12/1/2023
DNA ΤΡΟΦΕΣ
Μετά από μόλις 4 εβδομάδες, σημαντικά μειωμένες θραύσεις του DNA κατά 34,4%
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Το κάπνισμα παράγει πολλούς μεταλλαξιογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 70 καρκινογόνων (1).
Η βλάβη του DNA, που προκαλείται από το κάπνισμα, λειτουργεί ως ζωτική αιτία ανάπτυξης όγκου (2, 3).
Ποιες τροφές μπορούν να προστατεύσουν από τις βλάβες του DNA ;
Ακολουθεί μία μελέτη, στην οποία διερευνήθηκε εάν η κατανάλωση μίας συγκεκριμένης τροφής μπορεί να μειώσει τις θραύσεις του DNA σε νεαρούς καπνιστές (4).
2. DNA ΤΡΟΦΕΣ
Η κλινική δοκιμή ήταν τυχαιοποιημένη, διασταυρούμενη και διάρκειας 12 εβδομάδων. Συμμετείχαν 60 υγιείς στρατιώτες (18-25 ετών) που ήταν καπνιστές (5-20 τσιγάρα ανά ημέρα) για περισσότερα από 5 χρόνια.
Επί 4 εβδομάδες:
- η 1η ομάδα έλαβε μία συγκεκριμένη τροφή, η οποία χωρίστηκε σε 3 ίσες μερίδες και προστέθηκε στο πρωινό, στο μεσημεριανό και στο βραδινό γεύμα, και
- η 2η ομάδα έλαβε 120 γραμμάρια χοιρινό.
Οι θερμίδες ήταν ίδιες σε αριθμό.
Ακολούθησε μία περίοδο έκπλυσης 4 εβδομάδων, και στην συνέχεια οι δύο ομάδες άλλαξαν τροφές, δηλαδή τώρα η 1η ομάδα κατανάλωνε το χοιρινό, και η 2η ομάδα κατανάλωνε την τροφή που αρχικά κατανάλωνε η 1η ομάδα.
Επιπλέον, 30 υγιείς μη-καπνιστές στρατιώτες έλαβαν την καθημερινή μερίδα χοιρινού, ως σύγκριση αναφοράς.
Ευρήματα:
Τα ευρήματα έδειξαν ότι αυτή η τροφή, μετά από μόλις 4 εβδομάδες, οδήγησε σε σημαντικά μειωμένες θραύσεις του DNA κατά 34,4%.
Εάν επιθυμείτε να μάθετε ποια τροφή και σε ποια δοσολογία έδειξε τα ανωτέρω ευρήματα στο DNA, τότε κάντε κλικ εδώ.
Το κάπνισμα παράγει πολλούς μεταλλαξιογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 70 καρκινογόνων (1).
Η βλάβη του DNA, που προκαλείται από το κάπνισμα, λειτουργεί ως ζωτική αιτία ανάπτυξης όγκου (2, 3).
Ποιες τροφές μπορούν να προστατεύσουν από τις βλάβες του DNA ;
Ακολουθεί μία μελέτη, στην οποία διερευνήθηκε εάν η κατανάλωση μίας συγκεκριμένης τροφής μπορεί να μειώσει τις θραύσεις του DNA σε νεαρούς καπνιστές (4).
2. DNA ΤΡΟΦΕΣ
Η κλινική δοκιμή ήταν τυχαιοποιημένη, διασταυρούμενη και διάρκειας 12 εβδομάδων. Συμμετείχαν 60 υγιείς στρατιώτες (18-25 ετών) που ήταν καπνιστές (5-20 τσιγάρα ανά ημέρα) για περισσότερα από 5 χρόνια.
Επί 4 εβδομάδες:
- η 1η ομάδα έλαβε μία συγκεκριμένη τροφή, η οποία χωρίστηκε σε 3 ίσες μερίδες και προστέθηκε στο πρωινό, στο μεσημεριανό και στο βραδινό γεύμα, και
- η 2η ομάδα έλαβε 120 γραμμάρια χοιρινό.
Οι θερμίδες ήταν ίδιες σε αριθμό.
Ακολούθησε μία περίοδο έκπλυσης 4 εβδομάδων, και στην συνέχεια οι δύο ομάδες άλλαξαν τροφές, δηλαδή τώρα η 1η ομάδα κατανάλωνε το χοιρινό, και η 2η ομάδα κατανάλωνε την τροφή που αρχικά κατανάλωνε η 1η ομάδα.
Επιπλέον, 30 υγιείς μη-καπνιστές στρατιώτες έλαβαν την καθημερινή μερίδα χοιρινού, ως σύγκριση αναφοράς.
Ευρήματα:
Τα ευρήματα έδειξαν ότι αυτή η τροφή, μετά από μόλις 4 εβδομάδες, οδήγησε σε σημαντικά μειωμένες θραύσεις του DNA κατά 34,4%.
Εάν επιθυμείτε να μάθετε ποια τροφή και σε ποια δοσολογία έδειξε τα ανωτέρω ευρήματα στο DNA, τότε κάντε κλικ εδώ.