ΒΟΤΑΝΟ ΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ
4. ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ
Τα φαρμακευτικά φυτά και οι βοτανικές θεραπείες αποκτούν πλέον μεγαλύτερο ενδιαφέρον ως συμπληρωματικές και εναλλακτικές παρεμβάσεις (37).
Οι βοτανικές θεραπείες έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό για την φροντίδα του δέρματος και η παγκόσμια χρήση τους έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις τελευταίες τρεις δεκαετίες (38).
Η χρήση των βοτανικών θεραπειών έχει αυξηθεί λόγω των θεραπευτικών τους αποτελεσμάτων και των σχετικά λίγων παρενεργειών που έχουν σε σύγκριση με άλλες τρέχουσες επιλογές αντιμετώπισης (38, 39).
Αυτό το βότανο είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που χρησιμοποιήθηκε ήδη ως «πανάκεια» πριν από 3.000 χρόνια (48). Έχει σημαντική φαρμακευτική χρήση (49), εκτεταμένη ιαματική αξία (50) και έχει αναφερθεί ότι παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα φαρμακολογικών δράσεων (51).
Έχει χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν μικρές πληγές, εγκαύματα, ψωρίαση και σκληρόδερμα (35). Οι ευεργετικές επιδράσεις του σε δερματικές παθήσεις έχουν επιβεβαιωθεί μέσω κλινικών μελετών (50).
Αυτό το βότανο χρησιμοποιείται σε θρεπτικά και καλλυντικά προϊόντα (40), καθώς και σε διάφορες μορφές κλινικών και καλλυντικών θεραπειών (54). Επίσης, συνιστάται ως φάρμακο για την επούλωση πληγών και για δερματικές παθήσεις (34).
Τώρα, ας δούμε ορισμένους από τους λόγους που αυτό το βότανο δρα ευεργετικά στην κυτταρίτιδα.
α. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΙΚΡΟΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Η κυτταρίτιδα είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και η αιτιοπαθογένεση της είναι πολυπαραγοντική (3, 19, 20).
Συνήθως σχετίζεται με αλλοιώσεις της μικροκυκλοφορίας (21), οι οποίες αποτελούν έναν από τους σημαντικούς παράγοντες στην αιτιολογία της κυτταρίτιδας (22). Μάλιστα, το 2006 προτάθηκε ότι το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας συμπεριλαμβάνει την διέγερση της μικροκυκλοφορίας (23), ενώ μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022 αναφέρει ότι ότι η κύρια αιτία της κυτταρίτιδας έγκειται στις αλλοιώσεις της μικροκυκλοφορίας επειδή στην περιοχή που επηρεάζεται από την κυτταρίτιδα, η ροή του αίματος είναι 35% χαμηλότερη, σε σύγκριση με τις μη-προσβεβλημένες περιοχές (24).
Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλές διαφορετικές επιλογές που έχουν δοκιμαστεί για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, έχουν ως χαρακτηριστικό τους ότι ενισχύουν την μικροκυκλοφορία του δέρματος (25). Επίσης, η βελτίωση της μικροκυκλοφορίας είναι ο μηχανισμός δράσης πολλών ενεργών καλλυντικών συστατικών που χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά παρασκευάσματα για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας (24).
Γιατί έχουν σημασία αυτά τα δεδομένα ;
Διότι, παρόλο που δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως με ποιους ακριβώς τρόπους δρα ευεργετικά αυτό το βότανο στην κυτταρίτιδα, έχουν γίνει κάποιες υποθέσεις και προτάσεις.
Μία από αυτές είναι ότι αυτό το βότανο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την μικροκυκλοφορική λειτουργία (25). Μάλιστα, τα οφέλη που έχει αυτό το βότανο στην μικροκυκλοφορία έχουν επιβεβαιωθεί και σε τουλάχιστον 7 κλινικές δοκιμές, με τα οφέλη να προκύπτουν ακόμα και εντός 6-8 εβδομάδων (26-32).
- Μία κλινική δοκιμή σε ασθενείς με σοβαρή φλεβική υπέρταση, οίδημα αστραγάλου και λιποδερματοσκλήρυνση έδειξε ότι, μετά από 8 εβδομάδες, η φλεβική μικροαγγειοπάθεια βελτιώθηκε με το εκχύλισμα αυτού του βοτάνου (26).
- Μία άλλη κλινική δοκιμή ανέφερε ότι το εκχύλισμα αυτού του βοτάνου ήταν αποτελεσματικό σε ασθενείς που είναι επιρρεπείς σε οίδημα και διαταραχές της μικροκυκλοφορίας κατά την διάρκεια μεγάλων πτήσεων (27).
- Μία ακόμα κλινική δοκιμή έδειξε ότι εμφανίζει σημαντική δραστηριότητα στην φλεβική υπερτασική μικροαγγειοπάθεια και είναι αποτελεσματικό στην φλεβική ανεπάρκεια, στην μείωση του οιδήματος του αστραγάλου και του πρηξίματος του ποδιού, βελτιώνοντας τις παραμέτρους της μικροκυκλοφορίας (28).
- Σε μία άλλη κλινική δοκιμή έδειξε ότι βελτιώνει την μικροκυκλοφορία των ποδιών στην φλεβική υπέρταση, ενώ οι επιδράσεις του ήταν σημαντικές και κλινικά σημαντικές ακόμη και σε σύντομο χρονικό πλαίσιο (εντός 6 εβδομάδων) (29).
- Σύμφωνα με τα δεδομένα δύο ακόμα κλινικών δοκιμών, προστατεύει και από την επιδείνωση της μικροκυκλοφορίας που οφείλεται στην διαβητική μικροαγγειοπάθεια (30-31).
- Κλείνοντας, μία ακόμα κλινική δοκιμή σε ασθενείς με χρόνια φλεβική υπερτασική μικροαγγειοπάθεια επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα του και έδειξε ότι δρα ευεργετικά στην μικροκυκλοφορία εντός 60 ημερών (32).
β. ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ
Επίσης, ένας ακόμα σημαντικός τρόπος για την πρόληψη της κυτταρίτιδας είναι η σύνθεση του κολλαγόνου (3, 22, 33).
Το συγκεκριμένο βότανο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την σύνθεση κολλαγόνου (25, 34-36)
κολλαγόνο τύπου Ι:
Το κύριο συστατικό του κολλαγόνου στο νεανικό δέρμα είναι το κολλαγόνο τύπου Ι (80%) (88), το οποίο χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για να παρέχει δομή στο δέρμα (89).
Με την πάροδο των ετών, η ικανότητα αναπλήρωσης του κολλαγόνου μειώνεται κατά 1,0%-1,5% ετησίως. Αυτή η μείωση του κολλαγόνου είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που σχετίζονται με την εμφάνιση λεπτών γραμμών και βαθύτερων ρυτίδων (90)
Το γερασμένο δέρμα παρουσιάζει λέπτυνση, η οποία οφείλεται κυρίως και στην μείωση του κολλαγόνου τύπου Ι (89).
Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ένωση που απομονώθηκε από αυτό το βότανο, έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την σύνθεση κολλαγόνου τύπου Ι (91).
γ. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΝΤΟΧΗΣ ΝΕΟΣΧΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Μία από τις αιτίες που προκαλεί την οπτική δυσμορφία στην επιφάνεια του δέρματος είναι η μείωση της ελαστικότητας του.
Το συγκεκριμένο βότανο, όπως έχει αναφερθεί από επιστήμονες, βελτιώνει την αντοχή του νεοσχηματισμένου δέρματος (35, 53).
δ. ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΙΔΗΜΑΤΟΣ
Στην κυτταρίτιδα, η παθολογία του ιστού χαρακτηρίζεται από οίδημα (55, 56), ιδίως κατά την αρχική φάση της κυτταρίτιδας (7). Το οίδημα που συνοδεύει την κυτταρίτιδα προκαλεί διαταραχές της ροής του αίματος (57), ενώ το ιδιοπαθές κυκλικό οίδημα είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την κυτταρίτιδα και συχνά συνδέεται με τα πιο προχωρημένα στάδια της νόσου. Ο έλεγχος του οιδήματος είναι απαραίτητος στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας (58).
Σύμφωνα με τουλάχιστον 4 κλινικές δοκιμές (27, 31, 61, 62), αυτό το βότανο μπορεί να βοηθήσει και με τον έλεγχο του οιδήματος, το οποίο αποτελεί και έναν από τους πιο σημαντικούς μηχανισμούς αυτού του βοτάνου (59, 60).
ε. ΙΣΧΥΡΟ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ
H κυτταρίτιδα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία εκφυλιστική ασθένεια (63, 64) δεδομένου ότι ο ιστός που επηρεάζεται από την κυτταρίτιδα χαρακτηρίζεται από υψηλού βαθμού οξειδωτικό στρες (65), όπως έχει καταδειχθεί και από μία μελέτη που σύγκρινε δεδομένα ανάμεσα σε υγιή άτομα και σε άτομα με κυτταρίτιδα (66).
To συγκεκριμένο βότανο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δύναμη, η οποία είναι αποτελεσματική σε διάφορες μορφές οξειδωτικού στρες (59, 68, 69). Επίσης, η αντιοξειδωτική δράση του είναι εφάμιλλη με 2 πολύ γνωστά αντιοξειδωτικά (67).
στ. ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΔΡΑΣΗ
Αν και η παθοφυσιολογία της κυτταρίτιδας δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πλήρως, oι προτιμώμενες υποθέσεις σχετικά με την προέλευση της περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις φλεγμονώδεις διεργασίες (70, 71), οι οποίες έχουν προταθεί ως μία από τις τέσσερις επικρατέστερες (72).
Η φλεγμονή του υποδόριου ιστού είναι ένας από τους βασικούς λόγους που προκαλούνται αλλοιώσεις στην τοπογραφία του δέρματος (73).
Το βότανο αυτό διαθέτει αρκετές φαρμακευτικές ιδιότητες, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τις αντιφλεγμονώδεις (74-76) και αποτελεί ένα από τα δημοφιλή βότανα για χρήση σε φλεγμονώδεις παθήσεις (77).
Η αντιφλεγμονώδης δράση του παρατηρείται μέσω αρκετών διαφορετικών μηχανισμών δράσης (25) και έχει επιβεβαιωθεί και σε μελέτη με υγιείς εθελοντές, στους οποίους έγινε τοπική εφαρμογή (78).
ζ. ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Κυτταρίτιδα και γήρανση του δέρματος: υπάρχει κάποια αλληλεπίδραση ;
Το δέρμα δέχεται συνεχώς επιθέσεις από το εξωτερικό περιβάλλον, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος, και είναι το σημείο όπου εμφανίζονται για πρώτη φορά αισθητά σημάδια γήρανσης (79).
Η κυτταρίτιδα σχετίζεται με την διαδικασία της γήρανσης (80, 81). Ενδεικτικά, μία μελέτη έθεσε ως στόχο να εντοπίσει τα χαρακτηριστικά της κυτταρίτιδας σε γυναίκες διαφορετικής ηλικίας και να εκτιμήσει εάν η κυτταρίτιδα θα μπορούσε να επηρεάσει την γήρανση του δέρματος ή όχι. Συμμετείχαν 94 υγιείς γυναίκες, χωρισμένες σε τρεις ηλικιακές ομάδες (21-30 ετών, 31-40 ετών, 51-60 ετών) και τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες με κυτταρίτιδα παρουσιάζουν χαρακτηριστικά πρόωρης γήρανσης του δέρματος (82).
Συστατικά από αυτό το βότανο έχουν αντιγηραντικές δραστικότητες (83-85), το οποίο έχει αποδειχθεί και σε ανθρώπινη μελέτη (86).
Τα συστατικά του θεωρούνται ευεργετικά για το ρόλο τους στην αντιγήρανση (54) και τα προϊόντα περιποίησης δέρματος που περιέχουν συστατικά που προέρχονται από αυτό το βότανο έχουν γίνει δημοφιλή ως αντιγηραντικές θεραπείες (87).
ΤΙΜΗ
Αυτό το βότανο χρησιμοποιείται σε καλλυντικά προϊόντα, καθώς και σε διάφορες μορφές καλλυντικών θεραπειών.
"Πόσο κοστίζει η ενημέρωση για την ονομασία του βοτάνου ; είναι ακριβή ; "
Η τιμή με την έκπτωση φαίνεται κάνοντας κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>
Τα φαρμακευτικά φυτά και οι βοτανικές θεραπείες αποκτούν πλέον μεγαλύτερο ενδιαφέρον ως συμπληρωματικές και εναλλακτικές παρεμβάσεις (37).
Οι βοτανικές θεραπείες έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό για την φροντίδα του δέρματος και η παγκόσμια χρήση τους έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις τελευταίες τρεις δεκαετίες (38).
Η χρήση των βοτανικών θεραπειών έχει αυξηθεί λόγω των θεραπευτικών τους αποτελεσμάτων και των σχετικά λίγων παρενεργειών που έχουν σε σύγκριση με άλλες τρέχουσες επιλογές αντιμετώπισης (38, 39).
Αυτό το βότανο είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που χρησιμοποιήθηκε ήδη ως «πανάκεια» πριν από 3.000 χρόνια (48). Έχει σημαντική φαρμακευτική χρήση (49), εκτεταμένη ιαματική αξία (50) και έχει αναφερθεί ότι παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα φαρμακολογικών δράσεων (51).
Έχει χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν μικρές πληγές, εγκαύματα, ψωρίαση και σκληρόδερμα (35). Οι ευεργετικές επιδράσεις του σε δερματικές παθήσεις έχουν επιβεβαιωθεί μέσω κλινικών μελετών (50).
Αυτό το βότανο χρησιμοποιείται σε θρεπτικά και καλλυντικά προϊόντα (40), καθώς και σε διάφορες μορφές κλινικών και καλλυντικών θεραπειών (54). Επίσης, συνιστάται ως φάρμακο για την επούλωση πληγών και για δερματικές παθήσεις (34).
Τώρα, ας δούμε ορισμένους από τους λόγους που αυτό το βότανο δρα ευεργετικά στην κυτταρίτιδα.
α. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΙΚΡΟΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Η κυτταρίτιδα είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και η αιτιοπαθογένεση της είναι πολυπαραγοντική (3, 19, 20).
Συνήθως σχετίζεται με αλλοιώσεις της μικροκυκλοφορίας (21), οι οποίες αποτελούν έναν από τους σημαντικούς παράγοντες στην αιτιολογία της κυτταρίτιδας (22). Μάλιστα, το 2006 προτάθηκε ότι το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας συμπεριλαμβάνει την διέγερση της μικροκυκλοφορίας (23), ενώ μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022 αναφέρει ότι ότι η κύρια αιτία της κυτταρίτιδας έγκειται στις αλλοιώσεις της μικροκυκλοφορίας επειδή στην περιοχή που επηρεάζεται από την κυτταρίτιδα, η ροή του αίματος είναι 35% χαμηλότερη, σε σύγκριση με τις μη-προσβεβλημένες περιοχές (24).
Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλές διαφορετικές επιλογές που έχουν δοκιμαστεί για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, έχουν ως χαρακτηριστικό τους ότι ενισχύουν την μικροκυκλοφορία του δέρματος (25). Επίσης, η βελτίωση της μικροκυκλοφορίας είναι ο μηχανισμός δράσης πολλών ενεργών καλλυντικών συστατικών που χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά παρασκευάσματα για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας (24).
Γιατί έχουν σημασία αυτά τα δεδομένα ;
Διότι, παρόλο που δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως με ποιους ακριβώς τρόπους δρα ευεργετικά αυτό το βότανο στην κυτταρίτιδα, έχουν γίνει κάποιες υποθέσεις και προτάσεις.
Μία από αυτές είναι ότι αυτό το βότανο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την μικροκυκλοφορική λειτουργία (25). Μάλιστα, τα οφέλη που έχει αυτό το βότανο στην μικροκυκλοφορία έχουν επιβεβαιωθεί και σε τουλάχιστον 7 κλινικές δοκιμές, με τα οφέλη να προκύπτουν ακόμα και εντός 6-8 εβδομάδων (26-32).
- Μία κλινική δοκιμή σε ασθενείς με σοβαρή φλεβική υπέρταση, οίδημα αστραγάλου και λιποδερματοσκλήρυνση έδειξε ότι, μετά από 8 εβδομάδες, η φλεβική μικροαγγειοπάθεια βελτιώθηκε με το εκχύλισμα αυτού του βοτάνου (26).
- Μία άλλη κλινική δοκιμή ανέφερε ότι το εκχύλισμα αυτού του βοτάνου ήταν αποτελεσματικό σε ασθενείς που είναι επιρρεπείς σε οίδημα και διαταραχές της μικροκυκλοφορίας κατά την διάρκεια μεγάλων πτήσεων (27).
- Μία ακόμα κλινική δοκιμή έδειξε ότι εμφανίζει σημαντική δραστηριότητα στην φλεβική υπερτασική μικροαγγειοπάθεια και είναι αποτελεσματικό στην φλεβική ανεπάρκεια, στην μείωση του οιδήματος του αστραγάλου και του πρηξίματος του ποδιού, βελτιώνοντας τις παραμέτρους της μικροκυκλοφορίας (28).
- Σε μία άλλη κλινική δοκιμή έδειξε ότι βελτιώνει την μικροκυκλοφορία των ποδιών στην φλεβική υπέρταση, ενώ οι επιδράσεις του ήταν σημαντικές και κλινικά σημαντικές ακόμη και σε σύντομο χρονικό πλαίσιο (εντός 6 εβδομάδων) (29).
- Σύμφωνα με τα δεδομένα δύο ακόμα κλινικών δοκιμών, προστατεύει και από την επιδείνωση της μικροκυκλοφορίας που οφείλεται στην διαβητική μικροαγγειοπάθεια (30-31).
- Κλείνοντας, μία ακόμα κλινική δοκιμή σε ασθενείς με χρόνια φλεβική υπερτασική μικροαγγειοπάθεια επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα του και έδειξε ότι δρα ευεργετικά στην μικροκυκλοφορία εντός 60 ημερών (32).
β. ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ
Επίσης, ένας ακόμα σημαντικός τρόπος για την πρόληψη της κυτταρίτιδας είναι η σύνθεση του κολλαγόνου (3, 22, 33).
Το συγκεκριμένο βότανο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την σύνθεση κολλαγόνου (25, 34-36)
κολλαγόνο τύπου Ι:
Το κύριο συστατικό του κολλαγόνου στο νεανικό δέρμα είναι το κολλαγόνο τύπου Ι (80%) (88), το οποίο χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για να παρέχει δομή στο δέρμα (89).
Με την πάροδο των ετών, η ικανότητα αναπλήρωσης του κολλαγόνου μειώνεται κατά 1,0%-1,5% ετησίως. Αυτή η μείωση του κολλαγόνου είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που σχετίζονται με την εμφάνιση λεπτών γραμμών και βαθύτερων ρυτίδων (90)
Το γερασμένο δέρμα παρουσιάζει λέπτυνση, η οποία οφείλεται κυρίως και στην μείωση του κολλαγόνου τύπου Ι (89).
Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ένωση που απομονώθηκε από αυτό το βότανο, έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την σύνθεση κολλαγόνου τύπου Ι (91).
γ. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΝΤΟΧΗΣ ΝΕΟΣΧΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Μία από τις αιτίες που προκαλεί την οπτική δυσμορφία στην επιφάνεια του δέρματος είναι η μείωση της ελαστικότητας του.
Το συγκεκριμένο βότανο, όπως έχει αναφερθεί από επιστήμονες, βελτιώνει την αντοχή του νεοσχηματισμένου δέρματος (35, 53).
δ. ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΙΔΗΜΑΤΟΣ
Στην κυτταρίτιδα, η παθολογία του ιστού χαρακτηρίζεται από οίδημα (55, 56), ιδίως κατά την αρχική φάση της κυτταρίτιδας (7). Το οίδημα που συνοδεύει την κυτταρίτιδα προκαλεί διαταραχές της ροής του αίματος (57), ενώ το ιδιοπαθές κυκλικό οίδημα είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την κυτταρίτιδα και συχνά συνδέεται με τα πιο προχωρημένα στάδια της νόσου. Ο έλεγχος του οιδήματος είναι απαραίτητος στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας (58).
Σύμφωνα με τουλάχιστον 4 κλινικές δοκιμές (27, 31, 61, 62), αυτό το βότανο μπορεί να βοηθήσει και με τον έλεγχο του οιδήματος, το οποίο αποτελεί και έναν από τους πιο σημαντικούς μηχανισμούς αυτού του βοτάνου (59, 60).
ε. ΙΣΧΥΡΟ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ
H κυτταρίτιδα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία εκφυλιστική ασθένεια (63, 64) δεδομένου ότι ο ιστός που επηρεάζεται από την κυτταρίτιδα χαρακτηρίζεται από υψηλού βαθμού οξειδωτικό στρες (65), όπως έχει καταδειχθεί και από μία μελέτη που σύγκρινε δεδομένα ανάμεσα σε υγιή άτομα και σε άτομα με κυτταρίτιδα (66).
To συγκεκριμένο βότανο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δύναμη, η οποία είναι αποτελεσματική σε διάφορες μορφές οξειδωτικού στρες (59, 68, 69). Επίσης, η αντιοξειδωτική δράση του είναι εφάμιλλη με 2 πολύ γνωστά αντιοξειδωτικά (67).
στ. ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΔΡΑΣΗ
Αν και η παθοφυσιολογία της κυτταρίτιδας δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πλήρως, oι προτιμώμενες υποθέσεις σχετικά με την προέλευση της περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις φλεγμονώδεις διεργασίες (70, 71), οι οποίες έχουν προταθεί ως μία από τις τέσσερις επικρατέστερες (72).
Η φλεγμονή του υποδόριου ιστού είναι ένας από τους βασικούς λόγους που προκαλούνται αλλοιώσεις στην τοπογραφία του δέρματος (73).
Το βότανο αυτό διαθέτει αρκετές φαρμακευτικές ιδιότητες, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τις αντιφλεγμονώδεις (74-76) και αποτελεί ένα από τα δημοφιλή βότανα για χρήση σε φλεγμονώδεις παθήσεις (77).
Η αντιφλεγμονώδης δράση του παρατηρείται μέσω αρκετών διαφορετικών μηχανισμών δράσης (25) και έχει επιβεβαιωθεί και σε μελέτη με υγιείς εθελοντές, στους οποίους έγινε τοπική εφαρμογή (78).
ζ. ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Κυτταρίτιδα και γήρανση του δέρματος: υπάρχει κάποια αλληλεπίδραση ;
Το δέρμα δέχεται συνεχώς επιθέσεις από το εξωτερικό περιβάλλον, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος, και είναι το σημείο όπου εμφανίζονται για πρώτη φορά αισθητά σημάδια γήρανσης (79).
Η κυτταρίτιδα σχετίζεται με την διαδικασία της γήρανσης (80, 81). Ενδεικτικά, μία μελέτη έθεσε ως στόχο να εντοπίσει τα χαρακτηριστικά της κυτταρίτιδας σε γυναίκες διαφορετικής ηλικίας και να εκτιμήσει εάν η κυτταρίτιδα θα μπορούσε να επηρεάσει την γήρανση του δέρματος ή όχι. Συμμετείχαν 94 υγιείς γυναίκες, χωρισμένες σε τρεις ηλικιακές ομάδες (21-30 ετών, 31-40 ετών, 51-60 ετών) και τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες με κυτταρίτιδα παρουσιάζουν χαρακτηριστικά πρόωρης γήρανσης του δέρματος (82).
Συστατικά από αυτό το βότανο έχουν αντιγηραντικές δραστικότητες (83-85), το οποίο έχει αποδειχθεί και σε ανθρώπινη μελέτη (86).
Τα συστατικά του θεωρούνται ευεργετικά για το ρόλο τους στην αντιγήρανση (54) και τα προϊόντα περιποίησης δέρματος που περιέχουν συστατικά που προέρχονται από αυτό το βότανο έχουν γίνει δημοφιλή ως αντιγηραντικές θεραπείες (87).
ΤΙΜΗ
Αυτό το βότανο χρησιμοποιείται σε καλλυντικά προϊόντα, καθώς και σε διάφορες μορφές καλλυντικών θεραπειών.
"Πόσο κοστίζει η ενημέρωση για την ονομασία του βοτάνου ; είναι ακριβή ; "
Η τιμή με την έκπτωση φαίνεται κάνοντας κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>
ΒΟΤΑΝΟ ΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ
Α. Περίληψη
Β. Πλήρες κείμενο
1. Λίγα λόγια για την κυτταρίτιδα
2. Βότανο για κυτταρίτιδα: ευρήματα από 5 μελέτες
3. Οφέλη και στις ραγάδες
4. Με ποιον τρόπο βοηθάει στην κυτταρίτιδα
5. Λοιπά οφέλη στο δέρμα
6. Λοιπά οφέλη
Παραπομπές (117)
Α. Περίληψη
Β. Πλήρες κείμενο
1. Λίγα λόγια για την κυτταρίτιδα
2. Βότανο για κυτταρίτιδα: ευρήματα από 5 μελέτες
3. Οφέλη και στις ραγάδες
4. Με ποιον τρόπο βοηθάει στην κυτταρίτιδα
5. Λοιπά οφέλη στο δέρμα
6. Λοιπά οφέλη
Παραπομπές (117)