9/1/2023
ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗ
Βελτίωση ινσουλίνης, γλυκόζης και ευαισθησίας στην ινσουλίνη με μια οικονομική και ευρέως διαθέσιμη τροφή
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Ο προδιαβήτης ορίζεται ως μια κατάσταση μη-φυσιολογικής ομοιόστασης της γλυκόζης όπου τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι μεγαλύτερα από αυτά που θεωρούνται φυσιολογικά, αλλά όχι τόσο υψηλά όσο αυτά που απαιτούνται για την διάγνωση του διαβήτη (1).
Το 5-10% των ατόμων με προδιαβήτη θα εξελιχθεί στην πορεία σε διαβήτη (2).
Ο επιπολασμός του προδιαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως και προβλέπεται ότι μέχρι το 2030 περισσότεροι από 470 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν προδιαβήτη (2).
Υπάρχουν συσχετίσεις μεταξύ του προδιαβήτη και πρώιμων μορφών νεφροπάθειας, νευροπάθειας των μικρών ινών, διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας (2) και καρδιαγγειακά νοσήματα (3).
Αυξανόμενα δεδομένα δείχνουν ότι μία οικονομική και ευρέως διαθέσιμη τροφή μπορεί να προσφέρει οφέλη στον προδιαβήτη. Στην συνέχεια φαίνονται τα δεδομένα από μία κλινική δοκιμή, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Αμερικάνικο Σύλλογο Διαβητολόγων (4).
2. ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗ
Πραγματοποιήθηκε μία τυχαιοποιημένη, διασταυρούμενη μελέτη για να προσδιοριστεί η επίδραση της κατανάλωσης μίας τροφής σε 2 διαφορετικές δοσολογίες (χαμηλή + υψηλή), για μια περίοδο 12 εβδομάδων σε 25 άτομα προδιαβήτη (11 άνδρες και 14 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες).
Οι συμμετέχοντες είχαν γλυκόζη νηστείας μεταξύ 100 και 125 mg/dL.
Τρεις περίοδοι θεραπείας αξιολογήθηκαν:
- η πρώτη περίοδος χωρίς πρόσληψη τροφής,
- η δεύτερη περίοδος με την χαμηλή δοσολογία,
- η τρίτη περίοδος με την υψηλή δοσολογία.
Η κάθε περίοδος διαρκούσε 12 εβδομάδες και στην συνέχεια ακολουθούσε μία περίοδο έκπλυσης 2 εβδομάδων πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου θεραπείας.
Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν αυτήν την τροφή ως μέρος του κανονικού τους γεύματος ή ως σνακ, ενώ έλαβαν οδηγίες να μην την ψήσουν ή την μαγειρέψουν, αλλά να την προσθέτουν στα ήδη έτοιμα γεύματα τους.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αυτή η τροφή ήταν γευστική όταν προστέθηκε σε τρόφιμα όπως η σάλτσα μήλου, πουτίγκα, μαγειρευτά ή σμούθι φρούτων.
Ευρήματα:
Η γλυκόζη, η ινσουλίνη και ο δείκτης HOMA-IR (Ομοιοστατικό Μοντέλο Εκτίμησης της Ινσουλινοαντίστασης) βελτιώθηκαν σημαντικά (P = 0.036, P = 0.013, P = 0.008, αντίστοιχα). Πιο αναλυτικά:
- η γλυκόζη μειώθηκε στην περίοδο με την χαμηλή δοσολογία σε σύγκριση με την περίοδο χωρίς την πρόσληψη αυτής της τροφής [-2,10 ± 1,66 mg/L έναντι 9,22 ± 4,44 mg/L, P = 0.036].
- η ινσουλίνη μειώθηκε στην περίοδο με την χαμηλή δοσολογία αλλά όχι στις περιόδους με την υψηλή δοσολογία (P = 0.021) και την μηδενική δοσολογία (P = 0.013) (χαμηλή δοσολογία: -2,12 ± 1,00 mU/L, υψηλή δοσολογία: 0,67 ± 0,84 mU/L, μηδενική δοσολογία: 1,20 ± 1,16 mU/L).
- ο δείκτης HOMA-IR μειώθηκε στην περίοδο με την χαμηλή δοσολογία αλλά όχι στις περιόδους με υψηλή δοσολογία (P = 0.012) και μηδενική δοσολογία (P = 0.008) (χαμηλή δοσολογία: -0,71 ± 0,31, υψηλή δοσολογία: 0,27 ± 0,24, μηδενική δοσολογία: 0,51 ± 0,35).
Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι η τακτική κατανάλωση αυτής της τροφής σε χαμηλή δοσολογία βελτίωσε τους βιοδείκτες για τον προδιαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης, της γλυκόζης και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη (4).
Εάν επιθυμείτε να μάθετε ποια τροφή και σε ποια δοσολογία έδειξε τα ανωτέρω ευρήματα, τότε κάντε κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>
Ο προδιαβήτης ορίζεται ως μια κατάσταση μη-φυσιολογικής ομοιόστασης της γλυκόζης όπου τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι μεγαλύτερα από αυτά που θεωρούνται φυσιολογικά, αλλά όχι τόσο υψηλά όσο αυτά που απαιτούνται για την διάγνωση του διαβήτη (1).
Το 5-10% των ατόμων με προδιαβήτη θα εξελιχθεί στην πορεία σε διαβήτη (2).
Ο επιπολασμός του προδιαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως και προβλέπεται ότι μέχρι το 2030 περισσότεροι από 470 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν προδιαβήτη (2).
Υπάρχουν συσχετίσεις μεταξύ του προδιαβήτη και πρώιμων μορφών νεφροπάθειας, νευροπάθειας των μικρών ινών, διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας (2) και καρδιαγγειακά νοσήματα (3).
Αυξανόμενα δεδομένα δείχνουν ότι μία οικονομική και ευρέως διαθέσιμη τροφή μπορεί να προσφέρει οφέλη στον προδιαβήτη. Στην συνέχεια φαίνονται τα δεδομένα από μία κλινική δοκιμή, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Αμερικάνικο Σύλλογο Διαβητολόγων (4).
2. ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗ
Πραγματοποιήθηκε μία τυχαιοποιημένη, διασταυρούμενη μελέτη για να προσδιοριστεί η επίδραση της κατανάλωσης μίας τροφής σε 2 διαφορετικές δοσολογίες (χαμηλή + υψηλή), για μια περίοδο 12 εβδομάδων σε 25 άτομα προδιαβήτη (11 άνδρες και 14 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες).
Οι συμμετέχοντες είχαν γλυκόζη νηστείας μεταξύ 100 και 125 mg/dL.
Τρεις περίοδοι θεραπείας αξιολογήθηκαν:
- η πρώτη περίοδος χωρίς πρόσληψη τροφής,
- η δεύτερη περίοδος με την χαμηλή δοσολογία,
- η τρίτη περίοδος με την υψηλή δοσολογία.
Η κάθε περίοδος διαρκούσε 12 εβδομάδες και στην συνέχεια ακολουθούσε μία περίοδο έκπλυσης 2 εβδομάδων πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου θεραπείας.
Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν αυτήν την τροφή ως μέρος του κανονικού τους γεύματος ή ως σνακ, ενώ έλαβαν οδηγίες να μην την ψήσουν ή την μαγειρέψουν, αλλά να την προσθέτουν στα ήδη έτοιμα γεύματα τους.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αυτή η τροφή ήταν γευστική όταν προστέθηκε σε τρόφιμα όπως η σάλτσα μήλου, πουτίγκα, μαγειρευτά ή σμούθι φρούτων.
Ευρήματα:
Η γλυκόζη, η ινσουλίνη και ο δείκτης HOMA-IR (Ομοιοστατικό Μοντέλο Εκτίμησης της Ινσουλινοαντίστασης) βελτιώθηκαν σημαντικά (P = 0.036, P = 0.013, P = 0.008, αντίστοιχα). Πιο αναλυτικά:
- η γλυκόζη μειώθηκε στην περίοδο με την χαμηλή δοσολογία σε σύγκριση με την περίοδο χωρίς την πρόσληψη αυτής της τροφής [-2,10 ± 1,66 mg/L έναντι 9,22 ± 4,44 mg/L, P = 0.036].
- η ινσουλίνη μειώθηκε στην περίοδο με την χαμηλή δοσολογία αλλά όχι στις περιόδους με την υψηλή δοσολογία (P = 0.021) και την μηδενική δοσολογία (P = 0.013) (χαμηλή δοσολογία: -2,12 ± 1,00 mU/L, υψηλή δοσολογία: 0,67 ± 0,84 mU/L, μηδενική δοσολογία: 1,20 ± 1,16 mU/L).
- ο δείκτης HOMA-IR μειώθηκε στην περίοδο με την χαμηλή δοσολογία αλλά όχι στις περιόδους με υψηλή δοσολογία (P = 0.012) και μηδενική δοσολογία (P = 0.008) (χαμηλή δοσολογία: -0,71 ± 0,31, υψηλή δοσολογία: 0,27 ± 0,24, μηδενική δοσολογία: 0,51 ± 0,35).
Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι η τακτική κατανάλωση αυτής της τροφής σε χαμηλή δοσολογία βελτίωσε τους βιοδείκτες για τον προδιαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης, της γλυκόζης και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη (4).
Εάν επιθυμείτε να μάθετε ποια τροφή και σε ποια δοσολογία έδειξε τα ανωτέρω ευρήματα, τότε κάντε κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>