29/3/2022.
ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ
Αλτσχάιμερ συμπληρωματική θεραπεία με βότανα
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ 3. ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ 4. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 5. ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ Παραπομπές (15) |
Σύμφωνα με δεδομένα από μελέτες σε ανθρώπους (μελέτες παρατήρησης αλλά και μελέτες παρέμβασης), τα βότανα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με την σειρά.
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Για τη νόσο Αλτσχάιμερ, μία νόσο που περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Alois Alzheimer το 1906 (1), ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Nature, ξεκινάει με τον εξής τρόπο (2):
Η ομίχλη που τυλίγει τόσους πολλούς ανθρώπους καθώς γερνούν, αποκόπτοντας τους από τις αναμνήσεις τους και άρα από την ταυτότητα τους, θεωρείτο ως ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης.
Ωστόσο, όποιος άνθρωπος έχει δει ένα αγαπημένο του πρόσωπο να γλιστρά πίσω από τις βαριές κουρτίνες της ασθένειας που σήμερα αποκαλούμε νόσο Αλτσχάιμερ, αυτή η κατάπτωση μόνο φυσιολογική δεν φαίνεται να είναι.
Τι είδους μαζική δυσλειτουργία στον εγκέφαλο μπορεί να αποτελέσει την αιτία ώστε ένα δραστήριο, εύρωστο, και πνευματώδες άτομο να βρίσκεται σε μία κατάσταση μόνιμης σύγχυσης ; (2)
Το διακύβευμα είναι μεγάλο.
Η νόσος Αλτσχάιμερ επιφέρει τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης (3)
2. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ
Υπάρχουν 8 κύριες αιτίες άνοιας.
Από αυτές, η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή αιτία και αντιπροσωπεύει περίπου το 60 έως 80% των περιπτώσεων (3).
Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι παθολογικές αλλαγές που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ ξεκινούν αρκετά χρόνια νωρίτερα (4), ενώ μελέτες δείχνουν ότι το τυπικό προσδόκιμο ζωής μετά την διάγνωση είναι τρία έως εννέα χρόνια, παρά την διαφορετική ταχύτητα εξέλιξης σε διαφορετικά άτομα (3).
Αν και η νόσος Αλτσχάιμερ θεωρείται συνήθως γνωστική διαταραχή, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με νόσο Αλτσχάιμερ αναπτύσσουν νευροψυχιατρικά συμπτώματα σε κάποιο στάδιο της νόσου τους (5).
Από όλα τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα, η κατάθλιψη και η απάθεια είναι τα πιο συχνά παρατηρούμενα συμπτώματα σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση και πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ (5).
Καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι αυταπάτες, οι ψευδαισθήσεις και η επιθετικότητα γίνονται πιο συχνές, ενώ η απάθεια είναι το πιο επίμονο και συχνό νευροψυχιατρικό σύμπτωμα σε όλα τα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ (5).
3. ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ
οικονομικό κόστος:
Το κόστος που σχετίζεται με την άνοια υπερβαίνει αυτό των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου, και συνήθως καταβάλλεται απευθείας από τις οικογένειες(6), οι οποίες συχνά πρέπει να τραβήξουν χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους, να περιορίσουν την αγορά τροφίμων και να μειώσουν τις προσωπικές τους επισκέψεις στο ιατρό (7).
Επίσης, η νόσος Αλτσχάιμερ εξαντλεί όχι μόνο τα άτομα και τις οικογένειες τους, αλλά και τις κοινωνίες, με το κόστος της περίθαλψης και της χαμένης παραγωγικότητας να ξεπερνά - μόνο στις ΗΠΑ - τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως (2), το οποίο αναμένεται το 2050 να φτάσει τα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια (8).
Περίπου τα μισά άτομα με άνοια μετακομίζουν σε εγκαταστάσεις υποβοηθούμενης διαβίωσης εντός 2-3 ετών μετά τη διάγνωση (15).
εργατοώρες:
Το 2015, μόνο στις ΗΠΑ περισσότερα από 15 εκατομμύρια οικογενειακά μέλη και άλλοι μη-αμειβόμενοι φροντιστές παρείχαν περίπου 18,1 δισεκατομμύρια ώρες φροντίδας σε άτομα με Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες, μια συνεισφορά που εκτιμάται σε περισσότερα από 221 δισεκατομμύρια δολάρια (7).
ρυθμός αύξησης:
Στις ΗΠΑ, μεταξύ 2000 και 2013, οι θάνατοι από εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο του προστάτη μειώθηκαν κατά 23%, 14% και 11%, αντίστοιχα, ενώ οι θάνατοι από τη νόσο Αλτσχάιμερ αυξήθηκαν κατά 71% (7).
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Αλτσχάιμερ του 2016, περίπου 47 εκατομμύρια άνθρωποι ταλαιπωρούνται από την άνοια παγκοσμίως.
Αυτός ο αριθμός αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050, καθώς το μέγεθος και το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω συνεχίζει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο (3).
Τα προαναφερόμενα ευρήματα υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη για λύσεις, και χρειάζονται επειγόντως θεραπείες τροποποίησης της νόσου Αλτσχάιμερ (1).
4. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Παρά το σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας που δημιουργεί η νόσος Αλτσχάιμερ, μόνο πέντε φαρμακευτικές θεραπείες έχουν εγκριθεί και αυτές περιορίζονται στον έλεγχο των συμπτωμάτων αντί να αλλάζουν την πορεία της νόσου (4).
Οι παρεμβάσεις με τα τρέχοντα φάρμακα, εάν ξεκινήσουν αρκετά νωρίς, ίσως στην καλύτερη περίπτωση να επιβραδύνουν τις θανατηφόρες παθοφυσιολογικές αλλοιώσεις, αλλά δεν μπορούν να αντιστρέψουν τη νευροεκφυλιστική διαδικασία (9).
Επιπρόσθετα, σχετικά λίγες κλινικές δοκιμές έχουν πραγματοποιηθεί για τη νόσο Αλτσχάιμερ την τελευταία δεκαετία, και αυτές είχαν ποσοστό αποτυχίας 99,6%.
Ως εκ τούτου, ο στόχος να επιτευχθεί θεραπεία, παραμένει δύσκολος (4).
Η μεγάλη ζημιά που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ στην κοινωνία, στους ασθενείς και στις οικογένειες τους, παρακινεί τους ερευνητές σε διαφορετικούς τομείς να μελετήσουν τους παράγοντες κινδύνου και τους πιθανούς τρόπους πρόληψης και παρέμβασης (3).
5. ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ
Ελλείψει ικανοποιητικών φαρμακολογικών θεραπειών, πολλά άτομα με άνοια και οι φροντιστές τους στρέφονται στην βοτανική ιατρική (10, 13), ενώ το ενδιαφέρον για την χρήση βοτανικών προϊόντων αυξάνεται μέρα με τη μέρα (11).
Φυσικά προϊόντα, όπως τα φαρμακευτικά φυτά, έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό για την αντιμετώπιση διαφόρων διαταραχών της μνήμης όπως αμνησία, άνοια, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον (11).
Η χορήγηση βοτάνων επιτρέπει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, λιγότερη τοξικότητα σε σύγκριση με την φαρμακευτική αγωγή και, το πιο σημαντικό, αποφεύγεται η αντοχή στα φάρμακα (12, 14).
Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο τα βότανα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν επικουρικά με τα φάρμακα (14).
Σκοπός:
Ο σκοπός της παρούσας ανάρτησης είναι να εντοπιστούν εκείνα τα βότανα που διαθέτουν την μεγαλύτερη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία.
Μεθοδολογία:
Πραγματοποιήθηκαν 2 βήματα:
1. καταγραφή βοτάνων:
Το πρώτο βήμα ήταν η καταγραφή των βοτάνων, η οποία έλαβε χώρα στις 26/3/2022.
Αρχικά, έγινε αναζήτηση στις ελληνικές ιστοσελίδες. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι εξής δύο: "βότανα για αλτσχάιμερ" και "αλτσχάιμερ θεραπεία με βότανα".
Στην συνέχεια, αναγνώστηκαν τα πρώτα 10 άρθρα, και κάθε φορά που αναφερόταν ένα βότανο, καταγραφόταν στον Πίνακα 1, με αλφαβητική σειρά.
Συνολικά, ο αριθμός βοτάνων που καταγράφηκε από τις ελληνικές ιστοσελίδες ήταν 14.
Στην συνέχεια, επαναλήφθηκε η αναζήτηση με τις προαναφερόμενες λέξεις κλειδιά στις αγγλόφωνες ιστοσελίδες, και αναγνώστηκαν εκ νέου τα πρώτα 10 άρθρα ώστε τα ευρήματα να καταγραφούν στον Πίνακα 2 με αλφαβητική σειρά.
Συνολικά, ο αριθμός βοτάνων που καταγράφηκε από αγγλόφωνες ιστοσελίδες ήταν 39.
Και, τέλος, έγινε μία ακόμα αναζήτηση στην βάση δεδομένων της ιστοσελίδας pubmed.gov (αμερικάνικη ιατρική βιβλιοθήκη). Η λέξη-κλειδί που χρησιμοποιήθηκε ήταν «alzheimer herb», και τo φίλτρο που χρησιμοποιήθηκε ήταν “best match”.
Αναγνώστηκαν οι περιλήψεις για τις πρώτες 20 δημοσιεύσεις.
Συνολικά, ο αριθμός βοτάνων που καταγράφηκε ήταν 13 (Πίνακας 3).
Ο λόγος που επιλέχθηκε να διενεργηθεί η αναζήτηση σε 3 διαφορετικές "δεξαμενές" (ελληνικά άρθρα, αγγλόφωνα άρθρα, δημοσιεύσεις από pubmed.gov) ήταν ο εξής:
θεώρησα ότι με αυτήν την μεθοδολογία θα υπήρχε μικρότερη πιθανότητα να ξεφύγει κάποιο σημαντικό βότανο για τη νόσο αλτσχάιμερ.
Και, πράγματι για τα πρώτα εννέα βότανα με τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιεύσεων, μόνο τα 3 από τα 9 αναφέρθηκαν και στις τρεις δεξαμενές δεδομένων. Τα υπόλοιπα 6 βότανα αναφέρθηκαν στις δύο από τις τρεις δεξαμενές ή ακόμα και μόνο σε μία εξ'αυτών.
2. έλεγχος σε pubmed.gov:
Το δεύτερο βήμα ήταν να γίνει έλεγχος στην ιστοσελίδα pubmed.gov, και να καταγραφεί ο αριθμός των σχετικών δημοσιεύσεων για το κάθε ένα από αυτά τα βότανα.
Η αναζήτηση έγινε συνδυαστικά, τόσο για την κοινή ονομασία, όσο και για την επιστημονική ονομασία.
Ευρήματα:
Από την ανάγνωση των ελληνικών άρθρων καταγράφηκαν 14 βότανα στον Πίνακα 1.
Από την ανάγνωση των αγγλόφωνων άρθρων καταγράφηκαν 39 βότανα στον Πίνακα 2.
Από την ανάγνωση των δημοσιεύσεων στην βάση δεδομένων της Pubmed καταγράφηκαν 13 βότανα στον Πίνακα 3.
Το άθροισμα από τους τρεις Πίνακες είναι 14 + 39 + 13 = 66 βότανα, αλλά αφού αφαιρέθηκαν οι διπλοεγγραφές και οι τριπλοεγγραφές, τα βότανα που παρέμειναν ήταν 49 (Πίνακας 4).
Η παράθεση τους στον Πίνακα 4 έγινε σύμφωνα με τον αριθμό δημοσιεύσεων στην βάση δεδομένων pubmed.gov (από τον μικρότερο προς τον υψηλότερο).
Σε αδρές γραμμές, τα βότανα θα μπορούσαν να χωριστούν σε δύο ομάδες:
Α. στην πρώτη ομάδα: όσα βότανα έχουν έως και 65 δημοσιεύσεις, δηλαδή τα 40 από τα 49 βότανα, και
Β. στην δεύτερη ομάδα: τα υπόλοιπα 9 βότανα, τα οποία έχουν από 78 δημοσιεύσεις και άνω. Πιο συγκεκριμένα :
- Τα βότανα Νο 6 έως 9 με περισσότερες από 78 δημοσιεύσεις το καθένα.
- Τα βότανα Νο 3 έως 5 με περισσότερες από 195 δημοσιεύσεις το καθένα.
- Τα βότανα Νο 1 και 2 με περισσότερες από 403 δημοσιεύσεις το καθένα.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με την σειρά.
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Για τη νόσο Αλτσχάιμερ, μία νόσο που περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Alois Alzheimer το 1906 (1), ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Nature, ξεκινάει με τον εξής τρόπο (2):
Η ομίχλη που τυλίγει τόσους πολλούς ανθρώπους καθώς γερνούν, αποκόπτοντας τους από τις αναμνήσεις τους και άρα από την ταυτότητα τους, θεωρείτο ως ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης.
Ωστόσο, όποιος άνθρωπος έχει δει ένα αγαπημένο του πρόσωπο να γλιστρά πίσω από τις βαριές κουρτίνες της ασθένειας που σήμερα αποκαλούμε νόσο Αλτσχάιμερ, αυτή η κατάπτωση μόνο φυσιολογική δεν φαίνεται να είναι.
Τι είδους μαζική δυσλειτουργία στον εγκέφαλο μπορεί να αποτελέσει την αιτία ώστε ένα δραστήριο, εύρωστο, και πνευματώδες άτομο να βρίσκεται σε μία κατάσταση μόνιμης σύγχυσης ; (2)
Το διακύβευμα είναι μεγάλο.
Η νόσος Αλτσχάιμερ επιφέρει τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης (3)
2. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ
Υπάρχουν 8 κύριες αιτίες άνοιας.
Από αυτές, η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή αιτία και αντιπροσωπεύει περίπου το 60 έως 80% των περιπτώσεων (3).
Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι παθολογικές αλλαγές που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ ξεκινούν αρκετά χρόνια νωρίτερα (4), ενώ μελέτες δείχνουν ότι το τυπικό προσδόκιμο ζωής μετά την διάγνωση είναι τρία έως εννέα χρόνια, παρά την διαφορετική ταχύτητα εξέλιξης σε διαφορετικά άτομα (3).
Αν και η νόσος Αλτσχάιμερ θεωρείται συνήθως γνωστική διαταραχή, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με νόσο Αλτσχάιμερ αναπτύσσουν νευροψυχιατρικά συμπτώματα σε κάποιο στάδιο της νόσου τους (5).
Από όλα τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα, η κατάθλιψη και η απάθεια είναι τα πιο συχνά παρατηρούμενα συμπτώματα σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση και πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ (5).
Καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι αυταπάτες, οι ψευδαισθήσεις και η επιθετικότητα γίνονται πιο συχνές, ενώ η απάθεια είναι το πιο επίμονο και συχνό νευροψυχιατρικό σύμπτωμα σε όλα τα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ (5).
3. ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ
οικονομικό κόστος:
Το κόστος που σχετίζεται με την άνοια υπερβαίνει αυτό των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου, και συνήθως καταβάλλεται απευθείας από τις οικογένειες(6), οι οποίες συχνά πρέπει να τραβήξουν χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους, να περιορίσουν την αγορά τροφίμων και να μειώσουν τις προσωπικές τους επισκέψεις στο ιατρό (7).
Επίσης, η νόσος Αλτσχάιμερ εξαντλεί όχι μόνο τα άτομα και τις οικογένειες τους, αλλά και τις κοινωνίες, με το κόστος της περίθαλψης και της χαμένης παραγωγικότητας να ξεπερνά - μόνο στις ΗΠΑ - τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως (2), το οποίο αναμένεται το 2050 να φτάσει τα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια (8).
Περίπου τα μισά άτομα με άνοια μετακομίζουν σε εγκαταστάσεις υποβοηθούμενης διαβίωσης εντός 2-3 ετών μετά τη διάγνωση (15).
εργατοώρες:
Το 2015, μόνο στις ΗΠΑ περισσότερα από 15 εκατομμύρια οικογενειακά μέλη και άλλοι μη-αμειβόμενοι φροντιστές παρείχαν περίπου 18,1 δισεκατομμύρια ώρες φροντίδας σε άτομα με Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες, μια συνεισφορά που εκτιμάται σε περισσότερα από 221 δισεκατομμύρια δολάρια (7).
ρυθμός αύξησης:
Στις ΗΠΑ, μεταξύ 2000 και 2013, οι θάνατοι από εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο του προστάτη μειώθηκαν κατά 23%, 14% και 11%, αντίστοιχα, ενώ οι θάνατοι από τη νόσο Αλτσχάιμερ αυξήθηκαν κατά 71% (7).
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Αλτσχάιμερ του 2016, περίπου 47 εκατομμύρια άνθρωποι ταλαιπωρούνται από την άνοια παγκοσμίως.
Αυτός ο αριθμός αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050, καθώς το μέγεθος και το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω συνεχίζει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο (3).
Τα προαναφερόμενα ευρήματα υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη για λύσεις, και χρειάζονται επειγόντως θεραπείες τροποποίησης της νόσου Αλτσχάιμερ (1).
4. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Παρά το σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας που δημιουργεί η νόσος Αλτσχάιμερ, μόνο πέντε φαρμακευτικές θεραπείες έχουν εγκριθεί και αυτές περιορίζονται στον έλεγχο των συμπτωμάτων αντί να αλλάζουν την πορεία της νόσου (4).
Οι παρεμβάσεις με τα τρέχοντα φάρμακα, εάν ξεκινήσουν αρκετά νωρίς, ίσως στην καλύτερη περίπτωση να επιβραδύνουν τις θανατηφόρες παθοφυσιολογικές αλλοιώσεις, αλλά δεν μπορούν να αντιστρέψουν τη νευροεκφυλιστική διαδικασία (9).
Επιπρόσθετα, σχετικά λίγες κλινικές δοκιμές έχουν πραγματοποιηθεί για τη νόσο Αλτσχάιμερ την τελευταία δεκαετία, και αυτές είχαν ποσοστό αποτυχίας 99,6%.
Ως εκ τούτου, ο στόχος να επιτευχθεί θεραπεία, παραμένει δύσκολος (4).
Η μεγάλη ζημιά που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ στην κοινωνία, στους ασθενείς και στις οικογένειες τους, παρακινεί τους ερευνητές σε διαφορετικούς τομείς να μελετήσουν τους παράγοντες κινδύνου και τους πιθανούς τρόπους πρόληψης και παρέμβασης (3).
5. ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ
Ελλείψει ικανοποιητικών φαρμακολογικών θεραπειών, πολλά άτομα με άνοια και οι φροντιστές τους στρέφονται στην βοτανική ιατρική (10, 13), ενώ το ενδιαφέρον για την χρήση βοτανικών προϊόντων αυξάνεται μέρα με τη μέρα (11).
Φυσικά προϊόντα, όπως τα φαρμακευτικά φυτά, έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό για την αντιμετώπιση διαφόρων διαταραχών της μνήμης όπως αμνησία, άνοια, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον (11).
Η χορήγηση βοτάνων επιτρέπει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, λιγότερη τοξικότητα σε σύγκριση με την φαρμακευτική αγωγή και, το πιο σημαντικό, αποφεύγεται η αντοχή στα φάρμακα (12, 14).
Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο τα βότανα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν επικουρικά με τα φάρμακα (14).
Σκοπός:
Ο σκοπός της παρούσας ανάρτησης είναι να εντοπιστούν εκείνα τα βότανα που διαθέτουν την μεγαλύτερη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία.
Μεθοδολογία:
Πραγματοποιήθηκαν 2 βήματα:
1. καταγραφή βοτάνων:
Το πρώτο βήμα ήταν η καταγραφή των βοτάνων, η οποία έλαβε χώρα στις 26/3/2022.
Αρχικά, έγινε αναζήτηση στις ελληνικές ιστοσελίδες. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι εξής δύο: "βότανα για αλτσχάιμερ" και "αλτσχάιμερ θεραπεία με βότανα".
Στην συνέχεια, αναγνώστηκαν τα πρώτα 10 άρθρα, και κάθε φορά που αναφερόταν ένα βότανο, καταγραφόταν στον Πίνακα 1, με αλφαβητική σειρά.
Συνολικά, ο αριθμός βοτάνων που καταγράφηκε από τις ελληνικές ιστοσελίδες ήταν 14.
Στην συνέχεια, επαναλήφθηκε η αναζήτηση με τις προαναφερόμενες λέξεις κλειδιά στις αγγλόφωνες ιστοσελίδες, και αναγνώστηκαν εκ νέου τα πρώτα 10 άρθρα ώστε τα ευρήματα να καταγραφούν στον Πίνακα 2 με αλφαβητική σειρά.
Συνολικά, ο αριθμός βοτάνων που καταγράφηκε από αγγλόφωνες ιστοσελίδες ήταν 39.
Και, τέλος, έγινε μία ακόμα αναζήτηση στην βάση δεδομένων της ιστοσελίδας pubmed.gov (αμερικάνικη ιατρική βιβλιοθήκη). Η λέξη-κλειδί που χρησιμοποιήθηκε ήταν «alzheimer herb», και τo φίλτρο που χρησιμοποιήθηκε ήταν “best match”.
Αναγνώστηκαν οι περιλήψεις για τις πρώτες 20 δημοσιεύσεις.
Συνολικά, ο αριθμός βοτάνων που καταγράφηκε ήταν 13 (Πίνακας 3).
Ο λόγος που επιλέχθηκε να διενεργηθεί η αναζήτηση σε 3 διαφορετικές "δεξαμενές" (ελληνικά άρθρα, αγγλόφωνα άρθρα, δημοσιεύσεις από pubmed.gov) ήταν ο εξής:
θεώρησα ότι με αυτήν την μεθοδολογία θα υπήρχε μικρότερη πιθανότητα να ξεφύγει κάποιο σημαντικό βότανο για τη νόσο αλτσχάιμερ.
Και, πράγματι για τα πρώτα εννέα βότανα με τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιεύσεων, μόνο τα 3 από τα 9 αναφέρθηκαν και στις τρεις δεξαμενές δεδομένων. Τα υπόλοιπα 6 βότανα αναφέρθηκαν στις δύο από τις τρεις δεξαμενές ή ακόμα και μόνο σε μία εξ'αυτών.
2. έλεγχος σε pubmed.gov:
Το δεύτερο βήμα ήταν να γίνει έλεγχος στην ιστοσελίδα pubmed.gov, και να καταγραφεί ο αριθμός των σχετικών δημοσιεύσεων για το κάθε ένα από αυτά τα βότανα.
Η αναζήτηση έγινε συνδυαστικά, τόσο για την κοινή ονομασία, όσο και για την επιστημονική ονομασία.
Ευρήματα:
Από την ανάγνωση των ελληνικών άρθρων καταγράφηκαν 14 βότανα στον Πίνακα 1.
Από την ανάγνωση των αγγλόφωνων άρθρων καταγράφηκαν 39 βότανα στον Πίνακα 2.
Από την ανάγνωση των δημοσιεύσεων στην βάση δεδομένων της Pubmed καταγράφηκαν 13 βότανα στον Πίνακα 3.
Το άθροισμα από τους τρεις Πίνακες είναι 14 + 39 + 13 = 66 βότανα, αλλά αφού αφαιρέθηκαν οι διπλοεγγραφές και οι τριπλοεγγραφές, τα βότανα που παρέμειναν ήταν 49 (Πίνακας 4).
Η παράθεση τους στον Πίνακα 4 έγινε σύμφωνα με τον αριθμό δημοσιεύσεων στην βάση δεδομένων pubmed.gov (από τον μικρότερο προς τον υψηλότερο).
Σε αδρές γραμμές, τα βότανα θα μπορούσαν να χωριστούν σε δύο ομάδες:
Α. στην πρώτη ομάδα: όσα βότανα έχουν έως και 65 δημοσιεύσεις, δηλαδή τα 40 από τα 49 βότανα, και
Β. στην δεύτερη ομάδα: τα υπόλοιπα 9 βότανα, τα οποία έχουν από 78 δημοσιεύσεις και άνω. Πιο συγκεκριμένα :
- Τα βότανα Νο 6 έως 9 με περισσότερες από 78 δημοσιεύσεις το καθένα.
- Τα βότανα Νο 3 έως 5 με περισσότερες από 195 δημοσιεύσεις το καθένα.
- Τα βότανα Νο 1 και 2 με περισσότερες από 403 δημοσιεύσεις το καθένα.
Εάν επιθυμείτε να διαβάσετε την λίστα με όλα τα βότανα, συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας.
Η αμοιβή είναι 35€.
Η αμοιβή είναι 35€.