ΦΡΟΥΤΑ ΓΙΑ ΩΧΡΑ ΚΗΛΙΔΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Τα φρούτα γκότζι μπέρι αποτελούν την πλουσιότερη πηγή ζεαξανθίνης, μία δυσεύρετη ένωση με κρίσιμο ρόλο στην οφθαλμική υγεία
Α. ΠΕΡΙΛΗΨΗ
κύρια αιτία τύφλωσης σε άτομα άνω των 50 ετών:
Υπάρχει α ν η σ υ χ η τ ι κ ή έλλειψη ενημέρωσης για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία αποτελεί την κ ύ ρ ι α αιτία τύφλωσης σε άτομα άνω των 50 ετών. Πρόκειται για μια χρόνια, προοδευτική εκφυλιστική νόσο και, λόγω του ότι οι διαθέσιμες επιλογές αντιμετώπισης είναι περιορισμένες, εξετάζονται συνεχώς νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις.
Μπορούν τα φρούτα γκότζι μπέρι να διαδραματίσουν σ η μ α ν τ ι κ ό ρόλο στην θεραπεία της ;
Σύμφωνα με 4 ανθρώπινες μελέτες, η απάντηση είναι θ ε τ ι κ ή, αλλά ας ξεκινήσουμε από την αρχή.
ζεαξανθίνη:
Οι δύο ιστοί του ματιού που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην όραση είναι η ωχρά κηλίδα και ο φακός. Από όλα τα διαθέσιμα καροτενοειδή, μ ό ν ο η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, υπάρχουν σε αυτούς τους δύο σημαντικούς ιστούς.
Ωστόσο, οι περισσότερες τροφές περιέχουν κυρίως λουτεΐνη, με αποτέλεσμα η ανθρώπινη διατροφή είναι φ τ ω χ ή σε ζεαξανθίνη, ενώ ακόμα και η απορρόφηση της ίδιας της λουτεΐνης ε ξ α ρ τ ά τ α ι από την παρουσία της ζεαξανθίνης. Επιπρόσθετα, στην π ι ο ευάλωτη περιοχή της ωχράς κηλίδας, η ζεαξανθίνη είναι το κ υ ρ ί α ρ χ ο συστατικό. Η ζεαξανθίνη δρα ευεργετικά στην ρύθμιση των διεργασιών που εμπλέκονται στην παθογένεση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Επίσης, μία μελέτη σε 380 άτομα έδειξε ότι ο κ ί ν δ υ ν ο ς ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (πρώιμη ή προχωρημένη) ήταν σ η μ α ν τ ι κ ά υψηλότερος σε άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα ζεαξανθίνης.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η ζεαξανθίνη είναι καθοριστική για την υγεία των ματιών και η επαρκής πρόσληψη της καθίσταται επιτακτική.
γκότζι μπέρι φρούτα για ωχρά κηλίδα:
Τα φρούτα γκότζι μπέρι (goji berry) αποτελούν την π λ ο υ σ ι ό τ ε ρ η πηγή ζεαξανθίνης. Περιέχουν 50 έως 4.500 φορές περισσότερη ζεαξανθίνη, σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα που είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα, ενώ δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη.
Επιπλέον, τα φρούτα γκότζι μπέρι έχουν δοκιμαστεί σε 4 κλινικές δοκιμές (318 άτομα), οι οποίες παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά.
4 κλινικές δοκιμές (ανθρώπινες μελέτες):
Υγιή άτομα (3 μελέτες) :
- Η πρώτη μελέτη (28 μέρες) έδειξε ότι τα φρούτα γκότζι μπέρι, σε μία χαμηλή ημερήσια δοσολογία, αύξησαν αξιοσημείωτα τα επίπεδα ζεαξανθίνης κατά 2,5 φορές. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η ζεαξανθίνη από τα φρούτα γκότζι μπέρι είναι β ι ο δ ι α θ έ σ ι μ η. Ως εκ τούτου, τα φρούτα γκότζι μπέρι προσφέρουν μια οικονομική, αποτελεσματική και ασφαλή διατροφική στρατηγική για την αύξηση της ζεαξανθίνης.
- Η δεύτερη μελέτη (90 μέρες) έδειξε ότι τα φρούτα γκότζι μπέρι, σε μία χαμηλή ημερήσια δοσολογία, αυξάνουν τα επίπεδα ζεαξανθίνης στο αίμα, ενώ π ρ ο σ τ α τ ε ύ ο υ ν από την υπομελάγχρωση και την συσσώρευση μαλακών ντρούζεν στην ωχρά κηλίδα.
- Η τέταρτη μελέτη (90 μέρες) έδειξε ότι τα φρούτα γκότζι μπέρι, σε μία μέτρια προς χαμηλή ημερήσια δοσολογία, αυξάνουν σ η μ α ν τ ι κ ά την οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας.
Συνοπτικά, τα κύρια ευρήματα από αυτές τις 3 μελέτες είναι ότι :
- η ζεαξανθίνη από τα φρούτα γκότζι μπέρι είναι βιοδιαθέσιμη,
- τα φρούτα γκότζι μπέρι προστατεύουν από την υπομελάγχρωση και την συσσώρευση μαλακών ντρούζεν στην ωχρά κηλίδα,
- η οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας αυξάνεται σημαντικά.
Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι, ακόμη και σε υγιή άτομα, τα φρούτα γκότζι μπέρι μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των ματιών.
άτομα με πρώιμη ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (1 μελέτη) :
- Η τρίτη μελέτη αξιολόγησε τα φρούτα γκότζι μπέρι (μέτρια ημερήσια δοσολογία) σε 114 άτομα με πρώιμη ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα φρούτα γκότζι μπέρι βελτίωσαν σ η μ α ν τ ι κ ά την οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας.
Εδώ να επισημανθεί ότι είναι πιθανό ακόμα και μία μ ι κ ρ ό τ ε ρ η δοσολογία να προσφέρει οφέλη σε άτομα με πρώιμη ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Συνεπώς, μία πρόταση είναι, στην αρχή, να δοκιμαστεί μία χαμηλή ημερήσια δοσολογία και, ε ά ν μετά από 90 ημέρες δ ε ν διαπιστωθούν σημαντικά οφέλη στην οφθαλμολογική εξέταση, τότε να επιλεγεί μία αυξημένη δοσολογία.
Συνολικά, για τις 4 μελέτες:
α. ημερήσια δοσολογία: χαμηλή έως μέτρια,
β. διάρκεια πρόσληψης: 28 ή 90 μέρες,
γ. οφέλη: τόσο σε άτομα με πρώιμη ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, όσο και σε υγιή άτομα, γεγονός που καθιστά τα φρούτα γκότζι μπέρι πολύτιμη επιλογή τόσο για αντιμετώπιση όσο και για πρόληψη.
ζεαξανθίνη: το αντηλιακό για τα μάτια μας:
"Η ζεαξανθίνη είναι σαν α ν τ η λ ι α κ ό για τα μάτια μας", ανέφερε μία επικεφαλής ερευνήτρια. "Όσο υψηλότερη είναι η ζεαξανθίνη στον αμφιβληστροειδή, τόσο περισσότερη είναι η προστασία. Ακόμη και στα υγιή μάτια, η ζεαξανθίνη αυξάνεται με τα φρούτα γκότζι μπέρι", πρόσθεσε η ερευνήτρια.
Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι τα φρούτα γκότζι μπέρι, μια φ υ σ ι κ ή τροφή, βελτιώνουν τις χρωστικές της ωχράς κηλίδας χωρίς να χρειάζεται να αγοράζετε τα σ υ ν θ ε τ ι κ ά συμπληρώματα διατροφής με ζεαξανθίνη.
Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο μαζί με τις σχετικές επιστημονικές παραπομπές, κάντε κλικ εδώ.
Β. ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ - ΤΙΜΗ
γκότζι μπέρι φρούτα για ωχρά κηλίδα:
1. Ποια είναι η δ ο σ ο λ ο γ ί α που δοκιμάστηκε στις ανθρώπινες μελέτες και έδειξε ότι ήταν αποτελεσματική ;
2. Ποιοι είναι οι τ ρ ε ι ς τ ρ ό π ο ι που αυξάνουν την βιοδιαθεσιμότητα στα φρούτα γκότζι μπέρι, με αποτέλεσμα την ακόμα καλύτερη απορρόφηση της ζεαξανθίνης από τον οργανισμό μας ;
Η τιμή με την έκπτωση φαίνεται κάνοντας κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>
κύρια αιτία τύφλωσης σε άτομα άνω των 50 ετών:
Υπάρχει α ν η σ υ χ η τ ι κ ή έλλειψη ενημέρωσης για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία αποτελεί την κ ύ ρ ι α αιτία τύφλωσης σε άτομα άνω των 50 ετών. Πρόκειται για μια χρόνια, προοδευτική εκφυλιστική νόσο και, λόγω του ότι οι διαθέσιμες επιλογές αντιμετώπισης είναι περιορισμένες, εξετάζονται συνεχώς νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις.
Μπορούν τα φρούτα γκότζι μπέρι να διαδραματίσουν σ η μ α ν τ ι κ ό ρόλο στην θεραπεία της ;
Σύμφωνα με 4 ανθρώπινες μελέτες, η απάντηση είναι θ ε τ ι κ ή, αλλά ας ξεκινήσουμε από την αρχή.
ζεαξανθίνη:
Οι δύο ιστοί του ματιού που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην όραση είναι η ωχρά κηλίδα και ο φακός. Από όλα τα διαθέσιμα καροτενοειδή, μ ό ν ο η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, υπάρχουν σε αυτούς τους δύο σημαντικούς ιστούς.
Ωστόσο, οι περισσότερες τροφές περιέχουν κυρίως λουτεΐνη, με αποτέλεσμα η ανθρώπινη διατροφή είναι φ τ ω χ ή σε ζεαξανθίνη, ενώ ακόμα και η απορρόφηση της ίδιας της λουτεΐνης ε ξ α ρ τ ά τ α ι από την παρουσία της ζεαξανθίνης. Επιπρόσθετα, στην π ι ο ευάλωτη περιοχή της ωχράς κηλίδας, η ζεαξανθίνη είναι το κ υ ρ ί α ρ χ ο συστατικό. Η ζεαξανθίνη δρα ευεργετικά στην ρύθμιση των διεργασιών που εμπλέκονται στην παθογένεση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Επίσης, μία μελέτη σε 380 άτομα έδειξε ότι ο κ ί ν δ υ ν ο ς ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (πρώιμη ή προχωρημένη) ήταν σ η μ α ν τ ι κ ά υψηλότερος σε άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα ζεαξανθίνης.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η ζεαξανθίνη είναι καθοριστική για την υγεία των ματιών και η επαρκής πρόσληψη της καθίσταται επιτακτική.
γκότζι μπέρι φρούτα για ωχρά κηλίδα:
Τα φρούτα γκότζι μπέρι (goji berry) αποτελούν την π λ ο υ σ ι ό τ ε ρ η πηγή ζεαξανθίνης. Περιέχουν 50 έως 4.500 φορές περισσότερη ζεαξανθίνη, σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα που είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα, ενώ δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη.
Επιπλέον, τα φρούτα γκότζι μπέρι έχουν δοκιμαστεί σε 4 κλινικές δοκιμές (318 άτομα), οι οποίες παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά.
4 κλινικές δοκιμές (ανθρώπινες μελέτες):
Υγιή άτομα (3 μελέτες) :
- Η πρώτη μελέτη (28 μέρες) έδειξε ότι τα φρούτα γκότζι μπέρι, σε μία χαμηλή ημερήσια δοσολογία, αύξησαν αξιοσημείωτα τα επίπεδα ζεαξανθίνης κατά 2,5 φορές. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η ζεαξανθίνη από τα φρούτα γκότζι μπέρι είναι β ι ο δ ι α θ έ σ ι μ η. Ως εκ τούτου, τα φρούτα γκότζι μπέρι προσφέρουν μια οικονομική, αποτελεσματική και ασφαλή διατροφική στρατηγική για την αύξηση της ζεαξανθίνης.
- Η δεύτερη μελέτη (90 μέρες) έδειξε ότι τα φρούτα γκότζι μπέρι, σε μία χαμηλή ημερήσια δοσολογία, αυξάνουν τα επίπεδα ζεαξανθίνης στο αίμα, ενώ π ρ ο σ τ α τ ε ύ ο υ ν από την υπομελάγχρωση και την συσσώρευση μαλακών ντρούζεν στην ωχρά κηλίδα.
- Η τέταρτη μελέτη (90 μέρες) έδειξε ότι τα φρούτα γκότζι μπέρι, σε μία μέτρια προς χαμηλή ημερήσια δοσολογία, αυξάνουν σ η μ α ν τ ι κ ά την οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας.
Συνοπτικά, τα κύρια ευρήματα από αυτές τις 3 μελέτες είναι ότι :
- η ζεαξανθίνη από τα φρούτα γκότζι μπέρι είναι βιοδιαθέσιμη,
- τα φρούτα γκότζι μπέρι προστατεύουν από την υπομελάγχρωση και την συσσώρευση μαλακών ντρούζεν στην ωχρά κηλίδα,
- η οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας αυξάνεται σημαντικά.
Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι, ακόμη και σε υγιή άτομα, τα φρούτα γκότζι μπέρι μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των ματιών.
άτομα με πρώιμη ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (1 μελέτη) :
- Η τρίτη μελέτη αξιολόγησε τα φρούτα γκότζι μπέρι (μέτρια ημερήσια δοσολογία) σε 114 άτομα με πρώιμη ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα φρούτα γκότζι μπέρι βελτίωσαν σ η μ α ν τ ι κ ά την οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας.
Εδώ να επισημανθεί ότι είναι πιθανό ακόμα και μία μ ι κ ρ ό τ ε ρ η δοσολογία να προσφέρει οφέλη σε άτομα με πρώιμη ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Συνεπώς, μία πρόταση είναι, στην αρχή, να δοκιμαστεί μία χαμηλή ημερήσια δοσολογία και, ε ά ν μετά από 90 ημέρες δ ε ν διαπιστωθούν σημαντικά οφέλη στην οφθαλμολογική εξέταση, τότε να επιλεγεί μία αυξημένη δοσολογία.
Συνολικά, για τις 4 μελέτες:
α. ημερήσια δοσολογία: χαμηλή έως μέτρια,
β. διάρκεια πρόσληψης: 28 ή 90 μέρες,
γ. οφέλη: τόσο σε άτομα με πρώιμη ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, όσο και σε υγιή άτομα, γεγονός που καθιστά τα φρούτα γκότζι μπέρι πολύτιμη επιλογή τόσο για αντιμετώπιση όσο και για πρόληψη.
ζεαξανθίνη: το αντηλιακό για τα μάτια μας:
"Η ζεαξανθίνη είναι σαν α ν τ η λ ι α κ ό για τα μάτια μας", ανέφερε μία επικεφαλής ερευνήτρια. "Όσο υψηλότερη είναι η ζεαξανθίνη στον αμφιβληστροειδή, τόσο περισσότερη είναι η προστασία. Ακόμη και στα υγιή μάτια, η ζεαξανθίνη αυξάνεται με τα φρούτα γκότζι μπέρι", πρόσθεσε η ερευνήτρια.
Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι τα φρούτα γκότζι μπέρι, μια φ υ σ ι κ ή τροφή, βελτιώνουν τις χρωστικές της ωχράς κηλίδας χωρίς να χρειάζεται να αγοράζετε τα σ υ ν θ ε τ ι κ ά συμπληρώματα διατροφής με ζεαξανθίνη.
Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο μαζί με τις σχετικές επιστημονικές παραπομπές, κάντε κλικ εδώ.
Β. ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ - ΤΙΜΗ
γκότζι μπέρι φρούτα για ωχρά κηλίδα:
1. Ποια είναι η δ ο σ ο λ ο γ ί α που δοκιμάστηκε στις ανθρώπινες μελέτες και έδειξε ότι ήταν αποτελεσματική ;
2. Ποιοι είναι οι τ ρ ε ι ς τ ρ ό π ο ι που αυξάνουν την βιοδιαθεσιμότητα στα φρούτα γκότζι μπέρι, με αποτέλεσμα την ακόμα καλύτερη απορρόφηση της ζεαξανθίνης από τον οργανισμό μας ;
Η τιμή με την έκπτωση φαίνεται κάνοντας κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>