12/1/2023
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΔΕΡΜΑ
Μια τροφή μείωσε την ευαισθησία του δέρματος κατά 48%, την απώλεια νερού κατά 31% και την τραχύτητα κατά 30%.
Παράλληλα, αυξήθηκε η απαλότητα κατά 31% και η ενυδάτωση κατά 39%.
Παράλληλα, αυξήθηκε η απαλότητα κατά 31% και η ενυδάτωση κατά 39%.
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
To 'ευαίσθητο δέρμα' απασχολεί την πλειοψηφία των γυναικών στις βιομηχανικές χώρες και σχεδόν τους μισούς άνδρες (1) και μία μελέτη ανέφερε ότι το πρόσωπο ήταν η πιο συχνά αναφερόμενη περιοχή του σώματος με ευαίσθητο δέρμα (2).
Οι άνθρωποι που αναφέρουν ότι έχουν ευαίσθητο δέρμα, δεν έχουν εμφανή φυσικά σημάδια ερεθισμού, και ο αριθμός των ατόμων που ισχυρίζονται ότι έχουν ευαίσθητο δέρμα αυξάνεται σταθερά μαζί με τον αριθμό των προϊόντων που στοχεύουν σε αυτήν την ομάδα ανθρώπων (1).
Ο όρος ευαίσθητο δέρμα έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει ένα κλινικό φαινόμενο υπεραντιδραστικότητας του ανθρώπινου δέρματος, το οποίο αναπτύσσει υπερβολικές αντιδράσεις όταν εκτίθεται σε εξωτερικούς παράγοντες.
Μία μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς με ευαίσθητο δέρμα έχουν πολύ ξηρό δέρμα με χαμηλή λιπαρότητα, το οποίο οδηγεί σε διαταραχή της λειτουργίας του προστατευτικού φραγμού του δέρματος. Παρουσιάζεται επίσης υπεραντίδραση των αιμοφόρων αγγείων του δέρματος, αυξημένη διαδερμική διείσδυση υδατοδιαλυτών χημικών ουσιών, ενισχυμένη ανοσοαπόκριση και αυξημένη νευροαισθητηριακή διέγερση (3).
Τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα αναφέρουν υπερβολικές αντιδράσεις όταν το δέρμα τους έρχεται σε επαφή με καλλυντικά, σαπούνια και αντηλιακά και συχνά αναφέρουν επιδείνωση μετά από έκθεση σε ξηρό και ψυχρό κλίμα.
Αν και συνήθως δεν ανιχνεύεται κανένα σημάδι ερεθισμού, ο κνησμός, το αίσθημα καύσου, το τσούξιμο και το αίσθημα σφιξίματος είναι συνεχώς παρόντα (4).
Το πρόβλημα του ευαίσθητου δέρματος δεν είχε προσελκύσει ιδιαίτερα την προσοχή της επιστημονικής έρευνας. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχουν συσσωρευτεί επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνουν τις βιοφυσικές αλλαγές που σχετίζονται με τα σε μεγάλο βαθμό αισθητηριακά συμπτώματα του ευαίσθητου δέρματος.
Αν και η κατανόηση της αιτιολογίας για το ευαίσθητο δέρμα είναι ακόμη ελλιπής, η υπάρχουσα έρευνα υποστηρίζει τώρα μια βιοφυσική προέλευση αυτής της διαταραχής (1).
Ουσίες και ενώσεις που δεν θεωρούνται συνήθως ερεθιστικές εμπλέκονται σε αυτήν την ανώμαλη απόκριση.
Περιλαμβάνουν πολλά συστατικά καλλυντικών όπως: διμεθυλοσουλφοξείδιο [dimethyl sulfoxide], υπεροξειδίου του βενζοϋλίου [benzoyl peroxide], σαλικυλικό οξύ, προπυλενογλυκόλη [propylene glycol], amyldimethylaminobenzoic acid και 2-ethoxyethyl methoxycinnamate (4).
Λαμβάνοντας υπ'όψιν το φαινόμενο του ευαίσθητου δέρματος, η βιομηχανία καλλυντικών ανέπτυξε αντίστοιχα προϊόντα. Ωστόσο, λόγω ανεπαρκούς απορρόφησης τους, η τοπική εφαρμογή αυτών των προϊόντων σχετίζεται με χαμηλή διαθεσιμότητα τους από τα κύτταρα του δέρματος, ιδίως από τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος (5).
Είναι η θεραπεία για το ευαίσθητο δέρμα εφικτή μέσω της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών ;
Η απάντηση είναι ναι, και στην συνέχεια φαίνεται μία μελέτη που παραθέτει δεδομένα για μία οικονομική και ευρέως διαθέσιμη τροφή, η οποία έδειξε υψηλή αποτελεσματικότητα σε 6 διαφορετικούς δείκτες (5).
Συνήθως, η θεραπεία για το ευαίσθητο δέρμα είναι η τοπική εφαρμογή με λοσιόν και κρέμες, οι οποίες αφενός έχουν χαμηλή διαθεσιμότητα (5) και αφετέρου συχνά περιέχουν αμφιλεγόμενα συστατικά για τα οποία δεν γνωρίζουμε ακόμα τις μεσο-μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του.
Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα προϊόντα έχουν και ένα κόστος, το οποίο επιβαρύνει σημαντικά τον οικονομικό προϋπολογισμό.
Συνεπώς, γιατί να μην αντιμετωπίσουμε το ευαίσθητο δέρμα εκ των έσω, μέσω της διατροφής ;
Και, μάλιστα με μία τροφή που εκτός του ότι είναι οικονομική, βοηθάει και σε άλλα ζητήματα υγείας, είτε ως πρόληψη είτε ως θεραπεία.
2. ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΔΕΡΜΑ
Το ευαίσθητο δέρμα σχετίζεται με αλλαγές στις ιδιότητες του δέρματος όπως η λειτουργία του φραγμού του δέρματος, η ενυδάτωση και η φυσιολογία του δέρματος. Οι ιδιότητες του δέρματος μπορούν να ρυθμιστούν από τις τροφές.
Η παρούσα μελέτη διεξήχθη για να αξιολογήσει την επίδραση της καθημερινής λήψης 2 τροφών, σε υγιείς γυναίκες με ευαίσθητο δέρμα, οι οποίες δεν κάπνιζαν και η ηλικία τους ήταν 18 έως 65 ετών.
Η μελέτη σχεδιάστηκε ως τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, διάρκειας 12 εβδομάδων.
Πριν ξεκινήσει η μελέτη, και κατά την 6η και 12η εβδομάδα, αξιολογήθηκαν τα εξής :
- ευαισθησία του δέρματος,
- ενυδάτωση του δέρματος,
- διαεπιδερμική απώλεια νερού [TransEpidermal Water Loss],
- επιφάνεια του δέρματος.
Οι 26 γυναίκες χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες:
- η 1η ομάδα έλαβε 4 κάψουλες με την συγκεκριμένη τροφή (13 γυναίκες)
- η 2η ομάδα έλαβε 4 κάψουλες με μία άλλη τροφή (13 γυναίκες)
Ευρήματα:
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η τροφή που χορηγήθηκε στην 1η ομάδα οδήγησε σε σημαντικές μειώσεις σε 4 διαφορετικούς δείκτες. Πιο συγκεκριμένα:
1. στην ευαισθησία:
- μετά από 6 εβδομάδες μειώθηκε κατά 22%,
- μετά από 12 εβδομάδες μειώθηκε κατά 48%.
2. στην διαεπιδερμική απώλεια νερού:
- μετά από 6 εβδομάδες μειώθηκε κατά 21%,
- μετά από 12 εβδομάδες μειώθηκε κατά 31%.
3. στην τραχύτητα:
- μετά από 12 εβδομάδες μειώθηκε κατά 30%.
4. στην απολέπιση του δέρματος:
- μετά από 12 εβδομάδες μειώθηκε κατά 31%.
Επίσης, μετά από την κατανάλωση αυτής της τροφής που χορηγήθηκε στην 1η ομάδα οδήγησε υπήρξαν σημαντικές αυξήσεις σε 2 διαφορετικούς δείκτες. Πιο συγκεκριμένα:
1. η απαλότητα:
- μετά από 12 εβδομάδες αυξήθηκε κατά 31%.
2. η ενυδάτωση:
- μετά από 6 εβδομάδες αυξήθηκε κατά 7%,
- μετά από 12 εβδομάδες αυξήθηκε κατά 39%.
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι για το ευαίσθητο δέρμα ο επιπολασμός ανέρχεται ακόμα και στο 60-70% στις γυναίκες και στο 50-60% στους άνδρες (6).
Αυτή η μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή λήψη της τροφής που χορηγήθηκε στην 1η ομάδα, βελτίωσε την εμφάνιση του δέρματος και οδήγησε σε μειωμένη ευαισθησία του δέρματος.
Συμπέρασμα:
Στο συμπέρασμα της μελέτης αναφέρεται ότι "τα παρόντα δεδομένα παρέχουν αποδείξεις ότι η καθημερινή πρόσληψη αυτής της τροφής ρυθμίζει την κατάσταση του δέρματος" (5).
Εάν επιθυμείτε να μάθετε ποια τροφή και σε ποια δοσολογία έδειξε τα ανωτέρω ευρήματα στο ευαίσθητο δέρμα, τότε κάντε κλικ εδώ.
To 'ευαίσθητο δέρμα' απασχολεί την πλειοψηφία των γυναικών στις βιομηχανικές χώρες και σχεδόν τους μισούς άνδρες (1) και μία μελέτη ανέφερε ότι το πρόσωπο ήταν η πιο συχνά αναφερόμενη περιοχή του σώματος με ευαίσθητο δέρμα (2).
Οι άνθρωποι που αναφέρουν ότι έχουν ευαίσθητο δέρμα, δεν έχουν εμφανή φυσικά σημάδια ερεθισμού, και ο αριθμός των ατόμων που ισχυρίζονται ότι έχουν ευαίσθητο δέρμα αυξάνεται σταθερά μαζί με τον αριθμό των προϊόντων που στοχεύουν σε αυτήν την ομάδα ανθρώπων (1).
Ο όρος ευαίσθητο δέρμα έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει ένα κλινικό φαινόμενο υπεραντιδραστικότητας του ανθρώπινου δέρματος, το οποίο αναπτύσσει υπερβολικές αντιδράσεις όταν εκτίθεται σε εξωτερικούς παράγοντες.
Μία μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς με ευαίσθητο δέρμα έχουν πολύ ξηρό δέρμα με χαμηλή λιπαρότητα, το οποίο οδηγεί σε διαταραχή της λειτουργίας του προστατευτικού φραγμού του δέρματος. Παρουσιάζεται επίσης υπεραντίδραση των αιμοφόρων αγγείων του δέρματος, αυξημένη διαδερμική διείσδυση υδατοδιαλυτών χημικών ουσιών, ενισχυμένη ανοσοαπόκριση και αυξημένη νευροαισθητηριακή διέγερση (3).
Τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα αναφέρουν υπερβολικές αντιδράσεις όταν το δέρμα τους έρχεται σε επαφή με καλλυντικά, σαπούνια και αντηλιακά και συχνά αναφέρουν επιδείνωση μετά από έκθεση σε ξηρό και ψυχρό κλίμα.
Αν και συνήθως δεν ανιχνεύεται κανένα σημάδι ερεθισμού, ο κνησμός, το αίσθημα καύσου, το τσούξιμο και το αίσθημα σφιξίματος είναι συνεχώς παρόντα (4).
Το πρόβλημα του ευαίσθητου δέρματος δεν είχε προσελκύσει ιδιαίτερα την προσοχή της επιστημονικής έρευνας. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχουν συσσωρευτεί επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνουν τις βιοφυσικές αλλαγές που σχετίζονται με τα σε μεγάλο βαθμό αισθητηριακά συμπτώματα του ευαίσθητου δέρματος.
Αν και η κατανόηση της αιτιολογίας για το ευαίσθητο δέρμα είναι ακόμη ελλιπής, η υπάρχουσα έρευνα υποστηρίζει τώρα μια βιοφυσική προέλευση αυτής της διαταραχής (1).
Ουσίες και ενώσεις που δεν θεωρούνται συνήθως ερεθιστικές εμπλέκονται σε αυτήν την ανώμαλη απόκριση.
Περιλαμβάνουν πολλά συστατικά καλλυντικών όπως: διμεθυλοσουλφοξείδιο [dimethyl sulfoxide], υπεροξειδίου του βενζοϋλίου [benzoyl peroxide], σαλικυλικό οξύ, προπυλενογλυκόλη [propylene glycol], amyldimethylaminobenzoic acid και 2-ethoxyethyl methoxycinnamate (4).
Λαμβάνοντας υπ'όψιν το φαινόμενο του ευαίσθητου δέρματος, η βιομηχανία καλλυντικών ανέπτυξε αντίστοιχα προϊόντα. Ωστόσο, λόγω ανεπαρκούς απορρόφησης τους, η τοπική εφαρμογή αυτών των προϊόντων σχετίζεται με χαμηλή διαθεσιμότητα τους από τα κύτταρα του δέρματος, ιδίως από τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος (5).
Είναι η θεραπεία για το ευαίσθητο δέρμα εφικτή μέσω της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών ;
Η απάντηση είναι ναι, και στην συνέχεια φαίνεται μία μελέτη που παραθέτει δεδομένα για μία οικονομική και ευρέως διαθέσιμη τροφή, η οποία έδειξε υψηλή αποτελεσματικότητα σε 6 διαφορετικούς δείκτες (5).
Συνήθως, η θεραπεία για το ευαίσθητο δέρμα είναι η τοπική εφαρμογή με λοσιόν και κρέμες, οι οποίες αφενός έχουν χαμηλή διαθεσιμότητα (5) και αφετέρου συχνά περιέχουν αμφιλεγόμενα συστατικά για τα οποία δεν γνωρίζουμε ακόμα τις μεσο-μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του.
Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα προϊόντα έχουν και ένα κόστος, το οποίο επιβαρύνει σημαντικά τον οικονομικό προϋπολογισμό.
Συνεπώς, γιατί να μην αντιμετωπίσουμε το ευαίσθητο δέρμα εκ των έσω, μέσω της διατροφής ;
Και, μάλιστα με μία τροφή που εκτός του ότι είναι οικονομική, βοηθάει και σε άλλα ζητήματα υγείας, είτε ως πρόληψη είτε ως θεραπεία.
2. ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΔΕΡΜΑ
Το ευαίσθητο δέρμα σχετίζεται με αλλαγές στις ιδιότητες του δέρματος όπως η λειτουργία του φραγμού του δέρματος, η ενυδάτωση και η φυσιολογία του δέρματος. Οι ιδιότητες του δέρματος μπορούν να ρυθμιστούν από τις τροφές.
Η παρούσα μελέτη διεξήχθη για να αξιολογήσει την επίδραση της καθημερινής λήψης 2 τροφών, σε υγιείς γυναίκες με ευαίσθητο δέρμα, οι οποίες δεν κάπνιζαν και η ηλικία τους ήταν 18 έως 65 ετών.
Η μελέτη σχεδιάστηκε ως τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, διάρκειας 12 εβδομάδων.
Πριν ξεκινήσει η μελέτη, και κατά την 6η και 12η εβδομάδα, αξιολογήθηκαν τα εξής :
- ευαισθησία του δέρματος,
- ενυδάτωση του δέρματος,
- διαεπιδερμική απώλεια νερού [TransEpidermal Water Loss],
- επιφάνεια του δέρματος.
Οι 26 γυναίκες χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες:
- η 1η ομάδα έλαβε 4 κάψουλες με την συγκεκριμένη τροφή (13 γυναίκες)
- η 2η ομάδα έλαβε 4 κάψουλες με μία άλλη τροφή (13 γυναίκες)
Ευρήματα:
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η τροφή που χορηγήθηκε στην 1η ομάδα οδήγησε σε σημαντικές μειώσεις σε 4 διαφορετικούς δείκτες. Πιο συγκεκριμένα:
1. στην ευαισθησία:
- μετά από 6 εβδομάδες μειώθηκε κατά 22%,
- μετά από 12 εβδομάδες μειώθηκε κατά 48%.
2. στην διαεπιδερμική απώλεια νερού:
- μετά από 6 εβδομάδες μειώθηκε κατά 21%,
- μετά από 12 εβδομάδες μειώθηκε κατά 31%.
3. στην τραχύτητα:
- μετά από 12 εβδομάδες μειώθηκε κατά 30%.
4. στην απολέπιση του δέρματος:
- μετά από 12 εβδομάδες μειώθηκε κατά 31%.
Επίσης, μετά από την κατανάλωση αυτής της τροφής που χορηγήθηκε στην 1η ομάδα οδήγησε υπήρξαν σημαντικές αυξήσεις σε 2 διαφορετικούς δείκτες. Πιο συγκεκριμένα:
1. η απαλότητα:
- μετά από 12 εβδομάδες αυξήθηκε κατά 31%.
2. η ενυδάτωση:
- μετά από 6 εβδομάδες αυξήθηκε κατά 7%,
- μετά από 12 εβδομάδες αυξήθηκε κατά 39%.
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι για το ευαίσθητο δέρμα ο επιπολασμός ανέρχεται ακόμα και στο 60-70% στις γυναίκες και στο 50-60% στους άνδρες (6).
Αυτή η μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή λήψη της τροφής που χορηγήθηκε στην 1η ομάδα, βελτίωσε την εμφάνιση του δέρματος και οδήγησε σε μειωμένη ευαισθησία του δέρματος.
Συμπέρασμα:
Στο συμπέρασμα της μελέτης αναφέρεται ότι "τα παρόντα δεδομένα παρέχουν αποδείξεις ότι η καθημερινή πρόσληψη αυτής της τροφής ρυθμίζει την κατάσταση του δέρματος" (5).
Εάν επιθυμείτε να μάθετε ποια τροφή και σε ποια δοσολογία έδειξε τα ανωτέρω ευρήματα στο ευαίσθητο δέρμα, τότε κάντε κλικ εδώ.