ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
2. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΟΦΕΛΗ
- αυτισμός
3. ΔΙΑΦΟΡΑ
- βρώμη
- όρια γλουτένης
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
2. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΟΦΕΛΗ
- αυτισμός
3. ΔΙΑΦΟΡΑ
- βρώμη
- όρια γλουτένης
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη ακολουθούν μία διατροφή χωρίς γλουτένη επειδή, είναι επί του παρόντος, είναι ο μόνος τρόπος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης.
Ευτυχώς, μία διατροφή χωρίς γλουτένη δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται αρχικά, εφόσον ενημερωθείτε σχετικά με ορισμένους βασικούς κανόνες σχετικά με τα τρόφιμα που μπορείτε και δεν μπορείτε να καταναλώσετε.
Μέσω της υποστήριξης και της καθοδήγησης, πολλοί ασθενείς διαπιστώνουν ότι μία διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί επίσης να είναι νόστιμη.
Για τους περισσότερους ασθενείς με κοιλιοκάκη, η διατροφή χωρίς γλουτένη θα σταματήσει τα συμπτώματα, θα θεραπεύσει την υπάρχουσα εντερική βλάβη και θα αποτρέψει περαιτέρω βλάβη.
Οι βελτιώσεις αρχίζουν εντός εβδομάδων από την έναρξη της διατροφής και το λεπτό έντερο συνήθως επουλώνεται πλήρως σε 6 έως 18 μήνες. (ίσως χρειαστούν έως και 2 χρόνια για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας). Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών βιώνει πλήρη επούλωση.
Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι αναφορές από διάφορες ερευνητικές ομάδες υποδηλώνουν ότι ένα ορισμένο ποσοστό ασθενών μπορεί να αναπτύξει αποτελεσματικά ανοχή στην γλουτένη και, ως εκ τούτου, να είναι εφικτή η επανεισαγωγή γλουτένης με την πάροδο του χρόνου.
2. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΟΦΕΛΗ
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Χάρβαρντ, για πολύ καιρό υπήρχε η άποψη ότι η κοιλιοκάκη ήταν η μόνη πάθηση που προκαλείται από την γλουτένη.
Ωστόσο, μία αυξανόμενη μερίδα της επιστημονικής βιβλιογραφίας δείχνει ότι μία διατροφή χωρίς γλουτένη ίσως προσφέρει οφέλη και σε άλλες παθήσεις.
Στην συνέχεια φαίνονται ορισμένες από αυτές, με αλφαβητική σειρά.
- ΑΥΤΙΣΜΟΣ
Μία ανασκόπηση δεν ανέφερε ευεργετικές επιδράσεις από μία διατροφή χωρίς γλουτένη και χωρίς καζεΐνη.
Στον αντίποδα, τρεις ανασκοπήσεις ανέφεραν ευεργετικές επιδράσεις τόσο από μία διατροφή χωρίς γλουτένη και χωρίς καζεΐνη, όσο και από μία διατροφή χωρίς γλουτένη.
Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τους τομείς που υπήρξαν βελτιώσεις, δείτε την σχετική ανάρτηση εδώ.
3. ΔΙΑΦΟΡΑ
- ΒΡΩΜΗ
Σε μία διατροφή χωρίς γλουτένη, ένα σύνηθες ερώτημα που προκύπτει είναι η βρώμη και η καταλληλότητα της.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την σχετική ανάρτηση, όπου παραθέτονται πληροφορίες από το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και την ιστοσελίδα για τα άτομα με κοιλιοκάκη στην Αυστραλία.
- ΟΡΙΑ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ
Πληροφορίες σχετικά με τα όρια γλουτένης στα προϊόντα («πολύ χαμηλή γλουτένη» και «χωρίς γλουτένη»).
Επίσης, δεδομένα από μία ανασκόπηση 35 μελετών σχετικά με τα όρια γλουτένης στον οργανισμό.
Οι σχετικές πληροφορίες φαίνονται σε αυτήν την ανάρτηση.
Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη ακολουθούν μία διατροφή χωρίς γλουτένη επειδή, είναι επί του παρόντος, είναι ο μόνος τρόπος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης.
Ευτυχώς, μία διατροφή χωρίς γλουτένη δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται αρχικά, εφόσον ενημερωθείτε σχετικά με ορισμένους βασικούς κανόνες σχετικά με τα τρόφιμα που μπορείτε και δεν μπορείτε να καταναλώσετε.
Μέσω της υποστήριξης και της καθοδήγησης, πολλοί ασθενείς διαπιστώνουν ότι μία διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί επίσης να είναι νόστιμη.
Για τους περισσότερους ασθενείς με κοιλιοκάκη, η διατροφή χωρίς γλουτένη θα σταματήσει τα συμπτώματα, θα θεραπεύσει την υπάρχουσα εντερική βλάβη και θα αποτρέψει περαιτέρω βλάβη.
Οι βελτιώσεις αρχίζουν εντός εβδομάδων από την έναρξη της διατροφής και το λεπτό έντερο συνήθως επουλώνεται πλήρως σε 6 έως 18 μήνες. (ίσως χρειαστούν έως και 2 χρόνια για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας). Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών βιώνει πλήρη επούλωση.
Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι αναφορές από διάφορες ερευνητικές ομάδες υποδηλώνουν ότι ένα ορισμένο ποσοστό ασθενών μπορεί να αναπτύξει αποτελεσματικά ανοχή στην γλουτένη και, ως εκ τούτου, να είναι εφικτή η επανεισαγωγή γλουτένης με την πάροδο του χρόνου.
2. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΟΦΕΛΗ
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Χάρβαρντ, για πολύ καιρό υπήρχε η άποψη ότι η κοιλιοκάκη ήταν η μόνη πάθηση που προκαλείται από την γλουτένη.
Ωστόσο, μία αυξανόμενη μερίδα της επιστημονικής βιβλιογραφίας δείχνει ότι μία διατροφή χωρίς γλουτένη ίσως προσφέρει οφέλη και σε άλλες παθήσεις.
Στην συνέχεια φαίνονται ορισμένες από αυτές, με αλφαβητική σειρά.
- ΑΥΤΙΣΜΟΣ
Μία ανασκόπηση δεν ανέφερε ευεργετικές επιδράσεις από μία διατροφή χωρίς γλουτένη και χωρίς καζεΐνη.
Στον αντίποδα, τρεις ανασκοπήσεις ανέφεραν ευεργετικές επιδράσεις τόσο από μία διατροφή χωρίς γλουτένη και χωρίς καζεΐνη, όσο και από μία διατροφή χωρίς γλουτένη.
Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τους τομείς που υπήρξαν βελτιώσεις, δείτε την σχετική ανάρτηση εδώ.
3. ΔΙΑΦΟΡΑ
- ΒΡΩΜΗ
Σε μία διατροφή χωρίς γλουτένη, ένα σύνηθες ερώτημα που προκύπτει είναι η βρώμη και η καταλληλότητα της.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την σχετική ανάρτηση, όπου παραθέτονται πληροφορίες από το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και την ιστοσελίδα για τα άτομα με κοιλιοκάκη στην Αυστραλία.
- ΟΡΙΑ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ
Πληροφορίες σχετικά με τα όρια γλουτένης στα προϊόντα («πολύ χαμηλή γλουτένη» και «χωρίς γλουτένη»).
Επίσης, δεδομένα από μία ανασκόπηση 35 μελετών σχετικά με τα όρια γλουτένης στον οργανισμό.
Οι σχετικές πληροφορίες φαίνονται σε αυτήν την ανάρτηση.