25/5/2021
ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ
2. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
3. ΕΙΔΗ
4. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
5. ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ - ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ
6. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
7. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
8. ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΥ
1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ
2. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
3. ΕΙΔΗ
4. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
5. ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ - ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ
6. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
7. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
8. ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΥ
1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Από την αρχαιότητα, ο αστεροειδής γλυκάνισος (αγγλική ονομασία: Star anise / βοτανική ονομασία: Illicium verum Hook. f.) είναι ένα διάσημο φαρμακευτικό φυτό (1).
Η ονομασία του (Illicium) προκύπτει από το άρωμα του δεδομένου ότι "Illicium" σημαίνει "γοητεία" και "θέλγητρο" (2).
Ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι ένα αειθαλές φυτό (3), το οποίο προέρχεται από ένα μικρό έως μεσαίου μέγεθος δέντρο (4).
Ανήκει στην οικογένεια Schisandraceae (5) (σε άλλη δημοσίευση αναφέρεται η οικογένεια magnoliaceae (6), ενώ σε μία άλλη δημοσίευση αναφέρεται ότι το γένος Illicium ανήκει στην οικογένεια Illiciaceae (7)), είναι εγγενές στο βορειοανατολικό Βιετνάμ και στην νοτιοδυτική Κίνα, και διανέμεται στη βόρεια Αμερική και στην περιοχή του Ατλαντικού (5).
2. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Ο αστεροειδής γλυκάνισος καλλιεργείται ευρέως στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας (4).
Η Κίνα και το Βιετνάμ είναι οι κύριοι παραγωγοί του αστεροειδούς γλυκάνισου. Πλέον, καλλιεργείται επίσης στην Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στις Φιλιππίνες (2).
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αστεροειδούς γλυκάνισου στον κόσμο, όπου η καλλιέργεια του ως φαρμακευτικό φυτό στην επαρχία Guangxi αντιπροσωπεύει περίπου το 90% της συνολικής παραγωγής (6).
3. ΕΙΔΗ
Το γένος Illicium L. αποτελείται από περίπου 40 είδη που αποτελούν έναν από τους πρώτους εξελικτικούς κλάδους των αγγειόσπερμων.
Αυτή η μικρή ταξινομική ομάδα αντιπροσωπεύεται από αειθαλή δέντρα και θάμνους που διανέμονται στην βόρεια Αμερική, στο Μεξικό, στο Περού, στις Δυτικές Ινδίες και στην ανατολική Ασία, με την υψηλότερη συγκέντρωση των ειδών να υπάρχει στην βόρεια Μιανμάρ και στην νότια Κίνα.
Το πιο γνωστό μέλος αυτού του γένους είναι πιθανώς το Illicium verum (8). Άλλα είδη αυτού του γένους είναι το Illicium anistatum (9), το Illicium parviflorum, το Illicium angustisepalum A.C. (10) και άλλα
Χάρη στο είδος Illicium verum ξεκίνησε η παραγωγή ταμιφλού το 2005 (3). Πιο συγκεκριμένα, οι φαρμακευτικές βιομηχανίες χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες αστεροειδούς γλυκάνισου για να λάβουν το σικιμικό οξύ (2), ένα από τα κύρια συστατικά του αντιιικού φαρμάκου ταμιφλού (7), το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για την μείωση των επιπτώσεων της γρίπης των πτηνών (6).
4. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Το 2002, το είδος Illicium verum κατηγοριοποιήθηκε ως τρόφιμο και φάρμακο από το Υπουργείο Υγείας, της Κίνας και αναφέρεται στην Κινεζική Φαρμακοποιία (6).
Εδώ και 3.000 έτη, ο αστεροειδής γλυκάνισος έχει χρησιμοποιηθεί για να βελτιώνει την γεύση των τροφίμων, καθώς και ως ένα αποτελεσματικό φυτικό φάρμακο (2).
Έχει τεκμηριωθεί στο βιβλίο "Herbal Essentials Collection" που γράφτηκε το 1505 για την αντιμετώπιση πολλών συριγγίων και της χολέρας (3).
Σύμφωνα με την "The Great Pharmacopoeia" που γράφτηκε από τον Li Shi Zhen, η οποία δημοσιεύθηκε το 1596, ο καρπός του Illicium verum Hook. f. έχει χρησιμοποιηθεί ως αντιμετώπιση στις μολυσματικές ασθένειες (11).
Το 1769, ο Gongxiu διαπίστωσε ότι ο αστεροειδής γλυκάνισος θα μπορούσε να θεραπεύσει το βαρύ κρυολόγημα (3).
Στο βιβλίο "Herbal positive" καταγράφηκε ότι ο αστεροειδής γλυκάνισος θα μπορούσε να εξαλείψει ασθένειες των δοντιών, και να αποτοξινώσει (3).
Ο Wang Fu ανακάλυψε ότι ο αστεροειδής γλυκάνισος διαδραμάτισε ρόλο στην αντιμετώπιση της ανακούφισης του καταπονημένου ήπατος, της ενίσχυσης των νεφρών και της ίασης του μπέρι - μπέρι (3).
Σήμερα, ο αστεροειδής γλυκάνισος χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά παραδοσιακά κινέζικα φάρμακα. Οι καρποί του είναι διουρητικοί, αντιβακτηριακοί, διεγερτικοί, διαλύουν τα αέρια του στομάχου, βοηθούν στον πονόδοντο και στο στομάχι (3).
Ο αστεροειδής γλυκάνισος έχει συνταγογραφηθεί ως πεπτικό βοήθημα που θα μπορούσε να κάνει τις θηλάζουσες μητέρες να αυξήσουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος, έχει βοηθήσει στην βρογχίτιδα και στον ξηρό βήχα, έχει αναζωογονήσει την αναπνοή και έχει εξασφαλίσει την καλή ποιότητα ύπνου (3). Επίσης, προστίθεται στο τσάι για να θεραπεύσει τους ρευματισμούς (2).
Εκτός, από την χρήση του στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική, έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες παραδοσιακές ιατρικές της ανατολικής Ασίας για την αντιμετώπιση των πόνων στο στομάχι και της σήψης (12).
Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί και για άλλους ιατρικούς σκοπούς λόγω της επίδρασης του στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως ο υψηλός πυρετός, η διάρροια και ο έμετος (11).
Οι άνθρωποι στην Ινδία πάντα πίστευαν ότι αποτρέπει τις λοιμώξεις του λαιμού (2)
Επιπρόσθετα, έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική και σε άλλες περιοχές της Ασίας, καθώς και της βόρειας Αμερικής για πολλές ασθένειες, στις οποίες έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την αντιμετώπιση του κολικού των παιδιών, του κοιλιακού πόνου, της κολίτιδας, της διάρροιας και του φουσκώματος (5).
Στο Μεξικό και στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, οι καρποί του χρησιμοποιούνται για την παρασκευή βοτανικού τσαγιού για την ανακούφιση των κολικών στα μωρά και των των πόνων στο στομάχι (8).
5. ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ - ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ
Tο γεγονός ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Κίνας (Μάρτιος 2002), ο αστεροειδής γλυκάνισος χρησιμοποιείται τόσο ως τρόφιμο όσο και ως φάρμακο υποδηλώνει την χαμηλή ή την μηδενική τοξικότητα του στον άνθρωπο (4).
Ωστόσο, χρειάζεται να αναφερθούν 2 σημεία προσοχής:
1. η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δερματικές αλλεργίες (2).
2. μία δημοσίευση του 2014 (8) αναφέρει το εξής :
"τα τελευταία χρόνια, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις δηλητηρίασης που αφορούν την μαγειρική και φαρμακευτική χρήση του αστεροειδούς γλυκάνισου, οι οποιες σχετίζονται με νευρολογικές επιδράσεις όπως επιληπτικές κρίσεις, έμετο, νευρικότητα, γρήγορη κίνηση των ματιών, ακόμη και θάνατο".
Για αυτόν τον λόγο, στις 10 Σεπτεμβρίου 2003, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε προειδοποίηση κατά της χρήσης του αστεροειδή γλυκάνισου (13).
Βέβαια, στην ίδια δημοσίευση αναφέρεται ότι "επόμενες έρευνες έδειξαν ότι οι περισσότερές, αν όχι όλες, από τις αρνητικές επιπτώσεις προκλήθηκαν από νοθευμένα τοξικά είδη του γένους Illicium (8)".
Ο βρώσιμος αστεροειδής γλυκάνισος (Illicium verum) είναι μερικές φορές μολυσμένος με τον εξαιρετικά τοξικά ιαπωνικό αστεροειδή γλυκάνισο (Illicium anisatum L.), καθώς αυτά τα δύο είδη έχουν παρόμοια μορφολογία καρπών (13). Επίσης, έχει εντοπιστεί άλλο ένα τοξικό είδος του αστεροειδή γλυκάνισου, το "Illicium lanceolatum" (8).
Εκτός από αυτήν την πιθανή τοξικότητα του αστεροειδή γλυκάνισου, ορισμένα συστατικά που υφίστανται στα φυτά Illicium είναι γνωστό ότι εμφανίζουν ευεργετικές ιδιότητες (8), όπως νευροτροφικές, οι οποίες παραθέτονται στην συνέχεια.
6. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Η έρευνα και η ανάλυση για τα φαρμακευτικά συστατικά του αστεροειδή γλυκάνισου ξεκίνησε από το 1948 (3).
Περιέχει ανηθόλη, το ίδιο συστατικό που δίνει και στον γλυκάνισο τη χαρακτηριστική του γεύση (2). Για την ακρίβεια, η ανηθόλη αποτελεί την κύρια βιοενεργή ένωση, η οποία φτάνει έως και το 95% (2).
Ως ένα σημαντικό φαρμακευτικό φυτό, πολλές ενώσεις έχουν απομονωθεί και ταυτοποιηθεί από τον αστεροειδή γλυκάνισο, συμπεριλαμβανομένων των εξής : φλαβονοειδεί, σεσκιτερπένια, λιγνάνες, φαινυλοπροπανοειδή και άλλα (1).
Περιέχει και άλλα κύρια βιολογικά ενεργά συστατικά όπως ρητίνη, πρωτεΐνη, πτητικά έλαια (3), οργανικά οξέα, τερπενοειδή (1) και άλλα.
Περιέχει επίσης α-πινένιο, φελανδρένιο, λιμονένιο, δ-τερπινεόλη και άλλα (2).
Οι καρποί από τον αστεροειδή γλυκάνισο περιέχουν περίπου 55% λιπαρά έλαια, καθώς και ολεϊκό οξύ, λινολεϊκό οξύ, μυριστικό οξύ και στεατικό οξύ (2).
Περιέχει κάποιες πολυφαινόλες, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονολών (κερσετίνη και καμπφερόλη), ανθοκυανίνες, ταννίνες και φαινολικά οξέα όπως το σικιμικό οξύ και το γαλλικό οξύ (14).
7. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Οι φαρμακευτικές χρήσεις του αστεροειδή γλυκάνισου είναι αντιβακτηριακές, νευροτροπικές, υποθερμικές και αναλγητικές (15).
Το εκχύλισμα από τον αστεροειδή γλυκάνισο έχει στομαχικές, διεγερτικές και διουρητικές ιδιότητες, βοηθάει στο να διαλυθούν τα αέρια του στομάχου, και χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό συμπλήρωμα (7).
Σύγχρονες φαρμακολογικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα ενεργά συστατικά που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη ενότητα διαθέτουν διάφορες φαρμακολογικές και βιολογικές δράσεις, συμπεριλαμβανομένων των αντιιικών, αντιμικροβιακών, αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών, εντομοκτόνων, ηρεμιστικών, αντικαρκινικών (1) και αντιμυκητιασικών (14).
Οι καρποί του αστεροειδή γλυκάνισου χρησιμοποιούνται συχνά στην βιομηχανία τροφίμων (12)
8. ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΥ
Το αιθέριο έλαιο του αστεροειδή γλυκάνισου είναι το πιο πολύτιμο μέρος του (6), το οποίο εξάγεται από τους καρπούς του, και λόγω της καλής βιολογικής δραστικότητας του χρησιμοποιείται ευρέως στα τρόφιμα (π.χ. αρτοσκευάσματα και γλυκά) και στα φάρμακα (16).
Έχει ένα ευρύ φάσμα εμπορικών εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής αρωμάτων, καλλυντικών, σαπουνιών, καθώς και ποτών-ροφημάτων (6) (π.χ. αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά (16)), ενώ αποτελεί συνηθισμένο αρωματικό σε φαρμακευτικά τσάγια, μίγματα για τον βήχα και παστίλιες (16),
Σύμφωνα με μία δημοσίευση, το αιθέριο έλαιο του αστεροειδή γλυκάνισου περιέχει 75-90% ανηθόλη (3), ενώ σύμφωνα με μία άλλη ξεπερνάει το 90% (17).
Για το αιθέριο έλαιο του του αστεροειδή γλυκάνισου έχει παρατηρηθεί οιστρογονική επίδραση (3), ενώ ήταν χρήσιμο στην ανακούφιση από ρευματισμούς και τον πόνο στην πλάτη (3).
Σύμφωνα με μία μελέτη του 2020, τα αιθέρια έλαια που απομονώνονται από τον αστεροειδή γλυκάνισο θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τον ιό του απλού έρπητα (HSV) τύπου 2, ενώ τα σεσκιτερπένια που περιέχει έδειξαν αντιιικές επιδράσεις κατά του ιού της ηπατίτιδας Β (1).
Κλείνοντας, μία δραστικότητα για το αιθέριο έλαιο του αστεροειδή γλυκάνισου, η οποία φαίνεται ότι είναι καλά τεκμηριωμένη είναι η εντομοκτόνος και η εντομοαπωθητική δράση του.
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το αιθέριο έλαιο του αστεροειδή γλυκάνισου είναι βιολογικά ενεργό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των εξής: Sitophilus zeamais, Blattella germanica, Lasioderma serricorne, Callosobruchus chinensis, Aedes aegypti και Culex pipiens (4).
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το αιθέριο έλαιο του έχει εντομοαπωθητικές και υποκαπνιστικές δράσεις στα εξής : S. Zeamais, Blattella germanica, Lasioderma serricorne, Sitophilus oryzae, Callosobruchus chinensis, and Aedes aegypti (7).
Σε αυτό το σημείο να επισημανθεί ότι δεν είναι μόνο το αιθέριο έλαιο του αστεροειδή γλυκάνισου που μπορεί να φανεί χρήσιμο. Σε ένα προηγούμενο πρόγραμμα διαλογής για νέα αγροχημικά από κινέζικα φαρμακευτικά βότανα, η σκόνη του αστεροειδή γλυκάνισου έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει εντομοκτόνο δράση ενάντια στα εξής: S. zeamais και Cryptolestes pusillus Schönherr (7).
Όλα τα παραπάνω υποστηρίζουν την χρήση και την ανάπτυξη του ως ένα νέο και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο για τον έλεγχο των παρασίτων και των εντόμων (7)
Επιπρόσθετα, μία δημοσίευση του 2010 αναφέρει την αντιμυκητιασική δράση από το αιθέριο έλαιο του αστεροειδή γλυκάνισου ενάντια σε παθογόνους μύκητες των φυτών, για τον έλεγχο των ασθενειών στα φυτά (12).
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
1. Front Microbiol. 2020 Oct 16;11:586331. doi: 10.3389/fmicb.2020.586331. eCollection 2020. The Inhibitory Activities and Antiviral Mechanism of Medicinal Plant Ingredient Quercetin Against Grouper Iridovirus Infection Mingzhu Liu, Qing Yu, Hehe Xiao, Mengmeng Li, Yaming Huang, Qin Zhang, Pengfei Li
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33178170
2. Review J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Oct;22(4):1002-1010. doi: 10.1177/2156587217703214. Epub 2017 Apr 28. Pharmaceutical Perspectives of Spices and Condiments as Alternative Antimicrobial Remedy Savita P D'Souza, Suvarna V Chavannavar, B Kanchanashri, S B Niveditha
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28449595
3. Saudi J Biol Sci. 2016 May;23(3):348-52. doi: 10.1016/j.sjbs.2015.10.027. Epub 2015 Nov 10. Molecular characteristics of Illicium verum extractives to activate acquired immune response Wanxi Peng, Zhi Lin, Lansheng Wang, Junbo Chang, Fangliang Gu, Xiangwei Zhu
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27081359
4. J Insect Sci. 2016 Jan 30;16(1):11. doi: 10.1093/jisesa/iev163. Print 2016. Aphicidal Activity of Illicium verum Fruit Extracts and Their Effects on the Acetylcholinesterase and Glutathione S-transferases Activities in Myzus persicae (Hemiptera: Aphididae) Ben-Guo Zhou, Sa Wang, Ting-Ting Dou, Su Liu, Mao-Ye Li, Ri-Mao Hua, Shi-Guang Li, Hua-Feng Lin
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26826651
5. Evid Based Complement Alternat Med. 2020 Dec 17;2020:9210304. doi: 10.1155/2020/9210304. eCollection 2020. Unraveling the Molecular Mechanisms of Fructus Anisi Stellati as a Remedy for Infantile Colic by Network Pharmacology Xingyu Li, Yan Xu
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33381218
6. Chem Cent J. 2016 Sep 14;10(1):56. doi: 10.1186/s13065-016-0202-z. Studies on cellulase-ultrasonic assisted extraction technology for flavonoids from Illicium verum residues Danna Huang, Xiaolei Zhou, Jianzhi Si, Xiaomei Gong, Shuo Wang
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30519788
7. J Insect Sci. 2014;14:80. doi: 10.1093/jis/14.1.80. Chemical composition and biological activity of star anise Illicium verum extracts against maize weevil, Sitophilus zeamais adults Linlin Wei, Rimao Hua, Maoye Li, Yanzhang Huang, Shiguang Li, Yujie He, Zonghai Shen
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25368036
8. Molecules. 2014 Apr 4;19(4):4326-37. doi: 10.3390/molecules19044326. Germacranes and m-menthane from Illicium lanceolatum Ming Zhao, Xianming Zhang, Yan Wang, Min Huang, Jin-Ao Duan, Tanja Gödecke, Karina M Szymulanska-Ramamurthy, Zhiqi Yin, Chun-Tao Che
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24714194/
9. Microb Cell Fact. 2014 Feb 10;13:21. doi: 10.1186/1475-2859-13-21. Production of shikimic acid from Escherichia coli through chemically inducible chromosomal evolution and cofactor metabolic engineering Yan-Yan Cui, Chen Ling, Yuan-Yuan Zhang, Jian Huang, Jian-Zhong Liu
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24512078/
10. Acta Pharm Sin B. 2017 Jul;7(4):485-490. doi: 10.1016/j.apsb.2017.06.002. Epub 2017 Jun 24. Phytochemical study of Illicium angustisepalum and its biological activities Karina M Szymulanska-Ramamurthy, Ming Zhao, Chun-Tao Che
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28752034/
11. Evid Based Complement Alternat Med. 2019 Dec 12;2019:6959764. doi: 10.1155/2019/6959764. eCollection 2019. Systemic Pharmacological Approach to Identification and Experimental Verification of the Effect of Anisi Stellati Fructus Extract on Chronic Myeloid Leukemia Cells Youn Sook Kim, Su Yeon Suh, Yong Tae Ahn, Chul Won Lee, Sang Yull Lee, Soon Cheol Ahn, Won G An
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31915450
12. Molecules. 2010 Oct 27;15(11):7558-69. doi: 10.3390/molecules15117558. Antifungal activity of the essential oil of Illicium verum fruit and its main component trans-anethole Yongfu Huang, Jianglin Zhao, Ligang Zhou, Jihua Wang, Youwen Gong, Xujun Chen, Zejian Guo, Qi Wang, Weibo Jiang
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21030909
13. PLoS One. 2015 May 4;10(5):e0125574. doi: 10.1371/journal.pone.0125574. eCollection 2015. Evaluation of four commonly used DNA barcoding Loci for chinese medicinal plants of the family schisandraceae Jian Zhang, Min Chen, Xiaoyu Dong, Ruozhu Lin, Jianhua Fan, Zhiduan Chen
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25938480
14. Bioengineered. Jul-Aug 2013;4(4):244-8. doi: 10.4161/bioe.24435. Epub 2013 Apr 11. Anti-microbial and anti-oxidant activities of Illicium verum, Crataegus oxyacantha ssp monogyna and Allium cepa red and white varieties Yamina Benmalek, Ouahiba Ait Yahia, Aicha Belkebir, Marie-Laure Fardeau
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23579100
15. Cancers (Basel). 2016 Mar 9;8(3):33. doi: 10.3390/cancers8030033. Antioxidant Capacities of Hot Water Extracts and Endopolysaccharides of Selected Chinese Medicinal Fruits Sang Chul Jeong, Ratna Tulasi, Sundar Rao Koyyalamudi
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27005663/
16. Molecules. 2018 May 9;23(5):1126. doi: 10.3390/molecules23051126. Effect of Selective Encapsulation of Hydroxypropyl-β-cyclodextrin on Components and Antibacterial Properties of Star Anise Essential Oil Guangjie Zhang, Chao Yuan, Yonghai Sun
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29747430
17. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:345829. doi: 10.1155/2014/345829. Epub 2014 Nov 25. Effects of anethole in nociception experimental models Alessandra Mileni Versuti Ritter, Franciele Queiroz Ames, Fernando Otani, Rubia Maria Weffort de Oliveira, Roberto Kenji Nakamura Cuman, Ciomar Aparecida Bersani-Amado
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25506382/
Από την αρχαιότητα, ο αστεροειδής γλυκάνισος (αγγλική ονομασία: Star anise / βοτανική ονομασία: Illicium verum Hook. f.) είναι ένα διάσημο φαρμακευτικό φυτό (1).
Η ονομασία του (Illicium) προκύπτει από το άρωμα του δεδομένου ότι "Illicium" σημαίνει "γοητεία" και "θέλγητρο" (2).
Ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι ένα αειθαλές φυτό (3), το οποίο προέρχεται από ένα μικρό έως μεσαίου μέγεθος δέντρο (4).
Ανήκει στην οικογένεια Schisandraceae (5) (σε άλλη δημοσίευση αναφέρεται η οικογένεια magnoliaceae (6), ενώ σε μία άλλη δημοσίευση αναφέρεται ότι το γένος Illicium ανήκει στην οικογένεια Illiciaceae (7)), είναι εγγενές στο βορειοανατολικό Βιετνάμ και στην νοτιοδυτική Κίνα, και διανέμεται στη βόρεια Αμερική και στην περιοχή του Ατλαντικού (5).
2. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Ο αστεροειδής γλυκάνισος καλλιεργείται ευρέως στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας (4).
Η Κίνα και το Βιετνάμ είναι οι κύριοι παραγωγοί του αστεροειδούς γλυκάνισου. Πλέον, καλλιεργείται επίσης στην Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στις Φιλιππίνες (2).
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αστεροειδούς γλυκάνισου στον κόσμο, όπου η καλλιέργεια του ως φαρμακευτικό φυτό στην επαρχία Guangxi αντιπροσωπεύει περίπου το 90% της συνολικής παραγωγής (6).
3. ΕΙΔΗ
Το γένος Illicium L. αποτελείται από περίπου 40 είδη που αποτελούν έναν από τους πρώτους εξελικτικούς κλάδους των αγγειόσπερμων.
Αυτή η μικρή ταξινομική ομάδα αντιπροσωπεύεται από αειθαλή δέντρα και θάμνους που διανέμονται στην βόρεια Αμερική, στο Μεξικό, στο Περού, στις Δυτικές Ινδίες και στην ανατολική Ασία, με την υψηλότερη συγκέντρωση των ειδών να υπάρχει στην βόρεια Μιανμάρ και στην νότια Κίνα.
Το πιο γνωστό μέλος αυτού του γένους είναι πιθανώς το Illicium verum (8). Άλλα είδη αυτού του γένους είναι το Illicium anistatum (9), το Illicium parviflorum, το Illicium angustisepalum A.C. (10) και άλλα
Χάρη στο είδος Illicium verum ξεκίνησε η παραγωγή ταμιφλού το 2005 (3). Πιο συγκεκριμένα, οι φαρμακευτικές βιομηχανίες χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες αστεροειδούς γλυκάνισου για να λάβουν το σικιμικό οξύ (2), ένα από τα κύρια συστατικά του αντιιικού φαρμάκου ταμιφλού (7), το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για την μείωση των επιπτώσεων της γρίπης των πτηνών (6).
4. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Το 2002, το είδος Illicium verum κατηγοριοποιήθηκε ως τρόφιμο και φάρμακο από το Υπουργείο Υγείας, της Κίνας και αναφέρεται στην Κινεζική Φαρμακοποιία (6).
Εδώ και 3.000 έτη, ο αστεροειδής γλυκάνισος έχει χρησιμοποιηθεί για να βελτιώνει την γεύση των τροφίμων, καθώς και ως ένα αποτελεσματικό φυτικό φάρμακο (2).
Έχει τεκμηριωθεί στο βιβλίο "Herbal Essentials Collection" που γράφτηκε το 1505 για την αντιμετώπιση πολλών συριγγίων και της χολέρας (3).
Σύμφωνα με την "The Great Pharmacopoeia" που γράφτηκε από τον Li Shi Zhen, η οποία δημοσιεύθηκε το 1596, ο καρπός του Illicium verum Hook. f. έχει χρησιμοποιηθεί ως αντιμετώπιση στις μολυσματικές ασθένειες (11).
Το 1769, ο Gongxiu διαπίστωσε ότι ο αστεροειδής γλυκάνισος θα μπορούσε να θεραπεύσει το βαρύ κρυολόγημα (3).
Στο βιβλίο "Herbal positive" καταγράφηκε ότι ο αστεροειδής γλυκάνισος θα μπορούσε να εξαλείψει ασθένειες των δοντιών, και να αποτοξινώσει (3).
Ο Wang Fu ανακάλυψε ότι ο αστεροειδής γλυκάνισος διαδραμάτισε ρόλο στην αντιμετώπιση της ανακούφισης του καταπονημένου ήπατος, της ενίσχυσης των νεφρών και της ίασης του μπέρι - μπέρι (3).
Σήμερα, ο αστεροειδής γλυκάνισος χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά παραδοσιακά κινέζικα φάρμακα. Οι καρποί του είναι διουρητικοί, αντιβακτηριακοί, διεγερτικοί, διαλύουν τα αέρια του στομάχου, βοηθούν στον πονόδοντο και στο στομάχι (3).
Ο αστεροειδής γλυκάνισος έχει συνταγογραφηθεί ως πεπτικό βοήθημα που θα μπορούσε να κάνει τις θηλάζουσες μητέρες να αυξήσουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος, έχει βοηθήσει στην βρογχίτιδα και στον ξηρό βήχα, έχει αναζωογονήσει την αναπνοή και έχει εξασφαλίσει την καλή ποιότητα ύπνου (3). Επίσης, προστίθεται στο τσάι για να θεραπεύσει τους ρευματισμούς (2).
Εκτός, από την χρήση του στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική, έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες παραδοσιακές ιατρικές της ανατολικής Ασίας για την αντιμετώπιση των πόνων στο στομάχι και της σήψης (12).
Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί και για άλλους ιατρικούς σκοπούς λόγω της επίδρασης του στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως ο υψηλός πυρετός, η διάρροια και ο έμετος (11).
Οι άνθρωποι στην Ινδία πάντα πίστευαν ότι αποτρέπει τις λοιμώξεις του λαιμού (2)
Επιπρόσθετα, έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική και σε άλλες περιοχές της Ασίας, καθώς και της βόρειας Αμερικής για πολλές ασθένειες, στις οποίες έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την αντιμετώπιση του κολικού των παιδιών, του κοιλιακού πόνου, της κολίτιδας, της διάρροιας και του φουσκώματος (5).
Στο Μεξικό και στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, οι καρποί του χρησιμοποιούνται για την παρασκευή βοτανικού τσαγιού για την ανακούφιση των κολικών στα μωρά και των των πόνων στο στομάχι (8).
5. ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ - ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ
Tο γεγονός ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Κίνας (Μάρτιος 2002), ο αστεροειδής γλυκάνισος χρησιμοποιείται τόσο ως τρόφιμο όσο και ως φάρμακο υποδηλώνει την χαμηλή ή την μηδενική τοξικότητα του στον άνθρωπο (4).
Ωστόσο, χρειάζεται να αναφερθούν 2 σημεία προσοχής:
1. η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δερματικές αλλεργίες (2).
2. μία δημοσίευση του 2014 (8) αναφέρει το εξής :
"τα τελευταία χρόνια, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις δηλητηρίασης που αφορούν την μαγειρική και φαρμακευτική χρήση του αστεροειδούς γλυκάνισου, οι οποιες σχετίζονται με νευρολογικές επιδράσεις όπως επιληπτικές κρίσεις, έμετο, νευρικότητα, γρήγορη κίνηση των ματιών, ακόμη και θάνατο".
Για αυτόν τον λόγο, στις 10 Σεπτεμβρίου 2003, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε προειδοποίηση κατά της χρήσης του αστεροειδή γλυκάνισου (13).
Βέβαια, στην ίδια δημοσίευση αναφέρεται ότι "επόμενες έρευνες έδειξαν ότι οι περισσότερές, αν όχι όλες, από τις αρνητικές επιπτώσεις προκλήθηκαν από νοθευμένα τοξικά είδη του γένους Illicium (8)".
Ο βρώσιμος αστεροειδής γλυκάνισος (Illicium verum) είναι μερικές φορές μολυσμένος με τον εξαιρετικά τοξικά ιαπωνικό αστεροειδή γλυκάνισο (Illicium anisatum L.), καθώς αυτά τα δύο είδη έχουν παρόμοια μορφολογία καρπών (13). Επίσης, έχει εντοπιστεί άλλο ένα τοξικό είδος του αστεροειδή γλυκάνισου, το "Illicium lanceolatum" (8).
Εκτός από αυτήν την πιθανή τοξικότητα του αστεροειδή γλυκάνισου, ορισμένα συστατικά που υφίστανται στα φυτά Illicium είναι γνωστό ότι εμφανίζουν ευεργετικές ιδιότητες (8), όπως νευροτροφικές, οι οποίες παραθέτονται στην συνέχεια.
6. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Η έρευνα και η ανάλυση για τα φαρμακευτικά συστατικά του αστεροειδή γλυκάνισου ξεκίνησε από το 1948 (3).
Περιέχει ανηθόλη, το ίδιο συστατικό που δίνει και στον γλυκάνισο τη χαρακτηριστική του γεύση (2). Για την ακρίβεια, η ανηθόλη αποτελεί την κύρια βιοενεργή ένωση, η οποία φτάνει έως και το 95% (2).
Ως ένα σημαντικό φαρμακευτικό φυτό, πολλές ενώσεις έχουν απομονωθεί και ταυτοποιηθεί από τον αστεροειδή γλυκάνισο, συμπεριλαμβανομένων των εξής : φλαβονοειδεί, σεσκιτερπένια, λιγνάνες, φαινυλοπροπανοειδή και άλλα (1).
Περιέχει και άλλα κύρια βιολογικά ενεργά συστατικά όπως ρητίνη, πρωτεΐνη, πτητικά έλαια (3), οργανικά οξέα, τερπενοειδή (1) και άλλα.
Περιέχει επίσης α-πινένιο, φελανδρένιο, λιμονένιο, δ-τερπινεόλη και άλλα (2).
Οι καρποί από τον αστεροειδή γλυκάνισο περιέχουν περίπου 55% λιπαρά έλαια, καθώς και ολεϊκό οξύ, λινολεϊκό οξύ, μυριστικό οξύ και στεατικό οξύ (2).
Περιέχει κάποιες πολυφαινόλες, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονολών (κερσετίνη και καμπφερόλη), ανθοκυανίνες, ταννίνες και φαινολικά οξέα όπως το σικιμικό οξύ και το γαλλικό οξύ (14).
7. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Οι φαρμακευτικές χρήσεις του αστεροειδή γλυκάνισου είναι αντιβακτηριακές, νευροτροπικές, υποθερμικές και αναλγητικές (15).
Το εκχύλισμα από τον αστεροειδή γλυκάνισο έχει στομαχικές, διεγερτικές και διουρητικές ιδιότητες, βοηθάει στο να διαλυθούν τα αέρια του στομάχου, και χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό συμπλήρωμα (7).
Σύγχρονες φαρμακολογικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα ενεργά συστατικά που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη ενότητα διαθέτουν διάφορες φαρμακολογικές και βιολογικές δράσεις, συμπεριλαμβανομένων των αντιιικών, αντιμικροβιακών, αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών, εντομοκτόνων, ηρεμιστικών, αντικαρκινικών (1) και αντιμυκητιασικών (14).
Οι καρποί του αστεροειδή γλυκάνισου χρησιμοποιούνται συχνά στην βιομηχανία τροφίμων (12)
8. ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΥ
Το αιθέριο έλαιο του αστεροειδή γλυκάνισου είναι το πιο πολύτιμο μέρος του (6), το οποίο εξάγεται από τους καρπούς του, και λόγω της καλής βιολογικής δραστικότητας του χρησιμοποιείται ευρέως στα τρόφιμα (π.χ. αρτοσκευάσματα και γλυκά) και στα φάρμακα (16).
Έχει ένα ευρύ φάσμα εμπορικών εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής αρωμάτων, καλλυντικών, σαπουνιών, καθώς και ποτών-ροφημάτων (6) (π.χ. αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά (16)), ενώ αποτελεί συνηθισμένο αρωματικό σε φαρμακευτικά τσάγια, μίγματα για τον βήχα και παστίλιες (16),
Σύμφωνα με μία δημοσίευση, το αιθέριο έλαιο του αστεροειδή γλυκάνισου περιέχει 75-90% ανηθόλη (3), ενώ σύμφωνα με μία άλλη ξεπερνάει το 90% (17).
Για το αιθέριο έλαιο του του αστεροειδή γλυκάνισου έχει παρατηρηθεί οιστρογονική επίδραση (3), ενώ ήταν χρήσιμο στην ανακούφιση από ρευματισμούς και τον πόνο στην πλάτη (3).
Σύμφωνα με μία μελέτη του 2020, τα αιθέρια έλαια που απομονώνονται από τον αστεροειδή γλυκάνισο θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τον ιό του απλού έρπητα (HSV) τύπου 2, ενώ τα σεσκιτερπένια που περιέχει έδειξαν αντιιικές επιδράσεις κατά του ιού της ηπατίτιδας Β (1).
Κλείνοντας, μία δραστικότητα για το αιθέριο έλαιο του αστεροειδή γλυκάνισου, η οποία φαίνεται ότι είναι καλά τεκμηριωμένη είναι η εντομοκτόνος και η εντομοαπωθητική δράση του.
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το αιθέριο έλαιο του αστεροειδή γλυκάνισου είναι βιολογικά ενεργό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των εξής: Sitophilus zeamais, Blattella germanica, Lasioderma serricorne, Callosobruchus chinensis, Aedes aegypti και Culex pipiens (4).
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το αιθέριο έλαιο του έχει εντομοαπωθητικές και υποκαπνιστικές δράσεις στα εξής : S. Zeamais, Blattella germanica, Lasioderma serricorne, Sitophilus oryzae, Callosobruchus chinensis, and Aedes aegypti (7).
Σε αυτό το σημείο να επισημανθεί ότι δεν είναι μόνο το αιθέριο έλαιο του αστεροειδή γλυκάνισου που μπορεί να φανεί χρήσιμο. Σε ένα προηγούμενο πρόγραμμα διαλογής για νέα αγροχημικά από κινέζικα φαρμακευτικά βότανα, η σκόνη του αστεροειδή γλυκάνισου έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει εντομοκτόνο δράση ενάντια στα εξής: S. zeamais και Cryptolestes pusillus Schönherr (7).
Όλα τα παραπάνω υποστηρίζουν την χρήση και την ανάπτυξη του ως ένα νέο και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο για τον έλεγχο των παρασίτων και των εντόμων (7)
Επιπρόσθετα, μία δημοσίευση του 2010 αναφέρει την αντιμυκητιασική δράση από το αιθέριο έλαιο του αστεροειδή γλυκάνισου ενάντια σε παθογόνους μύκητες των φυτών, για τον έλεγχο των ασθενειών στα φυτά (12).
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
1. Front Microbiol. 2020 Oct 16;11:586331. doi: 10.3389/fmicb.2020.586331. eCollection 2020. The Inhibitory Activities and Antiviral Mechanism of Medicinal Plant Ingredient Quercetin Against Grouper Iridovirus Infection Mingzhu Liu, Qing Yu, Hehe Xiao, Mengmeng Li, Yaming Huang, Qin Zhang, Pengfei Li
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33178170
2. Review J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Oct;22(4):1002-1010. doi: 10.1177/2156587217703214. Epub 2017 Apr 28. Pharmaceutical Perspectives of Spices and Condiments as Alternative Antimicrobial Remedy Savita P D'Souza, Suvarna V Chavannavar, B Kanchanashri, S B Niveditha
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28449595
3. Saudi J Biol Sci. 2016 May;23(3):348-52. doi: 10.1016/j.sjbs.2015.10.027. Epub 2015 Nov 10. Molecular characteristics of Illicium verum extractives to activate acquired immune response Wanxi Peng, Zhi Lin, Lansheng Wang, Junbo Chang, Fangliang Gu, Xiangwei Zhu
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27081359
4. J Insect Sci. 2016 Jan 30;16(1):11. doi: 10.1093/jisesa/iev163. Print 2016. Aphicidal Activity of Illicium verum Fruit Extracts and Their Effects on the Acetylcholinesterase and Glutathione S-transferases Activities in Myzus persicae (Hemiptera: Aphididae) Ben-Guo Zhou, Sa Wang, Ting-Ting Dou, Su Liu, Mao-Ye Li, Ri-Mao Hua, Shi-Guang Li, Hua-Feng Lin
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26826651
5. Evid Based Complement Alternat Med. 2020 Dec 17;2020:9210304. doi: 10.1155/2020/9210304. eCollection 2020. Unraveling the Molecular Mechanisms of Fructus Anisi Stellati as a Remedy for Infantile Colic by Network Pharmacology Xingyu Li, Yan Xu
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33381218
6. Chem Cent J. 2016 Sep 14;10(1):56. doi: 10.1186/s13065-016-0202-z. Studies on cellulase-ultrasonic assisted extraction technology for flavonoids from Illicium verum residues Danna Huang, Xiaolei Zhou, Jianzhi Si, Xiaomei Gong, Shuo Wang
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30519788
7. J Insect Sci. 2014;14:80. doi: 10.1093/jis/14.1.80. Chemical composition and biological activity of star anise Illicium verum extracts against maize weevil, Sitophilus zeamais adults Linlin Wei, Rimao Hua, Maoye Li, Yanzhang Huang, Shiguang Li, Yujie He, Zonghai Shen
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25368036
8. Molecules. 2014 Apr 4;19(4):4326-37. doi: 10.3390/molecules19044326. Germacranes and m-menthane from Illicium lanceolatum Ming Zhao, Xianming Zhang, Yan Wang, Min Huang, Jin-Ao Duan, Tanja Gödecke, Karina M Szymulanska-Ramamurthy, Zhiqi Yin, Chun-Tao Che
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24714194/
9. Microb Cell Fact. 2014 Feb 10;13:21. doi: 10.1186/1475-2859-13-21. Production of shikimic acid from Escherichia coli through chemically inducible chromosomal evolution and cofactor metabolic engineering Yan-Yan Cui, Chen Ling, Yuan-Yuan Zhang, Jian Huang, Jian-Zhong Liu
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24512078/
10. Acta Pharm Sin B. 2017 Jul;7(4):485-490. doi: 10.1016/j.apsb.2017.06.002. Epub 2017 Jun 24. Phytochemical study of Illicium angustisepalum and its biological activities Karina M Szymulanska-Ramamurthy, Ming Zhao, Chun-Tao Che
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28752034/
11. Evid Based Complement Alternat Med. 2019 Dec 12;2019:6959764. doi: 10.1155/2019/6959764. eCollection 2019. Systemic Pharmacological Approach to Identification and Experimental Verification of the Effect of Anisi Stellati Fructus Extract on Chronic Myeloid Leukemia Cells Youn Sook Kim, Su Yeon Suh, Yong Tae Ahn, Chul Won Lee, Sang Yull Lee, Soon Cheol Ahn, Won G An
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31915450
12. Molecules. 2010 Oct 27;15(11):7558-69. doi: 10.3390/molecules15117558. Antifungal activity of the essential oil of Illicium verum fruit and its main component trans-anethole Yongfu Huang, Jianglin Zhao, Ligang Zhou, Jihua Wang, Youwen Gong, Xujun Chen, Zejian Guo, Qi Wang, Weibo Jiang
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21030909
13. PLoS One. 2015 May 4;10(5):e0125574. doi: 10.1371/journal.pone.0125574. eCollection 2015. Evaluation of four commonly used DNA barcoding Loci for chinese medicinal plants of the family schisandraceae Jian Zhang, Min Chen, Xiaoyu Dong, Ruozhu Lin, Jianhua Fan, Zhiduan Chen
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25938480
14. Bioengineered. Jul-Aug 2013;4(4):244-8. doi: 10.4161/bioe.24435. Epub 2013 Apr 11. Anti-microbial and anti-oxidant activities of Illicium verum, Crataegus oxyacantha ssp monogyna and Allium cepa red and white varieties Yamina Benmalek, Ouahiba Ait Yahia, Aicha Belkebir, Marie-Laure Fardeau
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23579100
15. Cancers (Basel). 2016 Mar 9;8(3):33. doi: 10.3390/cancers8030033. Antioxidant Capacities of Hot Water Extracts and Endopolysaccharides of Selected Chinese Medicinal Fruits Sang Chul Jeong, Ratna Tulasi, Sundar Rao Koyyalamudi
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27005663/
16. Molecules. 2018 May 9;23(5):1126. doi: 10.3390/molecules23051126. Effect of Selective Encapsulation of Hydroxypropyl-β-cyclodextrin on Components and Antibacterial Properties of Star Anise Essential Oil Guangjie Zhang, Chao Yuan, Yonghai Sun
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29747430
17. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:345829. doi: 10.1155/2014/345829. Epub 2014 Nov 25. Effects of anethole in nociception experimental models Alessandra Mileni Versuti Ritter, Franciele Queiroz Ames, Fernando Otani, Rubia Maria Weffort de Oliveira, Roberto Kenji Nakamura Cuman, Ciomar Aparecida Bersani-Amado
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25506382/