11/1/2023
ΩΧΡΑ ΚΗΛΙΔΑ ΤΡΟΦΕΣ
Εντός 4 εβδομάδων, 2 κοινές τροφές οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της χρωστικής της ωχράς κηλίδας.
Η αύξηση παρέμεινε ακόμα και όταν διακόπηκε η κατανάλωση τους για αρκετούς μήνες.
Η αύξηση παρέμεινε ακόμα και όταν διακόπηκε η κατανάλωση τους για αρκετούς μήνες.
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας περιγράφηκε για πρώτη φορά την δεκαετία του 1840 (1) και αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης για τα άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω στις δυτικές χώρες (2).
Μελέτες συσχετίζουν το κάπνισμα με τον κίνδυνο προχωρημένης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, το οποίο τονίζει τον κίνδυνο τύφλωσης που σχετίζεται με το κάπνισμα (2, 3). Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι ο υψηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος, το ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου καθώς και η υπέρταση (2).
Μόνο λίγες θεραπείες υπάρχουν για την επιβράδυνση της εξέλιξης αυτής της πάθησης και δεν υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για την αναστροφή του εκφυλισμού (3).
Συνεπώς, χρειάζεται να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην πρόληψη.
Υπάρχουν αποτελεσματικές τροφές για την ωχρά κηλίδα ;
2. ΩΧΡΑ ΚΗΛΙΔΑ ΤΡΟΦΕΣ
Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί εάν η πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας θα μπορούσε να αυξηθεί από 2 τροφές (4).
Η χρωστική της ωχράς κηλίδας μετρήθηκε σε 13 άτομα που δεν κάπνιζαν (4 άνδρες, 9 γυναίκες). Οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 30 έως 65 ετών.
- 1 άτομο κατανάλωσε μόνο την Α' τροφή
- 10 άτομα κατανάλωσαν την Α' τροφή + την Β' τροφή
- 2 άτομα κατανάλωσαν μόνο την Β' τροφή.
Η διάρκεια της μελέτης ήταν 14 εβδομάδες.
Ευρήματα:
Όσον αφορά τα 11 άτομα που κατανάλωσαν μόνο την Α' τροφή ή τον συνδυασμό Α' + Β' τροφής, τα ευρήματα ήταν τα εξής:
- σε 1 άτομο: καμμία αλλαγή στην πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας.
- σε 2 άτομα: μειώσεις στην πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας (διάμεση τιμή: -11%).
- σε 8 άτομα: μέσα σε 1 μήνα, η μέση πυκνότητα χρωστικής της ωχράς κηλίδας είχε ήδη αυξηθεί σημαντικά. Η αύξηση ήταν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 13% (διάμεση τιμή: 19% ± 11%).
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αυξήσεις στην πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας ήταν ακόμα και διπλάσιες. Για παράδειγμα, σε ένα άτομο αυξήθηκε από 0,31 σε 0,65 μετά από μόνο ένα μήνα.
Αν και οι αυξήσεις στην πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας ήταν σχετικά γρήγορες, οι επακόλουθες μειώσεις ήταν αργές: 1 έως 6 μήνες μετά την διακοπή της κατανάλωσης αυτών των 2 τροφών, η χρωστική της ωχράς κηλίδας παρέμεινε σημαντικά αυξημένη (P <0,05).
Σε ένα άτομο, μετά από μόνο 14 εβδομάδες διατροφικής πρόσληψης, η πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας του αυξήθηκε κατά 50%. Στην συνέχεια παρέμεινε σε αυτό το αυξημένο επίπεδο επί 9 μήνες μετά την διακοπή της κατανάλωσης.
Όσον αφορά τα 2 άτομα που κατανάλωσαν μόνο την Β' τροφή :
- στο 1ο άτομο υπήρξε σημαντική αύξηση στην πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας (25%), ενώ
- στο 2ο άτομο άλλαξε ελάχιστα (7%).
Το κύριο εύρημα της τρέχουσας μελέτης ήταν ότι 2 κοινές τροφές οδήγησαν σε σημαντική αύξηση στην διάμεση πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας.
Συμπεράσματα:
- Η αύξηση της χρωστικής της ωχράς κηλίδας φαίνεται να είναι εφικτή για πολλά άτομα.
- Στα περισσότερα άτομα, όχι σε όλα, οι αυξήσεις στην πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας επιτεύχθηκαν εντός 4 εβδομάδων.
- Όταν η πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας αυξήθηκε με την προσθήκη αυτών των 2 τροφών, παρέμεινε αυξημένη για αρκετούς μήνες μετά την διακοπή της κατανάλωσης τους.
Εάν επιθυμείτε να μάθετε ποιες τροφές και σε ποια δοσολογία έδειξαν τα ανωτέρω ευρήματα στην ωχρά κηλίδα, τότε κάντε κλικ εδώ.
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας περιγράφηκε για πρώτη φορά την δεκαετία του 1840 (1) και αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης για τα άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω στις δυτικές χώρες (2).
Μελέτες συσχετίζουν το κάπνισμα με τον κίνδυνο προχωρημένης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, το οποίο τονίζει τον κίνδυνο τύφλωσης που σχετίζεται με το κάπνισμα (2, 3). Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι ο υψηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος, το ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου καθώς και η υπέρταση (2).
Μόνο λίγες θεραπείες υπάρχουν για την επιβράδυνση της εξέλιξης αυτής της πάθησης και δεν υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για την αναστροφή του εκφυλισμού (3).
Συνεπώς, χρειάζεται να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην πρόληψη.
Υπάρχουν αποτελεσματικές τροφές για την ωχρά κηλίδα ;
2. ΩΧΡΑ ΚΗΛΙΔΑ ΤΡΟΦΕΣ
Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί εάν η πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας θα μπορούσε να αυξηθεί από 2 τροφές (4).
Η χρωστική της ωχράς κηλίδας μετρήθηκε σε 13 άτομα που δεν κάπνιζαν (4 άνδρες, 9 γυναίκες). Οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 30 έως 65 ετών.
- 1 άτομο κατανάλωσε μόνο την Α' τροφή
- 10 άτομα κατανάλωσαν την Α' τροφή + την Β' τροφή
- 2 άτομα κατανάλωσαν μόνο την Β' τροφή.
Η διάρκεια της μελέτης ήταν 14 εβδομάδες.
Ευρήματα:
Όσον αφορά τα 11 άτομα που κατανάλωσαν μόνο την Α' τροφή ή τον συνδυασμό Α' + Β' τροφής, τα ευρήματα ήταν τα εξής:
- σε 1 άτομο: καμμία αλλαγή στην πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας.
- σε 2 άτομα: μειώσεις στην πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας (διάμεση τιμή: -11%).
- σε 8 άτομα: μέσα σε 1 μήνα, η μέση πυκνότητα χρωστικής της ωχράς κηλίδας είχε ήδη αυξηθεί σημαντικά. Η αύξηση ήταν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 13% (διάμεση τιμή: 19% ± 11%).
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αυξήσεις στην πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας ήταν ακόμα και διπλάσιες. Για παράδειγμα, σε ένα άτομο αυξήθηκε από 0,31 σε 0,65 μετά από μόνο ένα μήνα.
Αν και οι αυξήσεις στην πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας ήταν σχετικά γρήγορες, οι επακόλουθες μειώσεις ήταν αργές: 1 έως 6 μήνες μετά την διακοπή της κατανάλωσης αυτών των 2 τροφών, η χρωστική της ωχράς κηλίδας παρέμεινε σημαντικά αυξημένη (P <0,05).
Σε ένα άτομο, μετά από μόνο 14 εβδομάδες διατροφικής πρόσληψης, η πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας του αυξήθηκε κατά 50%. Στην συνέχεια παρέμεινε σε αυτό το αυξημένο επίπεδο επί 9 μήνες μετά την διακοπή της κατανάλωσης.
Όσον αφορά τα 2 άτομα που κατανάλωσαν μόνο την Β' τροφή :
- στο 1ο άτομο υπήρξε σημαντική αύξηση στην πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας (25%), ενώ
- στο 2ο άτομο άλλαξε ελάχιστα (7%).
Το κύριο εύρημα της τρέχουσας μελέτης ήταν ότι 2 κοινές τροφές οδήγησαν σε σημαντική αύξηση στην διάμεση πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας.
Συμπεράσματα:
- Η αύξηση της χρωστικής της ωχράς κηλίδας φαίνεται να είναι εφικτή για πολλά άτομα.
- Στα περισσότερα άτομα, όχι σε όλα, οι αυξήσεις στην πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας επιτεύχθηκαν εντός 4 εβδομάδων.
- Όταν η πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας αυξήθηκε με την προσθήκη αυτών των 2 τροφών, παρέμεινε αυξημένη για αρκετούς μήνες μετά την διακοπή της κατανάλωσης τους.
Εάν επιθυμείτε να μάθετε ποιες τροφές και σε ποια δοσολογία έδειξαν τα ανωτέρω ευρήματα στην ωχρά κηλίδα, τότε κάντε κλικ εδώ.