11/7/2021
Ενημέρωση : 28/7/2021
Ενημέρωση : 28/7/2021
ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ (FOREST BATHING)
Πριν λίγους μήνες είδα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο με τίτλο "Υπάρχουν οφέλη για την υγεία εάν αφιερώνουμε χρόνο στη φύση;".
Η απάντηση, προφανώς, ήταν καταφατική σε σημείο πλέον που η φύση συνταγογραφείται. Ωστόσο, αυτό που μου τράβηξε περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν η αναφορά σε μία ανασκόπηση του 2017, η οποία εξέτασε τα οφέλη που έχει το "Shinrin-Yoku", το οποίο στα αγγλικά αποδίδεται ως "Forest Bathing", δηλαδή... "μπάνιο στο δάσος".
Μπάνιο στο δάσος..;;!!
Πρώτη φορά άκουγα αυτήν την έννοια.
Τί ακριβώς σημαίνει ..;;!!
Η περιέργεια μου ήταν μεγάλη και αποφάσισα να διαβάσω την σχετική ανασκόπηση, η οποία αποδείχτηκε εξαιρετικά μακροσκελής, και για αυτόν τον λόγο παραθέτω εκείνα τα σημεία που - κατά την γνώμη μου - ήταν τα σημαντικότερα.
Όσοι άνθρωποι ενδιαφέρονται να διαβάσουν το πλήρες κείμενο, τότε ας ανατρέξουν στο τέλος του παρόντος συνδέσμου όπου υπάρχει ο σχετικός σύνδεσμος.
- - - - -
Περίληψη
Η τρέχουσα βιβλιογραφία υποστηρίζει τα συνολικά οφέλη για την υγεία από την έκθεση στην φύση και στα πράσινα περιβάλλοντα.
Ο στόχος αυτής της διεξοδικης ανασκόπησης είναι να αποσαφηνίσει την εμπειρική έρευνα που έχει διεξαχθεί σχετικά επιδράσεις που έχει το Shinrin-Yoku (ή μπάνιο στο δάσος) στην φυσιολογία και στην ψυχολογία, στην Ιαπωνία και στην Κίνα.
Επιπλέον, στοχεύουμε να ενθαρρύνουμε τους επαγγελματίες υγείας να διεξάγουν έρευνα στους δυτικούς πολιτισμούς σχετικά με τις κλινικές ιαματικές επιδράσεις του Shinrin-Yoku και, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν το Shinrin-Yoku ως μέθοδο για να μειώσουν το υπερβολικό άγχος και την πιθανή εξουθένωση (burnout).
Η Θεραπεία μέσω της Φύσης (Nature Therapy).ως μέθοδος προάσπισης της υγείας και ως πιθανό καθολικό μοντέλο υγείας εμπλέκεται στην μείωση του άγχους του σύγχρονου τρόπου ζωής και του "τεχνολογικού άγχους" (technostress).
Εισαγωγή
Η έρευνα που διενεργήθηκε στην Ιαπωνία και στην Κίνα δείχνει μια πληθώρα θετικών επιδράσεων στην υγεία (στην φυσιολογία και στην ψυχολογιία) που σχετίζονται με την πρακτική του Shinrin-Yoku (SY), επίσης γνωστό ως "Μπάνιο στο Δάσος" (Forest Bathing).
Το Shinrin-Yoku είναι μια παραδοσιακή ιαπωνική πρακτική, κατά την οποία ένα άτομο "βυθίζεται" στην φύση χρησιμοποιώντας συνειδητά και τις πέντε αισθήσεις του.
Κατά την δεκαετία του 1980, το Shinrin-Yoku εμφανίστηκε στην Ιαπωνία ως βασικό μέρος της προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης και της ίασης στην ιαπωνική ιατρική.
Τα αναφερόμενα ερευνητικά ευρήματα που σχετίζονται με τα ιαματικά μέρη του Shinrin-Yoku ενισχύουν συγκεκριμένα τις ιαματικές επιδράσεις σε:
1. την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος (αυξάνονται τα κύτταρα φυσικοί φονείς / πρόληψη του καρκίνου) ·
2. καρδιαγγειακό σύστημα (υπέρταση / στεφανιαία νόσος)
3. αναπνευστικό σύστημα (αλλεργίες και αναπνευστική νόσος)
4. κατάθλιψη και άγχος (διαταραχές της διάθεσης και άγχος)
5. ψυχική χαλάρωση (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας)
6. ανθρώπινα συναισθήματα «δέους» (αύξηση της ευγνωμοσύνης και της ανιδιοτέλειας).
Επιπλέον, έχουν διατυπωθεί υποθέσεις από διάφορους ερευνητές, όπως είναι οι εξής:
- Υπόθεση Αποκατάστασης της Προσοχής,
- Υπόθεση για την Μείωση του Στρες, και
- Υπόθεση Βιοφιλίας,
οι οποίες παρέχουν υποστήριξη προς την πρακτική του Shinrin-Yoku και άλλων μορφών ενασχόλης με την φύση.
Αρκετές μελέτες διερεύνησαν τα ιαματικά οφέλη του Shinrin-Yoku σε ασιατικές χώρες:
- διαφορές στην φυσιολογία και στην ψυχολογία διαφορές μεταξύ ατόμων που έλαβαν μέρος σε ένα πρόγραμμα «Δασοθεραπείας» (forest therapy) και ατόμων σε μία ομάδα ελέγχου, εξετάστηκαν στη μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ, και τα ευρήματα έδειξαν σημαντική μείωσης του χρόνιου εκτεταμένου πόνου και της κατάθλιψης [3].
- ερευνητές έδειξαν πώς οι άνδρες Ιάπωνες μαθητές που περπατούσαν επό 15 λεπτά σε ένα αστικό πάρκο κατά την διάρκεια της φθινοπωρινής περιόδου είχαν μειωμένο άγχος και μειωμένους καρδιακούς παλμούς.
Χρησιμοποιώντας αρκετές έγκυρες ψυχολογικές εξετάσεις, οι ερευνητές κατέδειξαν τις θετικές επιδράσεις της Δασοθεραπείας σε άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιες παρενέργειες από εγκεφαλικό αγγειακό ατύχημα - συγκεκριμένα άγχους και κατάθλιψης.
- στο Κέντρο Περιβάλλοντος, Υγείας και Επιστημών Πεδίου της Ιαπωνίας, ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα οξυαιμοσφαιρίνης στους προμετωπιαίους φλοιούς, ενώ οι συμμετέχοντες παρατήρησαν τρία φυτά φυτά εσωτερικού χώρου (dracaena).
Τα ευρήματα έδειξαν σημαντική αύξηση των επιπέδων οξυαιμοσφαιρίνης των συμμετεχόντων για τις επιδράσεις των φυτών στον αστικό, στον οικιακό και στον εργασιακό χώρο, γεγονός που καταδεικνύει άμεσα τις επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία από τα φυτά εσωτερικού χώρου.
Συζήτηση
Επισκόπηση των ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία από το Shinrin-Yoku και την Θεραπεία μέσω της Φύσης
Γενικά, υπό την σκοπιά της φυσιολογίας, σημαντικά εμπειρικά ευρήματα της έρευνας δείχνουν μείωση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης και αύξηση της χαλάρωσης για τους ανθρώπους που εκτίθενται σε φυσικούς χώρους με πράσινο.
Ακόμη και έρευνα που περιλαμβάνει την χρήση βίντεο από το δάσος ή τον ωκεανό έχει τις ίδιες επιδράσεις στην φυσιολογία.
- Από ποιοτική και ψυχολογική άποψη, μελέτη στην Δανία έδειξε ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν μια αίσθηση ασφάλειας, ηρεμίας και συνολικά γενική ευεξία μετά από την έκθεση ή την ενασχόληση με την φύση.
- Μελέτη στην νότια Κορέα σε άτομα με γνωστό εθισμό στο αλκοόλ και υψηλές βαθμολογίες κατάθλιψης επωφελήθηκαν περισσότερο από Κατασκήνωση Δασοθεραπείας σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες κατάθλιψης και κατάχρησης αλκοόλ.
Συνολικά, η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας δείχνει θετικά οφέλη για την υγεία από το Shinrin-Yoku και την Θεραπεία μέσω της Φύσης.
Πώς επηρρεάζεται η μελλοντική πρακτική της υγειονομικής περίθαλψης
Αυτή η διεξοδική ανασκόπηση παραθέτει, τιμά και υποστηρίζει την αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις θετικές επιδράσεις που έχει η φύση στην ανθρώπινη υγεία (π.χ. μείωση του στρες και αυξημένη συνολική ευεξία) με διάφορους τρόπους:
- με το να περνάμε χρόνο στη φύση,
- βλέποντας εικόνες από την φύση μέσω βίντεο,
- να έχουμε φυτά και λουλούδια σε εσωτερικούς χώρους, και
- η ανάπτυξη αστικών χώρων πρασίνου σε μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές παγκοσμίως.
Έγκυρες και αξιόπιστα ευρήματα δείχνουν τις σημαντικές επιδράσεις στην υγεία, τόσον στην ίαση όσο και στην πρόληψη.
Οι επαγγελματίες υγείας και οι εκπαιδευτικοί ίσως μπορούν να στραφούν στην βιβλιογραφία που υπάρχει για το Shinrin-Yoku και την Θεραπεία μέσω της Φύσης ώστε να εντοπίσουν απλές, προσιτές και απολαυστικές συμπληρωματικές παρεμβάσεις για την μείωση των συμπτωμάτων άγχους, ανησυχίας, και κατάθλιψης και για να ενισχύσουν την χαρά, την χαλάρωση, την συνολική αίσθησης ευεξίας και ισορροπίας στην ζωή.
Ο ιδρυτής και μέλος του φορέα Association of Nature and Forest Therapy Guides and Programs, Amos Clifford, δηλώνει ότι η αποστολή του οργανισμού είναι να ενσωματώσει την Δασοθεραπεία στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Επιπλέον, το Shinrin-Yoku ως ιαματικός και αποκαταστατικός τρόπος ίσως μπορεί να υποστηρίξει την ευεξία του ιατρού και του ασθενούς, προάγοντας παράλληλα μια αίσθηση γαλήνης, αξιοπρέπειας και άνεσης.
Συμπεράσματα
Οι ερευνητές είναι πρόθυμοι να δουν πώς εξελίχθηκαν οι άνθρωποι τα τελευταία 6 έως 7 εκατομμύρια χρόνια.
Όταν αναλογιζόμαστε ότι οι άνθρωποι υπάρχουν λιγότερο από το 0,01% της ιστορίας του είδους μας στο σύγχρονο περιβάλλον, και το υπόλοιπο 99,99% του χρόνου αυτού ζούμε στη φύση, δεν είναι άξιο απορίας που κάποιοι άνθρωποι λαχταρούν και νιώθουν ότι ελκύονται να επιστρέψουν εκεί από όπου ξεκίνησαν οι φυσιολογικές/ψυχολογικές λειτουργίες των ανθρώπων, και ζούσαμε με φυσικό τρόπο.
Η υπόθεση της βιοφιλίας υποστηρίζει το shinrin-yoku και την θεραπεία μέσω της φύσης επειδή βασίζεται στην ιδέα ότι οι άνθρωποι έχουν μια εσωτερική βιολογική έλξη προς την φύση και την σημασία της στην ανάπτυξή μας.
Επιπλέον, ψυχολογικά και πνευματικά, οι άνθρωποι γνωρίζουν διαισθητικά τις χαλαρωτικές, καταπραϋντικές επιπτώσεις και το «αίσθημα δέους» που νιώθουν με το να βρίσκονται μέσα στα δάση ή να βλέπουν τα δάση, τα φυτά, τα λουλούδια, τους αστικούς χώρους πρασίνου, τα πάρκα και τα φυσικά ξύλινα υλικά.
Η εμπειρία νου-σώματος-πνεύματος που σχετίζεται με το shinrin-yoku απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και ίσως μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως απεικονίζεται στην παρούσα διεξοδική ανασκόπηση.
Αυτές οι μέθοδοι υποστηρίζονται από τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα, την ιστορία και τις προσωπικές εμπειρίες που αναφέρονται με την πάροδο του χρόνου.
Η πρακτική του shinrin-yoku και της θεραπείας μέσω της φύσης είναι οντολογικός ρεαλισμός και προσφέρει στους ανθρώπους έναν αυθεντικό τρόπο ίασης και πρόληψης της υγείας για τον νου, το σώμα και το πνεύμα.
Πώς θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε αυτήν τη μέθοδο προάσπισης της υγείας και να την επιδείξουμε επιστημονικά και διαισθητικά προκειμένου να την προσθέσουμε στην βασισμένη με αποδείξεις πρακτική, καθώς και στα παγκόσμια συστήματα υγειονομικής περίθαλψης ;
ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ
Review Int J Environ Res Public Health. 2017 Jul 28;14(8):851. doi: 10.3390/ijerph14080851. Shinrin-Yoku (Forest Bathing) and Nature Therapy: A State-of-the-Art Review Margaret M Hansen 1 , Reo Jones 2 , Kirsten Tocchini
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28788101/
Η απάντηση, προφανώς, ήταν καταφατική σε σημείο πλέον που η φύση συνταγογραφείται. Ωστόσο, αυτό που μου τράβηξε περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν η αναφορά σε μία ανασκόπηση του 2017, η οποία εξέτασε τα οφέλη που έχει το "Shinrin-Yoku", το οποίο στα αγγλικά αποδίδεται ως "Forest Bathing", δηλαδή... "μπάνιο στο δάσος".
Μπάνιο στο δάσος..;;!!
Πρώτη φορά άκουγα αυτήν την έννοια.
Τί ακριβώς σημαίνει ..;;!!
Η περιέργεια μου ήταν μεγάλη και αποφάσισα να διαβάσω την σχετική ανασκόπηση, η οποία αποδείχτηκε εξαιρετικά μακροσκελής, και για αυτόν τον λόγο παραθέτω εκείνα τα σημεία που - κατά την γνώμη μου - ήταν τα σημαντικότερα.
Όσοι άνθρωποι ενδιαφέρονται να διαβάσουν το πλήρες κείμενο, τότε ας ανατρέξουν στο τέλος του παρόντος συνδέσμου όπου υπάρχει ο σχετικός σύνδεσμος.
- - - - -
Περίληψη
Η τρέχουσα βιβλιογραφία υποστηρίζει τα συνολικά οφέλη για την υγεία από την έκθεση στην φύση και στα πράσινα περιβάλλοντα.
Ο στόχος αυτής της διεξοδικης ανασκόπησης είναι να αποσαφηνίσει την εμπειρική έρευνα που έχει διεξαχθεί σχετικά επιδράσεις που έχει το Shinrin-Yoku (ή μπάνιο στο δάσος) στην φυσιολογία και στην ψυχολογία, στην Ιαπωνία και στην Κίνα.
Επιπλέον, στοχεύουμε να ενθαρρύνουμε τους επαγγελματίες υγείας να διεξάγουν έρευνα στους δυτικούς πολιτισμούς σχετικά με τις κλινικές ιαματικές επιδράσεις του Shinrin-Yoku και, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν το Shinrin-Yoku ως μέθοδο για να μειώσουν το υπερβολικό άγχος και την πιθανή εξουθένωση (burnout).
Η Θεραπεία μέσω της Φύσης (Nature Therapy).ως μέθοδος προάσπισης της υγείας και ως πιθανό καθολικό μοντέλο υγείας εμπλέκεται στην μείωση του άγχους του σύγχρονου τρόπου ζωής και του "τεχνολογικού άγχους" (technostress).
Εισαγωγή
Η έρευνα που διενεργήθηκε στην Ιαπωνία και στην Κίνα δείχνει μια πληθώρα θετικών επιδράσεων στην υγεία (στην φυσιολογία και στην ψυχολογιία) που σχετίζονται με την πρακτική του Shinrin-Yoku (SY), επίσης γνωστό ως "Μπάνιο στο Δάσος" (Forest Bathing).
Το Shinrin-Yoku είναι μια παραδοσιακή ιαπωνική πρακτική, κατά την οποία ένα άτομο "βυθίζεται" στην φύση χρησιμοποιώντας συνειδητά και τις πέντε αισθήσεις του.
Κατά την δεκαετία του 1980, το Shinrin-Yoku εμφανίστηκε στην Ιαπωνία ως βασικό μέρος της προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης και της ίασης στην ιαπωνική ιατρική.
Τα αναφερόμενα ερευνητικά ευρήματα που σχετίζονται με τα ιαματικά μέρη του Shinrin-Yoku ενισχύουν συγκεκριμένα τις ιαματικές επιδράσεις σε:
1. την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος (αυξάνονται τα κύτταρα φυσικοί φονείς / πρόληψη του καρκίνου) ·
2. καρδιαγγειακό σύστημα (υπέρταση / στεφανιαία νόσος)
3. αναπνευστικό σύστημα (αλλεργίες και αναπνευστική νόσος)
4. κατάθλιψη και άγχος (διαταραχές της διάθεσης και άγχος)
5. ψυχική χαλάρωση (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας)
6. ανθρώπινα συναισθήματα «δέους» (αύξηση της ευγνωμοσύνης και της ανιδιοτέλειας).
Επιπλέον, έχουν διατυπωθεί υποθέσεις από διάφορους ερευνητές, όπως είναι οι εξής:
- Υπόθεση Αποκατάστασης της Προσοχής,
- Υπόθεση για την Μείωση του Στρες, και
- Υπόθεση Βιοφιλίας,
οι οποίες παρέχουν υποστήριξη προς την πρακτική του Shinrin-Yoku και άλλων μορφών ενασχόλης με την φύση.
Αρκετές μελέτες διερεύνησαν τα ιαματικά οφέλη του Shinrin-Yoku σε ασιατικές χώρες:
- διαφορές στην φυσιολογία και στην ψυχολογία διαφορές μεταξύ ατόμων που έλαβαν μέρος σε ένα πρόγραμμα «Δασοθεραπείας» (forest therapy) και ατόμων σε μία ομάδα ελέγχου, εξετάστηκαν στη μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ, και τα ευρήματα έδειξαν σημαντική μείωσης του χρόνιου εκτεταμένου πόνου και της κατάθλιψης [3].
- ερευνητές έδειξαν πώς οι άνδρες Ιάπωνες μαθητές που περπατούσαν επό 15 λεπτά σε ένα αστικό πάρκο κατά την διάρκεια της φθινοπωρινής περιόδου είχαν μειωμένο άγχος και μειωμένους καρδιακούς παλμούς.
Χρησιμοποιώντας αρκετές έγκυρες ψυχολογικές εξετάσεις, οι ερευνητές κατέδειξαν τις θετικές επιδράσεις της Δασοθεραπείας σε άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιες παρενέργειες από εγκεφαλικό αγγειακό ατύχημα - συγκεκριμένα άγχους και κατάθλιψης.
- στο Κέντρο Περιβάλλοντος, Υγείας και Επιστημών Πεδίου της Ιαπωνίας, ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα οξυαιμοσφαιρίνης στους προμετωπιαίους φλοιούς, ενώ οι συμμετέχοντες παρατήρησαν τρία φυτά φυτά εσωτερικού χώρου (dracaena).
Τα ευρήματα έδειξαν σημαντική αύξηση των επιπέδων οξυαιμοσφαιρίνης των συμμετεχόντων για τις επιδράσεις των φυτών στον αστικό, στον οικιακό και στον εργασιακό χώρο, γεγονός που καταδεικνύει άμεσα τις επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία από τα φυτά εσωτερικού χώρου.
Συζήτηση
Επισκόπηση των ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία από το Shinrin-Yoku και την Θεραπεία μέσω της Φύσης
Γενικά, υπό την σκοπιά της φυσιολογίας, σημαντικά εμπειρικά ευρήματα της έρευνας δείχνουν μείωση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης και αύξηση της χαλάρωσης για τους ανθρώπους που εκτίθενται σε φυσικούς χώρους με πράσινο.
Ακόμη και έρευνα που περιλαμβάνει την χρήση βίντεο από το δάσος ή τον ωκεανό έχει τις ίδιες επιδράσεις στην φυσιολογία.
- Από ποιοτική και ψυχολογική άποψη, μελέτη στην Δανία έδειξε ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν μια αίσθηση ασφάλειας, ηρεμίας και συνολικά γενική ευεξία μετά από την έκθεση ή την ενασχόληση με την φύση.
- Μελέτη στην νότια Κορέα σε άτομα με γνωστό εθισμό στο αλκοόλ και υψηλές βαθμολογίες κατάθλιψης επωφελήθηκαν περισσότερο από Κατασκήνωση Δασοθεραπείας σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες κατάθλιψης και κατάχρησης αλκοόλ.
Συνολικά, η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας δείχνει θετικά οφέλη για την υγεία από το Shinrin-Yoku και την Θεραπεία μέσω της Φύσης.
Πώς επηρρεάζεται η μελλοντική πρακτική της υγειονομικής περίθαλψης
Αυτή η διεξοδική ανασκόπηση παραθέτει, τιμά και υποστηρίζει την αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις θετικές επιδράσεις που έχει η φύση στην ανθρώπινη υγεία (π.χ. μείωση του στρες και αυξημένη συνολική ευεξία) με διάφορους τρόπους:
- με το να περνάμε χρόνο στη φύση,
- βλέποντας εικόνες από την φύση μέσω βίντεο,
- να έχουμε φυτά και λουλούδια σε εσωτερικούς χώρους, και
- η ανάπτυξη αστικών χώρων πρασίνου σε μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές παγκοσμίως.
Έγκυρες και αξιόπιστα ευρήματα δείχνουν τις σημαντικές επιδράσεις στην υγεία, τόσον στην ίαση όσο και στην πρόληψη.
Οι επαγγελματίες υγείας και οι εκπαιδευτικοί ίσως μπορούν να στραφούν στην βιβλιογραφία που υπάρχει για το Shinrin-Yoku και την Θεραπεία μέσω της Φύσης ώστε να εντοπίσουν απλές, προσιτές και απολαυστικές συμπληρωματικές παρεμβάσεις για την μείωση των συμπτωμάτων άγχους, ανησυχίας, και κατάθλιψης και για να ενισχύσουν την χαρά, την χαλάρωση, την συνολική αίσθησης ευεξίας και ισορροπίας στην ζωή.
Ο ιδρυτής και μέλος του φορέα Association of Nature and Forest Therapy Guides and Programs, Amos Clifford, δηλώνει ότι η αποστολή του οργανισμού είναι να ενσωματώσει την Δασοθεραπεία στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Επιπλέον, το Shinrin-Yoku ως ιαματικός και αποκαταστατικός τρόπος ίσως μπορεί να υποστηρίξει την ευεξία του ιατρού και του ασθενούς, προάγοντας παράλληλα μια αίσθηση γαλήνης, αξιοπρέπειας και άνεσης.
Συμπεράσματα
Οι ερευνητές είναι πρόθυμοι να δουν πώς εξελίχθηκαν οι άνθρωποι τα τελευταία 6 έως 7 εκατομμύρια χρόνια.
Όταν αναλογιζόμαστε ότι οι άνθρωποι υπάρχουν λιγότερο από το 0,01% της ιστορίας του είδους μας στο σύγχρονο περιβάλλον, και το υπόλοιπο 99,99% του χρόνου αυτού ζούμε στη φύση, δεν είναι άξιο απορίας που κάποιοι άνθρωποι λαχταρούν και νιώθουν ότι ελκύονται να επιστρέψουν εκεί από όπου ξεκίνησαν οι φυσιολογικές/ψυχολογικές λειτουργίες των ανθρώπων, και ζούσαμε με φυσικό τρόπο.
Η υπόθεση της βιοφιλίας υποστηρίζει το shinrin-yoku και την θεραπεία μέσω της φύσης επειδή βασίζεται στην ιδέα ότι οι άνθρωποι έχουν μια εσωτερική βιολογική έλξη προς την φύση και την σημασία της στην ανάπτυξή μας.
Επιπλέον, ψυχολογικά και πνευματικά, οι άνθρωποι γνωρίζουν διαισθητικά τις χαλαρωτικές, καταπραϋντικές επιπτώσεις και το «αίσθημα δέους» που νιώθουν με το να βρίσκονται μέσα στα δάση ή να βλέπουν τα δάση, τα φυτά, τα λουλούδια, τους αστικούς χώρους πρασίνου, τα πάρκα και τα φυσικά ξύλινα υλικά.
Η εμπειρία νου-σώματος-πνεύματος που σχετίζεται με το shinrin-yoku απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και ίσως μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως απεικονίζεται στην παρούσα διεξοδική ανασκόπηση.
Αυτές οι μέθοδοι υποστηρίζονται από τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα, την ιστορία και τις προσωπικές εμπειρίες που αναφέρονται με την πάροδο του χρόνου.
Η πρακτική του shinrin-yoku και της θεραπείας μέσω της φύσης είναι οντολογικός ρεαλισμός και προσφέρει στους ανθρώπους έναν αυθεντικό τρόπο ίασης και πρόληψης της υγείας για τον νου, το σώμα και το πνεύμα.
Πώς θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε αυτήν τη μέθοδο προάσπισης της υγείας και να την επιδείξουμε επιστημονικά και διαισθητικά προκειμένου να την προσθέσουμε στην βασισμένη με αποδείξεις πρακτική, καθώς και στα παγκόσμια συστήματα υγειονομικής περίθαλψης ;
ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ
Review Int J Environ Res Public Health. 2017 Jul 28;14(8):851. doi: 10.3390/ijerph14080851. Shinrin-Yoku (Forest Bathing) and Nature Therapy: A State-of-the-Art Review Margaret M Hansen 1 , Reo Jones 2 , Kirsten Tocchini
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28788101/