19/2/2022.
Ενημέρωση: 22/2/2022
Ενημέρωση: 22/2/2022
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
Α. ΜΕΤΑ-ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Β. ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Γ. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ
Δ. ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
Ε. ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Στ. ΑΠΩΛΕΙΑ 14,7 ΚΙΛΑ ΑΠΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ
Παραπομπές
Α. ΜΕΤΑ-ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Β. ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Γ. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ
Δ. ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
Ε. ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Στ. ΑΠΩΛΕΙΑ 14,7 ΚΙΛΑ ΑΠΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ
Παραπομπές
Στην παρούσα ανάρτηση εξετάζονται τα δεδομένα σχετικά με το πράσινο τσάι και τις δυνητικές επιδράσεις του στο αδυνάτισμα.
Α. ΜΕΤΑ-ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Στις 19/2/2022, στην ιστοσελίδα Pubmed.gov χρησιμοποιήθηκε η εξής λέξη-κλειδί:
green tea AND (weight OR overweight OR obesity OR obese OR satiety OR appetite OR energy intake OR thermogenesis OR lipogenesis OR lipolysis OR body mass index OR BMI OR waist circumference OR hip circumference OR waist-to-hip ratio OR body fat OR visceral fat) AND meta-analysis.
Προέκυψαν 89 δημοσιεύσεις.
Ελέγχθηκε ο τίτλος, η περίληψη, και - όπου ήταν διαθέσιμο - το πλήρες κείμενο.
Συνολικά, 16 μετα-αναλύσεις ήταν σχετικές με τις επιδράσεις από το πράσινο τσάι σε δείκτες που σχετίζονται με το αδυνάτισμα.
Η παράθεση τους γίνεται με χρονολογική σειρά.
1. Ιούλιος 2009
H τρέχουσα μετα-ανάλυση διενεργήθηκε για να αποσαφηνιστεί εάν το πράσινο τσάι έχει πράγματι μια επίδραση στην ρύθμιση του σωματικού βάρους.
Οι αγγλόφωνες μελέτες σχετικά με την απώλεια βάρους και την διατήρηση βάρους μετά από πρόσληψη πράσινου τσαγιού εντοπίστηκαν μέσω PubMed.
Συνολικά 11 δημοσιεύσεις πληρούσαν τα κριτήρια συμπερίληψης.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι κατεχίνες έχουν μία μικρή θετική επίδραση στην απώλεια βάρους και στην διατήρηση βάρους μετά από μια περίοδο απώλειας βάρους (1).
2. Νοέμβριος 2009
Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού, με ή χωρίς καφεΐνη, έχουν μελετηθεί σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για την επίδρασή τους σε ανθρωπομετρικούς δείκτες και έχουν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα.
Ο στόχος ήταν να πραγματοποιηθεί μια μετα-ανάλυση των συναφών τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών σε ανθρωπομετρικές μεταβλητές, όπως Δείκτης Μάζας Σώματος, σωματικό βάρος, περίμετρος μέσης και αναλογία μέσης/ισχίου.
Μία βιβλιογραφική αναζήτηση των MEDLINE, EMBASE, CENTRAL και Natural Medicines Comprehensive Database διεξήχθη μέχρι τον Απρίλιο του 2009.
Δεκαπέντε μελέτες (1.243 ασθενείς) πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι - σε σύγκριση με την καφεΐνη μόνο - οι κατεχίνες με καφεΐνη μείωσαν τον ΔΜΣ (-0,55 κιλά/μ2), το σωματικό βάρος (-1,38 κιλά) και την περίμετρο μέσης (-1,93 εκατοστά) αλλά όχι την αναλογία μέσης/ισχίου.
Η πρόσληψη κατεχινών με καφεΐνη μείωσε επίσης σημαντικά το σωματικό βάρος (-0,44 κιλά) σε σύγκριση με μία ομάδα ελέγχου χωρίς καφεΐνη.
Μελέτες που αξιολόγησαν τις κατεχίνες χωρίς ταυτόχρονη χορήγηση καφεΐνης δεν έδειξαν οφέλη σε κανέναν από τους αξιολογηθέντες ανθρωπομετρικούς δείκτες.
Στο συμπέρασμα τους οι ερευνητές αναφέρουν ότι η χορήγηση κατεχινών με καφεΐνη σχετίζεται με στατιστικά σημαντικές μειώσεις στον Δείκτη Μάζας Σώματος, στο σωματικό βάρος, και στην περίμετρο μέσης.
Ωστόσο, η κλινική σημασία αυτών των μειώσεων είναι - στην καλύτερη περίπτωση - μέτρια (2).
3. Μάρτιος 2011
Διεξήχθη μια μετα-ανάλυση για να διευκρινιστεί εάν τα μείγματα κατεχίνης-καφεΐνης και τα συμπληρώματα μόνο με καφεΐνη πράγματι αυξάνουν την θερμογένεση και την οξείδωση του λίπους.
Έξι μελέτες που μέτρησαν την ημερήσια δαπάνη ενέργειας και την οξείδωση του λίπους εντοπίστηκαν μέσω PubMed.
Τα μείγματα κατεχίνης-καφεΐνης και τα συμπληρώματα μόνο με καφεΐνη αύξησαν σημαντικά την ενεργειακή δαπάνη σε 24 ώρες (4,7% και 4,8%, αντίστοιχα).
Ωστόσο, η 24ωρη οξείδωση του λίπους αυξήθηκε μόνο από μείγματα κατεχίνης-καφεΐνης (16,0% και 12,4%, αντίστοιχα) (3).
4. Δεκέμβριος 2012
Οι κατεχίνες και η καφεΐνη, που περιέχονται και οι δύο στο πράσινο τσάι, πιστεύεται ότι έχουν ρόλο στην αύξηση του ενεργειακού μεταβολισμού, ο οποίος ίσως μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.
Έχει δημοσιευθεί ένας αριθμός τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που αξιολογούν τον ρόλο του πράσινου τσαγιού στην απώλεια βάρους.
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των παρασκευασμάτων πράσινου τσαγιού στην απώλεια βάρους παραμένει ασαφής.
Στόχος της παρούσας μετα-ανάλυσης ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των παρασκευασμάτων πράσινου τσαγιού για απώλεια βάρους και διατήρηση βάρους σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες.
Αναζητήθηκαν οι ακόλουθες βάσεις δεδομένων από την αρχή έως τις αναφερόμενες ημερομηνίες: Cochrane Library (Τεύχος 12, 2011), MEDLINE (Δεκέμβριος 2011), EMBASE (Δεκέμβριος 2011), CINAHL (Ιανουάριος 2012), AMED (Ιανουάριος 2012), Biological Abstracts (Ιανουάριος 2012), IBIDS (Αύγουστος 2010), Obesity+ (Ιανουάριος 2012), IPA (Ιανουάριος 2012) και Web of Science (Δεκέμβριος 2011).
Επιλέχθηκαν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές διάρκειας τουλάχιστον 12 εβδομάδων που σύγκριναν τα παρασκευάσματα πράσινου τσαγιού με ομάδα ελέγχου.
Η εξαγωγή και η ανάλυση των δεδομένων έγινε ανεξάρτητα από τρεις ερευνητές.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα παρασκευάσματα πράσινου τσαγιού φαίνεται να προκαλούν μια μικρή, στατιστικά μη-σημαντική απώλεια βάρους σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες, και αυτή η απώλεια βάρους δεν είναι πιθανό να είναι κλινικά σημαντική (4).
5. Μάρτιος 2014
Η καφεΐνη και οι κατεχίνες που περιέχονται στο πράσινο τσάι ίσως έχουν θερμογόνο επίδραση, ευνοώντας την απώλεια βάρους και σωματικού λίπους.
Η παρούσα μετα-ανάλυση έθεσε ως στόχο να προσδιοριστεί το μέγεθος της επίδρασης του πράσινου τσαγιού ή των εκχυλισμάτων του στο σωματικό βάρος, στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), στην λιπώδη μάζα και στην περιφέρεια μέσης και ισχίου.
Συμπεριλήφθηκαν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (διάρκειας τουλάχιστον 12 εβδομάδων) που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 2000 και 2013, που ανακτήθηκαν από την βάση δεδομένων PubMed/Medline, σε υγιή άτομα, 18 ετών και άνω, με ΔΜΣ 25-40 κιλά/μ2.
Μόνο πέντε μελέτες συμπεριλήφθηκαν.
Τα ευρήματα έδειξαν μια στατιστικά μη-σημαντική μείωση βάρους, ΔΜΣ, περίμετρο μέσης και ισχίου.
Στο ποσοστό λιπώδους μάζας, η μείωση βρέθηκε να είναι μικρή, αν και στατιστικά σημαντική, αλλά δεν είναι κλινικά σχετική (5).
6. Μάιος 2014
Η παρούσα μελέτη εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού στην αρτηριακή πίεση.
Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στις βιβλιοθήκες ProQuest, PubMed, Scopus και Cochrane (CENTERAL), για τον εντοπισμό κατάλληλων δημοσιεύσεων.
Περιλαμβάνονταν δημοσιεύσεις από το 1995 έως το 2013.
Δεκατρείς μελέτες συμπεριλήφθηκαν.
Οι αλλαγές στον δείκτη μάζας σώματος δεν είχαν στατιστική σημασία (6).
7. Ιούλιος 2014
Η παρούσα μετα-ανάλυση παραθέτει μια περίληψη 24 κλινικών μελετών από Ευρώπη, βόρεια και νότια αμερική, Ασία, Αυστραλία.
Η δοσολογία κατεχινών/εκχυλισμάτων πράσινου τσαγιού κυμαινόταν από 140,8 έως 1.500 mg ανά ημέρα και η διάρκεια πρόσληψης ήταν 6 έως 24 εβδομάδες.
Οι περισσότερες από τις δοκιμές επέλεξαν την δοσολογία 600–900 mg ανά ημέρα (που ισοδυναμεί με 3–4 φλιτζάνια πράσινου τσαγιού) και την διάρκεια των 12 εβδομάδων.
Αν και τα ευρήματα έδειξαν σημαντικές μειώσεις στο σωματικό βάρος και στο σωματικό λίπος σε σύγκριση με την αρχικές τιμές κατά την έναρξη των μελετών, αυτές οι μειώσεις σε αρκετές δοκιμές μειώθηκαν σε κάποιον βαθμό σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου.
Τα πολύ διαφορετικά αποτελέσματα που προέκυψαν από μελέτες με παρόμοιο σχεδιασμό προκλήθηκαν πιθανώς από διακυμάνσεις στον έλεγχο των κύριων συγχυτικών παραγόντων, όπως η έκταση της παχυσαρκίας, η διατροφική πρόσληψη, η ένταση της σωματικής δραστηριότητας, ο βαθμόςκατά τον οποίο τα άτομα ακολούθησαν τις οδηγίες των ερευνητών, το γενετικό υπόβαθρο των πληθυσμών, η σύσταση του σώματος και οι διατροφικές συνήθειες.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η βέλτιστη δοσολογία δεν έχει ακόμη καθοριστεί (7).
8. Ιούνιος 2015
Για να αξιολογηθούν οι επιδράσεις από την πρόσληψη τσαγιού ή εκχυλίσματος τσαγιού σε συμμετέχοντες με μεταβολικό σύνδρομο, πραγματοποιήθηκαν αναζητήσεις σε PubMed, EmBase και Cochrane Library για να εντοπιστούν κατάλληλες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που είχαν συγκρίνει το τσάι ή εκχύλισμα τσαγιού με μία ομάδα ελέγχου.
Συμπεριλήφθηκαν συνολικά πέντε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές με 338 ενήλικα άτομα.
(Οι τρεις εξ'αυτών αφορούσαν το πράσινο τσάι).
Η κατανάλωση τσαγιού ή εκχυλίσματος τσαγιού μείωσε σημαντικά τον ΔΜΣ και το σωματικό βάρος.
Απαιτούνται επιπλέον μεγάλες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για περαιτέρω επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων (8).
9. Νοέμβριος 2016
Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού είναι γνωστό ότι βελτιώνουν την οξείδωση του λίπους όπου η επιγαλλοκατεχίνη (epigallocatechin-3-gallate - EGCG) θεωρείται ότι φαρμακολογικά είναι η πιο ενεργή.
Από τα διαθέσιμα δεδομένα τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών για την επιγαλλοκατεχίνη, πραγματοποιήθηκε μετα-ανάλυση για να αποσαφηνιστεί εάν η κατανάλωση της πράγματι αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη και προάγει την οξείδωση του λίπους.
Διεξήχθη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας χρησιμοποιώντας βάσεις δεδομένων (PubMed, Embase, Cochrane Library, CINAHL, JICST, JSTPLUS και JMEDPLUS και άλλες).
Τα ευρήματα έδειξαν ότι - σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο - η επιγαλλοκατεχίνη παρείχε σημαντική διαφορά στην ενεργειακή δαπάνη.
Οι αλλαγές στην οξείδωση του λίπους ήταν πιο ήπιες και δεν ήταν στατιστικά σημαντικές (9).
10. Ιούλιος 2017
Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών για την αξιολόγηση της επίδρασης του πράσινου τσαγιού στην λεπτίνη και στην γκρελίνη.
Έγινε αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων PubMed, ISI Web of Science, Scopus και Google scholar μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016.
Έντεκα τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές συμπεριλήφθηκαν.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι το πράσινο τσάι δεν επηρέασε σημαντικά τις συγκεντρώσεις λεπτίνης και γκρελίνης, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.
Ωστόσο, το πράσινο τσάι συσχετίστηκε με αύξηση της συγκέντρωσης λεπτίνης σε μελέτες που διήρκεσαν περισσότερο από 12 εβδομάδες και αύξηση της γκρελίνης σε γυναίκες και μη-Ασιάτες.
Οι ερευνητές αναφέρουν στο συμπέρασμα τους ότι το πράσινο τσάι ή το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ενδέχεται να μην μπορούν να αλλάξουν τα επίπεδα λεπτίνης και γκρελίνης, ειδικά εάν πρόκειται για βραχυπρόθεσμη χρήση.
Απαιτούνται περισσότερες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές με μεγαλύτερη διάρκεια και υψηλότερη δοσολογία για την αξιολόγηση της επίδρασης του πράσινου τσαγιού στη λιπώδη μάζα και στις ορμόνες της παχυσαρκίας (10).
11. Ιούνιος 2018
Αυτή η μελέτη είχε στόχο να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του πράσινου τσαγιού στην αντιμετώπιση της μη-αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου.
Οι ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των PubMed, Scopus, Web of Science και Google Scholar ελέγχθηκαν έως τις 30 Οκτωβρίου 2017.
Η μετα-ανάλυση δεδομένων από τέσσερις μελέτες έδειξε ευνοϊκή επίδραση του πράσινου τσαγιού στον Δείκτη Μάζας σώματος (11),
12. Αύγουστος 2019
Η ανάκτηση βάρους μετά από μια επιτυχημένη απώλεια βάρους είναι πολύ συχνή.
Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι, κατά μέσο όρο, η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται κατά την διάρκεια μιας περιόδου απώλειας βάρους δεν διατηρείται ή δεν διατηρείται πλήρως.
Τρεις μελέτες διερεύνησαν τις επιδράσεις από το πράσινο τσάι, και τα ευρήματα δεν έδειξαν σημαντική επίδραση στο να διατηρηθεί η απώλεια βάρους (12).
13. Δεκέμβριος 2019
Η τρέχουσα μετα-ανάλυση αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα των βοτανικών φαρμάκων στην διαχείριση και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Αναζητήθηκαν όλες σχετικές κλινικές δοκιμές μέσω Web of Science, Scopus, PubMed και Cochrane. Όλες οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν έως τα τέλη Μαΐου 2019 συμπεριλήφθηκαν. Τα δεδομένα εξήχθησαν ανεξάρτητα από δύο ερευνητές.
Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι η πρόσληψη πράσινου τσαγιού είχε ως αποτέλεσμα σημαντική βελτίωση στο βάρος (-0,75), στον Δείκτη Μάζας Σώματος (-1,2), στην περίμετρο μέσης (-1,71), και στην περιφέρεια ισχίου (-0,42) (13).
14. Μάιος 2020
Οι επιδράσεις του πράσινου τσαγιού σε παχύσαρκα άτομα έχουν αξιολογηθεί σε διαφορετικές μελέτες, αλλά δεν έχει επιτευχθεί ομοφωνία λόγω της ετερογένειας των αποτελεσμάτων.
Η δοσολογία, ο τύπος του εκχυλίσματος και η διάρκεια της πρόσληψης είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ετερογένεια των αποτελεσμάτων.
Η μετα-ανάλυση στόχευσε στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της σχέσης δόσης-απόκρισης από το πράσινο τσάι.
Έγινε αναζήτηση σε αρκετές βάσεις δεδομένων έως τον Σεπτέμβριο του 2019 για τον εντοπισμό κλινικών δοκιμών που εξέτασαν την επίδραση πράσινου τσαγιού σε δείκτες παχυσαρκίας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το σωματικό βάρος (-1,78 κιλά) και ο δείκτης μάζας σώματος (-0,65 κιλά/μ2) άλλαξαν σημαντικά μετά την χορήγηση πράσινου τσαγιού.
Η μείωση της περιφέρειας μέσης ήταν σημαντική σε δοκιμές που χορηγήθηκε πράσινο τσάι ≥800 mg ανά ημέρα (-2,06 εκατοστά) και με διάρκεια πρόσληψης <12 εβδομάδες (-2,39 εκατοστά).
Μετά την αξιολόγηση δόσης-απόκρισης, η λήψη πράσινου τσαγιού άλλαξε το σωματικό βάρος, με πιο σημαντική μείωση όταν η δοσολογία πράσινου τσαγιού ήταν <500 mg ανά ημέρα και η διάρκεια της πρόσληψης ήταν 12 εβδομάδες.
Τα αποτελέσματα της παρούσας μετα-ανάλυσης υποστηρίζουν την χρήση του πράσινου τσαγιού για την βελτίωση των δεικτών της παχυσαρκίας.
Προτείνεται η χρήση του πράσινου τσαγιού να συνδυαστεί με μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική άσκηση στην διαχείριση παχύσαρκων ασθενών (14).
15. Νοέμβριος 2020
Προκειμένου να διευκρινιστεί η αποτελεσματικότητα του πράσινου τσαγιού στους ανθρωπομετρικούς δείκτες και την σύσταση του σώματος σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, πραγματοποιήθηκε μια μετα-ανάλυση για να συνοψιστούν τα δεδομένα τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών.
Έγινε αναζήτηση σε Scopus, ISI Web of Science και PubMed για την εύρεση σχετικών δημοσιεύσεων, έως τον Ιούνιο του 2019.
Η μετα-ανάλυσή έντεκα δημοσιεύσεων έδειξε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μείωσε σημαντικά το σωματικό βάρος, τον Δείκτη Μάζας Σώματος και το σωματικό λίπος.
Η ευεργετική επίδραση της πρόσληψης πράσινου τσαγιού παρατηρήθηκε στην μακροχρόνια χρήση (>8 εβδομάδες), σε χαμηλότερες δοσολογίες (δοσολογία ≤800 mg ανά ημέρα) και σε υπέρβαρους ασθενείς (15).
16. Δεκέμβριος 2021
Λήφθηκαν δεδομένα από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για την αξιολόγηση των επιδράσεων του τσαγιού έναντι του εικονικού φαρμάκου σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση της δημοσιευμένης βιβλιογραφίας σε PubMed, EMBASE, Cochrane Library, Web of Science, Chinese Biomedical Literature Database, Chinese National Knowledge Infrastructure, VIP database και Wanfang Database από το 1985 έως τον Σεπτέμβριο του 2021.
Το πράσινο τσάι διερευνήθηκε σε τέσσερις μελέτες, και τα ευρήματα έδειξαν ότι είχε σημαντική επίδραση στην απώλεια βάρους (−2,86).
Ωστόσο, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στον ΔΜΣ και στην αναλογία μέσης/ισχίου (16).
Β. ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Το επόμενο βήμα ήταν να αναζητηθούν όλες οι σχετικές ανασκοπήσεις με ημερομηνία ελέγχου της βιβλιογραφίας μεταγενέστερη της πιο πρόσφατης μετα-ανάλυσης (16), δηλαδή Σεπτέμβριος του 2021.
Η λέξη-κλειδί που χρησιμοποιήθηκε ήταν η εξής:
(green AND tea) AND (weight loss OR weight management OR weight maintenance OR overweight OR obesity OR obese OR satiety OR appetite OR energy intake OR thermogenesis OR lipogenesis OR lipolysis OR body mass index OR BMI OR waist circumference OR hip circumference OR waist-to-hip ratio OR body fat OR visceral fat OR fat mass) AND review NOT meta-analysis.
Συνολικά 7 ανασκοπήσεις είχαν μεταγενέστερη ημερομηνία από την πιο πρόσφατη μετα-ανάλυση.
Ελέγχθηκε ο τίτλος, η περίληψη, και - όπου ήταν διαθέσιμο - το πλήρες κείμενο.
Δεν εντοπίστηκε κάποια σχετική ανασκόπηση.
Γ. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ
Το τελευταίο βήμα ήταν η αναζήτηση των κλινικών δοκιμών με ημερομηνία δημοσίευσης μεταγενέστερη της πιο πρόσφατης μετα-ανάλυσης (16), δηλαδή Σεπτέμβριος του 2021.
Η λέξη-κλειδί που χρησιμοποιήθηκε ήταν η εξής:
(green AND tea) AND (weight loss OR weight management OR weight maintenance OR overweight OR obesity OR obese OR satiety OR appetite OR energy intake OR thermogenesis OR lipogenesis OR lipolysis OR body mass index OR BMI OR waist circumference OR hip circumference OR waist-to-hip ratio OR body fat OR visceral fat OR fat mass) AND (randomized OR placebo OR clinical trial OR clinical trials OR blind) NOT (meta-analysis OR review).
Συνολικά, 6 κλινικές δοκιμές είχαν μεταγενέστερη ημερομηνία από την πιο πρόσφατη μετα-ανάλυση.
Ελέγχθηκε ο τίτλος και η περίληψη.
Συμπεριλήφθηκαν μόνο μελέτες που εξέτασαν αποκλειστικά τις επιδράσεις από το πράσινο τσάι, όχι μελέτες που εξέτασαν τον συνδυασμό του πράσινου τσαγιού με άλλες ενώσεις ή βότανα.
Εντοπίστηκε 1 κλινική δοκιμή που ανέφερε ευρήματα σχετικά με τις επιδράσεις του πράσινου τσαγιού σε δείκτες που σχετίζονται με την απώλεια βάρους.
1. Οκτώβριος 2021
Αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε για να εξετάσει μεταξύ άλλων, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των πολυφαινολών πράσινου τσαγιού χωρίς καφεΐνη σε παχύσαρκα κορίτσια.
Σε μια διπλά τυφλή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, 62 παχύσαρκα κορίτσια ηλικίας 6-10 ετών χωρίστηκαν τυχαία για να λάβουν επί 12 εβδομάδες:
- είτε 400 mg/ημέρα πολυφαινολών πράσινου τσαγιού χωρίς καφεΐνη (31 άτομα),
- είτε εικονικό φάρμακο (31 άτομα).
Από τους διάφορους ανθρωπομετρικοί δείκτες που μετρήθηκαν, μόνο το ποσοστό του σωματικού λίπους μειώθηκε με στατιστικά σημαντικό τρόπο, σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Δεν αναφέρθηκε καμία παρενέργεια (17).
Δ. ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
Τα συμπληρώματα με εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού χρειάζονται προσοχή διότι υπάρχει κίνδυνος για βλάβη του ήπατος (18, 19).
Το πράσινο τσάι, ειδικά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες με άδειο στομάχι, είναι γνωστό ότι προκαλεί ερεθισμούς στο γαστρεντερικό σύστημα (19).
Ε. ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Δείτε και την ανάρτηση "βότανα για αδυνάτισμα".
Στ. ΑΠΩΛΕΙΑ 14,7 ΚΙΛΑ ΑΠΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ
Μελέτη σύγκρινε ένα από τα πιο γνωστά φάρμακα για την απώλεια βάρους με το μανιτάρι Πόρια κόκος και τα ευρήματα έδειξαν ότι το Πόρια κόκος ήταν 140% πιο αποτελεσματικό, οδηγώντας σε απώλεια 14,7 κιλών.
Για να διαβάσετε αναλυτικές λεπτομέρειες κάντε κλικ εδώ.
Παραπομπές:
1. Hursel R, Viechtbauer W, Westerterp-Plantenga MS. The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: a meta-analysis. Int J Obes (Lond). 2009 Sep;33(9):956-61. doi: 10.1038/ijo.2009.135. Epub 2009 Jul 14. PMID: 19597519.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19597519/
2. Phung OJ, Baker WL, Matthews LJ, Lanosa M, Thorne A, Coleman CI. Effect of green tea catechins with or without caffeine on anthropometric measures: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2010 Jan;91(1):73-81. doi: 10.3945/ajcn.2009.28157. Epub 2009 Nov 11. PMID: 19906797.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19906797/
3. Hursel R, Viechtbauer W, Dulloo AG, Tremblay A, Tappy L, Rumpler W, Westerterp-Plantenga MS. The effects of catechin rich teas and caffeine on energy expenditure and fat oxidation: a meta-analysis. Obes Rev. 2011 Jul;12(7):e573-81. doi: 10.1111/j.1467-789X.2011.00862.x. Epub 2011 Mar 2. PMID: 21366839.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21366839/
4. Jurgens TM, Whelan AM, Killian L, Doucette S, Kirk S, Foy E. Green tea for weight loss and weight maintenance in overweight or obese adults. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Dec 12;12(12):CD008650. doi: 10.1002/14651858.CD008650.pub2. PMID: 23235664; PMCID: PMC8406948.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23235664/
5. Baladia E, Basulto J, Manera M, Martínez R, Calbet D. Efecto del consumo de té verde o extractos de té verde en el peso y en la composición corporal; revisión sistemática y metaanálisis [Effect of green tea or green tea extract consumption on body weight and body composition; systematic review and meta-analysis]. Nutr Hosp. 2014 Mar 1;29(3):479-90. Spanish. doi: 10.3305/nh.2014.29.3.7118. PMID: 24558988.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24558988/
6. Khalesi S, Sun J, Buys N, Jamshidi A, Nikbakht-Nasrabadi E, Khosravi-Boroujeni H. Green tea catechins and blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Eur J Nutr. 2014 Sep;53(6):1299-311. doi: 10.1007/s00394-014-0720-1. Epub 2014 May 27. PMID: 24861099.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24861099/
7. Huang J, Wang Y, Xie Z, Zhou Y, Zhang Y, Wan X. The anti-obesity effects of green tea in human intervention and basic molecular studies. Eur J Clin Nutr. 2014 Oct;68(10):1075-87. doi: 10.1038/ejcn.2014.143. Epub 2014 Jul 30. PMID: 25074392.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25074392/
8. Zhong X, Zhang T, Liu Y, Wei X, Zhang X, Qin Y, Jin Z, Chen Q, Ma X, Wang R, He J. Short-term weight-centric effects of tea or tea extract in patients with metabolic syndrome: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Diabetes. 2015 Jun 15;5(6):e160. doi: 10.1038/nutd.2015.10. PMID: 26075637; PMCID: PMC4491851.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26075637/
9. Kapoor MP, Sugita M, Fukuzawa Y, Okubo T. Physiological effects of epigallocatechin-3-gallate (EGCG) on energy expenditure for prospective fat oxidation in humans: A systematic review and meta-analysis. J Nutr Biochem. 2017 May;43:1-10. doi: 10.1016/j.jnutbio.2016.10.013. Epub 2016 Nov 2. PMID: 27883924.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27883924/
10. Haghighatdoost F, Nobakht M Gh BF, Hariri M. Effect of green tea on plasma leptin and ghrelin levels: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Nutrition. 2018 Jan;45:17-23. doi: 10.1016/j.nut.2017.06.022. Epub 2017 Jul 10. PMID: 29129232.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29129232/
11. Mansour-Ghanaei F, Hadi A, Pourmasoumi M, Joukar F, Golpour S, Najafgholizadeh A. Green tea as a safe alternative approach for nonalcoholic fatty liver treatment: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytother Res. 2018 Oct;32(10):1876-1884. doi: 10.1002/ptr.6130. Epub 2018 Jun 27. PMID: 29947156.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29947156/
12. van Baak MA, Mariman ECM. Dietary Strategies for Weight Loss Maintenance. Nutrients. 2019 Aug 15;11(8):1916. doi: 10.3390/nu11081916. PMID: 31443231; PMCID: PMC6722715.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31443231/
13. Payab M, Hasani-Ranjbar S, Shahbal N, Qorbani M, Aletaha A, Haghi-Aminjan H, Soltani A, Khatami F, Nikfar S, Hassani S, Abdollahi M, Larijani B. Effect of the herbal medicines in obesity and metabolic syndrome: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytother Res. 2020 Mar;34(3):526-545. doi: 10.1002/ptr.6547. Epub 2019 Dec 2. PMID: 31793087.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31793087/
14. Lin Y, Shi D, Su B, Wei J, Găman MA, Sedanur Macit M, Borges do Nascimento IJ, Guimaraes NS. The effect of green tea supplementation on obesity: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res. 2020 Oct;34(10):2459-2470. doi: 10.1002/ptr.6697. Epub 2020 May 5. PMID: 32372444.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32372444/
15. Asbaghi O, Fouladvand F, Gonzalez MJ, Aghamohammadi V, Choghakhori R, Abbasnezhad A. Effect of Green Tea on Anthropometric Indices and Body Composition in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis. Complement Med Res. 2021;28(3):244-251. English. doi: 10.1159/000511665. Epub 2020 Nov 18. PMID: 33207344.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33207344/
16. Shen W, Pan Y, Jin B, Zhang Z, You T, Qu Y, Han M, Yuan X, Zhang Y. Effects of Tea Consumption on Anthropometric Parameters, Metabolic Indexes and Hormone Levels of Women with Polycystic Ovarian Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Front Endocrinol (Lausanne). 2021 Dec 13;12:736867. doi: 10.3389/fendo.2021.736867. PMID: 34966355; PMCID: PMC8710535.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34966355/
17. Xie L, Tang Q, Yao D, Gu Q, Zheng H, Wang X, Yu Z, Shen X. Effect of Decaffeinated Green Tea Polyphenols on Body Fat and Precocious Puberty in Obese Girls: A Randomized Controlled Trial. Front Endocrinol (Lausanne). 2021 Oct 12;12:736724. doi: 10.3389/fendo.2021.736724. PMID: 34712203; PMCID: PMC8546255.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34712203/
18. Mullin GE. Supplements for weight loss: hype or help for obesity? Part III. Nutr Clin Pract. 2015 Jun;30(3):446-9. doi: 10.1177/0884533615578918. Epub 2015 Apr 17. PMID: 25888621.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25888621/
19. Yang CS, Zhang J, Zhang L, Huang J, Wang Y. Mechanisms of body weight reduction and metabolic syndrome alleviation by tea. Mol Nutr Food Res. 2016 Jan;60(1):160-74. doi: 10.1002/mnfr.201500428. Epub 2015 Dec 9. PMID: 26577614; PMCID: PMC4991829.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26577614/
Α. ΜΕΤΑ-ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Στις 19/2/2022, στην ιστοσελίδα Pubmed.gov χρησιμοποιήθηκε η εξής λέξη-κλειδί:
green tea AND (weight OR overweight OR obesity OR obese OR satiety OR appetite OR energy intake OR thermogenesis OR lipogenesis OR lipolysis OR body mass index OR BMI OR waist circumference OR hip circumference OR waist-to-hip ratio OR body fat OR visceral fat) AND meta-analysis.
Προέκυψαν 89 δημοσιεύσεις.
Ελέγχθηκε ο τίτλος, η περίληψη, και - όπου ήταν διαθέσιμο - το πλήρες κείμενο.
Συνολικά, 16 μετα-αναλύσεις ήταν σχετικές με τις επιδράσεις από το πράσινο τσάι σε δείκτες που σχετίζονται με το αδυνάτισμα.
Η παράθεση τους γίνεται με χρονολογική σειρά.
1. Ιούλιος 2009
H τρέχουσα μετα-ανάλυση διενεργήθηκε για να αποσαφηνιστεί εάν το πράσινο τσάι έχει πράγματι μια επίδραση στην ρύθμιση του σωματικού βάρους.
Οι αγγλόφωνες μελέτες σχετικά με την απώλεια βάρους και την διατήρηση βάρους μετά από πρόσληψη πράσινου τσαγιού εντοπίστηκαν μέσω PubMed.
Συνολικά 11 δημοσιεύσεις πληρούσαν τα κριτήρια συμπερίληψης.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι κατεχίνες έχουν μία μικρή θετική επίδραση στην απώλεια βάρους και στην διατήρηση βάρους μετά από μια περίοδο απώλειας βάρους (1).
2. Νοέμβριος 2009
Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού, με ή χωρίς καφεΐνη, έχουν μελετηθεί σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για την επίδρασή τους σε ανθρωπομετρικούς δείκτες και έχουν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα.
Ο στόχος ήταν να πραγματοποιηθεί μια μετα-ανάλυση των συναφών τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών σε ανθρωπομετρικές μεταβλητές, όπως Δείκτης Μάζας Σώματος, σωματικό βάρος, περίμετρος μέσης και αναλογία μέσης/ισχίου.
Μία βιβλιογραφική αναζήτηση των MEDLINE, EMBASE, CENTRAL και Natural Medicines Comprehensive Database διεξήχθη μέχρι τον Απρίλιο του 2009.
Δεκαπέντε μελέτες (1.243 ασθενείς) πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι - σε σύγκριση με την καφεΐνη μόνο - οι κατεχίνες με καφεΐνη μείωσαν τον ΔΜΣ (-0,55 κιλά/μ2), το σωματικό βάρος (-1,38 κιλά) και την περίμετρο μέσης (-1,93 εκατοστά) αλλά όχι την αναλογία μέσης/ισχίου.
Η πρόσληψη κατεχινών με καφεΐνη μείωσε επίσης σημαντικά το σωματικό βάρος (-0,44 κιλά) σε σύγκριση με μία ομάδα ελέγχου χωρίς καφεΐνη.
Μελέτες που αξιολόγησαν τις κατεχίνες χωρίς ταυτόχρονη χορήγηση καφεΐνης δεν έδειξαν οφέλη σε κανέναν από τους αξιολογηθέντες ανθρωπομετρικούς δείκτες.
Στο συμπέρασμα τους οι ερευνητές αναφέρουν ότι η χορήγηση κατεχινών με καφεΐνη σχετίζεται με στατιστικά σημαντικές μειώσεις στον Δείκτη Μάζας Σώματος, στο σωματικό βάρος, και στην περίμετρο μέσης.
Ωστόσο, η κλινική σημασία αυτών των μειώσεων είναι - στην καλύτερη περίπτωση - μέτρια (2).
3. Μάρτιος 2011
Διεξήχθη μια μετα-ανάλυση για να διευκρινιστεί εάν τα μείγματα κατεχίνης-καφεΐνης και τα συμπληρώματα μόνο με καφεΐνη πράγματι αυξάνουν την θερμογένεση και την οξείδωση του λίπους.
Έξι μελέτες που μέτρησαν την ημερήσια δαπάνη ενέργειας και την οξείδωση του λίπους εντοπίστηκαν μέσω PubMed.
Τα μείγματα κατεχίνης-καφεΐνης και τα συμπληρώματα μόνο με καφεΐνη αύξησαν σημαντικά την ενεργειακή δαπάνη σε 24 ώρες (4,7% και 4,8%, αντίστοιχα).
Ωστόσο, η 24ωρη οξείδωση του λίπους αυξήθηκε μόνο από μείγματα κατεχίνης-καφεΐνης (16,0% και 12,4%, αντίστοιχα) (3).
4. Δεκέμβριος 2012
Οι κατεχίνες και η καφεΐνη, που περιέχονται και οι δύο στο πράσινο τσάι, πιστεύεται ότι έχουν ρόλο στην αύξηση του ενεργειακού μεταβολισμού, ο οποίος ίσως μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.
Έχει δημοσιευθεί ένας αριθμός τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που αξιολογούν τον ρόλο του πράσινου τσαγιού στην απώλεια βάρους.
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των παρασκευασμάτων πράσινου τσαγιού στην απώλεια βάρους παραμένει ασαφής.
Στόχος της παρούσας μετα-ανάλυσης ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των παρασκευασμάτων πράσινου τσαγιού για απώλεια βάρους και διατήρηση βάρους σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες.
Αναζητήθηκαν οι ακόλουθες βάσεις δεδομένων από την αρχή έως τις αναφερόμενες ημερομηνίες: Cochrane Library (Τεύχος 12, 2011), MEDLINE (Δεκέμβριος 2011), EMBASE (Δεκέμβριος 2011), CINAHL (Ιανουάριος 2012), AMED (Ιανουάριος 2012), Biological Abstracts (Ιανουάριος 2012), IBIDS (Αύγουστος 2010), Obesity+ (Ιανουάριος 2012), IPA (Ιανουάριος 2012) και Web of Science (Δεκέμβριος 2011).
Επιλέχθηκαν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές διάρκειας τουλάχιστον 12 εβδομάδων που σύγκριναν τα παρασκευάσματα πράσινου τσαγιού με ομάδα ελέγχου.
Η εξαγωγή και η ανάλυση των δεδομένων έγινε ανεξάρτητα από τρεις ερευνητές.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα παρασκευάσματα πράσινου τσαγιού φαίνεται να προκαλούν μια μικρή, στατιστικά μη-σημαντική απώλεια βάρους σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες, και αυτή η απώλεια βάρους δεν είναι πιθανό να είναι κλινικά σημαντική (4).
5. Μάρτιος 2014
Η καφεΐνη και οι κατεχίνες που περιέχονται στο πράσινο τσάι ίσως έχουν θερμογόνο επίδραση, ευνοώντας την απώλεια βάρους και σωματικού λίπους.
Η παρούσα μετα-ανάλυση έθεσε ως στόχο να προσδιοριστεί το μέγεθος της επίδρασης του πράσινου τσαγιού ή των εκχυλισμάτων του στο σωματικό βάρος, στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), στην λιπώδη μάζα και στην περιφέρεια μέσης και ισχίου.
Συμπεριλήφθηκαν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (διάρκειας τουλάχιστον 12 εβδομάδων) που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 2000 και 2013, που ανακτήθηκαν από την βάση δεδομένων PubMed/Medline, σε υγιή άτομα, 18 ετών και άνω, με ΔΜΣ 25-40 κιλά/μ2.
Μόνο πέντε μελέτες συμπεριλήφθηκαν.
Τα ευρήματα έδειξαν μια στατιστικά μη-σημαντική μείωση βάρους, ΔΜΣ, περίμετρο μέσης και ισχίου.
Στο ποσοστό λιπώδους μάζας, η μείωση βρέθηκε να είναι μικρή, αν και στατιστικά σημαντική, αλλά δεν είναι κλινικά σχετική (5).
6. Μάιος 2014
Η παρούσα μελέτη εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού στην αρτηριακή πίεση.
Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στις βιβλιοθήκες ProQuest, PubMed, Scopus και Cochrane (CENTERAL), για τον εντοπισμό κατάλληλων δημοσιεύσεων.
Περιλαμβάνονταν δημοσιεύσεις από το 1995 έως το 2013.
Δεκατρείς μελέτες συμπεριλήφθηκαν.
Οι αλλαγές στον δείκτη μάζας σώματος δεν είχαν στατιστική σημασία (6).
7. Ιούλιος 2014
Η παρούσα μετα-ανάλυση παραθέτει μια περίληψη 24 κλινικών μελετών από Ευρώπη, βόρεια και νότια αμερική, Ασία, Αυστραλία.
Η δοσολογία κατεχινών/εκχυλισμάτων πράσινου τσαγιού κυμαινόταν από 140,8 έως 1.500 mg ανά ημέρα και η διάρκεια πρόσληψης ήταν 6 έως 24 εβδομάδες.
Οι περισσότερες από τις δοκιμές επέλεξαν την δοσολογία 600–900 mg ανά ημέρα (που ισοδυναμεί με 3–4 φλιτζάνια πράσινου τσαγιού) και την διάρκεια των 12 εβδομάδων.
Αν και τα ευρήματα έδειξαν σημαντικές μειώσεις στο σωματικό βάρος και στο σωματικό λίπος σε σύγκριση με την αρχικές τιμές κατά την έναρξη των μελετών, αυτές οι μειώσεις σε αρκετές δοκιμές μειώθηκαν σε κάποιον βαθμό σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου.
Τα πολύ διαφορετικά αποτελέσματα που προέκυψαν από μελέτες με παρόμοιο σχεδιασμό προκλήθηκαν πιθανώς από διακυμάνσεις στον έλεγχο των κύριων συγχυτικών παραγόντων, όπως η έκταση της παχυσαρκίας, η διατροφική πρόσληψη, η ένταση της σωματικής δραστηριότητας, ο βαθμόςκατά τον οποίο τα άτομα ακολούθησαν τις οδηγίες των ερευνητών, το γενετικό υπόβαθρο των πληθυσμών, η σύσταση του σώματος και οι διατροφικές συνήθειες.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η βέλτιστη δοσολογία δεν έχει ακόμη καθοριστεί (7).
8. Ιούνιος 2015
Για να αξιολογηθούν οι επιδράσεις από την πρόσληψη τσαγιού ή εκχυλίσματος τσαγιού σε συμμετέχοντες με μεταβολικό σύνδρομο, πραγματοποιήθηκαν αναζητήσεις σε PubMed, EmBase και Cochrane Library για να εντοπιστούν κατάλληλες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που είχαν συγκρίνει το τσάι ή εκχύλισμα τσαγιού με μία ομάδα ελέγχου.
Συμπεριλήφθηκαν συνολικά πέντε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές με 338 ενήλικα άτομα.
(Οι τρεις εξ'αυτών αφορούσαν το πράσινο τσάι).
Η κατανάλωση τσαγιού ή εκχυλίσματος τσαγιού μείωσε σημαντικά τον ΔΜΣ και το σωματικό βάρος.
Απαιτούνται επιπλέον μεγάλες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για περαιτέρω επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων (8).
9. Νοέμβριος 2016
Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού είναι γνωστό ότι βελτιώνουν την οξείδωση του λίπους όπου η επιγαλλοκατεχίνη (epigallocatechin-3-gallate - EGCG) θεωρείται ότι φαρμακολογικά είναι η πιο ενεργή.
Από τα διαθέσιμα δεδομένα τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών για την επιγαλλοκατεχίνη, πραγματοποιήθηκε μετα-ανάλυση για να αποσαφηνιστεί εάν η κατανάλωση της πράγματι αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη και προάγει την οξείδωση του λίπους.
Διεξήχθη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας χρησιμοποιώντας βάσεις δεδομένων (PubMed, Embase, Cochrane Library, CINAHL, JICST, JSTPLUS και JMEDPLUS και άλλες).
Τα ευρήματα έδειξαν ότι - σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο - η επιγαλλοκατεχίνη παρείχε σημαντική διαφορά στην ενεργειακή δαπάνη.
Οι αλλαγές στην οξείδωση του λίπους ήταν πιο ήπιες και δεν ήταν στατιστικά σημαντικές (9).
10. Ιούλιος 2017
Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών για την αξιολόγηση της επίδρασης του πράσινου τσαγιού στην λεπτίνη και στην γκρελίνη.
Έγινε αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων PubMed, ISI Web of Science, Scopus και Google scholar μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016.
Έντεκα τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές συμπεριλήφθηκαν.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι το πράσινο τσάι δεν επηρέασε σημαντικά τις συγκεντρώσεις λεπτίνης και γκρελίνης, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.
Ωστόσο, το πράσινο τσάι συσχετίστηκε με αύξηση της συγκέντρωσης λεπτίνης σε μελέτες που διήρκεσαν περισσότερο από 12 εβδομάδες και αύξηση της γκρελίνης σε γυναίκες και μη-Ασιάτες.
Οι ερευνητές αναφέρουν στο συμπέρασμα τους ότι το πράσινο τσάι ή το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ενδέχεται να μην μπορούν να αλλάξουν τα επίπεδα λεπτίνης και γκρελίνης, ειδικά εάν πρόκειται για βραχυπρόθεσμη χρήση.
Απαιτούνται περισσότερες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές με μεγαλύτερη διάρκεια και υψηλότερη δοσολογία για την αξιολόγηση της επίδρασης του πράσινου τσαγιού στη λιπώδη μάζα και στις ορμόνες της παχυσαρκίας (10).
11. Ιούνιος 2018
Αυτή η μελέτη είχε στόχο να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του πράσινου τσαγιού στην αντιμετώπιση της μη-αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου.
Οι ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των PubMed, Scopus, Web of Science και Google Scholar ελέγχθηκαν έως τις 30 Οκτωβρίου 2017.
Η μετα-ανάλυση δεδομένων από τέσσερις μελέτες έδειξε ευνοϊκή επίδραση του πράσινου τσαγιού στον Δείκτη Μάζας σώματος (11),
12. Αύγουστος 2019
Η ανάκτηση βάρους μετά από μια επιτυχημένη απώλεια βάρους είναι πολύ συχνή.
Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι, κατά μέσο όρο, η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται κατά την διάρκεια μιας περιόδου απώλειας βάρους δεν διατηρείται ή δεν διατηρείται πλήρως.
Τρεις μελέτες διερεύνησαν τις επιδράσεις από το πράσινο τσάι, και τα ευρήματα δεν έδειξαν σημαντική επίδραση στο να διατηρηθεί η απώλεια βάρους (12).
13. Δεκέμβριος 2019
Η τρέχουσα μετα-ανάλυση αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα των βοτανικών φαρμάκων στην διαχείριση και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Αναζητήθηκαν όλες σχετικές κλινικές δοκιμές μέσω Web of Science, Scopus, PubMed και Cochrane. Όλες οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν έως τα τέλη Μαΐου 2019 συμπεριλήφθηκαν. Τα δεδομένα εξήχθησαν ανεξάρτητα από δύο ερευνητές.
Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι η πρόσληψη πράσινου τσαγιού είχε ως αποτέλεσμα σημαντική βελτίωση στο βάρος (-0,75), στον Δείκτη Μάζας Σώματος (-1,2), στην περίμετρο μέσης (-1,71), και στην περιφέρεια ισχίου (-0,42) (13).
14. Μάιος 2020
Οι επιδράσεις του πράσινου τσαγιού σε παχύσαρκα άτομα έχουν αξιολογηθεί σε διαφορετικές μελέτες, αλλά δεν έχει επιτευχθεί ομοφωνία λόγω της ετερογένειας των αποτελεσμάτων.
Η δοσολογία, ο τύπος του εκχυλίσματος και η διάρκεια της πρόσληψης είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ετερογένεια των αποτελεσμάτων.
Η μετα-ανάλυση στόχευσε στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της σχέσης δόσης-απόκρισης από το πράσινο τσάι.
Έγινε αναζήτηση σε αρκετές βάσεις δεδομένων έως τον Σεπτέμβριο του 2019 για τον εντοπισμό κλινικών δοκιμών που εξέτασαν την επίδραση πράσινου τσαγιού σε δείκτες παχυσαρκίας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το σωματικό βάρος (-1,78 κιλά) και ο δείκτης μάζας σώματος (-0,65 κιλά/μ2) άλλαξαν σημαντικά μετά την χορήγηση πράσινου τσαγιού.
Η μείωση της περιφέρειας μέσης ήταν σημαντική σε δοκιμές που χορηγήθηκε πράσινο τσάι ≥800 mg ανά ημέρα (-2,06 εκατοστά) και με διάρκεια πρόσληψης <12 εβδομάδες (-2,39 εκατοστά).
Μετά την αξιολόγηση δόσης-απόκρισης, η λήψη πράσινου τσαγιού άλλαξε το σωματικό βάρος, με πιο σημαντική μείωση όταν η δοσολογία πράσινου τσαγιού ήταν <500 mg ανά ημέρα και η διάρκεια της πρόσληψης ήταν 12 εβδομάδες.
Τα αποτελέσματα της παρούσας μετα-ανάλυσης υποστηρίζουν την χρήση του πράσινου τσαγιού για την βελτίωση των δεικτών της παχυσαρκίας.
Προτείνεται η χρήση του πράσινου τσαγιού να συνδυαστεί με μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική άσκηση στην διαχείριση παχύσαρκων ασθενών (14).
15. Νοέμβριος 2020
Προκειμένου να διευκρινιστεί η αποτελεσματικότητα του πράσινου τσαγιού στους ανθρωπομετρικούς δείκτες και την σύσταση του σώματος σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, πραγματοποιήθηκε μια μετα-ανάλυση για να συνοψιστούν τα δεδομένα τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών.
Έγινε αναζήτηση σε Scopus, ISI Web of Science και PubMed για την εύρεση σχετικών δημοσιεύσεων, έως τον Ιούνιο του 2019.
Η μετα-ανάλυσή έντεκα δημοσιεύσεων έδειξε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μείωσε σημαντικά το σωματικό βάρος, τον Δείκτη Μάζας Σώματος και το σωματικό λίπος.
Η ευεργετική επίδραση της πρόσληψης πράσινου τσαγιού παρατηρήθηκε στην μακροχρόνια χρήση (>8 εβδομάδες), σε χαμηλότερες δοσολογίες (δοσολογία ≤800 mg ανά ημέρα) και σε υπέρβαρους ασθενείς (15).
16. Δεκέμβριος 2021
Λήφθηκαν δεδομένα από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για την αξιολόγηση των επιδράσεων του τσαγιού έναντι του εικονικού φαρμάκου σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση της δημοσιευμένης βιβλιογραφίας σε PubMed, EMBASE, Cochrane Library, Web of Science, Chinese Biomedical Literature Database, Chinese National Knowledge Infrastructure, VIP database και Wanfang Database από το 1985 έως τον Σεπτέμβριο του 2021.
Το πράσινο τσάι διερευνήθηκε σε τέσσερις μελέτες, και τα ευρήματα έδειξαν ότι είχε σημαντική επίδραση στην απώλεια βάρους (−2,86).
Ωστόσο, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στον ΔΜΣ και στην αναλογία μέσης/ισχίου (16).
Β. ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Το επόμενο βήμα ήταν να αναζητηθούν όλες οι σχετικές ανασκοπήσεις με ημερομηνία ελέγχου της βιβλιογραφίας μεταγενέστερη της πιο πρόσφατης μετα-ανάλυσης (16), δηλαδή Σεπτέμβριος του 2021.
Η λέξη-κλειδί που χρησιμοποιήθηκε ήταν η εξής:
(green AND tea) AND (weight loss OR weight management OR weight maintenance OR overweight OR obesity OR obese OR satiety OR appetite OR energy intake OR thermogenesis OR lipogenesis OR lipolysis OR body mass index OR BMI OR waist circumference OR hip circumference OR waist-to-hip ratio OR body fat OR visceral fat OR fat mass) AND review NOT meta-analysis.
Συνολικά 7 ανασκοπήσεις είχαν μεταγενέστερη ημερομηνία από την πιο πρόσφατη μετα-ανάλυση.
Ελέγχθηκε ο τίτλος, η περίληψη, και - όπου ήταν διαθέσιμο - το πλήρες κείμενο.
Δεν εντοπίστηκε κάποια σχετική ανασκόπηση.
Γ. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ
Το τελευταίο βήμα ήταν η αναζήτηση των κλινικών δοκιμών με ημερομηνία δημοσίευσης μεταγενέστερη της πιο πρόσφατης μετα-ανάλυσης (16), δηλαδή Σεπτέμβριος του 2021.
Η λέξη-κλειδί που χρησιμοποιήθηκε ήταν η εξής:
(green AND tea) AND (weight loss OR weight management OR weight maintenance OR overweight OR obesity OR obese OR satiety OR appetite OR energy intake OR thermogenesis OR lipogenesis OR lipolysis OR body mass index OR BMI OR waist circumference OR hip circumference OR waist-to-hip ratio OR body fat OR visceral fat OR fat mass) AND (randomized OR placebo OR clinical trial OR clinical trials OR blind) NOT (meta-analysis OR review).
Συνολικά, 6 κλινικές δοκιμές είχαν μεταγενέστερη ημερομηνία από την πιο πρόσφατη μετα-ανάλυση.
Ελέγχθηκε ο τίτλος και η περίληψη.
Συμπεριλήφθηκαν μόνο μελέτες που εξέτασαν αποκλειστικά τις επιδράσεις από το πράσινο τσάι, όχι μελέτες που εξέτασαν τον συνδυασμό του πράσινου τσαγιού με άλλες ενώσεις ή βότανα.
Εντοπίστηκε 1 κλινική δοκιμή που ανέφερε ευρήματα σχετικά με τις επιδράσεις του πράσινου τσαγιού σε δείκτες που σχετίζονται με την απώλεια βάρους.
1. Οκτώβριος 2021
Αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε για να εξετάσει μεταξύ άλλων, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των πολυφαινολών πράσινου τσαγιού χωρίς καφεΐνη σε παχύσαρκα κορίτσια.
Σε μια διπλά τυφλή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, 62 παχύσαρκα κορίτσια ηλικίας 6-10 ετών χωρίστηκαν τυχαία για να λάβουν επί 12 εβδομάδες:
- είτε 400 mg/ημέρα πολυφαινολών πράσινου τσαγιού χωρίς καφεΐνη (31 άτομα),
- είτε εικονικό φάρμακο (31 άτομα).
Από τους διάφορους ανθρωπομετρικοί δείκτες που μετρήθηκαν, μόνο το ποσοστό του σωματικού λίπους μειώθηκε με στατιστικά σημαντικό τρόπο, σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Δεν αναφέρθηκε καμία παρενέργεια (17).
Δ. ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
Τα συμπληρώματα με εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού χρειάζονται προσοχή διότι υπάρχει κίνδυνος για βλάβη του ήπατος (18, 19).
Το πράσινο τσάι, ειδικά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες με άδειο στομάχι, είναι γνωστό ότι προκαλεί ερεθισμούς στο γαστρεντερικό σύστημα (19).
Ε. ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Δείτε και την ανάρτηση "βότανα για αδυνάτισμα".
Στ. ΑΠΩΛΕΙΑ 14,7 ΚΙΛΑ ΑΠΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ
Μελέτη σύγκρινε ένα από τα πιο γνωστά φάρμακα για την απώλεια βάρους με το μανιτάρι Πόρια κόκος και τα ευρήματα έδειξαν ότι το Πόρια κόκος ήταν 140% πιο αποτελεσματικό, οδηγώντας σε απώλεια 14,7 κιλών.
Για να διαβάσετε αναλυτικές λεπτομέρειες κάντε κλικ εδώ.
Παραπομπές:
1. Hursel R, Viechtbauer W, Westerterp-Plantenga MS. The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: a meta-analysis. Int J Obes (Lond). 2009 Sep;33(9):956-61. doi: 10.1038/ijo.2009.135. Epub 2009 Jul 14. PMID: 19597519.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19597519/
2. Phung OJ, Baker WL, Matthews LJ, Lanosa M, Thorne A, Coleman CI. Effect of green tea catechins with or without caffeine on anthropometric measures: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2010 Jan;91(1):73-81. doi: 10.3945/ajcn.2009.28157. Epub 2009 Nov 11. PMID: 19906797.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19906797/
3. Hursel R, Viechtbauer W, Dulloo AG, Tremblay A, Tappy L, Rumpler W, Westerterp-Plantenga MS. The effects of catechin rich teas and caffeine on energy expenditure and fat oxidation: a meta-analysis. Obes Rev. 2011 Jul;12(7):e573-81. doi: 10.1111/j.1467-789X.2011.00862.x. Epub 2011 Mar 2. PMID: 21366839.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21366839/
4. Jurgens TM, Whelan AM, Killian L, Doucette S, Kirk S, Foy E. Green tea for weight loss and weight maintenance in overweight or obese adults. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Dec 12;12(12):CD008650. doi: 10.1002/14651858.CD008650.pub2. PMID: 23235664; PMCID: PMC8406948.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23235664/
5. Baladia E, Basulto J, Manera M, Martínez R, Calbet D. Efecto del consumo de té verde o extractos de té verde en el peso y en la composición corporal; revisión sistemática y metaanálisis [Effect of green tea or green tea extract consumption on body weight and body composition; systematic review and meta-analysis]. Nutr Hosp. 2014 Mar 1;29(3):479-90. Spanish. doi: 10.3305/nh.2014.29.3.7118. PMID: 24558988.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24558988/
6. Khalesi S, Sun J, Buys N, Jamshidi A, Nikbakht-Nasrabadi E, Khosravi-Boroujeni H. Green tea catechins and blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Eur J Nutr. 2014 Sep;53(6):1299-311. doi: 10.1007/s00394-014-0720-1. Epub 2014 May 27. PMID: 24861099.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24861099/
7. Huang J, Wang Y, Xie Z, Zhou Y, Zhang Y, Wan X. The anti-obesity effects of green tea in human intervention and basic molecular studies. Eur J Clin Nutr. 2014 Oct;68(10):1075-87. doi: 10.1038/ejcn.2014.143. Epub 2014 Jul 30. PMID: 25074392.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25074392/
8. Zhong X, Zhang T, Liu Y, Wei X, Zhang X, Qin Y, Jin Z, Chen Q, Ma X, Wang R, He J. Short-term weight-centric effects of tea or tea extract in patients with metabolic syndrome: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Diabetes. 2015 Jun 15;5(6):e160. doi: 10.1038/nutd.2015.10. PMID: 26075637; PMCID: PMC4491851.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26075637/
9. Kapoor MP, Sugita M, Fukuzawa Y, Okubo T. Physiological effects of epigallocatechin-3-gallate (EGCG) on energy expenditure for prospective fat oxidation in humans: A systematic review and meta-analysis. J Nutr Biochem. 2017 May;43:1-10. doi: 10.1016/j.jnutbio.2016.10.013. Epub 2016 Nov 2. PMID: 27883924.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27883924/
10. Haghighatdoost F, Nobakht M Gh BF, Hariri M. Effect of green tea on plasma leptin and ghrelin levels: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Nutrition. 2018 Jan;45:17-23. doi: 10.1016/j.nut.2017.06.022. Epub 2017 Jul 10. PMID: 29129232.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29129232/
11. Mansour-Ghanaei F, Hadi A, Pourmasoumi M, Joukar F, Golpour S, Najafgholizadeh A. Green tea as a safe alternative approach for nonalcoholic fatty liver treatment: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytother Res. 2018 Oct;32(10):1876-1884. doi: 10.1002/ptr.6130. Epub 2018 Jun 27. PMID: 29947156.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29947156/
12. van Baak MA, Mariman ECM. Dietary Strategies for Weight Loss Maintenance. Nutrients. 2019 Aug 15;11(8):1916. doi: 10.3390/nu11081916. PMID: 31443231; PMCID: PMC6722715.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31443231/
13. Payab M, Hasani-Ranjbar S, Shahbal N, Qorbani M, Aletaha A, Haghi-Aminjan H, Soltani A, Khatami F, Nikfar S, Hassani S, Abdollahi M, Larijani B. Effect of the herbal medicines in obesity and metabolic syndrome: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytother Res. 2020 Mar;34(3):526-545. doi: 10.1002/ptr.6547. Epub 2019 Dec 2. PMID: 31793087.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31793087/
14. Lin Y, Shi D, Su B, Wei J, Găman MA, Sedanur Macit M, Borges do Nascimento IJ, Guimaraes NS. The effect of green tea supplementation on obesity: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res. 2020 Oct;34(10):2459-2470. doi: 10.1002/ptr.6697. Epub 2020 May 5. PMID: 32372444.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32372444/
15. Asbaghi O, Fouladvand F, Gonzalez MJ, Aghamohammadi V, Choghakhori R, Abbasnezhad A. Effect of Green Tea on Anthropometric Indices and Body Composition in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis. Complement Med Res. 2021;28(3):244-251. English. doi: 10.1159/000511665. Epub 2020 Nov 18. PMID: 33207344.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33207344/
16. Shen W, Pan Y, Jin B, Zhang Z, You T, Qu Y, Han M, Yuan X, Zhang Y. Effects of Tea Consumption on Anthropometric Parameters, Metabolic Indexes and Hormone Levels of Women with Polycystic Ovarian Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Front Endocrinol (Lausanne). 2021 Dec 13;12:736867. doi: 10.3389/fendo.2021.736867. PMID: 34966355; PMCID: PMC8710535.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34966355/
17. Xie L, Tang Q, Yao D, Gu Q, Zheng H, Wang X, Yu Z, Shen X. Effect of Decaffeinated Green Tea Polyphenols on Body Fat and Precocious Puberty in Obese Girls: A Randomized Controlled Trial. Front Endocrinol (Lausanne). 2021 Oct 12;12:736724. doi: 10.3389/fendo.2021.736724. PMID: 34712203; PMCID: PMC8546255.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34712203/
18. Mullin GE. Supplements for weight loss: hype or help for obesity? Part III. Nutr Clin Pract. 2015 Jun;30(3):446-9. doi: 10.1177/0884533615578918. Epub 2015 Apr 17. PMID: 25888621.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25888621/
19. Yang CS, Zhang J, Zhang L, Huang J, Wang Y. Mechanisms of body weight reduction and metabolic syndrome alleviation by tea. Mol Nutr Food Res. 2016 Jan;60(1):160-74. doi: 10.1002/mnfr.201500428. Epub 2015 Dec 9. PMID: 26577614; PMCID: PMC4991829.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26577614/