ΦΡΟΥΤΑ ΓΙΑ ΩΧΡΑ ΚΗΛΙΔΑ- ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ
Τα φρούτα γκότζι μπέρι αποτελούν την πλουσιότερη πηγή ζεαξανθίνης, μία δυσεύρετη ένωση με κρίσιμο ρόλο στην οφθαλμική υγεία
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ:
Α. ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ - γκότζι μπέρι φρούτα για ωχρά κηλίδα - 4 ανθρώπινες μελέτες - ζεαξανθίνη: το αντηλιακό για τα μάτια μας Β. ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ - ΤΙΜΗ Παραπομπές (21) |
Α. ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ
Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας - λίγα λόγια:
Υπάρχει μια ανησυχητική έλλειψη ενημέρωσης όσον αφορά την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (10). Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως (11) και αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω (12, 13).
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια χρόνια, προοδευτική εκφυλιστική διαταραχή της ωχράς κηλίδας και χαρακτηρίζεται από απώλεια της κεντρικής όρασης (14).
στάδια:
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας υποδιαιρείται σε πρώιμο, ενδιάμεσο και προχωρημένο στάδιο. Η προχωρημένη ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, με τη σειρά της, υποδιαιρείται σε δύο τύπους: την ξηρή και την υγρή (15).
συμπτώματα:
Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το στάδιο. Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια προοδευτική ασθένεια, το οποίο σημαίνει ότι τα συμπτώματα συνήθως χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να αναπτυχθεί στο ένα μάτι ή και στα δύο μάτια (με διαφορετικά επίπεδα βαρύτητας) (17).
παράγοντες κινδύνου:
Ένας κύριος μη-γενετικός παράγοντας κινδύνου είναι το κάπνισμα (18). Επίσης, έχει συνδεθεί με την υψηλή αρτηριακή πίεση, το υπερβολικό βάρος (19) και με μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά (20).
ωχρά κηλίδα θεραπεία:
Δεδομένου ότι υπάρχουν περιορισμένες διαθέσιμες επιλογές για την προφύλαξη και την αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις εξετάζονται συνεχώς (21).
Μπορούν τα φρούτα γκότζι μπέρι να διαδραματίσουν ρόλο στην θεραπεία της ωχράς κηλίδας ;
Σύμφωνα με 4 ανθρώπινες μελέτες, η απάντηση είναι θετική.
γκότζι μπέρι φρούτα για ωχρά κηλίδα:
ΠΡΩΤΗ ΜΕΛΕΤΗ (1)
Η ζεαξανθίνη είναι ένα καροτενοειδές και δομικό ισομερές της λουτεΐνης. Τόσο η ζεαξανθίνη όσο και η λουτεΐνη αποτελούν την χρωστική της ωχράς κηλίδας. Στους ανθρώπους, η ζεαξανθίνη βρίσκεται κυρίως στην κεντρική περιοχή της ωχράς κηλίδας και η λουτεΐνη βρίσκεται περιφερειακά. Η αραίωση της χρωστικής της ωχράς κηλίδας είναι ένα κοινό συνοδευτικό της γήρανσης και σχετίζεται με ανεπανόρθωτη απώλεια της κεντρικής όρασης, μια κατάσταση γνωστή ως ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Επί του παρόντος δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε άτομα ηλικίας > 50 ετών.
Τα φρούτα γκότζι μπέρι είναι πλούσια σε ζεαξανθίνη και δεν περιέχουν χοληστερόλη.
Τα αποξηραμένα φρούτα γκότζι μπέρι μπορούν να καταναλωθούν χωρίς περαιτέρω επεξεργασία, αλλά η προσθήκη τους σε τσάι, σούπες και μαγειρευτά είναι κοινή πρακτική.
Ο στόχος μία μελέτης που δημοσιεύτηκε το 2005 ήταν να αξιολογήσει τα επίπεδα της ζεαξανθίνης στο αίμα ως αποτέλεσμα της πρόσληψης φρούτων γκότζι μπέρι.
27 υγιή άτομα χωρίστηκαν σε 2 ομάδες:
- η μία ομάδα κατανάλωνε φρούτα γκότζι μπέρι (χαμηλή δοσολογία), και
- η άλλη ομάδα δεν κατανάλωνε φρούτα γκότζι μπέρι.
Η διάρκεια της μελέτης ήταν 28 ημέρες.
ευρήματα:
Η πρόσληψη φρούτων γκότζι μπέρι σε χαμηλή ημερήσια δοσολογία αύξησε αξιοσημείωτα τα επίπεδα ζεαξανθίνης κατά 2,5 φορές.
Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η ζεαξανθίνη από τα φρούτα γκότζι μπέρι είναι βιοδιαθέσιμη.
Ως εκ τούτου, τα φρούτα γκότζι μπέρι προσφέρουν μια οικονομική, αποτελεσματική και ασφαλή διατροφική στρατηγική για την αύξηση της συγκέντρωσης ζεαξανθίνης.
Τα οφέλη στην οφθαλμική υγεία από τα φρούτα γκότζι μπέρι είναι ισχυρά και χρειάζονται μακροπρόθεσμες μελέτες σχετικά με τη δυνατότητα των φρούτων γκότζι μπέρι να αυξήσουν την πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας και να βοηθήσει στην διατήρηση της οπτικής οξύτητας στον γηράσκοντα πληθυσμό μας μέσω της επίδρασης τους στην συγκέντρωση ζεαξανθίνης στο πλάσμα (1).
Τα επόμενα χρόνια διενεργήθηκαν 3 μελέτες με μεγαλύτερη διάρκεια (3 μήνες).
ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΛΕΤΗ (2)
Το 2011 δημοσιεύθηκε μία μελέτη, η οποία αξιολόγησε τις επιδράσεις από τα φρούτα γκότζι μπέρι στην ωχρά κηλίδα και στα επίπεδα ζεαξανθίνης στο αίμα, σε υγιή άτομα ηλικίας 65-70 ετών, τα οποία χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες:
- η ομάδα με τα φρούτα γκότζι μπέρι: 75 άτομα που έλαβαν γκότζι μπέρι (χαμηλή ημερήσια δοσολογία), και
- η ομάδα με το εικονικό φάρμακο (75 άτομα).
Η διάρκεια της μελέτης ήταν 90 ημέρες.
ευρήματα:
Η ομάδα εικονικού φαρμάκου έδειξε υπομελάγχρωση και συσσώρευση μαλακών ντρούζεν [drusen] στην ωχρά κηλίδα, ενώ η ομάδα με τα φρούτα γκότζι μπέρι παρέμεινε σταθερή.
Επίσης, τόσο τα επίπεδα ζεαξανθίνης στο αίμα όσο και η αντιοξειδωτική ικανότητα αυξήθηκαν σημαντικά στην ομάδα με τα φρούτα γκότζι μπέρι, κατά 26% και 57%, αντίστοιχα, αλλά δεν αυξήθηκαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Στο συμπέρασμα της μελέτης αναφέρεται ότι η καθημερινή διατροφική πρόσληψη φρούτων γκότζι μπέρι για 90 ημέρες αυξάνει τα επίπεδα ζεαξανθίνης και αντιοξειδωτικών στο πλάσμα, καθώς και προστατεύει από την υπομελάγχρωση και την συσσώρευση μαλακών ντρούζεν στην ωχρά κηλίδα ατόμων ηλικίας 65 έως 70 ετών (2).
ΤΡΙΤΗ ΜΕΛΕΤΗ (3)
Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 αξιολόγησε τις επιδράσεις από τα φρούτα γκότζι μπέρι σε 114 ασθενείς (ηλικίας από 51 έως 92 ετών, διάμεση ηλικία 69,53±8,41 ετών) με πρώιμη ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Οι ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν χωρίστηκαν τυχαία :
- στην ομάδα με τα φρούτα γκότζι μπέρι: 57 ασθενείς, οι οποίοι έλαβαν γκότζι μπέρι ανά ημέρα (μέτρια ημερήσια δοσολογία), και
- στην ομάδα ελέγχου: 57 ασθενείς, οι οποίοι συνέχισαν την κανονική τους διατροφή τους.
Η διάρκεια της μελέτης ήταν 90 ημέρες.
ευρήματα:
Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα φρούτα γκότζι μπέρι βελτίωσαν σημαντικά την οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας.
Τα φρούτα γκότζι μπέρι ίσως είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση για την πρόληψη της εξέλιξης της πρώιμης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (3).
ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΛΕΤΗ (4)
Η οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας, ένας βιοδείκτης για την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, είναι ένας μη-επεμβατικός τρόπος για την αξιολόγηση του κινδύνου για αυτήν την πάθηση.
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη προστατεύουν από το μπλε φως και παρέχουν οξειδωτική άμυνα, η οποία μπορεί να μετρηθεί με την οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας.
Μεταξύ όλων των γνωστών τροφίμων, τα φρούτα γκότζι μπέρι περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα ζεαξανθίνης.
Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 εξέτασε τις επιδράσεις της πρόσληψης φρούτων γκότζι μπέρι στην οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας και στα καροτενοειδή του δέρματος σε υγιή άτομα. 27 άτομα, ηλικίας 45-65 ετών, χωρίστηκαν σε 2 ομάδες:
- η μία ομάδα κατανάλωνε φρούτα γκότζι μπέρι (μέτρια προς χαμηλή ημερήσια δοσολογία),
- η άλλη ομάδα έκανε χρήση συμπληρώματος που περιείχε 6 mg λουτεΐνη και 4 mg ζεαξανθίνη.
Η πρόσληψη γινόταν 5 φορές την εβδομάδα, επί 90 ημέρες.
ευρήματα:
Μετά από 90 ημέρες:
- η οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας αυξήθηκε σημαντικά στην ομάδα με τα φρούτα γκότζι μπέρι, ενώ δεν σημειώθηκαν αλλαγές στην ομάδα που λάμβανε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ενώ
- τα καροτενοειδή του δέρματος αυξήθηκαν σημαντικά στην ομάδα που λάμβανε τα φρούτα γκότζι μπέρι, αλλά όχι στην ομάδα που λάμβανε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ακόμη και σε υγιή άτομα, χωρίς ενδείξεις μικρών ντρούζεν [drusen] ή πρώιμης ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας, η πρόσληψη γκότζι φρούτων μπέρι μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ματιών.
Σε αυτά τα υγιή άτομα με φυσιολογικές τιμές στην οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας, ανιχνεύθηκε σημαντική αύξηση μετά την κατανάλωση φρούτων γκότζι μπέρι στο πιο κεντρικό τμήμα της ωχράς κηλίδας.
Η τακτική πρόσληψη φρούτων γκότζι μπέρι από υγιείς μεσήλικες αυξάνει την οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας και ίσως μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην καθυστέρηση της ανάπτυξης της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας.
Εκτός από την λουτεΐνη και την ζεαξανθίνη, άλλες βιοενεργές ενώσεις στα φρούτα γκότζι μπέρι ίσως εμπλέκονται στην αύξηση της οπτικής πυκνότητας της χρωστικής της ωχράς κηλίδας. Περαιτέρω έρευνα για τα φρούτα γκότζι μπέρι τόσο ως διατροφική στρατηγική για την μείωση του κινδύνου εμφάνισης της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας, όσο και ως μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τον μετριασμό των συνεπειών αυτής της νόσου (4).
ΖΕΑΞΑΝΘΙΝΗ
Οι δύο ιστοί του ματιού που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην όραση είναι η ωχρά κηλίδα και ο φακός.
Από όλα τα καροτενοειδή που υπάρχουν στην ανθρώπινη διατροφή και στο αίμα, μόνο δύο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, υπάρχουν σε αυτούς τους δύο σημαντικούς ιστούς.
Η κατανομή της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού ποικίλλει. Η λουτεΐνη είναι το κυρίαρχο καροτενοειδές στα περιφερειακά μέρη του και η ζεαξανθίνη είναι το κυρίαρχο καροτενοειδές στο κεντρικό τμήμα του, μια περιοχή που εκτίθεται σε έντονο φως (5).
Οι περισσότερες πηγές τροφίμων περιέχουν κυρίως λουτεΐνη, πράγμα που σημαίνει ότι η ανθρώπινη διατροφή είναι φτωχή σε ζεαξανθίνη (6). Επιπρόσθετα, στην πιο ευάλωτη περιοχή της ωχράς κηλίδας, η ζεαξανθίνη είναι το κυρίαρχο συστατικό (6, 7), το οποίο καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την επαρκή πρόσληψη της.
Διάφοροι παράγοντες εξηγούν για ποιους λόγους η ζεαξανθίνη είναι το κυρίαρχο συστατικό (π.χ. η ζεαξανθίνη είναι πιο σταθερή από την λουτεΐνη, ενώ παράλληλα είναι λιγότερο επιρρεπής στην φθορά).
Οι ιδιότητες της ζεαξανθίνης προσφέρουν ένα πλεονέκτημα για την ρύθμιση των διεργασιών που εμπλέκονται στην παθογένεση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Εξελικτικά, η ζεαξανθίνη προσέφερε ένα πλεονέκτημα για την προστασία του κεντρικού και του πιο ευάλωτου τμήματος του αμφιβληστροειδούς (6).
Επίσης, μία μελέτη σε 380 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 66 έως 75 ετών έδειξε ότι ο κίνδυνος ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (πρώιμη ή προχωρημένη) ήταν σημαντικά υψηλότερος σε άτομα με χαμηλότερες συγκεντρώσεις ζεαξανθίνης στο πλάσμα.
Πιο συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τα άτομα των οποίων οι συγκεντρώσεις ζεαξανθίνης στο αίμα ήταν στα υψηλότερα επίπεδα, ο κίνδυνος για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ήταν διπλάσιος στα άτομα των οποίων η συγκέντρωση στο αίμα ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα (8).
Επιπλέον, η απορρόφηση της λουτεΐνης εξαρτάται από την παρουσία της ζεαξανθίνης (5).
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η πρόσληψη ζεαξανθίνης είναι καθοριστική για την υγεία των ματιών.
Τα φρούτα γκότζι μπέρι είναι η πλουσιότερη πηγή ζεαξανθίνης: περιέχουν 50 έως 4.500 φορές περισσότερη ζεαξανθίνη, σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα που είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα (6).
ζεαξανθίνη: το αντηλιακό για τα μάτια μας:
"Η ζεαξανθίνη είναι σαν αντηλιακό για τα μάτια μας", ανέφερε (9) η επικεφαλής ερευνήτρια Xiang Li, υποψήφια διδάκτορας στο πρόγραμμα Διατροφικής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας
"Όσο υψηλότερη είναι η ζεαξανθίνη στον αμφιβληστροειδή σας, τόσο περισσότερη προστασία έχετε. Ακόμη και σε φυσιολογικά υγιή μάτια, αυτή η οπτική χρωστική μπορεί να αυξηθεί με τα φρούτα γκότζι μπέρι", είπε η Li, η οποία συμπληρώνει λέγοντας ότι "η ζεαξανθίνη στα φρούτα γκότζι μπέρι είναι εξαιρετικά βιοδιαθέσιμη, το οποίο σημαίνει ότι απορροφάται εύκολα από το πεπτικό σύστημα, ώστε το σώμα να μπορεί να την χρησιμοποιήσει" (9).
Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι τα φρούτα γκότζι μπέρι, τα οποία είναι μια φυσική τροφή, μπορούν να βελτιώσουν τις χρωστικές της ωχράς κηλίδας χωρίς να χρειάζεται να αγοράζετε τα συνθετικά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ζεαξανθίνη.
Β. ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ ΦΡΟΥΤΑ ΓΙΑ ΩΧΡΑ ΚΗΛΙΔΑ: ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ - ΤΙΜΗ
1. Ποια είναι η δ ο σ ο λ ο γ ί α που δοκιμάστηκε στις ανθρώπινες μελέτες και έδειξε ότι ήταν αποτελεσματική ;
2. Ποιοι είναι οι τ ρ ε ι ς τ ρ ό π ο ι που αυξάνουν την βιοδιαθεσιμότητα στα φρούτα γκότζι μπέρι, με αποτέλεσμα την ακόμα καλύτερη απορρόφηση της ζεαξανθίνης από τον οργανισμό μας ;
Η τιμή με την έκπτωση φαίνεται κάνοντας κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>
Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας - λίγα λόγια:
Υπάρχει μια ανησυχητική έλλειψη ενημέρωσης όσον αφορά την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (10). Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως (11) και αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω (12, 13).
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια χρόνια, προοδευτική εκφυλιστική διαταραχή της ωχράς κηλίδας και χαρακτηρίζεται από απώλεια της κεντρικής όρασης (14).
στάδια:
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας υποδιαιρείται σε πρώιμο, ενδιάμεσο και προχωρημένο στάδιο. Η προχωρημένη ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, με τη σειρά της, υποδιαιρείται σε δύο τύπους: την ξηρή και την υγρή (15).
συμπτώματα:
Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το στάδιο. Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια προοδευτική ασθένεια, το οποίο σημαίνει ότι τα συμπτώματα συνήθως χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.
- Η πρώιμη ξηρή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας δεν προκαλεί συμπτώματα.
- Στην ενδιάμεση ξηρή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν συμπτώματα. Άλλοι ίσως παρατηρήσουν ήπια συμπτώματα, όπως ήπια θολούρα στην κεντρική τους όραση ή προβλήματα όρασης σε χαμηλό φωτισμό.
- Στην προχωρημένη ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (υγρού ή ξηρού τύπου), πολλοί άνθρωποι παρατηρούν ότι οι ευθείες γραμμές αρχίζουν να φαίνονται κυματιστές ή στραβές. Μπορεί επίσης να παρατηρήσουν μια θολή περιοχή κοντά στο κέντρο της όρασης. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η θολή περιοχή μπορεί να γίνει μεγαλύτερη ή να υπάρχουν κενά σημεία. Τα χρώματα μπορεί επίσης να φαίνονται λιγότερο φωτεινά από πριν και μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα όταν ο φωτισμός είναι χαμηλός (16).
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να αναπτυχθεί στο ένα μάτι ή και στα δύο μάτια (με διαφορετικά επίπεδα βαρύτητας) (17).
παράγοντες κινδύνου:
Ένας κύριος μη-γενετικός παράγοντας κινδύνου είναι το κάπνισμα (18). Επίσης, έχει συνδεθεί με την υψηλή αρτηριακή πίεση, το υπερβολικό βάρος (19) και με μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά (20).
ωχρά κηλίδα θεραπεία:
Δεδομένου ότι υπάρχουν περιορισμένες διαθέσιμες επιλογές για την προφύλαξη και την αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις εξετάζονται συνεχώς (21).
Μπορούν τα φρούτα γκότζι μπέρι να διαδραματίσουν ρόλο στην θεραπεία της ωχράς κηλίδας ;
Σύμφωνα με 4 ανθρώπινες μελέτες, η απάντηση είναι θετική.
γκότζι μπέρι φρούτα για ωχρά κηλίδα:
ΠΡΩΤΗ ΜΕΛΕΤΗ (1)
Η ζεαξανθίνη είναι ένα καροτενοειδές και δομικό ισομερές της λουτεΐνης. Τόσο η ζεαξανθίνη όσο και η λουτεΐνη αποτελούν την χρωστική της ωχράς κηλίδας. Στους ανθρώπους, η ζεαξανθίνη βρίσκεται κυρίως στην κεντρική περιοχή της ωχράς κηλίδας και η λουτεΐνη βρίσκεται περιφερειακά. Η αραίωση της χρωστικής της ωχράς κηλίδας είναι ένα κοινό συνοδευτικό της γήρανσης και σχετίζεται με ανεπανόρθωτη απώλεια της κεντρικής όρασης, μια κατάσταση γνωστή ως ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Επί του παρόντος δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε άτομα ηλικίας > 50 ετών.
Τα φρούτα γκότζι μπέρι είναι πλούσια σε ζεαξανθίνη και δεν περιέχουν χοληστερόλη.
Τα αποξηραμένα φρούτα γκότζι μπέρι μπορούν να καταναλωθούν χωρίς περαιτέρω επεξεργασία, αλλά η προσθήκη τους σε τσάι, σούπες και μαγειρευτά είναι κοινή πρακτική.
Ο στόχος μία μελέτης που δημοσιεύτηκε το 2005 ήταν να αξιολογήσει τα επίπεδα της ζεαξανθίνης στο αίμα ως αποτέλεσμα της πρόσληψης φρούτων γκότζι μπέρι.
27 υγιή άτομα χωρίστηκαν σε 2 ομάδες:
- η μία ομάδα κατανάλωνε φρούτα γκότζι μπέρι (χαμηλή δοσολογία), και
- η άλλη ομάδα δεν κατανάλωνε φρούτα γκότζι μπέρι.
Η διάρκεια της μελέτης ήταν 28 ημέρες.
ευρήματα:
Η πρόσληψη φρούτων γκότζι μπέρι σε χαμηλή ημερήσια δοσολογία αύξησε αξιοσημείωτα τα επίπεδα ζεαξανθίνης κατά 2,5 φορές.
Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η ζεαξανθίνη από τα φρούτα γκότζι μπέρι είναι βιοδιαθέσιμη.
Ως εκ τούτου, τα φρούτα γκότζι μπέρι προσφέρουν μια οικονομική, αποτελεσματική και ασφαλή διατροφική στρατηγική για την αύξηση της συγκέντρωσης ζεαξανθίνης.
Τα οφέλη στην οφθαλμική υγεία από τα φρούτα γκότζι μπέρι είναι ισχυρά και χρειάζονται μακροπρόθεσμες μελέτες σχετικά με τη δυνατότητα των φρούτων γκότζι μπέρι να αυξήσουν την πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας και να βοηθήσει στην διατήρηση της οπτικής οξύτητας στον γηράσκοντα πληθυσμό μας μέσω της επίδρασης τους στην συγκέντρωση ζεαξανθίνης στο πλάσμα (1).
Τα επόμενα χρόνια διενεργήθηκαν 3 μελέτες με μεγαλύτερη διάρκεια (3 μήνες).
ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΛΕΤΗ (2)
Το 2011 δημοσιεύθηκε μία μελέτη, η οποία αξιολόγησε τις επιδράσεις από τα φρούτα γκότζι μπέρι στην ωχρά κηλίδα και στα επίπεδα ζεαξανθίνης στο αίμα, σε υγιή άτομα ηλικίας 65-70 ετών, τα οποία χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες:
- η ομάδα με τα φρούτα γκότζι μπέρι: 75 άτομα που έλαβαν γκότζι μπέρι (χαμηλή ημερήσια δοσολογία), και
- η ομάδα με το εικονικό φάρμακο (75 άτομα).
Η διάρκεια της μελέτης ήταν 90 ημέρες.
ευρήματα:
Η ομάδα εικονικού φαρμάκου έδειξε υπομελάγχρωση και συσσώρευση μαλακών ντρούζεν [drusen] στην ωχρά κηλίδα, ενώ η ομάδα με τα φρούτα γκότζι μπέρι παρέμεινε σταθερή.
Επίσης, τόσο τα επίπεδα ζεαξανθίνης στο αίμα όσο και η αντιοξειδωτική ικανότητα αυξήθηκαν σημαντικά στην ομάδα με τα φρούτα γκότζι μπέρι, κατά 26% και 57%, αντίστοιχα, αλλά δεν αυξήθηκαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Στο συμπέρασμα της μελέτης αναφέρεται ότι η καθημερινή διατροφική πρόσληψη φρούτων γκότζι μπέρι για 90 ημέρες αυξάνει τα επίπεδα ζεαξανθίνης και αντιοξειδωτικών στο πλάσμα, καθώς και προστατεύει από την υπομελάγχρωση και την συσσώρευση μαλακών ντρούζεν στην ωχρά κηλίδα ατόμων ηλικίας 65 έως 70 ετών (2).
ΤΡΙΤΗ ΜΕΛΕΤΗ (3)
Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 αξιολόγησε τις επιδράσεις από τα φρούτα γκότζι μπέρι σε 114 ασθενείς (ηλικίας από 51 έως 92 ετών, διάμεση ηλικία 69,53±8,41 ετών) με πρώιμη ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Οι ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν χωρίστηκαν τυχαία :
- στην ομάδα με τα φρούτα γκότζι μπέρι: 57 ασθενείς, οι οποίοι έλαβαν γκότζι μπέρι ανά ημέρα (μέτρια ημερήσια δοσολογία), και
- στην ομάδα ελέγχου: 57 ασθενείς, οι οποίοι συνέχισαν την κανονική τους διατροφή τους.
Η διάρκεια της μελέτης ήταν 90 ημέρες.
ευρήματα:
Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα φρούτα γκότζι μπέρι βελτίωσαν σημαντικά την οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας.
Τα φρούτα γκότζι μπέρι ίσως είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση για την πρόληψη της εξέλιξης της πρώιμης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (3).
ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΛΕΤΗ (4)
Η οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας, ένας βιοδείκτης για την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, είναι ένας μη-επεμβατικός τρόπος για την αξιολόγηση του κινδύνου για αυτήν την πάθηση.
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη προστατεύουν από το μπλε φως και παρέχουν οξειδωτική άμυνα, η οποία μπορεί να μετρηθεί με την οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας.
Μεταξύ όλων των γνωστών τροφίμων, τα φρούτα γκότζι μπέρι περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα ζεαξανθίνης.
Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 εξέτασε τις επιδράσεις της πρόσληψης φρούτων γκότζι μπέρι στην οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας και στα καροτενοειδή του δέρματος σε υγιή άτομα. 27 άτομα, ηλικίας 45-65 ετών, χωρίστηκαν σε 2 ομάδες:
- η μία ομάδα κατανάλωνε φρούτα γκότζι μπέρι (μέτρια προς χαμηλή ημερήσια δοσολογία),
- η άλλη ομάδα έκανε χρήση συμπληρώματος που περιείχε 6 mg λουτεΐνη και 4 mg ζεαξανθίνη.
Η πρόσληψη γινόταν 5 φορές την εβδομάδα, επί 90 ημέρες.
ευρήματα:
Μετά από 90 ημέρες:
- η οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας αυξήθηκε σημαντικά στην ομάδα με τα φρούτα γκότζι μπέρι, ενώ δεν σημειώθηκαν αλλαγές στην ομάδα που λάμβανε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ενώ
- τα καροτενοειδή του δέρματος αυξήθηκαν σημαντικά στην ομάδα που λάμβανε τα φρούτα γκότζι μπέρι, αλλά όχι στην ομάδα που λάμβανε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ακόμη και σε υγιή άτομα, χωρίς ενδείξεις μικρών ντρούζεν [drusen] ή πρώιμης ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας, η πρόσληψη γκότζι φρούτων μπέρι μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ματιών.
Σε αυτά τα υγιή άτομα με φυσιολογικές τιμές στην οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας, ανιχνεύθηκε σημαντική αύξηση μετά την κατανάλωση φρούτων γκότζι μπέρι στο πιο κεντρικό τμήμα της ωχράς κηλίδας.
Η τακτική πρόσληψη φρούτων γκότζι μπέρι από υγιείς μεσήλικες αυξάνει την οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας και ίσως μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην καθυστέρηση της ανάπτυξης της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας.
Εκτός από την λουτεΐνη και την ζεαξανθίνη, άλλες βιοενεργές ενώσεις στα φρούτα γκότζι μπέρι ίσως εμπλέκονται στην αύξηση της οπτικής πυκνότητας της χρωστικής της ωχράς κηλίδας. Περαιτέρω έρευνα για τα φρούτα γκότζι μπέρι τόσο ως διατροφική στρατηγική για την μείωση του κινδύνου εμφάνισης της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας, όσο και ως μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τον μετριασμό των συνεπειών αυτής της νόσου (4).
ΖΕΑΞΑΝΘΙΝΗ
Οι δύο ιστοί του ματιού που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην όραση είναι η ωχρά κηλίδα και ο φακός.
Από όλα τα καροτενοειδή που υπάρχουν στην ανθρώπινη διατροφή και στο αίμα, μόνο δύο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, υπάρχουν σε αυτούς τους δύο σημαντικούς ιστούς.
Η κατανομή της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού ποικίλλει. Η λουτεΐνη είναι το κυρίαρχο καροτενοειδές στα περιφερειακά μέρη του και η ζεαξανθίνη είναι το κυρίαρχο καροτενοειδές στο κεντρικό τμήμα του, μια περιοχή που εκτίθεται σε έντονο φως (5).
Οι περισσότερες πηγές τροφίμων περιέχουν κυρίως λουτεΐνη, πράγμα που σημαίνει ότι η ανθρώπινη διατροφή είναι φτωχή σε ζεαξανθίνη (6). Επιπρόσθετα, στην πιο ευάλωτη περιοχή της ωχράς κηλίδας, η ζεαξανθίνη είναι το κυρίαρχο συστατικό (6, 7), το οποίο καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την επαρκή πρόσληψη της.
Διάφοροι παράγοντες εξηγούν για ποιους λόγους η ζεαξανθίνη είναι το κυρίαρχο συστατικό (π.χ. η ζεαξανθίνη είναι πιο σταθερή από την λουτεΐνη, ενώ παράλληλα είναι λιγότερο επιρρεπής στην φθορά).
Οι ιδιότητες της ζεαξανθίνης προσφέρουν ένα πλεονέκτημα για την ρύθμιση των διεργασιών που εμπλέκονται στην παθογένεση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Εξελικτικά, η ζεαξανθίνη προσέφερε ένα πλεονέκτημα για την προστασία του κεντρικού και του πιο ευάλωτου τμήματος του αμφιβληστροειδούς (6).
Επίσης, μία μελέτη σε 380 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 66 έως 75 ετών έδειξε ότι ο κίνδυνος ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (πρώιμη ή προχωρημένη) ήταν σημαντικά υψηλότερος σε άτομα με χαμηλότερες συγκεντρώσεις ζεαξανθίνης στο πλάσμα.
Πιο συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τα άτομα των οποίων οι συγκεντρώσεις ζεαξανθίνης στο αίμα ήταν στα υψηλότερα επίπεδα, ο κίνδυνος για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ήταν διπλάσιος στα άτομα των οποίων η συγκέντρωση στο αίμα ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα (8).
Επιπλέον, η απορρόφηση της λουτεΐνης εξαρτάται από την παρουσία της ζεαξανθίνης (5).
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η πρόσληψη ζεαξανθίνης είναι καθοριστική για την υγεία των ματιών.
Τα φρούτα γκότζι μπέρι είναι η πλουσιότερη πηγή ζεαξανθίνης: περιέχουν 50 έως 4.500 φορές περισσότερη ζεαξανθίνη, σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα που είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα (6).
ζεαξανθίνη: το αντηλιακό για τα μάτια μας:
"Η ζεαξανθίνη είναι σαν αντηλιακό για τα μάτια μας", ανέφερε (9) η επικεφαλής ερευνήτρια Xiang Li, υποψήφια διδάκτορας στο πρόγραμμα Διατροφικής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας
"Όσο υψηλότερη είναι η ζεαξανθίνη στον αμφιβληστροειδή σας, τόσο περισσότερη προστασία έχετε. Ακόμη και σε φυσιολογικά υγιή μάτια, αυτή η οπτική χρωστική μπορεί να αυξηθεί με τα φρούτα γκότζι μπέρι", είπε η Li, η οποία συμπληρώνει λέγοντας ότι "η ζεαξανθίνη στα φρούτα γκότζι μπέρι είναι εξαιρετικά βιοδιαθέσιμη, το οποίο σημαίνει ότι απορροφάται εύκολα από το πεπτικό σύστημα, ώστε το σώμα να μπορεί να την χρησιμοποιήσει" (9).
Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι τα φρούτα γκότζι μπέρι, τα οποία είναι μια φυσική τροφή, μπορούν να βελτιώσουν τις χρωστικές της ωχράς κηλίδας χωρίς να χρειάζεται να αγοράζετε τα συνθετικά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ζεαξανθίνη.
Β. ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ ΦΡΟΥΤΑ ΓΙΑ ΩΧΡΑ ΚΗΛΙΔΑ: ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ - ΤΙΜΗ
1. Ποια είναι η δ ο σ ο λ ο γ ί α που δοκιμάστηκε στις ανθρώπινες μελέτες και έδειξε ότι ήταν αποτελεσματική ;
2. Ποιοι είναι οι τ ρ ε ι ς τ ρ ό π ο ι που αυξάνουν την βιοδιαθεσιμότητα στα φρούτα γκότζι μπέρι, με αποτέλεσμα την ακόμα καλύτερη απορρόφηση της ζεαξανθίνης από τον οργανισμό μας ;
Η τιμή με την έκπτωση φαίνεται κάνοντας κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>