4/1/2022.
ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΜΠΑΡΟΥ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
3. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
4. ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
5. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
3. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
4. ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
5. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Στο πρόσφατο βίντεο του, ο ιατρός Michael Greger αναφέρει ότι υπάρχει ένας νέο είδος ξηρού καρπού στην αγορά που ονομάζεται "αμύγδαλο μπάρου" (baru almond) (1).
Συνεπώς, αυτό σημαίνει ότι έκανα μία ακόμα προσθήκη στην λίστα με τις ονομασίες ξηρών καρπών, και για αυτόν τον λόγο αποφάσισα να κάνω μία σχετική αναζήτηση στην ιστοσελίδα pubmed.gov ώστε να μάθω περισσότερα για αυτά τα αμύγδαλα.
Χρησιμοποίησα την λέξη-κλειδί "baru AND (nut OR almond)", προέκυψαν 19 αποτελέσματα, και στην συνέχεια παραθέτω εκείνα που έκρινα ότι είναι πιο ενδιαφέροντα από αυτές τις λίγες μελέτες που αναφέρουν τις βιολογικές τους ιδιότητες και τα οφέλη τους για την υγεία.
2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Tα μπάρου (Dipteryx alata Vog.) είναι ένα αυτοφυές φυτικό είδος από την βραζιλιάνικη σαβάνα (2), στην οποία βρίσκεται η πλουσιότερη χλωρίδα σαβάνας στον κόσμο (3).
Τα μπάρου καταναλώνονται ευρέως στην Βραζιλία (4), και παράγουν έναν βρώσιμο σκούρο καφέ σπόρο, που ονομάζονται “αμύγδαλα μπάρου” (5).
Πιο συγκεκριμένα, Το μπάρου αποτελείται από ένα λεπτό, σκούρο καφέ κέλυφος, το οποίο περιέχει έναν γλυκό και στυπτικό πολτό του ίδιου χρώματος, ο οποίος περιβάλλει ένα μόνο σκληρό και βρώσιμο αμύγδαλο, λευκού έως κρεμ χρώματος, που περιβάλλεται από μία σκούρο καφέ φλούδα (2).
3. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
Υπάρχουν σχετικά λίγες πληροφορίες για την χημική σύνθεση και την διατροφική αξία από τα αμύγδαλα μπάρου (6).
Είναι πλούσια σε φαινόλες (7) και άλλα αντιοξειδωτικά (4, 7, 11), και έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια (419,7 γραμμάρια ανά κιλό), με έμφαση στα ακόρεστα λιπαρά οξέα (3), ιδιαίτερα στο ελαϊκό οξύ, το οποίο κυμαίνεται από 47,2% (4) έως 48,3% (3).
Τα αμύγδαλα μπάρου περιέχουν υψηλές ποσότητες :
- σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA), τα οποία ανέρχονται στο 51% (5),
- σε πολυοακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA), τα οποία ανέρχονται στο 31% (5), και
- σε πρωτεΐνες, οι οποίες ανέρχονται στο 30% (5), με καλή πεπτικότητα (2), και σημαντική περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα: 403,2 γραμμάρια ανά κιλό πρωτεΐνης (3). Μία άλλη μελέτη αναφέρει 23,8% έως 28,1%, και τα αμινοξέα διέφεραν ανάλογα με την περιοχή προέλευσης (6).
Επίσης, περιέχουν χαμηλές ποσότητες :
- κορεσμένων λιπαρών οξέων (SFA), τα οποία ανέρχονται στο 12% (5), και
- υδατανθράκων, οι οποίοι ανέρχονται στο 12% (5).
Τα αμύγδαλα μπάρου περιέχουν επίσης υψηλό περιεχόμενο σε φυτικές ίνες (2, 10), οι οποίες ανέρχονται στο 12,5% (5) και υψηλά επίπεδα :
- σε ασβέστιο (2, 5),
- σε σίδηρο (2, 5, 6),
- σε φυτικό οξύ (5). Δείτε και το άρθρο "Φυτικό οξύ: από “αντιθρεπτικό”, παράγοντας πολλαπλής προστασίας της ανθρώπινης υγείας",
- σε τανίνες (5) ,
- σε βιταμίνη Ε (5, 10),
- σε ψευδάργυρο (2, 5, 6, 10),
- σε μαγνήσιο (2), και
- σε κάλιο (2)
Τα αμύγδαλα μπάρου έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα και σε άλλες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (3).
Μία μελέτη αξιολόγησε το θρεπτικό δυναμικό 18 βραζιλιάνικων φρούτων, και τα αμύγδαλα μπάρουν παρουσίασαν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, χαλκό, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο.
Ωστόσο, είχαν και την υψηλότερη συγκέντρωση φυτικού οξέος και τανινών, με αποτέλεσμα οι αναλογίες [φυτικό οξύ]/[σίδηρος] και [φυτικό οξύ]/[ψευδάργυρος] να ήταν υψηλότερες από τα άνω όρια, γεγονός που υποδηλώνει ότι η βιοδιαθεσιμότητα σιδήρου και ψευδάργυρου είναι χαμηλή σε αυτό το αμύγδαλο (14).
Κλείνοντας, το αλεύρι από τα αυτά τα αμύγδαλα αποτελεί μια εφικτή επιλογή για να αντικαταστήσει το αλεύρι σίτου σε κέικ χωρίς γλουτένη, βελτιώνοντας την διατροφική ποιότητα αυτών των κέικ (8), ενώ η απομονωμένη πρωτεΐνη από τα αμύγδαλα μπάρου παρουσίασε υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από την αντίστοιχη πρωτεΐνη σόγιας, καζεΐνης και αλβουμίνης (9).
4. ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
Συνολικά, υπήρξαν 5 μελέτες στην βάση δεδομένων της pubmed.
Ας τις δούμε μία προς μία.
- Το 2014 πραγματοποιήθηκε μια τυχαιοποιημένη, διασταυρούμενη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη σε 20 άτομα με ήπια υπερχοληστερολαιμία με στόχο να αξιολογήσει την επίδραση από τα αμύγδαλα μπάρου στο λιπιδαιμικό προφίλ (10).
Τα άτομα κατανεμήθηκαν τυχαία σε εναλλασσόμενες περιόδους και έλαβαν ανά περίοδο τα ακόλουθα: 20 γραμμάρια ανά ημέρα αμύγδαλα μπάρου ή εικονικό φάρμακο (1 κάψουλα αμύλου αραβοσίτου ανά ημέρα).
Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, τα αμύγδαλα μπάρου μείωσαν :
- 8,1% την ολική χοληστερόλη,
- 9,4% την χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL-c) (συγκριτικά 10 γραμμάρια από τα απλά αμύγδαλα μείωσαν την LDL χοληστερόλη κατά 30% (1)), και
- 8,1% την χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών μη-υψηλής πυκνότητας (non-HDL-c).
Στο συμπέρασμα τους οι ερευνητές αναφέρουν ότι "τα αμύγδαλα μπάρου ίσως μπορούν να συμπεριλαμβάνονται σε διατροφές για την μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου" (10).
- Το 2018 μία τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή διάρκειας 8 εβδομάδων που δημοσιεύτηκε (11) είχε ως στόχο να αξιολογήσει τις επιδράσεις μιας διατροφής ενισχυμένης με αμύγδαλα μπάρου στην σύνθεση του σώματος και στους δείκτες του μεταβολισμού των λιπιδίων σε 46 υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, οι οποίες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες:
α. η μία ομάδα έλαβε διατροφή ενισχυμένη με αμύγδαλα μπάρου, και
β. η άλλη ομάδα έλαβε διατροφή χωρίς αμύγδαλα μπάρου, αλλά με τις ίδιες θερμίδες.
Τα ευρήματα των ερευνητών έδειξαν ότι η τα αμύγδαλα μπάρου μείωσαν την περίμετρο της μέσης και αύξησαν τις συγκεντρώσεις λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL χοληστερόλη, η κοινώς λεγόμενη "καλή χοληστερόλη") σε σύγκριση με την διατροφή χωρίς αμύγδαλα μπάρου (11).
- Το 2019, η ίδια ομάδα ερευνητών που διενήργησε και την προηγούμενη μελέτη, έθεσε ως στόχο να αξιολογήσουν εάν τα αμύγδαλα μπαρου μπορούν να βελτιώσουν την φλεγμονώδη και αντιοξειδωτική κατάσταση σε 46 υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, οι οποίες έλαβαν τυχαία επί 8 εβδομάδες διατροφή ενισχυμένη με 20 γραμμάρια αμύγδαλα μπάρου (24 άτομα) ή διατροφή με εικονικό φάρμακο, χωρίς αμύγδαλα μπάρου, αλλά με τις ίδιες θερμίδες (22 άτομα) (5).
Σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο, στην ομάδα μπάρου αυξήθηκε η υπεροξειδάση της γλουταθειόνης (GPx), ενώ αυξήθηκε και η συγκέντρωση χαλκού στο πλάσμα (η χαμηλή διατροφική πρόσληψη χαλκού αυξάνει τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου σε υγιείς άνδρες).
Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στους υπόλοιπους δείκτες που αξιολογήθηκαν.
Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι στην υπεροξειδάση της γλουταθειόνης παρατηρήθηκε επίσης με την ημερήσια πρόσληψη ενός βραζιλιάνικου φυστικιού (Brazil nut) από ασθενείς σε αιμοκάθαρση και παχύσαρκες γυναίκες (5).
- Το 2020 δημοσιεύθηκε μία τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο διάρκειας 12 εβδομάδων (12), η οποία αξιολόγησε την επίδραση από το έλαιο αμυγδάλων μπάρου σε διάφορους δείκτες 29 ασθενών με χρόνια νεφροπάθεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
Η μία ομάδα (17 ασθενείς) έλαβε 5 γραμμάρια έλαιο αμυγδάλων μπάρου, και η άλλη ομάδα (12 ασθενείς) έλαβε εικονικό φάρμακο.
Οι ασθενείς ήταν ηλικίας 50,5 ± 2,2 ετών και ο μέσος χρόνος αιμοκάθαρσης ήταν 52,1 ± 42,6 μήνες.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι - σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο - η ομάδα που έλαβε έλαιο αμυγδάλων μπάρου μείωσε την συγκέντρωση του δείκτη us-CRP (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη).
Το έλαιο αμυγδάλων μπάρου δεν ήταν αποτελεσματικό στην βελτίωση της σύστασης του σώματος, του προφίλ λιπιδίων και του οξειδωτικού στρες (12).
- Έχει αναφερθεί ότι το 90% των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ανέφεραν, τουλάχιστον, ένα γαστρεντερικό σύμπτωμα.
Ο στόχος αυτής της μελέτης που διενεργήθηκε το 2021 ήταν να αξιολογήσει την επίδραση το έλαιο από αμύγδαλα μπάρου σε 35 ασθενών που υποβλήθηκαν σε αιμοκάθαρση (43% γυναίκες, 49,9 ± 12,4 ετών) που εντάχθηκαν σε μια μονή-τυφλή κλινική δοκιμή διάρκειας 12 εβδομάδων.
Η μία ομάδα έλαβε 10 κάψουλες (500 mg έκαστος) από έλαιο μετάλλων και ιχνοστοιχείων, και η άλλη ομάδα έλαβε έλαιο από αμύγδαλα μπάρου (10 κάψουλες, 500 mg έκαστος).
Τα ευρήματα έδειξαν ότι το έλαιο από αμύγδαλα μπάρου βελτίωσε τις κενώσεις και την δυσκολία κατά τις κενώσεις (σφίξιμο).
Αυτή η επίδραση ήταν ανεξάρτητη από την πρόσληψη φυτικών ινών και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας (13).
5. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Από ότι βλέπω, τα αμύγδαλα μπάρου δεν είναι ακόμα διαθέσιμα στην Ελλάδα, αλλά πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να κάνουν και αυτά την εμφάνιση τους.
Ο βασικός λόγος που θα ήταν καλό τις περισσότερες φορές να επιλέγουμε άλλους ξηρούς καρπούς είναι ότι δεν μπορούμε να καταναλώσουμε τα αμύγδαλα μπάρου ωμά (αλλά ψημένα) διότι περιέχουν ορισμένες ενώσεις που πρέπει να αδρανοποιηθούν πριν από την ανθρώπινη κατανάλωση, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσω της θερμότητας του ψησίματος (1), το οποίο δεν μειώνει τα αντιοξειδωτικά του, ακόμα και όταν κατά το ψήσιμο χρησιμοποιούνται υψηλές θερμοκρασίες (15).
Ωστόσο, ο λόγος που προτιμάται η κατανάλωση άψητων (και όχι ψημένων) ξηρών καρπών είναι λόγω αυξημένων γλυκοτοξινών που υπάρχουν στους ψημένους, οι οποίες είναι γνωστό ότι συμβάλλουν σε αυξημένο οξειδωτικό στρες και φλεγμονή (1).
Συνεπώς, τα άψητα αμύγδαλα μπάρου πρέπει να τα αποφεύγουμε, αλλά παράλληλα οι ψημένοι ξηροί καρποί πρέπει επίσης να αποφεύγονται.
Και, για αυτόν τον λόγο, το βέλτιστο είναι να επιλέγουμε τα αμύγδαλα μπάρου ψημένα, σε μικρές ποσότητες, και σε αραιά χρονικά διαστήματα ώστε να λαμβάνουμε τα θετικά που αναφέρθηκαν στις προηγούμενες ενότητες (3. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ + 4. ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ), αλλά ταυτόχρονα να μην επιβαρυνόμαστε από τις γλυκοτοξίνες που υπάρχουν στους ψημένους ξηρούς καρπούς.
Βέβαια, και για να τεθεί το σωστό πλαίσιο, οι ψημένοι ξηροί καρποί (και τα ψημένα αμύγδαλα μπάρου) είναι προτιμότεροι σε σύγκριση με τα ζωικά τρόφιμα.
Οι γλυκοτοξίνες υπάρχουν στα ωμά τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αλλά με το μαγείρεμα αυξάνονται. Τα τρία υψηλότερα επίπεδα γλυκοτοξινών που έχουν καταγραφεί είναι το μπέικον, τα χοτ ντογκ και το ψητό δέρμα κοτόπουλου στην σχάρα (1).
Παραπομπές:
1. Are Baruka Nuts the Healthiest Nut? Michael Greger M.D. FACLM November 8, 2021 Volume 55
https://nutritionfacts.org/video/are-baruka-nuts-the-healthiest-nut/
2. J Food Sci Technol . 2018 Jan;55(1):164-172. doi: 10.1007/s13197-017-2876-1. Epub 2017 Nov 20. Characterization of baru nut ( Dipteryx alata Vog) flour and its application in reduced-fat cupcakes Camila de Souza Paglarini, Mayara de Souza Queirós, Silvia Satie Tuyama, Ana Claúdia Varanda Moreira, Yoon Kil Chang, Caroline Joy Steel
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29358807/
3. J Food Sci Technol . 2015 Mar;52(3):1712-7. doi: 10.1007/s13197-013-1134-4. Epub 2013 Aug 14. Quality of granola prepared with dried caju-do-cerrado (Anacardium othonianum Rizz) and baru almonds (Dipteryx alata Vog) Priscila Laís C Souza, Mara R Silva
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25745245
4. Food Res Int . 2020 May;131:109026. doi: 10.1016/j.foodres.2020.109026. Epub 2020 Jan 24. Identification of functional compounds in baru (Dipteryx alata Vog.) nuts: Nutritional value, volatile and phenolic composition, antioxidant activity and antiproliferative effect Sheila C Oliveira-Alves, Rafaela Sofia Pereira, Ana Bárbara Pereira, António Ferreira, Elsa Mecha, Andreia B Silva, Ana Teresa Serra, Maria R Bronze
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32247467/
5. Randomized Controlled Trial Nutrients . 2019 Jul 30;11(8):1750. doi: 10.3390/nu11081750. Baru Almonds Increase the Activity of Glutathione Peroxidase in Overweight and Obese Women: A Randomized, Placebo-Controlled Trial Rávila Graziany Machado de Souza, Aline Corado Gomes, Anderson Marliere Navarro, Luiz Carlos da Cunha, Marina Alves Coelho Silva, Fernando Barbosa Junior, João Felipe Mota
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31366053
6. J Sci Food Agric . 2010 Aug 15;90(10):1650-5. doi: 10.1002/jsfa.3997. Nutritional composition and protein value of the baru (Dipteryx alata Vog.) almond from the Brazilian Savanna Daniela C Fernandes, Jullyana B Freitas, Ludmila P Czeder, Maria Margareth V Naves
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20564449
7. Nat Prod Res . 2021 Oct 7;1-7. doi: 10.1080/14786419.2021.1984909. Online ahead of print. In vitro antioxidant and wound healing properties of baru nut extract ( Dipteryx alata Vog.) in pulmonary epithelial cells for therapeutic application in chronic pulmonary obstructive disease (COPD) Julia Cedran Coco, Janaína Artem Ataide, Johannes A Sake, Elias Basile Tambourgi, Carsten Ehrhardt, Priscila Gava Mazzola
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34618614/
8. Plant Foods Hum Nutr . 2015 Mar;70(1):50-5. doi: 10.1007/s11130-014-0460-7. Use of baru (Brazilian almond) waste from physical extraction of oil to produce gluten free cakes Lívia de Lacerda de Oliveira Pineli, Lorena Andrade de Aguiar, Guilherme Theodoro de Oliveira, Raquel Braz Assunção Botelho, Maria do Desterro Ferreira Pereira Ibiapina, Herbert Cavalcanti de Lima, Ana Maria Costa
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25577329/
9. Comparative Study J Sci Food Agric . 2017 Jan;97(1):151-157. doi: 10.1002/jsfa.7702. Epub 2016 Apr 13. Preparation and characterization of baru (Dipteryx alata Vog) nut protein isolate and comparison of its physico-chemical properties with commercial animal and plant protein isolates Ângela A Nunes, Simone P Favaro, Cesar H B Miranda, Valdir A Neves
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26954302
10 Randomized Controlled Trial Nutr Metab Cardiovasc Dis . 2014 Dec;24(12):1330-6. doi: 10.1016/j.numecd.2014.07.002. Epub 2014 Jul 18. Baru almond improves lipid profile in mildly hypercholesterolemic subjects: a randomized, controlled, crossover study A P N Bento, C Cominetti, A Simões Filho, M M V Naves
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25149894/
11. Randomized Controlled Trial Nutrition . 2018 Nov;55-56:154-160. doi: 10.1016/j.nut.2018.06.001. Epub 2018 Jun 8. A baru almond-enriched diet reduces abdominal adiposity and improves high-density lipoprotein concentrations: a randomized, placebo-controlled trial Rávila Graziany Machado de Souza, Aline Corado Gomes, Inar Alves de Castro, João Felipe Mota
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30086484/
12. Randomized Controlled Trial Complement Ther Med . 2020 Aug;52:102479. doi: 10.1016/j.ctim.2020.102479. Epub 2020 Jun 11. Effects of baru almond oil (Dipteryx alata Vog.) supplementation on body composition, inflammation, oxidative stress, lipid profile, and plasma fatty acids of hemodialysis patients: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial Raquel M Schincaglia, Lilian Cuppari, Hiasmin F S Neri, Dennys E Cintra, Marcella R Sant'Ana, João F Mota
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32951729/
13. Evid Based Complement Alternat Med . 2021 May 26;2021:3187305. doi: 10.1155/2021/3187305. eCollection 2021. The Effect of Baru ( Dypterix alata Vog.) Almond Oil on Markers of Bowel Habits in Hemodialysis Patients Raquel M Schincaglia, Gustavo D Pimentel, Maria do Rosário G Peixoto, Lilian Cuppari, João Felipe Mota
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34135977/
14. Comparative Study Int J Food Sci Nutr . 2009;60 Suppl 7:180-90. doi: 10.1080/09637480902789342. Epub 2009 Apr 6. Minerals, phytic acid and tannin contents of 18 fruits from the Brazilian savanna Alinne M F Marin, Egle M A Siqueira, Sandra F Arruda
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19353365/
15. J Food Sci Technol . 2018 Jan;55(1):164-172. doi: 10.1007/s13197-017-2876-1. Epub 2017 Nov 20. Characterization of baru nut ( Dipteryx alata Vog) flour and its application in reduced-fat cupcakes Camila de Souza Paglarini, Mayara de Souza Queirós, Silvia Satie Tuyama, Ana Claúdia Varanda Moreira, Yoon Kil Chang, Caroline Joy Steel
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29358807/
Στο πρόσφατο βίντεο του, ο ιατρός Michael Greger αναφέρει ότι υπάρχει ένας νέο είδος ξηρού καρπού στην αγορά που ονομάζεται "αμύγδαλο μπάρου" (baru almond) (1).
Συνεπώς, αυτό σημαίνει ότι έκανα μία ακόμα προσθήκη στην λίστα με τις ονομασίες ξηρών καρπών, και για αυτόν τον λόγο αποφάσισα να κάνω μία σχετική αναζήτηση στην ιστοσελίδα pubmed.gov ώστε να μάθω περισσότερα για αυτά τα αμύγδαλα.
Χρησιμοποίησα την λέξη-κλειδί "baru AND (nut OR almond)", προέκυψαν 19 αποτελέσματα, και στην συνέχεια παραθέτω εκείνα που έκρινα ότι είναι πιο ενδιαφέροντα από αυτές τις λίγες μελέτες που αναφέρουν τις βιολογικές τους ιδιότητες και τα οφέλη τους για την υγεία.
2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Tα μπάρου (Dipteryx alata Vog.) είναι ένα αυτοφυές φυτικό είδος από την βραζιλιάνικη σαβάνα (2), στην οποία βρίσκεται η πλουσιότερη χλωρίδα σαβάνας στον κόσμο (3).
Τα μπάρου καταναλώνονται ευρέως στην Βραζιλία (4), και παράγουν έναν βρώσιμο σκούρο καφέ σπόρο, που ονομάζονται “αμύγδαλα μπάρου” (5).
Πιο συγκεκριμένα, Το μπάρου αποτελείται από ένα λεπτό, σκούρο καφέ κέλυφος, το οποίο περιέχει έναν γλυκό και στυπτικό πολτό του ίδιου χρώματος, ο οποίος περιβάλλει ένα μόνο σκληρό και βρώσιμο αμύγδαλο, λευκού έως κρεμ χρώματος, που περιβάλλεται από μία σκούρο καφέ φλούδα (2).
3. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
Υπάρχουν σχετικά λίγες πληροφορίες για την χημική σύνθεση και την διατροφική αξία από τα αμύγδαλα μπάρου (6).
Είναι πλούσια σε φαινόλες (7) και άλλα αντιοξειδωτικά (4, 7, 11), και έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια (419,7 γραμμάρια ανά κιλό), με έμφαση στα ακόρεστα λιπαρά οξέα (3), ιδιαίτερα στο ελαϊκό οξύ, το οποίο κυμαίνεται από 47,2% (4) έως 48,3% (3).
Τα αμύγδαλα μπάρου περιέχουν υψηλές ποσότητες :
- σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA), τα οποία ανέρχονται στο 51% (5),
- σε πολυοακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA), τα οποία ανέρχονται στο 31% (5), και
- σε πρωτεΐνες, οι οποίες ανέρχονται στο 30% (5), με καλή πεπτικότητα (2), και σημαντική περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα: 403,2 γραμμάρια ανά κιλό πρωτεΐνης (3). Μία άλλη μελέτη αναφέρει 23,8% έως 28,1%, και τα αμινοξέα διέφεραν ανάλογα με την περιοχή προέλευσης (6).
Επίσης, περιέχουν χαμηλές ποσότητες :
- κορεσμένων λιπαρών οξέων (SFA), τα οποία ανέρχονται στο 12% (5), και
- υδατανθράκων, οι οποίοι ανέρχονται στο 12% (5).
Τα αμύγδαλα μπάρου περιέχουν επίσης υψηλό περιεχόμενο σε φυτικές ίνες (2, 10), οι οποίες ανέρχονται στο 12,5% (5) και υψηλά επίπεδα :
- σε ασβέστιο (2, 5),
- σε σίδηρο (2, 5, 6),
- σε φυτικό οξύ (5). Δείτε και το άρθρο "Φυτικό οξύ: από “αντιθρεπτικό”, παράγοντας πολλαπλής προστασίας της ανθρώπινης υγείας",
- σε τανίνες (5) ,
- σε βιταμίνη Ε (5, 10),
- σε ψευδάργυρο (2, 5, 6, 10),
- σε μαγνήσιο (2), και
- σε κάλιο (2)
Τα αμύγδαλα μπάρου έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα και σε άλλες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (3).
Μία μελέτη αξιολόγησε το θρεπτικό δυναμικό 18 βραζιλιάνικων φρούτων, και τα αμύγδαλα μπάρουν παρουσίασαν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, χαλκό, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο.
Ωστόσο, είχαν και την υψηλότερη συγκέντρωση φυτικού οξέος και τανινών, με αποτέλεσμα οι αναλογίες [φυτικό οξύ]/[σίδηρος] και [φυτικό οξύ]/[ψευδάργυρος] να ήταν υψηλότερες από τα άνω όρια, γεγονός που υποδηλώνει ότι η βιοδιαθεσιμότητα σιδήρου και ψευδάργυρου είναι χαμηλή σε αυτό το αμύγδαλο (14).
Κλείνοντας, το αλεύρι από τα αυτά τα αμύγδαλα αποτελεί μια εφικτή επιλογή για να αντικαταστήσει το αλεύρι σίτου σε κέικ χωρίς γλουτένη, βελτιώνοντας την διατροφική ποιότητα αυτών των κέικ (8), ενώ η απομονωμένη πρωτεΐνη από τα αμύγδαλα μπάρου παρουσίασε υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από την αντίστοιχη πρωτεΐνη σόγιας, καζεΐνης και αλβουμίνης (9).
4. ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
Συνολικά, υπήρξαν 5 μελέτες στην βάση δεδομένων της pubmed.
Ας τις δούμε μία προς μία.
- Το 2014 πραγματοποιήθηκε μια τυχαιοποιημένη, διασταυρούμενη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη σε 20 άτομα με ήπια υπερχοληστερολαιμία με στόχο να αξιολογήσει την επίδραση από τα αμύγδαλα μπάρου στο λιπιδαιμικό προφίλ (10).
Τα άτομα κατανεμήθηκαν τυχαία σε εναλλασσόμενες περιόδους και έλαβαν ανά περίοδο τα ακόλουθα: 20 γραμμάρια ανά ημέρα αμύγδαλα μπάρου ή εικονικό φάρμακο (1 κάψουλα αμύλου αραβοσίτου ανά ημέρα).
Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, τα αμύγδαλα μπάρου μείωσαν :
- 8,1% την ολική χοληστερόλη,
- 9,4% την χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL-c) (συγκριτικά 10 γραμμάρια από τα απλά αμύγδαλα μείωσαν την LDL χοληστερόλη κατά 30% (1)), και
- 8,1% την χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών μη-υψηλής πυκνότητας (non-HDL-c).
Στο συμπέρασμα τους οι ερευνητές αναφέρουν ότι "τα αμύγδαλα μπάρου ίσως μπορούν να συμπεριλαμβάνονται σε διατροφές για την μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου" (10).
- Το 2018 μία τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή διάρκειας 8 εβδομάδων που δημοσιεύτηκε (11) είχε ως στόχο να αξιολογήσει τις επιδράσεις μιας διατροφής ενισχυμένης με αμύγδαλα μπάρου στην σύνθεση του σώματος και στους δείκτες του μεταβολισμού των λιπιδίων σε 46 υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, οι οποίες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες:
α. η μία ομάδα έλαβε διατροφή ενισχυμένη με αμύγδαλα μπάρου, και
β. η άλλη ομάδα έλαβε διατροφή χωρίς αμύγδαλα μπάρου, αλλά με τις ίδιες θερμίδες.
Τα ευρήματα των ερευνητών έδειξαν ότι η τα αμύγδαλα μπάρου μείωσαν την περίμετρο της μέσης και αύξησαν τις συγκεντρώσεις λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL χοληστερόλη, η κοινώς λεγόμενη "καλή χοληστερόλη") σε σύγκριση με την διατροφή χωρίς αμύγδαλα μπάρου (11).
- Το 2019, η ίδια ομάδα ερευνητών που διενήργησε και την προηγούμενη μελέτη, έθεσε ως στόχο να αξιολογήσουν εάν τα αμύγδαλα μπαρου μπορούν να βελτιώσουν την φλεγμονώδη και αντιοξειδωτική κατάσταση σε 46 υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, οι οποίες έλαβαν τυχαία επί 8 εβδομάδες διατροφή ενισχυμένη με 20 γραμμάρια αμύγδαλα μπάρου (24 άτομα) ή διατροφή με εικονικό φάρμακο, χωρίς αμύγδαλα μπάρου, αλλά με τις ίδιες θερμίδες (22 άτομα) (5).
Σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο, στην ομάδα μπάρου αυξήθηκε η υπεροξειδάση της γλουταθειόνης (GPx), ενώ αυξήθηκε και η συγκέντρωση χαλκού στο πλάσμα (η χαμηλή διατροφική πρόσληψη χαλκού αυξάνει τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου σε υγιείς άνδρες).
Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στους υπόλοιπους δείκτες που αξιολογήθηκαν.
Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι στην υπεροξειδάση της γλουταθειόνης παρατηρήθηκε επίσης με την ημερήσια πρόσληψη ενός βραζιλιάνικου φυστικιού (Brazil nut) από ασθενείς σε αιμοκάθαρση και παχύσαρκες γυναίκες (5).
- Το 2020 δημοσιεύθηκε μία τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο διάρκειας 12 εβδομάδων (12), η οποία αξιολόγησε την επίδραση από το έλαιο αμυγδάλων μπάρου σε διάφορους δείκτες 29 ασθενών με χρόνια νεφροπάθεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
Η μία ομάδα (17 ασθενείς) έλαβε 5 γραμμάρια έλαιο αμυγδάλων μπάρου, και η άλλη ομάδα (12 ασθενείς) έλαβε εικονικό φάρμακο.
Οι ασθενείς ήταν ηλικίας 50,5 ± 2,2 ετών και ο μέσος χρόνος αιμοκάθαρσης ήταν 52,1 ± 42,6 μήνες.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι - σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο - η ομάδα που έλαβε έλαιο αμυγδάλων μπάρου μείωσε την συγκέντρωση του δείκτη us-CRP (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη).
Το έλαιο αμυγδάλων μπάρου δεν ήταν αποτελεσματικό στην βελτίωση της σύστασης του σώματος, του προφίλ λιπιδίων και του οξειδωτικού στρες (12).
- Έχει αναφερθεί ότι το 90% των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ανέφεραν, τουλάχιστον, ένα γαστρεντερικό σύμπτωμα.
Ο στόχος αυτής της μελέτης που διενεργήθηκε το 2021 ήταν να αξιολογήσει την επίδραση το έλαιο από αμύγδαλα μπάρου σε 35 ασθενών που υποβλήθηκαν σε αιμοκάθαρση (43% γυναίκες, 49,9 ± 12,4 ετών) που εντάχθηκαν σε μια μονή-τυφλή κλινική δοκιμή διάρκειας 12 εβδομάδων.
Η μία ομάδα έλαβε 10 κάψουλες (500 mg έκαστος) από έλαιο μετάλλων και ιχνοστοιχείων, και η άλλη ομάδα έλαβε έλαιο από αμύγδαλα μπάρου (10 κάψουλες, 500 mg έκαστος).
Τα ευρήματα έδειξαν ότι το έλαιο από αμύγδαλα μπάρου βελτίωσε τις κενώσεις και την δυσκολία κατά τις κενώσεις (σφίξιμο).
Αυτή η επίδραση ήταν ανεξάρτητη από την πρόσληψη φυτικών ινών και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας (13).
5. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Από ότι βλέπω, τα αμύγδαλα μπάρου δεν είναι ακόμα διαθέσιμα στην Ελλάδα, αλλά πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να κάνουν και αυτά την εμφάνιση τους.
Ο βασικός λόγος που θα ήταν καλό τις περισσότερες φορές να επιλέγουμε άλλους ξηρούς καρπούς είναι ότι δεν μπορούμε να καταναλώσουμε τα αμύγδαλα μπάρου ωμά (αλλά ψημένα) διότι περιέχουν ορισμένες ενώσεις που πρέπει να αδρανοποιηθούν πριν από την ανθρώπινη κατανάλωση, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσω της θερμότητας του ψησίματος (1), το οποίο δεν μειώνει τα αντιοξειδωτικά του, ακόμα και όταν κατά το ψήσιμο χρησιμοποιούνται υψηλές θερμοκρασίες (15).
Ωστόσο, ο λόγος που προτιμάται η κατανάλωση άψητων (και όχι ψημένων) ξηρών καρπών είναι λόγω αυξημένων γλυκοτοξινών που υπάρχουν στους ψημένους, οι οποίες είναι γνωστό ότι συμβάλλουν σε αυξημένο οξειδωτικό στρες και φλεγμονή (1).
Συνεπώς, τα άψητα αμύγδαλα μπάρου πρέπει να τα αποφεύγουμε, αλλά παράλληλα οι ψημένοι ξηροί καρποί πρέπει επίσης να αποφεύγονται.
Και, για αυτόν τον λόγο, το βέλτιστο είναι να επιλέγουμε τα αμύγδαλα μπάρου ψημένα, σε μικρές ποσότητες, και σε αραιά χρονικά διαστήματα ώστε να λαμβάνουμε τα θετικά που αναφέρθηκαν στις προηγούμενες ενότητες (3. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ + 4. ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ), αλλά ταυτόχρονα να μην επιβαρυνόμαστε από τις γλυκοτοξίνες που υπάρχουν στους ψημένους ξηρούς καρπούς.
Βέβαια, και για να τεθεί το σωστό πλαίσιο, οι ψημένοι ξηροί καρποί (και τα ψημένα αμύγδαλα μπάρου) είναι προτιμότεροι σε σύγκριση με τα ζωικά τρόφιμα.
Οι γλυκοτοξίνες υπάρχουν στα ωμά τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αλλά με το μαγείρεμα αυξάνονται. Τα τρία υψηλότερα επίπεδα γλυκοτοξινών που έχουν καταγραφεί είναι το μπέικον, τα χοτ ντογκ και το ψητό δέρμα κοτόπουλου στην σχάρα (1).
Παραπομπές:
1. Are Baruka Nuts the Healthiest Nut? Michael Greger M.D. FACLM November 8, 2021 Volume 55
https://nutritionfacts.org/video/are-baruka-nuts-the-healthiest-nut/
2. J Food Sci Technol . 2018 Jan;55(1):164-172. doi: 10.1007/s13197-017-2876-1. Epub 2017 Nov 20. Characterization of baru nut ( Dipteryx alata Vog) flour and its application in reduced-fat cupcakes Camila de Souza Paglarini, Mayara de Souza Queirós, Silvia Satie Tuyama, Ana Claúdia Varanda Moreira, Yoon Kil Chang, Caroline Joy Steel
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29358807/
3. J Food Sci Technol . 2015 Mar;52(3):1712-7. doi: 10.1007/s13197-013-1134-4. Epub 2013 Aug 14. Quality of granola prepared with dried caju-do-cerrado (Anacardium othonianum Rizz) and baru almonds (Dipteryx alata Vog) Priscila Laís C Souza, Mara R Silva
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25745245
4. Food Res Int . 2020 May;131:109026. doi: 10.1016/j.foodres.2020.109026. Epub 2020 Jan 24. Identification of functional compounds in baru (Dipteryx alata Vog.) nuts: Nutritional value, volatile and phenolic composition, antioxidant activity and antiproliferative effect Sheila C Oliveira-Alves, Rafaela Sofia Pereira, Ana Bárbara Pereira, António Ferreira, Elsa Mecha, Andreia B Silva, Ana Teresa Serra, Maria R Bronze
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32247467/
5. Randomized Controlled Trial Nutrients . 2019 Jul 30;11(8):1750. doi: 10.3390/nu11081750. Baru Almonds Increase the Activity of Glutathione Peroxidase in Overweight and Obese Women: A Randomized, Placebo-Controlled Trial Rávila Graziany Machado de Souza, Aline Corado Gomes, Anderson Marliere Navarro, Luiz Carlos da Cunha, Marina Alves Coelho Silva, Fernando Barbosa Junior, João Felipe Mota
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31366053
6. J Sci Food Agric . 2010 Aug 15;90(10):1650-5. doi: 10.1002/jsfa.3997. Nutritional composition and protein value of the baru (Dipteryx alata Vog.) almond from the Brazilian Savanna Daniela C Fernandes, Jullyana B Freitas, Ludmila P Czeder, Maria Margareth V Naves
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20564449
7. Nat Prod Res . 2021 Oct 7;1-7. doi: 10.1080/14786419.2021.1984909. Online ahead of print. In vitro antioxidant and wound healing properties of baru nut extract ( Dipteryx alata Vog.) in pulmonary epithelial cells for therapeutic application in chronic pulmonary obstructive disease (COPD) Julia Cedran Coco, Janaína Artem Ataide, Johannes A Sake, Elias Basile Tambourgi, Carsten Ehrhardt, Priscila Gava Mazzola
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34618614/
8. Plant Foods Hum Nutr . 2015 Mar;70(1):50-5. doi: 10.1007/s11130-014-0460-7. Use of baru (Brazilian almond) waste from physical extraction of oil to produce gluten free cakes Lívia de Lacerda de Oliveira Pineli, Lorena Andrade de Aguiar, Guilherme Theodoro de Oliveira, Raquel Braz Assunção Botelho, Maria do Desterro Ferreira Pereira Ibiapina, Herbert Cavalcanti de Lima, Ana Maria Costa
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25577329/
9. Comparative Study J Sci Food Agric . 2017 Jan;97(1):151-157. doi: 10.1002/jsfa.7702. Epub 2016 Apr 13. Preparation and characterization of baru (Dipteryx alata Vog) nut protein isolate and comparison of its physico-chemical properties with commercial animal and plant protein isolates Ângela A Nunes, Simone P Favaro, Cesar H B Miranda, Valdir A Neves
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26954302
10 Randomized Controlled Trial Nutr Metab Cardiovasc Dis . 2014 Dec;24(12):1330-6. doi: 10.1016/j.numecd.2014.07.002. Epub 2014 Jul 18. Baru almond improves lipid profile in mildly hypercholesterolemic subjects: a randomized, controlled, crossover study A P N Bento, C Cominetti, A Simões Filho, M M V Naves
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25149894/
11. Randomized Controlled Trial Nutrition . 2018 Nov;55-56:154-160. doi: 10.1016/j.nut.2018.06.001. Epub 2018 Jun 8. A baru almond-enriched diet reduces abdominal adiposity and improves high-density lipoprotein concentrations: a randomized, placebo-controlled trial Rávila Graziany Machado de Souza, Aline Corado Gomes, Inar Alves de Castro, João Felipe Mota
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30086484/
12. Randomized Controlled Trial Complement Ther Med . 2020 Aug;52:102479. doi: 10.1016/j.ctim.2020.102479. Epub 2020 Jun 11. Effects of baru almond oil (Dipteryx alata Vog.) supplementation on body composition, inflammation, oxidative stress, lipid profile, and plasma fatty acids of hemodialysis patients: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial Raquel M Schincaglia, Lilian Cuppari, Hiasmin F S Neri, Dennys E Cintra, Marcella R Sant'Ana, João F Mota
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32951729/
13. Evid Based Complement Alternat Med . 2021 May 26;2021:3187305. doi: 10.1155/2021/3187305. eCollection 2021. The Effect of Baru ( Dypterix alata Vog.) Almond Oil on Markers of Bowel Habits in Hemodialysis Patients Raquel M Schincaglia, Gustavo D Pimentel, Maria do Rosário G Peixoto, Lilian Cuppari, João Felipe Mota
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34135977/
14. Comparative Study Int J Food Sci Nutr . 2009;60 Suppl 7:180-90. doi: 10.1080/09637480902789342. Epub 2009 Apr 6. Minerals, phytic acid and tannin contents of 18 fruits from the Brazilian savanna Alinne M F Marin, Egle M A Siqueira, Sandra F Arruda
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19353365/
15. J Food Sci Technol . 2018 Jan;55(1):164-172. doi: 10.1007/s13197-017-2876-1. Epub 2017 Nov 20. Characterization of baru nut ( Dipteryx alata Vog) flour and its application in reduced-fat cupcakes Camila de Souza Paglarini, Mayara de Souza Queirós, Silvia Satie Tuyama, Ana Claúdia Varanda Moreira, Yoon Kil Chang, Caroline Joy Steel
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29358807/