29/12/2022
ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Θετικά αποτελέσματα σε λιγότερο από 3 εβδομάδες
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ 2. ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ - βελτίωση κατά 46% στο FIQ, με σημαντική βελτίωση σε όλες τις κλίμακες - βελτίωση στις 7 από τις 8 κλίμακες του SF-36, με τις 4 να είναι στα ίδια επίπεδα με άτομα που δεν πάσχουν από ινομυαλγία - βελτίωση 25% στο QOLS - βελτίωση στον πόνο, στο εύρος κίνησης, στην ευλυγισία, στο τεστ της καρέκλας και στο περπάτημα των 6 λεπτών - αξιοσημείωτη βελτίωση σε όλα τα συμπτώματα σε σύντομο χρονικό διάστημα 3. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - 2 έως 3 φορές καλύτερα αποτελέσματα, - χαρακτηρίστηκε ως η "μελέτη με τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα" 4. ΕΞΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ οι ευεργετικές επιδράσεις έτειναν να εξαφανίζονται αμέσως μόλις οι ασθενείς την σταματούσαν και επανέφεραν την παλιά διατροφή τους Παραπομπές (13) |
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Κατά την δεκαετία του 1970, η ινομυαλγία άρχισε να αναγνωρίζεται ως ένα ξεχωριστό κλινικό σύνδρομο, διαφορετικό από άλλες ρευματικές παθήσεις. Ωστόσο, ο Π.Ο.Υ. και όλοι οι διεθνείς ιατρικοί οργανισμοί δεν την αναγνώρισαν ως ασθένεια μέχρι το 1992. Σήμερα χαρακτηρίζεται ως ρευματική νόσος με άγνωστη αιτιολογία και χωρίς αποτελεσματική ιατρική αγωγή (1).
Η ινομυαλγία είναι μια σύνθετη χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από βαθύ και εκτεταμένο πόνο (1, 2) και έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μειωμένη λειτουργικότητα ή ικανότητα να συνεχίσουν τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Η καθημερινή δραστηριότητα γίνεται πιο δύσκολη, πιο χρονοβόρα ή απλά αδύνατη (1).
επιπολασμός:
Ο επιπολασμός για την ινομυαλγία δεν έχει προσδιοριστεί χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ή διεθνή πληθυσμιακή βάση, αλλά συνήθως υπολογίζεται ότι επηρεάζει το 1-2% του πληθυσμού, αν και ορισμένες μελέτες δείχνουν υψηλότερα ποσοστά, ακόμη και έως 5% (1). Ο επιπολασμός του συνδρόμου αυξάνεται με την ηλικία, με τις υψηλότερες τιμές να επιτυγχάνονται μεταξύ 60 και 79 ετών, όπου το ποσοστό φτάνει ακόμα και το 8% στις γυναίκες (3, 4).
Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να διαγνωστούν με ινομυαλγία (1, 4).
συννοσηρότητες:
Εκτός από τον πόνο, οι ασθενείς με ινομυαλγία συνήθως αναφέρουν και άλλα συμπτώματα όπως διαταραχές ύπνου, γνωστικές δυσκολίες, οσφυαλγία, ενώ είναι πιο πιθανό να έχουν μία ή περισσότερες συννοσηρότητες όπως κατάθλιψη, άγχος, πονοκέφαλο, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ερυθηματώδη λύκο ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα (1).
ινομυαλγία αντιμετώπιση:
Η εναλλακτική ιατρική χρησιμοποιείται επί του παρόντος από σχεδόν όλους τους ασθενείς με ινομυαλγία. Αυτή η παρατήρηση ίσως υποδηλώνει ότι οι παραδοσιακές ιατρικές θεραπείες είναι ανεπαρκείς για την παροχή συμπτωματικής ανακούφισης σε ασθενείς με ινομυαλγία (5).
Η ινομυαλγία βυθίζει τους ασθενείς σε έναν συνδυασμό συμπτωμάτων, όπως ύπνος που δεν προσφέρει ξεκούραση, χρόνιος πόνος, κόπωση, αδράνεια και κατάθλιψη. Κάθε σύμπτωμα επιδεινώνει τα υπόλοιπα, καθιστώντας δύσκολη την έξοδο από αυτόν τον κύκλο (6).
Μπορεί η διατροφή να οδηγήσει σε έξοδο από αυτήν την κατάσταση ;
2. ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Οι διατροφικές συμβουλές είναι όχι μόνο απαραίτητες αλλά και κρίσιμης σημασίας για τους ασθενείς με ινομυαλγία ώστε να διορθώσουν την ανεπαρκή πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών (1, 2).
30 άτομα συμμετείχαν σε μια μελέτη όπου εφαρμόστηκε μία συγκεκριμένη διατροφή και αξιολογήθηκαν οι επιδράσεις της στην ινομυαλγία (6).
Τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν με 4 διαφορετικούς τρόπους :
1. το ερωτηματολόγιο επιπτώσεων της ινομυαλγίας (Fibromyalgia Impact Questionnaire - FIQ): αυτό το ερωτηματολόγιο έχει σχεδιαστεί ειδικά για να μετρήσει τον αντίκτυπο της ινομυαλγίας στη ζωή ενός ατόμου.
2. το ερωτηματολόγιο SF-36: έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την καταγραφή του τρόπου με τον οποίο ένα άτομο αντιλαμβάνεται την κατάσταση της υγείας του.
3. το ερωτηματολόγιο για την ποιότητα ζωής (Quality of Life Scale - QOLS), και
4. οι μετρήσεις σωματικής απόδοσης.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι :
1. Η διάμεση βαθμολογία στο ερωτηματολόγιο FIQ μειώθηκε κατά 46%.
Κατά την έναρξη της μελέτης, η τιμή αυτή ήταν στις 51 μονάδες.
Μετά από 2 μήνες είχε μειωθεί στις 34 μονάδες (βελτίωση 33%), ενώ μετά από 7 μήνες μειώθηκε ακόμα περισσότερο, στις 28 μονάδες (βελτίωση 46%).
Υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις (P <0,05) σε όλες τις υποκλίμακες που περιλαμβάνει το ερωτηματολόγιο FIQ.
Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς :
- είχαν μειωμένη σωματική αναπηρία,
- ένιωθαν καλύτερα,
- είχαν λιγότερες απουσίες από την εργασία τους και έκαναν περισσότερα καθήκοντα,
- ένιωθαν λιγότερο πόνο,
- είχαν μειωμένο αίσθημα κόπωσης και ένιωθαν περισσότερο ξεκούραστοι,
- είχαν μειωμένη δυσκαμψία,
- είχαν μειωμένο άγχος και ανησυχία, καθώς και
- μειωμένη κατάθλιψη.
2. στις 7 από τις 8 υποκλίμακες του SF-36 υπήρξε σημαντική βελτίωση (P < 0,01).
To SF-36 αποτελείται από 8 υποκατηγορίες, οι οποίες είναι οι εξής : σωματική λειτουργία, σωματικός ρόλος, σωματικός πόνος, γενική υγεία, ζωτικότητα, κοινωνική λειτουργία, συναισθηματικός ρόλος και ψυχική υγεία.
Η διατροφή οδήγησε σε σημαντική βελτίωση στις 7 από τις 8 υποκατηγορίες, με εξαίρεση τον σωματικό πόνο.
Επίσης, σε 4 από αυτές τις υποκατηγορίες (γενική υγεία, ζωτικότητα, συναισθηματικός ρόλος, ψυχική υγεία) η βελτίωση ήταν σε τέτοιο βαθμό που όχι μόνο δεν ήταν απλά σημαντική αλλά επιπρόσθετα δεν ήταν πλέον στατιστικά διαφορετική από τις συνηθεις βαθμολογίες ανθρώπων που δεν πάσχουν από ινομυαλγία.
3. το ερωτηματολόγιο για την ποιότητα ζωής QOLS
Η κλίμακα για αυτό το ερωτηματολόγιο κυμαίνεται από 0-7, με το "7" να αποτελεί μια ευχάριστη ποιότητα ζωής.
Κατά την έναρξη της μελέτης η τιμή ήταν 3.9, και μετά από 2 μήνες αυξήθηκε κατά 20,5% στο 4.7, ενώ μετά από 7 μήνες αυξήθηκε κατά 25,6% στο 4,9 (P=0,000001).
Υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ :
- της αρχικής τιμής (3,9) και της βαθμολογίας μετά από 2 μήνες (4,7), και
- της αρχικής τιμής (3,9) και της βαθμολογίας μετά από 7 μήνες (4,9).
Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά (4,3%) μεταξύ των βαθμολογιών στους 2 και 7 μήνες.
Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος παρατηρήθηκε στην ενεργό αναψυχή, στην υγεία, στην κοινωνικοποίηση και στην συμμετοχή σε συλλόγους και οργανισμούς.
4. σωματική απόδοση
Σημαντικές βελτιώσεις (P < 0,03) παρατηρήθηκαν για :
- τον πόνο στον ώμο κατά την ηρεμία καθώς και τον πόνο μετά την κίνηση,
- το εύρος κίνησης του ώμου,
- την ευλυγισία,
- το τεστ της καρέκλας, και
- το περπάτημα των 6 λεπτών.
5. Τα άτομα που ανταποκρίθηκαν στην διατροφή έναντι των ατόμων που δεν ανταποκρίθηκαν.
Αρχικά, η διάκριση μεταξύ τους έγινε χρησιμοποιώντας την βαθμολογία FIQ. Για να θεωρηθεί ότι ένα άτομο ανταποκρίθηκε στην διατροφή, έπρεπε να αναφέρει βελτίωση τουλάχιστον 10 βαθμών στην αρχική και στην τελική βαθμολογία FIQ.
19 άτομα ανταποκρίθηκαν, 8 δεν ανταποκρίθηκαν, και 3 άτομα δεν ολοκλήρωσαν τις αρχικές αξιολογήσεις. Αυτό σημαίνει ότι από τα 27 άτομα που ολοκλήρωσαν τις αξιολογήσεις, το 70,3% ανταποκρίθηκε (19 άτομα).
Για τα άτομα που ανταποκρίθηκαν, η διάμεση βελτίωση της βαθμολογίας FIQ ήταν 30 βαθμοί, με εύρος από 11 έως 62 βαθμούς.
Μετά από 7 μήνες, τα 19 άτομα που ανταποκρίθηκαν στην διατροφή δεν διέφεραν πλέον στατιστικά από τον γενικό πληθυσμό, με εξαίρεση τον σωματικό πόνο. Αυτό δείχνει μια αξιοσημείωτη ανάκτηση της λειτουργίας τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αυτή η διατροφή βελτίωσε επίσης το αίσθημα κόπωσης και την ποιότητα ύπνου, με αποτέλεσμα η κόπωση να μην ήταν αρκετή για να καταπνίξει τα κίνητρα των ασθενών να τηρήσουν την διατροφή. Οι ασθενείς θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έναν ανοδικό κύκλο απομάκρυνσης από τα συμπτώματα της ινομυαλγίας, αντί να συνεχίζουν μία πτωτική πορεία προς περαιτέρω αναπηρία, χρόνιο πόνο και κατάθλιψη.
Για τα άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν, η διάμεση βαθμολογία FIQ μειώθηκε κατά 3,6 βαθμούς, με εύρος από 3,5 έως -14,6 βαθμούς.
Δεν ήταν σαφές εάν η καλύτερη τήρηση της διατροφής από τα άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν θα οδηγούσε σε καλύτερη αποτελέσματα ή όχι. Χωρίς άμεσες βελτιώσεις, μερικά άτομα έχασαν το αρχικό κίνητρο και τηρούσαν σε μικρότερο βαθμό την διατροφή, ενώ άλλα άτομα είδαν θετικά αποτελέσματα μέσα σε 2-3 εβδομάδες, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να ενθαρρυνθούν ώστε να συνεχίσουν πιστά την τήρηση της διατροφής.
Στο συμπέρασμα της, η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι "αυτή η μελέτη δείχνει ότι πολλοί ασθενείς με ινομυαλγία μπορούν να βοηθηθούν από αυτήν την διατροφή".
19 άτομα ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά στην διατροφή, με αξιοσημείωτη βελτίωση σε όλα τα συμπτώματα της ινομυαλγίας.
Η φυσική πορεία της ινομυαλγίας δείχνει ότι τα συμπτώματα της είναι γενικά τα ίδια για τουλάχιστον 7 χρόνια. Μια σταθερή, απότομη μείωση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας εντός 7 μηνών, όπως έδειξε η παρούσα διατροφή, είναι μια σαφής αλλαγή της πορείας της ινομυαλγίας.
3. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΆΛΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
1. αυτή η διατροφή έδειξε τριπλάσια βελτίωση (46%) σε σύγκριση με την βελτίωση που ανέφερε η κλινική Mayo για το δικό της πρόγραμμα για την ινομυαλγία (13%) (7).
Όταν η παρούσα μελέτη συμπεριλήφθηκε στο Current Rheumatology Reports, ο συντάκτης σημείωσε ότι "αυτή η διατροφική μελέτη είχε τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη μελέτη για την θεραπεία της ινομυαλγίας που εξετάστηκε τους τελευταίους 15 μήνες" (7).
2. ένα 6μηνο πρόγραμμα ομαδικής θεραπείας, το οποίο συμπεριελάμβανε 5 διαφορετικές στρατηγικές, βελτίωσε το FIQ κατά 25% (8), όταν η παρούσα διατροφή το βελτίωσε κατά 46%, δηλαδή σχεδόν διπλάσια βελτίωση.
4. ΕΞΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η παρούσα μελέτη δεν είναι η μοναδική που έδειξε ότι αυτή η διατροφή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ινομυαλγία. Τρεις ακόμα μελέτες έδειξαν ότι αυτή η διατροφή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, με διάρκεια από 3 εβδομάδες έως και 3 μήνες (9, 10, 11).
Επίσης, μία πρόσφατη ανασκόπηση έθεσε ως στόχο να συνοψίσει τα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την επίδραση αυτής της διατροφής σε ασθενείς με ινομυαλγία.
Συνολικά, ανέλυσε 6 μελέτες (4 κλινικές δοκιμές και 2 μελέτες κοορτής) και ανέφερε ότι αυτή η διατροφή "δείχνει σημαντικές βελτιώσεις στις βιοχημικές παραμέτρους, στην ποιότητα ζωής, στην ποιότητα ύπνου, στον πόνο κατά την ανάπαυση και στην γενική κατάσταση της υγείας", αν και επισημαίνει ότι η ερμηνεία αυτών των ευρημάτων είναι περιορισμένη λόγω της μεθοδολογικής ποιότητας αυτών των 6 μελετών (12).
Συνεχίζει αναφέροντας ότι η ποιότητα του ύπνου, η κατάθλιψη και η φλεγμονή βελτιώθηκαν ακολουθώντας αυτήν την διατροφή. Κλείνοντας, επισημαίνει ότι τα ευρήματα για αυτήν την διατροφή είναι πολλά υποσχόμενα, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα με καλά σχεδιασμένες μελέτες προτού καθιερωθεί αυτή η διατροφή ως η διατροφική αγωγή εκλογής για ασθενείς με ινομυαλγία (12).
Βέβαια, αξίζει να γίνει αναφορά και σε μία άλλη ανασκόπηση που χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι "είναι ενδιαφέρον ότι οι ευεργετικές επιδράσεις από αυτήν την διατροφή έτειναν να εξαφανίζονται αμέσως μόλις οι ασθενείς την σταματούσαν και επανέφεραν την παλιά διατροφή τους" (13).
Συνεπώς, ναι, μεν απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού αυτή η διατροφή καθιερωθεί ως η διατροφική αγωγή εκλογής για τους ασθενείς με ινομυαλγία (12), αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και το γεγονός ότι επανέρχονται τα συμπτώματα της ινομυαλγίας όταν οι ασθενείς την διακόπτουν και επαναφέρουν την παλιά τους διατροφή (13).
Οι 6 προαναφερόμενες μελέτες, μαζί με ανεκδοτολογικές αναφορές που έχουν συγκεντρωθεί, υποδεικνύουν ότι αυτή η διατροφή είναι χρήσιμη στο να σπάσει ο κύκλος της ταλαιπωρίας που βιώνουν οι ασθενών με ινομυαλγία (6).
Επίσης, είναι δύσκολο να τηρηθεί μία διατροφή που απαιτεί μεγάλο χρόνο προετοιμασίας για τα γεύματα και ασυνήθιστες τροφές. Δεδομένου ότι αυτή η διατροφή βασίζεται κυρίως σε κοινά τρόφιμα, η μακροπρόθεσμη τήρηση της είναι πιθανό να είναι υψηλότερη (6).
Εάν επιθυμείτε να μάθετε ποια διατροφή έδειξε τα ανωτέρω ευρήματα στην ινομυαλγία, τότε κάντε κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>
Κατά την δεκαετία του 1970, η ινομυαλγία άρχισε να αναγνωρίζεται ως ένα ξεχωριστό κλινικό σύνδρομο, διαφορετικό από άλλες ρευματικές παθήσεις. Ωστόσο, ο Π.Ο.Υ. και όλοι οι διεθνείς ιατρικοί οργανισμοί δεν την αναγνώρισαν ως ασθένεια μέχρι το 1992. Σήμερα χαρακτηρίζεται ως ρευματική νόσος με άγνωστη αιτιολογία και χωρίς αποτελεσματική ιατρική αγωγή (1).
Η ινομυαλγία είναι μια σύνθετη χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από βαθύ και εκτεταμένο πόνο (1, 2) και έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μειωμένη λειτουργικότητα ή ικανότητα να συνεχίσουν τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Η καθημερινή δραστηριότητα γίνεται πιο δύσκολη, πιο χρονοβόρα ή απλά αδύνατη (1).
επιπολασμός:
Ο επιπολασμός για την ινομυαλγία δεν έχει προσδιοριστεί χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ή διεθνή πληθυσμιακή βάση, αλλά συνήθως υπολογίζεται ότι επηρεάζει το 1-2% του πληθυσμού, αν και ορισμένες μελέτες δείχνουν υψηλότερα ποσοστά, ακόμη και έως 5% (1). Ο επιπολασμός του συνδρόμου αυξάνεται με την ηλικία, με τις υψηλότερες τιμές να επιτυγχάνονται μεταξύ 60 και 79 ετών, όπου το ποσοστό φτάνει ακόμα και το 8% στις γυναίκες (3, 4).
Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να διαγνωστούν με ινομυαλγία (1, 4).
συννοσηρότητες:
Εκτός από τον πόνο, οι ασθενείς με ινομυαλγία συνήθως αναφέρουν και άλλα συμπτώματα όπως διαταραχές ύπνου, γνωστικές δυσκολίες, οσφυαλγία, ενώ είναι πιο πιθανό να έχουν μία ή περισσότερες συννοσηρότητες όπως κατάθλιψη, άγχος, πονοκέφαλο, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ερυθηματώδη λύκο ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα (1).
ινομυαλγία αντιμετώπιση:
Η εναλλακτική ιατρική χρησιμοποιείται επί του παρόντος από σχεδόν όλους τους ασθενείς με ινομυαλγία. Αυτή η παρατήρηση ίσως υποδηλώνει ότι οι παραδοσιακές ιατρικές θεραπείες είναι ανεπαρκείς για την παροχή συμπτωματικής ανακούφισης σε ασθενείς με ινομυαλγία (5).
Η ινομυαλγία βυθίζει τους ασθενείς σε έναν συνδυασμό συμπτωμάτων, όπως ύπνος που δεν προσφέρει ξεκούραση, χρόνιος πόνος, κόπωση, αδράνεια και κατάθλιψη. Κάθε σύμπτωμα επιδεινώνει τα υπόλοιπα, καθιστώντας δύσκολη την έξοδο από αυτόν τον κύκλο (6).
Μπορεί η διατροφή να οδηγήσει σε έξοδο από αυτήν την κατάσταση ;
2. ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Οι διατροφικές συμβουλές είναι όχι μόνο απαραίτητες αλλά και κρίσιμης σημασίας για τους ασθενείς με ινομυαλγία ώστε να διορθώσουν την ανεπαρκή πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών (1, 2).
30 άτομα συμμετείχαν σε μια μελέτη όπου εφαρμόστηκε μία συγκεκριμένη διατροφή και αξιολογήθηκαν οι επιδράσεις της στην ινομυαλγία (6).
Τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν με 4 διαφορετικούς τρόπους :
1. το ερωτηματολόγιο επιπτώσεων της ινομυαλγίας (Fibromyalgia Impact Questionnaire - FIQ): αυτό το ερωτηματολόγιο έχει σχεδιαστεί ειδικά για να μετρήσει τον αντίκτυπο της ινομυαλγίας στη ζωή ενός ατόμου.
2. το ερωτηματολόγιο SF-36: έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την καταγραφή του τρόπου με τον οποίο ένα άτομο αντιλαμβάνεται την κατάσταση της υγείας του.
3. το ερωτηματολόγιο για την ποιότητα ζωής (Quality of Life Scale - QOLS), και
4. οι μετρήσεις σωματικής απόδοσης.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι :
1. Η διάμεση βαθμολογία στο ερωτηματολόγιο FIQ μειώθηκε κατά 46%.
Κατά την έναρξη της μελέτης, η τιμή αυτή ήταν στις 51 μονάδες.
Μετά από 2 μήνες είχε μειωθεί στις 34 μονάδες (βελτίωση 33%), ενώ μετά από 7 μήνες μειώθηκε ακόμα περισσότερο, στις 28 μονάδες (βελτίωση 46%).
Υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις (P <0,05) σε όλες τις υποκλίμακες που περιλαμβάνει το ερωτηματολόγιο FIQ.
Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς :
- είχαν μειωμένη σωματική αναπηρία,
- ένιωθαν καλύτερα,
- είχαν λιγότερες απουσίες από την εργασία τους και έκαναν περισσότερα καθήκοντα,
- ένιωθαν λιγότερο πόνο,
- είχαν μειωμένο αίσθημα κόπωσης και ένιωθαν περισσότερο ξεκούραστοι,
- είχαν μειωμένη δυσκαμψία,
- είχαν μειωμένο άγχος και ανησυχία, καθώς και
- μειωμένη κατάθλιψη.
2. στις 7 από τις 8 υποκλίμακες του SF-36 υπήρξε σημαντική βελτίωση (P < 0,01).
To SF-36 αποτελείται από 8 υποκατηγορίες, οι οποίες είναι οι εξής : σωματική λειτουργία, σωματικός ρόλος, σωματικός πόνος, γενική υγεία, ζωτικότητα, κοινωνική λειτουργία, συναισθηματικός ρόλος και ψυχική υγεία.
Η διατροφή οδήγησε σε σημαντική βελτίωση στις 7 από τις 8 υποκατηγορίες, με εξαίρεση τον σωματικό πόνο.
Επίσης, σε 4 από αυτές τις υποκατηγορίες (γενική υγεία, ζωτικότητα, συναισθηματικός ρόλος, ψυχική υγεία) η βελτίωση ήταν σε τέτοιο βαθμό που όχι μόνο δεν ήταν απλά σημαντική αλλά επιπρόσθετα δεν ήταν πλέον στατιστικά διαφορετική από τις συνηθεις βαθμολογίες ανθρώπων που δεν πάσχουν από ινομυαλγία.
3. το ερωτηματολόγιο για την ποιότητα ζωής QOLS
Η κλίμακα για αυτό το ερωτηματολόγιο κυμαίνεται από 0-7, με το "7" να αποτελεί μια ευχάριστη ποιότητα ζωής.
Κατά την έναρξη της μελέτης η τιμή ήταν 3.9, και μετά από 2 μήνες αυξήθηκε κατά 20,5% στο 4.7, ενώ μετά από 7 μήνες αυξήθηκε κατά 25,6% στο 4,9 (P=0,000001).
Υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ :
- της αρχικής τιμής (3,9) και της βαθμολογίας μετά από 2 μήνες (4,7), και
- της αρχικής τιμής (3,9) και της βαθμολογίας μετά από 7 μήνες (4,9).
Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά (4,3%) μεταξύ των βαθμολογιών στους 2 και 7 μήνες.
Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος παρατηρήθηκε στην ενεργό αναψυχή, στην υγεία, στην κοινωνικοποίηση και στην συμμετοχή σε συλλόγους και οργανισμούς.
4. σωματική απόδοση
Σημαντικές βελτιώσεις (P < 0,03) παρατηρήθηκαν για :
- τον πόνο στον ώμο κατά την ηρεμία καθώς και τον πόνο μετά την κίνηση,
- το εύρος κίνησης του ώμου,
- την ευλυγισία,
- το τεστ της καρέκλας, και
- το περπάτημα των 6 λεπτών.
5. Τα άτομα που ανταποκρίθηκαν στην διατροφή έναντι των ατόμων που δεν ανταποκρίθηκαν.
Αρχικά, η διάκριση μεταξύ τους έγινε χρησιμοποιώντας την βαθμολογία FIQ. Για να θεωρηθεί ότι ένα άτομο ανταποκρίθηκε στην διατροφή, έπρεπε να αναφέρει βελτίωση τουλάχιστον 10 βαθμών στην αρχική και στην τελική βαθμολογία FIQ.
19 άτομα ανταποκρίθηκαν, 8 δεν ανταποκρίθηκαν, και 3 άτομα δεν ολοκλήρωσαν τις αρχικές αξιολογήσεις. Αυτό σημαίνει ότι από τα 27 άτομα που ολοκλήρωσαν τις αξιολογήσεις, το 70,3% ανταποκρίθηκε (19 άτομα).
Για τα άτομα που ανταποκρίθηκαν, η διάμεση βελτίωση της βαθμολογίας FIQ ήταν 30 βαθμοί, με εύρος από 11 έως 62 βαθμούς.
Μετά από 7 μήνες, τα 19 άτομα που ανταποκρίθηκαν στην διατροφή δεν διέφεραν πλέον στατιστικά από τον γενικό πληθυσμό, με εξαίρεση τον σωματικό πόνο. Αυτό δείχνει μια αξιοσημείωτη ανάκτηση της λειτουργίας τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αυτή η διατροφή βελτίωσε επίσης το αίσθημα κόπωσης και την ποιότητα ύπνου, με αποτέλεσμα η κόπωση να μην ήταν αρκετή για να καταπνίξει τα κίνητρα των ασθενών να τηρήσουν την διατροφή. Οι ασθενείς θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έναν ανοδικό κύκλο απομάκρυνσης από τα συμπτώματα της ινομυαλγίας, αντί να συνεχίζουν μία πτωτική πορεία προς περαιτέρω αναπηρία, χρόνιο πόνο και κατάθλιψη.
Για τα άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν, η διάμεση βαθμολογία FIQ μειώθηκε κατά 3,6 βαθμούς, με εύρος από 3,5 έως -14,6 βαθμούς.
Δεν ήταν σαφές εάν η καλύτερη τήρηση της διατροφής από τα άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν θα οδηγούσε σε καλύτερη αποτελέσματα ή όχι. Χωρίς άμεσες βελτιώσεις, μερικά άτομα έχασαν το αρχικό κίνητρο και τηρούσαν σε μικρότερο βαθμό την διατροφή, ενώ άλλα άτομα είδαν θετικά αποτελέσματα μέσα σε 2-3 εβδομάδες, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να ενθαρρυνθούν ώστε να συνεχίσουν πιστά την τήρηση της διατροφής.
Στο συμπέρασμα της, η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι "αυτή η μελέτη δείχνει ότι πολλοί ασθενείς με ινομυαλγία μπορούν να βοηθηθούν από αυτήν την διατροφή".
19 άτομα ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά στην διατροφή, με αξιοσημείωτη βελτίωση σε όλα τα συμπτώματα της ινομυαλγίας.
Η φυσική πορεία της ινομυαλγίας δείχνει ότι τα συμπτώματα της είναι γενικά τα ίδια για τουλάχιστον 7 χρόνια. Μια σταθερή, απότομη μείωση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας εντός 7 μηνών, όπως έδειξε η παρούσα διατροφή, είναι μια σαφής αλλαγή της πορείας της ινομυαλγίας.
3. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΆΛΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
1. αυτή η διατροφή έδειξε τριπλάσια βελτίωση (46%) σε σύγκριση με την βελτίωση που ανέφερε η κλινική Mayo για το δικό της πρόγραμμα για την ινομυαλγία (13%) (7).
Όταν η παρούσα μελέτη συμπεριλήφθηκε στο Current Rheumatology Reports, ο συντάκτης σημείωσε ότι "αυτή η διατροφική μελέτη είχε τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη μελέτη για την θεραπεία της ινομυαλγίας που εξετάστηκε τους τελευταίους 15 μήνες" (7).
2. ένα 6μηνο πρόγραμμα ομαδικής θεραπείας, το οποίο συμπεριελάμβανε 5 διαφορετικές στρατηγικές, βελτίωσε το FIQ κατά 25% (8), όταν η παρούσα διατροφή το βελτίωσε κατά 46%, δηλαδή σχεδόν διπλάσια βελτίωση.
4. ΕΞΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η παρούσα μελέτη δεν είναι η μοναδική που έδειξε ότι αυτή η διατροφή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ινομυαλγία. Τρεις ακόμα μελέτες έδειξαν ότι αυτή η διατροφή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, με διάρκεια από 3 εβδομάδες έως και 3 μήνες (9, 10, 11).
Επίσης, μία πρόσφατη ανασκόπηση έθεσε ως στόχο να συνοψίσει τα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την επίδραση αυτής της διατροφής σε ασθενείς με ινομυαλγία.
Συνολικά, ανέλυσε 6 μελέτες (4 κλινικές δοκιμές και 2 μελέτες κοορτής) και ανέφερε ότι αυτή η διατροφή "δείχνει σημαντικές βελτιώσεις στις βιοχημικές παραμέτρους, στην ποιότητα ζωής, στην ποιότητα ύπνου, στον πόνο κατά την ανάπαυση και στην γενική κατάσταση της υγείας", αν και επισημαίνει ότι η ερμηνεία αυτών των ευρημάτων είναι περιορισμένη λόγω της μεθοδολογικής ποιότητας αυτών των 6 μελετών (12).
Συνεχίζει αναφέροντας ότι η ποιότητα του ύπνου, η κατάθλιψη και η φλεγμονή βελτιώθηκαν ακολουθώντας αυτήν την διατροφή. Κλείνοντας, επισημαίνει ότι τα ευρήματα για αυτήν την διατροφή είναι πολλά υποσχόμενα, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα με καλά σχεδιασμένες μελέτες προτού καθιερωθεί αυτή η διατροφή ως η διατροφική αγωγή εκλογής για ασθενείς με ινομυαλγία (12).
Βέβαια, αξίζει να γίνει αναφορά και σε μία άλλη ανασκόπηση που χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι "είναι ενδιαφέρον ότι οι ευεργετικές επιδράσεις από αυτήν την διατροφή έτειναν να εξαφανίζονται αμέσως μόλις οι ασθενείς την σταματούσαν και επανέφεραν την παλιά διατροφή τους" (13).
Συνεπώς, ναι, μεν απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού αυτή η διατροφή καθιερωθεί ως η διατροφική αγωγή εκλογής για τους ασθενείς με ινομυαλγία (12), αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και το γεγονός ότι επανέρχονται τα συμπτώματα της ινομυαλγίας όταν οι ασθενείς την διακόπτουν και επαναφέρουν την παλιά τους διατροφή (13).
Οι 6 προαναφερόμενες μελέτες, μαζί με ανεκδοτολογικές αναφορές που έχουν συγκεντρωθεί, υποδεικνύουν ότι αυτή η διατροφή είναι χρήσιμη στο να σπάσει ο κύκλος της ταλαιπωρίας που βιώνουν οι ασθενών με ινομυαλγία (6).
Επίσης, είναι δύσκολο να τηρηθεί μία διατροφή που απαιτεί μεγάλο χρόνο προετοιμασίας για τα γεύματα και ασυνήθιστες τροφές. Δεδομένου ότι αυτή η διατροφή βασίζεται κυρίως σε κοινά τρόφιμα, η μακροπρόθεσμη τήρηση της είναι πιθανό να είναι υψηλότερη (6).
Εάν επιθυμείτε να μάθετε ποια διατροφή έδειξε τα ανωτέρω ευρήματα στην ινομυαλγία, τότε κάντε κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>