12/1/2023
DNA ΤΡΟΦΕΣ
Μετά από μόλις 4 εβδομάδες, σημαντικά μειωμένες θραύσεις του DNA κατά 34,4%
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Το κάπνισμα παράγει πολλούς μεταλλαξιογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 70 καρκινογόνων (1).
Η βλάβη του DNA, που προκαλείται από το κάπνισμα, λειτουργεί ως ζωτική αιτία ανάπτυξης όγκου (2, 3).
Ποιες τροφές μπορούν να προστατεύσουν από τις βλάβες του DNA ;
Ακολουθεί μία μελέτη, στην οποία διερευνήθηκε εάν η κατανάλωση μίας συγκεκριμένης τροφής μπορεί να μειώσει τις θραύσεις του DNA σε νεαρούς καπνιστές (4).
2. DNA ΤΡΟΦΕΣ
Η κλινική δοκιμή ήταν τυχαιοποιημένη, διασταυρούμενη και διάρκειας 12 εβδομάδων. Συμμετείχαν 60 υγιείς στρατιώτες (18-25 ετών) που ήταν καπνιστές (5-20 τσιγάρα ανά ημέρα) για περισσότερα από 5 χρόνια.
Επί 4 εβδομάδες:
- η 1η ομάδα έλαβε μία συγκεκριμένη τροφή, η οποία χωρίστηκε σε 3 ίσες μερίδες και προστέθηκε στο πρωινό, στο μεσημεριανό και στο βραδινό γεύμα, και
- η 2η ομάδα έλαβε 120 γραμμάρια χοιρινό.
Οι θερμίδες ήταν ίδιες σε αριθμό.
Ακολούθησε μία περίοδο έκπλυσης 4 εβδομάδων, και στην συνέχεια οι δύο ομάδες άλλαξαν τροφές, δηλαδή τώρα η 1η ομάδα κατανάλωνε το χοιρινό, και η 2η ομάδα κατανάλωνε την τροφή που αρχικά κατανάλωνε η 1η ομάδα.
Επιπλέον, 30 υγιείς μη-καπνιστές στρατιώτες έλαβαν την καθημερινή μερίδα χοιρινού, ως σύγκριση αναφοράς.
Ευρήματα:
Τα ευρήματα έδειξαν ότι αυτή η τροφή, μετά από μόλις 4 εβδομάδες, οδήγησε σε σημαντικά μειωμένες θραύσεις του DNA κατά 34,4%.
Εάν επιθυμείτε να μάθετε ποια τροφή και σε ποια δοσολογία έδειξε τα ανωτέρω ευρήματα στο DNA, τότε κάντε κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>
Το κάπνισμα παράγει πολλούς μεταλλαξιογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 70 καρκινογόνων (1).
Η βλάβη του DNA, που προκαλείται από το κάπνισμα, λειτουργεί ως ζωτική αιτία ανάπτυξης όγκου (2, 3).
Ποιες τροφές μπορούν να προστατεύσουν από τις βλάβες του DNA ;
Ακολουθεί μία μελέτη, στην οποία διερευνήθηκε εάν η κατανάλωση μίας συγκεκριμένης τροφής μπορεί να μειώσει τις θραύσεις του DNA σε νεαρούς καπνιστές (4).
2. DNA ΤΡΟΦΕΣ
Η κλινική δοκιμή ήταν τυχαιοποιημένη, διασταυρούμενη και διάρκειας 12 εβδομάδων. Συμμετείχαν 60 υγιείς στρατιώτες (18-25 ετών) που ήταν καπνιστές (5-20 τσιγάρα ανά ημέρα) για περισσότερα από 5 χρόνια.
Επί 4 εβδομάδες:
- η 1η ομάδα έλαβε μία συγκεκριμένη τροφή, η οποία χωρίστηκε σε 3 ίσες μερίδες και προστέθηκε στο πρωινό, στο μεσημεριανό και στο βραδινό γεύμα, και
- η 2η ομάδα έλαβε 120 γραμμάρια χοιρινό.
Οι θερμίδες ήταν ίδιες σε αριθμό.
Ακολούθησε μία περίοδο έκπλυσης 4 εβδομάδων, και στην συνέχεια οι δύο ομάδες άλλαξαν τροφές, δηλαδή τώρα η 1η ομάδα κατανάλωνε το χοιρινό, και η 2η ομάδα κατανάλωνε την τροφή που αρχικά κατανάλωνε η 1η ομάδα.
Επιπλέον, 30 υγιείς μη-καπνιστές στρατιώτες έλαβαν την καθημερινή μερίδα χοιρινού, ως σύγκριση αναφοράς.
Ευρήματα:
Τα ευρήματα έδειξαν ότι αυτή η τροφή, μετά από μόλις 4 εβδομάδες, οδήγησε σε σημαντικά μειωμένες θραύσεις του DNA κατά 34,4%.
Εάν επιθυμείτε να μάθετε ποια τροφή και σε ποια δοσολογία έδειξε τα ανωτέρω ευρήματα στο DNA, τότε κάντε κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>