13/7/2023
Η ΛΟΥΤΕ΅ΙΝΗ ΚΑΙ Η ΖΕΑΞΑΝΘΊΝΗ ΤΡΟΦΕΣ
11 τροφές, 9 βότανα, 1 ξηρός καρπός
Σωστή Θρέψη των Οφθαλμών |
Εντυπωσιακή Περιεκτικότητα σε Λουτεΐνη/Ζεαξανθίνη |
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
Α. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Β. ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Η ΛΟΥΤΕΪΝΗ ΚΑΙ Η ΖΕΑΞΑΝΘΙΝΗ: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ 2. ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ 3. ΠΛΕΟΝ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΩΝ 4. Η ΛΟΥΤΕ΅ΙΝΗ ΚΑΙ Η ΖΕΑΞΑΝΘΊΝΗ ΤΡΟΦΕΣ Παραπομπές (27) |
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη προσφέρουν μ ο ν α δ ι κ ά οφέλη στα μάτια και δημιουργούν ισχυρές βάσεις για την δια βίου οφθαλμική υγεία, με φυσικό τρόπο
Α. ΠΕΡΙΛΗΨΗ
η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη λίγα λόγια:
Η χρωστική της ωχράς κηλίδας αποτελείται από την λουτεΐνη και την ζεαξανθίνη και όσο περισσότερη είναι η ποσότητα της, τόσο μειώνεται η πιθανότητα για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία αποτελεί την κ ύ ρ ι α αιτία τύφλωσης σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη για την οφθαλμική υγεία:
Σύμφωνα με κλινικές δοκιμές (ανθρώπινες μελέτες), η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι σημαντικές τόσο στην π ρ ό λ η ψ η όσο και στην α ν τ ι μ ε τ ώ π ι σ η:
1. προστατεύουν από τις βλαβερές συνέπειες της μακροχρόνιας έκθεσης στο φως του υπολογιστή
2. αυξάνουν την οπτική ταχύτητα επεξεργασίας (χρήσιμο στον αθλητισμό)
3. βελτιώνουν την οπτική απόδοση τόσο γενικά, όσο και στον χαμηλό φωτισμό
4. βελτιώνουν την οπτική οξύτητα σε ασθενείς με εκφύλιση αμφιβληστροειδούς
6. μειώνουν κατά 43% τον κίνδυνο για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ενώ σε ανθρώπους που έχουν ήδη διαγνωστεί, αυξάνουν την πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας
7. μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη, ενώ σε ανθρώπους που έχουν ήδη διαγνωστεί, η οπτική λειτουργία βελτιώνεται
η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη: πλέον, αποτελούν σύσταση των οφθαλμιάτρων:
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη σ υ ν ι σ τ ώ ν τ α ι πλέον από πολλούς οφθαλμίατρους για προφυλακτικούς λόγους σε υγιείς ηλικιωμένους ανθρώπους καθώς και σε ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη τροφές:
αυγά:
Η βιομηχανία αυγών προσπαθεί να προωθήσει τα αυγά ως τροφές πλούσιες σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Ωστόσο, αυτό είναι παραπλανητικό για 3 λόγους:
1. τα αυγά περιέχουν μία τόσο α σ ή μ α ν τ η ποσότητα (0,18 mg σε ένα μεγάλο αυγό), το οποίο σημαίνει ότι δ ε ν κατατάσσονται ούτε στις ε κ α τ ό πλουσιότερες τροφές. Ακόμα και ο "κονσερβοποιημένος" χυμός πορτοκαλιού περιέχει περισσότερη λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (0,29 mg).
2. επιπρόσθετα, για να καλυφθούν οι η μ ε ρ ή σ ι ες ανάγκες σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (6 έως 10 mg), απαιτείται η πρόσληψη... 33 έως 55 αυγών (!).
3. επιπλέον, υπάρχουν τροφές που σε μ ό λ ι ς " μ ί α κουταλιά της σούπας" περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που αντιστοιχεί σε... 5 έως 11 αυγά (!).
Συνεπώς, για να αυξηθεί η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη δεν βασιζόμαστε στα αυγά αλλά σε τροφές που είναι π ρ α γ μ α τ ι κ ά πλούσιες δεδομένου ότι η κατανάλωση τους σε ρεαλιστικές δοσολογίες (50 έως 100 γραμμάρια) υπερκαλύπτουν τα 6 έως 10 mg.
η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη τροφές:
Από όλες τις διαθέσιμες τροφές, συγκεκριμένες επιλογές είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές και αποτελούν τα πραγματικά "αστέρια" για καθημερινή χρήση.
1. Ποιες είναι οι 11 κορυφαίες τροφές για λουτεΐνη και ζεαξανθίνη ;
2. Ποια είναι τα 9 κορυφαία βότανα/αφεψήματα/μυρωδικά ;
3. Ποιος ξηρός καρπός ξεχωρίζει ;
4. Για να υπολογίζουμε, με ακρίβεια, πόση ποσότητα χρειαζόμαστε καθημερινά, αναφέρεται για αυτές τις τροφές πόση λουτεΐνη και ζεαξανθίνη περιέχουν ανά 100 γραμμάρια ;
5. Με ποιον τρόπο αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης ;
6. Ποιες από αυτές τις τροφές είναι καλύτερα να καταναλώνονται ωμές και ποιες μαγειρεμένες ;
Για να μάθετε όλες αυτές τις πληροφορίες, δείτε την τιμή (έκπτωση 30%), κάνοντας κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί.
η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη λίγα λόγια:
Η χρωστική της ωχράς κηλίδας αποτελείται από την λουτεΐνη και την ζεαξανθίνη και όσο περισσότερη είναι η ποσότητα της, τόσο μειώνεται η πιθανότητα για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία αποτελεί την κ ύ ρ ι α αιτία τύφλωσης σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη για την οφθαλμική υγεία:
Σύμφωνα με κλινικές δοκιμές (ανθρώπινες μελέτες), η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι σημαντικές τόσο στην π ρ ό λ η ψ η όσο και στην α ν τ ι μ ε τ ώ π ι σ η:
1. προστατεύουν από τις βλαβερές συνέπειες της μακροχρόνιας έκθεσης στο φως του υπολογιστή
2. αυξάνουν την οπτική ταχύτητα επεξεργασίας (χρήσιμο στον αθλητισμό)
3. βελτιώνουν την οπτική απόδοση τόσο γενικά, όσο και στον χαμηλό φωτισμό
4. βελτιώνουν την οπτική οξύτητα σε ασθενείς με εκφύλιση αμφιβληστροειδούς
6. μειώνουν κατά 43% τον κίνδυνο για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ενώ σε ανθρώπους που έχουν ήδη διαγνωστεί, αυξάνουν την πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας
7. μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη, ενώ σε ανθρώπους που έχουν ήδη διαγνωστεί, η οπτική λειτουργία βελτιώνεται
η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη: πλέον, αποτελούν σύσταση των οφθαλμιάτρων:
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη σ υ ν ι σ τ ώ ν τ α ι πλέον από πολλούς οφθαλμίατρους για προφυλακτικούς λόγους σε υγιείς ηλικιωμένους ανθρώπους καθώς και σε ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη τροφές:
αυγά:
Η βιομηχανία αυγών προσπαθεί να προωθήσει τα αυγά ως τροφές πλούσιες σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Ωστόσο, αυτό είναι παραπλανητικό για 3 λόγους:
1. τα αυγά περιέχουν μία τόσο α σ ή μ α ν τ η ποσότητα (0,18 mg σε ένα μεγάλο αυγό), το οποίο σημαίνει ότι δ ε ν κατατάσσονται ούτε στις ε κ α τ ό πλουσιότερες τροφές. Ακόμα και ο "κονσερβοποιημένος" χυμός πορτοκαλιού περιέχει περισσότερη λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (0,29 mg).
2. επιπρόσθετα, για να καλυφθούν οι η μ ε ρ ή σ ι ες ανάγκες σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (6 έως 10 mg), απαιτείται η πρόσληψη... 33 έως 55 αυγών (!).
3. επιπλέον, υπάρχουν τροφές που σε μ ό λ ι ς " μ ί α κουταλιά της σούπας" περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που αντιστοιχεί σε... 5 έως 11 αυγά (!).
Συνεπώς, για να αυξηθεί η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη δεν βασιζόμαστε στα αυγά αλλά σε τροφές που είναι π ρ α γ μ α τ ι κ ά πλούσιες δεδομένου ότι η κατανάλωση τους σε ρεαλιστικές δοσολογίες (50 έως 100 γραμμάρια) υπερκαλύπτουν τα 6 έως 10 mg.
η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη τροφές:
Από όλες τις διαθέσιμες τροφές, συγκεκριμένες επιλογές είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές και αποτελούν τα πραγματικά "αστέρια" για καθημερινή χρήση.
1. Ποιες είναι οι 11 κορυφαίες τροφές για λουτεΐνη και ζεαξανθίνη ;
2. Ποια είναι τα 9 κορυφαία βότανα/αφεψήματα/μυρωδικά ;
3. Ποιος ξηρός καρπός ξεχωρίζει ;
4. Για να υπολογίζουμε, με ακρίβεια, πόση ποσότητα χρειαζόμαστε καθημερινά, αναφέρεται για αυτές τις τροφές πόση λουτεΐνη και ζεαξανθίνη περιέχουν ανά 100 γραμμάρια ;
5. Με ποιον τρόπο αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης ;
6. Ποιες από αυτές τις τροφές είναι καλύτερα να καταναλώνονται ωμές και ποιες μαγειρεμένες ;
Για να μάθετε όλες αυτές τις πληροφορίες, δείτε την τιμή (έκπτωση 30%), κάνοντας κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, είμαι στην διάθεση σας. Απλά, συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας.
Ιωάννης Κιούσης
Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας.
Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας.
Β. ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ
1. Η ΛΟΥΤΕΪΝΗ ΚΑΙ Η ΖΕΑΞΑΝΘΙΝΗ: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Η ανθρώπινη χρωστική της ωχράς κηλίδας έχει βρεθεί ότι αποτελείται από δύο διαχωρίσιμα συστατικά, την λουτεΐνη και την ζεαξανθίνη (1). Μεταξύ των καροτενοειδών που υπάρχουν στο σώμα, μ ό ν ο η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, βρίσκονται στην ωχρά κηλίδα (2), από όπου προσλαμβάνονται ε π ι λ ε κ τ ι κ ά (3).
Υπάρχουν άφθονες επιδημιολογικές ενδείξεις ότι :
- η π ο σ ό τ η τ α της χρωστικής της ωχράς κηλίδας σχετίζεται α ν τ ι σ τ ρ ό φ ω ς
- με την σ υ χ ν ό τ η τ α της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερη είναι η ποσότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να υπάρξει διάγνωση για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια μη-αναστρέψιμη διαδικασία που αποτελεί την κ ύ ρ ι α αιτία τύφλωσης στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας (4).
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη διαδραματίζουν κ ρ ί σ ι μ ο ρόλο στην προστασία του ματιού από την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από το φως και την γήρανση (5).
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι τα πιο ι σ χ υ ρ ά αντιοξειδωτικά του αμφιβληστροειδούς και απορροφούν το επιβλαβές μπλε φως (6).
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι τα κυρίαρχα καροτενοειδή :
- στον κεντρικό αμφιβληστροειδή, αλλά και
- στον εγκέφαλο (περίπου το 70% της συνολικής συγκέντρωσης καροτενοειδών) (7).
Μία μελέτη αξιολόγησε δεδομένα από :
- 78 ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 80 και 89 ετών, και
- 220 ανθρώπους που είχαν ξεπεράσει τα 100 χρόνια.
Τα δεδομένα έδειξαν ότι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη σχετίζονταν σταθερά με κ α λ ύ τ ε ρ η γνωστική λειτουργία (8).
Υπάρχουν και άλλες μελέτες που συνηγορούν στα οφέλη που έχει η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη στην γνωστική λειτουργία, αλλά στην παρούσα ανάρτηση θα εστιάσουμε στα οφέλη που έχουν στην οφθαλμική υγεία.
2. ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ: Η ΛΟΥΤΕΪΝΗ ΚΑΙ Η ΖΕΑΞΑΝΘΙΝΗ ΚΑΙ ΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
χρήση υπολογιστή:
Μελέτη σε 37 υγιή, νεαρά ενήλικα άτομα έδειξε ότι η λουτεΐνη προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες της μακροχρόνιας έκθεσης στο φως της οθόνης του υπολογιστή (9).
οδήγηση κατά τη νύχτα:
Μία μελέτη συμπέρανε ότι η λουτεΐνη αυξάνει την χρωστική της ωχράς κηλίδας και ίσως μπορεί να ωφελήσει στην οδήγηση κατά τη νύχτα καθώς και σε άλλες εργασίες χωρικής διάκρισης που εκτελούνται υπό χαμηλό φωτισμό (10).
αθλητισμός:
Μία μελέτη έδειξε ότι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μπορούν να αυξήσουν την οπτική ταχύτητα επεξεργασίας ακόμη και σε νεαρά υγιή άτομα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε αθλήματα (11).
οπτική απόδοση:
- Μία μελέτη σε 34 ανθρώπους συμπέρανε ότι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη αυξάνουν την πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας και μπορεί να βελτιώσει την οπτική απόδοση σε χαμηλό φωτισμό (12).
- Μία μελέτη σε 40 υγιείς ανθρώπους συμπέρανε ότι η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη αυξάνουν σημαντικά την πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας και βελτιώνει την οπτική απόδοση στα περισσότερα άτομα (13).
- Άλλη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η οπτική λειτουργία βελτιώνεται με την λουτεΐνη (14).
- Μία ακόμα μελέτη συμπέρανε ότι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη οδήγησαν σε κλινικά σημαντικές βελτιώσεις στην οπτική λειτουργία ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ (15)
εκφύλιση αμφιβληστροειδούς:
Σε ασθενείς με εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς, η λουτεΐνη βελτίωσε την οπτική οξύτητα. Η βελτίωση άρχισε ακόμα και μετά από 2-4 εβδομάδες (16).
ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας:
Υπάρχουν ενδείξεις από πολλές κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας ότι η μειωμένη πρόσληψη λουτεΐνης είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (21).
Μία μελέτη σε σχεδόν 900 άτομα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με την υψηλότερη πρόσληψη καροτενοειδών είχαν 43% χαμηλότερο κίνδυνο για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Από όλα τα καροτενοειδή που εξετάστηκαν, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, συσχετίστηκαν πιο έντονα με μειωμένο κίνδυνο για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (17). Ομοίως, δεδομένα από 4.500 ανθρώπους έδειξαν ότι η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη λουτεΐνης/ζεαξανθίνης συνδέθηκε ανεξάρτητα με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (18).
Μία μελέτη συμπέρανε ότι η λουτεΐνη αυξάνει τα επίπεδα πυκνότητας της χρωστικής της ωχράς κηλίδας σε 72 ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας πρώιμου σταδίου (19).
Το συμπέρασμα μίας άλλης μελέτης αναφέρει ότι οι πρώιμες λειτουργικές ανωμαλίες του κεντρικού αμφιβληστροειδούς σε ασθενείς με πρώιμη ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας θα μπορούσαν να βελτιωθούν με λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (20).
Μία ακόμα μελέτη μελέτη κατέδειξε ότι η λουτεΐνη αυξάνει την πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας (21)
καταρράκτης:
Η αφαίρεση καταρράκτη είναι η πιο κοινή χειρουργική επέμβαση στις ανεπτυγμένες χώρες.
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης δ ε ν είναι δύο ανεξάρτητες διαδικασίες. Ο καταρράκτης είναι μια προστασία αυτοάμυνας του οργανισμού ώστε να μειωθεί η βλάβη του αμφιβληστροειδούς. Η αφαίρεση του αδιαφανούς φακού α υ ξ ά ν ε ι τον ρυθμό της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Η αποκατάσταση των αντιοξειδωτικών ικανοτήτων του αμφιβληστροειδούς με την αύξηση της πρόσληψης λουτεΐνης και ζεαξανθίνης μ ε ι ώ ν ε ι την πιθανότητα εμφάνισης τόσο της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας όσο και του καταρράκτη (6).
Επίσης, μία μελέτη σε 17 ασθενείς με καταρράκτη συμπέρανε ότι η οπτική λειτουργία βελτιώθηκε με την λουτεΐνη (22).
3. Η ΛΟΥΤΕΙΝΗ ΚΑΙ Η ΖΕΑΞΑΝΘΙΝΗ, ΠΛΕΟΝ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΩΝ
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη συνιστώνται πλέον από πολλούς οφθαλμίατρους για προφυλακτικούς λόγους σε υγιείς ηλικιωμένους ανθρώπους και σε ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (23).
Ο λόγος που υπάρχει τόσο μεγάλος ενθουσιασμός είναι λόγω των ελπιδοφόρων δεδομένων από μελέτες που έπεισαν πολλούς οφθαλμίατρους να αρχίσουν να συστήνουν στους ανθρώπους να αρχίσουν να αυξάνουν την πρόσληψη λουτεΐνης και ζεαξανθίνης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Όλα τα παραπάνω ευρήματα είναι σημαντικά επειδή η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μπορούν να αυξηθούν με την διατροφική πρόσληψη στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού (24). Υπάρχουν τροφές που σε μικρές ποσότητες μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα για την λουτεΐνη και την ζεαξανθίνη.
4. Η ΛΟΥΤΕΙΝΗ ΚΑΙ Η ΖΕΑΞΑΝΘΙΝΗ ΤΡΟΦΕΣ
η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη στα αυγά:
Η βιομηχανία αυγών προσπαθεί να προωθήσει τα αυγά ως πλούσια πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Ωστόσο, αυτό είναι παραπλανητικό διότι τα αυγά περιέχουν πολύ μ ι κ ρ ή ποσότητα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης (0,177 mg σε ένα μεγάλο αυγό).
Tα 0,177 mg αποτελούν μία τόσο ασήμαντη ποσότητα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τα αυγά να μ η ν κατατάσσονται ούτε στις ε κ α τ ό πλουσιότερες τροφές με λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Για την ακρίβεια βρίσκονται στην 143η θέση ανά 100 γραμμάρια ή στην 173η θέση ανά μερίδα. Ακόμα και ο "κονσερβοποιημένος χυμός πορτοκαλιού" περιέχει περισσότερη λουτεΐνη και ζεαξανθίνη με 0,286 mg. Ας το αναλογιστούμε για μια στιγμή: υπάρχει περισσότερη λουτεΐνη και ζεαξανθίνη στον κ ο ν σ ε ρ β ο π ο ι η μ έ ν ο χυμό πορτοκαλιού, παρά στα αυγά.
Ενδεικτικά, υπάρχουν τροφές που σε μ ό λ ι ς " μ ί α κουταλιά της σούπας" περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που αντιστοιχεί σε π έ ν τ ε έως ε ν τ έ κ α αυγά.
Επίσης, είναι και το θέμα της ημερήσιας δοσολογίας.
Όλες οι προαναφερόμενες μελέτες χρησιμοποίησαν τουλάχιστον 6 mg, το οποίο αντιστοιχεί σε... 33 αυγά, ενώ η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για την λουτεΐνη είναι περίπου 10,0 mg και για την ζεαξανθίνη είναι 2 mg (25)
Επομένως, για την αύξηση της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, μια διατροφική στρατηγική που να βασίζεται στα αυγά δ ε ν μπορεί να συσταθεί και χρειάζεται να εστιάσουμε σε τροφές που :
- αφενός να είναι πραγματικά πλούσιες σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, και
- αφετέρου η κατανάλωση τους σε μία ρεαλιστική ημερήσια δοσολογία (50 έως 100 γραμμάρια) να υπερκαλύπτει τα 6 mg.
η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη δοσολογία:
Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η μέση πρόσληψη σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη ήταν το πενιχρό 0,9 mg, με τις γυναίκες να έχουν ελαφρώς υψηλότερη πρόσληψη από τους άνδρες (26), ενώ το δυσάρεστο είναι ότι αυτή η ήδη φτωχή πρόσληψη να μειώνεται περαιτέρω (27).
Συνεπώς, η τρέχουσα φτωχή πρόσληψη απέχει σημαντικά από τα 6 mg, το οποίο υποδηλώνει ότι υπάρχει ένα σοβαρό διατροφικό κενό που μπορεί να κλείσει με τροφές πλούσιες σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη τροφές:
1. Ποιες είναι οι 11 κορυφαίες τροφές για λουτεΐνη και ζεαξανθίνη ;
Από όλες τις τροφές που περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, αυτές οι 11 τροφές αποτελούν τα πραγματικά "αστέρια" και είναι άριστη επιλογή για καθημερινή χρήση ώστε η διατροφή μας να είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
2. Ποια είναι τα 9 κορυφαία βότανα/αφεψήματα/μυρωδικά για λουτεΐνη και ζεαξανθίνη ;
3. Ποιος ξηρός καρπός ξεχωρίζει για την περιεκτικότητα του σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη ;
4. Για όλες τις παραπάνω τροφές, αναφέρεται αναλυτικά πόση λουτεΐνη και ζεαξανθίνη περιέχουν :
- ανά μερίδα, και
- ανά 100 γραμμάρια ;
Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να υπολογίσουμε, με ακρίβεια, πόση ποσότητα χρειαζόμαστε καθημερινά από αυτές τις τροφές ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας.
5. Με ποιον τρόπο αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης ;
Για να μάθετε όλες αυτές τις πληροφορίες, δείτε την τιμή (έκπτωση 30%), κάνοντας κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί.
1. Η ΛΟΥΤΕΪΝΗ ΚΑΙ Η ΖΕΑΞΑΝΘΙΝΗ: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Η ανθρώπινη χρωστική της ωχράς κηλίδας έχει βρεθεί ότι αποτελείται από δύο διαχωρίσιμα συστατικά, την λουτεΐνη και την ζεαξανθίνη (1). Μεταξύ των καροτενοειδών που υπάρχουν στο σώμα, μ ό ν ο η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, βρίσκονται στην ωχρά κηλίδα (2), από όπου προσλαμβάνονται ε π ι λ ε κ τ ι κ ά (3).
Υπάρχουν άφθονες επιδημιολογικές ενδείξεις ότι :
- η π ο σ ό τ η τ α της χρωστικής της ωχράς κηλίδας σχετίζεται α ν τ ι σ τ ρ ό φ ω ς
- με την σ υ χ ν ό τ η τ α της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερη είναι η ποσότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να υπάρξει διάγνωση για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια μη-αναστρέψιμη διαδικασία που αποτελεί την κ ύ ρ ι α αιτία τύφλωσης στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας (4).
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη διαδραματίζουν κ ρ ί σ ι μ ο ρόλο στην προστασία του ματιού από την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από το φως και την γήρανση (5).
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι τα πιο ι σ χ υ ρ ά αντιοξειδωτικά του αμφιβληστροειδούς και απορροφούν το επιβλαβές μπλε φως (6).
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι τα κυρίαρχα καροτενοειδή :
- στον κεντρικό αμφιβληστροειδή, αλλά και
- στον εγκέφαλο (περίπου το 70% της συνολικής συγκέντρωσης καροτενοειδών) (7).
Μία μελέτη αξιολόγησε δεδομένα από :
- 78 ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 80 και 89 ετών, και
- 220 ανθρώπους που είχαν ξεπεράσει τα 100 χρόνια.
Τα δεδομένα έδειξαν ότι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη σχετίζονταν σταθερά με κ α λ ύ τ ε ρ η γνωστική λειτουργία (8).
Υπάρχουν και άλλες μελέτες που συνηγορούν στα οφέλη που έχει η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη στην γνωστική λειτουργία, αλλά στην παρούσα ανάρτηση θα εστιάσουμε στα οφέλη που έχουν στην οφθαλμική υγεία.
2. ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ: Η ΛΟΥΤΕΪΝΗ ΚΑΙ Η ΖΕΑΞΑΝΘΙΝΗ ΚΑΙ ΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
χρήση υπολογιστή:
Μελέτη σε 37 υγιή, νεαρά ενήλικα άτομα έδειξε ότι η λουτεΐνη προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες της μακροχρόνιας έκθεσης στο φως της οθόνης του υπολογιστή (9).
οδήγηση κατά τη νύχτα:
Μία μελέτη συμπέρανε ότι η λουτεΐνη αυξάνει την χρωστική της ωχράς κηλίδας και ίσως μπορεί να ωφελήσει στην οδήγηση κατά τη νύχτα καθώς και σε άλλες εργασίες χωρικής διάκρισης που εκτελούνται υπό χαμηλό φωτισμό (10).
αθλητισμός:
Μία μελέτη έδειξε ότι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μπορούν να αυξήσουν την οπτική ταχύτητα επεξεργασίας ακόμη και σε νεαρά υγιή άτομα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε αθλήματα (11).
οπτική απόδοση:
- Μία μελέτη σε 34 ανθρώπους συμπέρανε ότι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη αυξάνουν την πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας και μπορεί να βελτιώσει την οπτική απόδοση σε χαμηλό φωτισμό (12).
- Μία μελέτη σε 40 υγιείς ανθρώπους συμπέρανε ότι η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη αυξάνουν σημαντικά την πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας και βελτιώνει την οπτική απόδοση στα περισσότερα άτομα (13).
- Άλλη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η οπτική λειτουργία βελτιώνεται με την λουτεΐνη (14).
- Μία ακόμα μελέτη συμπέρανε ότι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη οδήγησαν σε κλινικά σημαντικές βελτιώσεις στην οπτική λειτουργία ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ (15)
εκφύλιση αμφιβληστροειδούς:
Σε ασθενείς με εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς, η λουτεΐνη βελτίωσε την οπτική οξύτητα. Η βελτίωση άρχισε ακόμα και μετά από 2-4 εβδομάδες (16).
ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας:
Υπάρχουν ενδείξεις από πολλές κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας ότι η μειωμένη πρόσληψη λουτεΐνης είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (21).
Μία μελέτη σε σχεδόν 900 άτομα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με την υψηλότερη πρόσληψη καροτενοειδών είχαν 43% χαμηλότερο κίνδυνο για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Από όλα τα καροτενοειδή που εξετάστηκαν, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, συσχετίστηκαν πιο έντονα με μειωμένο κίνδυνο για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (17). Ομοίως, δεδομένα από 4.500 ανθρώπους έδειξαν ότι η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη λουτεΐνης/ζεαξανθίνης συνδέθηκε ανεξάρτητα με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (18).
Μία μελέτη συμπέρανε ότι η λουτεΐνη αυξάνει τα επίπεδα πυκνότητας της χρωστικής της ωχράς κηλίδας σε 72 ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας πρώιμου σταδίου (19).
Το συμπέρασμα μίας άλλης μελέτης αναφέρει ότι οι πρώιμες λειτουργικές ανωμαλίες του κεντρικού αμφιβληστροειδούς σε ασθενείς με πρώιμη ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας θα μπορούσαν να βελτιωθούν με λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (20).
Μία ακόμα μελέτη μελέτη κατέδειξε ότι η λουτεΐνη αυξάνει την πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας (21)
καταρράκτης:
Η αφαίρεση καταρράκτη είναι η πιο κοινή χειρουργική επέμβαση στις ανεπτυγμένες χώρες.
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης δ ε ν είναι δύο ανεξάρτητες διαδικασίες. Ο καταρράκτης είναι μια προστασία αυτοάμυνας του οργανισμού ώστε να μειωθεί η βλάβη του αμφιβληστροειδούς. Η αφαίρεση του αδιαφανούς φακού α υ ξ ά ν ε ι τον ρυθμό της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Η αποκατάσταση των αντιοξειδωτικών ικανοτήτων του αμφιβληστροειδούς με την αύξηση της πρόσληψης λουτεΐνης και ζεαξανθίνης μ ε ι ώ ν ε ι την πιθανότητα εμφάνισης τόσο της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας όσο και του καταρράκτη (6).
Επίσης, μία μελέτη σε 17 ασθενείς με καταρράκτη συμπέρανε ότι η οπτική λειτουργία βελτιώθηκε με την λουτεΐνη (22).
3. Η ΛΟΥΤΕΙΝΗ ΚΑΙ Η ΖΕΑΞΑΝΘΙΝΗ, ΠΛΕΟΝ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΩΝ
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη συνιστώνται πλέον από πολλούς οφθαλμίατρους για προφυλακτικούς λόγους σε υγιείς ηλικιωμένους ανθρώπους και σε ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (23).
Ο λόγος που υπάρχει τόσο μεγάλος ενθουσιασμός είναι λόγω των ελπιδοφόρων δεδομένων από μελέτες που έπεισαν πολλούς οφθαλμίατρους να αρχίσουν να συστήνουν στους ανθρώπους να αρχίσουν να αυξάνουν την πρόσληψη λουτεΐνης και ζεαξανθίνης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Όλα τα παραπάνω ευρήματα είναι σημαντικά επειδή η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μπορούν να αυξηθούν με την διατροφική πρόσληψη στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού (24). Υπάρχουν τροφές που σε μικρές ποσότητες μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα για την λουτεΐνη και την ζεαξανθίνη.
4. Η ΛΟΥΤΕΙΝΗ ΚΑΙ Η ΖΕΑΞΑΝΘΙΝΗ ΤΡΟΦΕΣ
η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη στα αυγά:
Η βιομηχανία αυγών προσπαθεί να προωθήσει τα αυγά ως πλούσια πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Ωστόσο, αυτό είναι παραπλανητικό διότι τα αυγά περιέχουν πολύ μ ι κ ρ ή ποσότητα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης (0,177 mg σε ένα μεγάλο αυγό).
Tα 0,177 mg αποτελούν μία τόσο ασήμαντη ποσότητα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τα αυγά να μ η ν κατατάσσονται ούτε στις ε κ α τ ό πλουσιότερες τροφές με λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Για την ακρίβεια βρίσκονται στην 143η θέση ανά 100 γραμμάρια ή στην 173η θέση ανά μερίδα. Ακόμα και ο "κονσερβοποιημένος χυμός πορτοκαλιού" περιέχει περισσότερη λουτεΐνη και ζεαξανθίνη με 0,286 mg. Ας το αναλογιστούμε για μια στιγμή: υπάρχει περισσότερη λουτεΐνη και ζεαξανθίνη στον κ ο ν σ ε ρ β ο π ο ι η μ έ ν ο χυμό πορτοκαλιού, παρά στα αυγά.
Ενδεικτικά, υπάρχουν τροφές που σε μ ό λ ι ς " μ ί α κουταλιά της σούπας" περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που αντιστοιχεί σε π έ ν τ ε έως ε ν τ έ κ α αυγά.
Επίσης, είναι και το θέμα της ημερήσιας δοσολογίας.
Όλες οι προαναφερόμενες μελέτες χρησιμοποίησαν τουλάχιστον 6 mg, το οποίο αντιστοιχεί σε... 33 αυγά, ενώ η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για την λουτεΐνη είναι περίπου 10,0 mg και για την ζεαξανθίνη είναι 2 mg (25)
Επομένως, για την αύξηση της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, μια διατροφική στρατηγική που να βασίζεται στα αυγά δ ε ν μπορεί να συσταθεί και χρειάζεται να εστιάσουμε σε τροφές που :
- αφενός να είναι πραγματικά πλούσιες σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, και
- αφετέρου η κατανάλωση τους σε μία ρεαλιστική ημερήσια δοσολογία (50 έως 100 γραμμάρια) να υπερκαλύπτει τα 6 mg.
η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη δοσολογία:
Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η μέση πρόσληψη σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη ήταν το πενιχρό 0,9 mg, με τις γυναίκες να έχουν ελαφρώς υψηλότερη πρόσληψη από τους άνδρες (26), ενώ το δυσάρεστο είναι ότι αυτή η ήδη φτωχή πρόσληψη να μειώνεται περαιτέρω (27).
Συνεπώς, η τρέχουσα φτωχή πρόσληψη απέχει σημαντικά από τα 6 mg, το οποίο υποδηλώνει ότι υπάρχει ένα σοβαρό διατροφικό κενό που μπορεί να κλείσει με τροφές πλούσιες σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη τροφές:
1. Ποιες είναι οι 11 κορυφαίες τροφές για λουτεΐνη και ζεαξανθίνη ;
Από όλες τις τροφές που περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, αυτές οι 11 τροφές αποτελούν τα πραγματικά "αστέρια" και είναι άριστη επιλογή για καθημερινή χρήση ώστε η διατροφή μας να είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
2. Ποια είναι τα 9 κορυφαία βότανα/αφεψήματα/μυρωδικά για λουτεΐνη και ζεαξανθίνη ;
3. Ποιος ξηρός καρπός ξεχωρίζει για την περιεκτικότητα του σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη ;
4. Για όλες τις παραπάνω τροφές, αναφέρεται αναλυτικά πόση λουτεΐνη και ζεαξανθίνη περιέχουν :
- ανά μερίδα, και
- ανά 100 γραμμάρια ;
Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να υπολογίσουμε, με ακρίβεια, πόση ποσότητα χρειαζόμαστε καθημερινά από αυτές τις τροφές ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας.
5. Με ποιον τρόπο αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης ;
Για να μάθετε όλες αυτές τις πληροφορίες, δείτε την τιμή (έκπτωση 30%), κάνοντας κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, είμαι στην διάθεση σας. Απλά, συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας.