1/1/2023
ΚΡΑΜΠΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Εντός 60 λεπτών, βότανο βελτιώνει σημαντικά τον πόνο.
Ίδια αποτελεσματικότητα με το αντίστοιχο φάρμακο, χωρίς όμως τις δυνητικές παρενέργειες
Ίδια αποτελεσματικότητα με το αντίστοιχο φάρμακο, χωρίς όμως τις δυνητικές παρενέργειες
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. ΚΡΑΜΠΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2. ΚΡΑΜΠΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ 3. ΚΡΑΜΠΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 4. ΚΡΑΜΠΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΒΟΤΑΝΑ Παραπομπές (14) |
1. ΚΡΑΜΠΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Λίγα λόγια:
Οι κράμπες περιόδου (δυσμηνόρροια) αναφέρονται στους πόνους που εκδηλώνονται περιόδου λίγο πριν και κατά την διάρκεια της περιόδου.
Οι κράμπες περιόδου, για ορισμένες γυναίκες αποτελούν απλώς μία ενόχληση, αλλά για άλλες γυναίκες μπορεί να είναι αρκετά έντονες ώστε να παρεμποδίζονται ακόμα και οι καθημερινές δραστηριότητες για μερικές ημέρες κάθε μήνα.
Η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα, η αδενομύωση, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου και η στένωση του τραχήλου μπορούν να προκαλέσουν κράμπες περιόδου (1).
2. ΚΡΑΜΠΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Σύμφωνα με μία ανασκόπηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 16,8 έως 81% (5), με το 2 έως 29% των γυναικών να βιώνει σοβαρό πόνο (6).
Οι κράμπες περιόδου αποτελούν την κύρια αιτία επαναλαμβανόμενης βραχυχρόνιας απουσίας από το σχολείο στα έφηβα κορίτσια (7), όπου οι κράμπες περιόδου αναφέρονται στο 71% και ο σοβαρός πόνος στο 21% (8).
Οι κράμπες περιόδου συνήθως εκδηλώνονται εντός ωρών από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως και κορυφώνονται καθώς η ροή γίνεται πιο έντονη κατά την πρώτη ή κατά τις δύο πρώτες ημέρες του κύκλου. Ο πόνος επικεντρώνεται συνήθως στην υπερηβική περιοχή, αλλά μπορεί να εκδηλώνεται επίσης και στο πίσω μέρος των ποδιών ή στο κάτω μέρος της πλάτης και μπορεί να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, διάρροια, πονοκέφαλο και ζαλάδα (10).
Η δυσμηνόρροια συνήθως ορίζεται σε δύο υποκατηγορίες.
- δευτεροπαθής δυσμηνόρροια: όταν ο εμμηνορροϊκός πυελικός πόνος σχετίζεται με μια αναγνωρίσιμη παθολογική κατάσταση, όπως η ενδομητρίωση ή οι κύστες των ωοθηκών,
- πρωτοπαθής δυσμηνόρροια: όταν ο εμμηνορροϊκός πόνος είναι χωρίς οργανική παθολογία (10).
3. ΚΡΑΜΠΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Για τις κράμπες περιόδου η αντιμετώπιση της αιτίας είναι το κλειδί για την μείωση του πόνου. Οι κράμπες περιόδου που δεν οφείλονται σε κάποια πάθηση, τείνουν να μειώνονται με την ηλικία και συχνά βελτιώνονται μετά τον τοκετό (1).
Στην συνέχεια φαίνονται ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για κράμπες περιόδου. Ενέργειες που οδηγούν στον περιορισμό ή στην εξάλειψη για έναν ή, ακόμα καλύτερα, όλων αυτών των παραγόντων κινδύνου, μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά, έως και θεαματικά, στην ανακούφιση από τις κράμπες περιόδου.
1. κράμπες περιόδου - κάπνισμα:
2 μετα-αναλύσεις επισημαίνουν τον αντίκτυπο που έχει το κάπνισμα (2, 3).
Το 2018, μία μετα-ανάλυση 14 μελετών ανέφερε ότι παρατηρήθηκε σημαντική θετική συσχέτιση ανάμεσα στο κάπνισμα και στις κράμπες περιόδου (2).
Δύο χρόνια αργότερα, το 2020, μία μετα-ανάλυση 24 μελετών (27.091 γυναίκες) έδειξε ότι οι γυναίκες που καπνίζουν είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κράμπες περιόδου, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν καπνίζουν (3)
Κλείνοντας, μία άλλη μελέτη ανέφερε ότι, στις γυναίκες που καπνίζουν, οι κράμπες περιόδου έτειναν να διαρκούν περισσότερο (4).
2. κράμπες περιόδου - απώλεια βάρους:
Μία μελέτη ανέφερε ότι το υπερβολικό βάρος (Δείκτης Μάζας Σώματος > 25 kg/m2) ήταν ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για κράμπες περιόδου, ενώ διπλασίασε τις πιθανότητες εμφάνισης μακροχρόνιου πόνου (4).
3. στρες:
Μία μελέτη ανέφερε ότι το υψηλό στρες αυξάνει τον κίνδυνο για κράμπες περιόδου (6).
4. κατάθλιψη:
Μία μελέτη ανέφερε ότι ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου για τις κράμπες περιόδου είναι η κατάθλιψη (7).
5. αλκοόλ:
Μία άλλη μελέτη ανέφερε ότι ένας παράγοντας που αυξάνει την σοβαρότητα είναι η κατανάλωση αλκοόλ (9).
4. ΚΡΑΜΠΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΒΟΤΑΝΑ
Υπάρχουν αρκετά βότανα που βοηθούν σημαντικά με τις κράμπες περιόδου.
Στην συνέχεια φαίνεται μία σχετική μελέτη, η οποία έθεσε ως στόχο να προσδιοριστεί η κλινική επίδραση συγκεκριμένου βοτάνου στην πρωτοπαθή δυσμηνόρροια (11).
Η μελέτη ήταν διπλά-τυφλή και συμμετείχαν 50 έφηβες και γυναίκες, ηλικίας 15-24 ετών με μέτρια ή σοβαρά προβλήματα δυσμηνόρροιας.
Χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και η διάρκεια της μελέτης ήταν για δύο κύκλους.
Στην μία ομάδα χορηγήθηκε μια κάψουλα που περιείχε σε συγκεκριμένη δοσολογία ένα εκχύλισμα αυτού του βοτάνο. Η πρόσληψη ήταν 4 φορές την ημέρα για τρεις ημέρες από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.
Στην άλλη ομάδα χορηγήθηκε μια κάψουλα με εικονικό φάρμακο (περιείχε αλεύρι σίτου).
Κάθε άτομο κατέγραψε την ένταση του πόνου :
1. πριν από την πρόσληψη της κάψουλας,
2. επί πέντε συνεχόμενες ώρες μετά την πρόσληψη, και
3. στο τέλος της ημέρας.
Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι υπήρχε σημαντική διαφορά ανάμεσα στις 2 ομάδες. Η ομάδα που έλαβε το βότανο έδειξε ότι ήταν πιο αποτελεσματικό στην ανακούφιση από τον πόνο (P < 0,05).
Πιο συγκεκριμένα, η βελτίωση στον πόνο ήταν σημαντική ήδη από τα πρώτα 60 λεπτά της πρόσληψης του βοτάνου.
- Πριν από την πρόσληψη της βοτάνου η ένταση του πόνου ήταν 5.56 (εύρος κλίμακας 0-10) και η εξέλιξη του πόνου ήταν ως εξής:
την πρώτη ώρα μειώθηκε στο 4.20, την δεύτερη ώρα μειώθηκε στο 3.12, την τρίτη ώρα μειώθηκε στο 2.24, την τέταρτη ώρα μειώθηκε στο 1.84, και την πέμπτη ώρα μειώθηκε στο 1.20.
- Σε όλες τις χρονικές περιόδους, η διαφορά με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο ήταν στατιστικά σημαντική (P= 0.001 έως P=0.035) και η εξέλιξη ήταν ως εξής:
την πρώτη ώρα μετά την πρόσληψη του εικονικού φαρμάκου μειώθηκε στο 5.84, την δεύτερη ώρα μειώθηκε στο 4.90, την τρίτη ώρα μειώθηκε στο 4.64, την τέταρτη ώρα μειώθηκε στο 4.16, και την πέμπτη ώρα μειώθηκε στο 3.20.
Η ερευνητική ομάδα δεν κατέγραψε μόνο την πρώτη ημέρα, αλλά αξιολόγησε την επίδραση του βοτάνου και τις επόμενες 2 ημέρες, δηλαδή συνολικά τις πρώτες τρεις ημέρες της εμμήνου ρύσεως, τόσο για τον 1ο όσο και για τον 2ο κύκλο. Τα ευρήματα έδειξαν ότι υπήρξαν σημαντικές διαφορές (P<0,01) μεταξύ των δύο ομάδων.
Πιο συγκεκριμένα, όπως είδαμε και νωρίτερα, η ένταση του πόνου πριν από την έναρξη της μελέτης ήταν 5.56.
- Την 1η ημέρα μετά την πρόσληψη του βοτάνου, η ένταση του πόνου μειώθηκε στο 1.84, την 2η ημέρα μειώθηκε στο 1.20 και την 3η ημέρα μειώθηκε στο 0.67, δηλαδή ο πόνος σχεδόν μηδενίστηκε.
- Και στις 3 ημέρες, η διαφορά με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο ήταν στατιστικά σημαντική (P= 0.001 έως P=0.007) και η εξέλιξη ήταν ως εξής:
την 1η ημέρα μετά την πρόσληψη του εικονικού φαρμάκου, η ένταση του πόνου μειώθηκε στο 4.16, την 2η ημέρα μειώθηκε στο 3.20 και την 3η ημέρα μειώθηκε στο 2.28.
Το 52% των γυναικών στην ομάδα που έλαβε το βότανο χαρακτήρισε την αγωγή ως "εξαιρετική", σε σύγκριση με το 8% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Το 28% των γυναικών στην ομάδα που έλαβε το βότανο χαρακτήρισε την αγωγή ως "ελαφρά ή καθόλου επίδραση στον πόνο", σε σύγκριση με το 44% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Οι υπόλοιπες γυναίκες χαρακτήρισαν την αγωγή ως "μέτρια".
Η ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι με βάση αυτές τις παρατηρήσεις, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι αυτό το βότανο είναι ένα αποτελεσματικό βοτανικό φάρμακο για τους πόνους της περιόδου, ενώ αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι παρόμοια με μία προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1999 (11).
Κοιτάζοντας λίγο πιο προσεχτικά την βιβλιογραφία, διαπίστωσα ότι αυτή η μελέτη δεν είναι η μοναδική του είδους. Απεναντίας, για το συγκεκριμένο βότανο έχουν διενεργηθεί πολλές κλινικές δοκιμές. Μάλιστα, μία μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 2021 ανέφερε ότι αξιολόγησε 12 μελέτες και τα ευρήματα της έδειξαν ότι η πρόσληψη αυτού του βοτάνου μείωσε σημαντικά την σοβαρότητα της δυσμηνόρροιας σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (12).
Ωστόσο, η πιο εντυπωσιακή πληροφορία από αυτήν την μετα-ανάλυση ήταν ότι αυτό το βότανο είχε την ίδια αποτελεσματικότητα με ένα μη-στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (12), το οποίο επί της ουσίας σημαίνει ότι αυτό το βότανο προσφέρει τα ίδια οφέλη με το φάρμακο, χωρίς όμως τις σοβαρές παρενέργειες που ίσως προκύψουν από την χρήση αυτού του φαρμάκου (13, 14). Για παράδειγμα, αυτό το φάρμακο ίσως αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, για αιμορραγία στομάχου (13), θολή όραση, ανεξήγητη αύξηση βάρους (14) κ.ά.
Στο συμπέρασμα της μετα-ανάλυσης αναφέρεται ότι "αυτό το βότανο ανακουφίζει από την δυσμηνόρροια, και όσον αφορά το ότι έχει την ίδια επίδραση με ένα συγκεκριμένο μη-στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, συνιστάται ιδιαίτερα στις γυναίκες που πάσχουν από δυσμηνόρροια" (12).
Εάν επιθυμείτε να μάθετε ποιο βότανο έδειξε τα ανωτέρω ευρήματα για τις κράμπες περιόδου, τότε κάντε κλικ εδώ.
Λίγα λόγια:
Οι κράμπες περιόδου (δυσμηνόρροια) αναφέρονται στους πόνους που εκδηλώνονται περιόδου λίγο πριν και κατά την διάρκεια της περιόδου.
Οι κράμπες περιόδου, για ορισμένες γυναίκες αποτελούν απλώς μία ενόχληση, αλλά για άλλες γυναίκες μπορεί να είναι αρκετά έντονες ώστε να παρεμποδίζονται ακόμα και οι καθημερινές δραστηριότητες για μερικές ημέρες κάθε μήνα.
Η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα, η αδενομύωση, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου και η στένωση του τραχήλου μπορούν να προκαλέσουν κράμπες περιόδου (1).
2. ΚΡΑΜΠΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Σύμφωνα με μία ανασκόπηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 16,8 έως 81% (5), με το 2 έως 29% των γυναικών να βιώνει σοβαρό πόνο (6).
Οι κράμπες περιόδου αποτελούν την κύρια αιτία επαναλαμβανόμενης βραχυχρόνιας απουσίας από το σχολείο στα έφηβα κορίτσια (7), όπου οι κράμπες περιόδου αναφέρονται στο 71% και ο σοβαρός πόνος στο 21% (8).
Οι κράμπες περιόδου συνήθως εκδηλώνονται εντός ωρών από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως και κορυφώνονται καθώς η ροή γίνεται πιο έντονη κατά την πρώτη ή κατά τις δύο πρώτες ημέρες του κύκλου. Ο πόνος επικεντρώνεται συνήθως στην υπερηβική περιοχή, αλλά μπορεί να εκδηλώνεται επίσης και στο πίσω μέρος των ποδιών ή στο κάτω μέρος της πλάτης και μπορεί να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, διάρροια, πονοκέφαλο και ζαλάδα (10).
Η δυσμηνόρροια συνήθως ορίζεται σε δύο υποκατηγορίες.
- δευτεροπαθής δυσμηνόρροια: όταν ο εμμηνορροϊκός πυελικός πόνος σχετίζεται με μια αναγνωρίσιμη παθολογική κατάσταση, όπως η ενδομητρίωση ή οι κύστες των ωοθηκών,
- πρωτοπαθής δυσμηνόρροια: όταν ο εμμηνορροϊκός πόνος είναι χωρίς οργανική παθολογία (10).
3. ΚΡΑΜΠΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Για τις κράμπες περιόδου η αντιμετώπιση της αιτίας είναι το κλειδί για την μείωση του πόνου. Οι κράμπες περιόδου που δεν οφείλονται σε κάποια πάθηση, τείνουν να μειώνονται με την ηλικία και συχνά βελτιώνονται μετά τον τοκετό (1).
Στην συνέχεια φαίνονται ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για κράμπες περιόδου. Ενέργειες που οδηγούν στον περιορισμό ή στην εξάλειψη για έναν ή, ακόμα καλύτερα, όλων αυτών των παραγόντων κινδύνου, μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά, έως και θεαματικά, στην ανακούφιση από τις κράμπες περιόδου.
1. κράμπες περιόδου - κάπνισμα:
2 μετα-αναλύσεις επισημαίνουν τον αντίκτυπο που έχει το κάπνισμα (2, 3).
Το 2018, μία μετα-ανάλυση 14 μελετών ανέφερε ότι παρατηρήθηκε σημαντική θετική συσχέτιση ανάμεσα στο κάπνισμα και στις κράμπες περιόδου (2).
Δύο χρόνια αργότερα, το 2020, μία μετα-ανάλυση 24 μελετών (27.091 γυναίκες) έδειξε ότι οι γυναίκες που καπνίζουν είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κράμπες περιόδου, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν καπνίζουν (3)
Κλείνοντας, μία άλλη μελέτη ανέφερε ότι, στις γυναίκες που καπνίζουν, οι κράμπες περιόδου έτειναν να διαρκούν περισσότερο (4).
2. κράμπες περιόδου - απώλεια βάρους:
Μία μελέτη ανέφερε ότι το υπερβολικό βάρος (Δείκτης Μάζας Σώματος > 25 kg/m2) ήταν ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για κράμπες περιόδου, ενώ διπλασίασε τις πιθανότητες εμφάνισης μακροχρόνιου πόνου (4).
3. στρες:
Μία μελέτη ανέφερε ότι το υψηλό στρες αυξάνει τον κίνδυνο για κράμπες περιόδου (6).
4. κατάθλιψη:
Μία μελέτη ανέφερε ότι ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου για τις κράμπες περιόδου είναι η κατάθλιψη (7).
5. αλκοόλ:
Μία άλλη μελέτη ανέφερε ότι ένας παράγοντας που αυξάνει την σοβαρότητα είναι η κατανάλωση αλκοόλ (9).
4. ΚΡΑΜΠΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΒΟΤΑΝΑ
Υπάρχουν αρκετά βότανα που βοηθούν σημαντικά με τις κράμπες περιόδου.
Στην συνέχεια φαίνεται μία σχετική μελέτη, η οποία έθεσε ως στόχο να προσδιοριστεί η κλινική επίδραση συγκεκριμένου βοτάνου στην πρωτοπαθή δυσμηνόρροια (11).
Η μελέτη ήταν διπλά-τυφλή και συμμετείχαν 50 έφηβες και γυναίκες, ηλικίας 15-24 ετών με μέτρια ή σοβαρά προβλήματα δυσμηνόρροιας.
Χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και η διάρκεια της μελέτης ήταν για δύο κύκλους.
Στην μία ομάδα χορηγήθηκε μια κάψουλα που περιείχε σε συγκεκριμένη δοσολογία ένα εκχύλισμα αυτού του βοτάνο. Η πρόσληψη ήταν 4 φορές την ημέρα για τρεις ημέρες από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.
Στην άλλη ομάδα χορηγήθηκε μια κάψουλα με εικονικό φάρμακο (περιείχε αλεύρι σίτου).
Κάθε άτομο κατέγραψε την ένταση του πόνου :
1. πριν από την πρόσληψη της κάψουλας,
2. επί πέντε συνεχόμενες ώρες μετά την πρόσληψη, και
3. στο τέλος της ημέρας.
Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι υπήρχε σημαντική διαφορά ανάμεσα στις 2 ομάδες. Η ομάδα που έλαβε το βότανο έδειξε ότι ήταν πιο αποτελεσματικό στην ανακούφιση από τον πόνο (P < 0,05).
Πιο συγκεκριμένα, η βελτίωση στον πόνο ήταν σημαντική ήδη από τα πρώτα 60 λεπτά της πρόσληψης του βοτάνου.
- Πριν από την πρόσληψη της βοτάνου η ένταση του πόνου ήταν 5.56 (εύρος κλίμακας 0-10) και η εξέλιξη του πόνου ήταν ως εξής:
την πρώτη ώρα μειώθηκε στο 4.20, την δεύτερη ώρα μειώθηκε στο 3.12, την τρίτη ώρα μειώθηκε στο 2.24, την τέταρτη ώρα μειώθηκε στο 1.84, και την πέμπτη ώρα μειώθηκε στο 1.20.
- Σε όλες τις χρονικές περιόδους, η διαφορά με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο ήταν στατιστικά σημαντική (P= 0.001 έως P=0.035) και η εξέλιξη ήταν ως εξής:
την πρώτη ώρα μετά την πρόσληψη του εικονικού φαρμάκου μειώθηκε στο 5.84, την δεύτερη ώρα μειώθηκε στο 4.90, την τρίτη ώρα μειώθηκε στο 4.64, την τέταρτη ώρα μειώθηκε στο 4.16, και την πέμπτη ώρα μειώθηκε στο 3.20.
Η ερευνητική ομάδα δεν κατέγραψε μόνο την πρώτη ημέρα, αλλά αξιολόγησε την επίδραση του βοτάνου και τις επόμενες 2 ημέρες, δηλαδή συνολικά τις πρώτες τρεις ημέρες της εμμήνου ρύσεως, τόσο για τον 1ο όσο και για τον 2ο κύκλο. Τα ευρήματα έδειξαν ότι υπήρξαν σημαντικές διαφορές (P<0,01) μεταξύ των δύο ομάδων.
Πιο συγκεκριμένα, όπως είδαμε και νωρίτερα, η ένταση του πόνου πριν από την έναρξη της μελέτης ήταν 5.56.
- Την 1η ημέρα μετά την πρόσληψη του βοτάνου, η ένταση του πόνου μειώθηκε στο 1.84, την 2η ημέρα μειώθηκε στο 1.20 και την 3η ημέρα μειώθηκε στο 0.67, δηλαδή ο πόνος σχεδόν μηδενίστηκε.
- Και στις 3 ημέρες, η διαφορά με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο ήταν στατιστικά σημαντική (P= 0.001 έως P=0.007) και η εξέλιξη ήταν ως εξής:
την 1η ημέρα μετά την πρόσληψη του εικονικού φαρμάκου, η ένταση του πόνου μειώθηκε στο 4.16, την 2η ημέρα μειώθηκε στο 3.20 και την 3η ημέρα μειώθηκε στο 2.28.
Το 52% των γυναικών στην ομάδα που έλαβε το βότανο χαρακτήρισε την αγωγή ως "εξαιρετική", σε σύγκριση με το 8% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Το 28% των γυναικών στην ομάδα που έλαβε το βότανο χαρακτήρισε την αγωγή ως "ελαφρά ή καθόλου επίδραση στον πόνο", σε σύγκριση με το 44% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Οι υπόλοιπες γυναίκες χαρακτήρισαν την αγωγή ως "μέτρια".
Η ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι με βάση αυτές τις παρατηρήσεις, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι αυτό το βότανο είναι ένα αποτελεσματικό βοτανικό φάρμακο για τους πόνους της περιόδου, ενώ αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι παρόμοια με μία προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1999 (11).
Κοιτάζοντας λίγο πιο προσεχτικά την βιβλιογραφία, διαπίστωσα ότι αυτή η μελέτη δεν είναι η μοναδική του είδους. Απεναντίας, για το συγκεκριμένο βότανο έχουν διενεργηθεί πολλές κλινικές δοκιμές. Μάλιστα, μία μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 2021 ανέφερε ότι αξιολόγησε 12 μελέτες και τα ευρήματα της έδειξαν ότι η πρόσληψη αυτού του βοτάνου μείωσε σημαντικά την σοβαρότητα της δυσμηνόρροιας σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (12).
Ωστόσο, η πιο εντυπωσιακή πληροφορία από αυτήν την μετα-ανάλυση ήταν ότι αυτό το βότανο είχε την ίδια αποτελεσματικότητα με ένα μη-στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (12), το οποίο επί της ουσίας σημαίνει ότι αυτό το βότανο προσφέρει τα ίδια οφέλη με το φάρμακο, χωρίς όμως τις σοβαρές παρενέργειες που ίσως προκύψουν από την χρήση αυτού του φαρμάκου (13, 14). Για παράδειγμα, αυτό το φάρμακο ίσως αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, για αιμορραγία στομάχου (13), θολή όραση, ανεξήγητη αύξηση βάρους (14) κ.ά.
Στο συμπέρασμα της μετα-ανάλυσης αναφέρεται ότι "αυτό το βότανο ανακουφίζει από την δυσμηνόρροια, και όσον αφορά το ότι έχει την ίδια επίδραση με ένα συγκεκριμένο μη-στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, συνιστάται ιδιαίτερα στις γυναίκες που πάσχουν από δυσμηνόρροια" (12).
Εάν επιθυμείτε να μάθετε ποιο βότανο έδειξε τα ανωτέρω ευρήματα για τις κράμπες περιόδου, τότε κάντε κλικ εδώ.