4/7/2021
Ενημέρωση : 15/1/2024
Ενημέρωση : 15/1/2024
ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΙΑ
Η αγάπη για τα βιβλία - ιδίως από την κλασική λογοτεχνία - μπορεί να οδηγήσει σε πολλά όμορφα πράγματα |
«Το διάβασμα είναι για το μυαλό ότι είναι η άσκηση για το σώμα» |
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. Καινούρια βιβλία
2. Μεταχειρισμένα βιβλία
3. Δωρεάν βιβλία
4. Φόρουμ
5. "Δεν έχω χρόνο για να διαβάζω βιβλία"
6. Γιατί χρειάζεται να διαβάζουμε βιβλία επί 15 λεπτά την ημέρα - Πανεπιστήμιο Κολοράντο
7. Διαβάστε όποτε μπορείτε, οπουδήποτε και αν είστε - Πανεπιστήμια Τσεχίας
8. ορισμένες σκέψεις
1. Καινούρια βιβλία
2. Μεταχειρισμένα βιβλία
3. Δωρεάν βιβλία
4. Φόρουμ
5. "Δεν έχω χρόνο για να διαβάζω βιβλία"
6. Γιατί χρειάζεται να διαβάζουμε βιβλία επί 15 λεπτά την ημέρα - Πανεπιστήμιο Κολοράντο
7. Διαβάστε όποτε μπορείτε, οπουδήποτε και αν είστε - Πανεπιστήμια Τσεχίας
8. ορισμένες σκέψεις
Ακολουθούν οι επιλογές που έχω καταλήξει να χρησιμοποιώ ως πηγές νέων αναγνωσμάτων.
1. ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΒΙΒΛΙΑ
To 2019 ψάχνοντας που θα βρω την οικονομικότερη τιμή για ένα συγκεκριμένο βιβλίο που με ενδιέφερε, βρήκα τυχαία την Πρωτοπορία, το οποίο είναι βιβλιοπωλείο που λειτουργεί 50 χρόνια.
Το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο είχε κάποιους όρους που δεν είχα συναντήσει μέχρι τότε, και πραγματικά με κέρδισαν με την φιλοσοφία τους.
Για παράδειγμα:
- μπορούμε να του στείλουμε βιβλία που δεν χρειαζόμαστε πλέον, και να λάβουμε εκπτώσεις σε μελλοντικές αγορές.
- εάν επιστρέψουμε ένα βιβλίο εντός 25 ημερών από την ημερομηνία αγοράς, τότε γίνεται επιστροφή του 50% της αξίας που πληρώθηκε, και δίδεται ως έκπτωση σε μελλοντική παραγγελία σε μία λίστα βιβλίων που φαίνεται στον σύνδεσμο που υπάρχει στο κεντρικό μενού "επαναγορά μεταχ/νων".
2. ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ
To metabook.gr βρέθηκε στον δρόμο μου τον Δεκέμβριο του 2017 όταν ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο:
στην μεγάλη βιβλιοθήκη δεν χωρούσε ούτε τετράδιο, στην μικρή βιβλιοθήκη το ίδιο ακριβώς θέμα, τα ράφια που είχαν καρφωθεί στον τοίχο ασφυκτιούσαν, με αποτέλεσμα να αποθηκεύονται βιβλία ακόμα και στις ντουλάπες !
Κάνοντας ένα γερό ξεσκαρτάρισμα, κατέληξα ότι μόλις το 4% από όλα αυτά τα βιβλία αξίζει να τα κρατήσω δια βίου, και τα υπόλοιπα τα διέθεσα στο metabook.
Από το 2017 μέχρι σήμερα, το metabook έχει εξελιχθεί θεαματικά, δεδομένου ότι διαθέτει ένα πλήθος χρηστικών φίλτρων και εργαλείων.
Παρόλο που το χρησιμοποιώ κυρίως για να αποδεσμεύσω τα βιβλία μου, έχω βρει αρκετές φορές βιβλία όχι μόνο σε πολύ καλές τιμές, αλλά και σε εξαιρετική κατάσταση.
Επίσης, το metabook αποτελεί έναν συνδυασμό από μινιμαλισμό, zero waste και προστασία του περιβάλλοντος:
- αγοράζετε ένα βιβλίο και το διαβάζετε,
- στην συνέχεια το πουλάτε, και
- με τα χρήματα που λάβατε, αγοράζετε κάποιο άλλο.
Όπως αναφέρεται και στην αρχική του σελίδα:
"ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΠΟΥ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ".
Κοιτάξτε το ράφι σας :
όλα τα βιβλία που βλέπετε, τα διαβάζετε συνέχεια ;
ή πολλά από αυτά, απλά πιάνουν χώρο και σκόνη ;
Όσα βιβλία δεν τα χρειάζεστε πλέον, μήπως θα ήταν καλύτερο να τα δώσετε σε ανθρώπους που τα χρειάζονται, και εσείς σε αντάλλαγμα είτε να αδειάσετε το χώρο σας είτε να τα αντικαταστήσετε με άλλα βιβλία ;
Το παλιό και διαβασμένο βιβλίο για έναν άνθρωπο, μπορεί να αποτελεί θησαυρό για κάποιον άλλο.
Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος διαχείρισης της βιβλιοθήκης μας αποτελεί ένα καθαρά προσωπικό ζήτημα.
Για παράδειγμα, σημαντική μερίδα ανθρώπων αντί να πουλήσει τα βιβλία που διαθέτει, επιλέγει να τα χαρίσει :
- σε φίλους και γνωστούς,
- στην δημοτική βιβλιοθήκη της περιοχής τους ή άλλων περιοχών,
- σε σχολεία ή πανεπιστήμια,
- σε καταστήματα κράτησης,
- σε άστεγους,
- σε μουσεία,
- σε νοσοκομεία, καθώς και
- σε διάφορα άλλα ιδρύματα και φορείς.
Το ίδιο ισχύει και για τα σχολικά ή τα παιδικά βιβλία.
3. ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ
- bookcrossing
Μοιάζει λίγο με το metabook, δηλαδή γίνεται μόνον μέσω χρηστών, αλλά έχει δύο σημαντικές διαφορές:
1. όταν το βιβλίο αλλάζει χέρι, δεν απαιτείται η δοσοληψία χρημάτων,
2. εμπεριέχει την περιπέτεια και την αναζήτηση.
Όπως αναφέρεται στην ελληνική ομάδα, bookcrossing είναι η πρακτική του να αφήνεις ένα βιβλίο σε δημόσιο χώρο για να το βρουν και να το διαβάσουν άλλοι, οι οποίοι στη συνέχεια θα κάνουν το ίδιο. Η Ελλάδα έχει περισσότερα από 6.000 μέλη.
- βιβλιοθήκες
Η λίστα με τις 254 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα φαίνεται εδώ, ενώ πληροφορίες για τις δράσεις που γίνονται στις βιβλιοθήκες της γειτονιάς μας φαίνονται εδώ.
Επίσης, μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εργασία φαίνεται εδώ.
Μία αρχή θα μπορούσε να ήταν η εγγραφή στην δημοτική βιβλιοθήκη της περιοχής σας, ή εάν ο δήμος σας δεν διαθέτει δημοτική βιβλιοθήκη (όπως συμβαίνει με τον δικό μου δήμο), να γραφτείτε στην βιβλιοθήκη κάποιου γειτονικού δήμου.
4. ΦΟΡΟΥΜ
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φόρουμ συζητήσεων είναι η ιστοσελίδα λεσχη.gr. Κατά την γνώμη μου, είναι το καλύτερο στο είδος του.
5. "Δεν έχω χρόνο για να διαβάζω βιβλία"
Το 2022, δημοσιεύθηκε έρευνα του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) «Αναγνώσεις, αναγνώστες και αναγνώστριες: Το βιβλίο και το κοινό του στην Ελλάδα», υπό την επιστημονική διεύθυνση του Νίκου Παναγιωτόπουλου, καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι για το 51% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν, ο κύριος λόγος μη-ανάγνωσης βιβλίου παραμένει η έλλειψη χρόνου.
Μία ιδέα που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά με την έλλειψη χρόνου, είναι η εξής:
να έχουμε πάντα μαζί ένα βιβλίο είτε στην τσάντα μας είτε στο χέρι μας, ιδανικά ένα βιβλίο που να μην είναι βαρύ ή ογκώδες.
Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα "κενά χρόνου" που προκύπτουν καθημερινά, για παράδειγμα στο μετρό ή στα άλλα ΜΜΜ, στο ταχυδρομείο ή σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, στην τράπεζα, στο σούπερ μάρκετ και οπουδήποτε αλλού γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι υπάρχει πιθανότητα να βρισκόμαστε σε αναμονή.
Αντί να κοιτάμε το κινητό μας, να διαβάζουμε το βιβλίο. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε μία απλή και πρακτική λύση στην έλλειψη χρόνου.
6. Γιατί χρειάζεται να διαβάζουμε βιβλία επί 15 λεπτά την ημέρα - Πανεπιστήμιο Κολοράντο
Το 2022, αναρτήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο ένα ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο "Γιατί χρειάζεται να διαβάζουμε βιβλία επί 15 λεπτά την ημέρα". Τα βασικότερα σημεία είναι τα εξής:
Με εθιστικούς ιστότοπους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η κοινωνία μας βρίσκεται στα πρόθυρα να χάσει τα οφέλη που παρέχει η καθημερινή συνήθεια ανάγνωσης βιβλίων.
Σε μια μελέτη του 2020, ο μέσος άνθρωπος στις ΗΠΑ διαβάζει 1 έως 2 βιβλία το χρόνο αλλά ξοδεύει πάνω από 1.300 ώρες τον χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με τις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τις τοξικές επιπτώσεις που έχουν οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, είναι απορίας άξιο γιατί επιλέγουμε να συνεχίσουμε να απορροφούμε αυτό το επιβλαβές υλικό.
Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι παράλληλα με την καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας, το διάβασμα αυξάνει την ικανότητα μας να συμπάσχουμε (ενσυναίσθηση) με άλλους ανθρώπους. Το διάβασμα μάς επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά στην ζωή των άλλων ανθρώπων και να αποκτήσουμε μια μικρή ιδέα για την δική τους κατάσταση. Αυτή η κατανόηση είναι ένα σημαντικό βήμα για να ζήσουμε μια ζωή με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.
Ελάχιστη Βιώσιμη Προσπάθεια:
Η έναρξη ανάγνωσης βιβλίων στα 15 λεπτά βασίζεται σε μια θεωρία σχηματισμού συνήθειας που ονομάζεται Ελάχιστη Βιώσιμη Προσπάθεια.
Η Ελάχιστη Βιώσιμη Προσπάθεια αναγνωρίζει ότι το κλειδί για την δημιουργία μιας συνήθειας δεν είναι ο όγκος αλλά η συνέπεια. Επομένως, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε μια συνήθεια εάν επιλέξετε έναν εύκολα διαχειρίσιμο στόχο, όπως τα 15 λεπτά. Εάν θέσετε τον στόχο πολύ ψηλά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποτύχετε, να αποθαρρυνθείτε και να μην δημιουργήσετε την συνήθεια καθημερινής ανάγνωσης βιβλίων.
Ένα βιβλίο κάθε μήνα:
Ένας άλλος λόγος που προτείνω να ξεκινήσουμε με 15 λεπτά είναι ότι η ανάγνωση για 15 λεπτά την ημέρα θα μας κάνει να διαβάζουμε ένα βιβλίο μέσου μεγέθους κάθε μήνα.
Το μέσο βιβλίο είναι 90.000 λέξεις και ο μέσος ενήλικας διαβάζει 200-300 λέξεις το λεπτό. Συνεπώς, 200 λέξεις ανά λεπτό για 15 λεπτά την ημέρα, διαιρεμένες με 90.000 λέξεις, σημαίνει ότι θα χρειαστούν περίπου 30 ημέρες για να διαβάσουμε ένα βιβλίο με 15 λεπτά την ημέρα.
- Εάν είστε από τους ανθρώπους που διαβάζουν μόνο 1-2 βιβλία το χρόνο, θα διαβάσετε περίπου 60 βιβλία στην ζωή σας.
- Εάν διαβάζουμε μόνο για 15 λεπτά ανά ημέρα, θα μπορούσατε να διαβάσουμε έως και 720 βιβλία στην διάρκεια της ζωής μας. Απλά, ας φανταστούμε τις ιστορίες ζωής που θα αφομοιώσουμε και την γνώση που θα αποκτήσουμε διαβάζοντας ένα βιβλίο κάθε μήνα.
Το διάβασμα είναι για το μυαλό ότι είναι η άσκηση για το σώμα:
Ο Τζόζεφ Άντισον είπε κάποτε: «Το διάβασμα είναι για το μυαλό ότι είναι η άσκηση για το σώμα».
Την επόμενη φορά που θα βρούμε λίγο ελεύθερο χρόνο, είτε πριν από ένα μάθημα είτε όταν περιμένουμε σε ένα ραντεβού, αντί να ανοίξουμε το TikTok ή το facebook ή το youtube, ας ανοίξουμε ένα βιβλίο ή την εφαρμογή Kindle.
Ο εγκέφαλος σας και ο μελλοντικός μας εαυτός θα μας ευγνωμονεί.
7. Διαβάστε όποτε μπορείτε, οπουδήποτε και αν είστε - Πανεπιστήμια Τσεχίας
Το 2021, η ιστοσελίδα από τα Πανεπιστήμια Τσεχίας ανέρτησε ένα άρθρο με τίτλο "Πώς να διαβάζουμε περισσότερο". Παραθέτω την 2η ενότητα:
Πάντα, να έχουμε ένα βιβλίο μαζί σας, οπουδήποτε και αν πηγαίνουμε.
Δεν χρειάζεται να είναι ένα φυσικό βιβλίο, φυσικά, μπορεί να είναι και ψηφιακό ή ακουστικό/ηχητικά (audiobook). Απλώς, ας φροντίσουμε να έχουμε κάποιο βιβλίο μας για να διαβάζουμε όποτε υπάρχουν λίγα λεπτά διαθέσιμα.
Θα εκπλαγείτε πόσα λεπτά σε μια δεδομένη ημέρα είναι αντιπαραγωγικά ενώ μετακινούμαστε με τα ΜΜΜ, περιμένοντας τον/την ιατρό ή στην ουρά σε κάποια υπηρεσία ή κατάστημα.
Με αυτόν τον τρόπο δεν θα νιώθουμε νευρικότητα όταν αναγκαστικά χρειάζεται να περιμένουμε στην αναμονή.
Ας ξεχάσουμε την άσκοπη περιήγηση στο τηλέφωνο μας, και ας ξεκινήσουμε την ανάγνωση βιβλίων.
8. ορισμένες σκέψεις
Τα βιβλία αποτελούν σημαντικότατο κομμάτι της ζωής μου.
Αδυνατώ να φανταστώ έστω και μία ημέρα χωρίς ανάγνωση κάποιου βιβλίου, ιδίως πριν τον βραδινό ύπνο, ενώ όποτε βγαίνω από το σπίτι, πάντα κρατάω στα χέρια μου ένα βιβλίο ώστε να αξιοποιώ τις αναμονές και τα κενά χρόνου που παρουσιάζονται.
Μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις που έχω κάνει ήταν όταν το 2006 προμηθεύτηκα ένα βιβλίο ταχείας ανάγνωσης (Tony Buzan, Speed Reading) ώστε να μπορώ να διαβάζω περισσότερα βιβλία εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος. Βέβαια, η ταχύτητα ανάγνωσης εξαρτάται κυρίως από 6 παράγοντες:
1. αριθμός σελίδων, υπάρχουν βιβλία με λιγότερες από 45 σελίδες (π.χ. Η μύτη, του Νικολάι Γκόγκολ) και βιβλία με περισσότερες από 700 σελίδες (π.χ. Το Δεύτερο Φύλο, της Σιμόν Ντε Μποβουάρ),
2. μέγεθος σελίδας: κάποια βιβλία έχουν σελίδες με μέγεθος Α4, ενώ κάποια άλλα βιβλία έχουν σελίδες με μέγεθος Α5 ή ακόμα και Α6,
3. μέγεθος γραμματοσειράς: κάποια βιβλία επιλέγουν το "8", ενώ κάποια άλλα επιλέγουν "10", "12" ή ακόμα και μεγαλύτερη,
4. κενά μεταξύ των σειρών και από τα άκρα του φύλλου
5. ο βαθμός εξοικείωσης μου με το εκάστοτε θέμα: σε ορισμένα θέματα έχω μία κάποια κατανόηση, άρα η ανάγνωση προχωράει πιο γρήγορα, ενώ σε πολλά θέματα η κατανόηση μου είναι σε αρχικό επίπεδο, άρα χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να κατανοήσω την μεγαλύτερη εικόνα, πόσο μάλλον τις υποβόσκουσες έννοιες και μηνύματα (π.χ. θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να ξαναδιαβάσω Καντ, είναι μακριά και πέρα από τις δυνατότητες μου. Το πιο δύσκολο ανάγνωσμα που έχω κάνει μέχρι σήμερα)
6. ενδιαφέρον: με κάποια βιβλία συντονίζομαι πλήρως και χάνω απόλυτα την επαφή με τον γύρω κόσμο, κάποια άλλα βιβλία μού δημιουργούν συναισθήματα που δεν θέλω να τα προσπεράσω και τα αφήνω να εκδηλωθούν (από χαρά και γέλιο μέχρι θλίψη και κλάμα. Όπως αναφέρει ο Χάινριχ Μπελ "πάντα συγκρατούσα τα δάκρυα, αλλά αναρωτήθηκα εν τέλει γιατί πρέπει πάντα να τα συγκρατώ, οπότε τα άφησα να κυλήσουν ελεύθερα"), με κάποια άλλα βιβλία περισσότερο χρόνο αφιερώνω στο να στοχάζομαι τα όσα διαβάζω παρά στον καθεαυτό χρόνο ανάγνωσης, ενώ κάποια άλλα βιβλία δεν κέντρισαν το ενδιαφέρον και η ανάγνωση ήταν κυρίως επιδερμική.
Κάποια στιγμή έφτιαξα μία λίστα με τα βιβλία που θέλω να διαβάσω.
Με θλίψη διαπίστωσα ότι απλά δεν προλαβαίνω. Όσα βιβλία και να διαβάσουμε, τα βιβλία που θα παραμείνουν αδιάβαστα, θα είναι πάντα υπερπολλαπλάσια.
Θα χρειαζόμουν πολλές ζωές για να διαβάσω όλα τα βιβλία που με ενδιαφέρουν.
Ίσως αυτό να ήταν ένα από τα πράγματα που είχε στο μυαλό του ο Αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες όταν έλεγε ότι «Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης».
1. ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΒΙΒΛΙΑ
To 2019 ψάχνοντας που θα βρω την οικονομικότερη τιμή για ένα συγκεκριμένο βιβλίο που με ενδιέφερε, βρήκα τυχαία την Πρωτοπορία, το οποίο είναι βιβλιοπωλείο που λειτουργεί 50 χρόνια.
Το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο είχε κάποιους όρους που δεν είχα συναντήσει μέχρι τότε, και πραγματικά με κέρδισαν με την φιλοσοφία τους.
Για παράδειγμα:
- μπορούμε να του στείλουμε βιβλία που δεν χρειαζόμαστε πλέον, και να λάβουμε εκπτώσεις σε μελλοντικές αγορές.
- εάν επιστρέψουμε ένα βιβλίο εντός 25 ημερών από την ημερομηνία αγοράς, τότε γίνεται επιστροφή του 50% της αξίας που πληρώθηκε, και δίδεται ως έκπτωση σε μελλοντική παραγγελία σε μία λίστα βιβλίων που φαίνεται στον σύνδεσμο που υπάρχει στο κεντρικό μενού "επαναγορά μεταχ/νων".
2. ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ
To metabook.gr βρέθηκε στον δρόμο μου τον Δεκέμβριο του 2017 όταν ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο:
στην μεγάλη βιβλιοθήκη δεν χωρούσε ούτε τετράδιο, στην μικρή βιβλιοθήκη το ίδιο ακριβώς θέμα, τα ράφια που είχαν καρφωθεί στον τοίχο ασφυκτιούσαν, με αποτέλεσμα να αποθηκεύονται βιβλία ακόμα και στις ντουλάπες !
Κάνοντας ένα γερό ξεσκαρτάρισμα, κατέληξα ότι μόλις το 4% από όλα αυτά τα βιβλία αξίζει να τα κρατήσω δια βίου, και τα υπόλοιπα τα διέθεσα στο metabook.
Από το 2017 μέχρι σήμερα, το metabook έχει εξελιχθεί θεαματικά, δεδομένου ότι διαθέτει ένα πλήθος χρηστικών φίλτρων και εργαλείων.
Παρόλο που το χρησιμοποιώ κυρίως για να αποδεσμεύσω τα βιβλία μου, έχω βρει αρκετές φορές βιβλία όχι μόνο σε πολύ καλές τιμές, αλλά και σε εξαιρετική κατάσταση.
Επίσης, το metabook αποτελεί έναν συνδυασμό από μινιμαλισμό, zero waste και προστασία του περιβάλλοντος:
- αγοράζετε ένα βιβλίο και το διαβάζετε,
- στην συνέχεια το πουλάτε, και
- με τα χρήματα που λάβατε, αγοράζετε κάποιο άλλο.
Όπως αναφέρεται και στην αρχική του σελίδα:
"ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΠΟΥ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ".
Κοιτάξτε το ράφι σας :
όλα τα βιβλία που βλέπετε, τα διαβάζετε συνέχεια ;
ή πολλά από αυτά, απλά πιάνουν χώρο και σκόνη ;
Όσα βιβλία δεν τα χρειάζεστε πλέον, μήπως θα ήταν καλύτερο να τα δώσετε σε ανθρώπους που τα χρειάζονται, και εσείς σε αντάλλαγμα είτε να αδειάσετε το χώρο σας είτε να τα αντικαταστήσετε με άλλα βιβλία ;
Το παλιό και διαβασμένο βιβλίο για έναν άνθρωπο, μπορεί να αποτελεί θησαυρό για κάποιον άλλο.
Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος διαχείρισης της βιβλιοθήκης μας αποτελεί ένα καθαρά προσωπικό ζήτημα.
Για παράδειγμα, σημαντική μερίδα ανθρώπων αντί να πουλήσει τα βιβλία που διαθέτει, επιλέγει να τα χαρίσει :
- σε φίλους και γνωστούς,
- στην δημοτική βιβλιοθήκη της περιοχής τους ή άλλων περιοχών,
- σε σχολεία ή πανεπιστήμια,
- σε καταστήματα κράτησης,
- σε άστεγους,
- σε μουσεία,
- σε νοσοκομεία, καθώς και
- σε διάφορα άλλα ιδρύματα και φορείς.
Το ίδιο ισχύει και για τα σχολικά ή τα παιδικά βιβλία.
3. ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ
- bookcrossing
Μοιάζει λίγο με το metabook, δηλαδή γίνεται μόνον μέσω χρηστών, αλλά έχει δύο σημαντικές διαφορές:
1. όταν το βιβλίο αλλάζει χέρι, δεν απαιτείται η δοσοληψία χρημάτων,
2. εμπεριέχει την περιπέτεια και την αναζήτηση.
Όπως αναφέρεται στην ελληνική ομάδα, bookcrossing είναι η πρακτική του να αφήνεις ένα βιβλίο σε δημόσιο χώρο για να το βρουν και να το διαβάσουν άλλοι, οι οποίοι στη συνέχεια θα κάνουν το ίδιο. Η Ελλάδα έχει περισσότερα από 6.000 μέλη.
- βιβλιοθήκες
Η λίστα με τις 254 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα φαίνεται εδώ, ενώ πληροφορίες για τις δράσεις που γίνονται στις βιβλιοθήκες της γειτονιάς μας φαίνονται εδώ.
Επίσης, μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εργασία φαίνεται εδώ.
Μία αρχή θα μπορούσε να ήταν η εγγραφή στην δημοτική βιβλιοθήκη της περιοχής σας, ή εάν ο δήμος σας δεν διαθέτει δημοτική βιβλιοθήκη (όπως συμβαίνει με τον δικό μου δήμο), να γραφτείτε στην βιβλιοθήκη κάποιου γειτονικού δήμου.
4. ΦΟΡΟΥΜ
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φόρουμ συζητήσεων είναι η ιστοσελίδα λεσχη.gr. Κατά την γνώμη μου, είναι το καλύτερο στο είδος του.
5. "Δεν έχω χρόνο για να διαβάζω βιβλία"
Το 2022, δημοσιεύθηκε έρευνα του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) «Αναγνώσεις, αναγνώστες και αναγνώστριες: Το βιβλίο και το κοινό του στην Ελλάδα», υπό την επιστημονική διεύθυνση του Νίκου Παναγιωτόπουλου, καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι για το 51% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν, ο κύριος λόγος μη-ανάγνωσης βιβλίου παραμένει η έλλειψη χρόνου.
Μία ιδέα που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά με την έλλειψη χρόνου, είναι η εξής:
να έχουμε πάντα μαζί ένα βιβλίο είτε στην τσάντα μας είτε στο χέρι μας, ιδανικά ένα βιβλίο που να μην είναι βαρύ ή ογκώδες.
Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα "κενά χρόνου" που προκύπτουν καθημερινά, για παράδειγμα στο μετρό ή στα άλλα ΜΜΜ, στο ταχυδρομείο ή σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, στην τράπεζα, στο σούπερ μάρκετ και οπουδήποτε αλλού γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι υπάρχει πιθανότητα να βρισκόμαστε σε αναμονή.
Αντί να κοιτάμε το κινητό μας, να διαβάζουμε το βιβλίο. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε μία απλή και πρακτική λύση στην έλλειψη χρόνου.
6. Γιατί χρειάζεται να διαβάζουμε βιβλία επί 15 λεπτά την ημέρα - Πανεπιστήμιο Κολοράντο
Το 2022, αναρτήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο ένα ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο "Γιατί χρειάζεται να διαβάζουμε βιβλία επί 15 λεπτά την ημέρα". Τα βασικότερα σημεία είναι τα εξής:
Με εθιστικούς ιστότοπους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η κοινωνία μας βρίσκεται στα πρόθυρα να χάσει τα οφέλη που παρέχει η καθημερινή συνήθεια ανάγνωσης βιβλίων.
Σε μια μελέτη του 2020, ο μέσος άνθρωπος στις ΗΠΑ διαβάζει 1 έως 2 βιβλία το χρόνο αλλά ξοδεύει πάνω από 1.300 ώρες τον χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με τις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τις τοξικές επιπτώσεις που έχουν οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, είναι απορίας άξιο γιατί επιλέγουμε να συνεχίσουμε να απορροφούμε αυτό το επιβλαβές υλικό.
Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι παράλληλα με την καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας, το διάβασμα αυξάνει την ικανότητα μας να συμπάσχουμε (ενσυναίσθηση) με άλλους ανθρώπους. Το διάβασμα μάς επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά στην ζωή των άλλων ανθρώπων και να αποκτήσουμε μια μικρή ιδέα για την δική τους κατάσταση. Αυτή η κατανόηση είναι ένα σημαντικό βήμα για να ζήσουμε μια ζωή με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.
Ελάχιστη Βιώσιμη Προσπάθεια:
Η έναρξη ανάγνωσης βιβλίων στα 15 λεπτά βασίζεται σε μια θεωρία σχηματισμού συνήθειας που ονομάζεται Ελάχιστη Βιώσιμη Προσπάθεια.
Η Ελάχιστη Βιώσιμη Προσπάθεια αναγνωρίζει ότι το κλειδί για την δημιουργία μιας συνήθειας δεν είναι ο όγκος αλλά η συνέπεια. Επομένως, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε μια συνήθεια εάν επιλέξετε έναν εύκολα διαχειρίσιμο στόχο, όπως τα 15 λεπτά. Εάν θέσετε τον στόχο πολύ ψηλά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποτύχετε, να αποθαρρυνθείτε και να μην δημιουργήσετε την συνήθεια καθημερινής ανάγνωσης βιβλίων.
Ένα βιβλίο κάθε μήνα:
Ένας άλλος λόγος που προτείνω να ξεκινήσουμε με 15 λεπτά είναι ότι η ανάγνωση για 15 λεπτά την ημέρα θα μας κάνει να διαβάζουμε ένα βιβλίο μέσου μεγέθους κάθε μήνα.
Το μέσο βιβλίο είναι 90.000 λέξεις και ο μέσος ενήλικας διαβάζει 200-300 λέξεις το λεπτό. Συνεπώς, 200 λέξεις ανά λεπτό για 15 λεπτά την ημέρα, διαιρεμένες με 90.000 λέξεις, σημαίνει ότι θα χρειαστούν περίπου 30 ημέρες για να διαβάσουμε ένα βιβλίο με 15 λεπτά την ημέρα.
- Εάν είστε από τους ανθρώπους που διαβάζουν μόνο 1-2 βιβλία το χρόνο, θα διαβάσετε περίπου 60 βιβλία στην ζωή σας.
- Εάν διαβάζουμε μόνο για 15 λεπτά ανά ημέρα, θα μπορούσατε να διαβάσουμε έως και 720 βιβλία στην διάρκεια της ζωής μας. Απλά, ας φανταστούμε τις ιστορίες ζωής που θα αφομοιώσουμε και την γνώση που θα αποκτήσουμε διαβάζοντας ένα βιβλίο κάθε μήνα.
Το διάβασμα είναι για το μυαλό ότι είναι η άσκηση για το σώμα:
Ο Τζόζεφ Άντισον είπε κάποτε: «Το διάβασμα είναι για το μυαλό ότι είναι η άσκηση για το σώμα».
Την επόμενη φορά που θα βρούμε λίγο ελεύθερο χρόνο, είτε πριν από ένα μάθημα είτε όταν περιμένουμε σε ένα ραντεβού, αντί να ανοίξουμε το TikTok ή το facebook ή το youtube, ας ανοίξουμε ένα βιβλίο ή την εφαρμογή Kindle.
Ο εγκέφαλος σας και ο μελλοντικός μας εαυτός θα μας ευγνωμονεί.
7. Διαβάστε όποτε μπορείτε, οπουδήποτε και αν είστε - Πανεπιστήμια Τσεχίας
Το 2021, η ιστοσελίδα από τα Πανεπιστήμια Τσεχίας ανέρτησε ένα άρθρο με τίτλο "Πώς να διαβάζουμε περισσότερο". Παραθέτω την 2η ενότητα:
Πάντα, να έχουμε ένα βιβλίο μαζί σας, οπουδήποτε και αν πηγαίνουμε.
Δεν χρειάζεται να είναι ένα φυσικό βιβλίο, φυσικά, μπορεί να είναι και ψηφιακό ή ακουστικό/ηχητικά (audiobook). Απλώς, ας φροντίσουμε να έχουμε κάποιο βιβλίο μας για να διαβάζουμε όποτε υπάρχουν λίγα λεπτά διαθέσιμα.
Θα εκπλαγείτε πόσα λεπτά σε μια δεδομένη ημέρα είναι αντιπαραγωγικά ενώ μετακινούμαστε με τα ΜΜΜ, περιμένοντας τον/την ιατρό ή στην ουρά σε κάποια υπηρεσία ή κατάστημα.
Με αυτόν τον τρόπο δεν θα νιώθουμε νευρικότητα όταν αναγκαστικά χρειάζεται να περιμένουμε στην αναμονή.
Ας ξεχάσουμε την άσκοπη περιήγηση στο τηλέφωνο μας, και ας ξεκινήσουμε την ανάγνωση βιβλίων.
8. ορισμένες σκέψεις
Τα βιβλία αποτελούν σημαντικότατο κομμάτι της ζωής μου.
Αδυνατώ να φανταστώ έστω και μία ημέρα χωρίς ανάγνωση κάποιου βιβλίου, ιδίως πριν τον βραδινό ύπνο, ενώ όποτε βγαίνω από το σπίτι, πάντα κρατάω στα χέρια μου ένα βιβλίο ώστε να αξιοποιώ τις αναμονές και τα κενά χρόνου που παρουσιάζονται.
Μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις που έχω κάνει ήταν όταν το 2006 προμηθεύτηκα ένα βιβλίο ταχείας ανάγνωσης (Tony Buzan, Speed Reading) ώστε να μπορώ να διαβάζω περισσότερα βιβλία εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος. Βέβαια, η ταχύτητα ανάγνωσης εξαρτάται κυρίως από 6 παράγοντες:
1. αριθμός σελίδων, υπάρχουν βιβλία με λιγότερες από 45 σελίδες (π.χ. Η μύτη, του Νικολάι Γκόγκολ) και βιβλία με περισσότερες από 700 σελίδες (π.χ. Το Δεύτερο Φύλο, της Σιμόν Ντε Μποβουάρ),
2. μέγεθος σελίδας: κάποια βιβλία έχουν σελίδες με μέγεθος Α4, ενώ κάποια άλλα βιβλία έχουν σελίδες με μέγεθος Α5 ή ακόμα και Α6,
3. μέγεθος γραμματοσειράς: κάποια βιβλία επιλέγουν το "8", ενώ κάποια άλλα επιλέγουν "10", "12" ή ακόμα και μεγαλύτερη,
4. κενά μεταξύ των σειρών και από τα άκρα του φύλλου
5. ο βαθμός εξοικείωσης μου με το εκάστοτε θέμα: σε ορισμένα θέματα έχω μία κάποια κατανόηση, άρα η ανάγνωση προχωράει πιο γρήγορα, ενώ σε πολλά θέματα η κατανόηση μου είναι σε αρχικό επίπεδο, άρα χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να κατανοήσω την μεγαλύτερη εικόνα, πόσο μάλλον τις υποβόσκουσες έννοιες και μηνύματα (π.χ. θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να ξαναδιαβάσω Καντ, είναι μακριά και πέρα από τις δυνατότητες μου. Το πιο δύσκολο ανάγνωσμα που έχω κάνει μέχρι σήμερα)
6. ενδιαφέρον: με κάποια βιβλία συντονίζομαι πλήρως και χάνω απόλυτα την επαφή με τον γύρω κόσμο, κάποια άλλα βιβλία μού δημιουργούν συναισθήματα που δεν θέλω να τα προσπεράσω και τα αφήνω να εκδηλωθούν (από χαρά και γέλιο μέχρι θλίψη και κλάμα. Όπως αναφέρει ο Χάινριχ Μπελ "πάντα συγκρατούσα τα δάκρυα, αλλά αναρωτήθηκα εν τέλει γιατί πρέπει πάντα να τα συγκρατώ, οπότε τα άφησα να κυλήσουν ελεύθερα"), με κάποια άλλα βιβλία περισσότερο χρόνο αφιερώνω στο να στοχάζομαι τα όσα διαβάζω παρά στον καθεαυτό χρόνο ανάγνωσης, ενώ κάποια άλλα βιβλία δεν κέντρισαν το ενδιαφέρον και η ανάγνωση ήταν κυρίως επιδερμική.
Κάποια στιγμή έφτιαξα μία λίστα με τα βιβλία που θέλω να διαβάσω.
Με θλίψη διαπίστωσα ότι απλά δεν προλαβαίνω. Όσα βιβλία και να διαβάσουμε, τα βιβλία που θα παραμείνουν αδιάβαστα, θα είναι πάντα υπερπολλαπλάσια.
Θα χρειαζόμουν πολλές ζωές για να διαβάσω όλα τα βιβλία που με ενδιαφέρουν.
Ίσως αυτό να ήταν ένα από τα πράγματα που είχε στο μυαλό του ο Αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες όταν έλεγε ότι «Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης».
Παραθέτω ορισμένα αποφθέγματα για τα βιβλία:
"Σκέψου πριν μιλήσεις, διάβασε πριν σκεφτείς"
Fran Lebowitz
"Εάν πρόκειται να κάνετε το οτιδήποτε στη ζωή, χρειάζεται να διαβάσετε πολλά βιβλία".
Roald Dahl
Διάβασε. Ταξίδεψε. Διάβασε. Ρώτα. Διάβασε. Μάθε. Διάβασε. Συνδέσου. Διάβασε.
Dr Seuss
"Σκέψου πριν μιλήσεις, διάβασε πριν σκεφτείς"
Fran Lebowitz
"Εάν πρόκειται να κάνετε το οτιδήποτε στη ζωή, χρειάζεται να διαβάσετε πολλά βιβλία".
Roald Dahl
Διάβασε. Ταξίδεψε. Διάβασε. Ρώτα. Διάβασε. Μάθε. Διάβασε. Συνδέσου. Διάβασε.
Dr Seuss
Κλείνοντας, μία ακόμα σκέψη:
έχει υπολογιστεί ότι κ ά θ ε μέρα αφιερώνουμε αρκετές ώ ρ ε ς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πόσο καλύτερος κ α ι ομορφότερος θα ήταν ο κόσμος μας, εάν ξεκλέβαμε έστω 15-30 λεπτά για να διαβάζουμε βιβλία σε καθημερινή βάση ;
Ένα βιβλίο που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το "Digital Minimalism: Choosing a Focused Life in a Noisy World" του Cal Newport. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο ανάγνωσμα για όλους τους ανθρώπους που έχουν σύνδεση στο ίντερνετ.
Δείτε και την ανάρτηση "Μινιμαλισμός Βιβλία".
έχει υπολογιστεί ότι κ ά θ ε μέρα αφιερώνουμε αρκετές ώ ρ ε ς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πόσο καλύτερος κ α ι ομορφότερος θα ήταν ο κόσμος μας, εάν ξεκλέβαμε έστω 15-30 λεπτά για να διαβάζουμε βιβλία σε καθημερινή βάση ;
Ένα βιβλίο που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το "Digital Minimalism: Choosing a Focused Life in a Noisy World" του Cal Newport. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο ανάγνωσμα για όλους τους ανθρώπους που έχουν σύνδεση στο ίντερνετ.
Δείτε και την ανάρτηση "Μινιμαλισμός Βιβλία".