17/11/2022
ΟΡΙΑ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ
1. ΟΡΙΑ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Όπως αναφέρει ο Σύλλογος πασχόντων από κοιλιοκάκη Δυτικής Ελλάδος με έδρα τα Ιωάννινα, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, οι δηλώσεις «πολύ χαμηλή γλουτένη» και «χωρίς γλουτένη» χρησιμοποιούνται όταν στο τελικό προϊόν τα όρια γλουτένης δεν υπερβαίνουν, αντίστοιχα, τα 100 mg/kg και τα 20 mg/kg (100 ppm και 20 ppm αντίστοιχα) (1).
2. ΟΡΙΑ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Υπάρχει αμφισβήτηση σχετικά με τα επίπεδα της γλουτένης που μπορούν να γίνουν ανεκτή στο πλαίσιο μιας αυστηρής διατροφής χωρίς γλουτένη (2).
Για να προσδιορίσουν τα όρια γλουτένης που αποτελούν ασφαλή έκθεση του οργανισμού, μία ερευνητική ομάδα εξέτασε 35 μελέτες και διαπίστωσε ότι η ανεκτικότητα στην γλουτένη διέφερε τόσο μεταξύ των μελετών όσο και μεταξύ των συμμετεχόντων (3).
Ενώ ορισμένοι ασθενείς δεν είχαν ιστολογικές ανωμαλίες σε μια διατροφή που περιείχε κατά μέσο όρο 36 mg γλουτένης ανά ημέρα, άλλοι ασθενείς ανέπτυξαν αλλαγές στον βλεννογόνο μετά την κατανάλωση μόνο 10 mg ανά ημέρα.
Η εν λόγω ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια ημερήσια πρόσληψη μικρότερη από 10 mg είναι "απίθανο να προκαλέσει σημαντικές ιστολογικές ανωμαλίες".
Συγκριτικά, σαφείς αλλαγές στον βλεννογόνο παρατηρήθηκαν με ημερήσιες προσλήψεις 100 mg και 500 mg, αντίστοιχα.
Συνολικά, ίσως μπορεί να υιοθετηθεί το συμπέρασμα ότι η επίτευξη μίας οριστικής τιμής στα όρια γλουτένης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγές του βλεννογόνου στο 100% των ασθενών με κοιλιοκάκη, είναι απίθανο να υπάρξει, αν και μια ημερήσια πρόσληψη μικρότερη από 10 mg είναι πιθανό να παράγει τα ασφαλέστερα αποτελέσματα (3).
Όπως αναφέρει ο Σύλλογος πασχόντων από κοιλιοκάκη Δυτικής Ελλάδος με έδρα τα Ιωάννινα, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, οι δηλώσεις «πολύ χαμηλή γλουτένη» και «χωρίς γλουτένη» χρησιμοποιούνται όταν στο τελικό προϊόν τα όρια γλουτένης δεν υπερβαίνουν, αντίστοιχα, τα 100 mg/kg και τα 20 mg/kg (100 ppm και 20 ppm αντίστοιχα) (1).
2. ΟΡΙΑ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Υπάρχει αμφισβήτηση σχετικά με τα επίπεδα της γλουτένης που μπορούν να γίνουν ανεκτή στο πλαίσιο μιας αυστηρής διατροφής χωρίς γλουτένη (2).
Για να προσδιορίσουν τα όρια γλουτένης που αποτελούν ασφαλή έκθεση του οργανισμού, μία ερευνητική ομάδα εξέτασε 35 μελέτες και διαπίστωσε ότι η ανεκτικότητα στην γλουτένη διέφερε τόσο μεταξύ των μελετών όσο και μεταξύ των συμμετεχόντων (3).
Ενώ ορισμένοι ασθενείς δεν είχαν ιστολογικές ανωμαλίες σε μια διατροφή που περιείχε κατά μέσο όρο 36 mg γλουτένης ανά ημέρα, άλλοι ασθενείς ανέπτυξαν αλλαγές στον βλεννογόνο μετά την κατανάλωση μόνο 10 mg ανά ημέρα.
Η εν λόγω ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια ημερήσια πρόσληψη μικρότερη από 10 mg είναι "απίθανο να προκαλέσει σημαντικές ιστολογικές ανωμαλίες".
Συγκριτικά, σαφείς αλλαγές στον βλεννογόνο παρατηρήθηκαν με ημερήσιες προσλήψεις 100 mg και 500 mg, αντίστοιχα.
Συνολικά, ίσως μπορεί να υιοθετηθεί το συμπέρασμα ότι η επίτευξη μίας οριστικής τιμής στα όρια γλουτένης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγές του βλεννογόνου στο 100% των ασθενών με κοιλιοκάκη, είναι απίθανο να υπάρξει, αν και μια ημερήσια πρόσληψη μικρότερη από 10 mg είναι πιθανό να παράγει τα ασφαλέστερα αποτελέσματα (3).