13/1/2023
ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
82χρονος είχε μια σχεδόν θανατηφόρα καρδιακή προσβολή και μεταφέρεται εσπευσμένα σε νοσοκομείο. Αποφασίζει να αλλάξει διατροφή και την συνδυάζει με 30 λεπτά μέτριας άσκησης.
Ποια είναι τα αποτελέσματα ;
Χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση ομαλοποιούνται και διακόπτεται η χρήση 3 φαρμάκων, ενώ η κολπική μαρμαρυγή επιλύεται πλήρως. "Νιώθω πιο ζωντανός από ότι ένιωθα εδώ και χρόνια. Ξυπνάω κάθε πρωί με καθαρό μυαλό και ευγνώμων που δεν χρειάζομαι πλέον μια χούφτα φάρμακα. Ανέκτησα την υγεία μου".
Ποια είναι τα αποτελέσματα ;
Χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση ομαλοποιούνται και διακόπτεται η χρήση 3 φαρμάκων, ενώ η κολπική μαρμαρυγή επιλύεται πλήρως. "Νιώθω πιο ζωντανός από ότι ένιωθα εδώ και χρόνια. Ξυπνάω κάθε πρωί με καθαρό μυαλό και ευγνώμων που δεν χρειάζομαι πλέον μια χούφτα φάρμακα. Ανέκτησα την υγεία μου".
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αρρυθμία που συναντάται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (1). Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου και εγκεφαλικού επεισοδίου (2), ενώ επιδρά στην λειτουργική κατάσταση του ατόμου και την ποιότητα ζωής του (3).
Ο επιπολασμός για την κολπική μαρμαρυγή κυμαίνεται από 2% στο γενικό πληθυσμό, και έως 10–12% σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω (2).
Η αρτηριακή υπέρταση, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης έχουν επιβεβαιωθεί ότι είναι σημαντικοί προδιαθεσικοί παράγοντες της νόσου (2), ενώ ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια πολύ γνωστή αιτία για την κολπική μαρμαρυγή, η οποία έχει επιπολασμό 16%-60% σε ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό (4).
Το κόστος για το σύστημα υγείας, παγκοσμίως, είναι δραματικό και ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια (3).
Πολλές διατροφικές επιλογές φαίνεται να παίζουν προστατευτικό ρόλο στην μείωση της εμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής (2).
Ωστόσο, τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος έχει ήδη αυτήν την πάθηση ;
Υπάρχει διατροφή για την κολπική μαρμαρυγή ;
Στην συνέχεια παρουσιάζονται τα ευρήματα από μία αναφορά περίπτωσης (5).
Οι αναφορές περίπτωσης βρίσκονται στην κατώτατη βαθμίδα της επιστημονικής πυραμίδας, αλλά αυτή η αναφορά είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή διότι υπήρξαν εξαιρετικά δραστικές βελτιώσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
2. ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Εισαγωγή:
Η πολυφαρμακία ορίζεται συνήθως ως η χρήση πολλαπλών ή περιττών φαρμάκων.
Στους ηλικιωμένους ανθρώπους, η πολυφαρμακία είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα με αναφερόμενα ποσοστά μεταξύ 30% και 70%.
Η πολυφαρμακία σχετίζεται με αυξημένο κόστος υγειονομικής περίθαλψης, ανεπιθύμητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, μη-συμμόρφωση με την φαρμακευτική αγωγή, μειωμένη λειτουργική ικανότητα εκτέλεσης δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής, πτώσεις, υποσιτισμό, ακράτεια ούρων, μειωμένη γνωστική λειτουργία και θνησιμότητα.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων συνιστούν τόσο φαρμακευτική θεραπεία όσο και τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, όπως διατροφή και σωματική δραστηριότητα. Ωστόσο, τα συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα παρέχουν χαμηλό απόλυτο κίνδυνο μείωσης των καρδιαγγειακών συμβάντων και της θνησιμότητας από κάθε αιτία και ενέχουν σημαντικό κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.
Επιπλέον, οι περισσότεροι ιατροί αισθάνονται ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι να συμβουλεύουν τους ασθενείς σχετικά με την διατροφή, και λιγότερο από το 50% των ιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης συζητά τακτικά την διατροφή με ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο, οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της συγκεκριμένης διατροφής, έχουν δείξει υψηλά ποσοστά τήρησης και αποδοχής σε πολλούς πληθυσμούς ασθενών.
Η περίπτωση που αναφέρεται εδώ αφορά την χρήση αυτής της διατροφής συνδυαστικά με μέτρια σωματική δραστηριότητα για την βελτίωση των βιοδεικτών καρδιαγγειακού κινδύνου, την αναστροφή των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή και την ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια, και την μείωση της πολυφαρμακίας στους ηλικιωμένους.
Παρουσίαση αναφοράς περίπτωσης:
Άνδρας 82 ετών με ιστορικό πολυφαρμακίας λόγω στεφανιαίας νόσου, έμφραγμα του μυοκαρδίου, ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια, υπερλιπιδαιμία, υπέρταση και επίμονη κολπική μαρμαρυγή. Παράλληλα, παρουσίαζε απώλεια μνήμης, γνωστική εξασθένηση, κόπωση και αδυναμία.
- Στις 20/12/2017 νοσηλεύτηκε με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Είχε θρομβωτική απόφραξη της δεξιάς στεφανιαίας αρτηρίας και τοποθετήθηκε στεντ. Το κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας υπολογίστηκε με ηχοκαρδιογράφημα ότι είναι περίπου 30%. Τα φάρμακα που λάμβανε ημερησίως ήταν 4 + ασπιρίνη.
- Στις 3/1/2018, ο ασθενής επισκέφτηκε τον καρδιολόγο του και ανέφερε αδυναμία, ζαλάδα και απώλεια ισορροπίας. Είχε ελεγχόμενη από φάρμακα αρτηριακή πίεση 110/70 mm Hg.
Κατά την διάρκεια της εξέτασης, η καρδιά του έδειξε ακανόνιστο ρυθμό. Έλαβε οδηγίες να συνεχίσει όλα τα φάρμακα και παραπέμφθηκε για εξωτερική καρδιακή αποκατάσταση.
- Στις 5/2/2018, ο ασθενής επισκέφτηκε ένα κέντρο υγείας και εξέφρασε το ενδιαφέρον του για αλλαγές στον τρόπο ζωής του ώστε να επιτύχει βελτίωση της υγείας του και την διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής.
Αντιμετώπιση:
- Στις 5/2/2018, ο ιατρός του ασθενούς τον συμβούλεψε να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη διατροφή μαζί με καθημερινή άσκηση 30 λεπτών και πρακτικές ανακούφισης από το στρες, όπως ασκήσεις νου-σώματος ή συμμετοχή σε κοινωνικά δρώμενα.
Αποτελέσματα:
Το αποτέλεσμα ήταν η γρήγορη μείωση της υπερλιπιδαιμίας και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς και η διακοπή 3 φαρμάκων που λάμβανε.
Ο ασθενής ανέφερε επίσης αναστροφή της μειωμένης γνωστικής λειτουργίας και των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή και την ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια, συμπεριλαμβανομένης της ζαλάδας, της κόπωσης και της αδυναμίας.
Πιο αναλυτικά:
Στις 30/4/2018, μετά από 12 εβδομάδες σε αυτήν την διατροφή και την μέτρια άσκηση:
- η ολική χοληστερόλη είχε πέσει από 188 σε 138 mg/dL και
- η "κακή" LDL χοληστερόλη είχε πέσει από 115 σε 72 mg/dL.
Σύμφωνα με την σύσταση του ιατρού του, μείωσε την δόση του στο μισό σε ένα από τα 4 φάρμακα που λάμβανε.
- Στις 17/5/2018, και με την έγκριση του ιατρού, ο ασθενής διέκοψε το 1ο από τα 4 φάρμακα, χωρίς επακόλουθο οίδημα κάτω άκρων.
- Στις 27/5/2018, διέκοψε το 2ο φάρμακο και μείωσε την δόση του 3ου φαρμάκου κατά το ήμισυ, το οποίο στις 5/6/2018 διακόπηκε πλήρως. Πλέον, λαμβάνει μόνο το ένα από τα τέσσερα φάρμακα που λάμβανε αρχικά.
- Στις 7/6/2018, ο ασθενής ανέφερε ότι ένιωθε «πολύ καλύτερα» και μπορούσε «να σκέφτεται καθαρά». Αρνήθηκε πόνο στο στήθος, δύσπνοια, ζαλάδα, κόπωση, αδυναμία και διανοητική ομίχλη [mental fog].
- Στις 21/1/2018, η βελτίωση των λιπιδίων του πλάσματος του διατηρείται φυσιολογική παρά το ότι έχει διακόψει την σχετική φαρμακευτική αγωγή.
- Στις 2/7/2018, ο ασθενής επισκέφτηκε τον καρδιολόγο του για παρακολούθηση. Η αρτηριακή πίεση του, χωρίς να λαμβάνει φάρμακα, ήταν 110/70 mm Hg. Κατά την εξέταση, η καρδιά του δεν είχε συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής. Κλινικά δεν ενδείκνυται ηχοκαρδιογράφημα.
Ο ασθενής συνεχίζει να λαμβάνει ασπιρίνη ημερησίως και το 4ο φάρμακο, αλλά σχεδιάζει να το διακόψει στους 12 μήνες μετά το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες για το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο.
Συνολικά, αυτή η διατροφή μαζί με μέτρια σωματική δραστηριότητα βελτίωσε το λιπιδαιμικό προφίλ και την αρτηριακή πίεση σε σημείο που μπορούσε να διακόψει με ασφάλεια τα 3 από τα 4 φάρμακα. Ανέφερε βελτίωση σε αρκετά συμπτώματα που σχετίζονται τόσο με την πολυφαρμακία όσο και με τις καρδιακές του διαγνώσεις, συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης, της αδυναμίας, της ζαλάδας και της γνωστικής ικανότητας.
Αυτή η περίπτωση καταδεικνύει ότι οι τροποποιήσεις της διατροφής και του τρόπου ζωής έχουν την δυνατότητα να βελτιώσουν τα συμπτώματα της καρδιαγγειακής νόσου και να μειώσουν την πολυφαρμακία μαζί με τις σχετικές αρνητικές συνέπειες της.
Η οπτική γωνία του ασθενούς:
"Τον Δεκέμβριο του 2017, έπαθα ένα σχεδόν θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο και μεταφέρθηκα εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Αμέσως έβαλα ένα στεντ. Την επόμενη μέρα, μου συνταγογραφήθηκε μια σειρά από φάρμακα για να διαχειριστώ την κατάστασή μου. Είχα διανοητική ομίχλη και ένιωθα κουρασμένος όλη την ώρα.
Κατά την διάρκεια της νοσοκομειακής περίθαλψης μου, ο φυσικοθεραπευτής μου μού μίλησε για ένα Κέντρο Υγείας και την ιδέα "της τροφής ως φάρμακο".
Αποφάσισα ότι "ως εδώ". Δεν μπορούσα πλέον να ζω με αυτήν την κατάσταση. Είχα ήδη υποφέρει τέσσερα χρόνια από την ζωή μου με την διανοητική ομίχλη που προκαλείται από τα φάρμακα. Δεν επρόκειτο να θυσιάσω περισσότερα χρόνια.
Έτρωγα αυτό που πίστευα ότι ήταν μια υγιεινή διατροφή. Ο ιατρός μου από το Κέντρο Υγείας με εκπαίδευσε στα οφέλη της συγκεκριμένης διατροφής και αμέσως έκανα τις αλλαγές που χρειαζόντουσαν.
Ο ιατρός μου και εγώ κάναμε ένα σχέδιο να μειώσουμε σταδιακά τα φάρμακα μου, κάτι που μου επανέφερε την αίσθηση ευεξίας και συνέχισα να νιώθω καλύτερα.
Τώρα έχω τη δύναμη να σηκώνω βάρη, και να περπατάω και να τρέχω στον διάδρομο μια ώρα κάθε μέρα. Νιώθω πιο ζωντανός από ότι ένιωθα εδώ και χρόνια. Ξυπνάω κάθε πρωί με καθαρό μυαλό και χαρούμενη καρδιά, ευγνώμων που δεν χρειάζεται πλέον να λαμβάνω μια χούφτα φάρμακα.
Παρόλο που δεν είμαι τέλειος με την τήρηση της διατροφής, έχω δει τεράστια οφέλη από αυτήν την διατροφή. Οι αιματολογικές μου εξετάσεις έδειξαν αξιοσημείωτη βελτίωση, κάτι που μου δίνει κίνητρο να συνεχίσω αυτήν την διατροφή.
Λόγω της βελτίωσης μου, ο καρδιολόγος μου πρότεινε να διακόψω και το 4ο φάρμακο σε 3 μήνες.
Αυτή η διατροφή μού έδωσε την ευκαιρία να ανακτήσω την υγεία μου".
Κύρια σημεία:
Εάν επιθυμείτε να μάθετε ποια διατροφή έδειξε τα ανωτέρω ευρήματα στην κολπική μαρμαρυγή, τότε κάντε κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>
Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αρρυθμία που συναντάται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (1). Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου και εγκεφαλικού επεισοδίου (2), ενώ επιδρά στην λειτουργική κατάσταση του ατόμου και την ποιότητα ζωής του (3).
Ο επιπολασμός για την κολπική μαρμαρυγή κυμαίνεται από 2% στο γενικό πληθυσμό, και έως 10–12% σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω (2).
Η αρτηριακή υπέρταση, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης έχουν επιβεβαιωθεί ότι είναι σημαντικοί προδιαθεσικοί παράγοντες της νόσου (2), ενώ ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια πολύ γνωστή αιτία για την κολπική μαρμαρυγή, η οποία έχει επιπολασμό 16%-60% σε ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό (4).
Το κόστος για το σύστημα υγείας, παγκοσμίως, είναι δραματικό και ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια (3).
Πολλές διατροφικές επιλογές φαίνεται να παίζουν προστατευτικό ρόλο στην μείωση της εμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής (2).
Ωστόσο, τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος έχει ήδη αυτήν την πάθηση ;
Υπάρχει διατροφή για την κολπική μαρμαρυγή ;
Στην συνέχεια παρουσιάζονται τα ευρήματα από μία αναφορά περίπτωσης (5).
Οι αναφορές περίπτωσης βρίσκονται στην κατώτατη βαθμίδα της επιστημονικής πυραμίδας, αλλά αυτή η αναφορά είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή διότι υπήρξαν εξαιρετικά δραστικές βελτιώσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
2. ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Εισαγωγή:
Η πολυφαρμακία ορίζεται συνήθως ως η χρήση πολλαπλών ή περιττών φαρμάκων.
Στους ηλικιωμένους ανθρώπους, η πολυφαρμακία είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα με αναφερόμενα ποσοστά μεταξύ 30% και 70%.
Η πολυφαρμακία σχετίζεται με αυξημένο κόστος υγειονομικής περίθαλψης, ανεπιθύμητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, μη-συμμόρφωση με την φαρμακευτική αγωγή, μειωμένη λειτουργική ικανότητα εκτέλεσης δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής, πτώσεις, υποσιτισμό, ακράτεια ούρων, μειωμένη γνωστική λειτουργία και θνησιμότητα.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων συνιστούν τόσο φαρμακευτική θεραπεία όσο και τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, όπως διατροφή και σωματική δραστηριότητα. Ωστόσο, τα συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα παρέχουν χαμηλό απόλυτο κίνδυνο μείωσης των καρδιαγγειακών συμβάντων και της θνησιμότητας από κάθε αιτία και ενέχουν σημαντικό κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.
Επιπλέον, οι περισσότεροι ιατροί αισθάνονται ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι να συμβουλεύουν τους ασθενείς σχετικά με την διατροφή, και λιγότερο από το 50% των ιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης συζητά τακτικά την διατροφή με ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο, οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της συγκεκριμένης διατροφής, έχουν δείξει υψηλά ποσοστά τήρησης και αποδοχής σε πολλούς πληθυσμούς ασθενών.
Η περίπτωση που αναφέρεται εδώ αφορά την χρήση αυτής της διατροφής συνδυαστικά με μέτρια σωματική δραστηριότητα για την βελτίωση των βιοδεικτών καρδιαγγειακού κινδύνου, την αναστροφή των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή και την ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια, και την μείωση της πολυφαρμακίας στους ηλικιωμένους.
Παρουσίαση αναφοράς περίπτωσης:
Άνδρας 82 ετών με ιστορικό πολυφαρμακίας λόγω στεφανιαίας νόσου, έμφραγμα του μυοκαρδίου, ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια, υπερλιπιδαιμία, υπέρταση και επίμονη κολπική μαρμαρυγή. Παράλληλα, παρουσίαζε απώλεια μνήμης, γνωστική εξασθένηση, κόπωση και αδυναμία.
- Στις 20/12/2017 νοσηλεύτηκε με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Είχε θρομβωτική απόφραξη της δεξιάς στεφανιαίας αρτηρίας και τοποθετήθηκε στεντ. Το κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας υπολογίστηκε με ηχοκαρδιογράφημα ότι είναι περίπου 30%. Τα φάρμακα που λάμβανε ημερησίως ήταν 4 + ασπιρίνη.
- Στις 3/1/2018, ο ασθενής επισκέφτηκε τον καρδιολόγο του και ανέφερε αδυναμία, ζαλάδα και απώλεια ισορροπίας. Είχε ελεγχόμενη από φάρμακα αρτηριακή πίεση 110/70 mm Hg.
Κατά την διάρκεια της εξέτασης, η καρδιά του έδειξε ακανόνιστο ρυθμό. Έλαβε οδηγίες να συνεχίσει όλα τα φάρμακα και παραπέμφθηκε για εξωτερική καρδιακή αποκατάσταση.
- Στις 5/2/2018, ο ασθενής επισκέφτηκε ένα κέντρο υγείας και εξέφρασε το ενδιαφέρον του για αλλαγές στον τρόπο ζωής του ώστε να επιτύχει βελτίωση της υγείας του και την διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής.
Αντιμετώπιση:
- Στις 5/2/2018, ο ιατρός του ασθενούς τον συμβούλεψε να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη διατροφή μαζί με καθημερινή άσκηση 30 λεπτών και πρακτικές ανακούφισης από το στρες, όπως ασκήσεις νου-σώματος ή συμμετοχή σε κοινωνικά δρώμενα.
Αποτελέσματα:
Το αποτέλεσμα ήταν η γρήγορη μείωση της υπερλιπιδαιμίας και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς και η διακοπή 3 φαρμάκων που λάμβανε.
Ο ασθενής ανέφερε επίσης αναστροφή της μειωμένης γνωστικής λειτουργίας και των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή και την ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια, συμπεριλαμβανομένης της ζαλάδας, της κόπωσης και της αδυναμίας.
Πιο αναλυτικά:
Στις 30/4/2018, μετά από 12 εβδομάδες σε αυτήν την διατροφή και την μέτρια άσκηση:
- η ολική χοληστερόλη είχε πέσει από 188 σε 138 mg/dL και
- η "κακή" LDL χοληστερόλη είχε πέσει από 115 σε 72 mg/dL.
Σύμφωνα με την σύσταση του ιατρού του, μείωσε την δόση του στο μισό σε ένα από τα 4 φάρμακα που λάμβανε.
- Στις 17/5/2018, και με την έγκριση του ιατρού, ο ασθενής διέκοψε το 1ο από τα 4 φάρμακα, χωρίς επακόλουθο οίδημα κάτω άκρων.
- Στις 27/5/2018, διέκοψε το 2ο φάρμακο και μείωσε την δόση του 3ου φαρμάκου κατά το ήμισυ, το οποίο στις 5/6/2018 διακόπηκε πλήρως. Πλέον, λαμβάνει μόνο το ένα από τα τέσσερα φάρμακα που λάμβανε αρχικά.
- Στις 7/6/2018, ο ασθενής ανέφερε ότι ένιωθε «πολύ καλύτερα» και μπορούσε «να σκέφτεται καθαρά». Αρνήθηκε πόνο στο στήθος, δύσπνοια, ζαλάδα, κόπωση, αδυναμία και διανοητική ομίχλη [mental fog].
- Στις 21/1/2018, η βελτίωση των λιπιδίων του πλάσματος του διατηρείται φυσιολογική παρά το ότι έχει διακόψει την σχετική φαρμακευτική αγωγή.
- Στις 2/7/2018, ο ασθενής επισκέφτηκε τον καρδιολόγο του για παρακολούθηση. Η αρτηριακή πίεση του, χωρίς να λαμβάνει φάρμακα, ήταν 110/70 mm Hg. Κατά την εξέταση, η καρδιά του δεν είχε συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής. Κλινικά δεν ενδείκνυται ηχοκαρδιογράφημα.
Ο ασθενής συνεχίζει να λαμβάνει ασπιρίνη ημερησίως και το 4ο φάρμακο, αλλά σχεδιάζει να το διακόψει στους 12 μήνες μετά το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες για το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο.
Συνολικά, αυτή η διατροφή μαζί με μέτρια σωματική δραστηριότητα βελτίωσε το λιπιδαιμικό προφίλ και την αρτηριακή πίεση σε σημείο που μπορούσε να διακόψει με ασφάλεια τα 3 από τα 4 φάρμακα. Ανέφερε βελτίωση σε αρκετά συμπτώματα που σχετίζονται τόσο με την πολυφαρμακία όσο και με τις καρδιακές του διαγνώσεις, συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης, της αδυναμίας, της ζαλάδας και της γνωστικής ικανότητας.
Αυτή η περίπτωση καταδεικνύει ότι οι τροποποιήσεις της διατροφής και του τρόπου ζωής έχουν την δυνατότητα να βελτιώσουν τα συμπτώματα της καρδιαγγειακής νόσου και να μειώσουν την πολυφαρμακία μαζί με τις σχετικές αρνητικές συνέπειες της.
Η οπτική γωνία του ασθενούς:
"Τον Δεκέμβριο του 2017, έπαθα ένα σχεδόν θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο και μεταφέρθηκα εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Αμέσως έβαλα ένα στεντ. Την επόμενη μέρα, μου συνταγογραφήθηκε μια σειρά από φάρμακα για να διαχειριστώ την κατάστασή μου. Είχα διανοητική ομίχλη και ένιωθα κουρασμένος όλη την ώρα.
Κατά την διάρκεια της νοσοκομειακής περίθαλψης μου, ο φυσικοθεραπευτής μου μού μίλησε για ένα Κέντρο Υγείας και την ιδέα "της τροφής ως φάρμακο".
Αποφάσισα ότι "ως εδώ". Δεν μπορούσα πλέον να ζω με αυτήν την κατάσταση. Είχα ήδη υποφέρει τέσσερα χρόνια από την ζωή μου με την διανοητική ομίχλη που προκαλείται από τα φάρμακα. Δεν επρόκειτο να θυσιάσω περισσότερα χρόνια.
Έτρωγα αυτό που πίστευα ότι ήταν μια υγιεινή διατροφή. Ο ιατρός μου από το Κέντρο Υγείας με εκπαίδευσε στα οφέλη της συγκεκριμένης διατροφής και αμέσως έκανα τις αλλαγές που χρειαζόντουσαν.
Ο ιατρός μου και εγώ κάναμε ένα σχέδιο να μειώσουμε σταδιακά τα φάρμακα μου, κάτι που μου επανέφερε την αίσθηση ευεξίας και συνέχισα να νιώθω καλύτερα.
Τώρα έχω τη δύναμη να σηκώνω βάρη, και να περπατάω και να τρέχω στον διάδρομο μια ώρα κάθε μέρα. Νιώθω πιο ζωντανός από ότι ένιωθα εδώ και χρόνια. Ξυπνάω κάθε πρωί με καθαρό μυαλό και χαρούμενη καρδιά, ευγνώμων που δεν χρειάζεται πλέον να λαμβάνω μια χούφτα φάρμακα.
Παρόλο που δεν είμαι τέλειος με την τήρηση της διατροφής, έχω δει τεράστια οφέλη από αυτήν την διατροφή. Οι αιματολογικές μου εξετάσεις έδειξαν αξιοσημείωτη βελτίωση, κάτι που μου δίνει κίνητρο να συνεχίσω αυτήν την διατροφή.
Λόγω της βελτίωσης μου, ο καρδιολόγος μου πρότεινε να διακόψω και το 4ο φάρμακο σε 3 μήνες.
Αυτή η διατροφή μού έδωσε την ευκαιρία να ανακτήσω την υγεία μου".
Κύρια σημεία:
- Αυτή η διατροφή και η επακόλουθη μείωση της πολυφαρμακίας σε ασθενή 82 ετών:
- βελτίωσε την υπερλιπιδαιμία και την υψηλή αρτηριακή πίεση, παρά την διακοπή των αντίστοιχων φαρμάκων.
- φάνηκε να αντιστρέφει την εξασθενημένη γνωστική λειτουργία και τα συμπτώματα που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή και την ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια, συμπεριλαμβανομένης της ζαλάδας, της κόπωσης και της αδυναμίας.
- μείωσε τον κίνδυνο για πτώσεις, ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων, θνησιμότητα και άλλες αρνητικές εκβάσεις που σχετίζονται με την πολυφαρμακία.
- Ο τροποποιήσεις του τρόπου ζωής για τις καρδιακές παθήσεις ίσως χρησιμοποιούνται ελάχιστα, ειδικά στους ηλικιωμένους ανθρώπους.
Εάν επιθυμείτε να μάθετε ποια διατροφή έδειξε τα ανωτέρω ευρήματα στην κολπική μαρμαρυγή, τότε κάντε κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>