13/12/2022.
Ενημέρωση: 14/12/2022
Ενημέρωση: 14/12/2022
ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2
1. ΠΛΑΙΣΙΟ
Διαβάζοντας μία δημοσίευση σχετικά με την επίδραση του μαγειρέματος σε μία συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων υπέπεσε στην αντίληψη μου μία ανοιχτή μελέτη που ανέφερε ότι η κατανάλωση συγκεκριμένου τροφίμου οδήγησε σε στατιστικά σημαντική μείωση στην συστολική και στην διαστολική πίεση σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Τα πλεονεκτήματα που έχει το συγκεκριμένο τρόφιμο είναι τρία :
1. ιδιαίτερα οικονομικό,
2. χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, γεγονός που το καθιστά κατάλληλη τροφή για διαβητικούς ασθενείς,
3. ευρέως διαθέσιμο κατά την διάρκεια όλου του έτους.
Σκοπός της παρούσας ανάρτησης είναι να διερευνηθούν όλα τα πιθανά οφέλη από το συγκεκριμένο τρόφιμο σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
2. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Στην βάση δεδομένων της Αμερικάνικης Ιατρικής Βιβλιοθήκης (pubmed.gov) διενεργήθηκε μία σχετική αναζήτηση και προέκυψαν 31 δημοσιεύσεις.
Διαβάστηκε η περίληψη και, όπου ήταν διαθέσιμο, το πλήρες κείμενο. Στις μελέτες που ήταν διαθέσιμο το πλήρες κείμενο, ελέγχθηκαν και οι παραπομπές για περαιτέρω σχετικές μελέτες.
Συμπεριλήφθηκαν μόνο οι μελέτες σε ανθρώπους και μόνο όσες αξιολόγησαν το τρόφιμο (ολόκληρο ή ως χυμό), όχι όσες μελέτες το αξιολόγησαν σε μορφή συμπληρώματος.
3. ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Εν συντομία: τρεις κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι κοινό τρόφιμο, μετά από μόλις λίγες εβδομάδες, οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα :
1. αύξησε σημαντικά την αντίσταση στην οξείδωση της "κακής χοληστερόλης",
2. μείωσε σημαντικά τόσο στην συστολική όσο και στην διαστολική αρτηριακή πίεση,
3. αύξησε σημαντικά τα επίπεδα καλής χοληστερόλης.
Αναλυτικά:
1. τυχαιοποιημένη μελέτη (αντίσταση στην οξείδωση της "κακής χοληστερόλης"):
Το 2000, διενεργήθηκε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι κατανάλωσαν ένα συγκεκριμένο τρόφιμο.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι μετά από μόλις 4 εβδομάδες αυτή η απλή διατροφική αλλαγή αύξησε σημαντικά την αντίσταση στην οξείδωση της "κακής χοληστερόλης" (χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλη ή LDL) κατά 42% (P = 0.001) στους 15 ασθενείς που κατανάλωσαν αυτό το τρόφιμο.
2. ανοιχτή μελέτη (συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση):
Αρχές της προηγούμενης δεκαετίας διενεργήθηκε μία ανοιχτή μελέτη σε 32 διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι λάμβαναν από του στόματος υπογλυκαιμικούς παράγοντες, αλλά όχι ινσουλίνη.
Ξεκίνησαν να καταναλώνουν καθημερινά, μαζί με το μεσημεριανό τους γεύμα, το συγκεκριμένο τρόφιμο.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι, μετά από μόλις 8 εβδομάδες, υπήρξαν σημαντικές μειώσεις τόσο στην συστολική όσο και στην διαστολική αρτηριακή πίεση. Πιο συγκεκριμένα
Α. πριν την έναρξη της μελέτης:
- συστολική αρτηριακή πίεση (mmHg) : 13.78 ± 0.79,
- διαστολική αρτηριακή πίεση (mmHg) : 9.1 ± 0.39.
Β. μετά την ολοκλήρωση της μελέτης:
- συστολική αρτηριακή πίεση (mmHg) : 13.01 ± 0.66 (P = 0.0001), και
- διαστολική αρτηριακή πίεση (mmHg) : 8.53 ± 0.37 (P = 0.0001).
Η ερευνητική ομάδα που διενήργησε την μελέτη ανέφερε ότι χρειάζεται και μια μελέτη με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών για να καθοριστεί εάν η κατανάλωση αυτού του φυτικού τροφίμου μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή λειτουργία σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
3. τυχαιοποιημένη μελέτη ("καλή χοληστερόλη"):
Μετά από 2 χρόνια, διενεργήθηκε η πρώτη κλινική δοκιμή που αξιολόγησε την επίδραση αυτού του τροφίμου στα επίπεδα της "καλής χοληστερόλης" (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη - HDL).
Ήταν τυχαιοποιημένη, μονά-τυφλή, ελεγχόμενη κλινική δοκιμή 50 ασθενών και έδειξε ότι οι υπέρβαρες γυναίκες (μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος= 27,6 ± 5,0 kg/m2) αλλά χωρίς υπερτριγλυκεριδαιμία (<150 mg/dL) που κατανάλωσαν το συγκεκριμένο τρόφιμο ημερησίως για μόλις 25-30 ημέρες είχαν υψηλότερα επίπεδα καλής χοληστερόλης.
Πιο συγκεκριμένα, πριν την έναρξη της μελέτης ήταν 37.5 ± 6.2 (mg/dL), ενώ μετά την ολοκλήρωση της μελέτης: 42.3 ± 7.2 (mg/dL) (P <0.0001).
Αν και η αύξηση ήταν σημαντική, μόνο 2 γυναίκες ομαλοποίησαν τα επίπεδα τους στα 50 mg/dL ή περισσότερο. Ωστόσο, η διάρκεια πρόσληψης ήταν μόλις 30 ημέρες και, ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διερευνηθεί σε επόμενες μελέτες εάν η κατανάλωση για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους μπορεί να ομαλοποιήσει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης σε μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών.
Στο συμπέρασμα της μελέτης αναφέρεται ότι αυτό η τροφή έδειξε ευνοϊκή επίδραση στα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και ότι οι υπέρβαρες γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από την καθημερινή κατανάλωση του.
Για να ενημερωθείτε σχετικά με αυτήν την τροφή, τότε κάντε κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>
Διαβάζοντας μία δημοσίευση σχετικά με την επίδραση του μαγειρέματος σε μία συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων υπέπεσε στην αντίληψη μου μία ανοιχτή μελέτη που ανέφερε ότι η κατανάλωση συγκεκριμένου τροφίμου οδήγησε σε στατιστικά σημαντική μείωση στην συστολική και στην διαστολική πίεση σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Τα πλεονεκτήματα που έχει το συγκεκριμένο τρόφιμο είναι τρία :
1. ιδιαίτερα οικονομικό,
2. χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, γεγονός που το καθιστά κατάλληλη τροφή για διαβητικούς ασθενείς,
3. ευρέως διαθέσιμο κατά την διάρκεια όλου του έτους.
Σκοπός της παρούσας ανάρτησης είναι να διερευνηθούν όλα τα πιθανά οφέλη από το συγκεκριμένο τρόφιμο σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
2. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Στην βάση δεδομένων της Αμερικάνικης Ιατρικής Βιβλιοθήκης (pubmed.gov) διενεργήθηκε μία σχετική αναζήτηση και προέκυψαν 31 δημοσιεύσεις.
Διαβάστηκε η περίληψη και, όπου ήταν διαθέσιμο, το πλήρες κείμενο. Στις μελέτες που ήταν διαθέσιμο το πλήρες κείμενο, ελέγχθηκαν και οι παραπομπές για περαιτέρω σχετικές μελέτες.
Συμπεριλήφθηκαν μόνο οι μελέτες σε ανθρώπους και μόνο όσες αξιολόγησαν το τρόφιμο (ολόκληρο ή ως χυμό), όχι όσες μελέτες το αξιολόγησαν σε μορφή συμπληρώματος.
3. ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Εν συντομία: τρεις κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι κοινό τρόφιμο, μετά από μόλις λίγες εβδομάδες, οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα :
1. αύξησε σημαντικά την αντίσταση στην οξείδωση της "κακής χοληστερόλης",
2. μείωσε σημαντικά τόσο στην συστολική όσο και στην διαστολική αρτηριακή πίεση,
3. αύξησε σημαντικά τα επίπεδα καλής χοληστερόλης.
Αναλυτικά:
1. τυχαιοποιημένη μελέτη (αντίσταση στην οξείδωση της "κακής χοληστερόλης"):
Το 2000, διενεργήθηκε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι κατανάλωσαν ένα συγκεκριμένο τρόφιμο.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι μετά από μόλις 4 εβδομάδες αυτή η απλή διατροφική αλλαγή αύξησε σημαντικά την αντίσταση στην οξείδωση της "κακής χοληστερόλης" (χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλη ή LDL) κατά 42% (P = 0.001) στους 15 ασθενείς που κατανάλωσαν αυτό το τρόφιμο.
2. ανοιχτή μελέτη (συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση):
Αρχές της προηγούμενης δεκαετίας διενεργήθηκε μία ανοιχτή μελέτη σε 32 διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι λάμβαναν από του στόματος υπογλυκαιμικούς παράγοντες, αλλά όχι ινσουλίνη.
Ξεκίνησαν να καταναλώνουν καθημερινά, μαζί με το μεσημεριανό τους γεύμα, το συγκεκριμένο τρόφιμο.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι, μετά από μόλις 8 εβδομάδες, υπήρξαν σημαντικές μειώσεις τόσο στην συστολική όσο και στην διαστολική αρτηριακή πίεση. Πιο συγκεκριμένα
Α. πριν την έναρξη της μελέτης:
- συστολική αρτηριακή πίεση (mmHg) : 13.78 ± 0.79,
- διαστολική αρτηριακή πίεση (mmHg) : 9.1 ± 0.39.
Β. μετά την ολοκλήρωση της μελέτης:
- συστολική αρτηριακή πίεση (mmHg) : 13.01 ± 0.66 (P = 0.0001), και
- διαστολική αρτηριακή πίεση (mmHg) : 8.53 ± 0.37 (P = 0.0001).
Η ερευνητική ομάδα που διενήργησε την μελέτη ανέφερε ότι χρειάζεται και μια μελέτη με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών για να καθοριστεί εάν η κατανάλωση αυτού του φυτικού τροφίμου μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή λειτουργία σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
3. τυχαιοποιημένη μελέτη ("καλή χοληστερόλη"):
Μετά από 2 χρόνια, διενεργήθηκε η πρώτη κλινική δοκιμή που αξιολόγησε την επίδραση αυτού του τροφίμου στα επίπεδα της "καλής χοληστερόλης" (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη - HDL).
Ήταν τυχαιοποιημένη, μονά-τυφλή, ελεγχόμενη κλινική δοκιμή 50 ασθενών και έδειξε ότι οι υπέρβαρες γυναίκες (μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος= 27,6 ± 5,0 kg/m2) αλλά χωρίς υπερτριγλυκεριδαιμία (<150 mg/dL) που κατανάλωσαν το συγκεκριμένο τρόφιμο ημερησίως για μόλις 25-30 ημέρες είχαν υψηλότερα επίπεδα καλής χοληστερόλης.
Πιο συγκεκριμένα, πριν την έναρξη της μελέτης ήταν 37.5 ± 6.2 (mg/dL), ενώ μετά την ολοκλήρωση της μελέτης: 42.3 ± 7.2 (mg/dL) (P <0.0001).
Αν και η αύξηση ήταν σημαντική, μόνο 2 γυναίκες ομαλοποίησαν τα επίπεδα τους στα 50 mg/dL ή περισσότερο. Ωστόσο, η διάρκεια πρόσληψης ήταν μόλις 30 ημέρες και, ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διερευνηθεί σε επόμενες μελέτες εάν η κατανάλωση για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους μπορεί να ομαλοποιήσει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης σε μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών.
Στο συμπέρασμα της μελέτης αναφέρεται ότι αυτό η τροφή έδειξε ευνοϊκή επίδραση στα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και ότι οι υπέρβαρες γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από την καθημερινή κατανάλωση του.
Για να ενημερωθείτε σχετικά με αυτήν την τροφή, τότε κάντε κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>