21/12/2022
ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Η κατάθλιψη είναι μια κοινή διαταραχή της διάθεσης που επηρεάζει :
- τον ύπνο, - την όρεξη, και - την λίμπιντο Επίσης αποτελεί μια από τις εκδηλώσεις άνοιας και ίσως μπορεί να οδηγήσει σε απόπειρες αυτοκτονίας (1). Με βάση αυτούς τους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς, έχουν αναπτυχθεί ορισμένες ομάδες φαρμάκων, αλλά αυτά τα φάρμακα έχουν ορισμένα σοβαρά προβλήματα, όπως: α. θεωρούνται στίγμα σε ορισμένες κοινωνίες, β. δυσμενείς επιπτώσεις από την χρήση τους, και γ. πιθανή κατάχρηση με σκοπό απόπειρες αυτοκτονίας (1). Επομένως, απαιτείται μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών (1). |
Σε μία τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη δοκιμή έλαβαν μέρος 63 υγιή νεαρά άτομα (18-33 ετών), τα οποία κατανάλωναν μία συγκεκριμένη τροφή σε 3 διαφορετικές μορφές της:
1. στην πρώτη ομάδα, η τροφή είχε υποστεί μία μικρή επεξεργασία (21 άτομα),
2. στην δεύτερη ομάδα, η τροφή είχε υποστεί μία μεγαλύτερη επεξεργασία (23 άτομα),
3. στην τρίτη ομάδα χρησιμοποιήθηκε μόνο το έλαιο αυτής της τροφής (19 άτομα).
Η διάρκεια της μελέτης ήταν 6 μήνες.
Τα κυριότερα ευρήματα ήταν τα εξής:
Όσον αφορά την κατάθλιψη και το άγχος :
α. και στις 3 ομάδες, σε σύγκριση με την έναρξη της μελέτης, υπήρξαν βελτιωμένες βαθμολογίες στην κατάθλιψη (p=0.007, p=0.003 και p=0.032, αντίστοιχα).
β. στην 1η ομάδα παρατηρήθηκε επίσης σημαντική μείωση στις βαθμολογίες για το άγχος και το στρες.
Όσον αφορά την μνήμη:
α. στην 1η και στην 2η ομάδα υπήρξε σημαντική βελτίωση στην βραχύχρονη μνήμη (εκμάθηση λέξεων σε ζεύγη) (p=0.046 και p=0.011), ενώ στην 3η ομάδα υπήρξε βελτίωση στην μνήμη αναγνώρισης.
β. στην 1η ομάδα, σε σύγκριση με τις αρχικές τιμές, υπήρξε επίσης ενίσχυση της συνολικής μνήμης (p=0,015).
Αν και οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ανέχθηκαν καλά αυτήν την τροφή, αναφέρθηκαν ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες. Πέντε άτομα από την 1η ομάδα ανέφεραν πεπτικά συμπτώματα, όπως μεταγευματικό βάρος, φούσκωμα, μετεωρισμός και καούρα. Δύο άτομα από την 1η και την 3η ομάδα ανέφεραν ευαισθησία τις πρώτες ημέρες.
Ωστόσο, κανένα από αυτά τα συμπτώματα δεν παρέμεινε σε όλη την διάρκεια της μελέτης.
Στο συμπέρασμα της δημοσίευσης αναφέρεται ότι "η τακτική κατανάλωση αυτής της τροφής στις 2 από τις 3 μορφές της ίσως μπορεί να ενισχύσει την λειτουργία της μνήμης και την ανταπόκριση στο στρες και στο άγχος σε υγιείς νεαρούς ανθρώπους".
Θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω καλά-σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές με περισσότερα άτομα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παρακολούθησης για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της παρούσας μελέτης.
Εάν επιθυμείτε να μάθετε ποια τροφή έδειξε τα ανωτέρω ευρήματα, σε ποιες μορφές αλλά και σε ποια δοσολογία, τότε κάντε κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>
1. στην πρώτη ομάδα, η τροφή είχε υποστεί μία μικρή επεξεργασία (21 άτομα),
2. στην δεύτερη ομάδα, η τροφή είχε υποστεί μία μεγαλύτερη επεξεργασία (23 άτομα),
3. στην τρίτη ομάδα χρησιμοποιήθηκε μόνο το έλαιο αυτής της τροφής (19 άτομα).
Η διάρκεια της μελέτης ήταν 6 μήνες.
Τα κυριότερα ευρήματα ήταν τα εξής:
Όσον αφορά την κατάθλιψη και το άγχος :
α. και στις 3 ομάδες, σε σύγκριση με την έναρξη της μελέτης, υπήρξαν βελτιωμένες βαθμολογίες στην κατάθλιψη (p=0.007, p=0.003 και p=0.032, αντίστοιχα).
β. στην 1η ομάδα παρατηρήθηκε επίσης σημαντική μείωση στις βαθμολογίες για το άγχος και το στρες.
Όσον αφορά την μνήμη:
α. στην 1η και στην 2η ομάδα υπήρξε σημαντική βελτίωση στην βραχύχρονη μνήμη (εκμάθηση λέξεων σε ζεύγη) (p=0.046 και p=0.011), ενώ στην 3η ομάδα υπήρξε βελτίωση στην μνήμη αναγνώρισης.
β. στην 1η ομάδα, σε σύγκριση με τις αρχικές τιμές, υπήρξε επίσης ενίσχυση της συνολικής μνήμης (p=0,015).
Αν και οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ανέχθηκαν καλά αυτήν την τροφή, αναφέρθηκαν ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες. Πέντε άτομα από την 1η ομάδα ανέφεραν πεπτικά συμπτώματα, όπως μεταγευματικό βάρος, φούσκωμα, μετεωρισμός και καούρα. Δύο άτομα από την 1η και την 3η ομάδα ανέφεραν ευαισθησία τις πρώτες ημέρες.
Ωστόσο, κανένα από αυτά τα συμπτώματα δεν παρέμεινε σε όλη την διάρκεια της μελέτης.
Στο συμπέρασμα της δημοσίευσης αναφέρεται ότι "η τακτική κατανάλωση αυτής της τροφής στις 2 από τις 3 μορφές της ίσως μπορεί να ενισχύσει την λειτουργία της μνήμης και την ανταπόκριση στο στρες και στο άγχος σε υγιείς νεαρούς ανθρώπους".
Θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω καλά-σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές με περισσότερα άτομα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παρακολούθησης για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της παρούσας μελέτης.
Εάν επιθυμείτε να μάθετε ποια τροφή έδειξε τα ανωτέρω ευρήματα, σε ποιες μορφές αλλά και σε ποια δοσολογία, τότε κάντε κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>