21/11/2022
ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
Α. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Β. ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: 5 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - Παιχνίδι στο πάτωμα (Floortime) - Θεραπεία αλληλεπίδρασης γονέα-παιδιού (Parent-child interaction therapy - PCIT) - Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς (Applied behavior analysis - ABA) - Λογοθεραπεία - TEACCH Γ. ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ Δ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ |
Α. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Στο άρθρο από την ιστοσελίδα PsychCentral με τίτλο "4 θεραπείες αυτισμού για το σπίτι που αξίζει να δοκιμάσετε για να βοηθήσετε στην διαχείριση των συμπτωμάτων" αναφέρεται ότι
"Δεν υπάρχει θεραπεία για τον αυτισμό και πολλοί άνθρωποι στην αυτιστική κοινότητα δεν αισθάνονται ότι υπάρχει ανάγκη για μία θεραπεία.
Αντίθετα, αναγνωρίζουν τον αυτισμό ως έναν νευρότυπο και όχι ως αναπηρία ή κατάσταση που πρέπει να θεραπευθεί. Όπως κάθε γνωστικό προφίλ, ο αυτισμός έχει δυνατά σημεία και τομείς αναπτυξιακού δυναμικού".
Οι θεραπείες που συνοψίζονται παρακάτω αντιπροσωπεύουν ευκαιρίες μάθησης που μπορούν να εξερευνήσουν οι φροντιστές των παιδιών. Ο στόχος είναι να προσφερθούν ευκαιρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων στα αυτιστικά παιδιά ώστε να ζουν πιο άνετα σε έναν κόσμο που είναι πρωτίστως αλλιστικός (ως "αλλιστικό" [allistic] παιδί ορίζουν το μη-αυτιστικό παιδί).
Β. ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: 4 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
1. Παιχνίδι στο πάτωμα (Floortime)
Το Παιχνίδι στο πάτωμα ή παιγνιοθεραπεία είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: Ένας ενήλικας κάθεται στο πάτωμα με το παιδί σας.
Μπορεί να είναι θεραπευτής, δάσκαλος ή εκπαιδευτικός βοηθός σε κλινικό περιβάλλον ή σε τάξη. Στο σπίτι, αυτό το άτομο μπορεί να είστε εσείς ή άλλο μέλος της οικογένειας.
Η παιγνιοθεραπεία αποτελεί αλληλεπίδραση με το παιδί σας στο επίπεδο του.
Ξεκινάτε παρατηρώντας το και στην συνέχεια αντιγράφοντας τις ενέργειες του παιδιού σας. Μετά από λίγο, προσθέτετε κάτι άλλο, όπως ένα διαφορετικό παιχνίδι ή μερικές απλές λέξεις.
Εάν αποφασίσετε να μιλήσετε, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε τον αντίκτυπο:
Ο στόχος της παιγνιοθεραπείας είναι η συναισθηματική δέσμευση και η διαδραστική συμπεριφορά. Θα πρέπει να είναι ευχάριστη και να η κατεύθυνση που θα πάρει να καθοδηγείται από το παιδί.
Ένας θεραπευτής που ειδικεύεται στην παιγνιοθεραπεία (Floortime) μπορεί να σας εκπαιδεύσει και να επιβλέπει το πρόγραμμα του παιδιού σας.
Μία μελέτη του 2012 στην οποία συμμετείχαν 34 παιδιά, ηλικίας 2 έως 6 ετών, έδειξε ότι 14 ώρες την εβδομάδα θεραπείας στο σπίτι βοήθησαν το 47% των παιδιών να σημειώσουν καλή πρόοδο. Ένα επιπρόσθετο 23% των παιδιών σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο, το οποίο σημαίνει ότι συνολικά το 70% των παιδιών ωφελήθηκαν από αυτήν την θεραπεία.
2. Θεραπεία αλληλεπίδρασης γονέα-παιδιού (Parent-child interaction therapy - PCIT)
Η Θεραπεία αλληλεπίδρασης γονέα-παιδιού είναι θεραπεία καθοδήγησης [coaching] που αποτελείται από συνεδρίες στο γραφείο και εργασίες που αναλαμβάνονται για να διεκπεραιωθούν στο σπίτι.
Κατά την διάρκεια των συνεδριών που λαμβάνουν χώρα στο γραφείο, εσείς και το παιδί σας αλληλεπιδράτε σε μια αίθουσα παιχνιδιών, ενώ ένας θεραπευτής παρακολουθεί από ένα άλλο δωμάτιο μέσω ενός μονόδρομου καθρέφτη ή μέσω κάμερας. Ο θεραπευτής σας παρατηρεί πώς επικοινωνείτε με το παιδί σας και προσφέρει καθοδήγηση σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας μια μικρή συσκευή στο αυτί σας, ώστε να μπορείτε να ακούτε μόνο εσείς.
Ο στόχος που έχει αυτό το πρόγραμμα θεραπείας είναι να διδάξει στρατηγικές θεραπείας στο άτομο με την μεγαλύτερη επιρροή στην ζωή του παιδιού: τον γονέα ή τον κηδεμόνα.
Η θεραπεία αλληλεπίδρασης γονέα-παιδιού έχει σχεδιαστεί για παιδιά από 2 έως 6 ετών. Έχει δύο στάδια:
Η θεραπεία ολοκληρώνεται όταν οι γονείς κατέχουν συγκεκριμένες δεξιότητες σε επαρκές επίπεδο και όταν η συμπεριφορά του παιδιού έχει επιτύχει σαφείς στόχους. Η θεραπεία δεν είναι χρονικά περιορισμένη και μπορεί να διαρκέσει για όσο την χρειάζεστε.
Παρόλο που η θεραπεία αλληλεπίδρασης γονέα-παιδιού περιλαμβάνει συνεδρίες με θεραπευτή εκτός σπιτιού, οι γονείς μαθαίνουν δεξιότητες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα μετά το πέρας των συνεδριών στο γραφείο.
Τα προκαταρκτικά ευρήματα από μια μελέτη του 2016 αποκάλυψαν ότι τα αυτιστικά παιδιά ήταν καλύτερα σε θέση να ανταποκριθούν στους γονείς τους και να ρυθμίσουν τη συμπεριφορά τους μετά την θεραπεία αλληλεπίδρασης γονέα-παιδιού. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η θεραπεία αλληλεπίδρασης γονέα-παιδιού βελτίωσε τις γονικές δεξιότητες.
3. Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς (Applied behavior analysis - ABA)
Η Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς είναι η πρακτική της διδασκαλίας δεξιοτήτων με επανάληψη και ενίσχυση, ή με τον καταμερισμό τους σε μικρότερα βήματα και την διδασκαλία τους ένα βήμα τη φορά. Είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη θεραπεία αυτισμού και επίσης ίσως είναι η πιο αμφιλεγόμενη
Οι υποστηρικτές αυτής της μεθόδου θεραπείας επισημαίνουν την αποτελεσματικότητα της στην διδασκαλία πολύτιμων δεξιοτήτων σε αυτιστικά παιδιά. Για μερικά παιδιά, είναι μια πολύ χρήσιμη προσέγγιση που τους δίνει την δυνατότητα να μάθουν δεξιότητες ανεξάρτητης διαβίωσης.
Οι επικριτές αυτής της θεραπείας αναφέρουν ότι αυτή η θεραπεία επικεντρώνεται στην απόκρυψη ή στην εξάλειψη συμπεριφορών αντί να προσπαθεί να τις κατανοήσει, ενώ στο παρελθόν γινόταν χρήση τιμωρίας για να αποθαρρύνουν αυτές τις συμπεριφορές. Επιπλέον, τα αυτιστικά παιδιά περνούσαν πολλές ώρες κάθε εβδομάδα καθισμένα σε ένα τραπέζι με έναν θεραπευτή, ασχολούμενοι με εξαιρετικά επαναλαμβανόμενες εργασίες.
Η τιμωρία δεν αποτελεί μέρος της τρέχουσας πρακτικής αυτής της θεραπείας και, αντί αυτής, οι θεραπευτές αγνοούν τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Χρησιμοποιούν επίσης μια ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως χρόνο με παιχνίδια και δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, και όχι μόνο επαναλαμβανόμενες εργασίες.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την θεραπεία στο σπίτι, αναλαμβάνοντας μια δεξιότητα που επιθυμείτε να διδάξετε στο παιδί και χωρίζοντας την σε μικρά βήματα. Στη συνέχεια, διδάξτε κάθε βήμα ένα-ένα, επαινώντας την επιτυχία ή επαναλαμβάνοντας την οδηγία όταν χρειάζεται.
Είναι καλή ιδέα να συνεργαστείτε με έναν πιστοποιημένο θεραπευτή σε προγράμματα που μπορείτε να υλοποιήσετε στο σπίτι.
Μερικοί συνηθισμένοι στόχοι για την θεραπεία στο σπίτι περιλαμβάνουν:
- τουαλέτα
- δεξιότητες αυτοβοήθειας όπως το ντύσιμο και το βούρτσισμα των δοντιών
- επισήμανση αντικειμένων
- βελτίωση προβλημάτων που σχετίζονται με τα τρόφιμα
Αρκετές πηγές διευκολύνουν την εργασία με παιδιά στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων αυτών των βιβλίων:
4. Λογοθεραπεία
Η επίσκεψη σε Παθολόγο Λόγου και Ομιλίας μπορεί να φανεί χρήσιμη διότι μπορεί να προσφέρει πολλές προτάσεις για να βοηθήσει το αυτιστικό παιδί σας να αυξήσει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες. Οι συνεδρίες στο γραφείο του μπορούν να αξιολογήσουν και να βελτιώσουν την πρόοδο του παιδιού σας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της εξέλιξης συμβαίνει μεταξύ των συνεδρίων, στο σπίτι.
Η λογοθεραπεία είναι πραγματικά μια παρέμβαση που λαμβάνει χώρα στο σπίτι.
Οι δραστηριότητες που θα δοκιμάσετε θα εξαρτηθούν από το επίπεδο του παιδιού σας.
Εάν το παιδί σας είναι ιδιαίτερα λεκτικό που χρειάζεται κάποια καθοδήγηση με την κοινωνική γλώσσα όπως σχήματα λόγου. Εναλλακτικά, το παιδί σας ίσως δεν μιλάει και χρησιμοποιεί λογισμικό υπολογιστή ή σύμβολα εικόνων για να επικοινωνεί.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συμπεριλάβετε την εκμάθηση γλώσσας σε καθημερινή βάση. Μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν:
- να διαβάζετε στο παιδί σας
- να τραγουδάτε μαζί με το παιδί σας
- να ονομάζετε τα πράγματα που παρατηρεί το παιδί σας
- να του εξηγείτε τι κάνετε
- να παίζετε παιχνίδια και να δημιουργείτε μαζί τέχνη
- να δοκιμάζεται το παιχνίδι ρόλων ή την αναπαραγωγή ιστοριών
- να αντιστοιχείτε εικόνες με λέξεις
5. TEACCH
Κλείνοντας, μία ακόμα θεραπεία για το σπίτι είναι η μέθοδος TEACCH.
Αυτό που μου τράβηξε την προσοχή είναι ότι έχει αξιολογηθεί σε αρκετές κλινικές δοκιμές, οι οποίες έδειξαν ότι υπήρξαν σημαντικές βελτιωσεις σε αρκετούς διαφορετικούς τομείς. Περισσότερες πληροφορίες για αυτήν την θεραπεία υπάρχουν εδώ.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την αφετηρία που βρίσκεστε, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να προοδεύσει στην επικοινωνιακή του ανάπτυξη με τακτικούς και δομημένους χρόνους μάθησης και αυθόρμητες στιγμές διδασκαλίας.
Γ. ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ
Ο αυτισμός εντοπίζεται περισσότερο σήμερα από ότι στο παρελθόν. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, 1 στα 150 παιδιά αναγνωρίστηκε ως αυτιστικό το έτος 2000, ενώ το 2018 αυτός ο επιπολασμός έχει αυξηθεί σε 1 στα 44.
Η κοινότητα του αυτισμού έχει μεγαλώσει και υπάρχουν περισσότερες οικογένειες, το οποίο σημαίνει περισσότερα άτομα με τα οποία μπορείτε να συνδεθείτε, να μοιραστείτε εμπειρίες και να ανταλλάξετε απόψεις.
Επίσης, ο παιδίατρος σας είναι ένα καλό μέρος για να ενημερωθείτε εάν ενδιαφέρεστε για ένα πρόγραμμα θεραπείας αυτισμού στο σπίτι.
Αυτή η ανάρτηση από την ιστοσελίδα The Autism Community in Action με τίτλο "Πώς να ξεκινήσετε θεραπεία στο σπίτι για το παιδί σας" συνιστά σε κάθε γονέα να επισκεφτεί τουλάχιστον 1-2 κέντρα ή προγράμματα για το σπίτι που παρέχουν αυτά τα είδη θεραπείας σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό. Το να έχετε ιδία άποψη για αυτά τα προγράμματα θεραπείας, θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιο πρόγραμμα θεραπείας είναι το καλύτερο για το παιδί σας.
Οι επιλογές για την θεραπεία στο σπίτι είναι μια προσωπική απόφαση και πρέπει να ερευνηθούν και να εξεταστούν για κάθε παιδί ξεχωριστά ανάλογα με τις ανάγκες του.
Δ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ
Άλλες ενέργειες που έχουν δείξει ότι μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια είναι οι βιταμίνες, η διατροφή χωρίς γλουτένη, και το χαμομήλι
Στο άρθρο από την ιστοσελίδα PsychCentral με τίτλο "4 θεραπείες αυτισμού για το σπίτι που αξίζει να δοκιμάσετε για να βοηθήσετε στην διαχείριση των συμπτωμάτων" αναφέρεται ότι
"Δεν υπάρχει θεραπεία για τον αυτισμό και πολλοί άνθρωποι στην αυτιστική κοινότητα δεν αισθάνονται ότι υπάρχει ανάγκη για μία θεραπεία.
Αντίθετα, αναγνωρίζουν τον αυτισμό ως έναν νευρότυπο και όχι ως αναπηρία ή κατάσταση που πρέπει να θεραπευθεί. Όπως κάθε γνωστικό προφίλ, ο αυτισμός έχει δυνατά σημεία και τομείς αναπτυξιακού δυναμικού".
Οι θεραπείες που συνοψίζονται παρακάτω αντιπροσωπεύουν ευκαιρίες μάθησης που μπορούν να εξερευνήσουν οι φροντιστές των παιδιών. Ο στόχος είναι να προσφερθούν ευκαιρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων στα αυτιστικά παιδιά ώστε να ζουν πιο άνετα σε έναν κόσμο που είναι πρωτίστως αλλιστικός (ως "αλλιστικό" [allistic] παιδί ορίζουν το μη-αυτιστικό παιδί).
Β. ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: 4 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
1. Παιχνίδι στο πάτωμα (Floortime)
Το Παιχνίδι στο πάτωμα ή παιγνιοθεραπεία είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: Ένας ενήλικας κάθεται στο πάτωμα με το παιδί σας.
Μπορεί να είναι θεραπευτής, δάσκαλος ή εκπαιδευτικός βοηθός σε κλινικό περιβάλλον ή σε τάξη. Στο σπίτι, αυτό το άτομο μπορεί να είστε εσείς ή άλλο μέλος της οικογένειας.
Η παιγνιοθεραπεία αποτελεί αλληλεπίδραση με το παιδί σας στο επίπεδο του.
Ξεκινάτε παρατηρώντας το και στην συνέχεια αντιγράφοντας τις ενέργειες του παιδιού σας. Μετά από λίγο, προσθέτετε κάτι άλλο, όπως ένα διαφορετικό παιχνίδι ή μερικές απλές λέξεις.
Εάν αποφασίσετε να μιλήσετε, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε τον αντίκτυπο:
- Να είστε σχετικοί. Είναι καλή ιδέα να περιμένετε και να παρακολουθείτε και, στην συνέχεια, να επισημάνετε τι προσέχει το παιδί σας. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας πιάσει ένα αυτοκίνητο, πείτε «αυτοκίνητο».
- Να είναι σύντομη φράση. Η χρήση λιγότερων λέξεων συμβάλλει στο να μην καταβάλλεται το παιδί σας.
- Μην βιάζεστε να μιλήσετε. Η σιωπή ανάμεσα σε κάθε λέξη είναι εξίσου ισχυρή με τις ίδιες τις λέξεις, γιατί δίνει στο παιδί σας χρόνο να επεξεργαστεί αυτό που είπατε.
Ο στόχος της παιγνιοθεραπείας είναι η συναισθηματική δέσμευση και η διαδραστική συμπεριφορά. Θα πρέπει να είναι ευχάριστη και να η κατεύθυνση που θα πάρει να καθοδηγείται από το παιδί.
Ένας θεραπευτής που ειδικεύεται στην παιγνιοθεραπεία (Floortime) μπορεί να σας εκπαιδεύσει και να επιβλέπει το πρόγραμμα του παιδιού σας.
Μία μελέτη του 2012 στην οποία συμμετείχαν 34 παιδιά, ηλικίας 2 έως 6 ετών, έδειξε ότι 14 ώρες την εβδομάδα θεραπείας στο σπίτι βοήθησαν το 47% των παιδιών να σημειώσουν καλή πρόοδο. Ένα επιπρόσθετο 23% των παιδιών σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο, το οποίο σημαίνει ότι συνολικά το 70% των παιδιών ωφελήθηκαν από αυτήν την θεραπεία.
2. Θεραπεία αλληλεπίδρασης γονέα-παιδιού (Parent-child interaction therapy - PCIT)
Η Θεραπεία αλληλεπίδρασης γονέα-παιδιού είναι θεραπεία καθοδήγησης [coaching] που αποτελείται από συνεδρίες στο γραφείο και εργασίες που αναλαμβάνονται για να διεκπεραιωθούν στο σπίτι.
Κατά την διάρκεια των συνεδριών που λαμβάνουν χώρα στο γραφείο, εσείς και το παιδί σας αλληλεπιδράτε σε μια αίθουσα παιχνιδιών, ενώ ένας θεραπευτής παρακολουθεί από ένα άλλο δωμάτιο μέσω ενός μονόδρομου καθρέφτη ή μέσω κάμερας. Ο θεραπευτής σας παρατηρεί πώς επικοινωνείτε με το παιδί σας και προσφέρει καθοδήγηση σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας μια μικρή συσκευή στο αυτί σας, ώστε να μπορείτε να ακούτε μόνο εσείς.
Ο στόχος που έχει αυτό το πρόγραμμα θεραπείας είναι να διδάξει στρατηγικές θεραπείας στο άτομο με την μεγαλύτερη επιρροή στην ζωή του παιδιού: τον γονέα ή τον κηδεμόνα.
Η θεραπεία αλληλεπίδρασης γονέα-παιδιού έχει σχεδιαστεί για παιδιά από 2 έως 6 ετών. Έχει δύο στάδια:
- Αλληλεπίδραση κατευθυνόμενη από το παιδί: Οι γονείς ακολουθούν τις επιλογές του παιδιού ενώ συμπεριφέρονται κατάλληλα.
- Αλληλεπίδραση κατευθυνόμενη από τους γονείς: Οι γονείς μαθαίνουν να αναλαμβάνουν τα ηνία όταν χρειάζεται.
Η θεραπεία ολοκληρώνεται όταν οι γονείς κατέχουν συγκεκριμένες δεξιότητες σε επαρκές επίπεδο και όταν η συμπεριφορά του παιδιού έχει επιτύχει σαφείς στόχους. Η θεραπεία δεν είναι χρονικά περιορισμένη και μπορεί να διαρκέσει για όσο την χρειάζεστε.
Παρόλο που η θεραπεία αλληλεπίδρασης γονέα-παιδιού περιλαμβάνει συνεδρίες με θεραπευτή εκτός σπιτιού, οι γονείς μαθαίνουν δεξιότητες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα μετά το πέρας των συνεδριών στο γραφείο.
Τα προκαταρκτικά ευρήματα από μια μελέτη του 2016 αποκάλυψαν ότι τα αυτιστικά παιδιά ήταν καλύτερα σε θέση να ανταποκριθούν στους γονείς τους και να ρυθμίσουν τη συμπεριφορά τους μετά την θεραπεία αλληλεπίδρασης γονέα-παιδιού. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η θεραπεία αλληλεπίδρασης γονέα-παιδιού βελτίωσε τις γονικές δεξιότητες.
3. Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς (Applied behavior analysis - ABA)
Η Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς είναι η πρακτική της διδασκαλίας δεξιοτήτων με επανάληψη και ενίσχυση, ή με τον καταμερισμό τους σε μικρότερα βήματα και την διδασκαλία τους ένα βήμα τη φορά. Είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη θεραπεία αυτισμού και επίσης ίσως είναι η πιο αμφιλεγόμενη
Οι υποστηρικτές αυτής της μεθόδου θεραπείας επισημαίνουν την αποτελεσματικότητα της στην διδασκαλία πολύτιμων δεξιοτήτων σε αυτιστικά παιδιά. Για μερικά παιδιά, είναι μια πολύ χρήσιμη προσέγγιση που τους δίνει την δυνατότητα να μάθουν δεξιότητες ανεξάρτητης διαβίωσης.
Οι επικριτές αυτής της θεραπείας αναφέρουν ότι αυτή η θεραπεία επικεντρώνεται στην απόκρυψη ή στην εξάλειψη συμπεριφορών αντί να προσπαθεί να τις κατανοήσει, ενώ στο παρελθόν γινόταν χρήση τιμωρίας για να αποθαρρύνουν αυτές τις συμπεριφορές. Επιπλέον, τα αυτιστικά παιδιά περνούσαν πολλές ώρες κάθε εβδομάδα καθισμένα σε ένα τραπέζι με έναν θεραπευτή, ασχολούμενοι με εξαιρετικά επαναλαμβανόμενες εργασίες.
Η τιμωρία δεν αποτελεί μέρος της τρέχουσας πρακτικής αυτής της θεραπείας και, αντί αυτής, οι θεραπευτές αγνοούν τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Χρησιμοποιούν επίσης μια ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως χρόνο με παιχνίδια και δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, και όχι μόνο επαναλαμβανόμενες εργασίες.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την θεραπεία στο σπίτι, αναλαμβάνοντας μια δεξιότητα που επιθυμείτε να διδάξετε στο παιδί και χωρίζοντας την σε μικρά βήματα. Στη συνέχεια, διδάξτε κάθε βήμα ένα-ένα, επαινώντας την επιτυχία ή επαναλαμβάνοντας την οδηγία όταν χρειάζεται.
Είναι καλή ιδέα να συνεργαστείτε με έναν πιστοποιημένο θεραπευτή σε προγράμματα που μπορείτε να υλοποιήσετε στο σπίτι.
Μερικοί συνηθισμένοι στόχοι για την θεραπεία στο σπίτι περιλαμβάνουν:
- τουαλέτα
- δεξιότητες αυτοβοήθειας όπως το ντύσιμο και το βούρτσισμα των δοντιών
- επισήμανση αντικειμένων
- βελτίωση προβλημάτων που σχετίζονται με τα τρόφιμα
Αρκετές πηγές διευκολύνουν την εργασία με παιδιά στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων αυτών των βιβλίων:
- ABA Visualized: A Visual Guidebook for Parents and Teachers
- Steps to Independence: Teaching Everyday Skills to Children with Special Needs
4. Λογοθεραπεία
Η επίσκεψη σε Παθολόγο Λόγου και Ομιλίας μπορεί να φανεί χρήσιμη διότι μπορεί να προσφέρει πολλές προτάσεις για να βοηθήσει το αυτιστικό παιδί σας να αυξήσει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες. Οι συνεδρίες στο γραφείο του μπορούν να αξιολογήσουν και να βελτιώσουν την πρόοδο του παιδιού σας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της εξέλιξης συμβαίνει μεταξύ των συνεδρίων, στο σπίτι.
Η λογοθεραπεία είναι πραγματικά μια παρέμβαση που λαμβάνει χώρα στο σπίτι.
Οι δραστηριότητες που θα δοκιμάσετε θα εξαρτηθούν από το επίπεδο του παιδιού σας.
Εάν το παιδί σας είναι ιδιαίτερα λεκτικό που χρειάζεται κάποια καθοδήγηση με την κοινωνική γλώσσα όπως σχήματα λόγου. Εναλλακτικά, το παιδί σας ίσως δεν μιλάει και χρησιμοποιεί λογισμικό υπολογιστή ή σύμβολα εικόνων για να επικοινωνεί.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συμπεριλάβετε την εκμάθηση γλώσσας σε καθημερινή βάση. Μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν:
- να διαβάζετε στο παιδί σας
- να τραγουδάτε μαζί με το παιδί σας
- να ονομάζετε τα πράγματα που παρατηρεί το παιδί σας
- να του εξηγείτε τι κάνετε
- να παίζετε παιχνίδια και να δημιουργείτε μαζί τέχνη
- να δοκιμάζεται το παιχνίδι ρόλων ή την αναπαραγωγή ιστοριών
- να αντιστοιχείτε εικόνες με λέξεις
5. TEACCH
Κλείνοντας, μία ακόμα θεραπεία για το σπίτι είναι η μέθοδος TEACCH.
Αυτό που μου τράβηξε την προσοχή είναι ότι έχει αξιολογηθεί σε αρκετές κλινικές δοκιμές, οι οποίες έδειξαν ότι υπήρξαν σημαντικές βελτιωσεις σε αρκετούς διαφορετικούς τομείς. Περισσότερες πληροφορίες για αυτήν την θεραπεία υπάρχουν εδώ.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την αφετηρία που βρίσκεστε, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να προοδεύσει στην επικοινωνιακή του ανάπτυξη με τακτικούς και δομημένους χρόνους μάθησης και αυθόρμητες στιγμές διδασκαλίας.
Γ. ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ
Ο αυτισμός εντοπίζεται περισσότερο σήμερα από ότι στο παρελθόν. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, 1 στα 150 παιδιά αναγνωρίστηκε ως αυτιστικό το έτος 2000, ενώ το 2018 αυτός ο επιπολασμός έχει αυξηθεί σε 1 στα 44.
Η κοινότητα του αυτισμού έχει μεγαλώσει και υπάρχουν περισσότερες οικογένειες, το οποίο σημαίνει περισσότερα άτομα με τα οποία μπορείτε να συνδεθείτε, να μοιραστείτε εμπειρίες και να ανταλλάξετε απόψεις.
Επίσης, ο παιδίατρος σας είναι ένα καλό μέρος για να ενημερωθείτε εάν ενδιαφέρεστε για ένα πρόγραμμα θεραπείας αυτισμού στο σπίτι.
Αυτή η ανάρτηση από την ιστοσελίδα The Autism Community in Action με τίτλο "Πώς να ξεκινήσετε θεραπεία στο σπίτι για το παιδί σας" συνιστά σε κάθε γονέα να επισκεφτεί τουλάχιστον 1-2 κέντρα ή προγράμματα για το σπίτι που παρέχουν αυτά τα είδη θεραπείας σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό. Το να έχετε ιδία άποψη για αυτά τα προγράμματα θεραπείας, θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιο πρόγραμμα θεραπείας είναι το καλύτερο για το παιδί σας.
Οι επιλογές για την θεραπεία στο σπίτι είναι μια προσωπική απόφαση και πρέπει να ερευνηθούν και να εξεταστούν για κάθε παιδί ξεχωριστά ανάλογα με τις ανάγκες του.
Δ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ
Άλλες ενέργειες που έχουν δείξει ότι μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια είναι οι βιταμίνες, η διατροφή χωρίς γλουτένη, και το χαμομήλι