11/1/2023.
Ενημέρωση: 1/2/2023
Ενημέρωση: 1/2/2023
ΟΣΤΕΟΠΌΡΩΣΗ ΤΡΟΦΕΣ
Μία τροφή αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αύξηση της οστικής πυκνότητας
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Μέχρι την δεκαετία του 1940, η οστεοπόρωση δεν αναγνωριζόταν ως ασθένεια, αλλά ως μία αναπόφευκτη συνέπεια της διαδικασίας της γήρανσης, για την οποία υπήρχε ελάχιστη θεραπεία (1).
Η οστεοπόρωση είναι η πιο διαδεδομένη μεταβολική νόσος των οστών που επηρεάζει τις μισές γυναίκες στην 6η και 7η δεκαετία της ζωής τους (2). Ωστόσο, η οστεοπόρωση αποτελεί σημαντικό κλινικό πρόβλημα και για τους ηλικιωμένους άνδρες (3).
Η οστεοπόρωση είναι κλινικής σημασίας διότι είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για κατάγματα (4). Σχεδόν σε κάθε οστό μπορεί να υπάρξει κάταγμα ως αποτέλεσμα της αυξημένης ευθραυστότητας των οστών λόγω της οστεοπόρωσης (3). Αυτά τα κατάγματα σχετίζονται (3, 4) με :
- υψηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης,
- σωματική αναπηρία,
- σωματική παραμόρφωση,
- χρόνιο πόνο,
- απώλεια ανεξαρτησίας,
- μειωμένη ποιότητα ζωής, και
- αυξημένη θνησιμότητα.
Τα οστεοπορωτικά κατάγματα του ισχίου είναι ιδιαίτερα καταστροφικά, συνεισφέροντας έως και το 5% της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες σε άνδρες και γυναίκες, ενώ το 21%–30% πεθαίνει μέσα σε ένα έτος (4).
Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 80% έως 90% των ενηλίκων δεν λαμβάνουν την κατάλληλη αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης (5), ενώ η έλλειψη της σωστής διατροφής αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα σε ασθενείς με κάταγμα ισχίου (10).
Υπάρχουν αποτελεσματικές τροφές κατά της οστεοπόρωσης ;
2. ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
Η απάντηση είναι ναι, υπάρχουν αρκετές τροφές για πρόληψη οστεοπόρωσης. Στην συνέχεια φαίνεται μία εξ'αυτών που δοκιμάστηκε σε δύο κλινική δοκιμές, 3 και 12 μηνών (8, 9).
Όλες οι τροφές για οστεοπόρωση περιέχουν ασβέστιο σε υψηλές ποσότητες ;
Όχι, δεν είναι απαραίτητο.
Η τροφή που ακολουθεί περιέχει μόνο 43 mg ανά 100 γραμμάρια βάρους. Παρόλα αυτά έδειξε σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις και μάλιστα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, όπου στην εμμηνόπαυση η απώλεια οστικής μάζας στις γυναίκες αυξάνεται δραματικά (6). Έως και το 20% της οστικής απώλειας μπορεί να συμβεί κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης και στα μετεμμηνοπαυσιακά στάδια (7).
Η πρώτη μελέτη, δημοσιεύτηκε στις αρχές του αιώνα, έθεσε ως στόχο να αξιολογήσει τις επιδράσεις από μία συγκεκριμένη τροφή στους δείκτες σχηματισμού οστών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (8).
38 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν λάμβαναν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες:
- η 1η ομάδα κατανάλωνε αυτήν την τροφή (18 γυναίκες), και
- η 2η ομάδα κατανάλωνε μία άλλη τροφή (20 γυναίκες).
Οι 2 τροφές παρείχαν παρόμοια ποσότητα θερμίδων, λίπους, υδατανθράκων και φυτικών ινών και η πρόσληψη έγινε για 90 ημέρες. Δεν αυξήθηκε το βάρος των γυναικών, παρά την αυξημένη πρόσληψη ενέργειας από αυτήν την τροφή κατά την διάρκεια της μελέτης. Επίσης, δεν επηρεάστηκε ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η αναλογία μέσης/ισχίου και ποσοστό σωματικού λίπους.
Οι βιοχημικοί δείκτες ορού και ούρων της οστικής κατάστασης αξιολογήθηκαν πριν και μετά την αγωγή.
Ευρήματα:
Τα ευρήματα έδειξαν ότι, σε σύγκριση με τις τιμές που υπήρχαν κατά την έναρξη της μελέτης, μόνο στην 1η ομάδα αυξήθηκαν σημαντικά τα επίπεδα στην δράση του οστικού κλάσματος της αλκαλικής φωσφατάσης [bone-specific alkaline phosphatase (BSAP)].
Ο δείκτης BSAP είναι ένας από τους πιο ευαίσθητους δείκτες του σχηματισμού οστών και τα αυξημένα επίπεδα του αντικατοπτρίζουν υψηλότερο ρυθμό σχηματισμού οστών.
Σε αυτή τη μελέτη, παρατηρήθηκε μία αύξηση 5,8% του BSAP μετά από 3 μήνες κατανάλωσης αυτής της τροφής. Εάν αυτή η θετική επίδραση στον δείκτη BSAP συνεχιστεί, τότε αυτή η τροφή θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλινικά σημαντικές αυξήσεις στην οστική μάζα.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι αυτή η τροφή ίσως ασκεί θετικές επιδράσεις στα οστά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Απαιτούνται μελέτες με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια για να επιβεβαιωθούν οι ευεργετικές επιδράσεις αυτής της τροφής στην οστική πυκνότητα [bone mineral density (BMD)] και στη σκελετική υγεία των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών (8).
Χρειάστηκε μία δεκαετία, αλλά τελικά διενεργήθηκε ακριβώς η ίδια μελέτη, αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια, 1 έτος (9).
Ο στόχος της μελέτης ήταν να εξετάσει τον βαθμό στον οποίο αυτή η τροφή αναστρέφει την οστική απώλεια σε οστεοπενικές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
100 γυναίκες, 1–10 έτη μετά την εμμηνόπαυση, χωρίς θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή οποιοδήποτε άλλο συνταγογραφούμενο φάρμακο που είναι γνωστό ότι επηρεάζει τον μεταβολισμό των οστών, χωρίστηκαν τυχαία σε μία από τις δύο ομάδες θεραπείας:
- η 1η ομάδα κατανάλωνε αυτην την τροφή (55 γυναίκες), και
- η 2η ομάδα κατανάλωνε μία άλλη τροφή (45 γυναίκες).
Η οστική πυκνότητα (BMD) αξιολογήθηκε τόσο στην έναρξη της μελέτης όσο και στο τέλος της μελέτης χρησιμοποιώντας την μέθοδος της Απορροφησιομετρίας Ακτίνων Χ Διπλής Ενέργειας.
Συλλέχθηκαν δείγματα αίματος κατά την έναρξη, και μετά από 3, 6 και 12 μήνες για την αξιολόγηση των βιοδεικτών των οστών.
Ευρήματα:
Η τήρηση της δοσολογίας ήταν κατά μέσο στο 82%.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι:
- σε σύγκριση με την 2η ομάδα, η τροφή που καταναλώθηκε στην 1η ομάδα οδήγησε σε σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση της οστικής πυκνότητας της ωλένης και της σπονδυλικής στήλης.
- όσον αφορά τους βιοδείκτες αίματος, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές κατά την έναρξη της μελέτης, μόνο στην 1η ομάδα, υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις, συμπεριλαμβανομένου του οστικού κλάσματος της αλκαλικής φωσφατάσης [bone-specific alkaline phosphatase (BSAP)] και του 5b ισοενζύμου της όξινης φωσφατάσης της ανθεκτικής στο τρυγικό οξύ [tartrate-resistant acid phosphatase-5b (TRACP–5b)].
- επίσης, μειώθηκε σημαντικά η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) στον ορό, ένας δείκτης που συνδέεται με την οστεοπόρωση.
Τα ανωτέρω ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτή η τροφή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην μείωση του κινδύνου κατάγματος στην ωλένη και στην σπονδυλική στήλη, όπως υποδεικνύεται από την υψηλότερη οστική πυκνότητα σε αυτές τις 2 θέσεις. H παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που υποδεικνύει ξεκάθαρα ότι αυτή η τροφή οφελεί την οστική πυκνότητα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (9).
Επίσης, να τονιστεί ότι παρόλο που οι γυναίκες κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες με την προσθήκη αυτής της τροφής, ούτε το βάρος τους ούτε ο Δείκτης Μάζας Σώματος τους επηρεάστηκαν σημαντικά. Αυτό ίσως οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που περιέχει αυτή η τροφή.
Εάν επιθυμείτε να μάθετε ποια τροφή και σε ποια δοσολογία έδειξε τα ανωτέρω ευρήματα στην οστεοπόρωση, τότε κάντε κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>
Μέχρι την δεκαετία του 1940, η οστεοπόρωση δεν αναγνωριζόταν ως ασθένεια, αλλά ως μία αναπόφευκτη συνέπεια της διαδικασίας της γήρανσης, για την οποία υπήρχε ελάχιστη θεραπεία (1).
Η οστεοπόρωση είναι η πιο διαδεδομένη μεταβολική νόσος των οστών που επηρεάζει τις μισές γυναίκες στην 6η και 7η δεκαετία της ζωής τους (2). Ωστόσο, η οστεοπόρωση αποτελεί σημαντικό κλινικό πρόβλημα και για τους ηλικιωμένους άνδρες (3).
Η οστεοπόρωση είναι κλινικής σημασίας διότι είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για κατάγματα (4). Σχεδόν σε κάθε οστό μπορεί να υπάρξει κάταγμα ως αποτέλεσμα της αυξημένης ευθραυστότητας των οστών λόγω της οστεοπόρωσης (3). Αυτά τα κατάγματα σχετίζονται (3, 4) με :
- υψηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης,
- σωματική αναπηρία,
- σωματική παραμόρφωση,
- χρόνιο πόνο,
- απώλεια ανεξαρτησίας,
- μειωμένη ποιότητα ζωής, και
- αυξημένη θνησιμότητα.
Τα οστεοπορωτικά κατάγματα του ισχίου είναι ιδιαίτερα καταστροφικά, συνεισφέροντας έως και το 5% της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες σε άνδρες και γυναίκες, ενώ το 21%–30% πεθαίνει μέσα σε ένα έτος (4).
Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 80% έως 90% των ενηλίκων δεν λαμβάνουν την κατάλληλη αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης (5), ενώ η έλλειψη της σωστής διατροφής αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα σε ασθενείς με κάταγμα ισχίου (10).
Υπάρχουν αποτελεσματικές τροφές κατά της οστεοπόρωσης ;
2. ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
Η απάντηση είναι ναι, υπάρχουν αρκετές τροφές για πρόληψη οστεοπόρωσης. Στην συνέχεια φαίνεται μία εξ'αυτών που δοκιμάστηκε σε δύο κλινική δοκιμές, 3 και 12 μηνών (8, 9).
Όλες οι τροφές για οστεοπόρωση περιέχουν ασβέστιο σε υψηλές ποσότητες ;
Όχι, δεν είναι απαραίτητο.
Η τροφή που ακολουθεί περιέχει μόνο 43 mg ανά 100 γραμμάρια βάρους. Παρόλα αυτά έδειξε σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις και μάλιστα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, όπου στην εμμηνόπαυση η απώλεια οστικής μάζας στις γυναίκες αυξάνεται δραματικά (6). Έως και το 20% της οστικής απώλειας μπορεί να συμβεί κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης και στα μετεμμηνοπαυσιακά στάδια (7).
Η πρώτη μελέτη, δημοσιεύτηκε στις αρχές του αιώνα, έθεσε ως στόχο να αξιολογήσει τις επιδράσεις από μία συγκεκριμένη τροφή στους δείκτες σχηματισμού οστών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (8).
38 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν λάμβαναν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες:
- η 1η ομάδα κατανάλωνε αυτήν την τροφή (18 γυναίκες), και
- η 2η ομάδα κατανάλωνε μία άλλη τροφή (20 γυναίκες).
Οι 2 τροφές παρείχαν παρόμοια ποσότητα θερμίδων, λίπους, υδατανθράκων και φυτικών ινών και η πρόσληψη έγινε για 90 ημέρες. Δεν αυξήθηκε το βάρος των γυναικών, παρά την αυξημένη πρόσληψη ενέργειας από αυτήν την τροφή κατά την διάρκεια της μελέτης. Επίσης, δεν επηρεάστηκε ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η αναλογία μέσης/ισχίου και ποσοστό σωματικού λίπους.
Οι βιοχημικοί δείκτες ορού και ούρων της οστικής κατάστασης αξιολογήθηκαν πριν και μετά την αγωγή.
Ευρήματα:
Τα ευρήματα έδειξαν ότι, σε σύγκριση με τις τιμές που υπήρχαν κατά την έναρξη της μελέτης, μόνο στην 1η ομάδα αυξήθηκαν σημαντικά τα επίπεδα στην δράση του οστικού κλάσματος της αλκαλικής φωσφατάσης [bone-specific alkaline phosphatase (BSAP)].
Ο δείκτης BSAP είναι ένας από τους πιο ευαίσθητους δείκτες του σχηματισμού οστών και τα αυξημένα επίπεδα του αντικατοπτρίζουν υψηλότερο ρυθμό σχηματισμού οστών.
Σε αυτή τη μελέτη, παρατηρήθηκε μία αύξηση 5,8% του BSAP μετά από 3 μήνες κατανάλωσης αυτής της τροφής. Εάν αυτή η θετική επίδραση στον δείκτη BSAP συνεχιστεί, τότε αυτή η τροφή θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλινικά σημαντικές αυξήσεις στην οστική μάζα.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι αυτή η τροφή ίσως ασκεί θετικές επιδράσεις στα οστά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Απαιτούνται μελέτες με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια για να επιβεβαιωθούν οι ευεργετικές επιδράσεις αυτής της τροφής στην οστική πυκνότητα [bone mineral density (BMD)] και στη σκελετική υγεία των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών (8).
Χρειάστηκε μία δεκαετία, αλλά τελικά διενεργήθηκε ακριβώς η ίδια μελέτη, αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια, 1 έτος (9).
Ο στόχος της μελέτης ήταν να εξετάσει τον βαθμό στον οποίο αυτή η τροφή αναστρέφει την οστική απώλεια σε οστεοπενικές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
100 γυναίκες, 1–10 έτη μετά την εμμηνόπαυση, χωρίς θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή οποιοδήποτε άλλο συνταγογραφούμενο φάρμακο που είναι γνωστό ότι επηρεάζει τον μεταβολισμό των οστών, χωρίστηκαν τυχαία σε μία από τις δύο ομάδες θεραπείας:
- η 1η ομάδα κατανάλωνε αυτην την τροφή (55 γυναίκες), και
- η 2η ομάδα κατανάλωνε μία άλλη τροφή (45 γυναίκες).
Η οστική πυκνότητα (BMD) αξιολογήθηκε τόσο στην έναρξη της μελέτης όσο και στο τέλος της μελέτης χρησιμοποιώντας την μέθοδος της Απορροφησιομετρίας Ακτίνων Χ Διπλής Ενέργειας.
Συλλέχθηκαν δείγματα αίματος κατά την έναρξη, και μετά από 3, 6 και 12 μήνες για την αξιολόγηση των βιοδεικτών των οστών.
Ευρήματα:
Η τήρηση της δοσολογίας ήταν κατά μέσο στο 82%.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι:
- σε σύγκριση με την 2η ομάδα, η τροφή που καταναλώθηκε στην 1η ομάδα οδήγησε σε σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση της οστικής πυκνότητας της ωλένης και της σπονδυλικής στήλης.
- όσον αφορά τους βιοδείκτες αίματος, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές κατά την έναρξη της μελέτης, μόνο στην 1η ομάδα, υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις, συμπεριλαμβανομένου του οστικού κλάσματος της αλκαλικής φωσφατάσης [bone-specific alkaline phosphatase (BSAP)] και του 5b ισοενζύμου της όξινης φωσφατάσης της ανθεκτικής στο τρυγικό οξύ [tartrate-resistant acid phosphatase-5b (TRACP–5b)].
- επίσης, μειώθηκε σημαντικά η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) στον ορό, ένας δείκτης που συνδέεται με την οστεοπόρωση.
Τα ανωτέρω ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτή η τροφή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην μείωση του κινδύνου κατάγματος στην ωλένη και στην σπονδυλική στήλη, όπως υποδεικνύεται από την υψηλότερη οστική πυκνότητα σε αυτές τις 2 θέσεις. H παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που υποδεικνύει ξεκάθαρα ότι αυτή η τροφή οφελεί την οστική πυκνότητα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (9).
Επίσης, να τονιστεί ότι παρόλο που οι γυναίκες κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες με την προσθήκη αυτής της τροφής, ούτε το βάρος τους ούτε ο Δείκτης Μάζας Σώματος τους επηρεάστηκαν σημαντικά. Αυτό ίσως οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που περιέχει αυτή η τροφή.
Εάν επιθυμείτε να μάθετε ποια τροφή και σε ποια δοσολογία έδειξε τα ανωτέρω ευρήματα στην οστεοπόρωση, τότε κάντε κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>