24/11/2022.
Ενημέρωση: 17/12/2022
Ενημέρωση: 17/12/2022
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΨΩΡΙΑΣΗ
Ποιες είναι οι καλύτερες βιταμίνες για την ψωρίαση ;
Αξιολόγηση σύμφωνα με κλινικές δοκιμές που διενεργήθηκαν σε ανθρώπους με ψωρίαση
Αξιολόγηση σύμφωνα με κλινικές δοκιμές που διενεργήθηκαν σε ανθρώπους με ψωρίαση
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
Α. ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ 2. ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ 3. ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ 4. ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ 5. ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ Β. ΠΟΙΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ 1. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ 2. ΕΥΡΗΜΑΤΑ Γ. Παραπομπές (2) |
Α. ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Η ψωρίαση είναι μία πάθηση του δέρματος, εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία (συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών) και έχει σωματικό αλλά και ψυχολογικό αντίκτυπο.
Η ψωρίαση αλλάζει την εμφάνιση του δέρματος και καλύπτεται από πλάκες (γνωστες και ως "λέπια"), των οποίων η έκταση εξαρτάται από την σοβαρότητα της νόσου.
Οι πλάκες χαρακτηρίζονται από έντονο αίσθημα κνησμού.
Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, δεν μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων με την δερματική επαφή.
2. ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ
Υπάρχουν πολλές θεραπείες για την ψωρίαση.
Ωστόσο, κατά κανόνα αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα, όχι τα αίτια, το οποίο σημαίνει ότι ακόμα και όταν αντιμετωπίζονται επιτυχώς τα συμπτώματα της ψωρίασης, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εμφανιστούν εκ νέου, όταν διακοπεί η θεραπεία.
Εν ολίγοις, δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα, οριστική θεραπεία για την ψωρίαση.
Σε κάθε περίπτωση, η θεραπεία της ψωρίασης χρειάζεται να κατευθύνεται από τον ιατρό μας, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος και διαθέτει στην φαρέτρα του μία μεγάλη γκάμα επιλογών (1), η οποία εξατομικεύεται ανάλογα με το προφίλ του ασθενούς.
Ωστόσο, παρά τον μεγάλο αριθμό των διαθέσιμων επιλογών, οι ασθενείς με ψωρίαση είναι συχνά δυσαρεστημένοι με την θεραπεία τους
3. ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ
Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 (2) ανέλυσε 773 ασθενείς (407 με ήπια ψωρίαση και 366 με μέτρια προς σοβαρή ψωρίαση) και βρήκε ότι το ποσοστό των ασθενών που ανέφεραν ικανοποίηση από την θεραπεία τους ήταν συνολικά χαμηλό, κυμαινόμενο από 8,6% έως 61,7% για τους ασθενείς με ήπια ψωρίαση και 13,9% έως 49,5% για τους ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση.
Αν και τα ποσοστά ικανοποίησης ήταν κάπως υψηλότερα για τους ασθενείς που λάμβαναν βιολογικούς παράγοντες σε σύγκριση με εκείνους που δεν λάμβαναν, τα συνολικά ποσοστά ικανοποίησης για τους βιολογικούς παράγοντες παρέμειναν χαμηλά (<50%).
Η πλειοψηφία των ατόμων σε αυτήν την μελέτη ανέφερε ότι είχε ενοχλήσεις από φαγούρα, αίσθημα καύσου/τσούξιμο, πόνο ή ερεθισμό που σχετίζεται με την ψωρίαση τουλάχιστον μερικές φορές, παρά την λήψη θεραπείας.
Ένα ιδιαίτερα αξιοσημείωτο εύρημα ήταν ο υψηλός επιπολασμός του πόνου που σχετίζεται με την ψωρίαση σε αυτήν την μελέτη, που επηρέαζε το 33% των ασθενών με ήπια ψωρίαση και το 69% των ασθενών με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση, ακόμη και όταν δεν υπήρχε έξαρσης της ψωρίασης.
Πάνω σε αυτήν την βάση, οι βιταμίνες ίσως μπορούν να αντιπροσωπεύουν μια εναλλακτική λύση στις επί του παρόντος διαθέσιμες τοπικές θεραπείες.
Θα εξεταστεί επίσης η από του στόματος λήψη βιταμινών.
4. ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ
Οι βιταμίνες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ψωρίαση και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να λαμβάνονται υπ'όψιν όταν σχεδιάζουμε την διατροφή μας.
Απαραίτητο βήμα είναι να διενεργείται και μία στοχευμένη αιμοληψία ώστε να μετρηθούν οι απαραίτητοι αιματολογικοί δείκτες που θα μας επιτρέψουν την παρακολούθηση των επιδράσεων από τις βιταμίνες.
Υπάρχουν πολλά σκευάσματα με βιταμίνες, είτε συνδυασμοί είτε μεμονωμένες βιταμίνες. Ωστόσο, ποιες από αυτές τις βιταμίνες αποτελούν την βέλτιστη επιλογή για την ψωρίαση ;
Όταν επιλέγουμε βιταμίνες, χρειάζεται να λαμβάνουμε υπ'όψιν τις σχετικές κλινικές δοκιμές, ιδίως τις ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο ή εκείνες που συγκρίνονται με κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Οι βιταμίνες δεν είναι σε θέση να οδηγήσουν σε πλήρη αναστροφή της ψωρίασης από μόνες τους. Παρόλα αυτά, η λήψη βιταμινών μπορεί να προσφέρει σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις σε ανθρώπους με ψωρίαση.
Οι βιταμίνες για την ψωρίαση λαμβάνονται συμπληρωματικά με την αγωγή του ιατρού. Δεν διακόπτουμε ποτέ την αγωγή του για να λάβουμε μόνο τις βιταμίνες.
5. ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ
Αρχικά, διαβαζουμε τις οδηγίες του σκευάσματος.
Κατά δεύτερον, λαμβάνουμε υπ'όψιν τις σχετικές πληροφορίες που δίδονται από τις κλινικές δοκιμές (π.χ. ημερήσια δοσολογία, ημερήσια συχνότητα, χρονικό διάστημα χρήσης, μορφές χρήσης, καθώς και τις σχετικές συμπληρωματικές οδηγίες και πρακτικές που οδηγούν στην βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων).
Η εσφαλμένη ή υπερβολική χρήση βιταμινών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βλάβες στην υγεία, ενίοτε μη-αναστρέψιμες.
Β. ΠΟΙΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ
Ποιές είναι οι αποτελεσματικότερες βιταμίνες για την ψωρίαση ;
Τι αναφέρουν τα ευρήματα από κλινικές δοκιμές που διενεργήθηκαν σε ασθενείς με ψωρίαση ;
Ο σκοπός της παρούσας ανάρτησης είναι να εντοπισθούν οι βιταμίνες για την ψωρίαση που έχουν αποδείξει ευεργετικές επιδράσεις σε κλινικές δοκιμές, τόσο με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων όσο και με την αντιμετώπιση ορισμένων αιτιών της ψωρίασης.
1. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Το πρώτο βήμα είναι να καταγραφούν όλες οι βιταμίνες.
Το δεύτερο βήμα είναι να ελεγχθούν οι βιταμίνες μία-προς-μία για κλινικές δοκιμές που έδειξαν ότι η χορήγηση τους έδειξε σημαντική βελτίωση στην ψωρίαση.
Το τρίτο βήμα είναι οι βιταμίνες που έδειξαν ότι δρουν ευεργετικά στην ψωρίαση να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με τον τρόπο χρήσης (τοπική εφαρμογή, από του στόματος λήψη, ενέσιμη).
Οι αναζητήσεις διενεργήθηκαν στην βάση δεδομένων της ιστοσελίδας Pubmed.gov (Αμερικάνικη Ιατρική Βιβλιοθήκη).
2. ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Διενεργήθηκαν 21 διαφορετικές αναζητήσεις, η ολοκλήρωση των οποίων έγινε στις 23/11/2022.
Εξ'αυτών, 3 βιταμίνες ελέγχθηκαν σε κλινικές δοκιμές ασθενών με ψωρίαση, είτε τοπικά είτε με από του στόματος λήψη.
Και για τις 3 βιταμίνες έγινε αξιολόγηση για την από του στόματος λήψη, ενώ για τις 2 εξ'αυτών έγινε αξιολόγηση για την τοπική εφαρμογή.
Οι δύο βιταμίνες ελέγχθηκαν μόνες τους ενώ η τρίτη ελέγχθηκε συνδυαστικά με άλλα θρεπτικά συστατικά.
Στην συνέχεια φαίνονται τα κυριότερα ευρήματα.
α. κλινικές δοκιμές
ΠΡΩΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ (δύο κλινικές δοκιμές).
Α. Πρώτη κλινική δοκιμη.
Εν συντομία: Τοπική εφαρμογή βιταμίνης οδηγεί σε διάμεση μείωση του δείκτη PASI κατά 91,1% μετά από 12 εβδομάδες. Πολύ σημαντική βελτίωση υπήρξε ήδη από τις πρώτες 2 εβδομάδες.
Περισσότερες πληροφορίες: σε αυτήν την τυχαιοποιημένη, κλινική δοκιμή αξιολογήθηκε η τοπική εφαρμογή από 2 διαφορετικές βιταμίνες.
Έλαβαν μέρος 13 ασθενείς με χρόνια ψωρίαση κατά πλάκας, η οποία είχε διάμεση διάρκεια 20 έτη.
Η τοπική εφαρμογή στις ψωριασικές πλάκες έγινε από όλους τους ασθενείς με τον εξής τρόπο:
- η κρέμα με την Α' βιταμίνη, στην δεξιά πλευρά του σώματος τους, και
- η κρέμα με την Β' βιταμίνη, στην αριστερή πλευρά του σώματος.
Δεν γνώριζαν ποια κρέμα είχε την Α' ή την Β' βιταμίνη. Οι κρέμες εφαρμόζονταν δύο φορές την ημέρα, μία φορά το πρωί και μία φορά το βράδυ, από τους ίδιους τους ασθενείς.
Τα αποτελέσματα της θεραπείας αξιολογήθηκαν με τρεις τρόπους:
1. τον δείκτη έκτασης και βαρύτητας της ψωρίασης (Psoriasis Area Severity Index - PASI), προσαρμοσμένο στην τεχνική σύγκρισης δεξιάς/αριστεράς πλευράς του σώματος,
2. τις υποκειμενικές αξιολογήσεις του ερευνητή και των ασθενών, και
3. τα αποτελέσματα υπερηχογραφίας 20 MHz.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι τις πρώτες 8 εβδομάδες υπήρξε μια πιο γρήγορη ευεργετική επίδραση από την Α' βιταμίνη (p < 0,05). Ωστόσο, μετά από 12 εβδομάδες, ούτε η βαθμολογία PASI ούτε η υπερηχογραφία έδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των 2 βιταμινών. Πιο συγκεκριμένα, η βαθμολογία PASI:
Α' Βιταμίνη: κατά την έναρξη της μελέτης, στην πλευρά του σώματος που εφαρμόστηκε η Α' βιταμίνη ήταν 9,15 ± 5,1 και μετά από 12 εβδομάδες, μειώθηκε στο 0,80 ± 0,7 (διάμεση μείωση: 91,3%).
Β' Βιταμίνη: κατά την έναρξη της μελέτης, στην πλευρά του σώματος που εφαρμόστηκε η Β' βιταμίνη ήταν 9,07 ± 4,8 και μετά από 12 εβδομάδες, μειώθηκε στο 0,81 ± 0,7 (διάμεση μείωση: 91,1%).
Μετά από μόλις 2 εβδομάδες, η βελτίωση ήταν ήδη πολύ σημαντική, τόσο με την Α' κρέμα, όσο και με την Β' κρέμα (p<0.0001).
Ενώ η αποτελεσματικότητα της Α' βιταμίνης έφτασε στο μέγιστο επίπεδο τις πρώτες 4 εβδομάδες, στην συνέχεια άρχισε να υποχωρεί, ενώ τα αποτελέσματα της Β' βιταμίνης παρέμειναν σε σταθερό επίπεδο σε όλην την περίοδο παρατήρησης. Αυτό υποδηλώνει ότι η Β' βιταμίνη ίσως είναι κατάλληλη για μακροχρόνια θεραπεία, μια υπόθεση που υποστηρίζεται περαιτέρω από το γεγονός ότι τόσο ο ερευνητής όσο και οι ασθενείς αξιολόγησαν την ανεκτικότητα στην Β' βιταμίνη σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με την Α' βιταμίνη.
Σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες:
- 4 ασθενείς ανέφεραν ερεθισμό του δέρματος από την Α' βιταμίνη, το οποίο απαίτησε μείωση της δοσολογίας.
- 1 ασθενής εμφάνισε τοπικό κνησμό από την Β' βιταμίνη, αλλά τα συμπτώματα υποχώρησαν με την συνέχιση της θεραπείας
Στο συμπέρασμα αυτής της κλινικής δοκιμής αναφέρεται ότι η παρούσα μελέτη παρέχει στοιχεία ότι η κρέμα με την Β' βιταμίνη έχει σημαντικές δυνατότητες ως μια καλά ανεκτή, μακροχρόνια τοπική θεραπεία της ψωρίασης.
Εάν επιθυμείτε να μάθετε για ποια βιταμίνη πρόκειται, τότε κάντε κλικ εδώ.
Β. Δεύτερη κλινική δοκιμη.
Εν συντομία: Τοπική εφαρμογή της ίδιας βιταμίνης οδηγεί σε διάμεση μείωση του δείκτη PASI κατά 86% μετά από 12 εβδομάδες. Σημαντική βελτίωση υπήρξε ήδη από τις πρώτες 2 εβδομάδες
Περισσότερες πληροφορίες: αυτή η τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια μίας αλοιφής που περιείχε την Β' βιταμίνη που αναφέρθηκε και στην προηγούμενη μελέτη, σε σύγκριση με μία μαλακτική αλοιφή που δεν περιείχε αυτήν την βιταμίνη.
Ο δείκτης έκτασης και βαρύτητας της ψωρίασης (Psoriasis Area Severity Index - PASI) προσδιορίστηκε κατά την έναρξη της μελέτης, και σε 4 ακόμα χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια αυτής.
Κάθε ασθενής εφάρμοζε την αλοιφή με αυτήν την βιταμίνη δύο φορές ανά ημέρα (το πρωί και το βράδυ) στις πληγείσες περιοχές του δέρματος της μίας πλευράς του σώματος που είχε επιλεγεί τυχαία, ενώ η άλλη αλοιφή εφαρμοζόταν στην άλλη πλευρά του σώματος, επίσης δύο φορές ανά ημέρα.
Οι ασθενείς δεν γνώριζαν ποια αλοιφή είχε την βιταμίνη και ποια όχι.
Τα ευρήματα έδειξαν τα εξής ότι όταν ολοκληρώθηκε η μελέτη:
- για την αλοιφή με την συγκεκριμένη βιταμίνη η μέση βελτίωση στον δείκτη PASI ήταν 86% (από 6,88 σε 0,96), ενώ
- με την άλλη αλοιφή η βελτίωση στον δείκτη PASI ήταν μόλις 16% (από 6,83 σε 5,76).
H διαφορά ήταν πολύ σημαντική.
Η αλοιφή με την συγκεκριμένη βιταμίνη οδήγησε σε σημαντική βελτίωση ήδη από την 2η εβδομάδα, ενώ η μείωση του δείκτη PASI παρατηρήθηκε σε όλη την πλευρά του σώματος που εφαρμόστηκε (100%), ενώ στην άλλη πλευρά του σώματος που εφαρμοζόταν η άλλη αλοιφή, η βελτίωση ήταν σε ένα μέρος του σώματος (58%).
Επίσης, υπήρξε μείωση του κνησμού, ενώ φάνηκε μεγάλο όφελος στο ερύθημα και στον κνησμό.
Κλείνοντας, στο συμπέρασμα της μελέτης αναφέρεται ότι η αλοιφή με αυτήν την βιταμίνη αντιπροσωπεύει μια νέα θεραπευτική επιλογή και θα πρέπει να ληφθεί υπ'όψιν στην ενημέρωση του θεραπευτικού αλγορίθμου για την θεραπεία της ψωρίασης.
Επίσης, επισημαίνουν ότι η εφαρμογή της αλοιφής με αυτήν την βιταμίνη μπορεί να εξεταστεί ιδιαίτερα για ευαίσθητες και προβληματικές περιοχές του δέρματος (δηλαδή ιγνυακή περιοχή, εσωτερική και εξωτερική πλευρά των αγκώνων και μασχάλες).
Εδώ να αναφέρω έναν περιορισμό αυτής της μελέτης :
η αλοιφή με την συγκεκριμένη βιταμίνη περιείχε σε μικρές αναλογίες 3 ακόμα συστατικά, το οποίο σημαίνει ότι ίσως και αυτά να έδρασαν ευεργετικά.
Συνεπώς, δεν μπορούμε με σιγουριά να δηλώσουμε ότι η παρατηρούμενη θεαματική βελτίωση οφείλεται αποκλειστικά στην συγκεκριμένη βιταμίνη. Ενδεχομένως, εάν δεν υπήρχαν τα άλλα 3 συστατικά, η βελτίωση να ήταν μικρότερη.
Επίσης, από ότι βλέπω η συγκεκριμένη κρέμα δεν είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα και χρειάζεται να γίνει παραγγελία από μία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και τους έστειλα ένα μήνυμα ρωτώντας τους εάν έχουν κάποιο δίκτυο διανομής στην Ελλάδα.
Σε περίπτωση που πράγματι δεν έχουν αντιπρόσωπο στην Ελλάδα, τότε θα μπορούσε να γίνει παραγγελία μέσω του ηλεκτρονικού τους καταστήματος. Βέβαια, πάντα μπορεί να αγοραστεί κάποια άλλη κρέμα, ενισχυμένη με αυτήν την βιταμίνη, η οποία να είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα. Κάνοντας μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, είδα ότι υπάρχει μία σχετική κρέμα, και θεωρώ ότι με μία ερώτηση στο φαρμακείο της γειτονιάς ίσως προκύψουν και άλλες επιλογές.
Εάν επιθυμείτε να μάθετε για ποια βιταμίνη πρόκειται, τότε κάντε κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Η ψωρίαση είναι μία πάθηση του δέρματος, εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία (συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών) και έχει σωματικό αλλά και ψυχολογικό αντίκτυπο.
Η ψωρίαση αλλάζει την εμφάνιση του δέρματος και καλύπτεται από πλάκες (γνωστες και ως "λέπια"), των οποίων η έκταση εξαρτάται από την σοβαρότητα της νόσου.
Οι πλάκες χαρακτηρίζονται από έντονο αίσθημα κνησμού.
Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, δεν μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων με την δερματική επαφή.
2. ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ
Υπάρχουν πολλές θεραπείες για την ψωρίαση.
Ωστόσο, κατά κανόνα αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα, όχι τα αίτια, το οποίο σημαίνει ότι ακόμα και όταν αντιμετωπίζονται επιτυχώς τα συμπτώματα της ψωρίασης, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εμφανιστούν εκ νέου, όταν διακοπεί η θεραπεία.
Εν ολίγοις, δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα, οριστική θεραπεία για την ψωρίαση.
Σε κάθε περίπτωση, η θεραπεία της ψωρίασης χρειάζεται να κατευθύνεται από τον ιατρό μας, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος και διαθέτει στην φαρέτρα του μία μεγάλη γκάμα επιλογών (1), η οποία εξατομικεύεται ανάλογα με το προφίλ του ασθενούς.
Ωστόσο, παρά τον μεγάλο αριθμό των διαθέσιμων επιλογών, οι ασθενείς με ψωρίαση είναι συχνά δυσαρεστημένοι με την θεραπεία τους
3. ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ
Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 (2) ανέλυσε 773 ασθενείς (407 με ήπια ψωρίαση και 366 με μέτρια προς σοβαρή ψωρίαση) και βρήκε ότι το ποσοστό των ασθενών που ανέφεραν ικανοποίηση από την θεραπεία τους ήταν συνολικά χαμηλό, κυμαινόμενο από 8,6% έως 61,7% για τους ασθενείς με ήπια ψωρίαση και 13,9% έως 49,5% για τους ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση.
Αν και τα ποσοστά ικανοποίησης ήταν κάπως υψηλότερα για τους ασθενείς που λάμβαναν βιολογικούς παράγοντες σε σύγκριση με εκείνους που δεν λάμβαναν, τα συνολικά ποσοστά ικανοποίησης για τους βιολογικούς παράγοντες παρέμειναν χαμηλά (<50%).
Η πλειοψηφία των ατόμων σε αυτήν την μελέτη ανέφερε ότι είχε ενοχλήσεις από φαγούρα, αίσθημα καύσου/τσούξιμο, πόνο ή ερεθισμό που σχετίζεται με την ψωρίαση τουλάχιστον μερικές φορές, παρά την λήψη θεραπείας.
Ένα ιδιαίτερα αξιοσημείωτο εύρημα ήταν ο υψηλός επιπολασμός του πόνου που σχετίζεται με την ψωρίαση σε αυτήν την μελέτη, που επηρέαζε το 33% των ασθενών με ήπια ψωρίαση και το 69% των ασθενών με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση, ακόμη και όταν δεν υπήρχε έξαρσης της ψωρίασης.
Πάνω σε αυτήν την βάση, οι βιταμίνες ίσως μπορούν να αντιπροσωπεύουν μια εναλλακτική λύση στις επί του παρόντος διαθέσιμες τοπικές θεραπείες.
Θα εξεταστεί επίσης η από του στόματος λήψη βιταμινών.
4. ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ
Οι βιταμίνες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ψωρίαση και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να λαμβάνονται υπ'όψιν όταν σχεδιάζουμε την διατροφή μας.
Απαραίτητο βήμα είναι να διενεργείται και μία στοχευμένη αιμοληψία ώστε να μετρηθούν οι απαραίτητοι αιματολογικοί δείκτες που θα μας επιτρέψουν την παρακολούθηση των επιδράσεων από τις βιταμίνες.
Υπάρχουν πολλά σκευάσματα με βιταμίνες, είτε συνδυασμοί είτε μεμονωμένες βιταμίνες. Ωστόσο, ποιες από αυτές τις βιταμίνες αποτελούν την βέλτιστη επιλογή για την ψωρίαση ;
Όταν επιλέγουμε βιταμίνες, χρειάζεται να λαμβάνουμε υπ'όψιν τις σχετικές κλινικές δοκιμές, ιδίως τις ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο ή εκείνες που συγκρίνονται με κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Οι βιταμίνες δεν είναι σε θέση να οδηγήσουν σε πλήρη αναστροφή της ψωρίασης από μόνες τους. Παρόλα αυτά, η λήψη βιταμινών μπορεί να προσφέρει σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις σε ανθρώπους με ψωρίαση.
Οι βιταμίνες για την ψωρίαση λαμβάνονται συμπληρωματικά με την αγωγή του ιατρού. Δεν διακόπτουμε ποτέ την αγωγή του για να λάβουμε μόνο τις βιταμίνες.
5. ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ
Αρχικά, διαβαζουμε τις οδηγίες του σκευάσματος.
Κατά δεύτερον, λαμβάνουμε υπ'όψιν τις σχετικές πληροφορίες που δίδονται από τις κλινικές δοκιμές (π.χ. ημερήσια δοσολογία, ημερήσια συχνότητα, χρονικό διάστημα χρήσης, μορφές χρήσης, καθώς και τις σχετικές συμπληρωματικές οδηγίες και πρακτικές που οδηγούν στην βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων).
Η εσφαλμένη ή υπερβολική χρήση βιταμινών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βλάβες στην υγεία, ενίοτε μη-αναστρέψιμες.
Β. ΠΟΙΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ
Ποιές είναι οι αποτελεσματικότερες βιταμίνες για την ψωρίαση ;
Τι αναφέρουν τα ευρήματα από κλινικές δοκιμές που διενεργήθηκαν σε ασθενείς με ψωρίαση ;
Ο σκοπός της παρούσας ανάρτησης είναι να εντοπισθούν οι βιταμίνες για την ψωρίαση που έχουν αποδείξει ευεργετικές επιδράσεις σε κλινικές δοκιμές, τόσο με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων όσο και με την αντιμετώπιση ορισμένων αιτιών της ψωρίασης.
1. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Το πρώτο βήμα είναι να καταγραφούν όλες οι βιταμίνες.
Το δεύτερο βήμα είναι να ελεγχθούν οι βιταμίνες μία-προς-μία για κλινικές δοκιμές που έδειξαν ότι η χορήγηση τους έδειξε σημαντική βελτίωση στην ψωρίαση.
Το τρίτο βήμα είναι οι βιταμίνες που έδειξαν ότι δρουν ευεργετικά στην ψωρίαση να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με τον τρόπο χρήσης (τοπική εφαρμογή, από του στόματος λήψη, ενέσιμη).
Οι αναζητήσεις διενεργήθηκαν στην βάση δεδομένων της ιστοσελίδας Pubmed.gov (Αμερικάνικη Ιατρική Βιβλιοθήκη).
2. ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Διενεργήθηκαν 21 διαφορετικές αναζητήσεις, η ολοκλήρωση των οποίων έγινε στις 23/11/2022.
Εξ'αυτών, 3 βιταμίνες ελέγχθηκαν σε κλινικές δοκιμές ασθενών με ψωρίαση, είτε τοπικά είτε με από του στόματος λήψη.
Και για τις 3 βιταμίνες έγινε αξιολόγηση για την από του στόματος λήψη, ενώ για τις 2 εξ'αυτών έγινε αξιολόγηση για την τοπική εφαρμογή.
Οι δύο βιταμίνες ελέγχθηκαν μόνες τους ενώ η τρίτη ελέγχθηκε συνδυαστικά με άλλα θρεπτικά συστατικά.
Στην συνέχεια φαίνονται τα κυριότερα ευρήματα.
α. κλινικές δοκιμές
ΠΡΩΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ (δύο κλινικές δοκιμές).
Α. Πρώτη κλινική δοκιμη.
Εν συντομία: Τοπική εφαρμογή βιταμίνης οδηγεί σε διάμεση μείωση του δείκτη PASI κατά 91,1% μετά από 12 εβδομάδες. Πολύ σημαντική βελτίωση υπήρξε ήδη από τις πρώτες 2 εβδομάδες.
Περισσότερες πληροφορίες: σε αυτήν την τυχαιοποιημένη, κλινική δοκιμή αξιολογήθηκε η τοπική εφαρμογή από 2 διαφορετικές βιταμίνες.
Έλαβαν μέρος 13 ασθενείς με χρόνια ψωρίαση κατά πλάκας, η οποία είχε διάμεση διάρκεια 20 έτη.
Η τοπική εφαρμογή στις ψωριασικές πλάκες έγινε από όλους τους ασθενείς με τον εξής τρόπο:
- η κρέμα με την Α' βιταμίνη, στην δεξιά πλευρά του σώματος τους, και
- η κρέμα με την Β' βιταμίνη, στην αριστερή πλευρά του σώματος.
Δεν γνώριζαν ποια κρέμα είχε την Α' ή την Β' βιταμίνη. Οι κρέμες εφαρμόζονταν δύο φορές την ημέρα, μία φορά το πρωί και μία φορά το βράδυ, από τους ίδιους τους ασθενείς.
Τα αποτελέσματα της θεραπείας αξιολογήθηκαν με τρεις τρόπους:
1. τον δείκτη έκτασης και βαρύτητας της ψωρίασης (Psoriasis Area Severity Index - PASI), προσαρμοσμένο στην τεχνική σύγκρισης δεξιάς/αριστεράς πλευράς του σώματος,
2. τις υποκειμενικές αξιολογήσεις του ερευνητή και των ασθενών, και
3. τα αποτελέσματα υπερηχογραφίας 20 MHz.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι τις πρώτες 8 εβδομάδες υπήρξε μια πιο γρήγορη ευεργετική επίδραση από την Α' βιταμίνη (p < 0,05). Ωστόσο, μετά από 12 εβδομάδες, ούτε η βαθμολογία PASI ούτε η υπερηχογραφία έδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των 2 βιταμινών. Πιο συγκεκριμένα, η βαθμολογία PASI:
Α' Βιταμίνη: κατά την έναρξη της μελέτης, στην πλευρά του σώματος που εφαρμόστηκε η Α' βιταμίνη ήταν 9,15 ± 5,1 και μετά από 12 εβδομάδες, μειώθηκε στο 0,80 ± 0,7 (διάμεση μείωση: 91,3%).
Β' Βιταμίνη: κατά την έναρξη της μελέτης, στην πλευρά του σώματος που εφαρμόστηκε η Β' βιταμίνη ήταν 9,07 ± 4,8 και μετά από 12 εβδομάδες, μειώθηκε στο 0,81 ± 0,7 (διάμεση μείωση: 91,1%).
Μετά από μόλις 2 εβδομάδες, η βελτίωση ήταν ήδη πολύ σημαντική, τόσο με την Α' κρέμα, όσο και με την Β' κρέμα (p<0.0001).
Ενώ η αποτελεσματικότητα της Α' βιταμίνης έφτασε στο μέγιστο επίπεδο τις πρώτες 4 εβδομάδες, στην συνέχεια άρχισε να υποχωρεί, ενώ τα αποτελέσματα της Β' βιταμίνης παρέμειναν σε σταθερό επίπεδο σε όλην την περίοδο παρατήρησης. Αυτό υποδηλώνει ότι η Β' βιταμίνη ίσως είναι κατάλληλη για μακροχρόνια θεραπεία, μια υπόθεση που υποστηρίζεται περαιτέρω από το γεγονός ότι τόσο ο ερευνητής όσο και οι ασθενείς αξιολόγησαν την ανεκτικότητα στην Β' βιταμίνη σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με την Α' βιταμίνη.
Σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες:
- 4 ασθενείς ανέφεραν ερεθισμό του δέρματος από την Α' βιταμίνη, το οποίο απαίτησε μείωση της δοσολογίας.
- 1 ασθενής εμφάνισε τοπικό κνησμό από την Β' βιταμίνη, αλλά τα συμπτώματα υποχώρησαν με την συνέχιση της θεραπείας
Στο συμπέρασμα αυτής της κλινικής δοκιμής αναφέρεται ότι η παρούσα μελέτη παρέχει στοιχεία ότι η κρέμα με την Β' βιταμίνη έχει σημαντικές δυνατότητες ως μια καλά ανεκτή, μακροχρόνια τοπική θεραπεία της ψωρίασης.
Εάν επιθυμείτε να μάθετε για ποια βιταμίνη πρόκειται, τότε κάντε κλικ εδώ.
Β. Δεύτερη κλινική δοκιμη.
Εν συντομία: Τοπική εφαρμογή της ίδιας βιταμίνης οδηγεί σε διάμεση μείωση του δείκτη PASI κατά 86% μετά από 12 εβδομάδες. Σημαντική βελτίωση υπήρξε ήδη από τις πρώτες 2 εβδομάδες
Περισσότερες πληροφορίες: αυτή η τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια μίας αλοιφής που περιείχε την Β' βιταμίνη που αναφέρθηκε και στην προηγούμενη μελέτη, σε σύγκριση με μία μαλακτική αλοιφή που δεν περιείχε αυτήν την βιταμίνη.
Ο δείκτης έκτασης και βαρύτητας της ψωρίασης (Psoriasis Area Severity Index - PASI) προσδιορίστηκε κατά την έναρξη της μελέτης, και σε 4 ακόμα χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια αυτής.
Κάθε ασθενής εφάρμοζε την αλοιφή με αυτήν την βιταμίνη δύο φορές ανά ημέρα (το πρωί και το βράδυ) στις πληγείσες περιοχές του δέρματος της μίας πλευράς του σώματος που είχε επιλεγεί τυχαία, ενώ η άλλη αλοιφή εφαρμοζόταν στην άλλη πλευρά του σώματος, επίσης δύο φορές ανά ημέρα.
Οι ασθενείς δεν γνώριζαν ποια αλοιφή είχε την βιταμίνη και ποια όχι.
Τα ευρήματα έδειξαν τα εξής ότι όταν ολοκληρώθηκε η μελέτη:
- για την αλοιφή με την συγκεκριμένη βιταμίνη η μέση βελτίωση στον δείκτη PASI ήταν 86% (από 6,88 σε 0,96), ενώ
- με την άλλη αλοιφή η βελτίωση στον δείκτη PASI ήταν μόλις 16% (από 6,83 σε 5,76).
H διαφορά ήταν πολύ σημαντική.
Η αλοιφή με την συγκεκριμένη βιταμίνη οδήγησε σε σημαντική βελτίωση ήδη από την 2η εβδομάδα, ενώ η μείωση του δείκτη PASI παρατηρήθηκε σε όλη την πλευρά του σώματος που εφαρμόστηκε (100%), ενώ στην άλλη πλευρά του σώματος που εφαρμοζόταν η άλλη αλοιφή, η βελτίωση ήταν σε ένα μέρος του σώματος (58%).
Επίσης, υπήρξε μείωση του κνησμού, ενώ φάνηκε μεγάλο όφελος στο ερύθημα και στον κνησμό.
Κλείνοντας, στο συμπέρασμα της μελέτης αναφέρεται ότι η αλοιφή με αυτήν την βιταμίνη αντιπροσωπεύει μια νέα θεραπευτική επιλογή και θα πρέπει να ληφθεί υπ'όψιν στην ενημέρωση του θεραπευτικού αλγορίθμου για την θεραπεία της ψωρίασης.
Επίσης, επισημαίνουν ότι η εφαρμογή της αλοιφής με αυτήν την βιταμίνη μπορεί να εξεταστεί ιδιαίτερα για ευαίσθητες και προβληματικές περιοχές του δέρματος (δηλαδή ιγνυακή περιοχή, εσωτερική και εξωτερική πλευρά των αγκώνων και μασχάλες).
Εδώ να αναφέρω έναν περιορισμό αυτής της μελέτης :
η αλοιφή με την συγκεκριμένη βιταμίνη περιείχε σε μικρές αναλογίες 3 ακόμα συστατικά, το οποίο σημαίνει ότι ίσως και αυτά να έδρασαν ευεργετικά.
Συνεπώς, δεν μπορούμε με σιγουριά να δηλώσουμε ότι η παρατηρούμενη θεαματική βελτίωση οφείλεται αποκλειστικά στην συγκεκριμένη βιταμίνη. Ενδεχομένως, εάν δεν υπήρχαν τα άλλα 3 συστατικά, η βελτίωση να ήταν μικρότερη.
Επίσης, από ότι βλέπω η συγκεκριμένη κρέμα δεν είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα και χρειάζεται να γίνει παραγγελία από μία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και τους έστειλα ένα μήνυμα ρωτώντας τους εάν έχουν κάποιο δίκτυο διανομής στην Ελλάδα.
Σε περίπτωση που πράγματι δεν έχουν αντιπρόσωπο στην Ελλάδα, τότε θα μπορούσε να γίνει παραγγελία μέσω του ηλεκτρονικού τους καταστήματος. Βέβαια, πάντα μπορεί να αγοραστεί κάποια άλλη κρέμα, ενισχυμένη με αυτήν την βιταμίνη, η οποία να είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα. Κάνοντας μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, είδα ότι υπάρχει μία σχετική κρέμα, και θεωρώ ότι με μία ερώτηση στο φαρμακείο της γειτονιάς ίσως προκύψουν και άλλες επιλογές.
Εάν επιθυμείτε να μάθετε για ποια βιταμίνη πρόκειται, τότε κάντε κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>