3/1/2022.
ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΜΕ ΦΛΟΥΔΑ Η ΧΩΡΙΣ
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα είναι εάν πρέπει να τρώμε τα αμύγδαλα με την φλούδα ή χωρίς την φλούδα.
Ας δούμε τι αναφέρεται σε μία μελέτη ορόσημο, η οποία δημοσιεύτηκε το 2010, είχε διάρκεια 8 έτη και διερεύνησε το συνολικό περιεχόμενο σε αντιοξειδωτικά για 3.139 τρόφιμα και προϊόντα.
Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να εξαλείψουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συμβάλλουν σε πολλές χρόνιες παθήσεις. Δείτε "τα 15 πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά βότανα".
Η συγκεκριμένη μελέτη έχει μία ενότητα αφιερωμένη στους ξηρούς καρπούς και στους σπόρους, όπου ανέλυσε 90 διαφορετικά προϊόντα, με περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που κυμαίνονταν από 0,03 mmol/100 γραμμάρια για τον παπαρουνόσπορο έως 33,3 mmol/100 γραμμάρια για τα καρύδια.
Τα καρύδια πεκάν με φλούδα, οι ηλιόσποροι και τα κάστανα με φλούδα, έχουν μέση περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά από 4,7 έως 8,5 mmol/100 γραμμάρια (Πίνακας 3).
Τα καρύδια, τα κάστανα, τα αράπικα φυστίκια, τα φουντούκια και τα αμύγδαλα έχουν υψηλότερες τιμές όταν αναλύονται με την φλούδα άθικτη σε σύγκριση με το όταν αναλύονται χωρίς την φλούδα.
Οι ξηροί καρποί είναι μια πλούσια πηγή πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών και μερικοί ξηροί καρποί είναι επίσης πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά.
Η παρατηρούμενη αύξηση της περιεκτικότητας τους σε αντιοξειδωτικά με την φλούδα σε σύγκριση με την περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά χωρίς την φλούδα συμφωνεί με προηγούμενες μελέτες που έδειξαν ότι τα φλαβονοειδή πολλών ξηρών καρπών βρίσκονται στην φλούδα τους.
Πηγή
Nutr J. 2010 Jan 22;9:3. doi: 10.1186/1475-2891-9-3. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide Monica H Carlsen, Bente L Halvorsen, Kari Holte, Siv K Bøhn, Steinar Dragland, Laura Sampson, Carol Willey, Haruki Senoo, Yuko Umezono, Chiho Sanada, Ingrid Barikmo, Nega Berhe, Walter C Willett, Katherine M Phillips, David R Jacobs Jr, Rune Blomhoff
Ας δούμε τι αναφέρεται σε μία μελέτη ορόσημο, η οποία δημοσιεύτηκε το 2010, είχε διάρκεια 8 έτη και διερεύνησε το συνολικό περιεχόμενο σε αντιοξειδωτικά για 3.139 τρόφιμα και προϊόντα.
Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να εξαλείψουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συμβάλλουν σε πολλές χρόνιες παθήσεις. Δείτε "τα 15 πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά βότανα".
Η συγκεκριμένη μελέτη έχει μία ενότητα αφιερωμένη στους ξηρούς καρπούς και στους σπόρους, όπου ανέλυσε 90 διαφορετικά προϊόντα, με περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που κυμαίνονταν από 0,03 mmol/100 γραμμάρια για τον παπαρουνόσπορο έως 33,3 mmol/100 γραμμάρια για τα καρύδια.
Τα καρύδια πεκάν με φλούδα, οι ηλιόσποροι και τα κάστανα με φλούδα, έχουν μέση περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά από 4,7 έως 8,5 mmol/100 γραμμάρια (Πίνακας 3).
Τα καρύδια, τα κάστανα, τα αράπικα φυστίκια, τα φουντούκια και τα αμύγδαλα έχουν υψηλότερες τιμές όταν αναλύονται με την φλούδα άθικτη σε σύγκριση με το όταν αναλύονται χωρίς την φλούδα.
Οι ξηροί καρποί είναι μια πλούσια πηγή πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών και μερικοί ξηροί καρποί είναι επίσης πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά.
Η παρατηρούμενη αύξηση της περιεκτικότητας τους σε αντιοξειδωτικά με την φλούδα σε σύγκριση με την περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά χωρίς την φλούδα συμφωνεί με προηγούμενες μελέτες που έδειξαν ότι τα φλαβονοειδή πολλών ξηρών καρπών βρίσκονται στην φλούδα τους.
Πηγή
Nutr J. 2010 Jan 22;9:3. doi: 10.1186/1475-2891-9-3. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide Monica H Carlsen, Bente L Halvorsen, Kari Holte, Siv K Bøhn, Steinar Dragland, Laura Sampson, Carol Willey, Haruki Senoo, Yuko Umezono, Chiho Sanada, Ingrid Barikmo, Nega Berhe, Walter C Willett, Katherine M Phillips, David R Jacobs Jr, Rune Blomhoff