8/12/2022.
Ενημέρωση: 9/12/2022
Ενημέρωση: 9/12/2022
ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ 2. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ 3. ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ 4. ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ 5. ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΑΣΧΗΜΗ ΦΗΜΗ 6. ΤΑ ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ "ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ" ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ : ΜΕΛΕΤΗ Παραπομπές (12) |
1. ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Τα αμυλούχα λαχανικά δεν είναι πολλά σε αριθμό. Στην συνέχεια φαίνονται με αλφαβητική σειρά.
Αμυλούχα λαχανικά ποια είναι:
1. αρακάς
2. γιαμ [yam], να μην συγχέεται με την γλυκοπατάτα
3. γλυκοπατάτα (κατά προτίμηση, η κατανάλωση να γίνεται μαζί με την φλούδα, αφού ξεπλύνουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό)
4. καλαμπόκι
5. κασάβα [cassava]
6. κολοκασία [colocasia] ή τάρο [taro]
7. κολοκύθα κίτρινη
8. πατάτα (κατά προτίμηση, η κατανάλωση να γίνεται μαζί με την φλούδα, αφού ξεπλύνουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό)
9. παστινάκι [parsnip]
α. το γογγύλι ή ρέβα [turnip] δεν ανήκει στα αμυλούχα λαχανικά σύμφωνα με τον Αμερικανικό Διαβητολογικό Σύλλογο (1), αλλά σε άρθρο του Χάρβαρντ αναφέρεται το αντίθετο (2).
β. το καρότο δεν ανήκει στα αμυλούχα λαχανικά, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Διαβητολογικό Σύλλογο (1) αλλά σύμφωνα με τις ταξινομήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ που χρησιμοποιούνται στις μελέτες "Τι τρώμε στην Αμερική" [What We Eat in America] ανήκει στα αμυλούχα λαχανικά (10).
γ. σύμφωνα με την Κοινότητα για το Διαβήτη, το παντζάρι ανήκει στα αμυλούχα (3). Ωστόσο, αντίθετη άποψη εκφράζεται από τον Αμερικανικό Διαβητολογικό Σύλλογο καθώς και τα Πανεπιστήμια Τζονς Χόπκινς, Μίσιγκαν, Γιούτα, Ιλλινόις (1, 4, 5, 6, 7).
δ. θεωρούσα ότι ο αρακάς (πράσινα μπιζέλια) ανήκει στα όσπρια, αλλά ισχύει το αντίθετο διότι το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ τον κατηγοριοποιεί στα αμυλούχα λαχανικά (11).
2. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Τα ανωτέρω λαχανικά είναι πλούσια σε άμυλο και για αυτόν τον λόγο ονομάζονται συχνά ως "αμυλούχα λαχανικά" ή "αμυλώδη λαχανικά". Παρόλο που ο γλυκαιμικός δείκτης για τα αμυλούχα λαχανικά κυμαίνεται, σε γενικές γραμμές έχουν υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με τα μη-αμυλούχα λαχανικά (8).
Τα αμυλούχα λαχανικά έχουν άσχημη φήμη διότι οι άνθρωποι φοβούνται ότι θα πάρουν βάρος και θα αυξήσουν την γλυκόζη τρώγοντας αμυλούχα λαχανικά.
Σε άρθρο από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς αναφέρεται ότι είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί το εξής:
τα αμυλούχα λαχανικά δεν χρειάζεται να αποφεύγονται και μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής (4).
Όλα τα λαχανικά περιέχουν υδατάνθρακες. Τα λαχανικά κατηγοριοποιούνται σε αμυλούχα ή μη-αμυλούχα. Τα μη-αμυλούχα λαχανικά έχουν μικρή ποσότητα αμύλου και τα αμυλούχα λαχανικά, όπως υποδηλώνει και το όνομα τους, έχουν περισσότερο άμυλο αλλά εξακολουθούν να έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και μπορούν να έχουν θέση στο διατροφικό σας πρόγραμμα (4).
Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα δείτε αμυλούχα λαχανικά, μην θεωρήσετε ότι είναι απαγορευτικά, απλά μάθετε πώς να τα συμπεριλάβετε στο διατροφικό πρόγραμμα σας (4).
3. ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ
To Πανεπιστήμιο της Γιούτα συστήνει τα μη-αμυλούχα λαχανικά να αποτελούν το 50% του πιάτου, ενώ τα αμυλούχα λαχανικά να αποτελούν το 25% του πιάτου (6) και το υπόλοιπο 25% να είναι μία υγιεινή πρωτεΐνη. Σημείωση: το κόκκινο κρέας δεν αποτελεί υγιεινή επιλογή. Παράδειγμα υγιεινής πρωτεΐνης είναι τα όσπρια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται περισσότερα από 10 είδη (όσπρια δεν είναι μόνο οι φακές).
Τα αμυλούχα λαχανικά δεν είναι πολλά σε αριθμό. Στην συνέχεια φαίνονται με αλφαβητική σειρά.
Αμυλούχα λαχανικά ποια είναι:
1. αρακάς
2. γιαμ [yam], να μην συγχέεται με την γλυκοπατάτα
3. γλυκοπατάτα (κατά προτίμηση, η κατανάλωση να γίνεται μαζί με την φλούδα, αφού ξεπλύνουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό)
4. καλαμπόκι
5. κασάβα [cassava]
6. κολοκασία [colocasia] ή τάρο [taro]
7. κολοκύθα κίτρινη
8. πατάτα (κατά προτίμηση, η κατανάλωση να γίνεται μαζί με την φλούδα, αφού ξεπλύνουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό)
9. παστινάκι [parsnip]
α. το γογγύλι ή ρέβα [turnip] δεν ανήκει στα αμυλούχα λαχανικά σύμφωνα με τον Αμερικανικό Διαβητολογικό Σύλλογο (1), αλλά σε άρθρο του Χάρβαρντ αναφέρεται το αντίθετο (2).
β. το καρότο δεν ανήκει στα αμυλούχα λαχανικά, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Διαβητολογικό Σύλλογο (1) αλλά σύμφωνα με τις ταξινομήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ που χρησιμοποιούνται στις μελέτες "Τι τρώμε στην Αμερική" [What We Eat in America] ανήκει στα αμυλούχα λαχανικά (10).
γ. σύμφωνα με την Κοινότητα για το Διαβήτη, το παντζάρι ανήκει στα αμυλούχα (3). Ωστόσο, αντίθετη άποψη εκφράζεται από τον Αμερικανικό Διαβητολογικό Σύλλογο καθώς και τα Πανεπιστήμια Τζονς Χόπκινς, Μίσιγκαν, Γιούτα, Ιλλινόις (1, 4, 5, 6, 7).
δ. θεωρούσα ότι ο αρακάς (πράσινα μπιζέλια) ανήκει στα όσπρια, αλλά ισχύει το αντίθετο διότι το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ τον κατηγοριοποιεί στα αμυλούχα λαχανικά (11).
2. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Τα ανωτέρω λαχανικά είναι πλούσια σε άμυλο και για αυτόν τον λόγο ονομάζονται συχνά ως "αμυλούχα λαχανικά" ή "αμυλώδη λαχανικά". Παρόλο που ο γλυκαιμικός δείκτης για τα αμυλούχα λαχανικά κυμαίνεται, σε γενικές γραμμές έχουν υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με τα μη-αμυλούχα λαχανικά (8).
Τα αμυλούχα λαχανικά έχουν άσχημη φήμη διότι οι άνθρωποι φοβούνται ότι θα πάρουν βάρος και θα αυξήσουν την γλυκόζη τρώγοντας αμυλούχα λαχανικά.
Σε άρθρο από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς αναφέρεται ότι είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί το εξής:
τα αμυλούχα λαχανικά δεν χρειάζεται να αποφεύγονται και μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής (4).
Όλα τα λαχανικά περιέχουν υδατάνθρακες. Τα λαχανικά κατηγοριοποιούνται σε αμυλούχα ή μη-αμυλούχα. Τα μη-αμυλούχα λαχανικά έχουν μικρή ποσότητα αμύλου και τα αμυλούχα λαχανικά, όπως υποδηλώνει και το όνομα τους, έχουν περισσότερο άμυλο αλλά εξακολουθούν να έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και μπορούν να έχουν θέση στο διατροφικό σας πρόγραμμα (4).
Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα δείτε αμυλούχα λαχανικά, μην θεωρήσετε ότι είναι απαγορευτικά, απλά μάθετε πώς να τα συμπεριλάβετε στο διατροφικό πρόγραμμα σας (4).
3. ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ
To Πανεπιστήμιο της Γιούτα συστήνει τα μη-αμυλούχα λαχανικά να αποτελούν το 50% του πιάτου, ενώ τα αμυλούχα λαχανικά να αποτελούν το 25% του πιάτου (6) και το υπόλοιπο 25% να είναι μία υγιεινή πρωτεΐνη. Σημείωση: το κόκκινο κρέας δεν αποτελεί υγιεινή επιλογή. Παράδειγμα υγιεινής πρωτεΐνης είναι τα όσπρια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται περισσότερα από 10 είδη (όσπρια δεν είναι μόνο οι φακές).
4. ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Εδώ να επισημάνω ότι ιδιαίτερα σημαντικό είναι :
- ο τρόπος που μαγειρεύονται, και
- η μορφή που καταναλώνονται.
Για παράδειγμα, οι τηγανιτές πατάτες και τα πατατάκια δεν έχουν θέση σε μία υγιεινή διατροφή.
Επίσης, εάν τα αμυλούχα λαχανικά δεν τα προμηθεύεστε φρέσκα, αλλά :
1. κατεψυγμένα,
2. σε κονσέρβα, ή
3. άλλη επεξεργασμένη μορφή (π.χ. σε γυάλινο βάζο),
βεβαιωθείτε ότι στα συστατικά τους δεν αναγράφεται ζάχαρη ή αλάτι ή άλλα αμφίβολα πρόσθετα.
Ο χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης προκύπτει από το βράσιμο, στην συνέχεια ακολουθεί το ψήσιμο, και τέλος ο υψηλότερος γλυκαιμικός δείκτη προκύπτει από το τηγάνισμα (8).
Το τηγάνισμα χρειάζεται να διακοπεί ως τρόπος μαγειρέματος.
5. ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΑΣΧΗΜΗ ΦΗΜΗ
Οι περισσότερες μελέτες για τα αμυλούχα λαχανικά πραγματοποιήθηκαν σε ανεπτυγμένες χώρες, όπου οι πατάτες τείνουν να είναι το κύριο αμυλούχο λαχανικό στην διατροφή και συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με το δυτικό διατροφικό πρότυπο, το οποίο είναι πλούσιο σε κόκκινο κρέας και υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένα άλευρα.
Επίσης, ένας ακόμα λόγος είναι ότι τα τα περισσότερα αμυλούχα λαχανικά που καταναλώνονται στις ανεπτυγμένες χώρες είναι οι τηγανιτές πατάτες, τα πατατάκια και ο πουρές πατάτας (9). Ο έτοιμος πουρές πατάτας συχνά περιέχει επιβλαβή πρόσθετα συστατικά.
Ανεξάρτητα από την υψηλή περιεκτικότητα τους σε υδατάνθρακες, τα αμυλούχα λαχανικά εξακολουθούν να αποτελούν πλούσιες πηγές μικροθρεπτικών συστατικών και άλλων υγιεινών βιολογικών ενώσεων.
Για παράδειγμα, οι μαγειρεμένες λευκές πατάτες αποτελούν πλούσια πηγή καλίου, μαγνησίου και βιταμίνης Β-6 (9), ενώ πολλά αμυλούχα λαχανικά αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών (10).
Μία μελέτη που αξιολόγησε την σχέση διαφόρων τύπων λαχανικών και του κινδύνου για μεταβολικού συνδρόμου σε παιδιά και εφήβους, ανέφερε ότι για τα αμυλώδη λαχανικά και τις πατάτες δεν εντοπίστηκε συσχέτιση για κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου (12).
6. ΤΑ ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ "ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ" ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ : ΜΕΛΕΤΗ (10)
Τα αμυλούχα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των λευκών πατατών, συχνά κατηγοριοποιούνται ως τρόφιμα με «χαμηλής ποιότητας» υδατάνθρακες, και ταξινομούνται μαζί με τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα ζαχαρούχα ποτά, τα αναψυκτικά, την ζάχαρη, τα ζαχαρούχα αρτοσκευάσματα και τα γλυκά.
Μεταξύ των «υψηλότερης ποιότητας» υδατανθράκων είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα μη-αμυλούχα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα (ολόκληρα, όχι ο χυμός τους).
Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγους μήνες έθεσε ως στόχο να αξιολογήσει την θρεπτικότητα τροφίμων που περιέχουν >40% υδατάνθρακες κατά ξηρό βάρος, και χρησιμοποίησε την βάση δεδομένων των τροφίμων από το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ.
2.423 τρόφιμα με υδατάνθρακες εξετάστηκαν χρησιμοποιώντας τέσσερις πρόσφατους δείκτες ποιότητας υδατανθράκων (CQI) και μια νέα βαθμολογία ποιότητας τροφίμων υδατανθράκων (CFQS-4).
Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα αμυλούχα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των λευκών πατατών, μπορούν να χαρακτηρίζονται ως "τρόφιμα με υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας".
Στο συμπέρασμα της μελέτης αναφέρεται ότι τα αμυλούχα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των λευκών πατατών, αξίζουν να αναβαθμιστούν και να αποκτήσουν μια πιο εξέχουσα θέση στις διατροφικές οδηγίες
Σχεδόν όλα τα μη-αμυλούχα λαχανικά και τα όσπρια, και τα περισσότερα φρούτα περιείχαν >10 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια υδατανθράκων. Το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα αμυλούχα λαχανικά που ήταν λίγο πιο κάτω από τα όσπρια αλλά πολύ πιο πάνω από τα φρούτα.
Τα αμυλούχα λαχανικά τείνουν να είναι πλούσια σε κάλιο και χαμηλά σε ελεύθερα σάκχαρα και νάτριο.
Η εν λόγω μελέτη επισημαίνεται ότι υπάρχει η τάση να διαχωρίζονται τα αμυλούχα λαχανικά (συμπεριλαμβανομένων των πατατών) από τα μη-αμυλούχα λαχανικά, και να ταξινομούνται στην ίδια ομάδα με τις καραμέλες, τα ζαχαρούχα ποτά, και άλλα παρόμοια προϊόντα. Η παρούσα μελέτη, με τις αναλύσεις που διενήργησε, επιβεβαιώνει ότι όλα τα λαχανικά (αμυλούχα και μη-αμυλούχα) ανήκουν στην πραγματικότητα μαζί, στην ίδια κατηγορία (10) και δεν διακρίνονται σε 2 διαφορετικές κατηγορίες, αμυλούχα και μη-αμυλούχα.
Εδώ να επισημάνω ότι ιδιαίτερα σημαντικό είναι :
- ο τρόπος που μαγειρεύονται, και
- η μορφή που καταναλώνονται.
Για παράδειγμα, οι τηγανιτές πατάτες και τα πατατάκια δεν έχουν θέση σε μία υγιεινή διατροφή.
Επίσης, εάν τα αμυλούχα λαχανικά δεν τα προμηθεύεστε φρέσκα, αλλά :
1. κατεψυγμένα,
2. σε κονσέρβα, ή
3. άλλη επεξεργασμένη μορφή (π.χ. σε γυάλινο βάζο),
βεβαιωθείτε ότι στα συστατικά τους δεν αναγράφεται ζάχαρη ή αλάτι ή άλλα αμφίβολα πρόσθετα.
Ο χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης προκύπτει από το βράσιμο, στην συνέχεια ακολουθεί το ψήσιμο, και τέλος ο υψηλότερος γλυκαιμικός δείκτη προκύπτει από το τηγάνισμα (8).
Το τηγάνισμα χρειάζεται να διακοπεί ως τρόπος μαγειρέματος.
5. ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΑΣΧΗΜΗ ΦΗΜΗ
Οι περισσότερες μελέτες για τα αμυλούχα λαχανικά πραγματοποιήθηκαν σε ανεπτυγμένες χώρες, όπου οι πατάτες τείνουν να είναι το κύριο αμυλούχο λαχανικό στην διατροφή και συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με το δυτικό διατροφικό πρότυπο, το οποίο είναι πλούσιο σε κόκκινο κρέας και υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένα άλευρα.
Επίσης, ένας ακόμα λόγος είναι ότι τα τα περισσότερα αμυλούχα λαχανικά που καταναλώνονται στις ανεπτυγμένες χώρες είναι οι τηγανιτές πατάτες, τα πατατάκια και ο πουρές πατάτας (9). Ο έτοιμος πουρές πατάτας συχνά περιέχει επιβλαβή πρόσθετα συστατικά.
Ανεξάρτητα από την υψηλή περιεκτικότητα τους σε υδατάνθρακες, τα αμυλούχα λαχανικά εξακολουθούν να αποτελούν πλούσιες πηγές μικροθρεπτικών συστατικών και άλλων υγιεινών βιολογικών ενώσεων.
Για παράδειγμα, οι μαγειρεμένες λευκές πατάτες αποτελούν πλούσια πηγή καλίου, μαγνησίου και βιταμίνης Β-6 (9), ενώ πολλά αμυλούχα λαχανικά αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών (10).
Μία μελέτη που αξιολόγησε την σχέση διαφόρων τύπων λαχανικών και του κινδύνου για μεταβολικού συνδρόμου σε παιδιά και εφήβους, ανέφερε ότι για τα αμυλώδη λαχανικά και τις πατάτες δεν εντοπίστηκε συσχέτιση για κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου (12).
6. ΤΑ ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ "ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ" ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ : ΜΕΛΕΤΗ (10)
Τα αμυλούχα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των λευκών πατατών, συχνά κατηγοριοποιούνται ως τρόφιμα με «χαμηλής ποιότητας» υδατάνθρακες, και ταξινομούνται μαζί με τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα ζαχαρούχα ποτά, τα αναψυκτικά, την ζάχαρη, τα ζαχαρούχα αρτοσκευάσματα και τα γλυκά.
Μεταξύ των «υψηλότερης ποιότητας» υδατανθράκων είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα μη-αμυλούχα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα (ολόκληρα, όχι ο χυμός τους).
Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγους μήνες έθεσε ως στόχο να αξιολογήσει την θρεπτικότητα τροφίμων που περιέχουν >40% υδατάνθρακες κατά ξηρό βάρος, και χρησιμοποίησε την βάση δεδομένων των τροφίμων από το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ.
2.423 τρόφιμα με υδατάνθρακες εξετάστηκαν χρησιμοποιώντας τέσσερις πρόσφατους δείκτες ποιότητας υδατανθράκων (CQI) και μια νέα βαθμολογία ποιότητας τροφίμων υδατανθράκων (CFQS-4).
Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα αμυλούχα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των λευκών πατατών, μπορούν να χαρακτηρίζονται ως "τρόφιμα με υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας".
Στο συμπέρασμα της μελέτης αναφέρεται ότι τα αμυλούχα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των λευκών πατατών, αξίζουν να αναβαθμιστούν και να αποκτήσουν μια πιο εξέχουσα θέση στις διατροφικές οδηγίες
Σχεδόν όλα τα μη-αμυλούχα λαχανικά και τα όσπρια, και τα περισσότερα φρούτα περιείχαν >10 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια υδατανθράκων. Το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα αμυλούχα λαχανικά που ήταν λίγο πιο κάτω από τα όσπρια αλλά πολύ πιο πάνω από τα φρούτα.
Τα αμυλούχα λαχανικά τείνουν να είναι πλούσια σε κάλιο και χαμηλά σε ελεύθερα σάκχαρα και νάτριο.
Η εν λόγω μελέτη επισημαίνεται ότι υπάρχει η τάση να διαχωρίζονται τα αμυλούχα λαχανικά (συμπεριλαμβανομένων των πατατών) από τα μη-αμυλούχα λαχανικά, και να ταξινομούνται στην ίδια ομάδα με τις καραμέλες, τα ζαχαρούχα ποτά, και άλλα παρόμοια προϊόντα. Η παρούσα μελέτη, με τις αναλύσεις που διενήργησε, επιβεβαιώνει ότι όλα τα λαχανικά (αμυλούχα και μη-αμυλούχα) ανήκουν στην πραγματικότητα μαζί, στην ίδια κατηγορία (10) και δεν διακρίνονται σε 2 διαφορετικές κατηγορίες, αμυλούχα και μη-αμυλούχα.