12/2/2022.
Ενημέρωση: 15/2/2022.
Ενημέρωση: 15/2/2022.
ΚΑΨΑΙΚΙΝΗ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
2. ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
3. ΠΙΠΕΡΙΑ: χαρακτηριστικά φυτού, ονομασίες και είδη, συστατικά
4. ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΗΣ
5. ΜΕΛΕΤΕΣ: επιδημιολογικές, κλινικές δοκιμές, ανασκοπήσεις, μετα-αναλύσεις
6. ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
7. ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: από συμπλήρωμα διατροφής, από το φυτό
8. ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
9. ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
10. ΑΠΩΛΕΙΑ 14,7 ΚΙΛΑ ΑΠΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ
Μελέτη σύγκρινε ένα από τα πιο γνωστά φάρμακα για την απώλεια βάρους με το μανιτάρι Πόρια κόκος και τα ευρήματα έδειξαν ότι το Πόρια κόκος ήταν 140% πιο αποτελεσματικό, οδηγώντας σε απώλεια 14,7 κιλών.
Για να διαβάσετε αναλυτικές λεπτομέρειες κάντε κλικ εδώ.
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
2. ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
3. ΠΙΠΕΡΙΑ: χαρακτηριστικά φυτού, ονομασίες και είδη, συστατικά
4. ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΗΣ
5. ΜΕΛΕΤΕΣ: επιδημιολογικές, κλινικές δοκιμές, ανασκοπήσεις, μετα-αναλύσεις
6. ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
7. ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: από συμπλήρωμα διατροφής, από το φυτό
8. ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
9. ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
10. ΑΠΩΛΕΙΑ 14,7 ΚΙΛΑ ΑΠΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ
Μελέτη σύγκρινε ένα από τα πιο γνωστά φάρμακα για την απώλεια βάρους με το μανιτάρι Πόρια κόκος και τα ευρήματα έδειξαν ότι το Πόρια κόκος ήταν 140% πιο αποτελεσματικό, οδηγώντας σε απώλεια 14,7 κιλών.
Για να διαβάσετε αναλυτικές λεπτομέρειες κάντε κλικ εδώ.
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Πολλές μελέτες έχουν διενεργηθεί για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των βοτανικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας (1).
Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν βοτανικά φάρμακα για αδυνάτισμα λόγω (1) του ότι :
- τα βότανα είναι εύκολα διαθέσιμα,
- μπορούν να ληφθούν χωρίς ιατρική συνταγή,
- είναι γενικά λιγότερο ακριβά, και
- έχουν λιγότερες παρενέργειες.
Παρά τις μεγάλες εξελίξεις που παρατηρούνται στην σύγχρονη ιατρική, τα φυτά εξακολουθούν να συμβάλλουν σημαντικά στην υγειονομική περίθαλψη (1).
Τα φυσικά προϊόντα είναι η κύρια πηγή των φαρμάκων μας.
Υπάρχουν τουλάχιστον 120 διαφορετικά χημικά συστατικά που απομονώνονται από τα φυτά και χρησιμοποιούνται ευρέως στην σύγχρονη ιατρική σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ αρκετά άλλα φάρμακα είναι απλές συνθετικές παραλλαγές των φυσικών προϊόντων (1).
2. ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Επιπολασμός:
Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία γίνονται ολοένα και πιο συχνά παγκοσμίως (2).
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο παγκόσμιος επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 1975. Περισσότεροι από 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες είναι υπέρβαροι σήμερα (Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) > 25 kg/m2), εκ των οποίων πάνω από 650 εκατομμύρια θεωρούνται παχύσαρκοι (ΔΜΣ > 30 kg/m2) (1).
Στην Ευρώπη, περίπου το 23% των γυναικών και το 20% των ανδρών είναι παχύσαρκοι (2), ενώ η παιδική και η εφηβική παχυσαρκία αποτελεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας (10).
Συσχετιζόμενες παθήσεις:
Το υπερβολικό βάρος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από χρόνιες ασθένειες, όπως :
- ο διαβήτης τύπου 2 (2),
- οι καρδιαγγειακές παθήσεις (2),
- η εκφυλιστική αρθρίτιδα (2), και
- αρκετές κακοήθειες π.χ. ήπαρ και παχύ έντερο (2).
3. ΠΙΠΕΡΙΑ
Χαρακτηριστικά φυτού:
Η πιπεριά (Καψικόν το ετήσιον - Capsicum annuum) ανήκει στην οικογένεια Σολανίδες (Solanaceae), και αποτελεί μία μονοετή πόα ύψους 50–75 εκατοστά, με τρυφερούς στην αρχή και ξυλώδεις στη συνέχεια βλαστούς.
Τα φύλλα της είναι σχετικά μικρά, ανοιχτοπράσινα και τα άνθη λευκά, μεμονωμένα ή σε ομάδες των 2 ή 3.
Το σχήμα της, ανάλογα με την ποικιλία, είναι κωνικό και μακρύ έως σφαιρικό ή τοματόμορφο. Η ανθοφορία γίνεται από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο και η καρποφορία από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο. (3)
Η πιπεριά τσίλι είναι ένα σημαντικό μπαχαρικό με πικάντικη γεύση και χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική (4).
Ο μέσος όρος ημερήσιας κατανάλωσης της πιπεριάς ανά άτομο είναι 2,5 γραμμάρια στην Ινδία, 5 γραμμάρια στην Ταϊλάνδη, 15,5 γραμμάρια στην Σαουδική Αραβία, και 20 γραμμάρια στο Μεξικό (11). Ειδικά στο Μεξικό, η κατανάλωση πιπεριών τσίλι χρονολογείται εδώ και 8.000 χρόνια (13).
Κατά τη διάρκεια του 2018, παρήχθησαν παγκοσμίως ≈4,2 εκατομμύρια τόνοι αποξηραμένων πιπεριών και τσίλι, και ≈36,8 εκατομμύρια τόνοι πράσινα τσίλι και πιπεριές (14).
Ονομασίες και είδη:
Η κόκκινη πιπεριά περιλαμβάνει διάφορα φυτά με κοινές ονομασίες όπως τσίλι, ταμπάσκο, καγιέν, πάπρικα (12), τζαλαπένο (13), και επίσης μπούκοβο.
Το γένος Capsicum περιλαμβάνει 38 διαφορετικά είδη, αλλά μόνο τα Capsicum annuum, Capsicum frutescens, Capsicum chinense, Capsicum baccatum και Capsicum pubescens καλλιεργούνται (14).
Συστατικά:
Οι καρποί της πιπεριάς τσίλι έχουν άφθονα συστατικά διατροφικής αξίας.
Επιπλέον, οι πιπεριές τσίλι είναι καλές πηγές βιοενεργών ενώσεων, όπως καροτενοειδή (λουτεΐνη, β-καροτένιο, β-κρυπτοξανθίνη, ζεαξανθίνη, βιολαξανθίνη, καψανθίνη και καψορουβίνη), βιταμίνη C και E, και φαινολικές ενώσεις, όπως φλαβονοειδή (κερσετίνη, λουτεολίνη και φαινολικά οξέα) και καψαϊκινοειδή (14).
Η περιεκτικότητα αυτών των βιοενεργών ενώσεων μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την ποικιλία και τον γονότυπο της πιπεριάς τσίλι (14).
Τα καψαϊκινοειδή στις κόκκινες πιπεριές τσίλι αποτελούνται κυρίως από καψαϊκίνη, διυδροκαψαϊκίνη, νορδιυδροκαψαϊκίνη, ομοκαψαϊκίνη και ομοδιυδροκαψαϊκίνη. Συνολικά, περισσότερα από 20 καψαϊκινοειδή έχουν βρεθεί σε διαφορετικά είδη πιπεριάς (15).
Η καψαϊκίνη που απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1816 (13) και η διυδροκαψαϊκίνη συμβάλλουν στο 80-90% για την πικάντικη γεύση στις περισσότερες πιπεριές τσίλι (15).
4. ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΗΣ
Η καυτερή πιπεριά έχει δράση κατά της παχυσαρκίας ελέγχοντας την όρεξη και μειώνοντας τα επίπεδα λίπους στο αίμα (5).
Η κόκκινη πιπεριά και η κύρια ένωση της, η καψαϊκίνη, έχουν δείξει ότι μειώνουν την πρόσληψη ενέργειας, ενισχύουν τον ενεργειακό μεταβολισμό, μειώνουν την περιεκτικότητα σε τριακυλογλυκερόλη στον ορό και αναστέλλουν τη λιπογένεση (6).
Η κόκκινη πιπεριά τσίλι που περιέχει καψαϊκίνη θα μπορούσε να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην διαχείριση του βάρους διότι αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη, το αίσθημα κορεσμού, την οξείδωση του λίπους και την θερμογένεση (12).
Η απώλεια βάρους από την πιπεριά τσίλι είναι επίσης αποτέλεσμα βελτιωμένου ελέγχου της ινσουλίνης (16).
Η καψαϊκίνη μπορεί να (7):
• μειώσει την πείνα μέσω ορμονών στο γαστρεντερικό σωλήνα (7),
• να αυξήσει την ενεργειακή δαπάνη μέσω του καφέ λιπώδους ιστού (7),
• να αυξήσει τη λιπόλυση στον λευκό λιπώδη ιστό (7),
• να καταστείλει την όρεξη και να προκαλέσει κορεσμό (11),
• να ενισχύσει την θερμογένεση (11).
Εδώ να αναφερθεί ότι οι επιδράσεις αυτές δεν οφείλονται αποκλειστικά στην καψαϊκίνη, αλλα σε και άλλες ενώσεις.
Για παράδειγμα, έχει αναφερθεί ότι η καψανθίνη δρα επίσης κατά της παχυσαρκίας (44).
γκρελίνη και GLP-1:
Mια μελέτη έδειξε ότι σε ένα μεσημεριανό γεύμα που προστέθηκε κόκκινο πιπέρι (καγιέν) αυξήθηκε το ομοιάζον με τη γλυκαγόνη πεπτίδιο-1 (GLP-1) και μειώθηκαν οι συγκεντρώσεις γκρελίνης (2).
Το GLP-1 φαίνεται να είναι ρυθμιστής της όρεξης και της πρόσληψης τροφής και να δρα ως ανορεξιογόνος ορμόνη (χαμηλή κατά την διάρκεια της νηστείας, αυξημένη ως απόκριση στην πρόσληψη τροφής). Από την άλλη πλευρά, η γκρελίνη φαίνεται να διεγείρει την πείνα και την αύξηση βάρους και επομένως να δρα ως ορεξιγονική ορμόνη (υψηλή κατά την νηστεία, μειωμένη ως απόκριση στην πρόσληψη τροφής) (2).
Στον αντίποδα, τα αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης δεν έδειξαν διαφορές στις μεταγευματικές συγκεντρώσεις της γκρελίνης και του GLP-1 στην κυκλοφορία μετά την κατανάλωση καψαϊκίνης ή εικονικού φαρμάκου (2).
ΜΕΛΕΤΕΣ
Επιδημιολογικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν καψαϊκίνη σχετίζεται με χαμηλότερο επιπολασμό της παχυσαρκίας (17, 18).
Κλινικές μελέτες έχουν δείξει τις επιδράσεις της καψαϊκίνης στην απώλεια βάρους, συμπεριλαμβανομένων υγιών ατόμων και ατόμων με ΔΜΣ <25 kg/m2 (18), ενώ έχει αναφερθεί ότι η κατανάλωση καψαϊκίνης 1 ώρα πριν από την άσκηση χαμηλής έντασης είναι χρήσιμη σε άτομα με υπερλιπιδαιμία ή/και παχυσαρκία επειδή βελτιώνει τη λιπόλυση (20).
Μία ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2012 αξιολόγησε 20 κλινικές δοκιμές με 563 άτομα (19).
Παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση καψαϊκινοειδών αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη κατά περίπου 50 θερμίδες ανά ημέρα και ότι αυτό θα παρήγαγε κλινικά σημαντικά επίπεδα απώλειας βάρους σε 1-2 χρόνια.
Παρατηρήθηκε επίσης ότι η τακτική κατανάλωση μείωσε σημαντικά τα επίπεδα του κοιλιακού λιπώδους ιστού και μείωσε την όρεξη και την πρόσληψη ενέργειας.
Ενώ τα καψαϊκινοειδή δεν αποτελούν μαγική λύση για την απώλεια βάρους, τα δεδομένα δείχνουν ότι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ευεργετικό ρόλο, ως μέρος ενός προγράμματος διαχείρισης βάρους (19).
Σε μία από τις βραχυπρόθεσμες μελέτες που κατέγραψαν τα αποτελέσματα από αρκετές ώρες έως μία ή δύο ημέρες, διαπιστώθηκε ότι η κατάποση 0,15 mg νονιβαμίδης (ένα ανάλογο καψαϊκίνης) μείωσε το υποκειμενικό αισθήμα της πείνας σε διάστημα δύο ωρών (2).
Επιδράσεις μείωσης της όρεξης ανναφέρθηκε επίσης και σε άλλη μελέτη, χρησιμοποιώντας 3.090 mg κόκκινης πιπεριάς τσίλι (δύο είδη : Capsicum annuum και Capsicum frutescens) (2).
Σε 24 άτομα, η πρόσληψη τροφής 16 ωρών αξιολογήθηκε τέσσερις φορές κατά την διάρκεια 2 διαδοχικών ημερών (9). Στα 30 λεπτά πριν από κάθε γεύμα, προσφέρθηκαν 0,9 γραμμάρια κόκκινης πιπεριάς (0,25% καψαϊκίνη) ή ένα εικονικό φάρμακο :
- είτε σε χυμό ντομάτας,
- είτε σε δύο κάψουλες μαζί με χυμό ντομάτας.
Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι βραχυπρόθεσμα, τόσο η στοματική όσο και η γαστρεντερική έκθεση στην καψαϊκίνη αύξησε τον κορεσμό και μείωσε την πρόσληψη ενέργειας και λίπους. Η ισχυρότερη μείωση με την από του στόματος έκθεση υποδηλώνει την αισθητική επίδραση που επιφέρει η καψαϊκίνη (9).
Οι μακροχρόνιες μελέτες διερεύνησαν τις επιδράσεις των καψαϊκινοειδών σε διάστημα τριών εβδομάδων έως περίπου τριών μηνών (2).
Μείωση της όρεξης έδειξε μία μελέτη που χρησιμοποίησε 1.530 mg καγιέν ημερησίως (μια ποικιλία του Capsicum annuum, περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη δεν αναφέρθηκε), τουλάχιστον όταν συνδυάζεται με θετικό ενεργειακό ισοζύγιο (2).
Μία τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή με πρόσληψη καψαϊκινοειδών δώδεκα εβδομάδων (2 ή 4 mg ημερησίως) καθώς και μία άλλη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή δεκατριών εβδομάδων με λήψη 135 mg καψαϊκίνης ημερησίως δεν έδειξε σημαντικό θεραπευτικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο (2).
Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 3 μετα-αναλύσεις:
- Η πρώτη δημοσιεύθηκε το 2014 και αξιολόγησε 8 κλινικές δοκιμές, 191 άτομα (21).
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η κατανάλωση καψαϊκινοειδών πριν από ένα γεύμα μείωσε την πρόσληψη ενέργειας κατά 74 θερμίδες κατά την διάρκεια του γεύματος.
Τα αποτελέσματα, ωστόσο, θα πρέπει να ερμηνεύονται με κάποια προσοχή καθώς η ετερογένεια των μελετών ήταν υψηλή.
Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι απαιτείται ελάχιστη δόση 2 mg καψαϊκινοειδών για να υπάρξει μείωση της ενεργειακής πρόσληψης (21).
- Η δεύτερη μετα-ανάλυση δημοσιεύθηκε το 2018 και ανέλυσε δεδομένα από 9 κλινικές δοκιμές (22).
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η καψαϊκίνη ή τα καψινοειδή οδήγησαν σε αύξηση της ενεργειακής δαπάνης (58,56 θερμίδες ανά ημέρα).
Μελέτες με μέσο ΔΜΣ των ατόμων μικρότερο από 25 kg/m2 απέτυχαν να αναφέρουν επίδραση της καψαϊκίνης ή των καψινοειδών στην ενεργειακή δαπάνη, αλλά μελέτες με μέσο ΔΜΣ άνω των 25 kg/m2 κατέδειξαν αύξηση στην ενεργειακή δαπάνη (69,79 θερμίδες ανά ημέρα) (22).
- Η τρίτη μετα-ανάλυση δημοσιεύθηκε το 2021 και ανέλυσε δεδομένα από 13 μελέτες (23).
Τα ευρήματα έδειξαν ότι - σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο - τα καψαϊκινοειδή/καψινοειδή αύξησαν σημαντικά τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας, την ενεργειακή δαπάνη και την οξείδωση του λίπους (23).
Συνεπώς, δεν είναι περίεργο που η καψαϊκίνη έχει αναφερθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία ως "φάρμακο κατά της παχυσαρκίας" (13, 20) και ότι "ίσως αποτελεί μια πικάντικη λύση για την διαχείριση της παχυσαρκίας" (24).
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τα άφθονα στοιχεία που υποστηρίζουν τον ευεργετικό ρόλο της καψαϊκίνης στην διαχείριση του βάρους, εκτός από τις προαναφερόμενες μελέτες, και άλλες μελέτες έχουν αναφέρει καθόλου ή ελάχιστες επιδράσεις της καψαϊκίνης στην απώλεια βάρους (25, 26, 27).
Ένα από τα θετικά που χαρακτηρίζουν τις μελέτες σε υγιεινά τρόφιμα είναι ότι ακόμα κι εάν υπάρχουν αντικρουόμενα δεδομένα για μια συγκεκριμένη ασθένεια, αυτά τα τρόφιμα είναι εξ'ορισμού υγιεινά.
Συνεπώς, ίσως αξίζει να εντάξετε τις καυτερές πιπεριές στην διατροφή σας.
ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Τα καψαϊκινοειδή μαζί με τα μη-πικάντικα ανάλογα τους (καψινοειδή) έχουν έναν εντυπωσιακό εύρος από οφέλη για την υγεία π.χ. αναλγητικά, καρδιαγγειακά, γαστρεντερικά, αντιοξειδωτικά, αντιβακτηριακά, αντιλοιμώδη, αντιφλεγμονώδη, αντιδιαβητικά, ενώ αναστέλλουν την αγγειογένεση και βελτιώνουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης (34).
Για την καψαϊκίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει διάφορες φαρμακολογικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της γαστρικής προστασίας (30), της προστασίας από φλεγμονές (30, 31, 35), καθώς και αντικαρκινικές (32, 35), και αντιοξειδωτικές (32, 35).
Η καψαϊκίνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του πόνου (25, 36), ενώ ίσως ασκεί ευνοϊκές επιδράσεις στους βιοδείκτες αίματος της νόσου Αλτσχάιμερ και στην γνωστική λειτουργία σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες (37). Στον αντίποδα, μία μελέτη στην Κίνα ανέφερε ότι η υψηλή πρόσληψη τσίλι (περισσότερα από 50 γραμμάρια ανά ημέρα) σχετίζεται με γνωστική μείωση (43).
Η καψαϊκίνη έχει δοκιμαστεί ως εργογόνο (ενισχυτικό της απόδοσης) βοήθημα και φαίνεται να βοηθά τόσο στο τρέξιμο (28) όσο και στις ασκήσεις αντιστάσεις (29).
Τα καροτενοειδή της πάπρικας απορροφώνται στο αίμα και ανιχνεύονται στα ερυθροκύτταρα, το οποίο συμβάλλει στην αύξηση της απόδοσης αντοχής των αθλητών μειώνοντας την κατανάλωση οξυγόνου και τον καρδιακό ρυθμό (33).
ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
από συμπλήρωμα διατροφής:
Στην βιβλιογραφία υπάρχουν αρκετές αναφορές για τον πιθανό κίνδυνο της καψαϊκίνης, ακόμη και όταν χρησιμοποιείται από κατά τα άλλα υγιή άτομα, ενώ η χρήση χαπιών απώλειας βάρους που περιέχουν πιπέρι καγιέν αυξάνεται συνεχώς (39). Ο αριθμός των περιπτώσεων με καρδιοτοξικές επιδράσεις που αναφέρονται στην βιβλιογραφία έχει αυξηθεί (40).
Για παράδειγμα, ένας υγιής νεαρός άνδρας ανέπτυξε έντονο πόνο στο στήθος και υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αρνήθηκε ότι έκανε χρήση παράνομων ουσιών και δεν είχε παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Κατά την λήψη του ιστορικού του διαπιστώθηκε ότι είχε αρχίσει πρόσφατα να λαμβάνει χάπια πιπεριού καγιέν για αδυνάτισμα (38).
Σε μία άλλη περίπτωση, άνδρας 41 ετών, χωρίς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, έλαβε χάπια πιπεριού καγιέν για να χάσει βάρος και εμφάνισε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (39).
Σε μία ακόμα περίπτωση, ένας 21χρονος άνδρας προσήλθε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με πόνο στο στήθος που επέμενε επί 1 ώρα. Δεν είχε παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο και δεν είχε έκθεση σε συναισθηματικό ή σωματικό στρες. Ο ασθενής δήλωσε ότι είχε λάβει χάπια πιπεριού καγιέν (δύο φορές την ημέρα για 2 ημέρες) που αγόρασε μέσω διαδικτύου και ότι είχε πάρει την τελευταία δόση 1 ώρα πριν από την εμφάνιση του πόνου στο στήθος του (40).
Μερικές σκέψεις :
- να διαβάζετε προσεκτικά την λίστα με τα συστατικά και τα έκδοχα
- εάν τελικά αποφασίσετε να αγοράσετε συμπλήρωμα, να βεβαιώνεστε ότι ο προμηθευτής αποτελεί αξιόπιστη επιλογή, ιδίως εάν η αγορά γίνεται μόνο μέσω διαδικτύου,
- να μην ξεπερνάτε την δοσολογία που αναφέρεται στις οδηγίες χρήσης, εκτός εάν ακολουθείτε οδηγίες επαγγελματία υγείας
από το φυτό:
Το National Capital Poison Centre των ΗΠΑ αναφέρει ότι η υπερβολική κατανάλωση καυτερής πιπεριάς μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος και αίσθημα καύσου (41).
Κατά την προετοιμασία του γεύματος, εάν έλαια που περιέχουν καψαϊκίνη εισχωρήσουν στο δέρμα, μπορεί να προκληθεί πόνος και ερυθρότητα. Και εάν οι χυμοί της πιπεριάς τύχει να πιτσιλίσουν κατά λάθος το μάτι, μπορεί να προκληθεί έντονος πόνος, δακρύρροια και ερυθρότητα. Όταν εισπνέεται, η καψαϊκίνη μπορεί να προκαλέσει κρίση άσθματος ή αναπνευστική δυσχέρεια σε ευαίσθητα άτομα.
Για να ανακουφίσετε το αίσθημα καύσου που προκαλείται από την κατανάλωση καψαϊκίνης, μικρές γουλιές νερού ίσως φανούν χρήσιμες.
Εάν το μάτι έχει προσβληθεί, ρίχνουμε άφθονο ζεστό νερό για 15 λεπτά. Η χρήση ψυχρών κομπρέσων ίσως επίσης μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.
Όσον αφορά την έκθεση στο δέρμα, ίσως βοηθήσει να ξεπλύνουμε με ζεστό νερό, φυτικό λάδι.
Επίσης, η απομάκρυνση από την πηγή είναι κρίσιμη. Εάν το άτομο αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα στην αναπνοή ή δυσφορία στο στήθος, καλέστε το 166 (41).
Κλείνοντας, μία μελέτη αξιολόγησε τις επιδράσεις της κατανάλωσης καψαϊκίνης σε 17 υγιείς εθελοντές και 31 ασθενείς με διαφορετικούς φαινότυπους της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Όλα τα άτομα τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν είτε καψαϊκίνη ενδοοισοφαγικής έγχυσης είτε φυσιολογικό ορό 0,9%.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι είκοσι οκτώ ασθενείς (90%) με διαφορετικούς φαινότυπους της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, και 6 υγιή άτομα (35%) εμφάνισαν οισοφαγικά και γαστρικά συμπτώματα (42).
Συνεπώς, σε περίπτωση που αποφασίσετε να το εντάξετε στην διατροφή σας, τότε μην καταφεύγετε σε υπερβολές και επιλέξτε μία μικρή δοσολογία, ιδίως εάν υπάρχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Mία ακόμα πληροφορία που ίσως φανεί χρήσιμη είναι η εξής:
Οι γλυκές πιπεριές περιέχουν καψινοειδή, τα οποία έχουν παρόμοια δομή με τα καψαϊκινοειδή.
Μέχρι στιγμής, έχει βρεθεί ότι τα καψινοειδή διαθέτουν βιολογικές ιδιότητες κατά της παχυσαρκίας (45), ενώ άλλες μελέτες αναφέρουν ότι για τα καψινοειδή, τα μη-πικάντικα ανάλογα των καψαϊκινοειδών, έχει αναφερθεί ότι αυξάνουν την ενεργειακή δαπάνη (8, 24) μέσω της διέγερσης του καφέ λιπώδους ιστού (8).
Δεδομένου ότι τα καψινοειδή είναι λιγότερο τοξικά από τα καψαϊκινοειδή, τα καψινοειδή ίσως πλεονεκτούν έναντι των καψαϊκινοειδών σε κλινικές εφαρμογές όπως η απώλεια βάρους (45).
Επίσης, μία μελέτη ανέφερε ότι η επί 2 εβδομάδες κατανάλωση 'CH-19 Sweet', μία μη-καυτερή ποικιλία κόκκινης πιπεριάς, μείωσε το σωματικό βάρος και κατέστειλε την συσσώρευση σωματικού λίπους (46).
8. ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Εκτός από την εδώδιμη χρήση, η καψαϊκίνη έχει χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα άλλων εφαρμογών (13), όπως :
- η αποτροπή εντόμων,
- τα προϊόντα αυτοάμυνας (σπρέι πιπεριού),
- η προστασία των καλλιεργειών από περιπλανώμενα κοπάδια ελεφάντων,
- η απώθηση σκίουρων,
- αυτοπροστατευτικές λοσιόν για να απωθηθούν οι καρχαρίες,
- στα καλλωπιστικά φυτά
9. ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Δείτε και την ανάρτηση "βότανα για αδυνάτισμα".
10. ΑΠΩΛΕΙΑ 14,7 ΚΙΛΑ ΑΠΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ
Μελέτη σύγκρινε ένα από τα πιο γνωστά φάρμακα για την απώλεια βάρους με το μανιτάρι Πόρια κόκος και τα ευρήματα έδειξαν ότι το Πόρια κόκος ήταν 140% πιο αποτελεσματικό, οδηγώντας σε απώλεια 14,7 κιλών.
Για να διαβάσετε αναλυτικές λεπτομέρειες κάντε κλικ εδώ.
Παραπομπές:
1. J Pharm Bioallied Sci . Jul-Sep 2019;11(3):248-253. doi: 10.4103/jpbs.JPBS_102_19. A Questionnaire-based Study for Weight Loss by Using Herbal Drugs in Dammam (Eastern Region), Kingdom of Saudi Arabia Wasim Ahmad, Ayaz Ahmad, Mohammad D Ali, Yousif Amin, Sukainah A Sheikh, Anjum Usmani, Rawan A Otaibi, Sarah A Rashidi, Noura A Salih, Omnia A Mostafa
http://europepmc.org/article/MED/31555031
2. Nutrients . 2019 Sep 17;11(9):2238. doi: 10.3390/nu11092238. Appetite-Suppressing and Satiety-Increasing Bioactive Phytochemicals: A Systematic Review Johann Stuby, Isaac Gravestock, Evelyn Wolfram, Giuseppe Pichierri, Johann Steurer, Jakob M Burgstaller
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31533291/
3. Capsicum annuum, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, Εργαστήριο Φαρμακολογίας
http://mediplantepirus.med.uoi.gr/pharmacology/plant_details.php?id=339
4. J Food Sci Technol . 2020 Oct;57(10):3677-3687. doi: 10.1007/s13197-020-04400-x. Epub 2020 Apr 10. Antioxidant and anti-obesity properties of local chilies varieties in Malaysia Chan Suk Huei, Azrina Azlan, Amin Ismail, Nurul Husna Shafie, Sharmin Sultana
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32903949/
5. Korean J Food Sci Anim Resour . 2018 Jul;38(3):451-467. doi: 10.5851/kosfa.2018.38.3.451. Epub 2018 Jul 31. Biochemical, Microbiological, and Sensory Characteristics of Stirred Yogurt Containing Red or Green Pepper ( Capsicum annuum cv. Chungyang) Juice Su-Hyun Kang, Mi-Sang Yu, Jeong-Mee Kim, Sung-Kwon Park, Chi-Ho Lee, Hong-Gu Lee, Soo-Ki Kim
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30018490/
6. J Cell Biochem . 2015 Jun;116(6):1153-63. doi: 10.1002/jcb.25052. Nonivamide enhances miRNA let-7d expression and decreases adipogenesis PPARγ expression in 3T3-L1 cells Barbara Rohm, Ann-Katrin Holik, Nicole Kretschy, Mark M Somoza, Jakob P Ley, Sabine Widder, Gerhard E Krammer, Doris Marko, Veronika Somoza
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25704235/
7. J Am Coll Nutr . 2021 Aug 12;1-9. doi: 10.1080/07315724.2021.1962771. Online ahead of print. Capsaicin and Its Effects on Body Weight Cemre Elmas, Ceren Gezer
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34383610/
8. Am J Clin Nutr . 2018 Jan 1;107(1):62-70. doi: 10.1093/ajcn/nqx025. Capsinoids activate brown adipose tissue (BAT) with increased energy expenditure associated with subthreshold 18-fluorine fluorodeoxyglucose uptake in BAT-positive humans confirmed by positron emission tomography scan Lijuan Sun, Stefan G Camps, Hui Jen Goh, Priya Govindharajulu, Joshua D Schaefferkoetter, David W Townsend, Sanjay K Verma, S Sendhil Velan, Lei Sun, Siu Kwan Sze, Su Chi Lim, Bernhard Otto Boehm, Christiani Jeyakumar Henry, Melvin Khee-Shing Leow
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29381803/
9. Clinical Trial Int J Obes (Lond) . 2005 Jun;29(6):682-8. doi: 10.1038/sj.ijo.0802862. Sensory and gastrointestinal satiety effects of capsaicin on food intake M S Westerterp-Plantenga, A Smeets, M P G Lejeune
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15611784/
10. Comparative Study Hawaii Med J . 2006 Aug;65(8):231-6. Adolescent calorie/fat menu ordering at fast food restaurants compared to other restaurants Julienne A Yamamoto, Joelle B Yamamoto, Brennan E Yamamoto, Loren G Yamamoto
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17004622/
11. Narang N, Jiraungkoorskul W, Jamrus P. Current Understanding of Antiobesity Property of Capsaicin. Pharmacogn Rev. 2017 Jan-Jun;11(21):23-26. doi: 10.4103/phrev.phrev_48_16. PMID: 28503049; PMCID: PMC5414451.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28503049
12. Sanati S, Razavi BM, Hosseinzadeh H. A review of the effects of Capsicum annuum L. and its constituent, capsaicin, in metabolic syndrome. Iran J Basic Med Sci. 2018 May;21(5):439-448. doi: 10.22038/IJBMS.2018.25200.6238. PMID: 29922422; PMCID: PMC6000222.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29922422
13. Basith S, Cui M, Hong S, Choi S. Harnessing the Therapeutic Potential of Capsaicin and Its Analogues in Pain and Other Diseases. Molecules. 2016 Jul 23;21(8):966. doi: 10.3390/molecules21080966. PMID: 27455231; PMCID: PMC6272969.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27455231
14. Villa-Rivera MG, Ochoa-Alejo N. Chili Pepper Carotenoids: Nutraceutical Properties and Mechanisms of Action. Molecules. 2020 Nov 27;25(23):5573. doi: 10.3390/molecules25235573. PMID: 33260997; PMCID: PMC7729576.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33260997/
15. Lu M, Ho CT, Huang Q. Extraction, bioavailability, and bioefficacy of capsaicinoids. J Food Drug Anal. 2017 Jan;25(1):27-36. doi: 10.1016/j.jfda.2016.10.023. Epub 2016 Dec 9. PMID: 28911540.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28911540/
16. Varghese S, Kubatka P, Rodrigo L, Gazdikova K, Caprnda M, Fedotova J, Zulli A, Kruzliak P, Büsselberg D. Chili pepper as a body weight-loss food. Int J Food Sci Nutr. 2017 Jun;68(4):392-401. doi: 10.1080/09637486.2016.1258044. Epub 2016 Nov 29. PMID: 27899046.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27899046/
17. Sun F, Xiong S, Zhu Z. Dietary Capsaicin Protects Cardiometabolic Organs from Dysfunction. Nutrients. 2016 Apr 25;8(5):174. doi: 10.3390/nu8050174. PMID: 27120617; PMCID: PMC4882656.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27120617
18. Zheng J, Zheng S, Feng Q, Zhang Q, Xiao X. Dietary capsaicin and its anti-obesity potency: from mechanism to clinical implications. Biosci Rep. 2017 May 11;37(3):BSR20170286. doi: 10.1042/BSR20170286. PMID: 28424369; PMCID: PMC5426284.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28424369/
19. Whiting S, Derbyshire E, Tiwari BK. Capsaicinoids and capsinoids. A potential role for weight management? A systematic review of the evidence. Appetite. 2012 Oct;59(2):341-8. doi: 10.1016/j.appet.2012.05.015. Epub 2012 May 22. PMID: 22634197.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22634197/
20. Leung FW. Capsaicin as an anti-obesity drug. Prog Drug Res. 2014;68:171-9. doi: 10.1007/978-3-0348-0828-6_7. PMID: 24941669.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24941669
21. Whiting S, Derbyshire EJ, Tiwari B. Could capsaicinoids help to support weight management? A systematic review and meta-analysis of energy intake data. Appetite. 2014 Feb;73:183-8. doi: 10.1016/j.appet.2013.11.005. Epub 2013 Nov 15. PMID: 24246368.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24246368/
22. Zsiborás C, Mátics R, Hegyi P, Balaskó M, Pétervári E, Szabó I, Sarlós P, Mikó A, Tenk J, Rostás I, Pécsi D, Garami A, Rumbus Z, Huszár O, Solymár M. Capsaicin and capsiate could be appropriate agents for treatment of obesity: A meta-analysis of human studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018 Jun 13;58(9):1419-1427. doi: 10.1080/10408398.2016.1262324. Epub 2017 Jun 12. PMID: 28001433.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28001433/
23. Irandoost P, Lotfi Yagin N, Namazi N, Keshtkar A, Farsi F, Mesri Alamdari N, Vafa M. The effect of Capsaicinoids or Capsinoids in red pepper on thermogenesis in healthy adults: A systematic review and meta-analysis. Phytother Res. 2021 Mar;35(3):1358-1377. doi: 10.1002/ptr.6897. Epub 2020 Oct 15. PMID: 33063385.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33063385/
24. Tremblay A, Arguin H, Panahi S. Capsaicinoids: a spicy solution to the management of obesity? Int J Obes (Lond). 2016 Aug;40(8):1198-204. doi: 10.1038/ijo.2015.253. Epub 2015 Dec 21. PMID: 26686003.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26686003/
25. Fattori V, Hohmann MS, Rossaneis AC, Pinho-Ribeiro FA, Verri WA. Capsaicin: Current Understanding of Its Mechanisms and Therapy of Pain and Other Pre-Clinical and Clinical Uses. Molecules. 2016 Jun 28;21(7):844. doi: 10.3390/molecules21070844. PMID: 27367653; PMCID: PMC6273101.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27367653
26. Lejeune MP, Kovacs EM, Westerterp-Plantenga MS. Effect of capsaicin on substrate oxidation and weight maintenance after modest body-weight loss in human subjects. Br J Nutr. 2003 Sep;90(3):651-59. doi: 10.1079/bjn2003938. PMID: 13129472.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/13129472/
27. Ahuja KD, Robertson IK, Geraghty DP, Ball MJ. The effect of 4-week chilli supplementation on metabolic and arterial function in humans. Eur J Clin Nutr. 2007 Mar;61(3):326-33. doi: 10.1038/sj.ejcn.1602517. Epub 2006 Aug 23. Erratum in: Eur J Clin Nutr. 2007 Mar;61(3):442. PMID: 16929238.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16929238/
28. de Freitas MC, Cholewa JM, Gobbo LA, de Oliveira JVNS, Lira FS, Rossi FE. Acute Capsaicin Supplementation Improves 1,500-m Running Time-Trial Performance and Rate of Perceived Exertion in Physically Active Adults. J Strength Cond Res. 2018 Feb;32(2):572-577. doi: 10.1519/JSC.0000000000002329. PMID: 29120986.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29120986/
29. Conrado de Freitas M, Cholewa JM, Freire RV, Carmo BA, Bottan J, Bratfich M, Della Bandeira MP, Gonçalves DC, Caperuto EC, Lira FS, Rossi FE. Acute Capsaicin Supplementation Improves Resistance Training Performance in Trained Men. J Strength Cond Res. 2018 Aug;32(8):2227-2232. doi: 10.1519/JSC.0000000000002109. PMID: 28682933.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28682933/
30. Wu Q, Bai P, Xia Y, Xia Y, Xu B, Dai K, Zheng Z, Guo MSS, Fung KWC, Dong TTX, Tsim KWK. Capsaicin Inhibits the Expression of Melanogenic Proteins in Melanocyte via Activation of TRPV1 Channel: Identifying an Inhibitor of Skin Melanogenesis. J Agric Food Chem. 2020 Dec 16;68(50):14863-14873. doi: 10.1021/acs.jafc.0c06321. Epub 2020 Dec 6. PMID: 33280383.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33280383/
31. Choi SE, Kim TH, Yi SA, Hwang YC, Hwang WS, Choe SJ, Han SJ, Kim HJ, Kim DJ, Kang Y, Lee KW. Capsaicin attenuates palmitate-induced expression of macrophage inflammatory protein 1 and interleukin 8 by increasing palmitate oxidation and reducing c-Jun activation in THP-1 (human acute monocytic leukemia cell) cells. Nutr Res. 2011 Jun;31(6):468-78. doi: 10.1016/j.nutres.2011.05.007. Epub 2011 Jun 17. PMID: 21745629.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21745629/
32. Lu Y, Cui B. Extraction and Purification of Capsaicin from Capsicum Oleoresin Using a Combination of Tunable Aqueous Polymer-Phase Impregnated Resin (TAPPIR) Extraction and Chromatography Technology. Molecules. 2019 Oct 31;24(21):3956. doi: 10.3390/molecules24213956. PMID: 31683728; PMCID: PMC6866130.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31683728/
33. Maeda H, Nishino A, Maoka T. Biological Activities of Paprika Carotenoids, Capsanthin and Capsorubin. Adv Exp Med Biol. 2021;1261:285-293. doi: 10.1007/978-981-15-7360-6_26. PMID: 33783751.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33783751/
34. Uarrota VG, Maraschin M, de Bairros ÂFM, Pedreschi R. Factors affecting the capsaicinoid profile of hot peppers and biological activity of their non-pungent analogs (Capsinoids) present in sweet peppers. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(4):649-665. doi: 10.1080/10408398.2020.1743642. Epub 2020 Mar 26. PMID: 32212928.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32212928/
35. Lu M, Chen C, Lan Y, Xiao J, Li R, Huang J, Huang Q, Cao Y, Ho CT. Capsaicin-the major bioactive ingredient of chili peppers: bio-efficacy and delivery systems. Food Funct. 2020 Apr 30;11(4):2848-2860. doi: 10.1039/d0fo00351d. PMID: 32246759.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32246759/
36. Adaszek Ł, Gadomska D, Mazurek Ł, Łyp P, Madany J, Winiarczyk S. Properties of capsaicin and its utility in veterinary and human medicine. Res Vet Sci. 2019 Apr;123:14-19. doi: 10.1016/j.rvsc.2018.12.002. Epub 2018 Dec 14. PMID: 30579138.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30579138/
37. J Alzheimers Dis . 2016 Apr 8;52(3):1081-8. doi: 10.3233/JAD-151079. The Associations between a Capsaicin-Rich Diet and Blood Amyloid-β Levels and Cognitive Function Cheng-Hui Liu, Xian-Le Bu, Jun Wang, Tao Zhang, Yang Xiang, Lin-Lin Shen, Qing-Hua Wang, Bo Deng, Xin Wang, Chi Zhu, Xiu-Qing Yao, Meng Zhang, Hua-Dong Zhou, Yan-Jiang Wang
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27079706/
38. Sogut O, Kaya H, Gokdemir MT, Sezen Y. Acute myocardial infarction and coronary vasospasm associated with the ingestion of cayenne pepper pills in a 25-year-old male. Int J Emerg Med. 2012 Jan 20;5:5. doi: 10.1186/1865-1380-5-5. PMID: 22264348; PMCID: PMC3284873.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22264348/
39. Sayin MR, Karabag T, Dogan SM, Akpinar I, Aydin M. A case of acute myocardial infarction due to the use of cayenne pepper pills. Wien Klin Wochenschr. 2012 Apr;124(7-8):285-7. doi: 10.1007/s00508-012-0163-8. Epub 2012 Apr 20. PMID: 22527825.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22527825/
40. Akçay M, Gedikli Ö, Yüksel S. An unusual side effect of weight loss pills in a young man; acute myocardial infarction due to cayenne pepper pills. Anatol J Cardiol. 2017 Oct;18(4):310-311. doi: 10.14744/AnatolJCardiol.2017.8031. PMID: 29076819; PMCID: PMC5731531.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29076819/
41. Capsaicin: When the "Chili" Is Too Hot, national capital poison center
https://www.poison.org/articles/2010-oct/capsaicin-when-the-chili-is-too-hot
42. Herrera-López JA, Mejía-Rivas MA, Vargas-Vorackova F, Valdovinos-Díaz MA. Capsaicin induction of esophageal symptoms in different phenotypes of gastroesophageal reflux disease. Rev Gastroenterol Mex. 2010 Oct-Dec;75(4):396-404. PMID: 21169106.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21169106/
43. Shi Z, El-Obeid T, Riley M, Li M, Page A, Liu J. High Chili Intake and Cognitive Function among 4582 Adults: An Open Cohort Study over 15 Years. Nutrients. 2019 May 27;11(5):1183. doi: 10.3390/nu11051183. PMID: 31137805; PMCID: PMC6566199.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31137805/
44. Kennedy LE, Abraham A, Kulkarni G, Shettigar N, Dave T, Kulkarni M. Capsanthin, a Plant-Derived Xanthophyll: a Review of Pharmacology and Delivery Strategies. AAPS PharmSciTech. 2021 Jul 9;22(5):203. doi: 10.1208/s12249-021-02065-z. PMID: 34244867.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34244867/
45. Luo XJ, Peng J, Li YJ. Recent advances in the study on capsaicinoids and capsinoids. Eur J Pharmacol. 2011 Jan 10;650(1):1-7. doi: 10.1016/j.ejphar.2010.09.074. Epub 2010 Oct 12. PMID: 20946891.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20946891/
46. Kawabata F, Inoue N, Yazawa S, Kawada T, Inoue K, Fushiki T. Effects of CH-19 sweet, a non-pungent cultivar of red pepper, in decreasing the body weight and suppressing body fat accumulation by sympathetic nerve activation in humans. Biosci Biotechnol Biochem. 2006 Dec;70(12):2824-35. doi: 10.1271/bbb.60206. Epub 2006 Dec 7. PMID: 17151481.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17151481/
Πολλές μελέτες έχουν διενεργηθεί για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των βοτανικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας (1).
Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν βοτανικά φάρμακα για αδυνάτισμα λόγω (1) του ότι :
- τα βότανα είναι εύκολα διαθέσιμα,
- μπορούν να ληφθούν χωρίς ιατρική συνταγή,
- είναι γενικά λιγότερο ακριβά, και
- έχουν λιγότερες παρενέργειες.
Παρά τις μεγάλες εξελίξεις που παρατηρούνται στην σύγχρονη ιατρική, τα φυτά εξακολουθούν να συμβάλλουν σημαντικά στην υγειονομική περίθαλψη (1).
Τα φυσικά προϊόντα είναι η κύρια πηγή των φαρμάκων μας.
Υπάρχουν τουλάχιστον 120 διαφορετικά χημικά συστατικά που απομονώνονται από τα φυτά και χρησιμοποιούνται ευρέως στην σύγχρονη ιατρική σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ αρκετά άλλα φάρμακα είναι απλές συνθετικές παραλλαγές των φυσικών προϊόντων (1).
2. ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Επιπολασμός:
Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία γίνονται ολοένα και πιο συχνά παγκοσμίως (2).
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο παγκόσμιος επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 1975. Περισσότεροι από 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες είναι υπέρβαροι σήμερα (Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) > 25 kg/m2), εκ των οποίων πάνω από 650 εκατομμύρια θεωρούνται παχύσαρκοι (ΔΜΣ > 30 kg/m2) (1).
Στην Ευρώπη, περίπου το 23% των γυναικών και το 20% των ανδρών είναι παχύσαρκοι (2), ενώ η παιδική και η εφηβική παχυσαρκία αποτελεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας (10).
Συσχετιζόμενες παθήσεις:
Το υπερβολικό βάρος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από χρόνιες ασθένειες, όπως :
- ο διαβήτης τύπου 2 (2),
- οι καρδιαγγειακές παθήσεις (2),
- η εκφυλιστική αρθρίτιδα (2), και
- αρκετές κακοήθειες π.χ. ήπαρ και παχύ έντερο (2).
3. ΠΙΠΕΡΙΑ
Χαρακτηριστικά φυτού:
Η πιπεριά (Καψικόν το ετήσιον - Capsicum annuum) ανήκει στην οικογένεια Σολανίδες (Solanaceae), και αποτελεί μία μονοετή πόα ύψους 50–75 εκατοστά, με τρυφερούς στην αρχή και ξυλώδεις στη συνέχεια βλαστούς.
Τα φύλλα της είναι σχετικά μικρά, ανοιχτοπράσινα και τα άνθη λευκά, μεμονωμένα ή σε ομάδες των 2 ή 3.
Το σχήμα της, ανάλογα με την ποικιλία, είναι κωνικό και μακρύ έως σφαιρικό ή τοματόμορφο. Η ανθοφορία γίνεται από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο και η καρποφορία από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο. (3)
Η πιπεριά τσίλι είναι ένα σημαντικό μπαχαρικό με πικάντικη γεύση και χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική (4).
Ο μέσος όρος ημερήσιας κατανάλωσης της πιπεριάς ανά άτομο είναι 2,5 γραμμάρια στην Ινδία, 5 γραμμάρια στην Ταϊλάνδη, 15,5 γραμμάρια στην Σαουδική Αραβία, και 20 γραμμάρια στο Μεξικό (11). Ειδικά στο Μεξικό, η κατανάλωση πιπεριών τσίλι χρονολογείται εδώ και 8.000 χρόνια (13).
Κατά τη διάρκεια του 2018, παρήχθησαν παγκοσμίως ≈4,2 εκατομμύρια τόνοι αποξηραμένων πιπεριών και τσίλι, και ≈36,8 εκατομμύρια τόνοι πράσινα τσίλι και πιπεριές (14).
Ονομασίες και είδη:
Η κόκκινη πιπεριά περιλαμβάνει διάφορα φυτά με κοινές ονομασίες όπως τσίλι, ταμπάσκο, καγιέν, πάπρικα (12), τζαλαπένο (13), και επίσης μπούκοβο.
Το γένος Capsicum περιλαμβάνει 38 διαφορετικά είδη, αλλά μόνο τα Capsicum annuum, Capsicum frutescens, Capsicum chinense, Capsicum baccatum και Capsicum pubescens καλλιεργούνται (14).
Συστατικά:
Οι καρποί της πιπεριάς τσίλι έχουν άφθονα συστατικά διατροφικής αξίας.
Επιπλέον, οι πιπεριές τσίλι είναι καλές πηγές βιοενεργών ενώσεων, όπως καροτενοειδή (λουτεΐνη, β-καροτένιο, β-κρυπτοξανθίνη, ζεαξανθίνη, βιολαξανθίνη, καψανθίνη και καψορουβίνη), βιταμίνη C και E, και φαινολικές ενώσεις, όπως φλαβονοειδή (κερσετίνη, λουτεολίνη και φαινολικά οξέα) και καψαϊκινοειδή (14).
Η περιεκτικότητα αυτών των βιοενεργών ενώσεων μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την ποικιλία και τον γονότυπο της πιπεριάς τσίλι (14).
Τα καψαϊκινοειδή στις κόκκινες πιπεριές τσίλι αποτελούνται κυρίως από καψαϊκίνη, διυδροκαψαϊκίνη, νορδιυδροκαψαϊκίνη, ομοκαψαϊκίνη και ομοδιυδροκαψαϊκίνη. Συνολικά, περισσότερα από 20 καψαϊκινοειδή έχουν βρεθεί σε διαφορετικά είδη πιπεριάς (15).
Η καψαϊκίνη που απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1816 (13) και η διυδροκαψαϊκίνη συμβάλλουν στο 80-90% για την πικάντικη γεύση στις περισσότερες πιπεριές τσίλι (15).
4. ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΗΣ
Η καυτερή πιπεριά έχει δράση κατά της παχυσαρκίας ελέγχοντας την όρεξη και μειώνοντας τα επίπεδα λίπους στο αίμα (5).
Η κόκκινη πιπεριά και η κύρια ένωση της, η καψαϊκίνη, έχουν δείξει ότι μειώνουν την πρόσληψη ενέργειας, ενισχύουν τον ενεργειακό μεταβολισμό, μειώνουν την περιεκτικότητα σε τριακυλογλυκερόλη στον ορό και αναστέλλουν τη λιπογένεση (6).
Η κόκκινη πιπεριά τσίλι που περιέχει καψαϊκίνη θα μπορούσε να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην διαχείριση του βάρους διότι αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη, το αίσθημα κορεσμού, την οξείδωση του λίπους και την θερμογένεση (12).
Η απώλεια βάρους από την πιπεριά τσίλι είναι επίσης αποτέλεσμα βελτιωμένου ελέγχου της ινσουλίνης (16).
Η καψαϊκίνη μπορεί να (7):
• μειώσει την πείνα μέσω ορμονών στο γαστρεντερικό σωλήνα (7),
• να αυξήσει την ενεργειακή δαπάνη μέσω του καφέ λιπώδους ιστού (7),
• να αυξήσει τη λιπόλυση στον λευκό λιπώδη ιστό (7),
• να καταστείλει την όρεξη και να προκαλέσει κορεσμό (11),
• να ενισχύσει την θερμογένεση (11).
Εδώ να αναφερθεί ότι οι επιδράσεις αυτές δεν οφείλονται αποκλειστικά στην καψαϊκίνη, αλλα σε και άλλες ενώσεις.
Για παράδειγμα, έχει αναφερθεί ότι η καψανθίνη δρα επίσης κατά της παχυσαρκίας (44).
γκρελίνη και GLP-1:
Mια μελέτη έδειξε ότι σε ένα μεσημεριανό γεύμα που προστέθηκε κόκκινο πιπέρι (καγιέν) αυξήθηκε το ομοιάζον με τη γλυκαγόνη πεπτίδιο-1 (GLP-1) και μειώθηκαν οι συγκεντρώσεις γκρελίνης (2).
Το GLP-1 φαίνεται να είναι ρυθμιστής της όρεξης και της πρόσληψης τροφής και να δρα ως ανορεξιογόνος ορμόνη (χαμηλή κατά την διάρκεια της νηστείας, αυξημένη ως απόκριση στην πρόσληψη τροφής). Από την άλλη πλευρά, η γκρελίνη φαίνεται να διεγείρει την πείνα και την αύξηση βάρους και επομένως να δρα ως ορεξιγονική ορμόνη (υψηλή κατά την νηστεία, μειωμένη ως απόκριση στην πρόσληψη τροφής) (2).
Στον αντίποδα, τα αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης δεν έδειξαν διαφορές στις μεταγευματικές συγκεντρώσεις της γκρελίνης και του GLP-1 στην κυκλοφορία μετά την κατανάλωση καψαϊκίνης ή εικονικού φαρμάκου (2).
ΜΕΛΕΤΕΣ
Επιδημιολογικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν καψαϊκίνη σχετίζεται με χαμηλότερο επιπολασμό της παχυσαρκίας (17, 18).
Κλινικές μελέτες έχουν δείξει τις επιδράσεις της καψαϊκίνης στην απώλεια βάρους, συμπεριλαμβανομένων υγιών ατόμων και ατόμων με ΔΜΣ <25 kg/m2 (18), ενώ έχει αναφερθεί ότι η κατανάλωση καψαϊκίνης 1 ώρα πριν από την άσκηση χαμηλής έντασης είναι χρήσιμη σε άτομα με υπερλιπιδαιμία ή/και παχυσαρκία επειδή βελτιώνει τη λιπόλυση (20).
Μία ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2012 αξιολόγησε 20 κλινικές δοκιμές με 563 άτομα (19).
Παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση καψαϊκινοειδών αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη κατά περίπου 50 θερμίδες ανά ημέρα και ότι αυτό θα παρήγαγε κλινικά σημαντικά επίπεδα απώλειας βάρους σε 1-2 χρόνια.
Παρατηρήθηκε επίσης ότι η τακτική κατανάλωση μείωσε σημαντικά τα επίπεδα του κοιλιακού λιπώδους ιστού και μείωσε την όρεξη και την πρόσληψη ενέργειας.
Ενώ τα καψαϊκινοειδή δεν αποτελούν μαγική λύση για την απώλεια βάρους, τα δεδομένα δείχνουν ότι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ευεργετικό ρόλο, ως μέρος ενός προγράμματος διαχείρισης βάρους (19).
Σε μία από τις βραχυπρόθεσμες μελέτες που κατέγραψαν τα αποτελέσματα από αρκετές ώρες έως μία ή δύο ημέρες, διαπιστώθηκε ότι η κατάποση 0,15 mg νονιβαμίδης (ένα ανάλογο καψαϊκίνης) μείωσε το υποκειμενικό αισθήμα της πείνας σε διάστημα δύο ωρών (2).
Επιδράσεις μείωσης της όρεξης ανναφέρθηκε επίσης και σε άλλη μελέτη, χρησιμοποιώντας 3.090 mg κόκκινης πιπεριάς τσίλι (δύο είδη : Capsicum annuum και Capsicum frutescens) (2).
Σε 24 άτομα, η πρόσληψη τροφής 16 ωρών αξιολογήθηκε τέσσερις φορές κατά την διάρκεια 2 διαδοχικών ημερών (9). Στα 30 λεπτά πριν από κάθε γεύμα, προσφέρθηκαν 0,9 γραμμάρια κόκκινης πιπεριάς (0,25% καψαϊκίνη) ή ένα εικονικό φάρμακο :
- είτε σε χυμό ντομάτας,
- είτε σε δύο κάψουλες μαζί με χυμό ντομάτας.
Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι βραχυπρόθεσμα, τόσο η στοματική όσο και η γαστρεντερική έκθεση στην καψαϊκίνη αύξησε τον κορεσμό και μείωσε την πρόσληψη ενέργειας και λίπους. Η ισχυρότερη μείωση με την από του στόματος έκθεση υποδηλώνει την αισθητική επίδραση που επιφέρει η καψαϊκίνη (9).
Οι μακροχρόνιες μελέτες διερεύνησαν τις επιδράσεις των καψαϊκινοειδών σε διάστημα τριών εβδομάδων έως περίπου τριών μηνών (2).
Μείωση της όρεξης έδειξε μία μελέτη που χρησιμοποίησε 1.530 mg καγιέν ημερησίως (μια ποικιλία του Capsicum annuum, περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη δεν αναφέρθηκε), τουλάχιστον όταν συνδυάζεται με θετικό ενεργειακό ισοζύγιο (2).
Μία τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή με πρόσληψη καψαϊκινοειδών δώδεκα εβδομάδων (2 ή 4 mg ημερησίως) καθώς και μία άλλη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή δεκατριών εβδομάδων με λήψη 135 mg καψαϊκίνης ημερησίως δεν έδειξε σημαντικό θεραπευτικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο (2).
Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 3 μετα-αναλύσεις:
- Η πρώτη δημοσιεύθηκε το 2014 και αξιολόγησε 8 κλινικές δοκιμές, 191 άτομα (21).
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η κατανάλωση καψαϊκινοειδών πριν από ένα γεύμα μείωσε την πρόσληψη ενέργειας κατά 74 θερμίδες κατά την διάρκεια του γεύματος.
Τα αποτελέσματα, ωστόσο, θα πρέπει να ερμηνεύονται με κάποια προσοχή καθώς η ετερογένεια των μελετών ήταν υψηλή.
Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι απαιτείται ελάχιστη δόση 2 mg καψαϊκινοειδών για να υπάρξει μείωση της ενεργειακής πρόσληψης (21).
- Η δεύτερη μετα-ανάλυση δημοσιεύθηκε το 2018 και ανέλυσε δεδομένα από 9 κλινικές δοκιμές (22).
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η καψαϊκίνη ή τα καψινοειδή οδήγησαν σε αύξηση της ενεργειακής δαπάνης (58,56 θερμίδες ανά ημέρα).
Μελέτες με μέσο ΔΜΣ των ατόμων μικρότερο από 25 kg/m2 απέτυχαν να αναφέρουν επίδραση της καψαϊκίνης ή των καψινοειδών στην ενεργειακή δαπάνη, αλλά μελέτες με μέσο ΔΜΣ άνω των 25 kg/m2 κατέδειξαν αύξηση στην ενεργειακή δαπάνη (69,79 θερμίδες ανά ημέρα) (22).
- Η τρίτη μετα-ανάλυση δημοσιεύθηκε το 2021 και ανέλυσε δεδομένα από 13 μελέτες (23).
Τα ευρήματα έδειξαν ότι - σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο - τα καψαϊκινοειδή/καψινοειδή αύξησαν σημαντικά τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας, την ενεργειακή δαπάνη και την οξείδωση του λίπους (23).
Συνεπώς, δεν είναι περίεργο που η καψαϊκίνη έχει αναφερθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία ως "φάρμακο κατά της παχυσαρκίας" (13, 20) και ότι "ίσως αποτελεί μια πικάντικη λύση για την διαχείριση της παχυσαρκίας" (24).
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τα άφθονα στοιχεία που υποστηρίζουν τον ευεργετικό ρόλο της καψαϊκίνης στην διαχείριση του βάρους, εκτός από τις προαναφερόμενες μελέτες, και άλλες μελέτες έχουν αναφέρει καθόλου ή ελάχιστες επιδράσεις της καψαϊκίνης στην απώλεια βάρους (25, 26, 27).
Ένα από τα θετικά που χαρακτηρίζουν τις μελέτες σε υγιεινά τρόφιμα είναι ότι ακόμα κι εάν υπάρχουν αντικρουόμενα δεδομένα για μια συγκεκριμένη ασθένεια, αυτά τα τρόφιμα είναι εξ'ορισμού υγιεινά.
Συνεπώς, ίσως αξίζει να εντάξετε τις καυτερές πιπεριές στην διατροφή σας.
ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Τα καψαϊκινοειδή μαζί με τα μη-πικάντικα ανάλογα τους (καψινοειδή) έχουν έναν εντυπωσιακό εύρος από οφέλη για την υγεία π.χ. αναλγητικά, καρδιαγγειακά, γαστρεντερικά, αντιοξειδωτικά, αντιβακτηριακά, αντιλοιμώδη, αντιφλεγμονώδη, αντιδιαβητικά, ενώ αναστέλλουν την αγγειογένεση και βελτιώνουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης (34).
Για την καψαϊκίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει διάφορες φαρμακολογικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της γαστρικής προστασίας (30), της προστασίας από φλεγμονές (30, 31, 35), καθώς και αντικαρκινικές (32, 35), και αντιοξειδωτικές (32, 35).
Η καψαϊκίνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του πόνου (25, 36), ενώ ίσως ασκεί ευνοϊκές επιδράσεις στους βιοδείκτες αίματος της νόσου Αλτσχάιμερ και στην γνωστική λειτουργία σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες (37). Στον αντίποδα, μία μελέτη στην Κίνα ανέφερε ότι η υψηλή πρόσληψη τσίλι (περισσότερα από 50 γραμμάρια ανά ημέρα) σχετίζεται με γνωστική μείωση (43).
Η καψαϊκίνη έχει δοκιμαστεί ως εργογόνο (ενισχυτικό της απόδοσης) βοήθημα και φαίνεται να βοηθά τόσο στο τρέξιμο (28) όσο και στις ασκήσεις αντιστάσεις (29).
Τα καροτενοειδή της πάπρικας απορροφώνται στο αίμα και ανιχνεύονται στα ερυθροκύτταρα, το οποίο συμβάλλει στην αύξηση της απόδοσης αντοχής των αθλητών μειώνοντας την κατανάλωση οξυγόνου και τον καρδιακό ρυθμό (33).
ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
από συμπλήρωμα διατροφής:
Στην βιβλιογραφία υπάρχουν αρκετές αναφορές για τον πιθανό κίνδυνο της καψαϊκίνης, ακόμη και όταν χρησιμοποιείται από κατά τα άλλα υγιή άτομα, ενώ η χρήση χαπιών απώλειας βάρους που περιέχουν πιπέρι καγιέν αυξάνεται συνεχώς (39). Ο αριθμός των περιπτώσεων με καρδιοτοξικές επιδράσεις που αναφέρονται στην βιβλιογραφία έχει αυξηθεί (40).
Για παράδειγμα, ένας υγιής νεαρός άνδρας ανέπτυξε έντονο πόνο στο στήθος και υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αρνήθηκε ότι έκανε χρήση παράνομων ουσιών και δεν είχε παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Κατά την λήψη του ιστορικού του διαπιστώθηκε ότι είχε αρχίσει πρόσφατα να λαμβάνει χάπια πιπεριού καγιέν για αδυνάτισμα (38).
Σε μία άλλη περίπτωση, άνδρας 41 ετών, χωρίς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, έλαβε χάπια πιπεριού καγιέν για να χάσει βάρος και εμφάνισε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (39).
Σε μία ακόμα περίπτωση, ένας 21χρονος άνδρας προσήλθε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με πόνο στο στήθος που επέμενε επί 1 ώρα. Δεν είχε παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο και δεν είχε έκθεση σε συναισθηματικό ή σωματικό στρες. Ο ασθενής δήλωσε ότι είχε λάβει χάπια πιπεριού καγιέν (δύο φορές την ημέρα για 2 ημέρες) που αγόρασε μέσω διαδικτύου και ότι είχε πάρει την τελευταία δόση 1 ώρα πριν από την εμφάνιση του πόνου στο στήθος του (40).
Μερικές σκέψεις :
- να διαβάζετε προσεκτικά την λίστα με τα συστατικά και τα έκδοχα
- εάν τελικά αποφασίσετε να αγοράσετε συμπλήρωμα, να βεβαιώνεστε ότι ο προμηθευτής αποτελεί αξιόπιστη επιλογή, ιδίως εάν η αγορά γίνεται μόνο μέσω διαδικτύου,
- να μην ξεπερνάτε την δοσολογία που αναφέρεται στις οδηγίες χρήσης, εκτός εάν ακολουθείτε οδηγίες επαγγελματία υγείας
από το φυτό:
Το National Capital Poison Centre των ΗΠΑ αναφέρει ότι η υπερβολική κατανάλωση καυτερής πιπεριάς μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος και αίσθημα καύσου (41).
Κατά την προετοιμασία του γεύματος, εάν έλαια που περιέχουν καψαϊκίνη εισχωρήσουν στο δέρμα, μπορεί να προκληθεί πόνος και ερυθρότητα. Και εάν οι χυμοί της πιπεριάς τύχει να πιτσιλίσουν κατά λάθος το μάτι, μπορεί να προκληθεί έντονος πόνος, δακρύρροια και ερυθρότητα. Όταν εισπνέεται, η καψαϊκίνη μπορεί να προκαλέσει κρίση άσθματος ή αναπνευστική δυσχέρεια σε ευαίσθητα άτομα.
Για να ανακουφίσετε το αίσθημα καύσου που προκαλείται από την κατανάλωση καψαϊκίνης, μικρές γουλιές νερού ίσως φανούν χρήσιμες.
Εάν το μάτι έχει προσβληθεί, ρίχνουμε άφθονο ζεστό νερό για 15 λεπτά. Η χρήση ψυχρών κομπρέσων ίσως επίσης μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.
Όσον αφορά την έκθεση στο δέρμα, ίσως βοηθήσει να ξεπλύνουμε με ζεστό νερό, φυτικό λάδι.
Επίσης, η απομάκρυνση από την πηγή είναι κρίσιμη. Εάν το άτομο αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα στην αναπνοή ή δυσφορία στο στήθος, καλέστε το 166 (41).
Κλείνοντας, μία μελέτη αξιολόγησε τις επιδράσεις της κατανάλωσης καψαϊκίνης σε 17 υγιείς εθελοντές και 31 ασθενείς με διαφορετικούς φαινότυπους της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Όλα τα άτομα τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν είτε καψαϊκίνη ενδοοισοφαγικής έγχυσης είτε φυσιολογικό ορό 0,9%.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι είκοσι οκτώ ασθενείς (90%) με διαφορετικούς φαινότυπους της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, και 6 υγιή άτομα (35%) εμφάνισαν οισοφαγικά και γαστρικά συμπτώματα (42).
Συνεπώς, σε περίπτωση που αποφασίσετε να το εντάξετε στην διατροφή σας, τότε μην καταφεύγετε σε υπερβολές και επιλέξτε μία μικρή δοσολογία, ιδίως εάν υπάρχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Mία ακόμα πληροφορία που ίσως φανεί χρήσιμη είναι η εξής:
Οι γλυκές πιπεριές περιέχουν καψινοειδή, τα οποία έχουν παρόμοια δομή με τα καψαϊκινοειδή.
Μέχρι στιγμής, έχει βρεθεί ότι τα καψινοειδή διαθέτουν βιολογικές ιδιότητες κατά της παχυσαρκίας (45), ενώ άλλες μελέτες αναφέρουν ότι για τα καψινοειδή, τα μη-πικάντικα ανάλογα των καψαϊκινοειδών, έχει αναφερθεί ότι αυξάνουν την ενεργειακή δαπάνη (8, 24) μέσω της διέγερσης του καφέ λιπώδους ιστού (8).
Δεδομένου ότι τα καψινοειδή είναι λιγότερο τοξικά από τα καψαϊκινοειδή, τα καψινοειδή ίσως πλεονεκτούν έναντι των καψαϊκινοειδών σε κλινικές εφαρμογές όπως η απώλεια βάρους (45).
Επίσης, μία μελέτη ανέφερε ότι η επί 2 εβδομάδες κατανάλωση 'CH-19 Sweet', μία μη-καυτερή ποικιλία κόκκινης πιπεριάς, μείωσε το σωματικό βάρος και κατέστειλε την συσσώρευση σωματικού λίπους (46).
8. ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Εκτός από την εδώδιμη χρήση, η καψαϊκίνη έχει χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα άλλων εφαρμογών (13), όπως :
- η αποτροπή εντόμων,
- τα προϊόντα αυτοάμυνας (σπρέι πιπεριού),
- η προστασία των καλλιεργειών από περιπλανώμενα κοπάδια ελεφάντων,
- η απώθηση σκίουρων,
- αυτοπροστατευτικές λοσιόν για να απωθηθούν οι καρχαρίες,
- στα καλλωπιστικά φυτά
9. ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Δείτε και την ανάρτηση "βότανα για αδυνάτισμα".
10. ΑΠΩΛΕΙΑ 14,7 ΚΙΛΑ ΑΠΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ
Μελέτη σύγκρινε ένα από τα πιο γνωστά φάρμακα για την απώλεια βάρους με το μανιτάρι Πόρια κόκος και τα ευρήματα έδειξαν ότι το Πόρια κόκος ήταν 140% πιο αποτελεσματικό, οδηγώντας σε απώλεια 14,7 κιλών.
Για να διαβάσετε αναλυτικές λεπτομέρειες κάντε κλικ εδώ.
Παραπομπές:
1. J Pharm Bioallied Sci . Jul-Sep 2019;11(3):248-253. doi: 10.4103/jpbs.JPBS_102_19. A Questionnaire-based Study for Weight Loss by Using Herbal Drugs in Dammam (Eastern Region), Kingdom of Saudi Arabia Wasim Ahmad, Ayaz Ahmad, Mohammad D Ali, Yousif Amin, Sukainah A Sheikh, Anjum Usmani, Rawan A Otaibi, Sarah A Rashidi, Noura A Salih, Omnia A Mostafa
http://europepmc.org/article/MED/31555031
2. Nutrients . 2019 Sep 17;11(9):2238. doi: 10.3390/nu11092238. Appetite-Suppressing and Satiety-Increasing Bioactive Phytochemicals: A Systematic Review Johann Stuby, Isaac Gravestock, Evelyn Wolfram, Giuseppe Pichierri, Johann Steurer, Jakob M Burgstaller
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31533291/
3. Capsicum annuum, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, Εργαστήριο Φαρμακολογίας
http://mediplantepirus.med.uoi.gr/pharmacology/plant_details.php?id=339
4. J Food Sci Technol . 2020 Oct;57(10):3677-3687. doi: 10.1007/s13197-020-04400-x. Epub 2020 Apr 10. Antioxidant and anti-obesity properties of local chilies varieties in Malaysia Chan Suk Huei, Azrina Azlan, Amin Ismail, Nurul Husna Shafie, Sharmin Sultana
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32903949/
5. Korean J Food Sci Anim Resour . 2018 Jul;38(3):451-467. doi: 10.5851/kosfa.2018.38.3.451. Epub 2018 Jul 31. Biochemical, Microbiological, and Sensory Characteristics of Stirred Yogurt Containing Red or Green Pepper ( Capsicum annuum cv. Chungyang) Juice Su-Hyun Kang, Mi-Sang Yu, Jeong-Mee Kim, Sung-Kwon Park, Chi-Ho Lee, Hong-Gu Lee, Soo-Ki Kim
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30018490/
6. J Cell Biochem . 2015 Jun;116(6):1153-63. doi: 10.1002/jcb.25052. Nonivamide enhances miRNA let-7d expression and decreases adipogenesis PPARγ expression in 3T3-L1 cells Barbara Rohm, Ann-Katrin Holik, Nicole Kretschy, Mark M Somoza, Jakob P Ley, Sabine Widder, Gerhard E Krammer, Doris Marko, Veronika Somoza
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25704235/
7. J Am Coll Nutr . 2021 Aug 12;1-9. doi: 10.1080/07315724.2021.1962771. Online ahead of print. Capsaicin and Its Effects on Body Weight Cemre Elmas, Ceren Gezer
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34383610/
8. Am J Clin Nutr . 2018 Jan 1;107(1):62-70. doi: 10.1093/ajcn/nqx025. Capsinoids activate brown adipose tissue (BAT) with increased energy expenditure associated with subthreshold 18-fluorine fluorodeoxyglucose uptake in BAT-positive humans confirmed by positron emission tomography scan Lijuan Sun, Stefan G Camps, Hui Jen Goh, Priya Govindharajulu, Joshua D Schaefferkoetter, David W Townsend, Sanjay K Verma, S Sendhil Velan, Lei Sun, Siu Kwan Sze, Su Chi Lim, Bernhard Otto Boehm, Christiani Jeyakumar Henry, Melvin Khee-Shing Leow
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29381803/
9. Clinical Trial Int J Obes (Lond) . 2005 Jun;29(6):682-8. doi: 10.1038/sj.ijo.0802862. Sensory and gastrointestinal satiety effects of capsaicin on food intake M S Westerterp-Plantenga, A Smeets, M P G Lejeune
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15611784/
10. Comparative Study Hawaii Med J . 2006 Aug;65(8):231-6. Adolescent calorie/fat menu ordering at fast food restaurants compared to other restaurants Julienne A Yamamoto, Joelle B Yamamoto, Brennan E Yamamoto, Loren G Yamamoto
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17004622/
11. Narang N, Jiraungkoorskul W, Jamrus P. Current Understanding of Antiobesity Property of Capsaicin. Pharmacogn Rev. 2017 Jan-Jun;11(21):23-26. doi: 10.4103/phrev.phrev_48_16. PMID: 28503049; PMCID: PMC5414451.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28503049
12. Sanati S, Razavi BM, Hosseinzadeh H. A review of the effects of Capsicum annuum L. and its constituent, capsaicin, in metabolic syndrome. Iran J Basic Med Sci. 2018 May;21(5):439-448. doi: 10.22038/IJBMS.2018.25200.6238. PMID: 29922422; PMCID: PMC6000222.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29922422
13. Basith S, Cui M, Hong S, Choi S. Harnessing the Therapeutic Potential of Capsaicin and Its Analogues in Pain and Other Diseases. Molecules. 2016 Jul 23;21(8):966. doi: 10.3390/molecules21080966. PMID: 27455231; PMCID: PMC6272969.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27455231
14. Villa-Rivera MG, Ochoa-Alejo N. Chili Pepper Carotenoids: Nutraceutical Properties and Mechanisms of Action. Molecules. 2020 Nov 27;25(23):5573. doi: 10.3390/molecules25235573. PMID: 33260997; PMCID: PMC7729576.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33260997/
15. Lu M, Ho CT, Huang Q. Extraction, bioavailability, and bioefficacy of capsaicinoids. J Food Drug Anal. 2017 Jan;25(1):27-36. doi: 10.1016/j.jfda.2016.10.023. Epub 2016 Dec 9. PMID: 28911540.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28911540/
16. Varghese S, Kubatka P, Rodrigo L, Gazdikova K, Caprnda M, Fedotova J, Zulli A, Kruzliak P, Büsselberg D. Chili pepper as a body weight-loss food. Int J Food Sci Nutr. 2017 Jun;68(4):392-401. doi: 10.1080/09637486.2016.1258044. Epub 2016 Nov 29. PMID: 27899046.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27899046/
17. Sun F, Xiong S, Zhu Z. Dietary Capsaicin Protects Cardiometabolic Organs from Dysfunction. Nutrients. 2016 Apr 25;8(5):174. doi: 10.3390/nu8050174. PMID: 27120617; PMCID: PMC4882656.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27120617
18. Zheng J, Zheng S, Feng Q, Zhang Q, Xiao X. Dietary capsaicin and its anti-obesity potency: from mechanism to clinical implications. Biosci Rep. 2017 May 11;37(3):BSR20170286. doi: 10.1042/BSR20170286. PMID: 28424369; PMCID: PMC5426284.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28424369/
19. Whiting S, Derbyshire E, Tiwari BK. Capsaicinoids and capsinoids. A potential role for weight management? A systematic review of the evidence. Appetite. 2012 Oct;59(2):341-8. doi: 10.1016/j.appet.2012.05.015. Epub 2012 May 22. PMID: 22634197.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22634197/
20. Leung FW. Capsaicin as an anti-obesity drug. Prog Drug Res. 2014;68:171-9. doi: 10.1007/978-3-0348-0828-6_7. PMID: 24941669.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24941669
21. Whiting S, Derbyshire EJ, Tiwari B. Could capsaicinoids help to support weight management? A systematic review and meta-analysis of energy intake data. Appetite. 2014 Feb;73:183-8. doi: 10.1016/j.appet.2013.11.005. Epub 2013 Nov 15. PMID: 24246368.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24246368/
22. Zsiborás C, Mátics R, Hegyi P, Balaskó M, Pétervári E, Szabó I, Sarlós P, Mikó A, Tenk J, Rostás I, Pécsi D, Garami A, Rumbus Z, Huszár O, Solymár M. Capsaicin and capsiate could be appropriate agents for treatment of obesity: A meta-analysis of human studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018 Jun 13;58(9):1419-1427. doi: 10.1080/10408398.2016.1262324. Epub 2017 Jun 12. PMID: 28001433.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28001433/
23. Irandoost P, Lotfi Yagin N, Namazi N, Keshtkar A, Farsi F, Mesri Alamdari N, Vafa M. The effect of Capsaicinoids or Capsinoids in red pepper on thermogenesis in healthy adults: A systematic review and meta-analysis. Phytother Res. 2021 Mar;35(3):1358-1377. doi: 10.1002/ptr.6897. Epub 2020 Oct 15. PMID: 33063385.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33063385/
24. Tremblay A, Arguin H, Panahi S. Capsaicinoids: a spicy solution to the management of obesity? Int J Obes (Lond). 2016 Aug;40(8):1198-204. doi: 10.1038/ijo.2015.253. Epub 2015 Dec 21. PMID: 26686003.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26686003/
25. Fattori V, Hohmann MS, Rossaneis AC, Pinho-Ribeiro FA, Verri WA. Capsaicin: Current Understanding of Its Mechanisms and Therapy of Pain and Other Pre-Clinical and Clinical Uses. Molecules. 2016 Jun 28;21(7):844. doi: 10.3390/molecules21070844. PMID: 27367653; PMCID: PMC6273101.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27367653
26. Lejeune MP, Kovacs EM, Westerterp-Plantenga MS. Effect of capsaicin on substrate oxidation and weight maintenance after modest body-weight loss in human subjects. Br J Nutr. 2003 Sep;90(3):651-59. doi: 10.1079/bjn2003938. PMID: 13129472.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/13129472/
27. Ahuja KD, Robertson IK, Geraghty DP, Ball MJ. The effect of 4-week chilli supplementation on metabolic and arterial function in humans. Eur J Clin Nutr. 2007 Mar;61(3):326-33. doi: 10.1038/sj.ejcn.1602517. Epub 2006 Aug 23. Erratum in: Eur J Clin Nutr. 2007 Mar;61(3):442. PMID: 16929238.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16929238/
28. de Freitas MC, Cholewa JM, Gobbo LA, de Oliveira JVNS, Lira FS, Rossi FE. Acute Capsaicin Supplementation Improves 1,500-m Running Time-Trial Performance and Rate of Perceived Exertion in Physically Active Adults. J Strength Cond Res. 2018 Feb;32(2):572-577. doi: 10.1519/JSC.0000000000002329. PMID: 29120986.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29120986/
29. Conrado de Freitas M, Cholewa JM, Freire RV, Carmo BA, Bottan J, Bratfich M, Della Bandeira MP, Gonçalves DC, Caperuto EC, Lira FS, Rossi FE. Acute Capsaicin Supplementation Improves Resistance Training Performance in Trained Men. J Strength Cond Res. 2018 Aug;32(8):2227-2232. doi: 10.1519/JSC.0000000000002109. PMID: 28682933.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28682933/
30. Wu Q, Bai P, Xia Y, Xia Y, Xu B, Dai K, Zheng Z, Guo MSS, Fung KWC, Dong TTX, Tsim KWK. Capsaicin Inhibits the Expression of Melanogenic Proteins in Melanocyte via Activation of TRPV1 Channel: Identifying an Inhibitor of Skin Melanogenesis. J Agric Food Chem. 2020 Dec 16;68(50):14863-14873. doi: 10.1021/acs.jafc.0c06321. Epub 2020 Dec 6. PMID: 33280383.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33280383/
31. Choi SE, Kim TH, Yi SA, Hwang YC, Hwang WS, Choe SJ, Han SJ, Kim HJ, Kim DJ, Kang Y, Lee KW. Capsaicin attenuates palmitate-induced expression of macrophage inflammatory protein 1 and interleukin 8 by increasing palmitate oxidation and reducing c-Jun activation in THP-1 (human acute monocytic leukemia cell) cells. Nutr Res. 2011 Jun;31(6):468-78. doi: 10.1016/j.nutres.2011.05.007. Epub 2011 Jun 17. PMID: 21745629.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21745629/
32. Lu Y, Cui B. Extraction and Purification of Capsaicin from Capsicum Oleoresin Using a Combination of Tunable Aqueous Polymer-Phase Impregnated Resin (TAPPIR) Extraction and Chromatography Technology. Molecules. 2019 Oct 31;24(21):3956. doi: 10.3390/molecules24213956. PMID: 31683728; PMCID: PMC6866130.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31683728/
33. Maeda H, Nishino A, Maoka T. Biological Activities of Paprika Carotenoids, Capsanthin and Capsorubin. Adv Exp Med Biol. 2021;1261:285-293. doi: 10.1007/978-981-15-7360-6_26. PMID: 33783751.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33783751/
34. Uarrota VG, Maraschin M, de Bairros ÂFM, Pedreschi R. Factors affecting the capsaicinoid profile of hot peppers and biological activity of their non-pungent analogs (Capsinoids) present in sweet peppers. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(4):649-665. doi: 10.1080/10408398.2020.1743642. Epub 2020 Mar 26. PMID: 32212928.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32212928/
35. Lu M, Chen C, Lan Y, Xiao J, Li R, Huang J, Huang Q, Cao Y, Ho CT. Capsaicin-the major bioactive ingredient of chili peppers: bio-efficacy and delivery systems. Food Funct. 2020 Apr 30;11(4):2848-2860. doi: 10.1039/d0fo00351d. PMID: 32246759.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32246759/
36. Adaszek Ł, Gadomska D, Mazurek Ł, Łyp P, Madany J, Winiarczyk S. Properties of capsaicin and its utility in veterinary and human medicine. Res Vet Sci. 2019 Apr;123:14-19. doi: 10.1016/j.rvsc.2018.12.002. Epub 2018 Dec 14. PMID: 30579138.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30579138/
37. J Alzheimers Dis . 2016 Apr 8;52(3):1081-8. doi: 10.3233/JAD-151079. The Associations between a Capsaicin-Rich Diet and Blood Amyloid-β Levels and Cognitive Function Cheng-Hui Liu, Xian-Le Bu, Jun Wang, Tao Zhang, Yang Xiang, Lin-Lin Shen, Qing-Hua Wang, Bo Deng, Xin Wang, Chi Zhu, Xiu-Qing Yao, Meng Zhang, Hua-Dong Zhou, Yan-Jiang Wang
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27079706/
38. Sogut O, Kaya H, Gokdemir MT, Sezen Y. Acute myocardial infarction and coronary vasospasm associated with the ingestion of cayenne pepper pills in a 25-year-old male. Int J Emerg Med. 2012 Jan 20;5:5. doi: 10.1186/1865-1380-5-5. PMID: 22264348; PMCID: PMC3284873.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22264348/
39. Sayin MR, Karabag T, Dogan SM, Akpinar I, Aydin M. A case of acute myocardial infarction due to the use of cayenne pepper pills. Wien Klin Wochenschr. 2012 Apr;124(7-8):285-7. doi: 10.1007/s00508-012-0163-8. Epub 2012 Apr 20. PMID: 22527825.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22527825/
40. Akçay M, Gedikli Ö, Yüksel S. An unusual side effect of weight loss pills in a young man; acute myocardial infarction due to cayenne pepper pills. Anatol J Cardiol. 2017 Oct;18(4):310-311. doi: 10.14744/AnatolJCardiol.2017.8031. PMID: 29076819; PMCID: PMC5731531.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29076819/
41. Capsaicin: When the "Chili" Is Too Hot, national capital poison center
https://www.poison.org/articles/2010-oct/capsaicin-when-the-chili-is-too-hot
42. Herrera-López JA, Mejía-Rivas MA, Vargas-Vorackova F, Valdovinos-Díaz MA. Capsaicin induction of esophageal symptoms in different phenotypes of gastroesophageal reflux disease. Rev Gastroenterol Mex. 2010 Oct-Dec;75(4):396-404. PMID: 21169106.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21169106/
43. Shi Z, El-Obeid T, Riley M, Li M, Page A, Liu J. High Chili Intake and Cognitive Function among 4582 Adults: An Open Cohort Study over 15 Years. Nutrients. 2019 May 27;11(5):1183. doi: 10.3390/nu11051183. PMID: 31137805; PMCID: PMC6566199.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31137805/
44. Kennedy LE, Abraham A, Kulkarni G, Shettigar N, Dave T, Kulkarni M. Capsanthin, a Plant-Derived Xanthophyll: a Review of Pharmacology and Delivery Strategies. AAPS PharmSciTech. 2021 Jul 9;22(5):203. doi: 10.1208/s12249-021-02065-z. PMID: 34244867.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34244867/
45. Luo XJ, Peng J, Li YJ. Recent advances in the study on capsaicinoids and capsinoids. Eur J Pharmacol. 2011 Jan 10;650(1):1-7. doi: 10.1016/j.ejphar.2010.09.074. Epub 2010 Oct 12. PMID: 20946891.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20946891/
46. Kawabata F, Inoue N, Yazawa S, Kawada T, Inoue K, Fushiki T. Effects of CH-19 sweet, a non-pungent cultivar of red pepper, in decreasing the body weight and suppressing body fat accumulation by sympathetic nerve activation in humans. Biosci Biotechnol Biochem. 2006 Dec;70(12):2824-35. doi: 10.1271/bbb.60206. Epub 2006 Dec 7. PMID: 17151481.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17151481/