Ιανουάριος 2020.
Τελευταία ενημέρωση: 22/10/2023
Τελευταία ενημέρωση: 22/10/2023
ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Επιστημονικοί φορείς ανά τον κόσμο προειδοποιούν για τον αντίκτυπο του στην Υγεία. |
Επίσης, σε αντίθεση με το ελαιόλαδο, για το λάδι καρύδας οι όροι "παρθένο" και "εξαιρετικά παρθένο" δεν ελέγχονται από ρυθμιστικούς κανόνες. |
Α. ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Τα τελευταία χρόνια, η δημοτικότητα για το λάδι καρύδας έχει αυξηθεί λόγω των υποτιθέμενων ευεργετικών επιδράσεων του στην υγεία. Επίσης, αυτή η δημοτικότητα ενισχύεται από διάφορες διασημότητες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι το λάδι καρύδας βοηθάει στην απώλεια βάρους, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και άλλα.
Το λάδι καρύδας είναι 100% λίπος, όπου το 80-90% είναι κορεσμένο λίπος. Το λάδι καρύδας είναι χωρίς φυτικές ίνες και περιέχει μόνο ίχνη από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ:
Το άρθρο του Χάρβαρντ αναφέρει ορισμένα σημαντικά στοιχεία (1):
- Πολλοί από τους ισχυρισμούς υγείας για το λάδι καρύδας αναφέρονται σε μία έρευνα στην οποία χρησιμοποιήθηκε μία ειδική φόρμουλα από λάδι καρύδας από 100% τριγλυκερίδια μέσης αλύσου, όχι το κοινό εμπορικό λάδι καρύδας που είναι κατά κανόνα διαθέσιμο στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
- Παρόλο που επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ομάδες ανθρώπων που χρησιμοποιούν την καρύδα ως μέρος της διατροφής τους (π.χ. Ινδία, Φιλιππίνες, Πολυνησία) έχουν χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα οφέλη θα μπορούσαν να αποδοθούν και σε πολλά άλλα χαρακτηριστικά (διατροφικά και άλλα) του τρόπου ζωής αυτών των ανθρώπων.
Επίσης, ο τύπος καρύδας που καταναλώνουν είναι διαφορετικός από αυτόν που χρησιμοποιείται σε μια τυπική δυτική διατροφή. Αυτές οι ομάδες ανθρώπων δεν τρώνε επεξεργασμένο λάδι καρύδας, αλλά ολόκληρη την καρύδα (μαζί με την σάρκα της), ενώ η διατροφή τους είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε επεξεργασμένα και ζαχαρούχα τρόφιμα.
- Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση εξέτασε 21 μελέτες και διαπιστώθηκε ότι αυξάνει την ευεργετική HDL χοληστερόλη αλλά επίσης αυξάνει συνολική και τα τριγλυκερίδια.
- 8 μικρές κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το λάδι καρύδας αύξησε την ολική χοληστερόλη, την HDL και την επιβλαβή LDL περισσότερο από το ελαιόλαδο, αλλά όχι περισσότερο από το βούτυρο. Το λάδι καρύδας βρέθηκε επίσης να αυξάνει την συνολική και την LDL χοληστερόλη σε μεγαλύτερο ή παρόμοιο βαθμό με άλλα κορεσμένα λιπαρά όπως το βόειο κρέας και το φοινικέλαιο.
- Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το λάδι καρύδας δεν θα πρέπει να θεωρείται ως ένα τρόφιμο υγιεινό για την καρδιά και θα πρέπει να περιοριστεί η διατροφική του χρήση.
- Σύμφωνα με μετα-ανάλυση 16 δημοσιεύσεων, το λάδι καρύδας αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Επίσης, τα αποτελέσματα δεν έδειξαν κανένα όφελος από το λάδι καρύδας στην φλεγμονή, στον έλεγχο του σακχάρου αίματος ή στον έλεγχο του βάρος.
Αμερικάνικος Σύλλογος Καρδιολόγων (2):
Μια έρευνα ανέφερε ότι το 72% του αμερικανικού κοινού θεωρεί το λάδι καρύδας ως «υγιεινό». Παρόλα αυτά, ο Αμερικάνικος Σύλλογος Καρδιολόγων, αφού εξέτασε το σύνολο της επιστημονικής βιβλιογραφίας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "επειδή το λάδι καρύδας αυξάνει την LDL χοληστερόλη, μια αιτία της καρδιαγγειακής νόσου, και δεδομένου ότι δεν προσφέρει γνωστές αντισταθμιστικές ευνοϊκές επιδράσεις, συμβουλεύουμε να μην χρησιμοποιείτε το λάδι καρύδας" (2).
Κλινική Κλίβελαντ (3):
Μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας έχει 12 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, καθώς και 14 γραμμάρια ολικού λίπους. "Βασικά, αυτό τοποθετεί το λάδι καρύδας στο ίδιο επίπεδο με το λίπος του μπέικον, το οποίο ποτέ δεν έχει θεωρηθεί υγιεινή επιλογή", τονίζει η διαιτολόγος Julia Zumpano (3).
Βρετανικό Ίδρυμα για την Καρδιά (4):
Η αντικατάσταση του με ακόρεστα λίπη όπως το ελαιόλαδο έχει αποδειχτεί ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης (4).
Εκτός από το ελαιόλαδο άλλος τρόπος αντικατάστασης για το λάδι καρύδας είναι το ταχίνι ή τα υπόλοιπα φυτικά βούτυρα.
Αφού ισχύουν όλα τα παραπάνω, τότε γιατί το κοινό θεωρεί ότι το λάδι καρύδας είναι "υγιεινό" ;
Η απάντηση είναι απλή: το μάρκετινγκ. Το λάδι καρύδας είναι δημοφιλές στα ΜΜΕ (2).
Χρήσεις:
Το λάδι καρύδας είναι αποτελεσματικό ενυδατικό για το δέρμα και τα μαλλιά.
Ισχυρισμοί:
Σε αντίθεση με το ελαιόλαδο, για το λάδι καρύδας οι όροι "παρθένο" και "εξαιρετικά παρθένο" δεν ελέγχονται από ρυθμιστικούς κανόνες, το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί τι ακριβώς ισχύει για το προϊόν που προμηθευτήκατε.
Τα τελευταία χρόνια, η δημοτικότητα για το λάδι καρύδας έχει αυξηθεί λόγω των υποτιθέμενων ευεργετικών επιδράσεων του στην υγεία. Επίσης, αυτή η δημοτικότητα ενισχύεται από διάφορες διασημότητες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι το λάδι καρύδας βοηθάει στην απώλεια βάρους, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και άλλα.
Το λάδι καρύδας είναι 100% λίπος, όπου το 80-90% είναι κορεσμένο λίπος. Το λάδι καρύδας είναι χωρίς φυτικές ίνες και περιέχει μόνο ίχνη από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ:
Το άρθρο του Χάρβαρντ αναφέρει ορισμένα σημαντικά στοιχεία (1):
- Πολλοί από τους ισχυρισμούς υγείας για το λάδι καρύδας αναφέρονται σε μία έρευνα στην οποία χρησιμοποιήθηκε μία ειδική φόρμουλα από λάδι καρύδας από 100% τριγλυκερίδια μέσης αλύσου, όχι το κοινό εμπορικό λάδι καρύδας που είναι κατά κανόνα διαθέσιμο στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
- Παρόλο που επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ομάδες ανθρώπων που χρησιμοποιούν την καρύδα ως μέρος της διατροφής τους (π.χ. Ινδία, Φιλιππίνες, Πολυνησία) έχουν χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα οφέλη θα μπορούσαν να αποδοθούν και σε πολλά άλλα χαρακτηριστικά (διατροφικά και άλλα) του τρόπου ζωής αυτών των ανθρώπων.
Επίσης, ο τύπος καρύδας που καταναλώνουν είναι διαφορετικός από αυτόν που χρησιμοποιείται σε μια τυπική δυτική διατροφή. Αυτές οι ομάδες ανθρώπων δεν τρώνε επεξεργασμένο λάδι καρύδας, αλλά ολόκληρη την καρύδα (μαζί με την σάρκα της), ενώ η διατροφή τους είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε επεξεργασμένα και ζαχαρούχα τρόφιμα.
- Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση εξέτασε 21 μελέτες και διαπιστώθηκε ότι αυξάνει την ευεργετική HDL χοληστερόλη αλλά επίσης αυξάνει συνολική και τα τριγλυκερίδια.
- 8 μικρές κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το λάδι καρύδας αύξησε την ολική χοληστερόλη, την HDL και την επιβλαβή LDL περισσότερο από το ελαιόλαδο, αλλά όχι περισσότερο από το βούτυρο. Το λάδι καρύδας βρέθηκε επίσης να αυξάνει την συνολική και την LDL χοληστερόλη σε μεγαλύτερο ή παρόμοιο βαθμό με άλλα κορεσμένα λιπαρά όπως το βόειο κρέας και το φοινικέλαιο.
- Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το λάδι καρύδας δεν θα πρέπει να θεωρείται ως ένα τρόφιμο υγιεινό για την καρδιά και θα πρέπει να περιοριστεί η διατροφική του χρήση.
- Σύμφωνα με μετα-ανάλυση 16 δημοσιεύσεων, το λάδι καρύδας αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Επίσης, τα αποτελέσματα δεν έδειξαν κανένα όφελος από το λάδι καρύδας στην φλεγμονή, στον έλεγχο του σακχάρου αίματος ή στον έλεγχο του βάρος.
Αμερικάνικος Σύλλογος Καρδιολόγων (2):
Μια έρευνα ανέφερε ότι το 72% του αμερικανικού κοινού θεωρεί το λάδι καρύδας ως «υγιεινό». Παρόλα αυτά, ο Αμερικάνικος Σύλλογος Καρδιολόγων, αφού εξέτασε το σύνολο της επιστημονικής βιβλιογραφίας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "επειδή το λάδι καρύδας αυξάνει την LDL χοληστερόλη, μια αιτία της καρδιαγγειακής νόσου, και δεδομένου ότι δεν προσφέρει γνωστές αντισταθμιστικές ευνοϊκές επιδράσεις, συμβουλεύουμε να μην χρησιμοποιείτε το λάδι καρύδας" (2).
Κλινική Κλίβελαντ (3):
Μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας έχει 12 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, καθώς και 14 γραμμάρια ολικού λίπους. "Βασικά, αυτό τοποθετεί το λάδι καρύδας στο ίδιο επίπεδο με το λίπος του μπέικον, το οποίο ποτέ δεν έχει θεωρηθεί υγιεινή επιλογή", τονίζει η διαιτολόγος Julia Zumpano (3).
Βρετανικό Ίδρυμα για την Καρδιά (4):
Η αντικατάσταση του με ακόρεστα λίπη όπως το ελαιόλαδο έχει αποδειχτεί ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης (4).
Εκτός από το ελαιόλαδο άλλος τρόπος αντικατάστασης για το λάδι καρύδας είναι το ταχίνι ή τα υπόλοιπα φυτικά βούτυρα.
Αφού ισχύουν όλα τα παραπάνω, τότε γιατί το κοινό θεωρεί ότι το λάδι καρύδας είναι "υγιεινό" ;
Η απάντηση είναι απλή: το μάρκετινγκ. Το λάδι καρύδας είναι δημοφιλές στα ΜΜΕ (2).
Χρήσεις:
Το λάδι καρύδας είναι αποτελεσματικό ενυδατικό για το δέρμα και τα μαλλιά.
Ισχυρισμοί:
Σε αντίθεση με το ελαιόλαδο, για το λάδι καρύδας οι όροι "παρθένο" και "εξαιρετικά παρθένο" δεν ελέγχονται από ρυθμιστικούς κανόνες, το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί τι ακριβώς ισχύει για το προϊόν που προμηθευτήκατε.
Β. ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ
1. ΧΑΡΒΑΡΝΤ (1)
Τα τελευταία χρόνια, η δημοτικότητα της καρύδας, και ιδίως το λάδι καρύδας, έχει αυξηθεί λόγω των φερόμενων ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία.
Επίσης, αυτή η δημοτικότητα ενισχύεται από διάφορες διασημότητες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι το λάδι καρύδας βοηθάει στην μείωση του σπλαχνικού λίπους (ενδοκοιλιακό λίπος), στον περιορισμό της όρεξης, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ότι προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις και ότι αποτρέπει την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Το λάδι καρύδας είναι δημοφιλές σε διάφορες δίαιτες που είναι στην μόδα, συμπεριλαμβανομένων της κετογονικής και της Παλέο.
Καθώς η ζήτηση για φυτικές τροφές αυξάνεται, το λάδι καρύδας έχει γίνει μια δημοφιλής επιλογή λαδιού για την πλούσια γεύση του, η οποία συνδυάζεται με ένα ήπιο άρωμα καρύδας.
Πλούσιο σε:
Το λάδι καρύδας είναι 100% λίπος, όπου το 80-90% είναι κορεσμένο λίπος. Αυτό δίνει την σταθερή υφή σε ψυχρές θερμοκρασίες ή θερμοκρασία δωματίου.
Το λίπος αποτελείται από μικρότερα μόρια που ονομάζονται λιπαρά οξέα και υπάρχουν διάφοροι τύποι κορεσμένων λιπαρών οξέων στο λάδι καρύδας.
Ο κυρίαρχος τύπος είναι το λαουρικό οξύ (47%), ενώ το μυριστικό και το παλμιτικό οξύ βρίσκονται σε μικρότερες ποσότητες, τα οποία - βάσει ερευνών - αυξάνουν τα επίπεδα της επιβλαβούς LDL χοληστερόλης.
Επίσης, σε ίχνη περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.
Το λάδι καρύδας είναι χωρίς χοληστερόλη, χωρίς φυτικές ίνες, και περιέχει μόνο ίχνη από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές στερόλες.
Οι φυτικές στερόλες ίσως βοηθούν στο να εμποδίσουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το σώμα. Ωστόσο, η ποσότητα που βρίσκεται σε λίγες κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας είναι πολύ μικρή για να παράγει ένα ευεργετικό αποτέλεσμα.
Λάδι καρύδας και υγεία:
- Πολλοί από τους ισχυρισμούς υγείας για το λάδι καρύδας αναφέρονται σε μία έρευνα στην οποία χρησιμοποιήθηκε μία ειδική φόρμουλα από λάδι καρύδας από 100% τριγλυκερίδια μέσης αλύσου, όχι το κοινό εμπορικό λάδι καρύδας που είναι κατά κανόνα διαθέσιμο στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου απορροφώνται γρήγορα και χρησιμοποιούνται από το σώμα. Μετά την πέψη, κατευθύνονται στο ήπαρ όπου χρησιμοποιούνται αμέσως για ενέργεια.
Η θεωρία είναι ότι αυτή η γρήγορα απορροφούμενη μορφή προάγει το αίσθημα κορεσμού και αποτρέπει την αποθήκευση λίπους.
Το λάδι καρύδας περιέχει κυρίως λαουρικό οξύ, το οποίο δεν είναι τριγλυκερίδιο μέσης αλύσου.
Το λαουρικό οξύ απορροφάται πιο αργά και μεταβολίζεται όπως και τα άλλα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου.
Συνεπώς, τα οφέλη για την υγεία που αναφέρθηκαν για την ειδική φόρμουλα από λάδι καρύδας με τριγλυκερίδια μέσης αλύσου διαφορετικά από το λαουρικό οξύ, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για το λάδι καρύδας του εμπορίου (2).
- Παρόλο που οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ομάδες ανθρώπων που χρησιμοποιούν την καρύδα ως μέρος της διατροφής τους (π.χ. Ινδία, Φιλιππίνες, Πολυνησία) έχουν χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα οφέλη θα μπορούσαν να αποδοθούν και σε πολλά άλλα χαρακτηριστικά (διατροφικά και άλλα) του τρόπου ζωής αυτών των ανθρώπων.
Επίσης, ο τύπος καρύδας που καταναλώνουν είναι διαφορετικός από αυτόν που χρησιμοποιείται σε μια τυπική δυτική διατροφή.
Αυτές οι ομάδες ανθρώπων δεν τρώνε επεξεργασμένο λάδι καρύδας, αλλά ολόκληρη την καρύδα (μαζί με την σάρκα της) ή ως πεπιεσμένη κρέμα καρύδας, μαζί με μια τοπική διατροφή που είναι πλούσια σε τρόφιμα με φυτικές ίνες και χαμηλή σε επεξεργασμένα και ζαχαρούχα τρόφιμα (2).
- Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικά με την χρήση προϊόντων καρύδας (λάδι, γάλα, σάρκα ή κρέμα) εξέτασε 21 μελέτες (παρατήρησης και κλινικές) (2).
- Οι επιδημιολογικές μελέτες συνέκριναν ανθρώπους από τη Σαμόα, τις Φιλιππίνες, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νέα Γουινέα που κατανάλωναν ολόκληρη την καρύδα ως μέρος της παραδοσιακής διατροφής τους.
Συνολικά, η διατροφή τους ήταν παρόμοια: σάρκα και γάλα καρύδας, φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ψάρι.
Οι μελέτες διαπίστωσαν ότι όσοι άνθρωποι κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες λάδι καρύδας είχαν αυξημένα επίπεδα της ευεργετικής HDL χοληστερόλης αλλά επίσης είχαν αυξημένα επίπεδα συνολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
- Εξετάστηκαν οχτώ μικρές κλινικές δοκιμές με μικρή διάρκεια (5-8 εβδομάδες) με ένα εύρος από 9 έως 83 συμμετέχοντες.
Σε σύγκριση με μία διατροφή με βούτυρο ή ακόρεστο λίπος (ελαιόλαδο ή καρθαμέλαιο), το λάδι καρύδας αύξησε την ολική χοληστερόλη, την HDL και την επιβλαβή LDL περισσότερο από τα ακόρεστα έλαια, αλλά όχι περισσότερο από το βούτυρο.
Το λάδι καρύδας βρέθηκε επίσης να αυξάνει την συνολική και την LDL χοληστερόλη σε μεγαλύτερο ή παρόμοιο βαθμό με άλλα κορεσμένα λιπαρά όπως το βόειο κρέας και το φοινικέλαιο.
- Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι λόγω των επιδράσεων που έχει το λάδι καρύδας στην αύξηση της χοληστερόλης και της επιβλαβούς LDL και σε ορισμένες περιπτώσεις των τριγλυκεριδίων και επειδή η αύξηση της χοληστερόλης ήταν συγκρίσιμη με άλλα κορεσμένα λιπαρά, το λάδι καρύδας δεν θα πρέπει να θεωρείται ως ένα τρόφιμο υγιεινό για την καρδιά και θα πρέπει να περιοριστεί η διατροφική του χρήση.
- Σύμφωνα με μία άλλη μετα-ανάλυση 16 δημοσιεύσεων, το λάδι καρύδας αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Επίσης, τα αποτελέσματα δεν έδειξαν κανένα όφελος από το λάδι καρύδας στην φλεγμονή, στον έλεγχο του σακχάρου αίματος ή του βάρος.
- Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Καρδιολόγων εξέδωσε μία επιστημονική συμβουλευτική δήλωση το 2017 για αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών (συμπεριλαμβανομένων της καρύδας και άλλων τροπικών ελαίων) με ακόρεστα λιπαρά.
Σύμφωνα με μια ανασκόπηση επτά ελεγχόμενων δοκιμών, το λάδι καρύδας βρέθηκε ότι αυξάνει τα επίπεδα της επιβλαβούς LDL χοληστερόλης.
Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Καρδιολόγων τάχθηκε ενάντια στη χρήση του λαδιού καρύδας και πρότεινε τον περιορισμό όλων των κορεσμένων λιπαρών.
Για όσους ανθρώπους βρίσκονται σε κίνδυνο ή πάσχουν από καρδιακή νόσο, συμβουλεύουν τα κορεσμένα λίπη να είναι λιγότερα από το 6% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων ή περίπου 13 γραμμάρια με βάση μια διατροφή 2.000 θερμίδων.
Μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας πλησιάζει το όριο αυτό διότι περιέχει περίπου 12 γραμμάρια κορεσμένου λίπους (3).
- Το λάδι καρύδας περιέχει όσες θερμίδες και συνολικό λίπος έχουν και οι άλλες πηγές λίπους, δηλαδή περίπου 120 θερμίδες και 14 γραμμάρια λίπους ανά μία κουταλιά της σούπας.
Χρήσεις:
- Το λάδι καρύδας είναι αποτελεσματικό ενυδατικό για το δέρμα και τα μαλλιά. Χρησιμοποιώντας μια μικρή ποσότητα, κάντε απαλό μασάζ απευθείας στο δέρμα. Για ξηρά ή σγουρά μαλλιά, εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα και αφήστε από μερικά λεπτά έως ολόκληρη τη νύχτα, και στη συνέχεια ξεπλύνετε.
- Το λάδι καρύδας έχει σημείο τήξης 25 βαθμούς κελσίου. Αν το λάδι υγροποιηθεί σε μια πολύ ζεστή μέρα, ανακατέψτε καλά πριν χρησιμοποιήσετε.
Αγορά και αποθήκευση:
Το παρθένο λάδι καρύδας παρασκευάζεται με πίεση φρέσκιας, ενώ στο εξευγενισμένο λάδι καρύδας χρησιμοποιείται συνήθως αποξηραμένη σάρκα καρύδας.
Σε αντίθεση με το ελαιόλαδο, για το λάδι καρύδας οι όροι "παρθένο" και "εξαιρετικά παρθένο" δεν ελέγχονται από ρυθμιστικούς κανόνες, το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί τι ακριβώς ισχύει για το προϊόν που προμηθευτήκατε.
Αποθηκεύστε το λάδι καρύδας σε δροσερό και σκιερό μέρος σε ένα σφραγισμένο βάζο ή στο ψυγείο.
Η διάρκεια ζωής του ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο επεξεργασίας και τον τρόπο αποθήκευσης. Το εξευγενισμένο λάδι καρύδας διαρκεί μερικούς μήνες, ενώ το παρθένο λάδι καρύδας ίσως διαρκέσει 2-3 χρόνια, εάν φυλάσσεται μακριά από θερμότητα και φως.
Σημάδια αλλοίωσης περιλαμβάνουν μούχλα, κίτρινη απόχρωση ή περίεργες οσμές ή γεύσεις.
2. ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ (2)
Μια έρευνα ανέφερε ότι το 72% του αμερικανικού κοινού θεωρεί το λάδι καρύδας ως «υγιεινό». Παρόλα αυτά, ο Αμερικάνικος Σύλλογος Καρδιολόγων, αφού εξέτασε την επιστημονική βιβλιογραφία, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κλινικών δοκιμών, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "επειδή το λάδι καρύδας αυξάνει την LDL χοληστερόλη, μια αιτία της καρδιαγγειακής νόσου, και δεδομένου ότι δεν προσφέρει γνωστές αντισταθμιστικές ευνοϊκές επιδράσεις, συμβουλεύουμε να μην χρησιμοποιείτε το λάδι καρύδας" (2).
Γιατί το κοινό θεωρεί ότι το λάδι καρύδας είναι "υγιεινό" ενώ ο Αμερικάνικος Σύλλογος Καρδιολόγων συμπεραίνει το αντίθετο ;
Η απάντηση είναι απλή: το μάρκετινγκ.
Το λάδι καρύδας είναι δημοφιλές στα ΜΜΕ (2).
3. ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ (3)
Ο βασικός λόγος που το λάδι καρύδας είναι επιβλαβές αφορά το ότι πάνω από το 80% του λαδιού καρύδας είναι κορεσμένα λιπαρά. Μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας έχει 12 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, καθώς και 14 γραμμάρια ολικού λίπους.
"Βασικά, αυτό τοποθετεί το λάδι καρύδας στο ίδιο επίπεδο με το λίπος του μπέικον, το οποίο ποτέ δεν έχει θεωρηθεί υγιεινή επιλογή", τονίζει η διαιτολόγος Julia Zumpano (3).
4. ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ (4)
Η διαιτολόγος του Βρετανικού Ιδρύματος για την Καρδιά λέει:
το λάδι καρύδας είναι περίπου 86% κορεσμένα λιπαρά.
Γνωρίζουμε ότι μία διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά συνδέονται με αυξημένη κακή (LDL) χοληστερόλη στο αίμα και η υψηλή χοληστερόλη είναι παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό.
Υπήρξαν εικασίες ότι μερικά από τα κορεσμένα λιπαρά που υπάρχουν στο λάδι καρύδας ίσως είναι καλύτερα για εμάς από άλλα κορεσμένα λίπη, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αρκετή καλής ποιότητας έρευνα για να μας δώσει μια οριστική απάντηση.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα λίπη όπως το ελαιόλαδο έχει αποδειχτεί ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, επομένως αυτή θα ήταν μια πιο υγιεινή επιλογή (4).
Εκτός από το ελαιόλαδο άλλος τρόπος αντικατάστασης για το λάδι καρύδας είναι το ταχίνι ή τα υπόλοιπα φυτικά βούτυρα.
Παραπομπές (4)
1. Coconut Oil, Harvard College
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/coconut-oil/
2. Sacks FM, Lichtenstein AH, Wu JHY, Appel LJ, Creager MA, Kris-Etherton PM, Miller M, Rimm EB, Rudel LL, Robinson JG, Stone NJ, Van Horn LV; on behalf of the American Heart Association. Dietary fats and cardiovascular disease: a presidential advisory from the American Heart Association. Circulation. 2017;136:e1–e23. doi: 10.1161/CIR.0000000000000510
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIR.0000000000000510
3. Is Coconut Oil Healthy? Cleveland Clinic
https://health.clevelandclinic.org/is-coconut-oil-healthy-for-your-heart-or-not/
4. I’ve heard coconut oil is good for you. Is this true? British Heart Foundation
https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/ask-the-expert/coconut-oil
1. ΧΑΡΒΑΡΝΤ (1)
Τα τελευταία χρόνια, η δημοτικότητα της καρύδας, και ιδίως το λάδι καρύδας, έχει αυξηθεί λόγω των φερόμενων ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία.
Επίσης, αυτή η δημοτικότητα ενισχύεται από διάφορες διασημότητες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι το λάδι καρύδας βοηθάει στην μείωση του σπλαχνικού λίπους (ενδοκοιλιακό λίπος), στον περιορισμό της όρεξης, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ότι προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις και ότι αποτρέπει την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Το λάδι καρύδας είναι δημοφιλές σε διάφορες δίαιτες που είναι στην μόδα, συμπεριλαμβανομένων της κετογονικής και της Παλέο.
Καθώς η ζήτηση για φυτικές τροφές αυξάνεται, το λάδι καρύδας έχει γίνει μια δημοφιλής επιλογή λαδιού για την πλούσια γεύση του, η οποία συνδυάζεται με ένα ήπιο άρωμα καρύδας.
Πλούσιο σε:
Το λάδι καρύδας είναι 100% λίπος, όπου το 80-90% είναι κορεσμένο λίπος. Αυτό δίνει την σταθερή υφή σε ψυχρές θερμοκρασίες ή θερμοκρασία δωματίου.
Το λίπος αποτελείται από μικρότερα μόρια που ονομάζονται λιπαρά οξέα και υπάρχουν διάφοροι τύποι κορεσμένων λιπαρών οξέων στο λάδι καρύδας.
Ο κυρίαρχος τύπος είναι το λαουρικό οξύ (47%), ενώ το μυριστικό και το παλμιτικό οξύ βρίσκονται σε μικρότερες ποσότητες, τα οποία - βάσει ερευνών - αυξάνουν τα επίπεδα της επιβλαβούς LDL χοληστερόλης.
Επίσης, σε ίχνη περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.
Το λάδι καρύδας είναι χωρίς χοληστερόλη, χωρίς φυτικές ίνες, και περιέχει μόνο ίχνη από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές στερόλες.
Οι φυτικές στερόλες ίσως βοηθούν στο να εμποδίσουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το σώμα. Ωστόσο, η ποσότητα που βρίσκεται σε λίγες κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας είναι πολύ μικρή για να παράγει ένα ευεργετικό αποτέλεσμα.
Λάδι καρύδας και υγεία:
- Πολλοί από τους ισχυρισμούς υγείας για το λάδι καρύδας αναφέρονται σε μία έρευνα στην οποία χρησιμοποιήθηκε μία ειδική φόρμουλα από λάδι καρύδας από 100% τριγλυκερίδια μέσης αλύσου, όχι το κοινό εμπορικό λάδι καρύδας που είναι κατά κανόνα διαθέσιμο στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου απορροφώνται γρήγορα και χρησιμοποιούνται από το σώμα. Μετά την πέψη, κατευθύνονται στο ήπαρ όπου χρησιμοποιούνται αμέσως για ενέργεια.
Η θεωρία είναι ότι αυτή η γρήγορα απορροφούμενη μορφή προάγει το αίσθημα κορεσμού και αποτρέπει την αποθήκευση λίπους.
Το λάδι καρύδας περιέχει κυρίως λαουρικό οξύ, το οποίο δεν είναι τριγλυκερίδιο μέσης αλύσου.
Το λαουρικό οξύ απορροφάται πιο αργά και μεταβολίζεται όπως και τα άλλα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου.
Συνεπώς, τα οφέλη για την υγεία που αναφέρθηκαν για την ειδική φόρμουλα από λάδι καρύδας με τριγλυκερίδια μέσης αλύσου διαφορετικά από το λαουρικό οξύ, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για το λάδι καρύδας του εμπορίου (2).
- Παρόλο που οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ομάδες ανθρώπων που χρησιμοποιούν την καρύδα ως μέρος της διατροφής τους (π.χ. Ινδία, Φιλιππίνες, Πολυνησία) έχουν χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα οφέλη θα μπορούσαν να αποδοθούν και σε πολλά άλλα χαρακτηριστικά (διατροφικά και άλλα) του τρόπου ζωής αυτών των ανθρώπων.
Επίσης, ο τύπος καρύδας που καταναλώνουν είναι διαφορετικός από αυτόν που χρησιμοποιείται σε μια τυπική δυτική διατροφή.
Αυτές οι ομάδες ανθρώπων δεν τρώνε επεξεργασμένο λάδι καρύδας, αλλά ολόκληρη την καρύδα (μαζί με την σάρκα της) ή ως πεπιεσμένη κρέμα καρύδας, μαζί με μια τοπική διατροφή που είναι πλούσια σε τρόφιμα με φυτικές ίνες και χαμηλή σε επεξεργασμένα και ζαχαρούχα τρόφιμα (2).
- Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικά με την χρήση προϊόντων καρύδας (λάδι, γάλα, σάρκα ή κρέμα) εξέτασε 21 μελέτες (παρατήρησης και κλινικές) (2).
- Οι επιδημιολογικές μελέτες συνέκριναν ανθρώπους από τη Σαμόα, τις Φιλιππίνες, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νέα Γουινέα που κατανάλωναν ολόκληρη την καρύδα ως μέρος της παραδοσιακής διατροφής τους.
Συνολικά, η διατροφή τους ήταν παρόμοια: σάρκα και γάλα καρύδας, φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ψάρι.
Οι μελέτες διαπίστωσαν ότι όσοι άνθρωποι κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες λάδι καρύδας είχαν αυξημένα επίπεδα της ευεργετικής HDL χοληστερόλης αλλά επίσης είχαν αυξημένα επίπεδα συνολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
- Εξετάστηκαν οχτώ μικρές κλινικές δοκιμές με μικρή διάρκεια (5-8 εβδομάδες) με ένα εύρος από 9 έως 83 συμμετέχοντες.
Σε σύγκριση με μία διατροφή με βούτυρο ή ακόρεστο λίπος (ελαιόλαδο ή καρθαμέλαιο), το λάδι καρύδας αύξησε την ολική χοληστερόλη, την HDL και την επιβλαβή LDL περισσότερο από τα ακόρεστα έλαια, αλλά όχι περισσότερο από το βούτυρο.
Το λάδι καρύδας βρέθηκε επίσης να αυξάνει την συνολική και την LDL χοληστερόλη σε μεγαλύτερο ή παρόμοιο βαθμό με άλλα κορεσμένα λιπαρά όπως το βόειο κρέας και το φοινικέλαιο.
- Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι λόγω των επιδράσεων που έχει το λάδι καρύδας στην αύξηση της χοληστερόλης και της επιβλαβούς LDL και σε ορισμένες περιπτώσεις των τριγλυκεριδίων και επειδή η αύξηση της χοληστερόλης ήταν συγκρίσιμη με άλλα κορεσμένα λιπαρά, το λάδι καρύδας δεν θα πρέπει να θεωρείται ως ένα τρόφιμο υγιεινό για την καρδιά και θα πρέπει να περιοριστεί η διατροφική του χρήση.
- Σύμφωνα με μία άλλη μετα-ανάλυση 16 δημοσιεύσεων, το λάδι καρύδας αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Επίσης, τα αποτελέσματα δεν έδειξαν κανένα όφελος από το λάδι καρύδας στην φλεγμονή, στον έλεγχο του σακχάρου αίματος ή του βάρος.
- Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Καρδιολόγων εξέδωσε μία επιστημονική συμβουλευτική δήλωση το 2017 για αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών (συμπεριλαμβανομένων της καρύδας και άλλων τροπικών ελαίων) με ακόρεστα λιπαρά.
Σύμφωνα με μια ανασκόπηση επτά ελεγχόμενων δοκιμών, το λάδι καρύδας βρέθηκε ότι αυξάνει τα επίπεδα της επιβλαβούς LDL χοληστερόλης.
Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Καρδιολόγων τάχθηκε ενάντια στη χρήση του λαδιού καρύδας και πρότεινε τον περιορισμό όλων των κορεσμένων λιπαρών.
Για όσους ανθρώπους βρίσκονται σε κίνδυνο ή πάσχουν από καρδιακή νόσο, συμβουλεύουν τα κορεσμένα λίπη να είναι λιγότερα από το 6% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων ή περίπου 13 γραμμάρια με βάση μια διατροφή 2.000 θερμίδων.
Μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας πλησιάζει το όριο αυτό διότι περιέχει περίπου 12 γραμμάρια κορεσμένου λίπους (3).
- Το λάδι καρύδας περιέχει όσες θερμίδες και συνολικό λίπος έχουν και οι άλλες πηγές λίπους, δηλαδή περίπου 120 θερμίδες και 14 γραμμάρια λίπους ανά μία κουταλιά της σούπας.
Χρήσεις:
- Το λάδι καρύδας είναι αποτελεσματικό ενυδατικό για το δέρμα και τα μαλλιά. Χρησιμοποιώντας μια μικρή ποσότητα, κάντε απαλό μασάζ απευθείας στο δέρμα. Για ξηρά ή σγουρά μαλλιά, εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα και αφήστε από μερικά λεπτά έως ολόκληρη τη νύχτα, και στη συνέχεια ξεπλύνετε.
- Το λάδι καρύδας έχει σημείο τήξης 25 βαθμούς κελσίου. Αν το λάδι υγροποιηθεί σε μια πολύ ζεστή μέρα, ανακατέψτε καλά πριν χρησιμοποιήσετε.
Αγορά και αποθήκευση:
Το παρθένο λάδι καρύδας παρασκευάζεται με πίεση φρέσκιας, ενώ στο εξευγενισμένο λάδι καρύδας χρησιμοποιείται συνήθως αποξηραμένη σάρκα καρύδας.
Σε αντίθεση με το ελαιόλαδο, για το λάδι καρύδας οι όροι "παρθένο" και "εξαιρετικά παρθένο" δεν ελέγχονται από ρυθμιστικούς κανόνες, το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί τι ακριβώς ισχύει για το προϊόν που προμηθευτήκατε.
Αποθηκεύστε το λάδι καρύδας σε δροσερό και σκιερό μέρος σε ένα σφραγισμένο βάζο ή στο ψυγείο.
Η διάρκεια ζωής του ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο επεξεργασίας και τον τρόπο αποθήκευσης. Το εξευγενισμένο λάδι καρύδας διαρκεί μερικούς μήνες, ενώ το παρθένο λάδι καρύδας ίσως διαρκέσει 2-3 χρόνια, εάν φυλάσσεται μακριά από θερμότητα και φως.
Σημάδια αλλοίωσης περιλαμβάνουν μούχλα, κίτρινη απόχρωση ή περίεργες οσμές ή γεύσεις.
2. ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ (2)
Μια έρευνα ανέφερε ότι το 72% του αμερικανικού κοινού θεωρεί το λάδι καρύδας ως «υγιεινό». Παρόλα αυτά, ο Αμερικάνικος Σύλλογος Καρδιολόγων, αφού εξέτασε την επιστημονική βιβλιογραφία, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κλινικών δοκιμών, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "επειδή το λάδι καρύδας αυξάνει την LDL χοληστερόλη, μια αιτία της καρδιαγγειακής νόσου, και δεδομένου ότι δεν προσφέρει γνωστές αντισταθμιστικές ευνοϊκές επιδράσεις, συμβουλεύουμε να μην χρησιμοποιείτε το λάδι καρύδας" (2).
Γιατί το κοινό θεωρεί ότι το λάδι καρύδας είναι "υγιεινό" ενώ ο Αμερικάνικος Σύλλογος Καρδιολόγων συμπεραίνει το αντίθετο ;
Η απάντηση είναι απλή: το μάρκετινγκ.
Το λάδι καρύδας είναι δημοφιλές στα ΜΜΕ (2).
3. ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ (3)
Ο βασικός λόγος που το λάδι καρύδας είναι επιβλαβές αφορά το ότι πάνω από το 80% του λαδιού καρύδας είναι κορεσμένα λιπαρά. Μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας έχει 12 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, καθώς και 14 γραμμάρια ολικού λίπους.
"Βασικά, αυτό τοποθετεί το λάδι καρύδας στο ίδιο επίπεδο με το λίπος του μπέικον, το οποίο ποτέ δεν έχει θεωρηθεί υγιεινή επιλογή", τονίζει η διαιτολόγος Julia Zumpano (3).
4. ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ (4)
Η διαιτολόγος του Βρετανικού Ιδρύματος για την Καρδιά λέει:
το λάδι καρύδας είναι περίπου 86% κορεσμένα λιπαρά.
Γνωρίζουμε ότι μία διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά συνδέονται με αυξημένη κακή (LDL) χοληστερόλη στο αίμα και η υψηλή χοληστερόλη είναι παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό.
Υπήρξαν εικασίες ότι μερικά από τα κορεσμένα λιπαρά που υπάρχουν στο λάδι καρύδας ίσως είναι καλύτερα για εμάς από άλλα κορεσμένα λίπη, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αρκετή καλής ποιότητας έρευνα για να μας δώσει μια οριστική απάντηση.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα λίπη όπως το ελαιόλαδο έχει αποδειχτεί ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, επομένως αυτή θα ήταν μια πιο υγιεινή επιλογή (4).
Εκτός από το ελαιόλαδο άλλος τρόπος αντικατάστασης για το λάδι καρύδας είναι το ταχίνι ή τα υπόλοιπα φυτικά βούτυρα.
Παραπομπές (4)
1. Coconut Oil, Harvard College
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/coconut-oil/
2. Sacks FM, Lichtenstein AH, Wu JHY, Appel LJ, Creager MA, Kris-Etherton PM, Miller M, Rimm EB, Rudel LL, Robinson JG, Stone NJ, Van Horn LV; on behalf of the American Heart Association. Dietary fats and cardiovascular disease: a presidential advisory from the American Heart Association. Circulation. 2017;136:e1–e23. doi: 10.1161/CIR.0000000000000510
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIR.0000000000000510
3. Is Coconut Oil Healthy? Cleveland Clinic
https://health.clevelandclinic.org/is-coconut-oil-healthy-for-your-heart-or-not/
4. I’ve heard coconut oil is good for you. Is this true? British Heart Foundation
https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/ask-the-expert/coconut-oil