18/12/2022
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΜΗ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
Α. ΑΚΜΗ 1. ΕΦΗΒΙΚΗ ΑΚΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, ΑΓΧΟΣ, ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ 2. ΑΚΜΗ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ Β. ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΜΗ 1. Μηχανισμοί δράσης 2. Μόνο το 2,3% γνωρίζει την σχέση ανάμεσα σε αυτές τις τροφές και την ακμή 3. Για βέλτιστα αποτελέσματα αποφύγετε αυτές τις τροφές Παραπομπές (12) |
Α. ΑΚΜΗ
Η ακμή επηρεάζει όλες τις ηλικίες (1) και αποτελεί μια από τις πιο κοινές ασθένειες που είναι γνωστές στην ανθρωπότητα (2).
1. ΕΦΗΒΙΚΗ ΑΚΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, ΑΓΧΟΣ, ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ
Η ακμή επηρεάζει έως και το 98% όλων των εφήβων (2), ενώ αποτελεί μια σημαντική αιτία νοσηρότητας και περιστασιακής θνησιμότητας μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων.
Με σκοπό να εξετάσει τις συσχετίσεις ανάμεσα στην ακμή και την κατάθλιψη, το άγχος και τις ανησυχίες, και τις αυτοαναφερόμενες απόπειρες αυτοκτονίας, μία μελέτη διερεύνησε στοιχεία από 9.567 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 12-18 ετών (3).
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η ακμή συσχετίστηκε με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης για :
- κατάθλιψη, κατά 104%
- άγχος και ανησυχία, κατά 130%,
- απόπειρες αυτοκτονίας, κατά 50% (3).
2. ΑΚΜΗ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ
Στις δυτικές κοινωνίες, η ακμή είναι μια σχεδόν καθολική δερματοπάθεια του εφηβικού πληθυσμού.
Η ακμή, όμως, δεν αφορά μόνο την εφηβική ηλικία. Σε άνδρες και γυναίκες άνω των 25 ετών, το 40% έως 54% έχει κάποιο βαθμό ακμής στο πρόσωπο και η κλινική ακμή του προσώπου επιμένει μέχρι την μέση ηλικία στο 12% των γυναικών και στο 3% των ανδρών (4).
Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά εμφάνισης ακμής είναι σημαντικά χαμηλότερα στις μη-δυτικές κοινωνίες. Μία μελέτη ανέφερε τον επιπολασμό της ακμής σε 2 μη-δυτικούς πληθυσμούς: στη Νέα Γουινέα και στην Παραγουάη.
- Από τα 1.200 άτομα που εξετάστηκαν στη Νέα Γουινέα (συμπεριλαμβανομένων 300 ατόμων ηλικίας 15-25 ετών), δεν παρατηρήθηκε καμμία περίπτωση ακμής.
- Από τα 115 άτομα που εξετάστηκαν στην Παραγουάη (συμπεριλαμβανομένων 15 ατόμων ηλικίας 15-25 ετών), δεν παρατηρήθηκε καμμία περίπτωση ακμής.
Στο συμπέρασμα της μελέτης αναφέρεται ότι αυτή η εκπληκτική διαφορά στην ακμή που εμφανίζεται μεταξύ μη-δυτικών και πλήρως εκσυγχρονισμένων κοινωνιών δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά σε γενετικές διαφορές μεταξύ των πληθυσμών, αλλά πιθανότατα προκύπτει από διαφορετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες (4).
Συνεπώς, τίθεται ένα εύλογο ερώτημα:
Υπάρχουν τροφές που επιδεινώνουν την ακμή ;
Εμπλέκεται η διατροφή ;
Β. ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΜΗ
- Σε μια μελέτη με περισσότερες από 47.000 γυναίκες, αξιολογήθηκε η σχέση ανάμεσα στην ακμή και την πρόσληψη συγκεκριμένης τροφής (5).
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ανάμεσα στις γυναίκες με την υψηλότερη πρόσληψη αυτής της τροφής και στις γυναίκες με την χαμηλότερη πρόσληψη αυτής της τροφής υπήρχε μια θετική συσχέτιση.
Επίσης, θετική συσχέτιση με την ακμή υπήρχε για ακόμα 4 τροφές (5).
- Σε μία μελέτη με περισσότερες από 6.000 έφηβες, ηλικίας 9-15 ετών, αξιολογήθηκε η συσχέτιση ανάμεσα στην εφηβική ακμή και την πρόσληψη συγκεκριμένης τροφής.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι ανάμεσα στις έφηβες με την υψηλότερη κατανάλωση αυτής της τροφής (2 ή περισσότερες μερίδες την ημέρα) και στις έφηβες με την χαμηλότερη κατανάλωση (<1 μερίδα την εβδομάδα), εντοπίστηκε θετική συσχέτιση με την ακμή (6).
- Τα ευρήματα μίας μελέτης, σε περισσότερα από 4.000 αγόρια εφηβικής ηλικίας, έδειξαν σημαντικά περισσότερη ακμή σε όσους έφηβους κατανάλωναν μία συγκεκριμένη τροφή. Οι έφηβοι που κατανάλωναν περισσότερο από 2 μερίδες την ημέρα είχαν την μέγιστη ακμή σε σύγκριση με τα αγόρια που κατανάλωναν λιγότερο από μία μερίδα την εβδομάδα (7).
Επιπλέον, για να μειωθεί η πιθανότητα αντίστροφης αιτιότητας [reverse causation], η ερευνητική ομάδα εξέτασε αυτές τις συσχετίσεις σε μια υποομάδα ατόμων ηλικίας μικρότερης των 11 ετών κατά την έναρξη - μια περίοδο σχετικά χαμηλού επιπολασμού ακμής - και τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με αυτά που αναφέρθηκαν (7).
Η σχέση ανάμεσα στην ακμή και αυτές τις τροφές έχει εμφανιστεί ήδη από την δεκαετία του '40, όταν μία μελέτη ανέφερε ότι ανάμεσα σε σχεδόν 2.000 ασθενείς που κρατούσαν ημερολόγιο με τις τροφές που κατανάλωναν, η πλειονότητα ενέπλεξε αυτές τις τροφές στις εξάρσεις της ακμής (7).
1. Μηχανισμοί δράσης
Παρόλο που ακόμα δεν είναι σίγουρο ποια ακριβώς είναι η αιτία που αυτές οι τροφές επιδεινώνουν την ακμή, έχουν προταθεί ορισμένοι μηχανισμοί δράσης (7).
Για έναν από αυτούς τους μηχανισμούς δράσης, κάποιες ενδείξεις παρέχει μία μελέτη που ανέφερε 5 περιπτώσεις ασθενών ηλικίας 14 έως 18 ετών που εμφάνισαν ακμή σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την έναρξη αυτής της τροφής.
Και οι 5 ασθενείς είχαν κακή ανταπόκριση σε διάφορα σχήματα φαρμακευτικής αντιμετώπισης για την ακμή. Η ακμή υποχώρησε πλήρως σε 4 ασθενείς μετά την διακοπή αυτής της τροφής, αν και η ακμή επεκτάθηκε σε 1 ασθενή που έκανε επανέναρξη αυτής της τροφής (8).
Σίγουρα, απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για τον προσδιορισμό του ακριβούς μηχανισμού της πρόκλησης ακμής από αυτές τις τροφές, αλλά οι ενδείξεις προοδευτικά αυξάνονται για το ποιες ενώσεις από αυτές τις τροφές είναι υπεύθυνες για την ακμή.
Τα ανωτέρω ευρήματα για την εφηβική ακμή από αυτές τις τροφές επισημαίνονται από 2 ακόμα δημοσιεύσεις της περασμένης δεκαετίας.
Πιο συγκεκριμένα, μία ανασκόπηση αναφέρει ότι η συγκεκριμένη τροφή έχει "ισχυρό αντίκτυπο στην ακμή που εμφανίζεται στον εφηβικό πληθυσμό" (9), ενώ μια μετα-ανάλυση σε περισσότερα από 70.000 παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες έδειξε ότι αυτές οι τροφές έχουν αυξημένο κίνδυνο για ακμή (10).
2. Μόνο το 2,3% γνωρίζει την σχέση ανάμεσα σε αυτές τις τροφές και την ακμή
Αξίζει να αναφερθεί ότι η σχέση ανάμεσα στην ακμή και αυτές τις τροφές δεν είναι γενικά γνωστή.
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με δεδομένα από τις μηνιαίες διαδικτυακές αναζητήσεις για την ακμή, μόνο το 1,2% έως 2,3% των ανθρώπων γνωρίζει αυτήν την σχέση (11).
3. "Για βέλτιστα αποτελέσματα αποφύγετε αυτές τις τροφές"
Πριν από περίπου 15 χρόνια, σε ένα κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό δερματολογίας δημοσιεύτηκε μία μελέτη, η οποία ανέφερε ότι "η βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας για την ακμή που δίνουν οι δερματολόγοι επιτυγχάνεται με το να μηδενιστεί η κατανάλωση σε αυτές τις τροφές" (12).
Στην συνέχεια συμπληρώνει ότι "η πλήρης αποφυγή αυτών των τροφών είναι ουσιώδες μέρος της θεραπείας για την ακμή, ανεξάρτητα από το ποια συμπληρωματική θεραπεία χρησιμοποιείται" και παραθέτει μία αναλυτική λίστα με όλες τις τροφές που χρειάζεται να αποφεύγονται.
Κλείνοντας, αναφέρει ότι ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν ότι κάποιες από αυτές τις τροφές τους λείπουν. Για αυτόν τον λόγο προτείνονται 4 εναλλακτικές καθώς και μία ιστοσελίδα με 2.500 συνταγές (12).
Εάν επιθυμείτε να μάθετε ποιες τροφές επιδεινώνουν την ακμή, τότε κάντε κλικ εδώ.
Η ακμή επηρεάζει όλες τις ηλικίες (1) και αποτελεί μια από τις πιο κοινές ασθένειες που είναι γνωστές στην ανθρωπότητα (2).
1. ΕΦΗΒΙΚΗ ΑΚΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, ΑΓΧΟΣ, ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ
Η ακμή επηρεάζει έως και το 98% όλων των εφήβων (2), ενώ αποτελεί μια σημαντική αιτία νοσηρότητας και περιστασιακής θνησιμότητας μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων.
Με σκοπό να εξετάσει τις συσχετίσεις ανάμεσα στην ακμή και την κατάθλιψη, το άγχος και τις ανησυχίες, και τις αυτοαναφερόμενες απόπειρες αυτοκτονίας, μία μελέτη διερεύνησε στοιχεία από 9.567 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 12-18 ετών (3).
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η ακμή συσχετίστηκε με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης για :
- κατάθλιψη, κατά 104%
- άγχος και ανησυχία, κατά 130%,
- απόπειρες αυτοκτονίας, κατά 50% (3).
2. ΑΚΜΗ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ
Στις δυτικές κοινωνίες, η ακμή είναι μια σχεδόν καθολική δερματοπάθεια του εφηβικού πληθυσμού.
Η ακμή, όμως, δεν αφορά μόνο την εφηβική ηλικία. Σε άνδρες και γυναίκες άνω των 25 ετών, το 40% έως 54% έχει κάποιο βαθμό ακμής στο πρόσωπο και η κλινική ακμή του προσώπου επιμένει μέχρι την μέση ηλικία στο 12% των γυναικών και στο 3% των ανδρών (4).
Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά εμφάνισης ακμής είναι σημαντικά χαμηλότερα στις μη-δυτικές κοινωνίες. Μία μελέτη ανέφερε τον επιπολασμό της ακμής σε 2 μη-δυτικούς πληθυσμούς: στη Νέα Γουινέα και στην Παραγουάη.
- Από τα 1.200 άτομα που εξετάστηκαν στη Νέα Γουινέα (συμπεριλαμβανομένων 300 ατόμων ηλικίας 15-25 ετών), δεν παρατηρήθηκε καμμία περίπτωση ακμής.
- Από τα 115 άτομα που εξετάστηκαν στην Παραγουάη (συμπεριλαμβανομένων 15 ατόμων ηλικίας 15-25 ετών), δεν παρατηρήθηκε καμμία περίπτωση ακμής.
Στο συμπέρασμα της μελέτης αναφέρεται ότι αυτή η εκπληκτική διαφορά στην ακμή που εμφανίζεται μεταξύ μη-δυτικών και πλήρως εκσυγχρονισμένων κοινωνιών δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά σε γενετικές διαφορές μεταξύ των πληθυσμών, αλλά πιθανότατα προκύπτει από διαφορετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες (4).
Συνεπώς, τίθεται ένα εύλογο ερώτημα:
Υπάρχουν τροφές που επιδεινώνουν την ακμή ;
Εμπλέκεται η διατροφή ;
Β. ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΜΗ
- Σε μια μελέτη με περισσότερες από 47.000 γυναίκες, αξιολογήθηκε η σχέση ανάμεσα στην ακμή και την πρόσληψη συγκεκριμένης τροφής (5).
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ανάμεσα στις γυναίκες με την υψηλότερη πρόσληψη αυτής της τροφής και στις γυναίκες με την χαμηλότερη πρόσληψη αυτής της τροφής υπήρχε μια θετική συσχέτιση.
Επίσης, θετική συσχέτιση με την ακμή υπήρχε για ακόμα 4 τροφές (5).
- Σε μία μελέτη με περισσότερες από 6.000 έφηβες, ηλικίας 9-15 ετών, αξιολογήθηκε η συσχέτιση ανάμεσα στην εφηβική ακμή και την πρόσληψη συγκεκριμένης τροφής.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι ανάμεσα στις έφηβες με την υψηλότερη κατανάλωση αυτής της τροφής (2 ή περισσότερες μερίδες την ημέρα) και στις έφηβες με την χαμηλότερη κατανάλωση (<1 μερίδα την εβδομάδα), εντοπίστηκε θετική συσχέτιση με την ακμή (6).
- Τα ευρήματα μίας μελέτης, σε περισσότερα από 4.000 αγόρια εφηβικής ηλικίας, έδειξαν σημαντικά περισσότερη ακμή σε όσους έφηβους κατανάλωναν μία συγκεκριμένη τροφή. Οι έφηβοι που κατανάλωναν περισσότερο από 2 μερίδες την ημέρα είχαν την μέγιστη ακμή σε σύγκριση με τα αγόρια που κατανάλωναν λιγότερο από μία μερίδα την εβδομάδα (7).
Επιπλέον, για να μειωθεί η πιθανότητα αντίστροφης αιτιότητας [reverse causation], η ερευνητική ομάδα εξέτασε αυτές τις συσχετίσεις σε μια υποομάδα ατόμων ηλικίας μικρότερης των 11 ετών κατά την έναρξη - μια περίοδο σχετικά χαμηλού επιπολασμού ακμής - και τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με αυτά που αναφέρθηκαν (7).
Η σχέση ανάμεσα στην ακμή και αυτές τις τροφές έχει εμφανιστεί ήδη από την δεκαετία του '40, όταν μία μελέτη ανέφερε ότι ανάμεσα σε σχεδόν 2.000 ασθενείς που κρατούσαν ημερολόγιο με τις τροφές που κατανάλωναν, η πλειονότητα ενέπλεξε αυτές τις τροφές στις εξάρσεις της ακμής (7).
1. Μηχανισμοί δράσης
Παρόλο που ακόμα δεν είναι σίγουρο ποια ακριβώς είναι η αιτία που αυτές οι τροφές επιδεινώνουν την ακμή, έχουν προταθεί ορισμένοι μηχανισμοί δράσης (7).
Για έναν από αυτούς τους μηχανισμούς δράσης, κάποιες ενδείξεις παρέχει μία μελέτη που ανέφερε 5 περιπτώσεις ασθενών ηλικίας 14 έως 18 ετών που εμφάνισαν ακμή σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την έναρξη αυτής της τροφής.
Και οι 5 ασθενείς είχαν κακή ανταπόκριση σε διάφορα σχήματα φαρμακευτικής αντιμετώπισης για την ακμή. Η ακμή υποχώρησε πλήρως σε 4 ασθενείς μετά την διακοπή αυτής της τροφής, αν και η ακμή επεκτάθηκε σε 1 ασθενή που έκανε επανέναρξη αυτής της τροφής (8).
Σίγουρα, απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για τον προσδιορισμό του ακριβούς μηχανισμού της πρόκλησης ακμής από αυτές τις τροφές, αλλά οι ενδείξεις προοδευτικά αυξάνονται για το ποιες ενώσεις από αυτές τις τροφές είναι υπεύθυνες για την ακμή.
Τα ανωτέρω ευρήματα για την εφηβική ακμή από αυτές τις τροφές επισημαίνονται από 2 ακόμα δημοσιεύσεις της περασμένης δεκαετίας.
Πιο συγκεκριμένα, μία ανασκόπηση αναφέρει ότι η συγκεκριμένη τροφή έχει "ισχυρό αντίκτυπο στην ακμή που εμφανίζεται στον εφηβικό πληθυσμό" (9), ενώ μια μετα-ανάλυση σε περισσότερα από 70.000 παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες έδειξε ότι αυτές οι τροφές έχουν αυξημένο κίνδυνο για ακμή (10).
2. Μόνο το 2,3% γνωρίζει την σχέση ανάμεσα σε αυτές τις τροφές και την ακμή
Αξίζει να αναφερθεί ότι η σχέση ανάμεσα στην ακμή και αυτές τις τροφές δεν είναι γενικά γνωστή.
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με δεδομένα από τις μηνιαίες διαδικτυακές αναζητήσεις για την ακμή, μόνο το 1,2% έως 2,3% των ανθρώπων γνωρίζει αυτήν την σχέση (11).
3. "Για βέλτιστα αποτελέσματα αποφύγετε αυτές τις τροφές"
Πριν από περίπου 15 χρόνια, σε ένα κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό δερματολογίας δημοσιεύτηκε μία μελέτη, η οποία ανέφερε ότι "η βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας για την ακμή που δίνουν οι δερματολόγοι επιτυγχάνεται με το να μηδενιστεί η κατανάλωση σε αυτές τις τροφές" (12).
Στην συνέχεια συμπληρώνει ότι "η πλήρης αποφυγή αυτών των τροφών είναι ουσιώδες μέρος της θεραπείας για την ακμή, ανεξάρτητα από το ποια συμπληρωματική θεραπεία χρησιμοποιείται" και παραθέτει μία αναλυτική λίστα με όλες τις τροφές που χρειάζεται να αποφεύγονται.
Κλείνοντας, αναφέρει ότι ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν ότι κάποιες από αυτές τις τροφές τους λείπουν. Για αυτόν τον λόγο προτείνονται 4 εναλλακτικές καθώς και μία ιστοσελίδα με 2.500 συνταγές (12).
Εάν επιθυμείτε να μάθετε ποιες τροφές επιδεινώνουν την ακμή, τότε κάντε κλικ εδώ.