αιθέριο έλαιο του μάραθου χρησιμοποιούνται ως αρωματικοί παράγοντες σε προϊόντα διατροφής για την όρεξη, ως πεπτικό βοήθημα, σε ψωμί, καθώς και ως συστατικό καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων (2). Επίσης, χρησιμοποιούνται ως αρωματικοί παράγοντες σε τουρσιά, αρτοσκευάσματα και γλυκά (4).
2. Παραδοσιακές χρήσεις
Ο μάραθος χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό και επίσης αποτελεί σημαντικό συστατικό σε διάφορες λαϊκές ιατρικές σε ολόκληρο τον κόσμο (2).
Αυτό το φαρμακευτικό και αρωματικό φυτό χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση διαταραχών (1):
- του γαστρεντερικού, και
- του αναπνευστικού.
Επιπλέον, το έγχυμα μάραθου αποτελεί κλασικό αφέψημα στα θηλάζοντα μωρά για την πρόληψη του μετεωρισμού και των κολικών σπασμών (2).
Η βύθιση του μαστού σε ένα ζεστό έγχυμα σπόρων μάραθου και ρίζας αλθαίας (marshmallow root) έχει προταθεί ως αντιμετώπιση για την φλεγμονή του μαστού, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτήν τη χρήση (5).
Επίσης, στην παραδοσιακή ιατρική, το φυτό και το αιθέριο έλαιο του έχουν χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα (3) :
- για να διαλύουν τα αέρια του στομάχου (ανακούφιση από τον μετεωρισμό),
- για να βοηθήσουν την πέψη,
- ως διουρητικά, και
- ως γαλακταγωγό.
Το αιθέριο έλαιο μάραθου χρησιμοποιείται και στο Αγιουρβέδικο σύστημα ιατρικής (6).
3. Συστατικά
Οι σπόροι μάραθου περιέχουν πτητικό έλαιο που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ανηθόλη, η οποία είναι φυτοοιστρογόνο, καθώς και άλλα συστατικά όπως, φεντσόνη, οιστραγόλη, 1,8-κινεόλη (5), σεσκιτερπενοειδή, κουμαρίνες, και πολυφαινολικές ενώσεις (3).
Η ανηθόλη είναι τοξική σε υψηλές συγκεντρώσεις (3).
Όσον αφορά το αιθέριο έλαιο, η χημική σύνθεση του διαφέρει ανάλογα με την γεωγραφική τοποθεσία (3).
Το πτητικό έλαιο μάραθου είναι ένα μείγμα πολλών διαφορετικών συστατικών και τα βασικά συστατικά είναι: ανηθόλη (40-70%), φεντσόνη (1–20%) και οιστραγόλη (2–9%) (2).
Στο αιθέριο έλαιο του γλυκού μάραθου, η περιεκτικότητα σε φεντσόνη συνήθως δεν υπερβαίνει το 5%, ενώ στους πικρούς τύπους η περιεκτικότητά του μπορεί να είναι φτάσει έως και το 20% (2).
Στον γλυκό μάραθο, η περιεκτικότητα σε ανηθόλη φτάνει το 84-90%, ενώ η αναλογία της στον πικρό μάραθο είναι περίπου 61-70% (2).
Επίσης, το αιθέριο έλαιο μάραθου περιέχει αρκετούς βιοενεργούς δευτερεύοντες μεταβολίτες, όπως είναι οι αλδεΰδες (3)
4. Ασφάλεια, παρενέργειες
Ο μάραθος είναι γενικά καλά ανεκτός σε ενήλικες (5).
Το αιθέριο έλαιο μάραθου συμπεριλαμβάνεται ήδη στη λίστα με τα «Γενικώς Αναγνωρισμένα Ως Ασφαλή» (Generally Recognized As Safe), και είναι εγκεκριμένο πλήρως από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (6).
Ο μάραθος έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα μόνος του ή σε συνδυασμό με άλλα βότανα σε βρέφη για την αντιμετώπιση του κολικού, επομένως οι μικρότερες ποσότητες στο μητρικό γάλα είναι πιθανό να μην είναι επιβλαβείς όταν λαμβάνεται από την μητέρα στην συνήθη μητρική δοσολογία (5).
Ορισμένες πηγές συνιστούν τον περιορισμό της διάρκειας της λήψης του σε 2 εβδομάδες. Η υπερβολική χρήση από την μητέρα τσαγιών από βότανα που περιέχουν μάραθο, γλυκάνισο και άλλα βότανα φάνηκε να προκαλεί τοξικότητα σε 2 νεογέννητα που θήλαζαν (5).
Ο μάραθος πρέπει να αποφεύγεται από τις μητέρες εάν αυτές ή τα βρέφη τους είναι αλλεργικοί στα καρότα, στο σέλινο ή σε άλλα φυτά από την οικογένεια Σκιαδανθή λόγω πιθανής διασταυρούμενης αλλεργιογένεσης (5).
Ο μάραθος μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις μετά από στοματική ή τοπική χρήση, επηρεάζοντας το αναπνευστικό σύστημα ή το δέρμα, συμπεριλαμβανομένης της φωτοευαισθησίας (5).
Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως ή την υπεριώδη ακτινοβολία κατά τη χρήση αυτού του βοτάνου (5).
5. Ιδιότητες
Ο μάραθος έχει διερευνηθεί εκτενώς για αρκετές φαρμακευτικές και ιαματικές δραστικότητες, και από τον ΠΟΥ έχει αναφερθεί ότι διαθέτει τις εξής ιδιότητες (2):
- για να διαλύει τα αέρια του στομάχου (ανακούφιση από τον μετεωρισμό),
- αντιοξειδωτικές,
- αντιβακτηριακές,
- αντιμυκητιασικές, και
- απωθητικές έναντι των κουνουπιών.
Αρκετές μελέτες έχουν τεκμηριώσει σημαντικές αντιμικροβιακές επιδράσεις του μάραθου και της ανηθόλης σε ορισμένα είδη μυκήτων και βακτηρίων (1), ενώ άλλες έχουν δείξει θετικό αντιιικό δυναμικό (6).
Ο μάραθος υποτίθεται ότι είναι γαλακταγωγό και περιλαμβάνεται σε ορισμένα μείγματα βοτάνων που προωθούνται για την αύξηση του γάλακτος (5).
Δύο μικρές μελέτες διαπίστωσαν αύξηση σε ορισμένες παραμέτρους όπως ο όγκος του γάλακτος, η περιεκτικότητα σε λιπαρά και η αύξηση του βάρους των βρεφών από την χρήση μάραθου. Ωστόσο, δεν έχει βρεθεί αύξηση της προλακτίνης στον ορό από την χρήση μάραθου σε θηλάζουσες μητέρες (5).
Παρόλα αυτά, σε μία μελέτη με 46 υγιείς θηλάζουσες μητέρες (18 έως 35 ετών), μετρήθηκε η προλακτίνη πριν και μετά από την λήψη σκόνης μάραθου σε δοσολογία 3 γραμμαρίων ημερησίως για 15 ημέρες. Η μέση συγκέντρωση προλακτίνης ορού αυξήθηκε σχεδόν 50%, από 64,6 mcg/L σε 95,6 mcg / L (5).
Τα γαλακταγωγά δεν πρέπει ποτέ να αντικαθιστούν την αξιολόγηση και την παροχή συμβουλών για τροποποιήσιμους παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή γάλακτος (5).
6. Αιθέριο έλαιο μάραθου ιδιότητες
Ο μάραθος καλλιεργείται παγκοσμίως για την παραγωγή αιθέριου ελαίου, ως φαρμακευτικό ή ως μαγειρικό βότανο (7).
Το αιθέριο έλαιο μάραθου, συγκεκριμένα η ανηθόλη, παρουσιάζει διάφορες δράσεις (3), όπως:
- αντισπασμωδικές,
- διαλύει τα αέρια του στομάχου (ανακούφιση από τον μετεωρισμό),
- αντιφλεγμονώδεις,
- οιστρογονικές, και
- αντιμικροβιακές.
Μελέτες in vitro έχουν δείξει ότι το έλαιο μάραθο διαθέτει τις εξής δράσεις (3):
- αντιοξειδωτικές,
- αντιμικροβιακές,
- εντομοκτόνες,
- αντιθρομβωτικές,
- ηπατοπροστατευτικές, και
- αντικαρκινικές.
Το αιθέριο έλαιο μάραθου ίσως μπορεί να βοηθήσει και με τις μυκοτοξίνες, δεδομένου ότι τα ευρήματα μίας μελέτης έδειξαν ότι έχει αποτελεσματικότητα έναντι των αφλατοξινών (6).
Το αιθέριο έλαιο που προκύπτει από τα εναέρια μέρη του πικρού μάραθου αναφέρεται στις ευρωπαϊκές φαρμακοποιίες, και η βοτανική ονομασία του είναι "Foeniculum vulgare Mill., spp. vulgare var. vulgare" (8).
Όσον αφορά τo αιθέριο έλαιο από σπόρους πικρού μάραθου, αναφέρεται τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στις αμερικάνικες φαρμακοποιίες, και το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή του αιθέριου ελαίου είναι οι ώριμοι καρποί.
Η βοτανική ονομασία του είναι "Foeniculum vulgare Mill., spp. vulgare var. vulgare" (8).
Ο χρόνος απόσταξης του αιθέριου ελαίου μπορεί να τροποποιήσει την σύνθεση και την αντιοξειδωτική ικανότητα του ελαίου. Συνεπώς, ο χρόνος απόσταξης θα πρέπει να αναφέρεται όταν γίνεται αναφορά για την περιεκτικότητα και την σύνθεση που έχει το αιθέριο έλαιο μάραθου (7).
Επίσης, ρόλο παίζει και η τεχνική εξαγωγής του αιθέριου ελαίου (2).
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
1. Iran J Parasitol. Oct-Dec 2019;14(4):631-638. In Vitro Activity of Foeniculum vulgare and Its Main Essential Oil Component Trans-Anethole on Trichomonas vaginalis Faezeh Karami, Dara Dastan, Mohammad Fallah, Mohammad Matini
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32099566/
2. Comparative Study Afr J Tradit Complement Altern Med. 2014 Jan 28;11(2):277-9. doi: 10.4314/ajtcam.v11i2.8. eCollection 2014. Evaluation of the essential oil of Foeniculum vulgare Mill (fennel) fruits extracted by three different extraction methods by GC/MS Faiza M Hammouda, Mahmoud A Saleh, Nahla S Abdel-Azim, Khaled A Shams, Shams I Ismail, Abdelaaty A Shahat, Ibrahim A Saleh
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25435608/
3. Foods. 2017 Aug 28;6(9):73. doi: 10.3390/foods6090073. Cytotoxicity of the Essential Oil of Fennel (Foeniculum vulgare) from Tajikistan Farukh Sharopov, Abdujabbor Valiev, Prabodh Satyal, Isomiddin Gulmurodov, Salomudin Yusufi, William N Setzer, Michael Wink
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28846628/
4. Nat Prod Commun. 2015 Apr;10(4):673-6. Antimicrobial activity and chemical composition of the essential oils of Portuguese Foeniculum vulgare fruits Ana S Mota, M Rosário Martins, Sílvia Arantes, Violeta R Lopes, Eliseu Bettencourt, Sofia Pombal, Arlindo C Gomes, Lúcia A Silva
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25973507/
5. Review Fennel No authors listed In: Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006–. 2021 May 17. PMID: 30000852 Bookshelf ID: NBK501793
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000852/
6. J Appl Microbiol. 2015 Oct;119(4):991-8. doi: 10.1111/jam.12915. Epub 2015 Sep 4. Efficacy of chemically characterized Foeniculum vulgare Mill seed essential oil in protection of raw tobacco leaves during storage against fungal and aflatoxin contamination A Kedia, A K Dwivedy, A K Pandey, R R Kumar, P Regmi, N K Dubey
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26218659/
7. J Oleo Sci. 2013;62(9):665-72. doi: 10.5650/jos.62.665. Distillation time modifies essential oil yield, composition, and antioxidant capacity of fennel (Foeniculum vulgare Mill) Valtcho D Zheljazkov, Thomas Horgan, Tess Astatkie, Vicki Schlegel
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24005011/
8. Review Molecules. 2017 Jan 1;22(1):70. doi: 10.3390/molecules22010070. Biological Activities of Essential Oils: From Plant Chemoecology to Traditional Healing Systems Javad Sharifi-Rad, Antoni Sureda, Gian Carlo Tenore, Maria Daglia, Mehdi Sharifi-Rad, Marco Valussi, Rosa Tundis, Marzieh Sharifi-Rad, Monica R Loizzo, Adedayo Oluwaseun Ademiluyi, Razieh Sharifi-Rad, Seyed Abdulmajid Ayatollahi, Marcello Iriti.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28045446/
Ο μάραθος (Foeniculum vulgare) είναι γηγενές στην περιοχή της Μεσογείου και πλέον βρίσκεται σε πολλά μέρη του κόσμου (1).
Είναι ένα ετήσιο, διετές ή πολυετές - ανάλογα με την ποικιλία του - αρωματικό βότανο (2).
Ο μάραθος ανήκει στην οικογένεια Σκιαδανθή (Apiaceae), και χρησιμοποιείται ευρέως σε τρόφιμα και ποτά λόγω του ευχάριστου πικάντικου αρώματος του (3).
Πολλά μέρη του μάραθου είναι βρώσιμα (βολβοί, φύλλα, μίσχοι και καρποί).
Οι ώριμοι καρποί (κοινώς γνωστά ως σπόροι) και το αιθέριο έλαιο του μάραθου χρησιμοποιούνται ως αρωματικοί παράγοντες σε προϊόντα διατροφής για την όρεξη, ως πεπτικό βοήθημα, σε ψωμί, καθώς και ως συστατικό καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων (2). Επίσης, χρησιμοποιούνται ως αρωματικοί παράγοντες σε τουρσιά, αρτοσκευάσματα και γλυκά (4).
2. Παραδοσιακές χρήσεις
Ο μάραθος χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό και επίσης αποτελεί σημαντικό συστατικό σε διάφορες λαϊκές ιατρικές σε ολόκληρο τον κόσμο (2).
Αυτό το φαρμακευτικό και αρωματικό φυτό χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση διαταραχών (1):
- του γαστρεντερικού, και
- του αναπνευστικού.
Επιπλέον, το έγχυμα μάραθου αποτελεί κλασικό αφέψημα στα θηλάζοντα μωρά για την πρόληψη του μετεωρισμού και των κολικών σπασμών (2).
Η βύθιση του μαστού σε ένα ζεστό έγχυμα σπόρων μάραθου και ρίζας αλθαίας (marshmallow root) έχει προταθεί ως αντιμετώπιση για την φλεγμονή του μαστού, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτήν τη χρήση (5).
Επίσης, στην παραδοσιακή ιατρική, το φυτό και το αιθέριο έλαιο του έχουν χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα (3) :
- για να διαλύουν τα αέρια του στομάχου (ανακούφιση από τον μετεωρισμό),
- για να βοηθήσουν την πέψη,
- ως διουρητικά, και
- ως γαλακταγωγό.
Το αιθέριο έλαιο μάραθου χρησιμοποιείται και στο Αγιουρβέδικο σύστημα ιατρικής (6).
3. Συστατικά
Οι σπόροι μάραθου περιέχουν πτητικό έλαιο που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ανηθόλη, η οποία είναι φυτοοιστρογόνο, καθώς και άλλα συστατικά όπως, φεντσόνη, οιστραγόλη, 1,8-κινεόλη (5), σεσκιτερπενοειδή, κουμαρίνες, και πολυφαινολικές ενώσεις (3).
Η ανηθόλη είναι τοξική σε υψηλές συγκεντρώσεις (3).
Όσον αφορά το αιθέριο έλαιο, η χημική σύνθεση του διαφέρει ανάλογα με την γεωγραφική τοποθεσία (3).
Το πτητικό έλαιο μάραθου είναι ένα μείγμα πολλών διαφορετικών συστατικών και τα βασικά συστατικά είναι: ανηθόλη (40-70%), φεντσόνη (1–20%) και οιστραγόλη (2–9%) (2).
Στο αιθέριο έλαιο του γλυκού μάραθου, η περιεκτικότητα σε φεντσόνη συνήθως δεν υπερβαίνει το 5%, ενώ στους πικρούς τύπους η περιεκτικότητά του μπορεί να είναι φτάσει έως και το 20% (2).
Στον γλυκό μάραθο, η περιεκτικότητα σε ανηθόλη φτάνει το 84-90%, ενώ η αναλογία της στον πικρό μάραθο είναι περίπου 61-70% (2).
Επίσης, το αιθέριο έλαιο μάραθου περιέχει αρκετούς βιοενεργούς δευτερεύοντες μεταβολίτες, όπως είναι οι αλδεΰδες (3)
4. Ασφάλεια, παρενέργειες
Ο μάραθος είναι γενικά καλά ανεκτός σε ενήλικες (5).
Το αιθέριο έλαιο μάραθου συμπεριλαμβάνεται ήδη στη λίστα με τα «Γενικώς Αναγνωρισμένα Ως Ασφαλή» (Generally Recognized As Safe), και είναι εγκεκριμένο πλήρως από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (6).
Ο μάραθος έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα μόνος του ή σε συνδυασμό με άλλα βότανα σε βρέφη για την αντιμετώπιση του κολικού, επομένως οι μικρότερες ποσότητες στο μητρικό γάλα είναι πιθανό να μην είναι επιβλαβείς όταν λαμβάνεται από την μητέρα στην συνήθη μητρική δοσολογία (5).
Ορισμένες πηγές συνιστούν τον περιορισμό της διάρκειας της λήψης του σε 2 εβδομάδες. Η υπερβολική χρήση από την μητέρα τσαγιών από βότανα που περιέχουν μάραθο, γλυκάνισο και άλλα βότανα φάνηκε να προκαλεί τοξικότητα σε 2 νεογέννητα που θήλαζαν (5).
Ο μάραθος πρέπει να αποφεύγεται από τις μητέρες εάν αυτές ή τα βρέφη τους είναι αλλεργικοί στα καρότα, στο σέλινο ή σε άλλα φυτά από την οικογένεια Σκιαδανθή λόγω πιθανής διασταυρούμενης αλλεργιογένεσης (5).
Ο μάραθος μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις μετά από στοματική ή τοπική χρήση, επηρεάζοντας το αναπνευστικό σύστημα ή το δέρμα, συμπεριλαμβανομένης της φωτοευαισθησίας (5).
Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως ή την υπεριώδη ακτινοβολία κατά τη χρήση αυτού του βοτάνου (5).
5. Ιδιότητες
Ο μάραθος έχει διερευνηθεί εκτενώς για αρκετές φαρμακευτικές και ιαματικές δραστικότητες, και από τον ΠΟΥ έχει αναφερθεί ότι διαθέτει τις εξής ιδιότητες (2):
- για να διαλύει τα αέρια του στομάχου (ανακούφιση από τον μετεωρισμό),
- αντιοξειδωτικές,
- αντιβακτηριακές,
- αντιμυκητιασικές, και
- απωθητικές έναντι των κουνουπιών.
Αρκετές μελέτες έχουν τεκμηριώσει σημαντικές αντιμικροβιακές επιδράσεις του μάραθου και της ανηθόλης σε ορισμένα είδη μυκήτων και βακτηρίων (1), ενώ άλλες έχουν δείξει θετικό αντιιικό δυναμικό (6).
Ο μάραθος υποτίθεται ότι είναι γαλακταγωγό και περιλαμβάνεται σε ορισμένα μείγματα βοτάνων που προωθούνται για την αύξηση του γάλακτος (5).
Δύο μικρές μελέτες διαπίστωσαν αύξηση σε ορισμένες παραμέτρους όπως ο όγκος του γάλακτος, η περιεκτικότητα σε λιπαρά και η αύξηση του βάρους των βρεφών από την χρήση μάραθου. Ωστόσο, δεν έχει βρεθεί αύξηση της προλακτίνης στον ορό από την χρήση μάραθου σε θηλάζουσες μητέρες (5).
Παρόλα αυτά, σε μία μελέτη με 46 υγιείς θηλάζουσες μητέρες (18 έως 35 ετών), μετρήθηκε η προλακτίνη πριν και μετά από την λήψη σκόνης μάραθου σε δοσολογία 3 γραμμαρίων ημερησίως για 15 ημέρες. Η μέση συγκέντρωση προλακτίνης ορού αυξήθηκε σχεδόν 50%, από 64,6 mcg/L σε 95,6 mcg / L (5).
Τα γαλακταγωγά δεν πρέπει ποτέ να αντικαθιστούν την αξιολόγηση και την παροχή συμβουλών για τροποποιήσιμους παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή γάλακτος (5).
6. Αιθέριο έλαιο μάραθου ιδιότητες
Ο μάραθος καλλιεργείται παγκοσμίως για την παραγωγή αιθέριου ελαίου, ως φαρμακευτικό ή ως μαγειρικό βότανο (7).
Το αιθέριο έλαιο μάραθου, συγκεκριμένα η ανηθόλη, παρουσιάζει διάφορες δράσεις (3), όπως:
- αντισπασμωδικές,
- διαλύει τα αέρια του στομάχου (ανακούφιση από τον μετεωρισμό),
- αντιφλεγμονώδεις,
- οιστρογονικές, και
- αντιμικροβιακές.
Μελέτες in vitro έχουν δείξει ότι το έλαιο μάραθο διαθέτει τις εξής δράσεις (3):
- αντιοξειδωτικές,
- αντιμικροβιακές,
- εντομοκτόνες,
- αντιθρομβωτικές,
- ηπατοπροστατευτικές, και
- αντικαρκινικές.
Το αιθέριο έλαιο μάραθου ίσως μπορεί να βοηθήσει και με τις μυκοτοξίνες, δεδομένου ότι τα ευρήματα μίας μελέτης έδειξαν ότι έχει αποτελεσματικότητα έναντι των αφλατοξινών (6).
Το αιθέριο έλαιο που προκύπτει από τα εναέρια μέρη του πικρού μάραθου αναφέρεται στις ευρωπαϊκές φαρμακοποιίες, και η βοτανική ονομασία του είναι "Foeniculum vulgare Mill., spp. vulgare var. vulgare" (8).
Όσον αφορά τo αιθέριο έλαιο από σπόρους πικρού μάραθου, αναφέρεται τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στις αμερικάνικες φαρμακοποιίες, και το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή του αιθέριου ελαίου είναι οι ώριμοι καρποί.
Η βοτανική ονομασία του είναι "Foeniculum vulgare Mill., spp. vulgare var. vulgare" (8).
Ο χρόνος απόσταξης του αιθέριου ελαίου μπορεί να τροποποιήσει την σύνθεση και την αντιοξειδωτική ικανότητα του ελαίου. Συνεπώς, ο χρόνος απόσταξης θα πρέπει να αναφέρεται όταν γίνεται αναφορά για την περιεκτικότητα και την σύνθεση που έχει το αιθέριο έλαιο μάραθου (7).
Επίσης, ρόλο παίζει και η τεχνική εξαγωγής του αιθέριου ελαίου (2).
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
1. Iran J Parasitol. Oct-Dec 2019;14(4):631-638. In Vitro Activity of Foeniculum vulgare and Its Main Essential Oil Component Trans-Anethole on Trichomonas vaginalis Faezeh Karami, Dara Dastan, Mohammad Fallah, Mohammad Matini
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32099566/
2. Comparative Study Afr J Tradit Complement Altern Med. 2014 Jan 28;11(2):277-9. doi: 10.4314/ajtcam.v11i2.8. eCollection 2014. Evaluation of the essential oil of Foeniculum vulgare Mill (fennel) fruits extracted by three different extraction methods by GC/MS Faiza M Hammouda, Mahmoud A Saleh, Nahla S Abdel-Azim, Khaled A Shams, Shams I Ismail, Abdelaaty A Shahat, Ibrahim A Saleh
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25435608/
3. Foods. 2017 Aug 28;6(9):73. doi: 10.3390/foods6090073. Cytotoxicity of the Essential Oil of Fennel (Foeniculum vulgare) from Tajikistan Farukh Sharopov, Abdujabbor Valiev, Prabodh Satyal, Isomiddin Gulmurodov, Salomudin Yusufi, William N Setzer, Michael Wink
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28846628/
4. Nat Prod Commun. 2015 Apr;10(4):673-6. Antimicrobial activity and chemical composition of the essential oils of Portuguese Foeniculum vulgare fruits Ana S Mota, M Rosário Martins, Sílvia Arantes, Violeta R Lopes, Eliseu Bettencourt, Sofia Pombal, Arlindo C Gomes, Lúcia A Silva
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25973507/
5. Review Fennel No authors listed In: Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006–. 2021 May 17. PMID: 30000852 Bookshelf ID: NBK501793
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000852/
6. J Appl Microbiol. 2015 Oct;119(4):991-8. doi: 10.1111/jam.12915. Epub 2015 Sep 4. Efficacy of chemically characterized Foeniculum vulgare Mill seed essential oil in protection of raw tobacco leaves during storage against fungal and aflatoxin contamination A Kedia, A K Dwivedy, A K Pandey, R R Kumar, P Regmi, N K Dubey
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26218659/
7. J Oleo Sci. 2013;62(9):665-72. doi: 10.5650/jos.62.665. Distillation time modifies essential oil yield, composition, and antioxidant capacity of fennel (Foeniculum vulgare Mill) Valtcho D Zheljazkov, Thomas Horgan, Tess Astatkie, Vicki Schlegel
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24005011/
8. Review Molecules. 2017 Jan 1;22(1):70. doi: 10.3390/molecules22010070. Biological Activities of Essential Oils: From Plant Chemoecology to Traditional Healing Systems Javad Sharifi-Rad, Antoni Sureda, Gian Carlo Tenore, Maria Daglia, Mehdi Sharifi-Rad, Marco Valussi, Rosa Tundis, Marzieh Sharifi-Rad, Monica R Loizzo, Adedayo Oluwaseun Ademiluyi, Razieh Sharifi-Rad, Seyed Abdulmajid Ayatollahi, Marcello Iriti.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28045446/