13/1/2023
ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΡΥΤΙΔΩΝ
Σημαντική μείωση στην σοβαρότητα αλλά και στο πλάτος που είχαν οι ρυτίδες
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Η γήρανση του δέρματος είναι ένα από τα πιο εμφανή σημάδια της γήρανσης του ανθρώπου.
Οι αλλαγές του δέρματος κατά την διάρκεια της ζωής χαρακτηρίζονται από (1) :
- λεπτές γραμμές και ρυτίδες,
- απώλεια ελαστικότητας και όγκου,
- χαλαρότητα,
- εμφάνιση τραχιάς υφής, και
- ωχρότητα.
Το δέρμα, ως το όργανο φραγμού του σώματος, εκτίθεται σε διάφορα ερεθίσματα που επηρεάζουν την μορφολογία και την λειτουργία του (2, 3), με αποτέλεσμα να προκαλείται η γήρανση του. Εξωτερικοί παράγοντες είναι οι περιβαλλοντικοί ρύποι, οι χημικές ουσίες και οι τοξίνες (4), αλλά υπάρχουν και οι ενδογενείς παράγοντες (3), όπως γονιδιακή μετάλλαξη, κυτταρικός μεταβολισμός και ορμονικοί παράγοντες (4).
Όσον αφορά την αντιγήρανση και την αναζωογόνηση του δέρματος του προσώπου, η αγορά για τοπικές θεραπείες και αισθητικές επεμβάσεις είναι τεράστια. Η παγκόσμια αγορά καλλυντικών έφτασε τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 και αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023. Η βιομηχανία καλλυντικών αναδεικνύεται σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες της τελευταίας δεκαετίας (5).
Ωστόσο, οι διατροφικές συνήθειες συνδέονται με τις ρυτίδες του προσώπου (6) και οι ρυτίδες του δέρματος ίσως μπορούν να επηρεαστούν από τις τροφές που καταναλώνουμε (7).
Ως εκ τούτου, υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα στον τομέα της δερματολογίας που ασχολείται τόσο με τις θεωρητικές όσο και τις αποδεδειγμένες επιδράσεις από διάφορες τροφές στην εμφάνιση του δέρματος, στις διαδικασίες γήρανσης του δέρματος και στις ρυτίδες.
Υπάρχουν τροφές κατά των ρυτίδων, οι οποίες έχουν ελεγχθεί σε κλινικές δοκιμές ;
Φυσικά.
Στην συνέχεια παρουσιάζονται τα ευρήματα μίας εξ'αυτών (8).
2. ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΡΥΤΙΔΕΣ
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνήσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης μία συγκεκριμένης τροφής στις ρυτίδες του προσώπου.
Ο σχεδιασμός ήταν προοπτική, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη δοκιμή, στην οποία οι γυναίκες κατανάλωναν το 20% της ημερήσιας κατανάλωσης ενέργειας :
- είτε από αυτήν την τροφή,
- είτε από ένα σνακ με ίδιες θερμίδες (μπάρα δημητριακών, μπάρα γκρανόλα και πρέτσελ).
Η διάρκεια της μελέτης ήταν 16 εβδομάδες.
Η ερευνητική ομάδα δεν γνώριζε ποιες γυναίκες ήταν στην ομάδα με την συγκεκριμένη τροφή και ποιες γυναίκες ήταν στην ομάδα με το σνακ, μέχρι που εξέτασαν τα ευρήματα.
Συμμετείχαν εθελοντικά 28 υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με τύπους δέρματος Fitzpatrick 1 και 2, οι οποίες δεν ήταν καπνίστριες και η ηλικία τους ήταν 53 έως 80 ετών.
Ένα σύστημα ανάλυσης φωτογραφίας και εικόνας προσώπου χρησιμοποιήθηκε για την λήψη τυποποιημένων φωτογραφιών και πληροφοριών σχετικά με το πλάτος και την σοβαρότητα που είχαν οι ρυτίδες σε 3 διαφορετικά χρονικά σημεία : κατά την έναρξη, την 8η και την 16η εβδομάδα.
Πρόκειται για φωτογραφίες προσώπου υψηλής ανάλυσης, οι οποίες ποσοτικοποιούν το βάθος και την σοβαρότητα που έχουν οι ρυτίδες του προσώπου χρησιμοποιώντας μια φωτογραφική ανάλυση που βασίζεται σε υπολογιστή.
Επίσης, οι μετρήσεις της διαεπιδερμικής απώλειας νερού και της παραγωγής σμήγματος διενεργήθηκαν στα ίδια χρονικά σημεία (κατά την έναρξη της μελέτης, και την 8η και 16η εβδομάδα).
Ευρήματα:
Τα ευρήματα έδειξαν ότι, σύμφωνα με την φωτογραφική ανάλυση, η ομάδα που έλαβε αυτήν την τροφή είχε σημαντικά μειωμένη σοβαρότητα και πλάτος στις ρυτίδες, σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε το σνάκ (p < 0,02).
Πιο συγκεκριμένα, :
- η σοβαρότητα που είχαν οι ρυτίδες έδειξαν σημαντική μείωση κατά 9%, και
- το πλάτος που είχαν οι ρυτίδες έδειξαν σημαντική μείωση κατά 10%.
Επίσης, οι αλλαγές στην λειτουργία του δερματικού φραγμού ήταν μη-σημαντικές, μετρημένες με την διαεπιδερμική απώλεια νερού (p = 0,65) μεταξύ των 2 ομάδων, σε σύγκριση με τις τιμές που υπήρχαν κατά την έναρξη της μελέτης.
Δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες.
Στο συμπέρασμα της, η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι η καθημερινή κατανάλωση αυτής της τροφής ίσως μπορεί να μειώσει την σοβαρότητα που έχουν οι ρυτίδων στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Επίσης, ένα ακόμα θετικό αυτής της υγιεινής τροφής είναι ότι έχει και καλές "παρενέργειες" διότι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι δρα ευεργετικές και σε άλλες καταστάσεις όπως ότι βελτιώνει αποτελεσματικά τα συμπτώματα της υπεργλυκαιμίας και της κατάθλιψης (9), μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης (10), ενώ εμφανίζει αντιοξειδωτική δράση (11).
Εάν επιθυμείτε να μάθετε ποια τροφή και σε ποια δοσολογία έδειξε τα ανωτέρω ευρήματα στις ρυτίδες, τότε κάντε κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>
Η γήρανση του δέρματος είναι ένα από τα πιο εμφανή σημάδια της γήρανσης του ανθρώπου.
Οι αλλαγές του δέρματος κατά την διάρκεια της ζωής χαρακτηρίζονται από (1) :
- λεπτές γραμμές και ρυτίδες,
- απώλεια ελαστικότητας και όγκου,
- χαλαρότητα,
- εμφάνιση τραχιάς υφής, και
- ωχρότητα.
Το δέρμα, ως το όργανο φραγμού του σώματος, εκτίθεται σε διάφορα ερεθίσματα που επηρεάζουν την μορφολογία και την λειτουργία του (2, 3), με αποτέλεσμα να προκαλείται η γήρανση του. Εξωτερικοί παράγοντες είναι οι περιβαλλοντικοί ρύποι, οι χημικές ουσίες και οι τοξίνες (4), αλλά υπάρχουν και οι ενδογενείς παράγοντες (3), όπως γονιδιακή μετάλλαξη, κυτταρικός μεταβολισμός και ορμονικοί παράγοντες (4).
Όσον αφορά την αντιγήρανση και την αναζωογόνηση του δέρματος του προσώπου, η αγορά για τοπικές θεραπείες και αισθητικές επεμβάσεις είναι τεράστια. Η παγκόσμια αγορά καλλυντικών έφτασε τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 και αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023. Η βιομηχανία καλλυντικών αναδεικνύεται σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες της τελευταίας δεκαετίας (5).
Ωστόσο, οι διατροφικές συνήθειες συνδέονται με τις ρυτίδες του προσώπου (6) και οι ρυτίδες του δέρματος ίσως μπορούν να επηρεαστούν από τις τροφές που καταναλώνουμε (7).
Ως εκ τούτου, υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα στον τομέα της δερματολογίας που ασχολείται τόσο με τις θεωρητικές όσο και τις αποδεδειγμένες επιδράσεις από διάφορες τροφές στην εμφάνιση του δέρματος, στις διαδικασίες γήρανσης του δέρματος και στις ρυτίδες.
Υπάρχουν τροφές κατά των ρυτίδων, οι οποίες έχουν ελεγχθεί σε κλινικές δοκιμές ;
Φυσικά.
Στην συνέχεια παρουσιάζονται τα ευρήματα μίας εξ'αυτών (8).
2. ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΡΥΤΙΔΕΣ
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνήσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης μία συγκεκριμένης τροφής στις ρυτίδες του προσώπου.
Ο σχεδιασμός ήταν προοπτική, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη δοκιμή, στην οποία οι γυναίκες κατανάλωναν το 20% της ημερήσιας κατανάλωσης ενέργειας :
- είτε από αυτήν την τροφή,
- είτε από ένα σνακ με ίδιες θερμίδες (μπάρα δημητριακών, μπάρα γκρανόλα και πρέτσελ).
Η διάρκεια της μελέτης ήταν 16 εβδομάδες.
Η ερευνητική ομάδα δεν γνώριζε ποιες γυναίκες ήταν στην ομάδα με την συγκεκριμένη τροφή και ποιες γυναίκες ήταν στην ομάδα με το σνακ, μέχρι που εξέτασαν τα ευρήματα.
Συμμετείχαν εθελοντικά 28 υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με τύπους δέρματος Fitzpatrick 1 και 2, οι οποίες δεν ήταν καπνίστριες και η ηλικία τους ήταν 53 έως 80 ετών.
Ένα σύστημα ανάλυσης φωτογραφίας και εικόνας προσώπου χρησιμοποιήθηκε για την λήψη τυποποιημένων φωτογραφιών και πληροφοριών σχετικά με το πλάτος και την σοβαρότητα που είχαν οι ρυτίδες σε 3 διαφορετικά χρονικά σημεία : κατά την έναρξη, την 8η και την 16η εβδομάδα.
Πρόκειται για φωτογραφίες προσώπου υψηλής ανάλυσης, οι οποίες ποσοτικοποιούν το βάθος και την σοβαρότητα που έχουν οι ρυτίδες του προσώπου χρησιμοποιώντας μια φωτογραφική ανάλυση που βασίζεται σε υπολογιστή.
Επίσης, οι μετρήσεις της διαεπιδερμικής απώλειας νερού και της παραγωγής σμήγματος διενεργήθηκαν στα ίδια χρονικά σημεία (κατά την έναρξη της μελέτης, και την 8η και 16η εβδομάδα).
Ευρήματα:
Τα ευρήματα έδειξαν ότι, σύμφωνα με την φωτογραφική ανάλυση, η ομάδα που έλαβε αυτήν την τροφή είχε σημαντικά μειωμένη σοβαρότητα και πλάτος στις ρυτίδες, σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε το σνάκ (p < 0,02).
Πιο συγκεκριμένα, :
- η σοβαρότητα που είχαν οι ρυτίδες έδειξαν σημαντική μείωση κατά 9%, και
- το πλάτος που είχαν οι ρυτίδες έδειξαν σημαντική μείωση κατά 10%.
Επίσης, οι αλλαγές στην λειτουργία του δερματικού φραγμού ήταν μη-σημαντικές, μετρημένες με την διαεπιδερμική απώλεια νερού (p = 0,65) μεταξύ των 2 ομάδων, σε σύγκριση με τις τιμές που υπήρχαν κατά την έναρξη της μελέτης.
Δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες.
Στο συμπέρασμα της, η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι η καθημερινή κατανάλωση αυτής της τροφής ίσως μπορεί να μειώσει την σοβαρότητα που έχουν οι ρυτίδων στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Επίσης, ένα ακόμα θετικό αυτής της υγιεινής τροφής είναι ότι έχει και καλές "παρενέργειες" διότι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι δρα ευεργετικές και σε άλλες καταστάσεις όπως ότι βελτιώνει αποτελεσματικά τα συμπτώματα της υπεργλυκαιμίας και της κατάθλιψης (9), μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης (10), ενώ εμφανίζει αντιοξειδωτική δράση (11).
Εάν επιθυμείτε να μάθετε ποια τροφή και σε ποια δοσολογία έδειξε τα ανωτέρω ευρήματα στις ρυτίδες, τότε κάντε κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>