2/7/2021
ΒΙΟΠΛΑΣΤΙΚΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πλαστικών
2. Βιοπλαστικά
3. Πλεονεκτήματα
4. Μειονεκτήματα
1. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πλαστικών
2. Βιοπλαστικά
3. Πλεονεκτήματα
4. Μειονεκτήματα
1. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πλαστικών
Η παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων και η επακόλουθη ανεξέλεγκτη πλαστική ρύπανση είναι ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που χρειάζεται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί.
Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού έφτασε τους 370 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2019, εκ των οποίων σχεδόν οι 60 εκατομμύρια παράγονται στην Ευρώπη.
Η συντριπτική πλειονότητα των πλαστικών προϊόντων που εισέρχονται στην παγκόσμια αγορά είναι ανθεκτικά υλικά, με την παραγωγή συσκευασιών να είναι η κύρια χρήση αυτών των πλαστικών.
Από το 2015, το 79% του συνόλου των παραγόμενων πλαστικών είχε συσσωρευτεί σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στο περιβάλλον. Μόνο το 9% όλων των πλαστικών που έχει κατασκευαστεί συνολικά, έχει ανακυκλωθεί, ενώ μόλις το 12% έχει αποτεφρωθεί.
Σήμερα, 300 μετρικοί τόνοι πλαστικών απορριμμάτων παράγονται κάθε χρόνο και περίπου το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων οφείλεται σε πλαστικά συντρίμμια. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το πλαστικό νησί με την ονομασία "Great Pacific Garbage Patch", το οποίο αποτελεί μια συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων στον βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. Παρόλο που είναι το μεγαλύτερο πλαστικό νησί στον κόσμο, δυστυχώς, δεν είναι το μοναδικό, και αποτελεί μία από τις πολλές αποδείξεις ότι το πλαστικό μολύνει τους ωκεανούς μας με μια άνευ προηγουμένου ταχύτητα και ρυθμό.
75.000 έως 300.000 τόνοι μικροπλαστικά εισέρχονται στους οικοτόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε χρόνο.
Τα πλαστικά στο φυσικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, με την αποδόμηση τους στο θαλασσινό νερό να εκτιμάται από εκατοντάδες έως χιλιάδες χρόνια.
Τα πλαστικά οδηγούν σε σοβαρές, επιβλαβείς επιπτώσεις στο οικοσύστημα.
Λόγω του μεγάλου χρόνου ημιζωής και της υδρόφοβης φύσης τους, τα πλαστικά παρέχουν εξαιρετικές συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό διαφορετικών μικροβιακών κοινοτήτων, σχηματίζοντας ένα οικοσύστημα που αναφέρεται ως «πλαστικόσφαιρα» (plastisphere).
Η μικροβιακή δράση, μαζί με την μηχανική καταπόνηση, την θερμική αποδόμηση και την υπεριώδη ακτινοβολία, οδηγεί στον κατακερματισμό των πλαστικών σε μικροπλαστικά, σε σημείο που πλαστικά υπολείμματα να μπορούν να βρεθούν σε πολλά υδρόβια είδη, καθώς και σε πουλιά και άλλα άγρια ζώα.
Με την σειρά του, αυτό ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία διότι εισάγεται στην τροφική αλυσίδα, ιδίως μέσω της κατανάλωσης ψαριών.
Ένα μεγάλο μέρος της απάντησης στην πλαστική ρύπανση δίδεται από :
- την αύξηση της ανακύκλωσης καθώς και της επαναχρησιμοποίησης των πλαστικών που έχουν ήδη παραχθεί,
- την αντικατάσταση πολλών κατηγοριών πλαστικών ειδών, ιδίως των προϊόντων μίας χρήσης, με ανακυκλώσιμες εναλλακτικές λύσεις (π.χ. αντικαθιστούμε το πλαστικό καλαμάκι με μεταλλικό ή από μπαμπού), καθώς και
- από μια αλλαγή στην νοοτροπία και στις συνήθειες της κοινωνίας μας (π.χ. εξοικείωση με την κυκλική οικονομία ή/και τον μινιμαλισμό).
Ταυτόχρονα, τα ορυκτά καύσιμα είναι πεπερασμένα και η χρήση τους οδηγεί σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Η παραγωγή πλαστικών από ανανεώσιμες πηγές έχει προταθεί για την επίτευξη χαμηλότερου αποτυπώματος άνθρακα, δεδομένου ότι οι πρώτες ύλες τους προσλαμβάνουν διοξείδιο του άνθρακα κατά την ανάπτυξη τους καθώς και για να μειωθεί η οικονομική εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
2. Βιοπλαστικά
Tα βιοπλαστικά θεωρείται ότι αποτελούν έναν τρόπο υποστήριξης προς την κυκλική οικονομία.
Ο όρος "βιοπλαστικό" δεν έχει μία συγκεκριμένη ερμηνεία και χρησιμοποιείται ως συνώνυμο για το "βιοαποικοδομήσιμο". Ενώ ορισμένα βιοπλαστικά είναι πράγματι βιοαποικοδομήσιμα, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα βιοπλαστικά είναι απαραίτητα και βιοαποικοδομήσιμα.
Τα βιοπλαστικά πληρούν οποιοδήποτε από τα δύο παρακάτω κριτήρια:
1. το πολυμερές τους να λαμβάνεται εξ'ολοκλήρου ή εν μέρει από βιομάζα, δηλαδή από οποιοδήποτε είδος οργανικής ανανεώσιμης ύλης, βιολογικής προέλευσης καθώς και από οργανικά απόβλητα.
2. το υλικό αυτό να μπορεί να διασπαστεί σε φυσικές ουσίες όπως διοξείδιο του άνθρακα, νερό και βιομάζα, λόγω της δράσης των μικροοργανισμών.
Υπό μια πιο συγκεκριμένη έννοια, ένα βιοαποικοδομήσιμο πλαστικό είναι ένα πλαστικό υλικό που συμμορφώνεται με ορισμένα επίσημα πρότυπα βιοαποικοδομησιμότητας, όπου:
- μια συγκεκριμένη ποσότητα αποικοδόμησης
- πρέπει να παρατηρηθεί με επιστημονικά μέσα
- σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, και
- υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Ομοίως, ένα κομποστοποιήσιμο πλαστικό υφίσταται βιοαποικοδόμηση σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις κομποστοποίησης και πρέπει να συμμορφώνεται με συγκεκριμένα πρότυπα.
Τα βιοπλαστικά σχηματίζουν επομένως τρεις ευρείες ομάδες πολυμερών:
- εκείνα που είναι βιοαποικοδομήσιμα και ταυτόχρονα προέρχονται εξ'ολοκλήρου ή εν μέρει από βιομάζα
- αυτά που είναι μόνο βιοαποικοδομήσιμα.
- αυτά που προέρχονται μόνο από βιομάζα (εξ'ολοκλήρου ή εν μέρει)
Στον πίνακα 1 φαίνονται ορισμένα βιοπλαστικά που συναντώνται συχνά, ταξινομημένα με βάση την προέλευση των πρώτων υλών και την βιοαποικοδομησιμότητα τους.
Ο σημερινός όγκος παραγωγής βιοπλαστικών είναι σχετικά μικρός σε σύγκριση με την κοινή βιομηχανία των πλαστικών.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Βιοπλαστικών, η παγκόσμια παραγωγή βιοπλαστικών το 2018 ήταν περίπου 2 μετρικοί τόνοι, ενώ η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών ήταν περίπου 360 μετρικοί τόνοι (δηλαδη 0,5%).
Ταυτόχρονα, αναμένεται ότι η παγκόσμια αγορά βιοπλαστικών θα αυξηθεί σταθερά για την επόμενη πενταετία, αυξάνοντας τον όγκο της κατά περίπου 40%.
Αρκετές εταιρείες στην Ευρώπη εμπορεύονται τα προϊόντα τους με ετικέτες που προσδιορίζουν την βιοαποικοδόμηση τους. Το σχήμα 1 συνοψίζει τις κύριες πιστοποιήσεις που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη.
Περίληψη των πιθανών πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων που σχετίζονται με την υιοθέτηση των βιοπλαστικών.
3. Πλεονεκτήματα των βιοπλαστικών
- Μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πόρων, αντικατάστασης των υπαρχόντων πλαστικών με βιοπλαστικά
- Πιθανά περιβαλλοντικά οφέλη όσον αφορά την μείωση του ρυθμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη
- Η χρήση κομποστοποιήσιμων πλαστικών, σε εφαρμογές όπου αναμένεται οργανική μόλυνση, απλοποιεί την διαχείριση των αποβλήτων και επιστρέφει τον άνθρακα στο έδαφος ως κομπόστ
- Η αναερόβια χώνευση των βιοαποικοδομήσιμων πλαστικών μπορεί να παράγει μεγάλη ειδική ενέργεια και να συμβάλει στην επίτευξη της βέλτιστης αναλογίας άνθρακα προς άζωτο
- Τα βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα μη-αποικοδομήσιμα πλαστικά σε προϊόντα που είναι πιθανό να διαρρεύσουν στο περιβάλλον, το οποίο σημαίνει δυνητικός μετριασμός της ρύπανσης από τα πλαστικά
4. Μειονεκτήματα των βιοπλαστικών
- Υψηλό κόστος παραγωγής και, πιθανώς, χαμηλότερη απόδοση από τα κοινά πλαστικά
- Έλλειψη επεξεργασιμότητας με κοινές τεχνολογίες ή έλλειψη τεχνογνωσίας
- Ο μικρός όγκος της αγοράς δεν δικαιολογεί σημαντικές επενδύσεις ούτε επανασχεδιασμό των πλαισίων παραγωγής και των υποδομών διαχείρισης αποβλήτων
- Πιθανός ανταγωνισμός πρώτων υλών με τη βιομηχανία βιοκαυσίμων και τη βιομηχανία τροφίμων
- Κίνδυνος ρύπανσης της ανακύκλωσης με βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά
- Κίνδυνος υγειονομικής ταφής βιοαποικοδομήσιμων πλαστικών με αποτέλεσμα εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
- Έλλειψη ειδικών υποδομών κομποστοποίησης και ανακύκλωσης και logistics
- Αβεβαιότητα σχετικά με την βιοαποικοδομησιμότητα σε διαφορετικά ανοιχτά περιβάλλοντα
Ενώ χρειάζεται να έχουμε υπ'όψιν ότι ο όγκος των βιοπλαστικών στην οικονομία μας είναι ακόμα πολύ μικρός για να προβλέψουμε με ακρίβεια όλες τις επιπτώσεις που προκύπτουν από την υιοθέτηση τους σε μεγάλη κλίμακα, ένα σημείο υπέρ της υιοθέτησης τους είναι ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι περιορισμένα.
Η υιοθέτηση βιοπλαστικών πλαστικών μπορεί, επομένως, να αποδειχθεί ένας σημαντικός τρόπος αποσύνδεσης της οικονομίας μας από ένα μη-βιώσιμο μοντέλο, όπως είναι τα ορυκτά καύσιμα.
Τα βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά θα μπορούσαν επίσης να αποδειχθούν ωφέλιμα στην άμβλυνση ορισμένων σεναρίων περιβαλλοντικών κινδύνων όπου είτε η διαρροή πλαστικών δεν αποφεύγεται εύκολα, είτε η χρήση πλαστικών ειδών δεν μπορεί να διακοπεί αποτελεσματικά.
Οι βιοαποικοδομήσιμες μεμβράνες πολτού έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, προσφέροντας την ίδια απόδοση με τις κοινές πλαστικές, ενώ είναι βιοαποικοδομήσιμες στο έδαφος.
Οι κομποστοποιήσιμες πλαστικές σακούλες για συλλογή οργανικών αποβλήτων χρησιμοποιούνται ήδη, το οποίο εξαλείφει την ανάγκη διαχωρισμού της σακούλας από τα απόβλητα.
Τα βιοπλαστικά μπορούν να ανακυκλωθούν και τα προϊόντα τους μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν όπως τα κοινά πλαστικά.
Τα κομποστοποιήσιμα πλαστικά θα χρησιμοποιούνται κυρίως ως σακούλες συλλογής απορριμμάτων τροφίμων και θα συμβάλλουν στην παραγωγή βιοαερίου και κομποστοποίησης σε κατάλληλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Το κομπόστ θα χρησιμοποιηθεί για γεωργικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της καλλιέργειας των πρώτων υλών για παραγωγή βιοπλαστικών, και το βιοαέριο θα παρέχει ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας για τις διαδικασίες παραγωγής.
Τα βιοπλαστικά προϊόντα που δεν είναι πλέον ανακυκλώσιμα θα αποτεφρώνονται για την παραγωγή ενέργειας.
Η βιομηχανία βιοπλαστικών εξακολουθεί να είναι πολύ μικρή σε όγκο και σχετικά νέα, σε σύγκριση με την κοινή βιομηχανία πλαστικών. Επομένως, είναι κατανοητό ότι κατά την υιοθέτηση της χρήσης των βιοπλαστικών μπορούν να εντοπιστούν αρκετές μελλοντικές προκλήσεις.
Πηγή
Review Polymers (Basel). 2021 Apr 10;13(8):1229. doi: 10.3390/polym13081229. A Review of Bioplastics and Their Adoption in the Circular Economy Alberto Di Bartolo, Giulia Infurna, Nadka Tzankova Dintcheva
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33920269/
Η παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων και η επακόλουθη ανεξέλεγκτη πλαστική ρύπανση είναι ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που χρειάζεται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί.
Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού έφτασε τους 370 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2019, εκ των οποίων σχεδόν οι 60 εκατομμύρια παράγονται στην Ευρώπη.
Η συντριπτική πλειονότητα των πλαστικών προϊόντων που εισέρχονται στην παγκόσμια αγορά είναι ανθεκτικά υλικά, με την παραγωγή συσκευασιών να είναι η κύρια χρήση αυτών των πλαστικών.
Από το 2015, το 79% του συνόλου των παραγόμενων πλαστικών είχε συσσωρευτεί σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στο περιβάλλον. Μόνο το 9% όλων των πλαστικών που έχει κατασκευαστεί συνολικά, έχει ανακυκλωθεί, ενώ μόλις το 12% έχει αποτεφρωθεί.
Σήμερα, 300 μετρικοί τόνοι πλαστικών απορριμμάτων παράγονται κάθε χρόνο και περίπου το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων οφείλεται σε πλαστικά συντρίμμια. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το πλαστικό νησί με την ονομασία "Great Pacific Garbage Patch", το οποίο αποτελεί μια συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων στον βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. Παρόλο που είναι το μεγαλύτερο πλαστικό νησί στον κόσμο, δυστυχώς, δεν είναι το μοναδικό, και αποτελεί μία από τις πολλές αποδείξεις ότι το πλαστικό μολύνει τους ωκεανούς μας με μια άνευ προηγουμένου ταχύτητα και ρυθμό.
75.000 έως 300.000 τόνοι μικροπλαστικά εισέρχονται στους οικοτόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε χρόνο.
Τα πλαστικά στο φυσικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, με την αποδόμηση τους στο θαλασσινό νερό να εκτιμάται από εκατοντάδες έως χιλιάδες χρόνια.
Τα πλαστικά οδηγούν σε σοβαρές, επιβλαβείς επιπτώσεις στο οικοσύστημα.
Λόγω του μεγάλου χρόνου ημιζωής και της υδρόφοβης φύσης τους, τα πλαστικά παρέχουν εξαιρετικές συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό διαφορετικών μικροβιακών κοινοτήτων, σχηματίζοντας ένα οικοσύστημα που αναφέρεται ως «πλαστικόσφαιρα» (plastisphere).
Η μικροβιακή δράση, μαζί με την μηχανική καταπόνηση, την θερμική αποδόμηση και την υπεριώδη ακτινοβολία, οδηγεί στον κατακερματισμό των πλαστικών σε μικροπλαστικά, σε σημείο που πλαστικά υπολείμματα να μπορούν να βρεθούν σε πολλά υδρόβια είδη, καθώς και σε πουλιά και άλλα άγρια ζώα.
Με την σειρά του, αυτό ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία διότι εισάγεται στην τροφική αλυσίδα, ιδίως μέσω της κατανάλωσης ψαριών.
Ένα μεγάλο μέρος της απάντησης στην πλαστική ρύπανση δίδεται από :
- την αύξηση της ανακύκλωσης καθώς και της επαναχρησιμοποίησης των πλαστικών που έχουν ήδη παραχθεί,
- την αντικατάσταση πολλών κατηγοριών πλαστικών ειδών, ιδίως των προϊόντων μίας χρήσης, με ανακυκλώσιμες εναλλακτικές λύσεις (π.χ. αντικαθιστούμε το πλαστικό καλαμάκι με μεταλλικό ή από μπαμπού), καθώς και
- από μια αλλαγή στην νοοτροπία και στις συνήθειες της κοινωνίας μας (π.χ. εξοικείωση με την κυκλική οικονομία ή/και τον μινιμαλισμό).
Ταυτόχρονα, τα ορυκτά καύσιμα είναι πεπερασμένα και η χρήση τους οδηγεί σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Η παραγωγή πλαστικών από ανανεώσιμες πηγές έχει προταθεί για την επίτευξη χαμηλότερου αποτυπώματος άνθρακα, δεδομένου ότι οι πρώτες ύλες τους προσλαμβάνουν διοξείδιο του άνθρακα κατά την ανάπτυξη τους καθώς και για να μειωθεί η οικονομική εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
2. Βιοπλαστικά
Tα βιοπλαστικά θεωρείται ότι αποτελούν έναν τρόπο υποστήριξης προς την κυκλική οικονομία.
Ο όρος "βιοπλαστικό" δεν έχει μία συγκεκριμένη ερμηνεία και χρησιμοποιείται ως συνώνυμο για το "βιοαποικοδομήσιμο". Ενώ ορισμένα βιοπλαστικά είναι πράγματι βιοαποικοδομήσιμα, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα βιοπλαστικά είναι απαραίτητα και βιοαποικοδομήσιμα.
Τα βιοπλαστικά πληρούν οποιοδήποτε από τα δύο παρακάτω κριτήρια:
1. το πολυμερές τους να λαμβάνεται εξ'ολοκλήρου ή εν μέρει από βιομάζα, δηλαδή από οποιοδήποτε είδος οργανικής ανανεώσιμης ύλης, βιολογικής προέλευσης καθώς και από οργανικά απόβλητα.
2. το υλικό αυτό να μπορεί να διασπαστεί σε φυσικές ουσίες όπως διοξείδιο του άνθρακα, νερό και βιομάζα, λόγω της δράσης των μικροοργανισμών.
Υπό μια πιο συγκεκριμένη έννοια, ένα βιοαποικοδομήσιμο πλαστικό είναι ένα πλαστικό υλικό που συμμορφώνεται με ορισμένα επίσημα πρότυπα βιοαποικοδομησιμότητας, όπου:
- μια συγκεκριμένη ποσότητα αποικοδόμησης
- πρέπει να παρατηρηθεί με επιστημονικά μέσα
- σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, και
- υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Ομοίως, ένα κομποστοποιήσιμο πλαστικό υφίσταται βιοαποικοδόμηση σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις κομποστοποίησης και πρέπει να συμμορφώνεται με συγκεκριμένα πρότυπα.
Τα βιοπλαστικά σχηματίζουν επομένως τρεις ευρείες ομάδες πολυμερών:
- εκείνα που είναι βιοαποικοδομήσιμα και ταυτόχρονα προέρχονται εξ'ολοκλήρου ή εν μέρει από βιομάζα
- αυτά που είναι μόνο βιοαποικοδομήσιμα.
- αυτά που προέρχονται μόνο από βιομάζα (εξ'ολοκλήρου ή εν μέρει)
Στον πίνακα 1 φαίνονται ορισμένα βιοπλαστικά που συναντώνται συχνά, ταξινομημένα με βάση την προέλευση των πρώτων υλών και την βιοαποικοδομησιμότητα τους.
Ο σημερινός όγκος παραγωγής βιοπλαστικών είναι σχετικά μικρός σε σύγκριση με την κοινή βιομηχανία των πλαστικών.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Βιοπλαστικών, η παγκόσμια παραγωγή βιοπλαστικών το 2018 ήταν περίπου 2 μετρικοί τόνοι, ενώ η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών ήταν περίπου 360 μετρικοί τόνοι (δηλαδη 0,5%).
Ταυτόχρονα, αναμένεται ότι η παγκόσμια αγορά βιοπλαστικών θα αυξηθεί σταθερά για την επόμενη πενταετία, αυξάνοντας τον όγκο της κατά περίπου 40%.
Αρκετές εταιρείες στην Ευρώπη εμπορεύονται τα προϊόντα τους με ετικέτες που προσδιορίζουν την βιοαποικοδόμηση τους. Το σχήμα 1 συνοψίζει τις κύριες πιστοποιήσεις που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη.
Περίληψη των πιθανών πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων που σχετίζονται με την υιοθέτηση των βιοπλαστικών.
3. Πλεονεκτήματα των βιοπλαστικών
- Μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πόρων, αντικατάστασης των υπαρχόντων πλαστικών με βιοπλαστικά
- Πιθανά περιβαλλοντικά οφέλη όσον αφορά την μείωση του ρυθμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη
- Η χρήση κομποστοποιήσιμων πλαστικών, σε εφαρμογές όπου αναμένεται οργανική μόλυνση, απλοποιεί την διαχείριση των αποβλήτων και επιστρέφει τον άνθρακα στο έδαφος ως κομπόστ
- Η αναερόβια χώνευση των βιοαποικοδομήσιμων πλαστικών μπορεί να παράγει μεγάλη ειδική ενέργεια και να συμβάλει στην επίτευξη της βέλτιστης αναλογίας άνθρακα προς άζωτο
- Τα βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα μη-αποικοδομήσιμα πλαστικά σε προϊόντα που είναι πιθανό να διαρρεύσουν στο περιβάλλον, το οποίο σημαίνει δυνητικός μετριασμός της ρύπανσης από τα πλαστικά
4. Μειονεκτήματα των βιοπλαστικών
- Υψηλό κόστος παραγωγής και, πιθανώς, χαμηλότερη απόδοση από τα κοινά πλαστικά
- Έλλειψη επεξεργασιμότητας με κοινές τεχνολογίες ή έλλειψη τεχνογνωσίας
- Ο μικρός όγκος της αγοράς δεν δικαιολογεί σημαντικές επενδύσεις ούτε επανασχεδιασμό των πλαισίων παραγωγής και των υποδομών διαχείρισης αποβλήτων
- Πιθανός ανταγωνισμός πρώτων υλών με τη βιομηχανία βιοκαυσίμων και τη βιομηχανία τροφίμων
- Κίνδυνος ρύπανσης της ανακύκλωσης με βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά
- Κίνδυνος υγειονομικής ταφής βιοαποικοδομήσιμων πλαστικών με αποτέλεσμα εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
- Έλλειψη ειδικών υποδομών κομποστοποίησης και ανακύκλωσης και logistics
- Αβεβαιότητα σχετικά με την βιοαποικοδομησιμότητα σε διαφορετικά ανοιχτά περιβάλλοντα
Ενώ χρειάζεται να έχουμε υπ'όψιν ότι ο όγκος των βιοπλαστικών στην οικονομία μας είναι ακόμα πολύ μικρός για να προβλέψουμε με ακρίβεια όλες τις επιπτώσεις που προκύπτουν από την υιοθέτηση τους σε μεγάλη κλίμακα, ένα σημείο υπέρ της υιοθέτησης τους είναι ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι περιορισμένα.
Η υιοθέτηση βιοπλαστικών πλαστικών μπορεί, επομένως, να αποδειχθεί ένας σημαντικός τρόπος αποσύνδεσης της οικονομίας μας από ένα μη-βιώσιμο μοντέλο, όπως είναι τα ορυκτά καύσιμα.
Τα βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά θα μπορούσαν επίσης να αποδειχθούν ωφέλιμα στην άμβλυνση ορισμένων σεναρίων περιβαλλοντικών κινδύνων όπου είτε η διαρροή πλαστικών δεν αποφεύγεται εύκολα, είτε η χρήση πλαστικών ειδών δεν μπορεί να διακοπεί αποτελεσματικά.
Οι βιοαποικοδομήσιμες μεμβράνες πολτού έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, προσφέροντας την ίδια απόδοση με τις κοινές πλαστικές, ενώ είναι βιοαποικοδομήσιμες στο έδαφος.
Οι κομποστοποιήσιμες πλαστικές σακούλες για συλλογή οργανικών αποβλήτων χρησιμοποιούνται ήδη, το οποίο εξαλείφει την ανάγκη διαχωρισμού της σακούλας από τα απόβλητα.
Τα βιοπλαστικά μπορούν να ανακυκλωθούν και τα προϊόντα τους μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν όπως τα κοινά πλαστικά.
Τα κομποστοποιήσιμα πλαστικά θα χρησιμοποιούνται κυρίως ως σακούλες συλλογής απορριμμάτων τροφίμων και θα συμβάλλουν στην παραγωγή βιοαερίου και κομποστοποίησης σε κατάλληλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Το κομπόστ θα χρησιμοποιηθεί για γεωργικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της καλλιέργειας των πρώτων υλών για παραγωγή βιοπλαστικών, και το βιοαέριο θα παρέχει ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας για τις διαδικασίες παραγωγής.
Τα βιοπλαστικά προϊόντα που δεν είναι πλέον ανακυκλώσιμα θα αποτεφρώνονται για την παραγωγή ενέργειας.
Η βιομηχανία βιοπλαστικών εξακολουθεί να είναι πολύ μικρή σε όγκο και σχετικά νέα, σε σύγκριση με την κοινή βιομηχανία πλαστικών. Επομένως, είναι κατανοητό ότι κατά την υιοθέτηση της χρήσης των βιοπλαστικών μπορούν να εντοπιστούν αρκετές μελλοντικές προκλήσεις.
Πηγή
Review Polymers (Basel). 2021 Apr 10;13(8):1229. doi: 10.3390/polym13081229. A Review of Bioplastics and Their Adoption in the Circular Economy Alberto Di Bartolo, Giulia Infurna, Nadka Tzankova Dintcheva
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33920269/